Maksova maksimala

nedjelja, 28.08.2011.

KAKVE TO PORUKE ŠALJE PREMIJERKA?


Možda se i u onim crnim vremenima pokoji brod popeo na vrh otoka, ili zabio u turističku plažu, možda je koji stranac plovio svojim gliserom i prepolovio poneku jedrilicu uz samu obalu, ali nismo saznali. Gradili smo bez građevinske dozvole, ali to je bilo u socijalizmu i nije se premijer hvalio s time. Bjelolasica nije mogla izgorjeti jer smo ju gradili, na popisu radnika u HEP-u bili su nogometaši Dinama i Hajduka, ali su nastupali za kolektiv, a ne privatno, ali nije bilo HDZ-ovaca koji su tamo primali plaću, a radili za svoju stranku.
I u socijalizmu, kapitalizmu, fašizmu i anarhiji postoje neka pravila kojih su svi ovi sustavi bili u stanju respektirati, samo ova hrvatska anarhija nema nikakvih zakonitosti i nitko ne zna što će se s nekim zakonom dogoditi za dva-tri sata, a kamo li na duže staze.
Hrvatski sabor donio je 2007. godine Zakon o prostornom uređenju i gradnji, Izmjenu toga zakona 2010., te izmjenu još jednu pa još jednu u 2011. godini. Paralelno s ovom propisima donešen je 2009. Zakon o postupanju i uvjetima gradnje radi poticanja ulaganja (za brzo izdavanje građevne dozvole), a na kraju, 2011., donešen je Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama. Uz Pravilnik o jednostavnim građevinama iz 2009. i Izmjenom tog pravinika iz 2010. imate toliko propisa da vam mozak zakuha. Pa ti budi Hrvat u Hrvatskoj.
Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama (NN 90/11 od 2. kolovoza 2011. godine) dozvoljava da se sve zgrade izgrađene do 21. lipnja 2011. mogu lagano legalizirati ako zadovoljavaju odredbama prostornog plana jedinice lokalne samouprave, koji je važio na taj dan! To će se legalizirati Rješenjem o izvedenom stanju temeljem posebne geodetske podloge, arhitektonskog snimka izvedenog stanja i dokazom stabilnosti zgrade u tehničkom smislu, s uplatom komunalnog i vodnog doprinosa te kazne zbog nezakonite gradnje, u finnancijskom smislu. Kazna će biti od 2.800 do 8.200 kuna, a zahtjev za legalizaciju morate predati do 31. prosinca 2012. godine i nije vas briga kada će rješenje biti završeno! Vi zgradu koristite.
Ako ste krenuli zakonito, plaćate sve ovo gore navedeno (osim kazne), ali ste trebali naručiti i platiti još projekte; vodovoda i kanalizacije, elektroinstalacija, strojarske instalacije, prilaza s javne površine, morao bi vam izvođač biti registriran i skuplji od vlastite režije, a stručni nadzor vodio bi vam nadzorni inženjer. Po dobivanju građevne dozvole morate naručiti geodetski plan iskolčenja, a po završetku građenja i geodetsku snimku izvedene građevine, te bi zatražili uporabnu dozolu.
Zakonodavac je rekao svoje. Vi koje ste prema postojećim zakonima zatražili neku ispravu da možete izgraditi kuću ili gospodarsku zgradu neophodnu za stanovanje ili egzistenciju i morali čekati tu ispravu mjesecima, a kojiput i godinama, budale ste ispali, poručuje vam zakonodavac i Vlada koja je zakon predložila! Jer kazna je, recimo, oko deset puta manja od ovih nabrojenih troškova prilikom redovne zakonske procedure.
Postavlja se pitanje što je zakonodavac ovim nakaradnim zakonom htio postići? Poniziti poštene ljude, izvrći ruglu svoje prethodne zakone i svoje građane legaliste, dati malo vitra u leđa tajkunima, mafiji i lopovima? Dok je investitor na divlje izgradio stambeno-poslovnu kuću za šest mjeseci i odmah počeo koristiti i ubirati rentu, dotle je pošten investitor za stambenu kuću s poslovnim prostorom morao čekati dvije godine (ne zbog sporosti tijela graditeljstva, već zbog brda posebnih uvjeta) i kuburiti s bankom koja će mu dati kredit s deviznom klauzulom
I to nije sve! Možete li se sjetiti tko će plaćati sudske troškove i odštete onima koji su izgradili divlje kuće i bile po Ministarstvu srušene u jednoj od kampanja, a danas su mogle biti legalizirane? Porezni obveznici! Ali ima jedno pričuvno rješenje. Našu bi premijerku trebalo obući u jednostavan prugast kostimić, a novac za dosadašnje svakodnevne nove kostime koje ih nabavlja stavljati u poseban fond za naknadu porušenih kuća.
Ni to nije sve; premijerka poentira na totalnom nepoštivanju zakonske regulative koju Vlada, kao naviše izvršno tijelo države mora poštivati, otvorenjem radova na obrambenom sustavu od poplava Grada Metkovića s napomenom da će se sustav graditi bez građevinske dozvole!!! Ogulinska retencija i HOC Bjelolasica mogu pričekati do sljedeće izborne kampanje.
Pridržava li se hrvatska Vlada ikakvih zakonitosti, logike i morala?

28.08.2011. u 06:00 • 17 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2011 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Kolumna o gradu pod Klekom i šire.

Kontakt adresa

maksimala943@gmail.com





DRŽAVNI PRAZNICI I BLAGDANI

1. siječnja Nova godina
6. siječnja Sveta tri kralja
? Uskrsni ponedjeljak
1. svibnja Praznik rada
? četvrtak Tijelovo
22. lipnja Dan antifašističke borbe
25. lipnja Dan državnosti
5. kolovoza Dan domovinske zahvalnosti
15. kolovoza Velika Gospa
8. listopada Dan neovisnosti
1. studenoga Dan svih svetih
25. prosinca Božić
26. prosinca Sveti Stjepan