Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off


__________________

FILMSKE RECENZIJE
__________________
EMPLOYEE OF THE MONTH *
APOCALYPTO *
THE HOURS *
CASINO ROYALE *
TA DIVNA SPLITSKA NOĆ *
HAPPY FEET *
THE HOLIDAY *
PUT LUBENICA *
SJEĆAŠ LI SE, DOLLY BELL? *
VOLVER *
THE PRESTIGE *
DOM ZA VJEŠANJE *
REMORQUES *
LES ENFANTS DU PARADIS *
ISPOD CRTE *
KING AND COUNTRY *
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
__________________

BIOGRAFIJE REDATELJA
__________________
PEDRO ALMÓDOVAR *
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
__________________

POVIJEST FILMSKE INDUSTRIJE
__________________
POVIJEST NAGRADE "OSCAR" *
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
__________________

FILMSKE VIJESTI
__________________
DHFR I HFS VAS POZIVAJU... *
OSKAR: NOMINACIJE *
BERLINALE: NOMINACIJE *
KINO TUŠKANAC: PROGRAM '07. *
NOVA TV: OSCAR REVIJA *
NAJBOLJI FILMSKI POLJUBAC *
DODJELA ZLATNIH MALINA *
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨


___________________________
COPYRIGHT © by off recenzija
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

online

OFF RECENZIJA
26.02.2007., ponedjeljak
OSCAR: POBJEDNICI 2007.

...Održana je 79. dodjela najprestižnije filmske nagrade. Ovu oscarovsku godinu ćemo pamtiti po mnogo jakih filmskih ostvarenja o kojima je bilo teško nagađati i napokon osvojenom Scorseseovom Oscaru...Ovogodišnja dodjela najeksponiranije filmske nagrade na svijetu "Oscar" održana je po 79. put u dvorani Kodak Teatarea, arhitekta Davida Rockwella, u kojoj se tek šestu godinu zaredom nagrada dodjeljuje. Naravno, mjesto radnje je bio grad Los Angeles; Hollywood. Dvorana Kodak Teatra od 3400 sjedećih mjesta bila je popunjena mnogim poznatim osobama. – Sve je odisalo mnoštvom glamura koji je kroz godine postajao zaštitnim znakom ove prestižne ceremonije.Image Hosted by ImageShack.usMeđu prezenterima su se našla mnoga poznata glumačka imena, kao što su Nicole Kidman, George Clooney, Daniel Craig, Reese Witherspoon, Hugh Jackman, Ben Afflec, Tobey Maguire, Kate Winslet, Judie Foster, Penélope Cruz, Jack Black, Cate Blanchett...Image Hosted by ImageShack.usGael, Garcia Bernal, Abigail Breslin, Steve Carell, Tom Cruise, Cameron Diaz, Jerry Seinfeld, Kirsten Dunst, Meryl Streep, Will Ferrell, Eva Green, Anne Hathaway, Clive Owen, Diane Keaton, Jack Nicholson, Jennifer Lopez...

Image Hosted by ImageShack.usJames McAvoy, Gwyneth Paltrow, Queen Latifah, Jaden Christopher Syre Smith, Rachel Weisz, Emily Blunt, Naomi Watts, Helen Mirren, Robert Downey, Jr., Al Gore, Philip Seymour Hoffman i Jerry Seinfeld.Image Hosted by ImageShack.usOvogodišnja voditeljica je bila poznata američka komičarka i glumica Ellen DeGeneres koju mnogi pamte po izjavi u svojoj seriji "Ellen" 1997. godine kada je izjavila kako je lezbijka. Ellen DeGeneres vodi svoj vlastiti show pod nazivom "The Ellen DeGeneres Show" koji joj je omogućio već trećeg Emmya u kategoriji voditeljice. – Ellen DeGeneres je do ovog hvalevrijednog anganžmana došla zbog velikih simaptija glavne ovogodišnje producentice Laure Ziskin, koja je E. DeGeneres proglasila jednostavno savršenom za tu ulogu. – Sa 100% sigurnošću mogu kazati kako producentica Laura Ziskin nije nimalo pogriješila, te je napravila odličan potez kada je odabrala Ellen DeGeneres za zavidnu ulogu domaćice ovogodišnjeg 79. – og Oscara.

E. DeGeneres je bila i više nego odlična, gotovo puna četiri sata je držala publiku nasmijanu, a na isti način je i započela svoju ulogu voditeljice: "...Od malena sam željela vidjeti Oscara. Nadam se da ste i vi to željeli. Ne da ja vodim, to bi bilo malo čudno već da ga vidite..." - Našalila se s Martinom Scorseseom došavši do njega dajući mu scenarij, dok je Clinta Eastwooda zamolila da se uslika s njom kako bi se mogla pohvaliti i staviti svoju sliku s njima na myspace.

Ovogodišnji Oscari su se ove godine dodjeljivali u 24 kategorije i ovogodišnja dodjela nagrada američke Akademije filmske umjetnosti i znanosti je nedvojbeno bio jedan od najzanimljivijih i snažan u gotovo svim kategorijama u kojima se dodjeljuju Oscari.

Važno je napomenuti kako ćemo 79. dodjelu filmske nagrade Oscar pamtiti i po, napokon, Martinu Scorseseu kojemu je ovo prvi Oscar nakon mnoštvo bezuspješnih nominacija. - Scorsese također ima razloga za slavlje zbog toga što je njegov film "Pokojni" ( "The Department" ) pobrao Oscara u kategoriji najboljeg filma.


Image Hosted by ImageShack.us


Nagradu za životno djelo je dobio slavni talijanski skladatelj Ennio Morricone, koji je za tu prestižnu nagradu bio nominiran čak pet puta, ali ju nikada nije osvojio.


OVOGODIŠNJI POBJEDNICI

NAGRADA ZA NAJBOLJI FILM: "Pokojni" ( "The Departed" )
NAGRADA ZA NAJBOLJEG REDATELJA: Martin Scorsese ( "The Departed" )
NAGRADA ZA NAJBOLJEG GLUMCA: Forest Whitaker ( "The Last King of Scotland" )
NAGRADA ZA NAJBOLJU GLUMICU: Helen Mirren ( "The Queen" )
NAGRADA ZA NAJBOLJEG SPOREDNOG GLUMCA: Alan Arkin ( "Little Miss Sunshine" )
NAGRADA ZA NAJBOLJU SPOREDNU GLUMICU: Jennifer Hudson "Djevojke iz snova" ( "Dreamgirls" )
NAGRADA ZA NAJBOLJI ART DIRECTION: Pan's Labyrinth
NAGRADA ZA NAJBOLJI SCENARIJ: "Little Miss Sunshine" ( Michael Arndt )
NAGRADA ZA NAJBOLJE SPECIJALNE EFEKTE: "Pirat s Kariba: Mrtvačeva škrinja" ( "Pirates Of The Caribbean: Dead Man's Chest" )
NAGRADA ZA NAJBOLJI KRATKOMETRAŽNI DOKUMENTARAC: "Krv okruga Yingzhou District" ( "The Blood Of Yingzhou District" ) Ruby Yang i Thomas Lennon
NAGRADA ZA NAJBOLJI DUGOMETRAŽNI DOKUMENTARAC: "Neugodna istina" ( "An Inconvenient Truth" ) Davis Genheim
NAGRADA ZA NAJBOLJI DUGOMETRAŽNI ANIMIRANI FILM: "Ples malog pingivna" ( "Happy Feet" ) George Miller
NAGRADA ZA NAJBOLJI KRATKOMETRAŽNI ANIMIRANI FILM: "Danski pjesnik" ( "The Danish Poet" ) Torill Kove
NAGRADA ZA NAJBOLJI KRATKOMETRAŽNI IGRANI FILM: "Priča za zapadne obale" ( "West Bank Story" ) Ari Sandel
NAGRADA ZA NAJBOLJE ADAPTIRANI SCENARIJ: "Pokojni" ( "The Departed" ) William Monahan
NAGRADA ZA NAJBOLJU MONTAŽU ZVUKA: "Pisma s Iwo Jima" ( "Letters From Iwo Jima" ) Alan Robert Murray i Bub Asman
NAGRADA ZA NAJBOLJU KOSTIMOGRAFIJU: "Marie Antoinette" Milena Canonero
NAGRADA ZA NAJBOLJI STRANI FILM: "Život drugih" ( "The Lives Of Others" ) Njemačka
NAGRADA ZA NAJBOLJU MONTAŽU: "Pokojni" ( "The Departed" ) Thelma Schoonmaker
NAGRADA ZA NAJBOLJU KAMERU: "Pokojni" ( "The Departed" ) producent Graham King
NAGRADA ZA NAJBOLJU ŠMINKU: "Paunov labirint" ( "Pan's Labyrinth" ) David Martí i Montse Ribé
NAGRADA ZA NAJBOLJU PJESMU: "Neugodna istina" ( "An Inconvenient Truth" ) "I Need to Wake Up" - Melissa Etheridge
NAGRADA ZA NAJBOLJU SINKRONIZACIJU ZVUKA: "Djevojke iz snova" ( "Dreamgirls" )
NAGRADA ZA KINOMATOGRAFIJU: "Paunov labirint" ( "Pan's Labyrinth" ) Guillermo Navarro

