odlagaliste

ponedjeljak, 24.03.2008.

you can get rolex...

ukratko, pomagajte! pliz definiciju glagola osujetiti. okladili smo se u svilen bubu na stapicu i skorpiju na naglo. ja recentno pobjedila u jednoj okladi, jedna je nerjeseno, pa je ova njemu bitna. eto. sutra se veremo na zidic.

24.03.2008. u 15:26 • 7 KomentaraPrint#

Suzhou, Beijing

Sad smo u Beijingu tj Pekingu. Komp je malo bolji nego u onoj selendri prije pa cu postaviti stagod slikica sa zaostatkom. Vidim ja da vas tekst bas i ne veseli.
Sto smo naucili po muzejima u Shanghaiju? Da je ploska za vrijeme dinastije Ming...
Image Hosted by ImageShack.us

bila veca nego za dinastije Qing
Image Hosted by ImageShack.us

Liu Da pije sok od papaje ispred World Financial centra. Druge zgrade po visini na svijetu.
Image Hosted by ImageShack.us


Suzhou je divan grad, ima puno kanala i humanije mjerilo.
Image Hosted by ImageShack.us

O zoningu grada mi arhici znamo sve. Zna i Kinez, al malo drugacije. Tako da postoje ulice za specijalizirane djelatnosti. To i nije nesto novo, al kad setate kroz kilometar kroz prodavaonice kotacica malkice dopizdi. Imaju cak i grupirane frizeraje za pse. Liu Da se frizirao za 10juana. Kod onih za ljude. Nisu mu nudili trajnu ni bojanje, sto obicavaju. Pitam se zasto.
Muzej, Pei, lijep
Image Hosted by ImageShack.us

Grad je inace poznat po vrtovima. Sci bi mi pozavidio, ispunila sam kvotu kineskih vrtova. Na slici je vrt s kamenjem bezobrazno oblikovanim u labirint. I ja sam na slici, uklopljena u pejzaz.
Image Hosted by ImageShack.us

Liu Da kaze da mu je Suzhou naj grad u kini. A moje selo preliepo?

Suzhou - Beijing smo putovali hard sleep opcijom jer je tako jeftino. 1400km, 11h. Malo je skuceno ali pristojno, ko nasi kuset vagoni osim sto ovi nemaju vrata ni zavjesicu pa Kinez moze ciriti dugacku bjelkinju i celavog bjelca. A samo Kinez u vlaku. Od 4 u nasem 'kupeu' jedan stariji gospodin krasno pricao engleski, jedan mladac znao za Sukera i rekao da nam je repka top 5 u europi. 2 gospodje su sutile.
Btw odakle to da su oni zuti?
Kad smo vec kod moje duzine...pa bulje, vec sam se navikla, al danas je bio hajlajt kad su se prodavacice u ducanu Lama templa mjerile sa mnom, zadizale mi majicu da vide dokle mi to noge sezu, te se potom smijale Liu Da-u jer je manji od mene.
Beijing je prasnjav i tesko da ce biti svjetskih rekorda na ovoj olimpijadi ukoliko ne premjeste Gobi negdje. A znam da Kinez to moze.
Prvo jutro pohrlismo na Tiananmen, i dok sam ja silno htjela u Maov mauzolej vidjeti Maa balzamiranog, Liu Da je bio cangrizav i bilo mu je vruce, izgorio mu skalp, i puno Kineza i kakit cu pisit cu. Ja odustala od mojih kulturnih te se prilagodila njegovim htjenjima (a vi mislite da ga ja ne tretiram lijepo). Tako smo prvi dan u glavnom gradu svih Kineza proveli u military muzeju kojeg je on uocio medju 1000 drugih muzeja. Razgledali od dzepnog nozica preko sablje do tenka i rakete. Uz blagi podsjetnik gdje je sve kineski vojnik koristio koje oruzje u otporu najcesce bijelom kapitalistickom imperijalistickom okupatoru. Bili jedini ravnooki.
Image Hosted by ImageShack.us

