Maksova maksimala

nedjelja, 04.09.2011.

VLAST PROZIVA OPOZICIJU DA NE RADI



U petak je u gradskoj vijećnici održana sjednica Gradskog vijeća uz nazočnost predsjednika Vijeća, vijećnika, gradonačelnika, triju njegovih zamjenjika, predstavnika gradske uprave, novinara, specijalnih gostiju, te projektanata svih mogućih prostornih planova Grada Ogulina, uvaženog bračnog para; Brankice Petrović i Vladimira Petrovića, iz karlovačke projektantske kuće ADF d.o.o. koja se specijalizirala za prostor u Gradu Ogulinu, kao jedinice lokalne samouprave.
Samo ću jednom nabrojiti sve prisutne u Vijećnici, jer ste ih upoznali barem dvadeset puta ako ste slušali radio prenos s te sjednice. Svaki istup bilo kojega vijećnika započinje s tim nabrajanjem, jer ih oni posebno cijene. Ovdje treba svakako dodati i svekoliko slušateljstvo radija i čitateljstvo pisanih medija, da ne kažemo – pismenih. Prvoga vijećnika je moguće istrpiti, drugoga teže, ali svi ostali kada počnu nabrajati postaju dosadni i čovjek zaboravi što je on uopće htio. To upropaštava sjednicu i podiže izvjestan animozitet prema njoj, da ne kažem vijećniku. Stoga, budite oprezni. Pozdravili ste se u 9,00 sati svi!
Dnevi red sjednice nije važan za ovaj post. Za ovaj post je najvažnije da je vlast počela proganjati opoziciju pitanjem što je netko od njih napravio za Ogulin. To je, ustvari, bio sukus svih gradonačelnikovih frustracija zbog toga što mu je ta ista opozicija prigovarala da za grad i građene Ogulina nije napravio dovoljno, niti dovoljno dobro.
No, počnimo redom. Sjednica je počela s izvještajem (izvještaj je hrvatska riječ, izvješće je rusizam) Brankice Petrović, projektantice izmjene i dopune prostornog plana (PP) Grada Ogulina, I. faze! Naime, projektant i Grad Ogulin izmislili su da izmjenu PP podijele u dvije faze; I. faza bila bi izmjena samo onih dijelova PP-a koji se odnose na gospodarenje otpadom, infrastrukturu (nizinska željeznica Zagreb-Rijeka), kamenolome i poduzetničku zonu. Dakle svega onoga što se u dogledno vrijeme neće realizirati i što stoji na mrtvoj točki zbog politike, novaca i nezainteresiranosti ulagača.
U II. fazu svrstano je zemljište u privatnom vlasništvu s proširenjem građevinske zone i odgođeno do daljnjega, a to je jedino interesantno za građane radi gradnje i prometa nekretnina (zemljišta).
Opravdanje za razbijanje u dvije faze nađeno je u tome da se ubrza gospodarski procvat Grada! Jedna po jedna faza brže će se realizirati!? A procedura za jednu česticu ili za sto traje jednako dugo, što znači tri, četiri ili pet godina! Znači druga faza će se realizirati za narednih pet godina, ako se krene sutra, recimo.
Pravi razlog ove razvodnje je u projektantu kojemu paše da stalno nešto mijenja i dopunjuje, osigurava posao i čeka nove izmjene kao i svi naši zakoni koji traju i drže vodu dok majstori odu. Zato se otvaraju stalno novi dijelovi prostora na kojima treba projektirati urbanističke planove koji ne daju nikakve rezultate za pojeftinjenje i ubrzanje izdavanja građevne dozvole. Naprotiv! Potroše se novci poreznih obveznika potpuno bezrazložno. Samo se pune džepovi projektanata.
Tu je oporbi gradonačelnik s pravom rekao; Evo ga, ovaj, oporba nema čemu prigovarati jer je, ovaj, imala priliku na javnoj raspravi, u dva maha, iznijeti svoje primjedbe.
Inače, kada god koji vijećnik izlazi za govornicu imate osjećaj da se snima novi film „Kako je počeo rat u gradskoj vijećnici“, s rafalima, detonacijama i pokojom psovkom, pa onda nježni glas iz kluba HDZ-a, ili pak, čudni izrazi oporbenjaka koji uvijek nešto prigovaraju, uče pijane bljuvati, ili se prave veći katolici od pape.
„Evo ga, a što ste to vi, ovaj, iz oporbe učinili za Ogulin i njegove građane?“, reći će gradonačelnik i izmisliti novi sustav demokracije; da oporba stvara vrijednosti, a vlast nadzire njen rad i srče vrhnje.
Shvativši poruku gradonačelnika oporba je počela afirmativno govoriti o vlasti i njenom gradonačelniku parafrazirajući njegov izvještaj o radu za prvo polugodište 2011. godine; te kako obilazi gradilišta kanalizacije iz koje se prelijevaju fekalije u Dobru jer još nema pročistača, te kako surađuje s građanima na izgradnji Bolničke, Žegara I, Proca, kako vodi brigu da medvjedi, lisice i tvorovi upotpunjuju ruralnu idilu na području Vražjeg prelaza ispod skijališta Kranjčevke, te posebno napor koji ulaže na probijanju ceste u produžetku Preradovićeve preko stadiona do Bolničke. Ta je cesta, inače, neophodnija od bilo kojeg rotora, od proširenja postojeće i gradnje nove ceste na jezeru Sabljaci, ali bahatost vlasti ne popušta pred vlasnicima zemljišta koje treba otkupiti!
Nakon takvog nastupa oporbe i afirmativnog opisa rada gradonačelnika, ta ista oporba glasala je protiv njegova izvještaja o radu i toliko ga zbunila da sljedeću točku dnevnoga reda, po javnom priznanju na radiju, nije mogao pratiti!
To je, zapravo, paradoks ove sjednice, ako to nešto znači nama građanima.

04.09.2011. u 06:00 • 27 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< rujan, 2011 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Kolumna o gradu pod Klekom i šire.

Kontakt adresa

maksimala943@gmail.com





DRŽAVNI PRAZNICI I BLAGDANI

1. siječnja Nova godina
6. siječnja Sveta tri kralja
? Uskrsni ponedjeljak
1. svibnja Praznik rada
? četvrtak Tijelovo
22. lipnja Dan antifašističke borbe
25. lipnja Dan državnosti
5. kolovoza Dan domovinske zahvalnosti
15. kolovoza Velika Gospa
8. listopada Dan neovisnosti
1. studenoga Dan svih svetih
25. prosinca Božić
26. prosinca Sveti Stjepan