pollitika

Španjolska
1.Real M 35
2.Barcelona 31
3.Atletico M 30
4.Villareal 28
5.Espanyol 27

Engleska
1.Arsenal 37
2.Man utd 36
3.Chelsea 34
4.Liverpool 30
5.Portsmouth 30

Italija
1.Inter 37
2.Roma 32
3.Juventus 29
4.Udinese 28
5.Fiorentina 24

Francuska
1.Lyon 37
2.Nancy 33
3.Bordeaux 29

Njemačka
1.Bayern 35
2.Werder 33
3.HSV 31

Rumunjska
1.Cluj 46
2.Rapid B 35
3.Urziceni 35

Nizozemska
1.Ajax 31
2.PSV 30
3.Feyenord 29

Portugal
1.Porto 32
2.Benfica 25
3.Guimares 22

Ukrajina
1.Dnjipar 43
2.Šahtjor 41
3.Dynamo K 39

Škotska
1.Celtic 33
2.Rangers 31
3.Motherwell 29

Nogometni stručnjak

10.10.2007., srijeda

Dinamo - mali Lyon

Davno sam već rekao da ne želim pisati o politici niti o njezinom utjecaju na nogomet. Što je društvo razvijenije to su i određene grane društva, u ovom slučaju sport, konkretno nogomet, neovisnije o politiciti. Mi, na žalost nismo još uvijek razvijeni kao društvo i zato je utjecaj politike (pogotovo u ovo predizborno vrijeme) prejak na sport. Sanader pomoću Hajduka želi opet dobiti izbore, Bandić pomoću Dinama, Glavaš se Osječanima dodvoravao preko NK Osijeka (kao i Đapić) i sve tako dalje u nedogled. Primjera je previše i ako nastavim nabrajat ona prva rečenica moga teksta postat će laž.
Zato ćemo malo o Dinamu. Kod kojeg je ta politika učinila sve kako bi ga i rastavila i sastavila par puta. Dinamo trenutno drži jedan čovjek. Zdravko Mamić. Kad ocjenjujem ljude onda to radim na više načina. Za njega imam odlične ocjene što se tiče rada u Dinamu i naravno isto tako loše ocjene za medijsko predtavljanje sebe (a samim tim i Dinama). Neću govoriti o tome jeli Mamić primitivac, bi li ga trebalo kazniti ili nešto slično. Htio bi reći nešto o projektu Europski Dinamo.
Naslov članka kaže: Dinamo – novi Lyon. To je rezultat europskog Dinama u mojoj glavi. Zašto Lyon? Pa pođimo od hrvatskih navijača ili bolje rečeno od Dinamovih navijača. Što oni zapravo žele? Klub u Ligi prvaka? Jednu ili dvije sezone? Ili možda žele u idućih 10 sezona gledati Dinamo 5-6 puta u Ligi prvaka. Na prvi pogled se čini nerealno, ali itekako je realno. Dapače, šanse za to su jako dobre. Problem je samo jedan. Nitko nema strpljenja. Strvinari (novinari) će popljuvati svaku ideju koja neće već sutra donijeti rezultate. A projekt koji Modri trenutno imaju je jako dobar, samo se treba malo strpiti. Da je ždrijeb ove godine bio malo bolji mogli smo gledati Zagrepčane i LP. I svi bi bili presretni. Nažalost, sreća je Modrima okrenula leđa. I s Ajaxom ista stvar. Grozan ždrijeb ali opet smo nekako uspjeli. Grupe? Na prvi pogled lagana grupa ali budite sigurni, bit će jako teško. Nikad Dinamu Francuzi nisu ležali, HSV je jači od Werdera, Basel i Brann naši novinari prepodcjenjivački gledaju. Dinamo ima šansu, ali izgledi nisu na njegovoj strani.