Ja odusevljena amfibijskim navalnim vozilom
Image Hosted by ImageShack.us

Liu Da i kineska vojna tajna
Jucer smo probali zmiju. Nista extra. Mozda da je baba spremi na tingulet...Inace, hrana sto sjevernije to bolja.
Medju ovim nekrstenim dusama nisam ni skuzila da je danas uskrs...pa stretan uskrs.
Sljedece slike govore vise od rijeci
Image Hosted by ImageShack.us

Lipo izgleda, al to je jos uvijek gradiliste. Bazen izgleda gotov, ali ujedno izgleda ko govno pa ne slikah. Mozda nocu...
H&M je Liu Da prekrstio u Herceg i Demencija.
Image Hosted by ImageShack.us

Nasla sam lipu palmicu kod susjedne zgrade pa sam se metnula pod nju da ne budem sama s gradilistem. A da ne mislite da Kinez samo gradi...
Image Hosted by ImageShack.us

Kinez i rusi. Ali cijeli grad izgleda kao gradiliste. I jednako je prasnjav. Liu Da iskazuje sumnju da ce dovrsiti do igara. Liu Bi vjeruje u Kineza.

Evi i par njegovih
jos par opazanja i jedna isprika urednika. prvo isprika:
- mozda ste iz mog prijasnjeg komentara zakljucili da u kini nema zgodnih kineskinja.ima ih gomila ali ne zgodnih na nacin da bi se okrenuo za njima vec slatkih koje bi doveli kuci da upoznaju roditelje.
- znate da Kinez pljuje. ali Kinez uvijek prije toga duboko procisti grlo i onda ga izbaci zelenog. nikada jos nisam vidio da je neko pljunuo bez upozorenja. kulturan narod.
- zasto su Kinezi zdravi? zato sto u kini svakih 50 metara ima vocara sa mnogim vrstama voca. gje su sve cijene na pola kile tako da se cini jeftino. a i je jeftino. i svaka vrsta najcesce ima nekoliko cijena, zavisno od starosti i kvalitete.
- vidjeli smo desetine zapadnjaka s Kineskinjama i nijednu zapadnjakinju s Kinezom. Zasto?
- pozdravljam nekoliko brace, mamu, tatu, strica, strinu, sestricne i sve koji me poznaju

24.03.2008. u 13:48 • 4 KomentaraPrint#

srijeda, 19.03.2008.

bez slika

jer je u hostelu komp gofno. Dakle, mi haracimo po Shanghaiju. Isti je ko i proslog vikenda, samo sam s drugim muskarcem. Bili u nekolicini muzeja, nagledali se ming grncarije, osvojili Jin Maa, jeli duz nekoliko ulica, i tako to.
Onima koji su sinoc sudjelovali u akciji 'Dajmo da se zaposli' od srca zahvaljujem, jer sam danas rjesila da ostanem raditi ovdje kad se vratim s putovanja tj od pocetka travnja. To vam svima produzuje mogucnost da me posjetite na dalekom istoku.
Komp mi uzasno ide na neku stvar pa ne mogu vise tipkati. Sutra idemo u Suzhou. Stid vas bilo ako niste culi za taj gradic.

Evo Liu Da oce nesto...

kratke crtice:
- igor, gina i vesna su curice, zlatko je jedini pravi muskarac po kineskim mjerilima jer tu su sva auta limuzina oblika. postoji peugot 307 ali i taj ima guzu (valjda samo za kinu). jedini mali auto je vw polo ali svi znamo da je bilo koji vw jedini pravi auto uopce tako da se on ne broji. i ako imas stvarno dobro auto onda je on crn. i nikakav drugaciji.
- zene ne pokazuju dekolte. ni nemaju ga puno ali i ono sto imaju ne pokazuju. dosta zakopcano. zato nose kratke hlacice i minjake. danas vidio i halter.
- znamo svi za lucy lu (glumica). ona je kineskinja i zgodna je. ali ona je amerikanka. i takve ovdje ne rastu. u proslom selu vidio 1 (jednu) zgodnu. u shanghaiju 5 zgodnih.
- stapici su zakon.
- ljudi pljuju kao ljame. ali uvijek najave sa zvukom cupanja zelenog sluzavog iz pete pa se stigne izmaknuti. pristojno.
- hrpa kineske djece se danas htjela slikati sa natom. djeca jako slatka. primam narudzbe. malo jedu i ne trebaju pelene.

od sada mi se obracajte sa Liu Da a nati sa Liu Bi. Pogledajte u rjecniku sto znaci:)

19.03.2008. u 13:38 • 4 KomentaraPrint#

nedjelja, 16.03.2008.

