Dominikansko laičko bratstvo blaženog Augustina Kažotića https://blog.dnevnik.hr/op3

ponedjeljak, 30.10.2017.

CIKLUS PREDAVANJA "OSAM BLAŽENSTAVA" - OSMO BLAŽENSTVO

U sklopu ciklusa predavanja "8 blaženstava" naše je bratstvo ugostilo fra Ivana Mateljana OP koji nam je govorio o blaženstvu "Blago progonjenima zbog pravednosti, njihovo je kraljevstvo nebesko". Ovo je ujedno bilo i posljednje od osam predavanja u ovom ciklusu, a imali smo čast da nam gost bude promicatelj laičkih duhovnih zvanja hrvatske dominikanske provincije.



Inače, fra Iko je dugi niz godina živio u splitskom dominikanskom samostanu pri čemu je posebno područje njegovog interesa bila evangelizacija kroz kulturu na kojoj je radio kao ravnatelj samostanske galerije "Vinko Draganja OP". Predavanje je bilo vrlo dobro posjećeno te se moramo pohvaliti da je bila tražena i "stolica više" kako bi svi zainteresirani mogli naći svoje mjesto.



Fra Iko nam je na početku govorio općenito o blaženstvima, kako su ona "evanđelje u evanđelju". Također je rekao da je bez poznavanja i razumijevanja Isusovog govora na gori nije moguće razumjeti kršćanstvo budući da su upravo blaženstva suština evanđelja. Posebno nas je iznenadila informacija da je upravo ovo blaženstvo prije gotovo 40 godina bilo mladomisničko geslo našeg brata predavača te da mu je zbog toga ova tema posebno na srcu. To je bila jasna potvrda kako je Gospodin htio ovaj ciklus predavanja i baš ove predavače: naime, ovo posljednje predavanje bio je nekoliko puta odgađano radi raznih prepreka te smo već bili u napasti potražiti drugog predavača. Međutim, nismo odustali od fra Ike, a sad nam je jasno i zašto!

Zatim nam je fra Iko ispričao brojna iskustva koja je imao tijekom svoga bogatog života u kojima se susretao sa situacijama i ljudima čiji su životi bili obilježeni progonima zbog pravednosti.



Radeći za Amnesty International tako je bio angažiran na istraživanju progona i zločina provedenih u Čileu od strane diktature generala Augusta Pinocheta. Osim toga, svjedočio nam je i o progonima i politički motiviranim procesima protiv dominikanaca u komunističkom režimu kada su bili prisiljeni na velika trpljenja zbog istine, a neki od njih i gubili živote.



Nakon što je predavanje završilo uslijedilo je više pitanja od strane publike, a u svojim je odgovorima fra Iko napomenuo važnost kršćanskog milosrđa i kako se ono očituje u samoj Knjizi Postanka. Bog u svojoj savršenosti nije imao potrebu za čovjekom, ali ga je iz milosti svoga srca odlučio stvoriti i dati mu sve na uživanje. I nakon što je čovjek pao i bio izgnan iz Edena, Božja milost nije prestala nego je i dalje bila uz čovjeka da bi se okrunila u tijelu Isusa Krista koji je svojom patnjom i smrću otkupio sve nas. Zato smo kao kršćani pozvani slijediti put milosrđa i pravednosti slijedeći Onoga koja nam je udahnuo život i Onoga koji je umro za nas i naše grijehe.


Hvaljen Isus i Marija!

30.10.2017. u 10:37 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

O nama

Mi smo laici dominikanci, pripadnici Reda propovjednika "u svijetu". Naše je laičko bratstvo osnovano 13. studenog 2014. godine i djeluje pri samostanu i župi blaženog Augustina Kažotića na zagrebačkoj Volovčici.
Želja nam je na ovom mjestu objavljivati aktualnosti iz života našeg Bratstva, duhovne tekstove i poučno štivo o katoličkoj vjeri, dominikancima i drugim temama koje nađemo korisnima.
Ukoliko želite s nama stupiti u kontakt, molimo vas da nam se javite na adresu dlbaugustinkazotic@gmail.com

Možete nas pronaći i na našoj intenet stranici www.laicko-bratstvo-kazotic.org

brojač posjetitelja

Red propovjednika

Red propovjednika (lat. ordo praedicatorum) osnovao je sveti Dominik, koji se rodio 1170. godine u Caleruegi (Španjolska), čovjek koji je bio zaljubljen u Riječ Božju i potpuno predan poslanju propovijedanja.
Oslobođen od svake navezanosti na materijalnu sigurnost i udoban položaj u društvu, Dominik je, slijedeći Krista, živio skrovito i siromašno, danonoćno propovijedao Evanđelje i obraćao zabludjele. Njegova karizma siromašnog propovjednika vrlo je brzo naišla na mnoge poklonike te je red crno-bijelih fratara, koji je sve do današnjih dana prisutan u Crkvi, dosad iznjedrio mnoge svece, crkvene naučitelje, mučenike, posvećene djevice i angažirane laike.
Red propovjednika sastoji se od muške i ženske grane redovnika aktivnih u apostolatu, zatim od klauzurnih sestara dominikanki, laika-trećoredaca (to smo mi mah) i dijecezanskih svećenika privrženih Redu, uključenih u Svećeničko bratstvo svetog Dominika.

Kazalo nekih dosad objavljenih tekstova


Blažena Djevica Marija i dominikanci

Spomen na prijenos tijela svetog oca Dominika

Naše bratstvo na dominikanskom kruničarskom hodočašću

Dominikanski laici za život

Dominikanska pobožnost Blaženoj Djevici Mariji

Gost predavač: pater Ciril Čuš

Susret s blaženim kardinalom Stepincem

Naš susret s papom

Izlet u Zagorje

Molitva časoslova

Zašto živjeti posvećenim životom laika u Redu propovjednika?

Primanje u novicijat

Loading