Historia magistra est

21.01.2009., srijeda

Veliki naučni tekstovi odbijaju prosječne novljanske čitaoce (29)



.(Add. 29) - Jedna od Ramićevih hvalisavih podvala protiv zavičajne Bosansko-novske trilogije (BNT) i njenog autora mr.sci.Ante Milinovića je njegovo pripisivanje sebi lažnih zasluga za modifikaciju tekstova u monografiji, iako autor već četrdeset godina piše i objavljuje svoje publicističke i znanstvene tekstove pa ima prebogato iskustvo u pogledu problematike popularnog pisanja za široku publiku. Tako se u njegovoj radnoj praksi više puta potvrdila i poznata istina da prosječni čitalac ne voli čitati složene i preduge tekstove bilo kojeg sadržaja (pa ni o sportu i zabavi), a pogotovo onda kada je riječ o naučnim temama.
To je bio glavni razlog za njegov izbor modela kratkih atraktivnih tekstova od jedne do dvije kartice, tzv. medaljona, koji se mogu sistematizirati po tematskim ili kronološki poglavljima ili po kombinaciji tih kriterija.
Suprotno svojim neiskrenim podvalama, Ramić se u svom saboterskom radu borio protiv bilo kakve sistematizacije teksta, poglavlja i cjelina, s očiglednom namjerom da monografiji umanji njenu naučnu vrijednost i uvjerljivost. O tome svjedoče sačuvani njegovi dopisi i odgovori autora, koji je pokušavao naći neki kompromis ali bi Ramić tada postajao još agresivniji i radikalniji, tražeći izbacivanje historijskog sadržaja.

Prva knjiga Bosansko-novske trilogije ima ulogu pilot-knjige sa stotinjak tekstova kao uvod u glavne epohe izvorne monografije, koju ćemo nastojati objaviti u iduće dvije godine. Ramić je u svojojoj sabotaži i neznanju uporno zahtijevao da autor izostavi naslove poglavlja za historijske epohe i sve podnaslove, iako to bitno otežava preglednost knjige i degradira njenu naučnu formu. Tako bi u najvećem dijelu knjige ostali samo hronološki poredani leksikonski članci sa svojim nazivom na početku teksta, ali se podnaslovi nisu smjeli izostaviti jer bi tako došlo do potpuno nepreglednog teksta bez ikakve unutrašnje organizacije i kohezije, pa je autor odlučno odbacio takve pritiske, jer to može odgovarati jedino ljubavnim ili kriminalističkim romanima, a takve knjige nemaju nikakve veze s ovakvom monografijom.


- 13:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< siječanj, 2009  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Siječanj 2009 (36)
Prosinac 2008 (3)
Studeni 2008 (12)
Travanj 2008 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi