Obiteljska kuća, naprijed i nazad https://blog.dnevnik.hr/obsijana

ponedjeljak, 20.11.2006.

Građevinski materijal

Jedna strana krova je gotova

Posve neočekivano, no kada se malo razmisli bilo je i za pretpostaviti, radnici su na gradilištu odradili sjano posao i završili pokrivanje jedne polovice krova. Ako se netko pita zašto neočekivano, kazati ću samo da je ujutro dok sam išao na posao lagano sipila kiša i vjerojatno je krov bio izuzetno sklizak. Morate priznati da su sjajni, no za slikice će te se morati strpiti. Zato je, s druge strane, ovo idealan trenutak da se vratimo u davnu prošlost, nekih sedam mjeseci ranije.

Cigle

Pitanje same toplinske izolacije obiteljske kuće pojavilo se dosta rano, a i naravno to je jedno od rijetkih stvari koje nadzorni inženjer i mora nadzirati uz statiku i zvučnu izolaciju kod obiteljske kuće. Kako su te stvari propisane zakonom, nekako se i samo po sebi nameće važnost istih. Sam odabir sustava gradnje je došao nekako spontano. Bacili smo pogled na stanje na tržištu i nudili su se dominantno dva sustava Wienerberger i Unipor. Naravno postoje i drugi sustavi, no kako ćemo si sve sami graditi, odlučili smo se za rješenja koja neće zahtjevati dodatnu toplinsku izolaciju na ciglama, ne iz razloga da li je to kvalitetnije ili po cijeni utrošenog građevinskog materijala jeftinije, već iz razloga što to ne možemo mi napraviti sami. Istini za volju, određene stuje u obitelji i nisu baš bile oduševljene stiropor fasadom, prvenstveno zbog malog sloja žbuke koja ide na nju, sa svim problemima slijeganja i nužnosti kvalitetne izvedbe pogotovo u području vertikalnih serklaža, a i to bi imalo svoju cijenu kada bi tražili kvalitetne majstore.

Kada smo pogledali dostupnu dokumentaciju na internetu, a stvarno su se potrudili, za Porotherm sustav tvrtke Wienerberger i spoznaje da ne moramo raditi vertikalne serklaže, dileme nije bilo. Unipor je ispao upravo zbog toga što nisu imali svoj model protupotresnog bloka. Da smo se odlučili za stiropor fasadu, radili bi vertikalne serklaže te bi vrlo vjerojatno koristili Unipor cigle, jer su jeftinije. Naravno one su jeftinije jer nemaju protupotresna svojstva, a sada sa ovim iskustvom mogu reći i jer su Porotherm cigle prilično čvrste.

Naime jednom se dogodilo da se je prilikom isporuke cigli jedna paleta Porotherm 30 S+P cigli srušila. Uglavnom, paleta sa 96 cigli se kompletno prevrnula na jednu stranu šlepera. U početku nevjerica i odjednom iznenađenje. Slažemo rasute cigle na jednu novu paletu i ne možemo se načuditi. Od svih 96 cigli samo su se 3 razbile. Čak je i vozač bio u šoku, jer je rekao da se radilo o nekakvim Zagrebačkim ciglama, niti jedna ne bi ostala čitava od takvog pada. Prilično iznenađenje.

Cigla sama po sebi nema protupotresna svojstva, možda mora imati određenu razinu čvrstoće i sl., no tu ekstra kvalitetu dobija isključiva kada se zapunjavaju mortni džepovi. I tu postoje neka ograničenja, prvenstveno katnost građevine i potresna zona. Mi smo zadovoljavali oba uvjeta i odluka je pala. Graditi ćemo sa Porotherm ciglama, sa zapunjavanjem mortnih džepova i bez gradnje vertikalnog serklaža. Vanjski nosivi zidovi će biti Porotherm 30 S+P cigla, sa korištenjem Porotherm 30 S+P kuteva i Porotherm 30 S+P 1/2+1/2 polovica po potrebi, a unutarnji nosivi zidovi biti će građeni sa Porotherm 20 S+P ciglom.

Mort, malter, malta iliti cement, vapno i pijesak

Onako još dok nismo uzeli u ruku niti jednu ciglu sami mortni džepovi su nam predstavljali ipak malo preveliku apstrakciju i nismo baš percipirali toliko njihovu veličinu. Pa i sam potencijalni toplinski problem koji bi oni mogli prouzrokovati, zajedno sa gornjim i doljnim vezivnim mortom. Naime malter sam po sebi ima prilično loša toplinska svojstva te gradnja zida sa običnim mortom bez dodatne izolacije ne bi predstavljalo dobro rješenje. Srećom nismo poklekli pred cijenom toplinskog morta i te si priuštili kažin. Kasnije će se prednost korištenja toplinskog morta pokazati na potpuno drugom i vrlo neočekivanom mjesto. Neki okvirni proračun koji smo radili za usporedbu cijene (zanemarimo rad) ručno miješanog morta je bilo oko 15 kn za 60 l, predgotovljenog običnog morta je bilo 45 kn/60 l, a predgotovljenog toplinskog morta oko 85 kn/60 l. Naravno kasnije će se pokazati da je izračun prilično ovisan o nabavnoj cijeni istog kao i količini vode koja se dodaje, no razlika u cijeni između ručnog mješanja i toplinskog predgotovljenog morta je sigurno četri, pet puta.

Za one koji nemaju pojma, što je to toplinski predgotovljeni mort, recimo samo da je to već pripremljena mješavina za povezivanje cigli sa perlitom koji daje toplinska svojstva i kojemu je potrebno samo dodati vodu i izmješati u mješalici. Prilično jednostavno, zapravo zbog svojih toplinskih svojstava pakira se u vreće od 20 kg i toliko se lako barata sa njime da je moja majka pripremila gotovo pola morta za vanjske nosive zidove naše obiteljske kuće. Ubaciš cijelu vreću u mješalicu, dodaš oko 15 litara vode, naravno ovisno o smjesi i za par minuta imaš nešto više od tridesetak litara maltera, koji je uz to još i prilično lagan za prenošenje. Sve to ima svoju cijenu, ali uz nužnost ispravno rješenje toplinske izolacije vanjskih zidova i praktičnost u korištenju, pokazali se kao dobro rješenje. Vrsta toplinskog morta koji smo koristili je bio Röfix 820, a za koji smo se odlučili prvenstveno zbog toplinskih svojstava, dobivenog volumena i naravno cijene koju nam je ponudi naš dobavljač građevinskog materijala. Točnije u toj fazi nam je dotični dobavljač dobavljao samo mort, a kasnije i sve za potkrovlje i krov. Nije imao u ponudi Porotherm (dobar su partner sa Uniporom) pa smo tada manje surađivali, no za mort nam je pružio prilično dobru cijenu od 53 kn (uključen PDV) po vreći Röfix 820 toplinskog morta. Sve ostale trgovine građevinskog materijala su nudili cijenu od oko 63 kn o vreći, tako da tu nije bilo puno dileme.

Dobavljač građevinskog materijala

Kada sam se dotakao te teme, mogao bi je i odraditi do kraja. Nemam pojma kakav dojam imate da je stanje tržišta u Hrvata po tom pitanju, no moram priznati da me prilično začudilo ponašanje našeg prvog i osnovnog dobavljača građevinskog materijala. Nekako u vrijeme prije početka gradnje prizemlja pokrenuli smo proceduru dobivanja kredita u jednoj našoj banci (naravno kasnije ću opisati i taj segment), koja je u nekih mjesec, mjesec i pol dana bila gotova, no specifičnost te banke je da daje 50 % stambenog kredita direktno po ponudi, a jednako takav iznos u obliku gotovine na račun. Tako da je nama pasalo da čim prije prijeđemo iz nekakvog stanja nerealiziranosti kredita u potpunosti do potpune realzacije kredita. Inače to vam znači da možete donijeti više ponuda za realizaciju kredita, no dokle god niste kredit u potpunosti iskoristili, mjesečno vam se obračunata tzv. interkalarna kamata, iliti u toj fazi sa nekakvom fiktivnom ratom ne isplačujete ništa glavnicu već isključivo kamatu, što je prilično nerazumno. Kako bi to rješili odlučili smo se da ćemo ponudi trgovinama građevinskog materijala veću uplatu unaprijed kako bi nam ponudili što bolju cijenu građevinskog materijala i dobro smo prošli. Uplatili smo nekih 120.000 kn najboljem ponuđaču unaprijed, dijelom smo platili drugoj trgovini za mort za prizemlje, a ostatak do iznosa od 50 % smo uplatili predujma za vanjsku stolariju (bez brige, doći će i ona na red).

Dobili smo prilično dobro punudu cijena, npr. sve cijene uključuju PDV, Porotherm 30 S+P po 7.8 kn, Porotherm 30 S+P 1/2+1/2 za 7.0 kn, Porotherm 30 S+P Kut za 7.0, Porotherm nadvoj 23 kn/m, itd. itd. Neke cijene su mi poput polovica djelovale toliko niže od konkurencije (a i na ponudi je imala samo napisanu jednu polovicu) da sam ih morao nazvati kako bi mi potvrdili cijenu. Ispalo je da se radilo o cijeni jedne polovice, inače proizvod je jedan koji se može podjeliti na dvije polovice, ali da će mi ponuditi tu cijenu ako kod njih uzmem njihove gredice. Pa naravno, kada su i gredice bile jeftine, no o tome kasnije. Ono što je na prvi pogled bilo prilično dobar posao, poslje će se pokazati kao određeni nedostatak. Naime, baš što su možda ponudili prenisku cijenu nisu se ponašali kako bi normalni kupac očekivao. Tako se dogodilo više situacija, npr. naručimo dvije palete Porotherm 30 S+P 1/2+1/2 cigli, a kako oni vode svaku polovicu zasebno dobijemo upola manje cigli i eto komplikacije. Naime trebalo je svaki put popuniti šleper, nosivosti 10 paleta i onda bi morali sljedeći put dovesti dvije tri palete viška i sl. Da ne pričam kako su pokušali naplatiti one polovice po duplo većoj cijeni. Sva sreća da sam ih još onda prije nazvao pa se šef sjećao dogovora.

Potom naručimo Porotherm nadvoje, a oni nam isporuče neke 'no name' nadvoje koji se čak niti ne mogu podjeliti po dužini na dva dijela jednostavno, pa opet kod njih, natezanje, da bi ih konačno uvjerili da smo mi u pravu. Samo ću reći da se bolja polovica tamo svađala sa prodavačicom, nekakvim radnikom i vozačem, što je to Porotherm nadvoj i koja je razlika između njega i onog što su isporučili. Recimo samo da se radi o toplinskim svojstvima (onaj je imao dobrih 90 % betona) a Porothermov ima cigleni prekid, te baš zbog nekakvog otvora u sredini sa ciglenom povezniciom Porothermov nadvoj se može jednostavno prepiliti na dva dijela, pa sa dva i pol nadvoja dobijete otprilike 30 cm debljinu. Onda dogovorimo preko njih dolazak betona, kažu termin, organiziramo ljude i onda ih moramo vraćati nazad jer neće biti taj dan.

Poslje toga smo radili direktno sa isto njihovim dobaljačem betona i sve je bilo brzo, promptno i jeftino, 450 kn/m3 za beton MB20 plus dodatnih 50 kn po kubiku za ravnanje ploče od strane njihovih radnika.

Uglavnom nisu se pokazali nikako promptni u isporuci, nisu se držali dogovorenih rokova, ali na kraju smo ipak sve uspješno izgradili. Kada smo potrošili uplaćeni iznos kod njih, ponovo smo tražili ponude od raznih dobavljača i ovaj put su pobjedili oni isti koji su nam obezbjeđivali onaj toplinski mort. U svakoj fazi znamo gdje smo, ukoliko postoji određeni problem, objasne nam situaciju i sve se rješi, nabavimo dio od nekog drugog i sve funkcionira. Naime u jednom trenutku su imali neku nesuglasicu sa Bramac-om, koja je sada rješena, ali nisu nam mogli garantirati da ćemo dobiti materijal u petak, a naručivali smo u srijedu, već vjerojatno u ponedjeljak, sve to smo odmah saznali i dogovorili nabavu od nekog drugog za taj manji dio i sve je funkcioniralo kako treba. Oni prvi dobavljači bi nas motali i sigurno ne bi mogli obaviti posao kako smo planirali, jer sa njima nikada nismo znali gdje smo.

Slikice već ugrađenog materijala, dobiti će te kasnije.... pratite blog....

20.11.2006. u 20:40 • 2 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>