Kineski vikend

Dragi prijatelji i slucajni namjernici, vec smo spomenuli mudru upotrebu trube u prometu. Ako sam prije i o tome govorio ironicno, sada vise necu. Truba u kini je super i vaznije je imati trubu nego 4 kotaca. Ili 2 kotaca jer koliko ima automobila jos vise ima bicikala. Od kojih vecina slici na mopede. I rade na struju. Jer je motor na benzin zabranjen. Sumnjam da su prije stvarno bili mopedi i isli na benzin. Covjek da pocetni zalet pedalama a struja osigurava konstantnu brzinu. (Upravo krece vatromet. Koji je toliko cest da se ni ptice vise ne plase. Iako ih i nema jer ih je smog sve potaracao) Hrki, ovo je buducnost, nata i ja smo bili zadnji jadnici koje su svi pretjecali jedino bi ih na nizbrdicama imao jer imam dosta vecu masu od njih a kao sto svi znamo masa plus gravitacija daje brzinu. Doduse, bicikle koje smo koristili su toliko niske da nam koljena lupaju u volan pa je i to mali uzrok nase sporoce.

Image Hosted by ImageShack.us

--dobro sam se uklopio medu kineze, nitko nije buljio u mene

Naravno, svi baterije pune na poslu i nata kaze da u njenom uredu nema slobodnih uticnica ni za lijek.

Image Hosted by ImageShack.us

--Obratiti paznju na rukavice na motoru. Cest slucaj. Fiksna konstrukcija. Desno natin bicikl

Vratimo se na trubu. Zasto toliko o trubi? Zato sto sam se jucer prvi put vozio u taxiju na suvozackom mjestu i bilo je strasno. Njima truba sluzi umjesto gledanja mrtvog kuta. Auto se krene prestrojavati pa ako mu netko trubne, znaci da ne moze. Truba sluzi da nekome ispred sebe kazes da ubrza ili uspori. Pjesacima se ne staje NIKAD! Ponoviti cu, NIKAD! Gomilu puta smo vidjeli da auto prode izmedu dva pjesaka tako da ih skoro okrzne retrovizorom bez zaustavljanja. Cesta se prelazi tako da se ne gleda u oci vozaca koji dolaze prema tebi jer im tako dajes primat vec samo krenes. Nema zaustavljanja ni usporavanja, tako samo odajes neodlucnost. Oni ce se zaustaviti i nece ti svirati vec ce te postovati. Obozavam Kineze. Za kraj, najbolje je uzeti hostel ili smjestaj blizu lokalnog okupljalista prostitutki jer ce svi taksisti znati adresu. Doduse, nisam vidio nijednu prostitutku vec samo gomilu motorista koji ih razvoze. Dostava do vrata. Zanimljiva ideja.
Jucer me je nata vodila na Zapadno jezero (Xi Hu). Ne postoji istocno ni nikakvo drugo vec samo zapadno. Tamo ima gomila stvari za vidjeti. Zato i ima moooore Kineza.

Jedna od njih je "Slomljeni most." Kako je most u stvari cijel, da bi turistima bio zanimljiviji on je na karti kao dio sireg prizora "Snijeg koji se topi na Slomljenom mostu." Tu su i "Jesenji mjesec iznad Mirnog jezera", "Tri bazena u kojima je odsjaj mjeseca," "Gledanje riba u Cvjetnom bazenu" itd. I svaka od tih stvari je vrlo posebna. Posebna na nacin da je bila "jedna od 10 najljepsih stvari na jezeru u dinastiji Ming" ili "jedna od 18 najljepsih stvari na jezeru u 19 stoljecu" ili "jedan od 13 najljepsih stvari na za pogledati." Sve spada u neki top neki-broj po nekom kriteriju. Mi smo curice u turizmu za njih.