Ovogodišnja dodjela Oscara je bila jedna od onih godina kada je sve visilo u zraku i kada je bilo teško prognozirati koji će filmovi osvojiti već spomenutu nagradu. Toj činjenici govorilo je u prilog mnoštvo raznolikih filmskih žanrova, jakih redatelja, odličnih glumaca, scenarija i ostalih ostalih kategorija koje se nagrađuju. – Nakon uzbudljive dodjele nagrada, svečani banket se održao u istom kompleksu, tj. velikoj plesnoj dvorani gdje je većina uzvanika nastavila noć glamura.


MOJ OSOBNI OSVRT NA OSCARA


Kada bih rekao kako sam nezadovoljan ovogodišnjom dodjelom – lagao bih, ali iskreno, nisam niti potpuno zadovoljan. Najviše sam razočaran, molim vas nemojte me odmah razapeti, zbog toga što je Martin Scorsese dobio Oscara za režiju “The Departed” prvenstveno što je riječ o filmu koji nipošto nije Scorseseov najbolji film i režija ( koliko je sam odličnih filmova imao prije), a i konkurencija u kojoj se nalazio bila je daleko jača i bolja. Moje osobno uvjerenje je da film “Babel” po svojoj daleko kvalitetnijoj režiji i priči više zaslužio nagaradu, a da i ne spominjem “The Queen” ili “Little Miss Sunshine” koji su daleko kvalitetniji. – Veliki ovogodišnji oscarovski problem je taj “teret vraćanja duga” Martinu Scorseseu koji je došao ove godine na red, i nažalost, Alejandro Gonzales Inarritua, Clint Eastwood, Valeri Farris, Jonathan Dayton i Stephen Frears su se našli u veoma nezahvalnom položaju. Osobni sam ljubitelj Scorseseovih filmova ( obožavam ga), ali realno gledajući, ostali filmovi koji su se našli u konkurenciji za najboji film bili daleko bolji i kvalitetniji. Mislim da je Scorseseov Oscar trebao pričekati neki njegi budući film koji bi trebao biti zaista kvalitetan ili pričekati i dati mu Oscara za doprinos filmskoj umjetnosti. Drago mi je što je Martin napokon dobio Oscara, ali s druge strane ovo nije Oscar koji je došao zbog kvalitete, već zbog duga. Na kraju krajeva, film “The Departed” nije film koji je u snazi i veličini koju je Scorsese imao prije, a osobno se nadam da će se njoj i vratiti. Ovogodišnji nagrađeni film jednostavno nije niti može biti film koji zaslužuje ovu prestižnu nagradu. Tako da sam, po pitanju najboljeg filma i najboljeg redatelja razočaran. – Po mom skromnom mišljenju nagradu za najbolji film je trebao dobiti “Babel” ili film koji je daleko kvalitetniji po svojoj priči, režiji, kameri i glumi, a to je “Little Miss Sunshine”. Dok bi kao pobjednika u kategoriji najboljeg redatelja volio vidjeti Alejandra Gonzalesa Inarritua.

