subota, 29.09.2007.

Centar - budući trg



U prošlom postu počeli smo pisati o centru Nuštra, kao najuređenijem dijelu (kako bi i trebalo biti svugdje). Sada ćemo naš prethodni tekst proširiti slikama te iznijeti plan budućeg trga dr. Franje Tuđmana.

Preko puta novosagrađenog Vatrogasnog doma, u samom centru naselja, neuređeni i jednostavno jadno za vidjeti privatni posjed s novosagrađenom kućom katnicom. Posjed je s prednje strane ograđen žicom sa zelenim pokrivalom. Kako to izgleda, možete pogledati na prvoj gore slici (s desne strane slike, prije semafora) i na slici ispod ovoga teksta.


(Slika zapuštenoga samog centra naselja)

Poslovna zgrada


Poslovna zgrada u središtu Nuštra sagrađena je na mjestu nekadašnje Narodne čitaonice koja je srušena u svrhu gradnje ove zgrade. U zgradi su sada smješteni tek caffe bar "Etno", kladionica, trgovina "Boso" te s bočne strane poštanski ured. Veći dio zgrade je prazan: gornji katovi te dio gdje je nekad bila banka, kasnije videoteka. Ovo je svakako atraktivan prostor te se nadamo da će uskoro nešto biti učinjeno u vezi toga.


(Pogled na poslovnu zgradu i zgradu gdje je kino i Dom hrvatske mladeži)

Budući trg dr. Franje Tuđmana


Donosimo vam slike budućeg trga dr. Franje Tuđmana:









Iako već godinu dana se najavljuje početak gradnje trga i rušenje kino zgrade, sve je još na nuli. Zapravo, hm, na jedinici jer je prije kirbaja srušen stari mlin. (Pogledajte sliku ispod) Navodno je sve stalo jer ljudi koji još i žive u stanovima u sklopu zgrade kina i Doma mladeži nisu iseljeni, nemaju kamo. Za potrebe gradnje trga rušit će se i stara zgrada, povijesni simbol Nuštra - zgrada kina i Doma hrvatske mladeži pri čemu imamo dvije strane: jedna je za nerušenje ove zgrade zbog povijesnih značajki dok je druga za rušenje jer, realno, ova zgrada trenutno više ničemu ne služi, nema svrhe, a održavanje je preskupo...


(Slika kino zgrade s lijeve i srušenoga starog mlina s desne strane - predviđeo mjesto budućeg nuštarskog trga)

Zgrada kina:


| 21:13 | 3 KomentaraPrint#
Molimo vas da vaši komentari budu što kreativniji, s idejama i prijedlozima. Spam komentari i komentari tipa "Super ti je blog, posjeti moj" biti će obrisani i prijavljeni administratoru, što u konačnici vodi ka brisanju vašeg bloga.
Ostavite komentar

četvrtak, 27.09.2007.

Pozitivni dijelovi i dodatni prijedlozi (1. dio)



Nakon članka o zapostavljenosti, neuređenosti i zaboravljenosti Dvorca i okolnog parka, nekad prekrasno uređenog, danas ćemo malo o nekim pozitivnijim stranama Nuštra koje je lijepo vidjeti.

Prvi je centar naselja. Sjećam se u Večernjem listu slike Nuštra i napisa ispod: "Mali gradić u Slavoniji." Nije li lijepo tako nešto pročitati?

Centar je zaista lijepo sređen: općinska zgrada (slika gore) i dosta sređena, ispred je lijepo popločeno parkiralište, redovito uređivana trava i cvijeće. S druge strane ulice Bana Jelačića, Tisak i iza prekrasan travnjak. Preko puta općinske zgrade kino i Dom mladih (sliku pogledajte u prvom postu, ispred te zgrade je zaustavljen srpski tenk). Doduše, pred nuštarski kirbaj srušen je stari mlin, pokrajni dio, preko puta općinske zgrade zbog planirane gradnje Trga dr. Franje Tuđmana. No, pitanje je: je li potrebno rušenje zgrade kina? Može li se ikako uklopiti ta stara zgrada uz pokrajni trg? Možda. Općina je navodno tražila od obitelji koja živi pokraj starog (sada srušenog) mlina da otkupi njihovu kuću i zemljište za što bi dobili pozamašnu svotu novca. Obitelj je odbila. Šteta, možda bi na taj način bilo lakše ostvariti da se zgrada kina ne sruši...


(Narodna čitaonica srušena 1970-ih zbog plana gradnje današnje poslovne zgrade)

Zašto ne srušiti zgradu kina? Zgrada predstavlja povijesno razdoblje Nuštra, simbol ratnog razaranja... Na današnjem mjestu prekrasne poslovne zgrade (u kojoj je poslije rata tek caffe bar "Etno" i pošta, a veliki dio je, nažalost, neiskorišten), prije je bila prekrasna stara zgrada Narodne čitaonice (vidi sliku iznad). 1970-ih je srušena i sagrađena je poslovna zgrada koja danas zjapi poluprazna. Navodno je bilo u planu otvorenje pizzerije, no zbog, navodno, previsoke najamnine, odsutalo se od toga. Šteta, jer to je veliki prostor koji je sigurno iskoristiv na mnoge načine...


Pokraj poslovne zgrade je novosagrađeni Vatrogasni dom, još u nedovršen u potpunosti.

No, preko puta Vatrogasnog doma, veliki prostor, privatni posjed. Sagrađena je tek nova kuća, a veliki posjed ostao je neuređen i dvorište posjeda je ograničeno žicom sa nekakvim zelenim, nazovimo, pokrivalom. Pojednostavljeno: ruglo u sred centra. Šteta. Navodno je tu prije rata bilo prekrasno mjesto za izlaženje mladih navečer. (Uskoro slike...)

Savjeti? Ne bi li bilo prelijepo vidjeti kroz cijelo naselje, a pogotovo centar, vidjeti uz cestu rubnike? Pogledajte prvu sliku u ovom članku. Sa strane gdje je općinska zgrada vidljivi su rubnici (doduše, u vrlo lošem izdanju) dok se s druge strane, strane odakle je slika slikana, vidi cesta, asfalt i odmah pokraj zemlja, blato, trava... Ne bi li puno urednije bilo vidjeti rubnike sa strane ceste? Ovo je nebitna sitnica, nije skupa, a svakako bi uljepšala selo. Ovo je jedan čisto estetski savjet. Uskoro više...

Toliko u 1. dijelu. U drugom dijelu donosimo crkvu i okolni dio, uređeni dio toka Ervenice, itd.

| 19:07 | 10 KomentaraPrint#
Molimo vas da vaši komentari budu što kreativniji, s idejama i prijedlozima. Spam komentari i komentari tipa "Super ti je blog, posjeti moj" biti će obrisani i prijavljeni administratoru, što u konačnici vodi ka brisanju vašeg bloga.
Ostavite komentar

ponedjeljak, 24.09.2007.

Dvorac GOSSEAU-SANDOR-KHUEN



Kompleks nekadašnjeg središta velikoga nuštarskog vlastelinstva smješten je na parceli koja zauzima poveću površinu zemljišta kojom, uz posljednje preostale gospodarske zgrade, već izdaleka dominira visoko drveće nekoć skladno uredenog parka.

Rezidencijalni dio kompleksa položen je duž same ceste, u uglu parcele, blizu ruba nizinske zaravni gdje se vinkovačka cesta ulazeći u Nuštar počinje blago spuštati prema središtu naselja. Integriran u cjelinu naselja, na kraju seoske ulice, sam dvorac nešto istaknutiji položaj ima tek iz barokne akse formirane trasom nekadašnje jahaće staze, koja je izravno vodila od dvorca do vlastelinskog lovišta u šumi Zverinjak, što se rasprostire na povećem otoku okruženom močvarnim starim tokom meandra rijeke Vuke.

Gradnja najstarijeg, baroknog dijela dvorca, kao i sam odabir Nuštra za sjedište vlastelinstva, djelo je grofa Maximiliana Eugena Gosseaua d'Heneffa, alzaškog plemića i inžinjerijskog časnika, pukovnika carske vojske, koji je najvjerojatnije bio glavni projektant osječke Tvrde,' a u to je vrijeme bio angažiran i na izgradnji Petrovaradina. Već i ta činjenica baroku nuštarskog vlastelinstva daje posebno značenje.

(...)


(Nekadašnji izgled dvorca/ Današnji izgled istog dijela dvorca (slika u naslovu)

Danas je prvobitna barokna cjelina tek dio kompleksa oformljenog u konačnici dogradnjama i preuređenjima tijekom, a posebno potkraj 19. stoljeća. Te su promjene bitno izmjenile odlike izvornog izgleda baroknog sklopa. Dogradnjom velikog, središnje položenoga novoga krila, koje je u jednu cjelinu povezalo dotada razdvojeni barokni dvorac i kapelu, izmjenjena je, ali i dopunjena prostorna koncepcija.

Park-arboretum
Vrt je bio uređen s posebnom pažnjom i velikim troškom. Iako plan vrta nije očuvan, poznate su nam njegove dimenzije, točan položaj i još nekoliko pojedinačnih podataka. Nema sumnje da se radilo o izrazito artificijelno uređenom parku, koji je morao biti srodan brojnim slično oblikovanim baroknim vrtovima na europskim veleposjedima, ali u Slavoniji svog vremena posve se izdvajao veličinom, bogatstvom i raznovrsnošću raslinja, a posebno vjerojatnim francuskim tipom oblikovanja. Jednom fortifikacijskom inžinjeru, uz to još i podrijetlom Francuzu, koji se odlučio povućeno živjeti na svom imanju, morao je značiti posebno zadovoljstvo, a da je tako i bilo otkriva nam zgoda iz 1736, prilikom pobune dijela seljaka na vlastelinstvu, kada su se buntovnici posebno okomili upravo na vrt, uništavajući drveće i raslinje, očito dobro znajući da će tako grofu najviše napakostiti. Vrt je predstavljao tek dio osebujne nuštarske barokne parkovske cjeline, označavajući i u simboličnom smislu tek jedan kraj središnje okosnice u kojoj se barok nuštarskog vlastelinstva iskazivao na posebno upečatljiv način svojim gotovo sim boličnim uprostorenjem dviju krajnosti baroknog shvaćanja kultiviranja prirode (i to kao simbolični sukus općeg smisla gospodarenja zemljom!). Okosnica je bila određena izravnim pravcem jahaće staze, kao barokna aksa koja je između dvorca i kapele vodila do velike šume-lovišta na drugom kraju, što se po prostornoj uvjerljivosti moglo usporediti samo sa srodnim (ali znatno kasnije izvedenim) rješenjem u Valpovu.

Kapela sv. Križa

Iste arhitektonske odlike jednostavnosti i funkcionalne domišljenosti posjeduje i dvorska kapela Uznesenja sv. Križa, koja je sve do polovine 19. stoljeća (do 1860) bila i nuštarska župna crkva. Pomalo neobična okolnost da se kapela svojim ulaznim pročeljem nalazi nasuprot najvažnijem dijelu dvorca, te da je k tome okrenuta bočno ulici, posljedica su želje da se zadrži pravilna orijentacija kapele. Dvorište ispred kapele-crkve na taj je način zapravo bilo javni prostor, otvoren uvijek kada je otvorena i crkva, pa je stoga razumljivo da je ulaz u dvorac postavljen na suprotnoj, začelnoj strani. Gosseau je očito od samog početka zamislio blisku integraciju seoske zajednice na svom vlastelinstvu! Njegov dvorac stoga ne samo da nije bio izdvojena i od sela odvojena cjelina nego je koncipiran kao dio pravog središta zajednice. U malom dvorištu, pod prozorima dvorca, između krila dvorca i seoske župne crkve, okupljalo se selo nedje1jom na misi. Kao da je u tome sadržano nešto od iskustva planiranja urbanih sredina. Ali ne samo to! U dvorištu, u odnosu na dominantni pravac koji povezuje šumu Zverinjak i vrt, kapela i dvorac tvore središte križa, s jasno i iznimno produbljenim simboličnim smislom. Na jednom je kraju uprostorenog križa divlja i neuredena priroda, šuma i lovište Zverinjak, okružena močvarom, a na suprotnom kraju ograđeni rajski vrt, s egzotičnim biljem i drvoredima (koji je i sam, vjerojatno po sredini, bio raspodijeljen u obliku križa). Središnje mjesto u krizištu, gdje se pred crkvom, pripremajući se za transcendenciju, redovito u određenom ritmu okuplja cijela zajednica, odredeno je položajem lijevo od crkve, a desno od vlastelinskog dvora. Sama kapela posvećena je zato Uznesenju sv. Križa! Pa i sam Nuštar, dobivši novu ulicu, poprimio je prostorni oblik križa.

Od 19.stoljeća do danas


U drugoj polovini 19. sto1jeća, kad je 1860. izgrađena nova župna crkva, dvorska kapela postala je samo obiteljska crkva. Gotovo cijela vlastelinska parcela iza dvorca pretvorena je u veliki park, u kome su ostaci baroknog vrta predstavljali tek manji, ali vrlo važan dio. Potkraj stoljeća i zgrada skladišta plodina uklopljena je u park tako što je pretvorena u konjušnicu, a ispred nje je uređeno i kružno vježbalište za konje kao sastavni dio sadržaja parka.

Teško bombardiranje 1991. osobito je oštetilo mali dvorac, a i cjelina nuštarskog kompleksa znatno je stradala u ratnim razaranjima, što je samo označilo kraj njegove polustoljetne posvemašnje degradacije. Vrijednosti ovog, uz arheološke ostatke benediktinske opatije Svetog Duha, središnjeg dijela nuštarske baštine, koji po svom značenju daleko prelazi granice lokalne sredine, zato pozivaju na obvezu svestrane obnove i revitalizacije kompleksa kao najtežeg ali i najvažnijeg dijela obnove cijelog Nuštra.

(preuzeto s nustar.hr) VIŠE...


Nuštarska revolucija
Ovaj barokni dvorac s prekrasnim parkom oko njega danas je zapušten. Općina tek pokosi travu. Stoljetno drveće se ruši za potrebe NK Nosteria. Park je pun smeća zahvaljujući nemarnoj djeci iz obližnje Osnovne škole iako su u parku postavljene kante za smeće. Klupe su uništene (vidi sliku). Staze kroz park su zapuštene. Tek se pokosi trava, ne prečesto. Dvorac je postao središte za kladioničare, slušatelje narodnjaka, za opijanje, za, ne baš uspješnu, tiskaru, a i onaj ne devastirani dio propada...


(Slika jedne od rijetkih preostalih klupa u parku)

Plan?
Pričalo se (i još se priča) kako je neki stranac bio zainteresiran za obnovu dvorca, bez bespotrebne devastacije, već onakav kakav je bio, takav bi ponovno zasjao. Navodno je i tražio stare knjige da prouči kako je to prije izgledalo. Ukratko, cijeli posjed (dvorac i park) bi uzeo u najam i preuredio ga. Gdje je sve stalo, nije poznato. Navodno je i sam potomak grofovske obitelji Khuen Belasi obilazio posjed, no uz spomen cijene, odustao je.

Obnova Dvorca je, naravno, skupa. No, ne bi li dobili puno toga uz obnovu ove iznimno vrijedne građevine? Sponzori? Ljudi dobre volje?

Tijekom rata, raskošna unutrašnjost je pokradena i mnogi namještaj se nalazi u kućama naših susjeda. Ne bi li bilo vrijeme da ti isti ljudi naprave nešto dobro i vrate te umjetnine iz dvorca?

Obnovom dvorca itekako bi privukli turiste. Možda dvorac-hotel? Hm... Škola jahanja u parku obnovom konjušnice? Ljudi obučeni u staru odjeću grofova, seljaka... Pogledaje Slavonski Brod. One ruševine tvrđe preuređuju, grade i prave pravo kazalište.

Ima rješenja, to je sigurno, samo da se ljudi u Općini pokrenu... Ikada?

Slike parka



| 17:00 | 8 KomentaraPrint#
Molimo vas da vaši komentari budu što kreativniji, s idejama i prijedlozima. Spam komentari i komentari tipa "Super ti je blog, posjeti moj" biti će obrisani i prijavljeni administratoru, što u konačnici vodi ka brisanju vašeg bloga.
Ostavite komentar

Revolucija Nuštar!


Dobrodošli na novokreirani blog o naselju Nuštar!

Nuštar
Nuštar je naselje u istočnoj Slavoniji koje se nalazi na vrlo prometnoj prometnici između Vinkovaca (od Nuštra 10-ak minuta) i Vukovara (20-ak minuta). Do Osijeka je potrebno svega pola sata, do Zagreba novom autocestom 2,5 sata.

Zajedno sa selima Cerić i Marinci tvori Općinu Nuštar. Nuštar kao naselje prema posljednjem popisu (2001.) broji 3606 stanovnika (1991. brojao je 4018 stanovnika). Cijela Općina Nuštar broji 5862 stanovnika. Nuštar je tijekom rata poptuno razoren, no ipak obranjen od upada Srba. Dan obrane Nuštra je 5. listopada (1991.) kada se slavi i Dan općine Nuštar.


(poznata ratna slika Nuštra: uništen srpski tenk u središtu Nuštra)

Povijest Nuštra datira iz 12. stoljeća kada su Benediktinci sagradili samostanski kompleks Svetog Duha. Otprilike polovinom 14. st. kralj Karlo Robert darovao je imanje sa samostanom Nikoli Berzeti, jer već 1353. nalazimo spis u kojem Nikola utvrđuje granice svog posjeda Monostora. Potkraj 15. st. Turci u pohodu na Mohač1526., najvjerojatnije osvajaju i utvrdu u Nuštru, te se predpostavlja da je tada izbjeglo i svećenstvo iz benediktinske opatije. Nakon poraza i povlačenja Turaka u popisu iz 1697. spominje se i "oppidi Nustor" (utvrđen grad) u sklopu districtus Essekiensis (Osječkog okruga). U izvještaju o vizitaciji pečuškog biskupa 1729. spominje se da grof Gosseau gradi dvorac i kapelu uz dvorac, te 1737. Nuštar dobiva i župu. Grof umire 1741. i biva pokopan u dvorskoj kapeli. Njegovi nasljednici prodali su imanje 01. siječnja 1746. barunu Franji Trenku za 16.000 forinti. Daljnjim nasljeđivanjem dvorca, posljednji grofovi koji su posjedovali i stanovali u Dvorcu bila je obitelj Khuen Belasi koja se iz Nuštra povukla 1944. rješenjem kotarskog narodnog odbora Vinkovci. Nakon II. svjetskog rata posjedom i dvorcem upravlja Poljoprivredna zadruga, zatim se u njega smješta osnovna škola i starački dom. Danas su u stoljetnom dvorcu smještena kladionica, caffe bar Gero, tiskara itd., u samom zaštićenom arboretumu gdje se nalaze mnoge rijetke vrsta drveća sagrađena su dva nogometna igrališta za NK Nosteria za čije su potrebe srušena mnoge stoljećima stare biljke. Dvorac sve više i više propada...



(Dvorac i sagrađeno nogometno igralište u sred zaštićenog Arboretuma)

Nuštar po svojim prirodnim ljepotama (tok potoka Ervenica, stara grofovska šuma "Zvjerinjak" gdje je išao u lov, Arboretum Nuštar, tok rijeke Vuka...), povjesnim mjestima (Dvorac i kapela Sv. Križa, crkva Sv. Duha, srušena crkvica Sv. Ane, kompleks dvorca (Paramlin, grofovska konjušnica...),...) pa čak i nekim neotkrivenim činjenicama poput one da je u Nuštru pronađen termalni izvor vode, bi mogao postati jedan od turističkih mjesta i odredištem onih koji posjećuju obližnje veće gradove poput Vinkovaca, Vukovara, Đakova i Osijeka.