Image Hosted by ImageShack.us

--more kineza u daljini. mi na mostu. koji nije samo most vec "Most koji sa svojim odrazom na vodi prikazuje dugu." Sivi kameni most.

Image Hosted by ImageShack.us

--''Zlatni zmaj u jezeru popodne'', tornjici su na brodu a ne iza

Crtica o tofuu. Tofu kada se kuha smrdi do bola. Nepodnosljivo nesto. To kaze covjek koji je cistio staju, hranio kokosi i skupljao crijeva mrtvih zivotinja nakon klanja te ih spremao u vrecu. Miris je slican kao kada u kipucoj vodi surite svinje ili kokosi ali jos jaci i odvratniji. I kuha se posvuda. Ubija apetit instantno.
Jos mala crtica - sjedio sam u parku. Pocele su dolaziti bake sa limacima. Troje djece je doslo do mene i buljilo. Onda je baka dovela cetvrto i pokazala u mene prstom i nesto rekla djetetu koje se je naravno zeljno pridruzilo ostalima u buljenju. Gospoda mi se zatim nasmijesila. Kucka.

To su bile crtice pocetnika u Kini. Ja cu biti kratka. Sutra napustamo Hangzhou i idemo u Shanghai. Nema vise firminog laptopa. Odgovor gdje je Lj dok ja radim (mojoj vjernoj komentatorici) jest da sam mu jedan dan nasla prijatelja da ubije vrijeme a drugi dan je imao avionsku nogu (jet leg) pa je bio na sigurnom - u krevetu. A vise necu da radim pa nece da bude problema. Od sranja u pokrajini u Kini koja pocinje na T i nalazi se u zapadnom dijelu drzave ne mozemo otvarati youtube i stranice s vijestima i sve je sporo. Eto

--za kraj prizor obuce za voznju bicikla
Image Hosted by ImageShack.us


16.03.2008. u 11:08 • 5 KomentaraPrint#

petak, 14.03.2008.

Plav i celav u san tang xaio cu

U domovini vec i pticice na grani cvrkucu da je Ljubi stigao u Kinu. U Kini ne cvrkucu jer su emigrirale zbog zagadjenja ili poumirale zbog istog. Mislim da nisam do sada spomenula da se ovdje broje dani sa zagadjenjem zraka u granicama normalnog. Tako su se na kraju 2007. u mom selu ponosili s cak XXX dana sa cistim zrakom.
No, tema danasnje emisije nisu narodni obicaji nego Ljubi. Stigao je. 75% njegove prtljage je sacinjavala hrana za mene. Cak je i kruh donio, pa sam pocastila nepce nevidjenim delicijama poput sendvica s majonezom, sirom i vratinom. Ne znam kako su ga pustili u avion. A Rusi...
Prijatelji su se takodjer iskazali brojnim poklonima, te ce svi zauzvrat dobiti po kokosju nogicu ili vrat po zelji. To se inace kupuje u kineskim inacicama Krasa.
Lj je hranjen kineskom hranom i svidja mu se. Sinoc je bio odveden u birtiju pa na karaoke. U birtiji je upoznao je kineskog policajca i kinesku stjuardesu. Htio je pricati s njom, al ona zna samo 'fasten your seatbelt'. Pjevala sam Celine Dion. Karaoke masina mi se smijala.
Lj hoce sam dodati svoje impresije, pa evo mu...

Urbi et orbi - ziv sam!

