Historia magistra est

21.01.2009., srijeda

Bosanci su državljani Republike BiH iz svih etničkih grupa (28)



(Ad. 28) - Jedna od Ramićevih najglupljih podvala protiv zavičajne Bosansko-novske trilogije (BNT) i njenog autora mr.sci.Ante Milinovića je njegovo neuko izjednačavanje pojma etničke nacije i državljanstva, iako to cijeli globus jasno razlikuje. Neuki Ramić ne razlikuje državljanstvo kao pripadnost državi (Nationality) čiji pasoš nosiš od narodnosti kao etničke pripadnosti (folk, nation), zbog čega on u cjelini negira istinitost poznatog autorovog intervjua koji se zalaže za cjelovitost Bosne i Hercegovine. On minorizira nasilno posrbljavanje našeg zavičaja, duboku podijeljenost Bosne i Hercegovine na dva entiteta i tri konstitutivna naroda, kao i podjele koje dominiraju zemljom, kako političke tako i vjerske, negirajući da je korijen tih podjela u "RS", koja onemogućuje stvaranje jedinstvene i nedjeljive Bosne i Hercegovine!
Za sretniju budućnost Bosne i Hercegovine potrebna je odluka o hitnom prijemu Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, koji će biti uslovljen europskim modelom uprave, ukidanjem etničkih podjela, provođenjem ubrzanog suđenja svim ratnim zločincima i planske lustracije svih dosadašnjih korumpiranih političara. Samo u slučaju dosljedne planske primjene multietničkog modela Evropske unije u Bosni i Hercegovini moguće stati na kraj sadašnjoj vladavini militarističke hajdučije i stvoriti povoljne uslove za održivi povratak znatnog dijela naših izbjeglih zemljaka u svoju domovinu. On će, kao i svuda u svijetu, zavisiti od povoljnosti uvjeta za obnovu životnog standarda u zavičaju, jer se samo naivci vraćaju zbog Ramićevih licemjernih rodoljubnih poziva i praznih farizejskih proglasa.

Samo u takvim povoljnim uslovima obnovljenog suživota, sigurnosti i dobrobiti za sve građane moguć je masovni povratak prognanih Novljana u zavičaj, jer je zavičaj samo jedan, ali se iz njega prije toga moraju drakonskim zakonima eliminirati ratni zlikovci i širitelji šovinističke mržnje, korupcionaši i pljačkaši, a dovesti evropski investitori i instruktori za izgradnju moderne evropske multietničke države sa vladavinom prava, slobode i jednakosti.
U suprotnom slučaju BiH će ostati tamni vilajet etničke mržnje, bijede i nasilja.

Tako razmišljaju svi pravi Bosanci po rođenju i zavičajnom državljanstvu, tj. po nacionalitetu, kako se to svuda u svijetu osim na Balkanu zove - (engl. Nationality, nacionalnost u smislu državnost, državljanstvo), jer su u našoj zavičajnoj državi Bosni i Hercegovini po ustavu posve ravnopravna sva tri njena konstitutivna naroda, njihove kulture i književni jezici, što ranije nije bio slučaj, jer je preko javne uprave, štampe i škola bio nametnut kao zajednički samo jedan od ta tri književna jezika. On je službeno (i posve neistinito) nazivan dvojnim imenom (s-h), ali razlikovne posebnosti bošnjačkog i hrvatskog književnog jezika u njemu nisu bile dopuštene, već su nam često donosile opasne političke etikete i primitivnu diskriminaciju. Ta jednaka prava imaju svi Bosanci bez obzira na svoje etničko porijeklo, ali u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine ta ustavna i civilizacijska tekovina još nije zaživjela u praksi, mada će se za koju godinu morati prilagoditi tim europskim kulturnim standardima.



- 12:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< siječanj, 2009  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Siječanj 2009 (36)
Prosinac 2008 (3)
Studeni 2008 (12)
Travanj 2008 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi