Obiteljska kuća, naprijed i nazad https://blog.dnevnik.hr/obsijana

nedjelja, 25.02.2007.

Struja, telefon i ostali vodovi

Drugi kraj cijevi

Radni tjedan je odrađen laganini, no zato je subota bila udarnička. Uspješno smo iskopali kanal, postavili cijevi i gromobransku traku, te sve to ponovo zatrpali. Postavili smo prema uputama Elektroistre jednu veću cijev od ceste do kuće za glavne dovodne kablove koji će se protezati od priključnog ormarića do razvodne kutije, te dvije manje cijevi za eventualne buduće kablove fiksne telefonije, te portafon ili nešto slično. Same glavne dovodne kablove nećemo odmah ubaciti u cijev, već ćemo jedan kraj naravno dovesti do razvodne kutije, a drugi dio će privremeno (sa svim viškom kabela) čekati konačni njihov dolazak i izgradnju priključnog ormarića, kada će se ostatak samo provući kroz cijev.

Ovaj tjedan došli su majstori pogledati otvore za sobna vrata, te smo dobili detaljne upute oko istih, npr. širina otvora 88 cm bi bila knap, 89 dobra, 90 odlična, kao i neka nijansiranja oko specifičnosti ugradnje vratiju na rub.

Kako izgledaju radovi sa krampom i štemericom vjerujem da ne treba posebno opisivati.



25.02.2007. u 16:39 • 6 KomentaraPrint#^

utorak, 13.02.2007.

Selidba

Štok

Eto desilo se i to u subotu, selidba. Naravno nije se radilo o pravoj konačnoj selidbi, već jednostavnom pokazatelju našeg napretka. Naime postavili smo struju i vodu u cijelosti prvom i drugom katu te na dvije trećine prizemlja. Kako u zadnjoj trećini trenutno boravimo, u smislu priprema se ručak, te eventualno odmara tijekom ljetnih vrućina, nije bio drugog nego premjestiti se kako bi u taj dio postavili vodu i struju.

Elektroistra

Zanimljivo, ali eto danas smo dobilo konačno odgovor od Elektroistre gdje će bit priključni ormar, kao i nijanse spajanja od ormara do našeg razvodnog ormarića. Naime, rečeno je kako bi bilo dobro da ostavimo metar-dva duže kabela za rad oko spajanja u priključnom ormaru, te da smjestimo kabel u cijev samo u dijelu od ormara do kuće, a da ostatak u kući ne treba smještati posebno u nekakve mega bužire. Ono tipa to su vrlo kvalitetni kabeli koji mogu bez problema i u more. Kako ćemo vući (prema projektu) za svaki od tri stana po 5x10 mm2 kabela, sigurno se nikada neće vaditi. Možemo bez problema uvesti trofaznu struju (što vjerojatno nećemo), no dva kabela su uvijek tu, za npr. recimo uvođenje dirigirane struje. Zanimljivo je da je rekao kako možemo bez problema koristiti 6 mm kabele. Naravno djelatnik Elektroistre nije došao zbog nas u blizinu terena, već je puštao stuju za žbukere za gradilište niže nas, ali je priznao kako zna za nas i da kasni nekih mjesec dana. No, dobro, nije srećom ni nama gorilo pod petama.

Žbukanje

Konačno smo i dogovorili unutarnje žbukanje. Radovi bi trebali početi 26.03. i raditi će se o strojnom žbukanju sa gips-vapnenom žbukom, osim u kupatilima i wc-ima, gdje će se koristiti cementno-vapnena žbuka. Dogovorena cijena je 6.5 eura/m2 za gips-vapnenu žbuku i 7.5 eura/m2 za cementno-vapnenu, a žbuker je dobio dvije neovisne preporuke kao jedan od najboljih žbukera u okolici. Ostale ponude su bile od 7 do 7.5 eura/m2. Sve skuplje od toga sam odmah otpisivao. Eto kao kuriozitet mogu spomenuti, da sam dobio i dvije vanžupanijeske ponude od 6.5 eura/m2.

Geodet

Kontaktirao sam i geodeta oko upisa kuće u zemljišne knjige. Prema njemu trebalo bi se to dogoditi unutar mjesec dana, no rekao je dvije zanimljive informacije. Naime prva je kako onaj zakon oko lokacijske dozvole i obiteljskih kuća još je u saborskoj proceduri, no zamiljivija je da prema zakonu onog trena kada vlasnik potpište dokumente kod geodeta to se smatra trenutkom upisa, te si možemo već sada tražiti recimo ulični broj ili npr. prijaviti na novu adresu.

Sobna vrata

Odluka je pala na ona sobna vrata sa štokom od medijapana i majstori dolaze ove subote kako bi dogovorili sve nijanse oko zidarskog otvora prije samog unutarnjeg žbukanja. Dodatno sam se savjetovao sa prijateljem stolarom, koji je izjavio kako nema nikakvog razloga da ne uzmemo takav štok, a čak je izjavio da se štok od punog drveta može izviti, te da smo dobili dobru ponudu.

Internorm

I oni su ovih dana počeli sa ispravljanjem nedostataka te je doneseno novo staklo fiksnog dijela klizne stijene u jednom dnevnom boravku, a i završili su sa zapunjivanjem pur pjene u dijelu prozora gdje to još nisu u potpunosti obavili.

Therma-ray

Moram priznati da mi je malo dosadilo ekstremno redovito pratiti potrošnju, posebno kada sam zaključio da bez točnog kretanja temperatura kroz dan može se samo dobiti nekakvo okvirno kretanje potrošnje, no bez brige podaci se i dalje vode samo sa dužim intervalima. Dobio sam od dobavljača i konkretne ponude, te smo se odlučili za termostate, no o tom potom.

Ostali planovi

Glede klima, mislim da ćemo se odlučiti za samostalne parove, umjesto nekakvih multisplit sistema i to će čekati vrijeme možda i poslje vanjske fasade. Nekakva je odluka donesena da nema smisla ukopavati kanale za cijevi za klime, jer kada se bude moralo to mijenjati imali bi više posla nego treba. Vanjsko žbukanje smo odgodili za kasnije negdje predjesen, a vrijeme podloge moramo još konkretizirati. Glede kabela i silnih kategorija, tu se dogodio promašaj, jer su mi vratili već uplaćeni novac za UTP kabel ketegorije 6. Ono tipa dobavljač nema više robu po toj cijeni. Kako je krenulo, vjerojatno da će to na kraju biti kategorija 5e. Što se mora nije teško.

13.02.2007. u 20:48 • 7 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>