Obiteljska kuća, naprijed i nazad https://blog.dnevnik.hr/obsijana

utorak, 26.12.2006.

Unutarnja vrata

Primjer vratiju

Uglavnom radovi glede zidanja pregradnih zidova na drugom katu su gotovi, cigle za balonsku ogradu su stigle i glavnina je na mjestu i čeka lijepo vrijeme za dovršetak ograde. Instalacije idu svojim tokom. Ono što je sada postalo vrlo bitno je narudžba unutarnjih vrata.

Zapravo prva odluka koju moramo napraviti je da li suhomontažna ugradnja ili mokromontažna ugradnja štoka. Prema informacijama na internetu, nedostatak mokromontažne ugrdnje je potencijalno upijanje vode odnosno krivljenje štoka zbog toga, te problem niveliranja gotove podloge u odnosu na vrata gdje može nastati situacija ili da su štokovi postavljeni prenisko pa se treba podbrusivati štok i vrata ili nešto slično, odnosno da su postavljena previsoko pa imamo preveliki otvor ispod vrata. Prvo ćemo proučiti ponudu u ovom dijelu Istre, poglavito u Puli, glede dostupnih modela, pa ćemo donijeti neku odluku po tom pitanju. Drugi odabir koji moramo donijeti je naravno o vrsti i boji obloge vratiju, te sastavu vrata i štokova.

Naravno opet sam morao proučavati informacije koji će mi bitne samo jednom u životu i to prilikom narudžbe vratiju, no eto. Prvo nekoliko pojmova koje sam spoznao ili možda krivo shvatio. Furnir je tanki sloj drveta kojima se može oblagati nešto. Prema nekim informacija stolarija od apsolutno punog komada drveta i nije baš dobra, jer obično nije dobro isušena, a i drvo još radi (čitaj živo je), pa se obično pojam punog drveta koristi za niz letvica slijepljenih na razne načine kako bi se dobila čvrstoća, a zapravo na kraju ide furnir koji daje finalni izlged drveta. Ovaj pojam je najbitniji jer određuje najskuplju (naravno ako nije neka specijalna egzotika) varijantu obloge vratiju. Slijedeće, što se dominantno nudi, je obloga obično kratice CPL, a zapravo određuje kontinuirano prešani laminat. Uglavnom, ako sam dobro razumio CPL laminat se dobije spajanjem niza listova , možemo reći papira, gdje je prvi sloj nekakav dekor papir impregniran melaminskom smolom koji daje izgled, a smola čvrstoću. Treća solucija koja se može nabaviti u raznim ponudama je konačno, tzv. dekor folija. Uglavnom nisam saznao što je točno to. Saznati ću ovih dana kada zagnjavim prodavače. Ono što znam je to da obloga od furnira je najskuplja, potom ide od CPL-a i onda od folije. Recimo samo da je nešto obloženo furnirom bez problema barem 50 % skuplje od dekor folije. Ako se netko pita što se dobije time, osim neke prirodnosti (našao sam zapis negdje na internetu o vezi melamina i oslobađanja formaldehida, e sada kao to utjeće na nas nemam pojma) je u jednom zanimljivom istraživanju koje sam našao na internetu. Slovenci su istraživali utjecaj vlage na vanjska vrata (unutra 23 °C i 30 % vlage, vani 3 °C i 85 % vlage) u razdoblju od 28 dana, za tri tipa vrata (furnirana sa okvirom od pune smeke, dekor folija i puna smreka, te dekor folija i okvir od medijapama (MDF)). Rezultat je bio da su furnirana vrata imala duplo manje odstupanje (cca 7 mm prema 15 mm, i 3 mm prema 5 mm)) u oba smjera od vratiju obloženih folijom, ono tipa furnir je neelastičan u jednom smjeru (vzdolžni smer ?!), odnosno da lakirani furnir propušta manje vlage od dekor folije.

Sada na red dolazi unutrašnjost vratiju. Uglavnom, obično je okvir vratiju od nekakve masivne smrekovine i sl. ili medijapana. A unutrašnjost je obično od kartonske saće obložene tankom ivericom. Skuplje varijante mogu biti probušena iverica, kako bi dobili manju težinu, a i potrošili manje materijala, a još sluplja varijanta je sa punom ivericom. Za one koji nemaju pojma ili barem dojam što je iverica, kao i ja prije par sati, mogu reći da se iverica obično sastoji od tri sloja, gdje su dva vanjska od finijeg iverja nekakvom smolom spojena, a srednji sloj se sastoji od krupnijeg iverja. Često se upotrebljava i izraz neoplemenjena iverica. Ako takvu ploču iverice oplemenite (čitaj nekako dodaj sa vanjske strane dva sloja) melaminske folije dobiti će te iveral, a ako ju oplementite sa furnirom, dobiti će te furnirnu ivericu. Ova tema oko iverice i iveralima je vrlo aktualna kod kupnje namještaja. Fora je da sa iverali dolaze u manjem skupu predefiniranih boja i zbog svojstva iverice nisu baš dobri za obradu drugačiju od jednostavnog kvadrata. Tu na tržište stupa MDF iliti već spomenuti medijapan, koji ima gušću strukturu (negdje se spomijenje drvna prašina a negdje vlakna pa nisam siguran) no on se može bojati u bilo koju boju, ali i obrađivati na kakav god način, no naravno skuplji je tipa pet do deset puta od iverala, kada se oboji u neku boju. Glede unutrašnjosti vratiju postoje i varijante sa nekakva spijepljena dva tri sloja sa dobrim svojstvima izolacije zvuka. Zanimljivo je da sam našao na internetu čak i rješenje sa nekakvim metlicama na dnu vratiju koja se spuste kada su vrata zatvorena, no moram vidjeti kako stoji naše tržište sa tim rješenjem. Kada sam već napisao nešto oko namještaja, nekog bi možda i interesiralo da postoje dominantno dva sustava za kantiranje. Jeftinija melaminska traka i skuplja abs folija. No detaljno ću se time baviti za barem 7-8 mjeseci.

Skoro sam zaboravio spomenuti i boju obloge za vrata. Recimo da apsolutno svugdje možete dobiti oblogu od hrasta, bukve i javora. Vrata sa hrastovom oblogom su jeftinija cca. 5 % od bukve i cca 20 % jeftinija od javora. Zanimljivo je da je kod obloge štoka još veća razlika u cijeni, no ne previše. Javor je skup zbog klasične ekonomske ponude i potražnje, a čak se mora čekati i nekoliko mjeseci, naravno negdje, za takva vrata.

Sada slijede dani i tjedni u odlučivanju za tip štoka, tipa obloge za vrata i boje, te ispune za vrata.

Onako off the topic, danas sam lagano (ništa strašno, no kasko će raditi svoje) sa rubom auta udario u auto ispred sebe koji je nakon križanja stao iz nekog razloga, a ja naravno nisam gledao ispred sebe i eto sutra ujutro moram u osiguravajuću kuću. Vrah ih ze taj Mercator. Inaće desilo se na izlazu iz trgovačkog centra Mercator u Puli. Pa ti ne kupuj Hrvatsko !

26.12.2006. u 18:30 • 1 KomentaraPrint#^

četvrtak, 21.12.2006.

Legende, i geodet i moja mama

Geodet

Uglavnom baš sam htio komentirati kako ću vjerojatno saznati da li će se zakon doista primjenjivati od 01.01.2007 ili ne, jer geodet nije došao danas obaviti snimku kuće. Pogledam koliko je sati i ajmo mi njega nazvati, da vidim da li će doći sutra. Ono klasika predstavljanje, razlog zašto zovem i sl., on meni da ponovim kako se zovem i pa mi smo bili jučer na terenu.

Sve je super, točno smo se odmakli od granica susjednih parcela, lijepo smo napravili ovaj famozni kosi zid kako bi bili 4 metra od susjeda, onu naš priručnu baraku naravno moramo srušiti kada dođe vrijeme i sl., no zanimljiv je nastavak priče. Uglavnom spominje kako je izašla neka gospođa koja ih je vidjela i valjda su kratko popričali sa njima.

Ok, sve super. Dogovorimo da ujutro u sljedeći četvrtak dođemo kod njih potpisati papire i zahtjeve, kako bi isti dan mogao on predati papire na katastar, a naravno platiti i ostatak troškova. Ponovo napominje da ima već 30 godina iskustva, da radi u toj brnši i kako nije čuo za tu promjenu i primjenu, no da budu sve ovce na broju i vuk sit, obaviti ćemo to na vrijeme.

Završim razgovor sa njima i odlazim do dnevnog boravka komentirati situaciju sa njihovim dolaskom mišljanja da su došli predvečer kada više nije nikog od nas bilo na terenu, a da je ta spomenuta gospođa, vjerojatno susjeda iz kuće iznad nas. Uglavnom, odmah se mama sjetila njih i pitala ih da li su državni geodeti, a oni kako su privatni, no nisu spomenuli da smo ih zapravo mi tražili i da je to razlog što rade nekakva geodetska mjerenja, što god i kako god. I nekako u tom trenutku su završili sa poslom, te su se pokupili, a mama nije previše pažnje obračala tom događaju. Tata i brat su zidali unutrašnji zid na drugom katu i nisu ih primjetili. Baš me zanima kako bi se dalje razvijala situacija oko geodeta i da li bi oni gurali priču da stignemo predati papire prije 01.01.

Visokonaponski kabel

I onda me ovaj događaj sjetio jedne zanimljive priče oko visokonaponskog voda pored naše parcele. Naime nakon što je betonska ploča bila gotova iznad mislim prizemlja a možda i prvog kata, došao je jedan elektroistrin djelatnik i rekao kako tu negdje prolazi visokonaponski vod (vjerojatno 10 kV) koji povezuje dvije trafostanice i pitao da li smo mi naišli na nekakav kabel dok smo kopali temelje. Mi teški upitnik, kakav crni kabel. On, super, tu negdje ide kabel i kako treba utvrditi gdje je točno. Par dana kasnije stiže ekipa sa nekakvim instrumentima i otkrivaju gdje ide kabel. Uglavnom, ide koso uz dvije susjedne parcele i vrlo blizu ruba naše parcele. Onako blago nas je uhvaila jeza jer smo zapravo mi birali parcelu i odabrali smo prvu od tri, a lako se moglo desiti da smo odabrali neku od niže parcela preko kojih ide visokonaponski kabel i tko zna kakve komplikacije bi imali za gradnju.

By the way, ekipa koja gradi ispod nas prilikom kopanja temelja naišla je na kabel, oštetila ga, izbacila na sat dva kvart iz struje i vjerojatno bi bilo nekakvih komplikacija, da nije sve te parcele prodavao neki pravnik i da je kabel bio zaveden u zemljišne knjige, uz vjerojatno nekakav dogovor. Mislim da su sada struju preusmjerili preko njihovog parkirališta ili nešto slično, no da smo mi bili u pitanju vjerojatno bi bilo kažina.

21.12.2006. u 19:00 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 20.12.2006.

Prvih 24 sata mjerenja potrošnje Therma-Ray ploča

Očitano stanje brojila 396,8 kW (u 21:00). Znači u zadnjih 24 sata je potrošeno oko 8.1 kW struje. Naravno da sam se sjetio očitati brojilo ujutro znali bi i točno koliko struje je potrošeno po po jeftinoj tarifi, a koliko po normalnoj no recimo da je bio odnos 2:1 u korist normalne tarife i uz trenutnu cijenu prema HEP-ovom cjeniku za dvotarifni priključak potrošeni iznos bi dobili računicom 8.1*1/3*0.39 kn+8.1*2/3*0.74 kn, što daje 5.05 kn. Sam iznos sam po sebi ne bi davao točnu sliku kada ne bi znali kolika je temperatura bila u tijeku zadnjih 24 sata.

Srećom tu dolazi www.eurometeo.com na djelo. U zadnjih 24 sata temperatura je varirala od noćnih 4 °C, do dnevnih 7 °C i onda naglo pada do 1°C. Kako portal prati isključivo temperaturu sa cijelim brojem, a digitalni temometar u firmi pokazuje temperaturu na jednu decimalu, dobio sam nekakav dojam da ima podatak oko 1 °C niži od našeg testnog mjesta. Za one koji ne znaju, ja inače radim nekoliko stotina metara od mjesta gdje trenutno živimo tako da su podaci prilično dobri. Odlučio sam da zapravo neću pamtiti dnevno kretanje temperature u tijeku dana već ću izračunati srednju vrijednost u tijeku dana, a vjerujem i da je podatak o srednjoj vrijednosti prilično pouzdan jer se temperatura ne mjenja naglo, a jednako takvim odnosom se i mjenja vrijeme potrebno za rad grijača, kako bi održavali ciljanu temperaturu od 23.5 °C. Eurometeo portal pokazuje temperaturu sa zakašnjenjem od dva sata i pretpostaviti ćemo da se temperatura nije mjenjala zadnjih sat i pol te ćemo dobiti prosječnu razliku koju su grijače ploče morale održavati od 17.53 °C. Naravno odnos razlike u temperaturi i količine potrošene struje nije linearan već vjerojatno eksponencijalan, a dakako da je se ovdje ne radi o laboratorijskom testu, već o mnogo realnijem testu grijanja jedne sobe koja uz spavaću ulogu, služi i kao nekakav dnevni prostor (koliko se može dnevni prostor zvati upotreba od 17:00 do recimo maksimalno 24:00 za recimo gledanje tv-a ili korištenja računala). Najbitnije je znati da soba od nekih 8.5 m2, ipak nema samo spavaću ulogu.

Dakle, za 24 sata održavanje temperature sa srednje dnevne temperature od 6 °C (23.5 - 17.53) na temperaturu od 23.5 °C, uz normalnu upotrebu prostorije od 8.5 m2 (cca. 8 sati spavanja, 8 sati prazna, 8 sati dnevni boravak) potrošeno je 5 kn. Naravno ovo je izračun samo na temelju dva mjerenja i ne pokazuje srednju vrijednost. Vidjeti ćemo kasnije da li ovaj podatak ima u sebi ugrađenu neku anomaliju (npr. možda je prozor bio otvoren u toku dana) ili ne.

20.12.2006. u 21:03 • 0 KomentaraPrint#^

Interesantna priča oko katastra

Uglavnom zvao sam danas geodeta, kako bi saznao kada će već jednom doći. Rekao je kako je dobio papire iz katastra koji su potrebni da izvrši geodetski snimak kuće i kako će sutra doći na teren. No kada sam ga pitao da li ćemo stići sve obaviti prije 01.01.2007, kako bi uknjižili kuću prije primjene promjene zakona, izjavio je da zakon tek treba biti prihvaćen u saboru i kako se ništa neće destiti poslje 01.01.2007, te kako su to već više puta najavljivali, ali ništa od toga.

Zanimljivo, tko je sada u pravu ?! Naravno mi ćemo se potruditi dati papire prije 01.01., no baš me zanima što je istina.

20.12.2006. u 13:26 • 3 KomentaraPrint#^

utorak, 19.12.2006.

Praćenje potrošnje grijanjem sa Therma-Ray pločama

Eto stigla je konačno i zima, kao i početak našeg novog mjerenja potrošnje grijanja jedne sobe u stanu, a koju griju 7 Therma-Ray ploča svaka po 115 W. Temperatura na koju je postavljen termostat je 23.5 °c i održava ju konstantno 24 sata. Danas (19.12.2006) je stanje brojila 388.7 kW. Brojilo je dvotarifno, no naravno ne postoji način privremenog priljučenja brojila na instalacije elektroistre, a kako bi se samo brojilo prebacivalo po tarifama. Za tu ulogu, nema druge nego oko 07 i oko 21 sat očitavati stanje brojila, kako bi dobili otprilike sliku o odnosu potrošnje u normalnoj i u jeftinoj tarifi. Naravno neće to biti moguće svaki dan, no biti će dovoljno da se dobije slika.

Postoji još jedna vrlo bitna stvar, a to je vanjska temperatura. U prošlom testiranju, evidentirao sam svaki put i vanjsku temperaturu preko jednog od termostata koji se nalazio na terasi, no ovaj put ćemo se malo modernizirati i preuzimati ćemo podatke sa stranica eurometeo.com. Ne znam odakle dobijaju informacije, no u firmi postoji jedan digitalni termostat, pa budem provjerio preciznost njihovog podataka za temperaturu za Pulu za neko konkretno vrijeme, pa eventualno uvedemo neku korekciju. Jedna vrlo dobra strana preuzimanja podataka je što ćemo dobiti podatak o kretanju temperature u tijeku dana. Naime zadnji put sam mjerio oko 07:30 i oko 21:00 i ipak je bilo dana kada je dan bio daleko topliji, nego bi to pokazivalo jutarnje i večernje mjerenje. Sada ćemo dobiti precizniju sliku o varijaciji temperature u toku dana i noći pa ćemo dobiti točniju srednju vrijednost za koju temperaturnu razliku su morali raditi grijači. Tako npr. eurometeo pokazuje da je danas temperatura oko 07:00 bila 6 °C no lagano je rasla do 8 °C i onda je padala nazad na 5 °C gdje je stigla u oko 15:30.

Ako imate neke sugestije, želje i sl. slobodno izvolite. Ukoliko nije neki problem, možda vas i poslušam.

19.12.2006. u 21:28 • 1 KomentaraPrint#^

Internormov predstavnik

Kratki dodatak trenutnoj situaciji oko reklamacije stolarije.

Prošli tjedan je bio bolestan, ovaj tjedan je na edukaciji u Zagrebu. Trebao bi doći sljedeći tjedan !?

19.12.2006. u 11:42 • 3 KomentaraPrint#^

nedjelja, 17.12.2006.

