Jabuka
U našem narodu jabuka je uvijek značila mnogo više od obične voćke.Čovjek je cijenio njezinu ljepotu,ali i mnoge druge vrijednosti koje ona u sebi nosi.Podsjetimo i na metafore poput:rumena,jedra,zdrava kao jabuka i slično.Konačno,ljudi su od davnina,kad još nisu imali nikakvih stvarnih potvrda za to,vjerovali u ljekovitu vrijednost jabuke,o čemu rječito govori izreka da je jabuka "apoteka u malom".Te su osobine jabuku uzdigle na visoki pijedestal "kraljice voća".Zavirimo malo u unutrašnjost jabuke:gotovo cijeli plod jabuke(oko 90 posto)je jestiv.Jabuka sadrži puno vode(87 posto)pa bi po tome mogli reči da se jabuka istovremeno jede i pije.Od minerala sadrži kalcij,fosfor,kalij,a od vitamna uglavnom C vitamin.Sadrži veliku količinu vlakana koje ne ulaze u krv,nego samo prolaze kroz crijeva.Jabuka se može koristiti na mnogo načina.Za starije ljude koji su najosjetljiviji može se pripremiti strugana,kao pire,kompot,u piti ili savijači.Ostali je mogu uzimati neprerađenu.Ako se jabuka jede s korom,što se preporuča ,onda ju je dobro prethodno oprati u toploj vodi da se odstrane eventualna onečišćenja na njezinoj površini.Zaključno možemo reći da jabuka može zadovoljiti apetit i biti korisna svakom: mladom,starom,zdravom i bolesnom,kao hrana i kao lijek.Zato jabuku u našoj prehrani trebamo obilno koristiti.Dakle,usvojite devizu:jednu jabuku poslije obroka ili umjesto njega.
I sigurno nećete pogriješiti!
|