tiha buka

četvrtak, 28.08.2008.

Zavičaj i došljaci

Zavičajem najčešće nazivamo sredinu u kojoj postanemo svjesni vlastitog odrastanja. Svijest o zavičaju zna dovesti do nelagode kad vas učiteljica počne pilati faktografijom, ispitivanjem o rijekama, brdima i naseljima u okruženju, trudeći da vas pretvori u pretrpano skladište životnih informacija, koje ćemo sipati iz rukava naiđe li prosvjetna inspekcija, pa visoko ocijeni njezine trude.

Gledajući na taj način, rođen sam izvan zavičaja, odakle nakon mature odoh u treću sredinu, gdje će me doživotno nazivati došljakom,"dođošem"...

Gostovanja u zavičaju prorijediše se, postadoše tek kratke epizode, obavezno označene majčinskim suzama na rastanku. Preklanjske jeseni nevjesta se opraštala sa mojim zavičajem, svjesna osude na brzo nestajanje.Iščupani iz radnoga žrvnja u začudnoj slobodi koja nikome nije za poželjeti, osjetio se dah hedonizma, želja za životom. Odoše jedno za drugim, i želja i život. Ritualne šetnje uhodanim stazama prema kući slatkiša, gdje su odmjerenim zalogajima kušane izabrane slastice ostale su blijeda uspomena na njezino nestajanje.

Nedavni trodnevni boravak u zavičaju označen je dvojbom jesam li sudionik etičkog ili etničkog čišćenja. Došao am potpisati neke spise kojima se odvajam od pradjedovine, definitivno i kroz katastar i kroz gruntovnicu. Iako su statistike neumoljive, čista srca i mirne savjesti ističem da nije bilo ni prisile ni nemoralnih ponuda. Otišao sam bez poguravanja iz vlastitog u tuđi zavičaj.

Imamo li pravo prigovarati novopridošlima što u nove sredine donose dio nostalgije za vlastitim zavičajem? Nađu li se u većini - postavlja se pitanje tko je tu nakrivo nasađen, kao i tko bi u sukobu mogao izvući deblji kraj.

Jedno od ohrabrenjaje i saznanje da je mnogo tih presađivanja nastalo djelovanjem ljubavi i strasti, bez namjere da se na novim plantažama ugroze autohtoni nasadi. Pokaže li se da su namjere bile drugačije, dovodi se u sumnju ljubav, kao pokretač svega.

Primisli o kukavičkom izvlačenju napuštanjem zavičaja stvorile su nelagodu, pojačan je poriv za kompenzacijom jačanjem ljubavi prema ljudima, nauštrb teritoriju. Naslućuje li se kompromis ili je zbližavanje u krizi?

28.08.2008. u 17:38 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 13.08.2008.

Kamo s ružom?

Jutros sam primijetio da je cvijeće sa ženinog groba ukradeno, zajedno sa vazom, nalik na antički ćup od terrakote sa alkicama, poput naušnica. U nedjelju poslijepodne je bilo sve na mjestu, kad sam promijenio i dodao vodu i uklonio izmučene cvjetove.

Nisam se dao u potragu po groblju za ukradenim, ne želeći stvarati nove nemire. Požalio sam se konooperateru, koji je istovremeno i grobar. Slegao je ramenima i rekao: Kradu sve. Zajedno smo kupili u kineskom dućanu dva gotovo jednaka i jedan malo uži, elegantniji . Promjena će biti nezamijetna. Na lance i katance nisam pomišljao. Valjda će nas ostaviti na miru.

Znala je da odlazi i željela je da se sve obavi tiho. Izrekla je određene želje koje su u glavnom poštovane. Izričito se protivila paljenju svijeća. Neki su to učinili iz neznanja, nekolicina zbog vlastite tvrdoglavosti, namećući "ispravnije" stavove. Nisu navukli srdžbu, već praštanje, naići će i na njih slični inati - u gibanju i stalnoj ravnoteži, sve dolazi na svoje mjesto.

Prve erotizirane poljupce doživila je stotinjak metara od mjesta gdje je sada, na zidiću između groblja i disco-kluba, poznatog "bucela". Događanja svedena na jedan drski poljubac podstaknut sa puno gina i malo tonica odzvanjala su kroz njezine dnevnike mjesecima, čak i godinama. Lijepo je pisala,možda previše elegično. Njezini stihovi imali su prizvuk bola i previše tuge, neprimjereno razmišljanju jednog djevojčeta, na pragu samostalnog života.

Znakovite su bile šutnje, naše šutnje bile su bez zrnca nesporazuma kao da smo jedno.Sve je bilo izrečeno, ostalo je samo upijanje pogleda, ne bi li se slika što duže zadržala. Još uvijek odzvanja.

13.08.2008. u 20:50 • 4 KomentaraPrint#

subota, 09.08.2008.

Dvosmislene besmislice ili besmislene dvosmislice?

Eksplicitno su nam dali na znanje da je domaćin Olimpijade baštinik izuma papira i baruta, gurajući ovome potonjemu naglašenu važnost u pirotehnici, u čemu su oduvijek prednjačili. Manje spektakularna i jednako maštovita primjena ipak se vezuje za zapad, čija su razaranja nadmašila drevne izumitelje.

Slično je sa papirom. Smišljen da kao medij prenosi istine, nebrojeno puta iskrivljene i prilagođene usmenim predanjima, pretvorio se u dio tvornice laži, stijesnivši vijesti na margine gurajući priopćenja u prvi plan. Izrugivali smo se Pitijama u njihovoj nemoći da razaznaju istinu, relativiziranu znakom interpunkcije u dvojbi oko izbora prikloniti li se dvosmislicama ili besmislicama.

Indijanci skupljaju drva, po nalogu poglavice čiji je tranzistor poodavno zašutio zbog istrošenosti baterija, što zbunjuje meteorologe koji se ne bi složili sa takvom dugoročnom sinoptičkom prognozom. Bit će duga i teška zima - u to ne sumnjajte, nitko pri tome nije spominjao hladnoću. Zalihe drva rastu, ubijena je dokolica, ljudi su zadovoljni jer misle da je njihov trud bio svrhovit.

Pošaljete li nove baterije ostarjelome vođi, mogli biste poljuljalti njegov ugled, srozati autoritet, zamutiti smisao življenja. Ne dirajte njegove krugove, ma koliko eliptični bili. Kažu da će biti kruha dok ima igara. O kolačima ni riječi, govore da su nalik energetskim bombama. Sit gladnom ne vjeruje. Sit tibi terra levis. Nos habebit humus. Gaudeamus igitur.

09.08.2008. u 08:17 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Listopad 2011 (1)
Rujan 2011 (1)
Travanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (4)
Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (1)
Studeni 2010 (2)
Listopad 2010 (1)
Rujan 2010 (2)
Kolovoz 2010 (1)
Srpanj 2010 (4)
Lipanj 2010 (3)
Svibanj 2010 (4)
Travanj 2010 (3)
Ožujak 2010 (1)
Veljača 2010 (1)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (1)
Listopad 2009 (1)
Rujan 2009 (4)
Kolovoz 2009 (3)
Srpanj 2009 (3)
Lipanj 2009 (3)
Svibanj 2009 (2)
Travanj 2009 (2)
Ožujak 2009 (2)
Veljača 2009 (2)
Siječanj 2009 (2)
Prosinac 2008 (4)
Studeni 2008 (8)
Listopad 2008 (7)
Rujan 2008 (18)
Kolovoz 2008 (3)
Srpanj 2008 (8)
Lipanj 2008 (10)
Svibanj 2008 (10)
Travanj 2008 (12)
Ožujak 2008 (14)
Veljača 2008 (16)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Razina gliba i stresa, bulliten & adresa

Sklonost peglanja kartica zatomljena. U vinu iskao istinu. Ima i kvasine, vrhunske... Ostao bez pepela za posipanje.
Što se pila pilom naopako? Zub vremena metereologija ne priznaje. Puhati u prste zbog vrućine ili hladnoće? Hladne riječi mogu opržiti. . Ledenjaci se otapaju, ima vode. Desalinizacijom do soli za soljenje pameti. Koliko neslana može biti šala? Kako ugasiti mrak? Stigla je nova peć. Drva ima. Indijanci prodaju CD-ove, poglavica mudro šuti. Bit će i pepela... manjige opet zriju; beru se masline neobrane. Jugo djeluje i na lunatike.


solomoon@net.hr

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr

Zdrava pamet ne stanuje ovdje,
je li možda adresa za to kriva?
Možda i nije, cinički se smije!?!?
Dobar dan, kažeš? Šta ako nije?
Ima li druga adresa? - Ima. Nekoliko. Inboksi vrište prazni, prepunjeni prazninom.

izbrojani

brojač se umorio od brojanja,laže... . Navikli na zbrajanje, iskušajte suprotnu operaciju.Čupanje iz korijena ne bih preporučio. Pukne li nit, moglo bi se nasaditi na guzicu. Pa ti onda sjedi na modro...U pola godine pet tisuća klikova. Koliko ih li je praćeno nelagodom? Sitnica - moglo je i svršit gore...Možda i nije...Nabrajanje i brojanje nisu istoznačnice.


Free Site Counter
Free Site Counter

nema sata,ukidoh ga dekretom

Može li se ukamaćivanjem vremena osloboditi zarobljeni rok? Rasipništvom nadmudriti inflaciju? I glupi potez je potez. Neodlučni odlučuju - povijesna je istina. Misli lokalno, propadaj globalno! Ja bih malo topline! Zar je važno koliko je sati? Jebeš zeta koji nema sata!

Varijabilni dio oslobođen komentara. Vrijeme je za reklame. Trošite struju, bolje nego da ona troši vas! Tko reče da bolje misli hladna glava? Zabluda se zabludom izbija? Ta je teorija na veoma klimavim nogama. Kolutanje očima ne pomaže. Vikanje ćemo razumjeti tek kad i ako se stiša ton. Dokaz je i snaga šaputanja.. Prodorna do ruba razdora.

Buđenja ni nalik snima. Razlika boli. Odgođeno. Nije baš neko rješenje. Ona zna. Može li proljeće pružiti utjehu ili će produbiti jaz? Razglabanje oglodanih tema jača facijalnu muskulaturu. možda se generira novi smiješak?

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se