Vikend i nagradna igra

Klasično kao i svaki radni dan, osim naravno neradne nedjelje, nastavljeni su radovi. Sazidan je do kraja ogradni zid uz stepenice na drugom katu, počelo je zidanje pregradnih zidova na drugom katu (završen je drugi red) i nastavljeno je štemanje zidova za vodovodne instalacije.

Gradnja pregradnih zidova na drugom katu



Potpuno izgrađen prvi kat



Hladna i topla voda na prvom katu



Post-it na prozorima

Nagradno pitanje, na koliko je naših prozora, balkonskih vrata i kliznih stijena kupljenih od tvrtke Internorm preko jednog njihovog distributera, zaljepljeno post-it papirića, a koliko će ih se rješiti na zadovoljavajući način ? Za one koji se pitaju zašto, kao i jedna antologijska prodavačica vina sa Lumbarde, stvar je vrlo jednostavna kao i svaka upotreba post-it papirića. Jednostavni potsjetnik na niz nedostataka, za koje još uvijek čekamo da se pojavi njihov predstavnik, kako bi potvrdio ili odbacio osnovanost reklamacije. Naravno dobiti će te točne informacije, kako se priča bude razvijala, da li smo zadovoljni njihovom reakcijom ili ne. Dakako da je ovo samo jedna strana kuće i samo jedan dio kolekcije post-it papirića. Nagrada neka bude onako simbolična, piće u lokalnom kafiću i zadovoljština da ste pogodili broj veći od pet (koji možete dobiti brojeći papiriće na slici) i manji od dvadeset i četri (koliko je došlo njihovih proizvoda u drugoj turi).



17.12.2006. u 18:53 • 5 KomentaraPrint#^

četvrtak, 14.12.2006.

Nastavak radova i priča oko ulaznih vrata

Eto što su ti majstori. Nisam stigao opisati ni opisati što su napravili do sada, a danas je već uspješno završeno cjelokupno unutarnje zidanje na prvom katu. Svi pregradni zidovi i unutarnji nadvoji su završeni, a prostor iznad zidova je zatvoren. Još da se glavni fotoreporter sjetio malo manje raditi, a malo više snimati radove, dobili bi i te slike. No doći će i one.

Izvršen je prvi dio polaganja cijevi za odvodnju vode sa jugozapadne strane, zajedno sa dodatnim priključkom za odvodnju u prizemlju. Za svaki slučaj, ako se glavni investitor, prvi supervoizor, a i kapo di topli obrok, odluči za drugačiju konfiguraciju kuhinje. Zanimljivo je to da kada si sam zidaš kuću imaš na raspolaganju veliki izbor promjena u zadnji tren, pa čak značajnijih korekcija. Vjerujem da je u slučaju vanjskih izvođača ipak to malo teže, naravno nije neizvedivo, no siguran sam da bi u nekim situacijama počeli izvoditi kako se to nije dogovorilo (čitaj plati još), kako je to nemoguće (čitaj imam drugog posla), kako se to može napraviti kasnije (čitaj bolje da se netko drugi petlja s time) i sl.

Odvodnja



Eeee, ulazna vrata. Mislim da sam se čuo sa dobrih dvadeset, do trideset tvrtki koje proizvode ili preprodavaju vanjska ulazna vrata. Nekako već na početku smo se odlučili za protuprovalna ulazna vrata. Sada da li su bila potrebna nekakva protpuprovalna svojstva ili ne, vjerojatno je interesantna priča za raspravu, no sigurno je jedan od razloga bilo nekakvo odvraćanje poluodlučnih provalnika, a i nekakva lažna sigurnost ima svoje razloge. Jedan od drugih bitnih razloga za protuprovalna vrata je i bila zapravo mala razlika u cijeni između klasičnih ulaznih vrata i protuprovalnih vrata traženih svojstava. O čemu se ovdje radi.

Prvi i najbitniji uvijet koji su morala vanjska vrata zadovoljiti je bila povećana otpornost na vanjske utjecaje. Samim time otpala su klasična vrata proizvedena od drveta, zapravo prerađevina drveta. Naravno nekakva kvalitetna masivna drvena vrata otpadaju svojom cijenom, ma i zbog potrebnog održavanja. Ostala su PVC i aluminijska vrata. Drugi uvjet koji je trebao biti zadovoljen je boja po RAL-u stolarije i to konkretno 7004, a da se ne radi o nekvoj presvučenoj foliji i sl. Zbog toga su otpala PVC ulazna vrata. Istina postoji i u nekim slučajevima mogućnost dobivanja PVC stolarije u određenoj boji, no isključivo uz velike narudžbe. Sada su ostala samo aluminijska vrata. Kako aluminij ima jako loša toplinska svojstva, sa stanovišta prevelike vodljivosti topline, potrebna je izvedba sa prekinutim toplinskim mostom koja ima svoju cijenu, a i ograničenja ovisno o izvođaču. Recimo dominantno je kod naših proizvođača aluminijske stolarije sa prekinutim toplinskim mostom da se zapravo radi o stavljanju nekakvog brodskog poda između dva alumijska panela i to u relativno uskim panelima (nekih desetak centimetara) što naravno utječe na izgled. Onda bacite pogled na cijenu protuprovalnih vrata i ustanovite da i nije to toliko skuplje, naravno ako se malo potrudite.

