Linkovi
ULAZ
Blog servis

VIDEO: MARTIN SRPAK I GRUPA ŽENA

MEĐIMURSKE NOVINE - elektronsko izdanje

MOJEMU DRAGOMU VIDOVCU

(Ruža Pokolić, odlomak)

...Vidovčani, glave gori,
Naj se naša pjesma ori,
Ta vidovska pesma stara
Ka čoveku srce para!
O, Vidovec vreme davno
da si nastal selo slavno!
Vre i crkvo imaš staro,
Svetog Vida na oltaro!
Poznat si po dobri glasi
Verljina te fnoga krasi!
Tu se rode dobri ljudi
Na nje navek ponose budi!






DONJI VIDOVEC
RJEŠENJE O REGISTRACIJI DOMENE HR-P
OPĆINA DONJI VIDOVEC - PREZENTACIJA
Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV
Forum.hr
Monitor.hr
UDRUGE OPĆINE DONJI VIDOVEC
POPIS UDRUGA

NK

DVD

KUD

VIJESTI OPĆINE DONJI VIDOVEC

24.06.2010., četvrtak

ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA OPĆINE DONJI VIDOVEC

U vrlo svečanom ozračju, a povodom Dana Općine Donji Vidovec, koji se održavaju povodom Sv. Vida-zaštitnika župe i mjesta, u prostoru Općine 21. lipnja održana je svečana sjednica OV-a. Otvorio ju je predsjednik OV-a Tomislav Horvat i pozdravio sve goste – od svojih suradnika, predstavnika općinskih udruga, javnih poduzeća, Policije, do načelnika donjomeđimurskih općina, a posebno predsjednika Županijske skupštine Petra Novačkog. Izviješće načelnika Josipa Griveca uglavnom je bilo vezano za aktualne projekte vezane za Donji Vidovec, a među najvažnijima su sigurno izgradnja industrijske zone u središnjem, vrlo frekventnom naistočnijem dijelu Međimurja, uz sam Hotel Golf. Oko 13 ha tog zemljišta, nakon desetogodišnjeg nastojanja darovano je od Vlade RH, a predstavlja perspektivni gospodarski pomak ovog mjesta u budućnosti. Od Ministarstva regionalnog razvoja ove godine, rekao je Grivec, pristiže 150 000 kuna pomoći na nastavak sanacije doma kulture, a novac će biti utrošen za obnovu fasade. Općina budno prati natječaje, pa je Ministarstvu turizma kandidiran zajednički projekt donjomeđimurskih općina izgradnje edukativno povijesne staze Putevima Zrinskih, čiji je Donji Vidovec koordinator, a u mjestu se rade i koraci da dobije stomatološku ambulantu. Uz to tu je i jedna nova veća manifestacija koja će se u okviru zajedničkog projekta Puna zdela održati u mjestu 31. srpnja i prvog kolovoza, pod nazivom Dani ispiranja zlata i jela od dravske ribe. Pohvaljen je KUD Općine Donji Vidovec, čija će mlađa folklorna skupina Međimurje predstavljati na Vinkovačkim jesenima, kao i Udruga žena koja je darovala kockavicama našivene zavjese za još jedan općinski prostor. Načelnik je zahvalio na slozi i nastojanju svih udruga koje vrlo aktivno djeluju kroz cijelu godinu i mjesto čine prepoznatljivim.
Hrvatskoj je nužna kvalitetna financijska decentralizacija, rekao je Grivec, jer ovako je teško, s obzirom na stanje u cijeloj zemlji i šire unaprijed sa sigurnošću govoriti o sigurnim proračunima, realizaciji planova ili dotoku sredstava sa viših instanci koji bi općinama u stvarnosti trebali pripadati. Osim što je na početku odsvirao himnu, svojim malim mini koncertom prisutne je oduševio poznati kantautor Martin Srpak. Otkrivanje statue u drvu, boga sunca Svetovida, prema usmenoj predaji i mitološkim elementima kojeg je izradio donjovidovski umjetnik Alojzije Matulin bio je poseban ugođaj, a otkrio ga predsjednik Županijske skupštine Petar Novački, vidljivo pod dojmom cijele atmosfere svečane sjednice. Obratio se nazočnima, te rekao da je Županija upoznata sa cijelom situacijom Općine Donji Vidovec, a u okviru financijskih mogućnosti spremna je podržati sve projekte razvoja koji su u tijeku.

Zinka Čižmešija


6. SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA


Vijećnici općine Donji Vidovec su odlučili da se krene samostalno ili s drugim općinama koje će iskazati želju u formiranje vlastitog pogona ili d.o.o. za obavljanje komunalnih djelatnosti. Ova odluka ne može se provesti preko noći, ali daje načelniku Josipu Grivecu mogućnosti da krene s pregovorima i poduzimanjem potrebnih koraka. Svi vijećnici su mišljenja kako je komunalno poduzeće vrlo potrebno za ovaj kraj te se nadaju da će interes iskazati i druge lokalne samouprave.

Na sjednici OV-a općine Donji Vidovec jednoglasno je donijeta odluka o prihvaćanju darovne nekretnine sukladno odluci Vlade Republike Hrvatske. Riječ je zemljištu ukupne površine 21 ral 892 čhv-a na kojem će općina krenuti u uređenje Poduzetničke zone na lokaciji od Hotela Golf prema Donjoj Dubravi.

Vrijednost darovanih nekretnina iznosi gotovo 2,5 milijuna kuna. Općina se obvezuje darovane nekretnine privesti namjeni u roku tri godine, a uskoro je najavljeno i potpisivanje ugovora. Načelnik Josip Grivec rekao je da se ova poduzetnička zona zbog odlične lokacije može nazvati središnja istočnomeđimurska poduzetnička zona.

Jednoglasno je donijeta odluka da se upute primjedbe i prijedlozi vezano uz Prostorni plan Međimurske županije onako kako ih je načelnik formulirao:

REPUBLIKA HRVATSKA
MEĐIMURSKA ŽUPANIJA
OPĆINA DONJI VIDOVEC
Općinski načelnik


Klasa: 021-05/10-01/172
Ur. broj: 2109/7-10-01
Donji Vidovec, 22. lipnja 2010.

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA
Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju

PREDMET: Mišljenje o Nacrtu konačnog prijedloga izmjena i dopuna Prostornog plana Međimurske županije

Poštovani,
Općinsko vijeće Općine Donji Vidovec na svojoj 6. sjednici održanoj 21. lipnja 2010.g. razmatralo je Konačni prijedlog Prostornog plana Međimurske županije te jednoglasno donijelo slijedeće zaključke:
1. U potpunosti ostajemo kod primjedbi i prijedloga vezanih uz PPMŽ iznijetih u dopisu Općinskog načelnika od 16. listopada 2009.g. Klasa: 021-05/09-01/314; Ur. broj: 2109/7-09-01 te tražimo da se neuvaženi u potpunosti uvaže te navodimo naše primjedbe i prijedloge kako slijedi:.
1. u članku 84. stavak 2. namjena tih građevina može biti ugostiteljska, pomoćna (spremište sanitarije i sl.) a ne može biti stambena (bilo za stalno ili povremeno stanovanje) iza pomoćna dodati , turistička te brisati riječi a ne i u zagradi bilo stalno ili, tako da je rečenica u sljedećoj formi … namjena tih građevina može biti ugostiteljska, pomoćna (spremište sanitarije i sl.), turistička, i može biti stambena (za povremeno stanovanje)
Obrazloženje točke 1.
Ne radi se o objektima klasične stambene namjene, radi se o ekološkim drvenim objektima uklopljenim u okoliš koji je devastiran izgradnjom HE „Dubrava“.
Slijedom inicijative za turističkim razvojem Međimurske županije, pa time i Donjeg Vidovca, ostaje veliki neiskorišteni potencijal uz rijeku Dravu. Tako predlažemo da se uz derivacijski kanal HE Dubrava i to 300 m sjeverno i 300m južno od kanala, na prostoru koji je građevinskim zahvatima pri izgradnji HE Dubrava prirodno narušen, omogući izgradnja ekoloških drvenih objekata turističke namjene za povremeno stanovanje, te kampiranje.
Pojašnjenje; u proteklih 10-tak godina učestalo se intenzivira nekontroliran boravak u prirodi uz derivacijski kanal HE Dubrava prema starom toku rijeke Drave, te potražnja za smještajem u prirodi na tom prostoru i to posebno od 1. svibnja do kraja rujna. Krajolik starog toka rijeke Drave, od brane HE Dubrava u D. Mihaljevcu pa do ušća u D. Dubravi, gotovo svakodnevno obilaze plovilima razne grupe turista. U ljetnom mjesecima subotom i nedjeljom starim tokom rijeke Drave prođe i 60-tak raznih plovila. Interes ekologa, ljubitelja prirode te turista iz Austrije, Slovenije, Mađarske i Njemačke svake godine sve je veći. Skupine ljubitelja prirode ne žele boraviti u urbanim sredinama i hotelima već žele boraviti u prirodi (kampirati i spavati u kućicama). Međimurje, kao jedina Županija, više desetaka godina (uništavanjem prirodnog krajolika izgradnjom hidroelektrana) nema izviđačkih organizacija (u Varaždinskoj županiji su tri). Glavni razlog tome je nemogućnost legitimnog boravka i kampiranja u prirodi. Susjedni Grad Letenye u R. Mađarskoj na svom prostoru ima 2 kampa (jedan uz toplice i bazene u samom gradu, a drugi uz jezero 3 km od grada), dok cijela susjedna Županija Zala u R. Mađarskoj ima ukupno 14 kampova. Međimurska županija, ovim prijedlozima izmjena i dopuna PPU, na žalost ne predviđa izletnički turizam uz rijeku Dravu, te koči razvoj turizma, a time posebno razvoj naše općine te Međimurske županije u cjelini.
2. u članku 127. b. stavak 2. alineja – 4. revitalizirati vlažna staništa uz Muru i pritoke, dodati riječi i potoka Bistreca.,
Obrazloženje:
Uvažen je dio koji se odnosi na „stare i presušene tokove rijeke Drave“, a nije dodan i potoka Bistreca na području Donjeg Vidovca. Držimo da je povijesni i idilični tok potoka Bistreca potrebno djelomice revitalizirati, a za to postoje izvrsne mogućnosti.
Pojašnjenje: padom podzemnih voda došlo je do isušivanja starih korita rijeke Drave te starog korita potoka Bistreca i nestanka biljnog i životinjskog svijeta. Slijedom rečenog smatramo da je potrebno ponovno revitalizacijom ovih isušenih prostora vratiti život biljnom i životinjskom svijetu, želimo ponovno slušati kreketanje žaba i gledati lopoč, prošetati postojećim obalama Bistreca čije korito postoji, ali je bez vode.

3. Vezano uz obrazloženje Ur.br.71 točka 6. da je kriva interpretacija Prijedloga ID PPMŽ te da je određena planirana namjena za golf treba još dodati ... i rekreativne namjene.
4. Predlažemo da PPMŽ predvidi na području k.o. Donji Vidovec sportsko rekreacionu zonu i mogućnost izgradnje golf igrališta između derivacionog kanala HE “Dubrava” te južne i istočne granice k.o. Donji Vidovec.
Obrazloženje: kao pod 1.
Dodatak obrazloženju:
Navedeno zemljište poljoprivredno je gotovo nevrijedno, zbog pada podzemnih voda (izgradnja HE Dubrava) ne postižu se prinosi, kvaliteta zemljišta je pala, a postoji interes za gradnju golf terena odnosno rekreativno-turističku namjenu (kampiranje, brvnare za povremeno stanovanje i slično).
Držim da su naše primjedbe i prijedlozi apsolutno opravdani te u interesu svih žitelja Međimurja, da PPMŽ mora uvažavati potrebe sredina na koje se odnosi te da samim tim postane naš, a ne nametnut.
S poštovanjem,
NAČELNIK
Josip Grivec


Prilog:
Želim Vas podsjetiti da vam je upučeno niz dopisa vezano uz tu problematiku, da sam na niz sastanka obrazložio objektivne potrebe u interesu Donjeg Vidovca i Međimurja, da su naši prijedlozi relevantni, da ih je potrebno uvažiti u interesu razvoja i poštovanja potreba žitelja ovog kraja, da se radi o razvoju i oplemenjivanju devastiranog prostora izgradnjom hidroelektrane, da neuvažavanje ovih prijedloga potencira stagnaciju ovog dijela Međimurja, otežava normalan život naših sugrađana.

Prilažem i zajednički dopis koji vam je upućen pred dvije godine:
Raspravljajući o aktualnim izmjenama i dopunama PPU MŽ na nekoliko sastanaka na kojima su sudjelovali gradonačelnik Preloga i načelnik Općine Donja Dubrava, Donji Vidovec i Goričan te načelnice Kotoribe i Svete Marije, a temeljem radnih dogovora sa županom i predsjednicom TZ MŽ te na temelju dobivenih i svojih projekcija turističkog razvoja, predlažu sljedeće izmjene:
1. prostor uz rijeku Muru označen kao zaštićeni krajolik potrebno je od naseljenih mjesta udaljiti do zaštitnog nasipa rijeke Mure, tj. do inundacijskog pojasa;
2. na prostoru uz rijeku Dravu između starog toka i derivacijskog kanala, te 300 metara od ceste uz derivacijski (odvodni) kanal na dionici od Svete Marije, kroz Donji Vidovec do Donje Dubrave omogućiti građenje ekoloških drvenih objekata za turističke namjene na površini ne manjoj od 600 m/2, u razini terena, tlocrtne površine do 30 m/2, visina vijenca građevine maksimalno do 3 metra;
3. na prostoru uz jezero HE „Dubrava“ unutar nasipa omogućiti građenje manjih objekata površine do 20 m/2 visine vijenca građevine do 2,5 metara;
4. do sada izgrađene objekte legalizirati uz uvjet prilagodbe vanjštine objekta drvenom oblogom.
5. Grad Prelog i općine uz rijeku Dravu predlažu žurnom pristupanju izrade Plana posebnih obilježja rijeke Drave.

AF



- 15:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< lipanj, 2010 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Travanj 2011 (2)
Ožujak 2011 (2)
Veljača 2011 (3)
Siječanj 2011 (2)
Prosinac 2010 (13)
Studeni 2010 (16)
Listopad 2010 (23)
Rujan 2010 (11)
Kolovoz 2010 (31)
Srpanj 2010 (22)
Lipanj 2010 (31)
Svibanj 2010 (8)
Travanj 2010 (19)
Ožujak 2010 (14)
Veljača 2010 (17)
Siječanj 2010 (20)
Prosinac 2009 (24)
Studeni 2009 (49)
Listopad 2009 (28)
Rujan 2009 (26)
Kolovoz 2009 (36)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

ADRESA OPĆINE

BROJAČ POSJETA

 ></div><br />
<br />
<br />
<font color=#000099>Općina Donji Vidovec<br />
 </font><font size=4></font>  <br />
<br />
 <font size=3>Načelnik:                  <br />
Josip Grivec </font><br />
<br />
Sjedište: Donji Vidovec <br />
Adresa: Rade Končara 9 <br />
Telefon: 040 615 105 <br />
Fax: 040 615 105 <br />
E-mail: opc.dvidovec@gmail.com
</div>

<!-- Kraj -->

<!-- Treci box -->

<div class=
Općina Donji Vidovec
Donji Vidovec je smješten na krajnjem istoku međimurske Županije, tamo gdje se razdvaja put za Donju Dubravu i Kotoribu. Mjesto spada među naselja srednje veličine sa 517 domaćinstava i 1740 stanovnika. U sastavu općine jedino je i istoimeno naselje Donji Vidovec. Po posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine, općina Donji Vidovec imala je 1.595 stanovnika u jednom naselju - Donjem Vidovcu. Središtem mjesta dominira barokni kompleks župne crkve (crkva i kurija). U današnjem obliku crkva je nastala koncem 18. stoljeća:jednobrodna je građevina, sa zaobljenim svetištem i postrance izgrađenim zvonikom. Vrijednih dijelova inventara nalazimo u unutrašnjosti crkve. To je, najprije, povrh oltara, slika Marije Pomoćnice u pozlaćenom okviru (što je kopija zavjetne slike u austrijskom mjestu Mariazell !), slika patrona sv. Vida te reljef sv. Trojstva s kipovima anđela, propovjedaonioca te dva kaleža iz 17. i 18. stoljeća. Selo je oprije poznato po obrtima: pored ostalih, najpoznatiji je bio zlatarski, pa je primjerice, 1776. carica Marija Terezija potpisala povelju kojom je dala posebne koncesije Dolnjovidovčanima:"Ispirači zlata iz donjeg Vidovca imaju pravo isprati zlato na Dravi, Savi i Muri. Za ispiranje zlata mogu nesmetano koristiti obalu rijeke u širini od tri metra." Zlatarska tradicija održla se dugo, pa je još 1939. registrirano na Dravi čak 129 čamaca, čonov i 240 zlatara. U mjestu je rođena poznata pjesnikinja Ruža Pokolić.