Prva sto sam primijetio i sto me je dosta iznenadilo (makar je to bilo logicno za ocekivati) je da je okolo jaaako puno kineza (ili ostalih kosoookih nacija) i da sam u velikoj manjini. Kada kazem ja, mislim na visokog plavookog i plavokosog bijelca. I kod njih je u redu buljiti. Pa spojite te dvije cinjenice i dodite do zakljucka. Malo o putu - iz Beograda do Moskve letio Tupoljevim, dalje Boingom. Boing je curica za Tupoljev, sto ruska ruka napravi to nista ne moze unistiti. Na Moskovskom aerodromu vidio prvi put gospodu sa cijelim gornjim redom zlatnih zuba. I pokojim donjim. Steta sto obicaj nestaje, izraz "osmijeh zlata vrijedan" bi bio puno smisleniji.
Kinezi su praktican narod. Jamacno vec znate da vole kombinirati tuseve i wce tako da je sve lako oprati. Vrlo zgodan obicaj je i da mala djeca nemaju ekoloski stetne pelene koje stalno treba mijenjati vec imaju razrezane hlace od naprijed do natrag. Kada dijete osjeti potrebu ono cucne. Kada cucne, nesto i ostavi. Dijete cisto, mama sretna. Dijete takvo sjedi svuda. Dijete tako trci po zimi. Mislim da su muski kinezi manje obdareni upravo zbog tog obicaja. Zimi se sve stisne, slabija je cirkulacija, frka.

Image Hosted by ImageShack.us

---dugo smo razmisljali smije li ovo na internet, valjda nas uskok nece zaskociti

Takoder vrlo vole pakiranja. Svaka jabuka na hrpi ima svoju kosuljicu. Svaka naranca. Svaka mandarina, kiwi i mango. Svaka jagoda. Dobro, jagoda ne. Svaka rola wc papira u pakiranju.
Malo o prometu. Mi smo curice prema njima, stvarno curice. Puno koriste trubu. Trubom upozoravaju da ce ici ravno. Trubom upozoravaju da ce skrenuti desno. Necete vjerovati, ali i lijevo skretanje najavljuju na isti nacin. Ako idete cestom i iza vas dolazi biciklist i potrubi, NE smijete im se skloniti jer cete ih zbuniti. Vi drzite svoj smjer skretanja a oni vas zaobilaze. I nitko se ne dere na nikoga niti koriste trubu ljutito. Cesto voze po crti koja odvaja trake. To ne znam zasto rade. Valjda da se lakse prestroje.
Za kraj, opis jucerasnjeg izlaska. Bili ja, lj i Milos u kaficu, dolje ziva muzika, gore mi sa jos 7 kineza (4 decka, stjuardese i 1 cura). Engleski uce svi, razumije ga 50%, prica ga 15%. Sjedimo za stolom, iza nas televizor (televizori svuda, u busevima, taksijima, kod svakog stola u kaficu, dok cekas lift), ispred na stolu puno piva i kockica. Zasto kockice? Kinezi obozavaju igre za pice sa kockicama, svaka birtija ih ima.
Super nacin za napiti djevojke. Morao eksati casu pive a kako je piva kod njih do 3% alkohola, bio sam faca. Nakon puno igara i jos vise piva, otisli smo u neku zgradu koja izvana izgleda kao hotel. Udemo u predvorje koji isto izgleda kao hotelsko predvorje. Djevojka u hotelskoj uniformi nas doceka iza pulta koji izgleda kao hotelski. Nas osobni dvorjanin nas povede kroz hodnike koji izgledaju kao da su od hotela jer svakih 2-3 metra imaju nova vrata. Jedna od tih vrata su se otvorila za nas i iza njih se nalazio siroki niski stol stakleni, kozni kauci, stropno ogledalo i ogromna plazma. Na plazmi se je pocela previjati jedna oskudno odjevena kineskinja uz laganu glazbu. Ja sam zakljucio da cemo sada imati orgije pa sam se poceo skidati. Dosao sam do donje majice kada je netko izvadio mikrofon i poceo pjevati. Izvadili su jos jedan mikrofon. Onda sam shvatio da smo na karaokama. Obukao sam se. Steta. Cijeli hotel nije hotel nego sobe sa vrhunskom opremom za karaoke

14.03.2008. u 14:53 • 3 KomentaraPrint#

utorak, 11.03.2008.

vikend u shanghaiu i ostalo

Dakle prvo Shanghai. Liep, ali to je moj sasvim subjektivni dojam jer mi je omogucio nesto za sto sam dugo zakinuta. Zapravo je jedna gradina od 15 milijuna ljudi, kricavnim svjetlecim reklamama, nebodercinama (nasla jedan koji isti onaj u Crivcu), muljavom rijekom u koju pola Kine slijeva svoj otpad, ogromnim guzvama (bila na spici!) i puno Kineza koji ne znaju voziti ni hodati.

Image Hosted by ImageShack.us

---Pudong i ja - moj Shanghai ljubi

Ali, hvala bogu na kolonizaciji. Ovdje je bila jako specificna; svi su se capavali za komadic grada, pa je cak jedan dio bio definiran kao internacionalna naseobina (mislim Englezi+Ameri). Naravno da je vladao nered i kriminal i kurve i ubojice i sve, i svak je koristio svoju valutu.
Mao je to sredio kao i sve u drzavi.
Ostale su zgrade banaka, konzulata i predstavnistava raznih kompanija u nekom art deco-u i ostalim europskim arhitektonskim izricajima, a kurve pisu svoje brojeve mobitela po zidovima. Neke cak imaju i kalup pa sprejaju. Valjda su prezaposlene pa ne stignu pisat. Ili ne znaju.

Image Hosted by ImageShack.us

---Ovo je u podrucju ex francuse koncesije. Tu je krasno, ima ravnookih, ulice su male pjesacke, trgici s kavanicama i kavama. Dom.

Posjetila sam i nazvazniju kucu u gradu. Tamo je Mao s drugovima udario temeljac KP. Zakljucila sam da se Kinezima stvarno nista bolje nije moglo dogoditi.
Nisu mi dali da se slikam s vostanim Maom.
Image Hosted by ImageShack.us


Inace, za tjedan dana sam opet u Shanghaiu na malo duze pa cu iscrpnije njuskat, iako se nema puno za vidit. Sto ima jest impresivno, al jos par dana i onda dalje.
Image Hosted by ImageShack.us

---Koja je ovo cuvena knjiga?

Zasto mi je bilo lijepo?
Od Hangzhoa je vlakom samo 1h15min pa sam si priustila najskuplji D-train. To znaci da se cak ni u cekaonici ne moras guzvat sa obicnim Kinezom. A na kolodvoru jesu poprilicne guzve. Vlak vozi do 170km/h pa krajolik ne izgleda tako ruzno. Zatim, metro ima obavijesti na pravom engleskom jeziku pa se mozes snaci. Ima i automate pa ne moras crtat sto zelis gospodji na salteru. Glavna ulica je Nanshan Lu i pjesacka je sto je rijetkost ovdje. Tu stujemo vozilo prije svega. Hrana sto je probah bijase ukusnija. A samo 100ak km sjevernije.
Dosta je skuplje je i iaesteovci imaju manje place nego mi u selu. hihi!

Kad smo vec kod mog 'posla' odlucila sam ne produzavati ugovor, jer mi ne daju slobodne dane, a dolazi lj i idemo na sjever. Tako da se iseljavam uskoro i ne znam tocno sto cu i gdje cu, putem cu odluciti. Ne da mi se jos od ovamo.
Sljedeca slika je s poslovnog puta u pripizdinu.
Image Hosted by ImageShack.us


To moj sef i jos neki sef raspravljaju sto bi sad gradili na ledini. Steta da stoji prazna.
s1: A da napravimo nesto ovde?
s2: Obavezno, samo ne znam bas sto...
s1: Amo neku poslovnu, i malo stanova okolo, tog nikad dosta.
s2: Moze, dobra ideja, a da napravimo nebodere kad vec gradimo? Necu dovlacit bager za nesto manje od dvaest katova.
s1: Dogovoreno. Znaci bit ce dovoljno ljudi tu da napravimo elevated highway?
s2: Jebes cestu koja ide po zemlji.
s1: Dobro zboris, onda smo se dogovorili. Nego ocemol morat micat onu nuklearku tamo?
s2: Nisam siguran, a mogi bi malo...da zaposlimo stagod ljudi.
s1: Pravo zboris, hajdmo sad na caj i voce da proslavimo poslovni dogovor.
s2: Hajdmo

