Maksova maksimala

nedjelja, 03.07.2011.

KOLIKA JE RAZLIKA IZMEĐU SANADERA I PARAVINJE?

Ova Naša Lijepa, za razliku od ostalog dijela Europe i Svijeta, gotovo da je imuna od elementarnih nepogoda koje zahvaćaju tu našu okolicu i šire. Sjećate se kako su od poplava stradavale Njemačka i Francuska koje su, zapravo, osnivateljice Europske unije, pa one katastrofe s požarima i poplavama u Australiji, potresi i tsumani u Japanu, orkani po Americi i još mnogo toga što zaboravimo ili nismo ni saznali, uostalom.
Sve te elementarne nepogode većim dijelom prouzročio je sam čovjek stvarajući suvremenu civilizaciju čija dostignića nikako ne idu u korist čovječanstvu u globalu, u cjelini, kako bi to htjeli prikazati investitori napretka koji raznim zahvatima u prostoru, to jest prirodi, uništavaju ovaj planet. Pa i sam Bog, čiji namjesnici pokušavaju držati svoje vjernike na razini ravne ploče zemljine površine, svoje riječi upućuje na čovjeka kao centra svijeta i sve čini da čovjeku bude od koristi. Sjećate se one konstatacije da Kristofor Columbo ne bi dokazao da je ta Zemlja okrugla da je bio oženjen jer bi mu žena zabranila putovanje. Pitala bi ga što baš on mora to dokazivati kao da nije dobro da zemlja ostane ravna! Komu to škodi?
Što se tiče tih elementarnih nepogoda čak ih je i Ogulin pošteđen. Zadnja poplava zbila se davne 1999. godine i to samo zbog toga da Ogulince upozori da na sljedećim parlamentarnim izborima moraju birati HDZ jer će u protivnom poplave biti učestale. I doista bi tako. Poplavâ nema jer se ogulinska vlast pobrinula da preventivno zabrani nekontrolirani rast vodostaja rijeke Dobre, a za tog moratorija ona je zajedno s državnom vlašću "izgradila" retenciju tamo negdje na Jelačkom polju. Dobro, ovo ipak neće biti za narednih dvadeset godina ako HDZ u Ogulinu nastavi.
Dok je HDZ-ova vlast vodila radove na retenciji Dobre zanemarila je HOC Bjelolasicu pa se tamo, eto, desila nesreća koja nikako nije elementarna, već, izgleda, mentalna!
E sad, što se tiče mentalnih nepogoda tu nipošto nismo imuni. Prva mentalna nepogoda došla je 1990. godine iz Srbije pod pokroviteljstvom Slobodana Miloševića. Isto Slobodan Miloševiš, neki oficir nekadašnje JNA bio je zapovijednik vojnih skladišta u Oštarijama, pet km od Ogulina. On je 13. listopada 1991. izdao nalog da se uništi skladište streljiva u Oštarijama. Eksplozije su trajale od 9 sati ujutro do kasno popodne. Posljedice su nesagledive. Oštećene zgrade su se sanirale, ali oslobođeni kemijski otrovni elementi kadmij i živa zatrovali su zemlju i ostali u zemlju sve do danas. O tomu se malo pisalo i malo se zna.
Ako ćemo zaboraviti materijalne posljedice mentalnih nepogoda za vrijeme rata, ovoga posljednjeg, jer smo ih donekle uspjeli sanirati, a sanirali smo posljedice prouzročene od četničke najezde, ali i od naših domoljuba, ne možemo zaboraviti ekološke posljedice, a još manje duševne. One su nesagledive, neprocjenjive i trajne.
Ne možemo zaboraviti posljedice tih mentalnih nepogoda koje su nas zahvatile poslije rata i zahvaćaju još i danas. Imali smo čuvare državnih pečata, generale nepismene, generale pjesnike, časničke ratne profitere, rušitelje kulturne i graditeljske baštine nulte kategorije, imali smo zakone koji su pokrivali pljačku radnika, narodnog i prirodnog bogatstva, a sada imamo nešto sofisticiranije.
Može li itko normalan, pismen i domoljubiv podnesti istinu da ima svoga dojučerašnjeg premijera, prethodno podšefa ministarstva vanjskih poslova, koji čami u stranom zatvoru zbog pljačke svoga naroda?! Ta pljačka nije milijun kuna u jednom potezu, ta se pljačka provodi sustavno dvadeset godina i ona iznosi na desetke milijuna eura samo za premijera, a umrežen je sa stotinama jataka kojima ostaje po neki sitniž. Sve njegove vlade pratile su ga u stopu, potpisivale ugovore o kupoprodaji ili o nečemu drugom i ubirale ušur. Njihov narod sve to plaća i živi sve lošije, uporno sluša laži i, glasa za lopove.
S druge strane plota šeću ubojice, silovatelji, pljačkaši banaka, kladionica i menadžeri nogometaša koji sve to rade ne plaćajući ni porez ni danak za strah. U strahu živi samo ovaj narod prepušten milosti i nemilosti kriminalaca koje štite tijela „pravnog“ sustava naše države. Najupečatljiviji je slučaj Paravinje koji je štićen ne samo u Hrvatskoj, već i u pola Balkana, Balkanska posla.
Postavlja se pitanje koja je to razlika između Ive Sanadera i Dragana Paravinje. Koga bi tu trebalo objesiti za pete, a koga za jaja? Ili im jaja treba titrati. Pederi na jedan osebujan, odvratan, način pokazuju ljubav, ali ipak ljubav prema bližnjemu, a njih kamenujemo, dok Sanaderu i Paravinji tražimo jatake koji će ih štititi.

03.07.2011. u 06:00 • 26 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2011 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Kolumna o gradu pod Klekom i šire.

Kontakt adresa

maksimala943@gmail.com





DRŽAVNI PRAZNICI I BLAGDANI

1. siječnja Nova godina
6. siječnja Sveta tri kralja
? Uskrsni ponedjeljak
1. svibnja Praznik rada
? četvrtak Tijelovo
22. lipnja Dan antifašističke borbe
25. lipnja Dan državnosti
5. kolovoza Dan domovinske zahvalnosti
15. kolovoza Velika Gospa
8. listopada Dan neovisnosti
1. studenoga Dan svih svetih
25. prosinca Božić
26. prosinca Sveti Stjepan