Da se vratimo na Lyon. Dinamo je ove godine prodao Ćorluku i Eduarda. Odličan posao. Ja sam bio presretan kad sam vidio da su njih dvojica prodani jer mi je stvarno drago zbog njih, zaslužili su. Isto kao i Luka Modrić. I pored prodaje dvojice bitnih igrača Dinamo je izborio ono što nije uspio zadnje sezone, grupe UEFA Cupa. Lyon je jedno vrijeme igrao možda i najljepši i najbolji nogomet u Europi. Sljedeći prijelazni rok prodali su par glavnih igrača, u momčad ubacili juniore i izgubili šansu da se bore za europsku titulu. Sljedeće godine su novi mladi zauzeli pozicije netom prodanih igrača i ponovila se ista priča. Što je uslijedilo nakon toga? Naravno prodaja najboljih igrač i investiranje u mlade. I nitko nije tu odluku omalovažavao. Oni znaju koji je njihov domet. Znaju da u natjecanju nemaju prevelike šanse protiv najjačih europskih klubova i zato su odabrali takvu strategiju. Ove su igrače prodali: Tiago 15 mil €, Abidal 15, Malouda 21, Alou Diarra 8, godinu prije toga: Nilmar 10, M. Diarra 26, Pedretti 5, Frau 5. Prije njih su prodani i Essien 38, Luyindula 11, Edmilson 8, Marlet 17. Pa ta momčad može biti prvak Europe! Ali ne. Oni su se odlučili za ovakvu strategiju i rezultati su vidljivi. Clerc, Benzema, Hima, Ben Arfa će sljedeće godine vjerojatno biti prodani za velike cifre. A koliko su uložili u njih? Jednako kao i Dinamo u Ettoa. Ili Ćorluku, Modrića, Carlosa, Sammira. Kanoute, Giuly, Malbranque samo su neki od odličnih igrača izašlih iz Lyonove škole. I svake će godine izbacivati takve igrače jer navijači stoje iza takvog rada. Vole vidjeti mlade igrače u svojoj momčadi. U Dinamo je ista situacija, ali BBB pored toga žele i rezultat. Koliko je to realno neka oni sami procjene. Ali sami, a ne čitajući razne članke polunovinara koji su ionako uglavnom svi plaćenici nekih nogo-moćnika. Dinamo ima super potencijal u svojoj ekipi i put koji je Mamić odabrao je najbolji put. Ćorluka i Eduarda ne vrijede koliko su plaćeni. Možda će vrijediti za koju sezonu ali sad su definitivno preplaćeni i to služi na čast Dinamovoj upravi. Nadam se da će tako biti i u slučaju Modrića.
Put koji je Dinamo odabrao je pravi put. Za razliku od Hajduka. Dinamovi juniori su uvjerljivo najbolji u državi (ne juniorska momčad nego NK Lokomotiva koja igra u trećoj ligi) i dečki jedva čekaju da zaigraju u seniorima. Neka odlaze i Eduardo i Ćorluka, sutra i Luka, pa onda i Sammir, Mandžukić jer ima ih tko zamijeniti. Sve dok nam liga ne ojača i dok ti igrači ne budu imali motiva ostati u Dinamu koju godinu više.


- 18:27 - Komentari (16) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Prosinac 2007 (4)
Studeni 2007 (5)
Listopad 2007 (1)
Rujan 2007 (6)
Kolovoz 2007 (13)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Nogomet iz mog kuta...

Nogometni forum
http://kabarovsky.forumotion.com

Studeni 2007
Igrač mjeseca:
Ibrahimović
Razočaranje mjeseca:
Valencia
Iznenađenje mjeseca:
Aston Villa



Listopad 2007
Igrač mjeseca:
Robinho
Razočaranje mjeseca:
Liverpool
Iznenađenje mjeseca:
Blackburn

Rujan 2007
Igrač mjeseca:
Messi
Razočaranje mjeseca:
Milan
Iznenađenje mjeseca:
Rangers