Opet Shanghai - juris kornjaca, trciiiiii
Image Hosted by ImageShack.us


Oni ne krate kabele. Nikad ne znas kad ce zatribat.
Image Hosted by ImageShack.us


Dakle, u ponediljak vjerojatno sjedam u vlak za Beijing, a potom cu malo okolo. LJ stize u cetvrtak. Bit ce ga veselo trazit po gradu. Informacije kojima raspolazem ostavljaju dvije mogucnosti izbacivanja lj-a a iz aerodromskog busa. Jednu smo uvjezbali (Wulin), a ako ga ostavi kod Huang Longa onda cemo improvizirat. Zasto bus ne dolazi na neki od 5-6 kolodvora, ne znam.
Booookic



11.03.2008. u 07:00 • 4 KomentaraPrint#

utorak, 04.03.2008.

arhitektonsko - urbanisticki

Moje staniste
Moja kuca nije na kraju sela iako je daleko od centra. To je zato sto je selo veliko. A i centar je velik, pa mi je tesko povlaciti paralele s nasim prilikama. Mozda kao Slobostina od Trga, uz uvjet da je grad do Velike gorice. Ma ne znam, mozda tako nekako. Pokusat cu provjerit. Baratam medjusobno zbunjujucim podacima; biciklom nesto vise od pola sata, taksijem 22yuana, busom 100 godina, a Poljak je jednom pjesacio 2,5h.
Zivim u zgradi. U zgradi je stan ciji dwg uskoro stize na abrahama. Za one koji nisu abraham, nek se obrate abrahamovcima ili abrahamu osobno. Moze i meni. Ja sam Natasa.
Siri obuhvat
Kvart je kineski i tu ne zive ravnooki, oni su u vise fancy predjelima. Za nase je standarde okruzenje socijalno, al za njih nije. Kinez naime nema neki pretjerani osjecaj prema stanistu. Citala sam o dozivljajima turistickih vodica koji vodaju Kineze po ne-Kini. Cak ni oni najbogatiji nemaju potrebu uzimati hotele s pet zvjezdica, a pobrste Rolexe (prave) i slicne luksuzne stvarcice.
Dakle kvart...imamo sve sto nam zatreba na dohvat ruke, ukljucujuci salone za masazu s hepi endom, i wall mart, i pazar i trgovine svastare. To su nesto kao nase garaze, gledaju na ulicu, i asortiman im je od igle do lokomotive. Cesto u prednjem metru prodaju cijevi, metle i busilice, malo dublje boju i lakove, dok u posljednjem trecem metru dubine Kinez ima svoj krevet i televiziju. I naravno malo ispred gradjevinske linije, na cesti, je spaher. Kultura konstantnog hranjenja kuhanom hranom vam je valjda poznata. E, pa kad takvi obrti imaju smrdljivi tofu na repertoaru.... Ako si pjesak ubrzas korak, biciklist bezglavo jurne. Podrucje smrdljivog tofua mi je na sigurnoj udaljenosti. Mrzim tofu.
Parcela
Zgrada se nalazi izmedju dvije jednake zgrade i na sebi ima svjetlecu reklamu sto je istice medju tri jednake zgrade. Ipak ta se reklama ponekad ugasi. Pouka je ne orjentirati se po svjetlecim reklamama. Izmedju zgrada je vrt s kupusom oko kojeg su nadstresnice za biciklo. Bas me zanima jel i nasem stanu pripada koji kvadratic pa da posadim stagod.
Zgrada
Ima 6 katova i nema lifta. Da stubiste ima staklo na fasadi bilo bi kao nase. Ovako mu tepam ventilirano moje...Ja sam na petom katu, stan 604. 6 oznacava etazu. Prizemlje je 1 a ne pr. 4 stana po stubistu, 2 stubista u zgradi. Mica je. Kolibica prema nekima.
Stan
Sam stan je veleban. Prostire se na 45 cetvornih metara. Za dispoziciju pogledajte tlocrt.
Najvece su radosti kucanski aparati i oprema, odabrani su sljedeci naj primjerci:

3. mjesto drzi kuhalo. Samo jedna teca radi na njemu. Teflon ne. Na jacini 1 se kapula dinsta 100 godina, a na jacini 2 zagori za sekund. Ima 6 stupnjeva, na 6om valjda topi zeljezo. Zlica ili pirun se nece zagrijat ako ih ostavis u teci. Ako neko zna rukovati s ovim, molim za pomoc. Da kupim neki komad metala pa stavim tavu na to? Da tako zavaram kuhalo? Imam jos jedno, i ono radi samo na jednu tecu. Srecom ne na istu. Ovaj pak jedva uzavre vodu kad ga stavis na maximum.
Image Hosted by ImageShack.us


---kuhanje u zimskom periodu; vidite sta se dogodi kad pusac kuha, ccc
2. mjesto pripada tusu, tocnije cjelom komplexu kupatila. Nema se kada nego kutic s nagibom, rupom i zavjesicom. To mi je super pa razmisljam o pokretanju akcije Recimo ne kadi! Ovako se bolje odrzava higijena poda jer ga svaki put operes zajedno sa sobom. Bojleric se nadvija nad kadnim arealom, pa se mogu vjesat razne stvari na njegov kabel od struje. Ventilacijski otvor je velika rupa na plafonu, rubovi su obradjeni drvom. Lijepa rupa, al para nece u nju, nego se beskonacno dugo zadrzava u prostoriji. U kuhinji isto (vidi gornju sliku), ali tamo nece ni kroz prozor. Nekidan sam prala kupatilo i bas je veselje, maknes par stvari vani i sve zalijes tusem. I skoljka je bila radosna. Skoljka je inace rijetkost, pa sam sretna sto je imam. Vidjela sam samo jos jednu u nekom baru. Najdrazi cucavac zasad mi je u Joys klubu jer je cijeli u ogledalu. Sve osim onog keramickog dijela gdje se vrsi ono.
Ukoliko vas je stid cucavca mozete kupitit ovo i tako se zavaravati da imate skoljku
Image Hosted by ImageShack.us


1. je najomiljenija i nenadjebiva, slatka, jedva funkcionalna...masina za ves. Bubanj je horizontalan, otvor je gore, ne grije vodu. Ima 3 osnovna programa i sa svakim ispadne isto. Ja koristim delikatno pranje. Svi mi rukavi okracali. Ima melodiju kad zavrsi. Ima i melodiju ako je ne zatvoris prije centrifuge. I jos neku koju ignoriram. Do tada mozes gledat kako se pere rublje. Nije zanimljivo, tako samo provjeravam jel se detergent rastopio. I kuhalo isto ima melodiju. Ni klima ne suti.
Mashinin najveci biser je kapacitet. Prima jako malo rublja. Ako stavis vise od 2 komada onda se pokvari. Ja sam jedna od rijetkih koji nisu pokvarili mashinu. Jednostavno ne mozes povjerovati da su 2 sugamana maximum. Tako se pranje posteljine oduzi na par dana. Jedno pranje lancun, drugo navlaka za pokrivac, trece jastucnice...
Svi uredjaji imaju botunice s kineskim znakovljem osim mikrovalne. Imam tekicu s prijevodima. Bilo bi mi korisnije da sam naucila rukovat vilicarem nego kineskim uredjajima.
Image Hosted by ImageShack.us

---ja u kupe, ona u spade; crvena strelica oznacava smijer vruce vode koju dolijevam tusem, a plava masinino uporno dolijevanje hladne vode...

04.03.2008. u 02:59 • 1 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< ožujak, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Komentari da/ne?

Opis bloga

tu odlažemo razne stvari
a za preracun iz juana u kune molim pomnoziti s 0.68

za intimna pitanja i nedoumice
natasa1hMAJMUNgmail.com



Visitor Map
Create your own visitor map!



The WeatherPixie

do pocetka 2008. na ovom su blogu bile moje i sivine nebuloze, a od tada samo moje, iz Kine i s putovanja