Cilj ovoga bloga

CIlj ovoga bloga je ukazati na sve ove ljepote koje bi vrhovni ljudi koji sjede u Općini mogli sagledati i pokušati se što više potruditi da Nuštar zaživi! Grade se u ratu srušeni Vatrogasni dom, Dom kulture, najavljena je gradnja Trga dr. Franje Tuđmana, obnova crkvice Sv. Ane. Sve je to u redu, ali da bi postali još uređenije selo treba misliti i na sitnice.
PITANJA: Zašto recimo ne bi obnovili cijelu pješačku stazu kroz Nuštar? Zašto ne bi napravili pješačku/biciklističku stazu do Vinkovaca, kroz Nuštar? Zašto ne bi uredili obalu Vuke, napravili šetalište, kupalište? Što se događa s najavljenom Industrijskom zonom koja je najavljivala dolazak tvrtki, razvoj gospodarstva? Zašto na "Y" Vukovar/Marinci ne bi, umjesto onog zapuštenog zelenila doveli neku benzinsku crpku koja bi sigurna bila potrebna tu na putu od Vinkovaca do Vukovara pa čak i Osijeka? Treba za sve novca, istina, no ne možemo li se svi malo potruditi? Pitati stanovnika da pomognu? Zajam?

Pitanja je mnogo, a mi ćemo ovdje pokušati objaviti naše ideje, očekivanja i obrazloženja. Nadam se da će mnogi od vas ovdje navraćati dajući potporu i iznoseći ideje kako bi Nuštar postao što ljepši i uređeniji. Osjećajmo se još ljepše u Nuštru!

| 14:48 | 34 KomentaraPrint#
Molimo vas da vaši komentari budu što kreativniji, s idejama i prijedlozima. Spam komentari i komentari tipa "Super ti je blog, posjeti moj" biti će obrisani i prijavljeni administratoru, što u konačnici vodi ka brisanju vašeg bloga.
Ostavite komentar

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Copyright © Nuštarska revolucija - Design touch by: Tri mudraca

Komentari On/Off

Kolovoz 2008 (1)
Lipanj 2008 (1)
Travanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (1)
Veljača 2008 (1)
Siječanj 2008 (2)
Studeni 2007 (1)
Listopad 2007 (1)
Rujan 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Pišite nam
Svoje ideje, prijedloge, pa čak i cijele tekstove nam možete poslati na našu e-mail adresu:
nustarskarevolucija[at]net[dot]hr

NAPOMENA:
[at] - zamijenite s @
[dot] - zamijenite s točkom "."

Svaki prijedlog i svaka pomoć je dobro došla!
Opis bloga

Moto ovoga bloga jest "Pokrenimo Nuštar!" kojim ćemo pokušati ukazati na, koliko nedostatke, toliko i vrline naselja Nuštar. Cilj ovoga bloga jest iznijeti ideje o unaprijeđenju i uređenju naselja te tako život u našem Nuštru učiniti još ljepšim.

Ovaj blog nikako ne želi govoriti o politici koju vode ljudi koji sjede u Općini, već jednostavno im želi pomoći. Ukoliko i bude govora o njima i njihovom radu, to je učinjeno u znaku poticaja. Općina nije nemarna, nikako, no mislimo da bi se još više sredstava trebalo ulagati u neke značajnije stvari koje bi sigurno unaprijedile i uljepšale naš Nuštar.

Naše posjetitelje, bili oni iz Nuštra ili ne, molimo da iznose svoje ideje i prijedloge i tako nam pomognu.

Pokrenimo Nuštar!
Linkovi
Općina Nuštar
Internetske stranice Općine Nuštar

OŠ Zrinskih, Nuštar
Osnovna škola Zrinskih, Nuštar

Nuštar
Ukratko o Nuštru

Nuštemburg
O Nuštru

Forum.hr
Monitor.hr