Iskreno tvrtka od koje smo na kraju nabavili vrata, radi se o poduzeću Mitra trade d.o.o. iz Zagreba, je bila drugi izbor. Točnije sljedeći izbor. Prvi izbor je bila tvrtka kćer jednog njemačkog proizvođača vrata, a poznati su po garažnim vratima. Radi se o tvrtci Novoferm, a otpali su nakon što su me dobrih tri tjedna vukli za nos oko slanja obične ponude. Moje je mišljenje da se radi o klasičnoj situaciji, šefovima daleko od očiju, a vjerojatno imaju dovoljan promet da se ne postavlja pitanje stolice. Oni su bili prvi izbor iz razloga što je telefonska ponuda bila zanimljiva, no daleko da nije bila precizna. Iz nekakve puke znatiželje nastavio sam redovito tražiti upit za ponudu (premda sam već uplatio drugoj tvrtci) i tek nakon 35 dana dobio sam opet okvirnu ponudu koja je polako rasla od početne cirfe, a i opet nije bila točna ponuda. Bojim se samo, koliko bih mora čekati da mi uopće dođu vrata.

O realnom vremenu narudžbe i dostave, samo ću opisati slučaj sa poduzećem Mitra trade d.o.o. Par sati nakon što sam obavio uopće prvi telefonski razgovor dobio sam točnu ponudu sa svim specifičnim elementima, konkretno se radi o dodatku za aluminijski panel u točnoj ral boji. Iznenadili bi se koliko je nekim teško i komplicirano dobiti tu informaciju, čak i da li mogu to izvesti. Deset dana kasnije vrata su bila gotova, by the way toliko se čekalo jer im vanjski podizvođač boja aluminijski panel, i za tri dana su stigla u Pulu. Moglo je biti i za jedan dan, da se prva narudžba za transport tvrtke Intereuropa nije nekako izgubila. Za one koje zanima dostava jednih vrata (oko 70-80 kg) iz Zagreba do Pule, koštala je oko 260 kn, a za dva ista takva vrata oko 390 kn. Sama protuprovalna vrata (zidarski otvor 1050x2170 mm) sa aluminijskim panelom u konkretnoj boji po RAL-u koštala su oko 8300 kn, a sam panel u konkretnoj boji u toj cijeni sudjeluju sa 1500 kn + pdv. Zanimljivo je da mnogi preprodavači talijanskih protuprovalnih vrata jedinu mogućnost povećane otpornosti na vanjske utjecaje (kiša i sl.) imaju isključivo u vidu dodatnog panela od masivnog drveta koja koštaju kao sv. Petra kajgana (npr. plus 600 eura + PDV i sl.), naravno ne u konkretnom RAL-u.

Ulazna Vrata


Instalacije u kuhinji


Nadvoji na pregradnim zidovima

14.12.2006. u 11:18 • 8 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 11.12.2006.

Uf! 30 slika

Motiv

... no mislim da je to to. Neće sigurno više biti slika cijele kuće osim možda kada stavimo vanjsku žbuku. Sljedeće jeseni :) Taman je ovu nedjelju bilo lijepo vrijeme, šetnja u kvartu i slikanje kuće. By the way, naše novo središte je udaljeno nekih 400 m zračne linije od trenutnog stana, tako da ostajemo u istom kvartu i zapravo se ne udaljavamo daleko.

Uglavnom u tijeku ostatka tjedna doveli smo vodu do prvog kata i započeli sa vodovodnim instalacijama. Trenutno je postavljena hladna voda i dio dovoda kišnice. Donesena je odluka da će se kišnica dovesti do mašine za pranje veša i do svakog vodokotlića. Spoj do mašine već možete vidjeti na jednoj od slika, a u praksi će se to regulirati sa dva ventila, gdje jedan propušta vodu iz vodovoda, a drugi iz sustava za kišnicu. Vodokotliće ćemo priključiti na način da će se spojiti obje strane dovoda vode u vodokotlić, jedna iz vodovoda, a druga kišnice. Iskreno još mi je to malo u magli, ono zar se sa vodokotlićem dobije dva uvoda vode, no imam povjerenja u našeg glavnog vodoinstalatera.

Konačno smo oprali sve prozore kako bi utvrdili sve nedostatke i reklamirali ih i nije to bio lagan posao. Oprati prozore, naravno. Sitne nedostatke stolarije, zapravo pregled cijele priče, te pozitivno ili negativno prihvaćene reklamacije dobiti će te u cjelovitom tekstu o stolariji. Naravno kada sve bude završeno.

Eto vode na prvi kat



Kuća po noći



I po danu



Mislim da se zvala centrifugalna sila, no bilo je to dosta prije



Eto danas su stigla vrata iz Zagreba i priču oko njih će te dobiti također uskoro. Zanimljivo je da smo od sutra, potpuno zatvorili cijelu kuću. 27 prozora, 3 balkonska vrata, dvije klizne stijene, 3 velika krovna prozora i 3 mala krovna prozora, 3 glavna protuprovalna vrata i 3 pomoćna vrata. Brojke, brojke. Ako netko misli da smo pretjerali sa brojem prozora, samo ću reći da je bolja polovica oduševljena osvjetljenošću soba sa dva prozora, a test sa podizanjem i spuštanjem roletni je vrlo lagan.

Također prošli smo tjedan pokrenuli dva procesa. Jedan je zapravo inicirao kolega bloger po gradnji (codegun), a radi se o tome da smo uplatili kaparu geodetu da napravi geodetski elaborat o snimku kuće. Moram ga zvati sutra zašto nije došao danas, ccc.... Sada da li ćemo uspjeti i upisati građevinu u zemljišne knjige prije početka primjene drugačijih propisa ili ne i nije toliko bitno. Jer traženje, a i naravno dobivanje uporabne dozvole nikada i nije bila opcija. Sam snimak se može napraviti prije žbukanja uz uvjet da se kuća više ne dograđuje i u tijeku tehničkog pregleda oni se zapravo konzultiraju sa tim elaboratom, a ne vrše nekakva naknadna geodetska ispitivanja.

Drugi proces se pokrenuo našom uplatom preostalog novca Elektroistri prema ugovoru o priključenju pa ih čekamo.

11.12.2006. u 21:16 • 7 KomentaraPrint#^

srijeda, 06.12.2006.

Stiže voda

Voda

... kako treba u kuću.



Pažljivi promatrači slika mogli bi se zapitati kako to da u kuću sa tri stana idu četri vodovodne cijevi. E pa jedna cijevi je tu za dovod kišnice. Jednog dana. Ako se ne predomislimo. Za svaki slučaj.

06.12.2006. u 20:10 • 2 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 04.12.2006.

Day after

Samo budala slaže slovo Š na vrhu Svetog brda na Velebitu

... nastavak ...

Potorherm cigle imaju sa strane svima poznatu tzv. mušku i žensku stranu, koje kada se spoje tvore u sredini prostor za zapunjavanje morta, kojim će se same cigle spojiti u jednu čvrstu cjelinu. No taj isti prostor predstavlja određeni problem za instaliranje prozora. Naime osim što predstavlja nekvu rupu na mjestu gdje bi trebao biti kakav takav kontakt sa okvirom prozora, također ne pruža veliku čvrstoću za nosive vide (ili kako god se zovu) kojima se povezuje prozor i ostatak kuće. Zbog svega toga potrebno je zapuniti taj prostor i dobiti ravnu površinu rubnog zida. Za to smo koristili Röfix 820 toplinski mort i otišao je cijeli jedan dan za nešto više od dvadesetak otvora. Kako je instaliranje prozora bilo najavljeno za prošli petak ovo je bio nužan preduvjet.

Nakon toga došle su na red vodovodne instalacije i nova odluka. Čiji sustav vodovodnih instalacija koristiti ?! Uglavnom danas dominiraju nekakvi oblici PVC instalacija. PP-R (80) je dominantan za klasičnu hladnovodnu i toplovodnu instalaciju koja se povezuje varenjem, a PX-e koji se ne povezuje varenjem. Kako smo već nabavili aparat za varenje dileme nije bilo, a nakon prvih proba nije bilo razloga za promjenu odluke.
No kao i kod svih prozvoda tako i PP-R (80) cijevi proizvodi nekoliko proizvođača, a kod nas su dominantna dva. Naš Vargon i njemački Aquatherm. Mi smo se odlučili za skuplji Aquatherm i to liniju Fusiotherm. Sam odgovor na pitanje zašto i nije baš jednostavan. Možda naše neiskustvo, možda slaba promiđba tvrtke Vargon, odnosno nedostatak nekakve izgradnje imiđa za nas laike. Prilično jednostavne stranice, gotovo kataloški navođenje proizvoda, komentar jednog od preprodavača da se Vargon pretežito ugrađuje u apartmanima, a da si ljudi za doma si ugrađuju skuplji njemački proizvod i eto odluke. Da li smo mogli proći optimalnije ili ne ostati će misterija i vjerojatno nećemo nikada saznati, no za utjehu Vargonu neka bude da smo odabrali njihove cijevi za sustav odvodnje. Iskreno navijao sam za naše.

