OAZA

< ožujak, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
o orijentalnim plesovima
zanimljive informacije

KONTAKT
ivana@oaza-zg.org

MAILING LISTA
prijavi se ako želiš primati obavijesti

tečajevi, radionice, ....
za sve koje žele zaplesati u ritmu orijenta, više informacija na
www.oaza-zg.org

čitam ...
Gilded Serpent
Shira
Drumtidam
Via positiva
S ulica Kabula i malo šire

plesačice koje volim ...
Helene Eriksen
Aisha Ali
Amel Tafsout
Marocco
Tamalyn Dallal
Simona Jović
Salam Ghazeea
Bayani

25.03.2008., utorak

Nove web stranice


Drage plesačice, te svi ostali posjetitelji bloga,

Zahvaljujemo što ste proteklih godina pratili naš rad na ovim stranicama.
Pozivamo vas da od sada pratite sve naše aktivnosti na našim novim stranicama:


www.oaza-zg.org

- 11:42 - Komentari (2) - Isprintaj - #

02.03.2008., nedjelja

PLESOVI ORIJENTA s Helene Eriksen

sheikhat

Naučite:
- plesnu tehniku
- umjetnost stvaranja koreografije
- plesnu notaciju
- yogu za plesačice
- analizu glazbe
- prilagođavanje koreografije pozornici
- kako izraditi kostim
- kako se šminkati za nastupe
- povjesnu i kulturnu pozadinu 6 različitih plesnih stilova ženskih orijentalnih plesova

Projekt se sastoji od 9 vikend radionica (2x 6h) kroz 2 godine s predstavom na kraju.

Na uvodnoj radionici će sve zainteresirane polaznice sudjelovati u odabiru plesova koji će se učiti.
Popis plesova koje Helene podučava možete proučiti na njezinoj stranici.
(Kod prijave možete poslati popis plesova koji vas zanimaju. Veliki interes je za turski romski ples, ghawazee, ouled nail, ...)
*** nakon uvodne radionice možete donijeti konačnu odluku da li želite sudjelovati u cijelom projektu

Helene Eriksen započela je svoju plesanu karijeru u Los Angelesu, gdje je studirala etnologiju plesa. Plesala je u raznim ansamblima (SAD, Bugarska, Turska ...), a danas iza sebe ima 25-o godišnje iskustvo učiteljice plesa. U tom razdoblju provela je mnoga istraživanja na području Balkana i Orijenta, te predstavila svoje plesove na pozornicama diljem svijeta. Često je nazivaju ambasadoricom kultura.

Radionice će se održati u Zagrebu, u prostorijama Plesne škole Diva, Krešićeva 5 (u dvorištu).
subota: 13:00-20:00h
nedelja: 10:00-17:00h
*** radionice uključuju pauzu od 1h
Sve informacije i predbilježbe na: e-mail helene@oaza-zg.org i mob. 098 96 81 873 (Ivana)

Datumi:
12. i 13.04.2008. – uvodna radionica
27. i 28.09. 2008.
29. i 30.11. 2008.
*** datumi za 2009 će biti poznati nakon uvodne radionice

Cijena edukacije: 1620€ (plativo u kunama po srednjem tecaju HNB)
Iznos je moguće platiti u 3 obroka:
180€ - uvodna radionica, po prijavi
720€ - do 15.09.2008.
720€ - 2/2009

- 22:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

iskustvo polaznice projekta 'Plesovi Roma' s Helene Eriksen


Prenosim iskustvo Christe Didović koja je sudjelovala u projektu ‘Plesovi Roma’ s Helene Eriksen:

Moje plesno iskustvo: Počela sam plesati orijentalni ples prije 7 godina jer sam tražila neki oblik rekreacije zbog zdravlja. Iznenadilo me je što je moja strast prema plesu rasla iz tjedna u tjedan! A još više da sam uživala u nastupima sa svojom grupom! To stvarno nisam očekivala! Kako je rastao moj interes za ples, s vremenom sam počela učiti i tribal. Nakon vikend radionice priključila sam se projektu koji je bio koncipiran kao intenzivan sat plesa jednom mjesečno.

Kako se tribal razvija tako da uključuje razne folklorne stilove, pohađala sam jednu vikend radionicu o radžastanskom plesu koju je vodila Helene (u organizaciji Samire koju smatram svojom 'tribal mamom'). Svidio mi se taj način edukacije pa sam se pridružila vikend radionici o plesovima roma godinu dana kasnije. Radionica je bila najavljena kao uvod u plesni projekt, ali prvotno nisam imala namjeru pridružiti se projektu već sam samo željela dobiti više informacija o različitim stilovima (obzirom da znam da je 'ciganska fantazija' trbušnih plesačica prilično različita od plesova roma). Ali kao što već znate, nakon tog vikenda, odlučila sam se pridružiti projektu. Grupa mi se svidjela, a radionise su se održavale u Samirinom studiu koji mi je bio blizu. Odlučile smo 'razvući' projekt kroz skoro dvije godine ( a ne samo jednu kako je Helene predložila) jer smo željele napraviti balans između redovnih životnih akticnosti i sudjelovanju u projektui.

Rajasthani_1_150

Grupa je bila prilično šarolika – neke su se bavile orijentalnim plesom, neke folkolrnim; neke su bile učiteljice plesa, dok su druge počele plesati tek pred godinu ili dvije; par žena je imalo iskustva s romskim plesovima dok su druge imale znanje o životu i običajima roma. Ta mješavina je bila jako dobra jer smo imale priliku učiti jedna od druge.
S druge strane, nismo sve živjele bizu Samirinog studija, pa su neke žene morala prespavati i ponekad je bilo problema s vlakovima. Najveći problem je bio što se cijela grupa nije mogla sastajati između vikenda planiranih za projekt. Sve dok smo učile plesnu tehniku i izražajnost određenog stila, nije bio problem nalaziti se u manjim grupama i rješavati nedoumice. Ali uvježbavanje koreografije kad nema pola grupe ili čak vodeće plesačice, bilo je skoro nemoguće. Velika pomoć nam je bila kada smo počele raditi snimke koreografija uz koje smo mogle vježbati, a ne oslanjati se samo na bilješke i vlastito pamćenje.

Moram reći da mi se jako svidio Helenin način rada. Helene ima široki spektar znanja i iskustva i beskrajnu strpljivost s našim pitanjima. Njezini zahtjevi su nam bili izazov, ali nije očekivala više nego što smo mogle dati. Osjećala sam kako napredujem kroz projekt, iako to ne mogu tvrditi za ostale polaznice. Ako želiš otkriti svoje stvarne granice, Helene je osoba koja će te odvesti do njih.

Tokom radionica Helene je radila puno zagrijavanja koristeći power yogu, koja mi se svidjela iako nisam uspjevala izvesti sve vježbe. Mislim da su njezine vježbe više pozivnica, a na tebi ostaje da li ćeš ih usvojiti.
Otprilike polovicu vikend radionice smo učile osnovne plesnih tehnika, izražajnost, povijest, o kostimima i neke od načina kako bilježiti ritmove i korake ili brojati dugačke fraze, gledale smo video snimke, fotografije i vježbale sviranje činelica.
Svaka od nas je izabrala ili dobila temu koju treba istražiti i prezentirati ostatku grupe. Teme su bile o povijesti, kulturi ili neko osobno iskustvo vezano uz rome. Ti izvještaji i prezentacije su iziskivali dosta posla, ali sam otkrila da uživam u istraživanju i pisanju.

Kasniji vikendi su bili posvećeni koreografijama. Imale smo 7 plesova i sve smo bile pozvane da ih sve naučimo, ali su svakoj dodijeljena 4 plesa tako da se jedna grupa ima vremena presvući dok druga nastupa na pozornici. Na kraju ni jedna od nas nije naučila svih 7 koreografija, ali je svaka naučila koju dodatnu koreografiju za slučaj da je nekome potrebna zamjena (bolest, trudnoća, …)

Ghawazee_1_150

Koja je razlika između radionice i projekta ?
Po mom mišljenju, možeš pohađati radionicu da bi naučila tehniku, isprobati novi plesni stili ili čak naučiti cijelu koreografiju, ali nakon toga ostaješ sama sa svojim bilješkama i onim što si zapamtila.
U projektu kao što je bio naš, dio si grupe tokom dužeg vremena i imaš prilike isprobati različite plesne stilove i naći se u različitim ulogama dok isprobavaš plesove različitih zemalja i naroda. Jedna drugoj pomažete oko ponavljanja koraka, traženja informacija ili nabavljanja stvari potrebnih za kostim. To je bilo iznimno iskustvo i čula sam od gledalaca naše predstave da se to moglo osjetiti u našem nastupu. Važno je napomenuti da su tokom pauza između plesova, plesačice ispričale publici više o sudionicama projekta i dogodovštinama tokom projekta. Tako da publika nije došla samo pogledati našu predstavu, već su bili naši gosti i zabavljali su se s nama.
Upravo sam se sjetila šta nam je Helene rekla iza pozornice prije nastupa: ' Sad zaboravite sve što sam vam rekla, izađite na pozornicu i zabavite se!'. I upravo tako pamtim to veče koje je bilo vrijedno dvije godine rada!

Koje savjete bi dala grupi koja kreće u novi projekt?
• Budite svjesne da nije dovoljno nalaziti se samo tokom 'službenih' vikenda s Helene. Morate zajedno ponavljati šta ste naučile tokom ta 2 dana s njom inače ćete gubiti previše vremena na ponavljanje s Helene i presporo napredovati.
• Pomozite jedna drugoj tako da odgovarate na pitanja, posuđujte stvari, podijelite iskustva o dućanima ili gdje naći dodatne informacije.
• Očekujte puno 'domaće zadaće' sa prezentacijam i kostimima. Počnite planirati kostime i potrebnu opremu što ranije
• Raspravite da li želite provesti većinu vremena učeći i uvježbavajući koreografije. Iz mog iskustva, koreografije su mi pomogleda razumijem i zapamtim različite stilove koje ne vježbam redovito. Ali vjerujem da plesačice s većim plesnim iskustvommogu imati drugačija očekivanja od projekta.
• Za plesačice s manje iskustva: Nemojte se bojati da nećete biti 'dovoljno dobre' u grupi s iskusnim plesačicama. Svaka od vas će naći prikladno mjesto u grupi. Mješavina različitih iskustava je dobra polazna točka za uspješnu grupu.
Okupite se i zabavljajte se !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

slike s predstave

- 11:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>