Quis custodiet ipsos custodes?

ponedjeljak, 12.01.2015.

Jer red je red

"Siguran recept za neuspjeh je da pokušate udovoljiti svima".

Kako sam pisao pred izbore, red je da se osvrnem i na rezultate.
Razlika između pobjednice i pobijeđenog, čak i da ne zanemarimo glasače u susjednim zemljama koji biraju našeg predsjednika, što je i u redu, jer ih mi financiramo našim novcem, je vrlo mala.
Puno manja od broja nevažećih listića, onih koji su na listiće dopisivali svoje kandidate ili crtali određene organe ljudskog tijela.
Što su nacrtali i poželjeli, ispunilo im se.

Izlaznost je bila kažu velika, iako je preko 40% naših sugrađana ostalo kod kuće.


Predsjednica je u svom govoru, koji je jako bazdio na devedesete, obećala isto tako hrpu nerealnih stvari i govorila o onome o čemu nema mandat, ali očito ju je ponio trenutak. Dokle će je nositi i kamo će ju odnesti, to ćemo tek vidjeti.

I nisu ovo bili nevažni izbori, daleko od toga, oni su štih proba za prelomne, parlamentarne izbore koji slijede.
Ovi izbori, makar bili za protokolarnu funkciju koju su lokalne HDZ-ove vlasti omalovažavale svo ovo vrijeme dok ju je obnašao dosadašnji predsjednik, pokazali su fanatičnu privrženost biračkog tijela svojoj stranci, njihovu vrhunsku organiziranost pokraj koje je društvo s Iblerova trga djelovalo tragikomično.
Što se prije riješe klaunova iz svojih redova, prije će moći bar pokušati stati na svoje noge i nastaviti političku borbu.
Nakon drugog uzastopnog teškog poraza, valjda će nekom od njih postati jasno da kukavičkom politikom nezamjeranja i uhljebljivanja i ne diranja dosadašnjih uhljeba ništa učiniti i postići neće.

Kao što ništa neće i ne može postići ni nova predsjednica, ali bar ima pravo veseliti se svojoj pobjedi.

A mi ostali?
I onako im nismo bitni, osim kada dajemo svoj glas prividu promjene.

Dva dobra osvrta na kampanju:
INOSLAV BEŠKER

OLEG MAŠTRUKO

Sinoć sam dugo razgovarao i analizirao političku situaciju sa čovjekom koji na žalost puno bolje pogađa i prepoznaje trendove i situacije u društvu od mene, Kruletom, našim mogu slobodno reći ponajboljim satiričarem.

Nismo se u svemu složili, kao što se nikada ni ne složimo, ali sukus je ostao usuglašen.
Nesposobna i pasivna politika vlade, Josipovićeva politika nezamjeranja i evidentno netočne ankete popularnosti koje su mu uljevale povjerenje, katastrofalna ekonomska situacija koju ne znaju promijeniti, gafovi ministara i napose ministrice, bahatost premijera, vrhunska organiziranost HDZ-a do najmanjeg ogranka, intelektualna samodopadnost SDP-a kojem je ispod časti ići od kuće do kuće i mobilizirati svoje birače, zasićenost dobrog dijela građana politikom, kukavičje HDZ-ovo jaje, sve to skupa kad se zbroji, rezultat je zadivljujuće dobar.

Ono što sada ostaje pitanje na koji način će bivši predsjednik to kapitalizirati, i hoće li konačno pokazati čvrstoću i odlučnost, za početak da se možda unutar vlastite stranke razračuna sa onima koji su do ovog doveli, pa do parlamentarnih izbora možda se nešto i promijeni na bolje.

Na današnji dan 1737. rođen John Hancock (prvi potpisnik Deklaracije o nezavisnosti), 1876. rođen pisac Jack London, 1976. umrla Agatha Christie, 1981. emitirana prva epizoda "Dinastije".

"Nisu mane već vrline ono što čovjeka strmoglavljuje u propast."
Rebecca West

- 13:35 - Komentari (3) - Isprintaj - #