Iskreno naš vodoinstalater ima pretežito iskustva sa nekakvim metalnim oblicima vodovodnih instalacija i nakon prvih spajanja izjavio je da ova tehnika spajanja zavarivanjem daleko lakša od raznoraznih narezivanja. Sam aparat je jednostavne konstrukcije, gdje se podesi temperatura koju on održava (naravno u nekakvoj oscilaciji) i sastoji se od dva spoja za cijevi. Opet tzv. muškog i ženskog dijela, gdje jedan priključak natakne na spoj, a drugi u spoj na aparatu. Drži se određeni broj sekundi, oko 10 do 15, nisam siguran točno i nakon toga se dobije blago otopljen vanjski dio jednog priključka te unutarnji dio drugog priključka, koji kada se spoje i ohlade tvore idealan spoj. Prilično jednostavno, te se malo po malo stvara dio vodovodne instalacije.

Jedini veći problem je kada konstrukcija postane takva da se mora povezati sa ostatkom vodovodne instalacije, te je potrebno aparat za varenje prenašati, pa paziti da se ne ozljediš i sl. pa je potrebno više ljudi, gdje jedan drži aparat, a drugi spojeve no nije to toliko komplicirano.

Naravno preduvjet za ugradnju vodovodne instalacije je prostor gdje će se one ugraditi i tako su došle na red štemalačke sposobnosti majstora na radilištu. Iskreno, u tijeku štemanja, najteži dio je zapravo držanje samog stroja za štemanje u zraku i iznenadili bi se kako se brzo smišljaju tehnike gdje god je moguće nekako si dodatno pridržati ili nasloniti stroj. Onako gledaš majstora sa strane i djeluje ti prilično lako, a onda uzmeš stroj u ruke i za par minuta jedva ga držiš u zraku, te počnu slijediti oscilacije odmora i štemanja.

Štemajući cigleni zid, te dijelove serklaža, došli smo do zanimljivog pregleda kvalitete izvedbe zidova. Posve neočekivano (iskreno nismo puno razmišljali o tome) dobili smo uvid u dio poprečnog presjeka cigli, morta i serklaža i bili smo prilično zadovoljni kako smo to izveli.

Paralelno sa našim radovima na vodovodnim instalacijama, majstori su ugrađivali prozore, balkonska vrata i klizne stijene. Jedini veći problem je bilo podizanje okvira kliznih stijena na katove, no ništa što konopi, dizalica i puno volje ne može savladati. Samu priču oko odabira stolarije te same stolarije dobiti će te u jednom od sljedećih pregleda, jer je to ipak to jedna zanimljiva i velika cjelina. Za one nestrpljive, a koji nisu prepoznali proizvođača na slikama, kazat ću da smo se odlučili za austrijsku tvrtku Internom i to dominantno za drvo-aluminij stolariju, no o tom potom. Onako za unaprijed mogu reći da smo prilično oduševljeni sa kliznom stijenom.

04.12.2006. u 20:40 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 03.12.2006.

Prozori i instalacije

Izštemani prostor za vodovodne instalacije

Nakon svečanog podizanja zastave uz intonaciju 'Lijepe naše', a potom i naravno 'Krasna zemljo, Istro mila' vrijeme je došlo za unutarnje uređenje. Za prozore, te balonska vrata i klizne stijene ostalo je još i pripremiti cigle. Naime, porotherm cigle imaju ...

... i onda smo otišli na sa(n)jam knjiga u Puli. Morati će te se zadovoljiti samo sa slikama i biti uskraćeni još koji dan za dubokoumne komentare koje ni Boris Mutić ne bi nadmašio.



Vodoinstalacije





Prozori, balkonska vrata i klizne stijene





Štemanje zida za vodoinstalacije



P.S. Zanimljivo je da se može vidjeti presjek zidova, npr. kako mortni džepovi povezuju cigle...

03.12.2006. u 16:46 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>