Što se tiče pobjednika u kategoriji najboljeg glavnog glumca i glumice, tu sam zadovoljan jer je nagrada otišla u zaista zaslužene ruke. Iskreno, žarko žarko žarko sam htio da nagradu pobere Penelope Cruz, ali da je Helen Mirren zaslužno dobila Oscara – to sigurno je. Apsolutno sam zadovoljan glede muškog pobjednika Foresta Whitakera. Čovjek je tu nagradu zaslužio i drago mi je što je Oscar u toj jakoj kategoriji upravo otišao njemu.

Zanimljiva je kategorija za glavnu žensku ulogu u kojoj se diglo mnogo prašine, a riječ je o Jennifer Hudson. Gledaviši direktni prijevod, pomalo sam pizdio na simulatni prijevod ( ukoliko se to tako može nazvati ) i komentare nekog dr. Nenada Kortuda ( nadam se da sam dobro zapamtio ) koji je, kada je Jennifer Hudson dobila nagradu, to prokomentirao kao čisti "politički" čin, rekavši kako je "dobila nagradu samo zato što je sudjelovala na Amričkom Idolu, zato što je afroamerikanka, a uz to je i debela i nije baš lijepa." – Ja sam popizdio čuvši to. Kao prvo, istina, ona kao predstavlja ostvarenje američkog sna, ali da ona nije kvalitetna zaisigurno ne bi dobila Oscara koji je dobila. – Nije mi jasno zašto je uvijek riječ o "pokazivanju tolerancije" od strane Akademije kada Oscara dobije crnac, Židov, Musliman ili ne daj pripadnik neke tamo stote religije ), deblja osoba, homoseksualac itd itd... – Mislim da je nepravedno što se sada uz Jenneferinog Oscara stavlja predznak "poklonjeno" što nikako nije istina. Ona je svoj Oscar itekako zaslužila odradivši izvanredan posao ( i to bez preuveličavanja ), a i sam dobitak postaje nevjerojatan zbog toga što ga je dobila u zaista snažnoj konkurenciji.
Naravno, zadovoljan sam i s muškim pobjednikom u kategoriji za najboljeg muškog sporednog glumca izvanrednog Alana Arkina, čime je Akademija pokazala svoju kvalitetu.

U kategoriji najboljeg dokumentarnog filma pobjedio je očekivani film i moram priznati da sam zadovoljan, prvenstveno zbog toga što će sada ova nagrada, nadam se, učiniti da se malo više progovara o ovom problemu. Iako, ovo je čisti politički čin, ne mora se nitko složiti, a tome u prilog govori i Al Gorova uloga u cijelom ovom "projektu" koja je i više nego gadljiva. Drago mi je što je film takve tematike dobio nagradu, no s druge strane zbog njegove snažne angažiranosti to me malo kopka.

Pobijedio je "Happy Feet" u kategoriji animiranog filma što sam i očekivao, a i čemu sam se nadao. Film posjeduje veliku kvalitetu, prvenstveno zbog priče koja ima svojevrsnu didaktičku i snažnu ulogu, a opet s druge strane riječ je o filmu kvalitetne animacije i glasova koje su posudili kvalitetni filmovi. Iako je film "Cars" bio favorit, okladu sam odmah stavio na "Happy Feet" i to s pravom. Tako da sam i tu bio apsolutno zadovoljan.

Bilo kako bilo, moj sveukupni dojam je zadovoljavajući. Budući da su nominacije bile daleko kvalitetne, pobjednici nisu mogli biti loši. Tako da ću ovogodišnjeg Oscara pamtiti kao jednog od dražih. I napokon si je Akademija maknula s vrata Martina Scorsesea, tako da će se slijedećih godina lakše disati.


- 06:45 - Komentari (40) - Isprintaj - #