četvrtak, 27.09.2007.

Pozitivni dijelovi i dodatni prijedlozi (1. dio)



Nakon članka o zapostavljenosti, neuređenosti i zaboravljenosti Dvorca i okolnog parka, nekad prekrasno uređenog, danas ćemo malo o nekim pozitivnijim stranama Nuštra koje je lijepo vidjeti.

Prvi je centar naselja. Sjećam se u Večernjem listu slike Nuštra i napisa ispod: "Mali gradić u Slavoniji." Nije li lijepo tako nešto pročitati?

Centar je zaista lijepo sređen: općinska zgrada (slika gore) i dosta sređena, ispred je lijepo popločeno parkiralište, redovito uređivana trava i cvijeće. S druge strane ulice Bana Jelačića, Tisak i iza prekrasan travnjak. Preko puta općinske zgrade kino i Dom mladih (sliku pogledajte u prvom postu, ispred te zgrade je zaustavljen srpski tenk). Doduše, pred nuštarski kirbaj srušen je stari mlin, pokrajni dio, preko puta općinske zgrade zbog planirane gradnje Trga dr. Franje Tuđmana. No, pitanje je: je li potrebno rušenje zgrade kina? Može li se ikako uklopiti ta stara zgrada uz pokrajni trg? Možda. Općina je navodno tražila od obitelji koja živi pokraj starog (sada srušenog) mlina da otkupi njihovu kuću i zemljište za što bi dobili pozamašnu svotu novca. Obitelj je odbila. Šteta, možda bi na taj način bilo lakše ostvariti da se zgrada kina ne sruši...


(Narodna čitaonica srušena 1970-ih zbog plana gradnje današnje poslovne zgrade)

Zašto ne srušiti zgradu kina? Zgrada predstavlja povijesno razdoblje Nuštra, simbol ratnog razaranja... Na današnjem mjestu prekrasne poslovne zgrade (u kojoj je poslije rata tek caffe bar "Etno" i pošta, a veliki dio je, nažalost, neiskorišten), prije je bila prekrasna stara zgrada Narodne čitaonice (vidi sliku iznad). 1970-ih je srušena i sagrađena je poslovna zgrada koja danas zjapi poluprazna. Navodno je bilo u planu otvorenje pizzerije, no zbog, navodno, previsoke najamnine, odsutalo se od toga. Šteta, jer to je veliki prostor koji je sigurno iskoristiv na mnoge načine...


Pokraj poslovne zgrade je novosagrađeni Vatrogasni dom, još u nedovršen u potpunosti.

No, preko puta Vatrogasnog doma, veliki prostor, privatni posjed. Sagrađena je tek nova kuća, a veliki posjed ostao je neuređen i dvorište posjeda je ograničeno žicom sa nekakvim zelenim, nazovimo, pokrivalom. Pojednostavljeno: ruglo u sred centra. Šteta. Navodno je tu prije rata bilo prekrasno mjesto za izlaženje mladih navečer. (Uskoro slike...)

Savjeti? Ne bi li bilo prelijepo vidjeti kroz cijelo naselje, a pogotovo centar, vidjeti uz cestu rubnike? Pogledajte prvu sliku u ovom članku. Sa strane gdje je općinska zgrada vidljivi su rubnici (doduše, u vrlo lošem izdanju) dok se s druge strane, strane odakle je slika slikana, vidi cesta, asfalt i odmah pokraj zemlja, blato, trava... Ne bi li puno urednije bilo vidjeti rubnike sa strane ceste? Ovo je nebitna sitnica, nije skupa, a svakako bi uljepšala selo. Ovo je jedan čisto estetski savjet. Uskoro više...

Toliko u 1. dijelu. U drugom dijelu donosimo crkvu i okolni dio, uređeni dio toka Ervenice, itd.

| 19:07 | 10 KomentaraPrint#
Molimo vas da vaši komentari budu što kreativniji, s idejama i prijedlozima. Spam komentari i komentari tipa "Super ti je blog, posjeti moj" biti će obrisani i prijavljeni administratoru, što u konačnici vodi ka brisanju vašeg bloga.
Ostavite komentar

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Copyright © Nuštarska revolucija - Design touch by: Tri mudraca

Komentari On/Off

Kolovoz 2008 (1)
Lipanj 2008 (1)
Travanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (1)
Veljača 2008 (1)
Siječanj 2008 (2)
Studeni 2007 (1)
Listopad 2007 (1)
Rujan 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Pišite nam
Svoje ideje, prijedloge, pa čak i cijele tekstove nam možete poslati na našu e-mail adresu:
nustarskarevolucija[at]net[dot]hr

NAPOMENA:
[at] - zamijenite s @
[dot] - zamijenite s točkom "."

Svaki prijedlog i svaka pomoć je dobro došla!
Opis bloga

Moto ovoga bloga jest "Pokrenimo Nuštar!" kojim ćemo pokušati ukazati na, koliko nedostatke, toliko i vrline naselja Nuštar. Cilj ovoga bloga jest iznijeti ideje o unaprijeđenju i uređenju naselja te tako život u našem Nuštru učiniti još ljepšim.

Ovaj blog nikako ne želi govoriti o politici koju vode ljudi koji sjede u Općini, već jednostavno im želi pomoći. Ukoliko i bude govora o njima i njihovom radu, to je učinjeno u znaku poticaja. Općina nije nemarna, nikako, no mislimo da bi se još više sredstava trebalo ulagati u neke značajnije stvari koje bi sigurno unaprijedile i uljepšale naš Nuštar.

Naše posjetitelje, bili oni iz Nuštra ili ne, molimo da iznose svoje ideje i prijedloge i tako nam pomognu.

Pokrenimo Nuštar!
Linkovi
Općina Nuštar
Internetske stranice Općine Nuštar

OŠ Zrinskih, Nuštar
Osnovna škola Zrinskih, Nuštar

Nuštar
Ukratko o Nuštru

Nuštemburg
O Nuštru

Forum.hr
Monitor.hr