srijeda, 25.03.2009.

Nn: Najočekivaniji sudski proces
N: Starac monstrum

U ponedjeljak, 16. Ožujka počelo je suđenje Josefu Fritzlu, sedamdeset trogodišnjem Austrijancu osuđenom da je u zatočeništvu držao i silovao vlastitu kćer pune 24 godine. Fritzl je priznao da je kćer držao zatočenu u podrumu, i da mu je u tom periodu rodila sedmero djece. Negirao je odgovornost za smrt jednog djeteta, umrlog odmah nakon porođaja. Za Austrijanca Fritzla se komotno može reći da je monstrum našeg doba. Naime, tretira ga se za ubojstvo jednog djeteta, silovanje, incest ili rodoskvrnuće, držanje u zatočeništvu te ropstvo. Suđenje Josefu Fritzlu bio je jedan od najočekivanijih sudskih procesa u bližoj povijesti. Osuđen je na doživotnu kaznu.
Postavljaju se pitanja, kako se ponašati prema takvoj osobi, može li se uopće takvu osobu smatrati čovjekom i je li ijedna kazna dovoljna za ovakvo zlodjelo..
Fritzl je uništio osam života. Jedno od tih osmero ljudi je preminulo. Njegova se kćer vjerojatno nikada neće oporaviti, niti će voditi normalan život. Isto vrijedi i za djecu.
Kada je ovakav slučaj u pitanju, rješenja bi moglo biti mnogo i moglo bi se učiniti mnogo toga. Puno je tih „možda“, ali je teško pronaći barem jedno pravo rješenje. Ovo nije jedini slučaj ovakvog neljudskog ponašanja. Za mnoge se ne zna, a događaju se svaki dan, svugdje. Za ovakva ponašanja morao bi netko biti i odgovoran, ali i to je teško. Koga okriviti? Škole? Okolinu? Roditelje? Vrlo je teško uprijeti prstom u jednu osobu, u jednu instituciju i u njima pronaći glavnog krivca.
Kaže stara poslovica „bolje spriječiti, nego liječiti“, ali kako spriječiti monstruma? Moj zaključak je, vrlo teško ili nikako. Nemoguće je nekoga spriječiti u ovakvom činu. Tko zna što se to prelomi u čovjeku. Jedan dan je dobar, drugi dan je loš. Ljudski mozak je čudan. Neistražen. I apsolutno nitko ne može upravljati ljudskom psihom u potpunosti.
Anamarija Bilić

- 23:17 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  ožujak, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Travanj 2009 (2)
Ožujak 2009 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

moj način doživljavanja društvenih događaja, nereda u zemlji i svijetu, političkih blamaža i laži političara te opisi i moj komentar događaja u mojoj sredini, faksu, ljubavima, ljudima,...

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis