tiha buka

srijeda, 28.05.2008.

Neću

Hoću - neću.

28.05.2008. u 10:04 • 2 KomentaraPrint#

utorak, 27.05.2008.

Nejednake polovice

Pola sam života popušio, pola nisam. Jeli to ravnoteža? Godine laganog sagorijevanja, mahnito uvlačenje dima u sve zakutke pluća, tiho otpuhivanje, nasuprot isto toliko godina bez smrada i dima. Jasno da je ravnoteža odavno narušena, u korist čađave strane, na štetu života.

Ne znam hoće li se naći netko duhovit i na moju nadgrobnu ploču uklesati da sam umro kao nepušač, potvrđujući tezu da sam se prekasno okanio cigareta, zamalo pa uzaludno, bez užitka od poboljšica vraćanjem zdravom životu. Svjestan sam da sam popušio mnogo, mnogo više od pola, gotovo sve. Varljiva aritmetika.

27.05.2008. u 19:39 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 26.05.2008.

Kada - suštinsko pitanje

Tumačiti brojke, biti opsjednut njihovim značenjem, razjašnjavati tajne numerologije, izazov koji me svakog 26. u mjesecu podsjeti na datum njezina nastanka i nestanka . Prije dvadeset šest godina rekoh Zagrebu doviđenja, kao i karijeri koja je bila u usponu, što se pretvorilo u zbogom. Presađen u Dalmaciju, pustio nove korijene, udomaćio se, bio voljen.

Osam je mjeseci nema. Računa se da mene ima. Bio sam mlađi četrdesetak dana. Prestigao sam je, stariji sam od nje više od pola godine.Trinaestoga smo spoznali da smo jedno za drugo. Znakovit broj, koji mnogi izbjegavaju, kojom ga bojom obojiti? Trinaestoga rujna poželjela je otići svojevoljno.Nije zbog mene. Živim u njezinoj sjeni, živim od njezine sjene.

Proglasili su me uživaocem.Ne uživam, kunem se. Da sam biljka, svrstali bi me u saprofite. Ne usuđujem se u životinjskom svijetu tražiti odgovarajući pandan. Prodajem li floskule govoreći da ona u meni živi? Usmjeren na čarobno djelovanja vremena, kao univerzalnog liječnika? Je li to put u zaborav?

Prigodničarsko laprdanje o brojkama odguruje me od suštinskog pitanja - koliko ćemo biti razdvojeni. Brzopleto ispuštena rečenica jedne znanice da je u takvim slučajevima uobičajeni razmak od godine dana, kod velikih ljubavi i kraći...Ne obavim li nagoviješteno u razumnom roku, dovest ću u pitanje puninu i iskrenost naše ljubavi. Kako produžiti fitilj? Ima li smisla? Neću o tome.

26.05.2008. u 17:34 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 25.05.2008.

Zamalo pa vidljive promjene

Dan mladosti tradicionalno obilježen u staračkjm domovima, lamentiralo se o štafetama i inim palicama i vremenima kad su mnoge stvari bolje funkcionirale. Spominjali su mater onome što upali svjetlo, u silnom neznanju okrznuli se o Teslu umjesto Edisona, izumitelja žarulje.

Probuđen u nekakvim drukčijim okolnostima, žedan ljubavi, željan pripreme doručka za dvoje učinih što sam naumio, misleći da je tako ispravno. Rugalice će reći da nije, dodati dozu podozrivosti u gledišta različitih generacija, zabranjujući lucidnost prolupalim starcima ne naslućujući mogućnost iskre upravo u tim stanjima.

Opet tlapnje, lupetanja, tautologoje... Ima li tome kraja? Nestrpljivo očekivanje kibicera kad će i hoće li ribič nadmudriti ribu, zanemarivši mogućnost da potonji zapravo ne lovi, već istražuje granice strpljenja mogućih komentatora njegovih mogućih neuspjeha.Tko je tu lud, tko zbunjen, tko koga prati?

Sinoć su neki komentirali da je lijepo imati mnogo dobrih susjeda, što daje mogućnost da tvoj pjesmuljak pjevuši cijela Europa. Nek' pjevuši kome je do pjevanja, meni nije. Propustio sam prije neki dan lajati na mjesec,nisam čak ni zavijao.Je li promjena znakovita?

25.05.2008. u 12:21 • 2 KomentaraPrint#

srijeda, 14.05.2008.

Nije buka sve što šuška

Kojim jezikom iskazati šutnju, stara je dvojba koja je mnoge šutljivce izbezumila. Logičan odgovor mogao bi se kriti iza jezika kojim se nakon šutnje progovori ili jezika koji je prethodio šutnji. Trećega nema, dok se ne otkrije jezik šutnje. Mora li šutnja biti razumljiva ili ćemo tolerirati njezinu nemuštost nova je dvojba koja bi mogla zagospodariti tim oblikom komunikacije. Odnos signal-šum u tom komunikacijskom kanalu možemo smatrati nebitnim dok tišina traje. Presudan je trenutak promjene i sposobnost njezina prepoznavanja.

Ne volim se brijati. Djelić nelagode zasigurno pripada individui koja me iz zrcala provokativno gleda, ruga se novonastalim brazdama, kao da likuje u svjedočenju našeg propadanja. Pokušavao sam se brijati naslijepo, jasno - na struju, ne bih li barem smanjio susret s tim zluradim pogledom, koji nalikuje na fotografiju kojom plašim carinike u još važećoj putovnuci. Ružnog li stvora - znao bih komentirati lik pronađen u zrcalu. Znao bih mu se izbeljiti, uzvratio bi mi istom mjerom.

Kako pobjeći iz vlastite kože? Putovanje bi, kažu, moglo pomoći do izvjesnih granica, dok ne shvatim da sam od sebe bježim. Pozvati se negdje u goste zvuči primamljivo. Za početak mogao bih ugostiti samoga sebe, živjeti u dualizmu gosta i domaćina. Koliko bi ta doktrina mogla piti vodu? Dok ne ustanovimo da nismo žedni ili ne pređemo na pivo kao domoljubniji oblik općenja s pićem, podržavajući našu reprezentaciju.

Poslije masovnog oblokavanja i vike, za očekivati je otrježnjenje i barem malo tišine. Kojim jezikom iskazati šutnju "da te ceo svet razume"? Manje je važno znači li ona odobravanje ili negodovanje. Proširujući mogućnosti interpretacije, postaje višeznačna, univerzalna. Kompromis je na vidiku - bijeg od razumljivosti.

14.05.2008. u 18:27 • 2 KomentaraPrint#

četvrtak, 08.05.2008.

Neću misliti na torticu!

Neću, neću je tražiti. Neka dotična izvoli posjetiti mene. Nisam mislio na torticu, već na inspiraciju. Ne durum se, ne pravim se važan. Ne namjeravam tražiti iglu u plastu sijena. Lakše je pronaći iglu nego plast. Za aplikaciju dugmeta na neki odijevni predmet, u nedostatku plasta s pripadajućom iglom, mnogo je efikasnije za bagatelu kupiti novi komplet igala ili zamoliti nekoga spretnijeg za stručnu pomoć.

Jasno, nevolje se opet javljaju oko inspiracije, doslovno vezane za udisaj, pa tek onda nadahnuće. Kažem joj da je dobrodošla, samo nek' se ne nameće i nadmeće sa uhodanim rutinama. Udisaj i uzdisaj se takmiče oko toga čija je važnost presudna, što je važnije. Neću podleći reklami i uzeti bombon s kojim se lakše diše, ne padam ja na te fore s čokoladicama, vaflima i kremama.Sjenka sumnje mogla bi srušiti iluziju. Padam li? Jesu li uspjeli?

08.05.2008. u 08:39 • 1 KomentaraPrint#

nedjelja, 04.05.2008.

Opet nešto

Učinilo mi se da htjedoh nešto reći. Lažni signal, još jedna zabluda. Nemam, zaista nemam šta reći. Pokušavam se prisjetiti jesam li ikada namjeravao nešto prešutjeti, pa odustao. Gužva u prometu, promet u mirovanju. Lažna uzbuna, oprosti...Usporeno ubrzanje. Zalutale misli utekoše na nekoj krivini, a zakleo bih se da je trasa bila prava. Kako spoznati tijek nesvjesti?

04.05.2008. u 18:35 • 2 KomentaraPrint#

Malus ili podsticaj?

Ne bulazni, rekao sam ...sutra! Danas neću! Došli smo ovdje dragovoljno, tako se možemo i razići, ili ostati, opstati - ako hoćeš. Bez ljepila, bez prisile, bez nagovaranja...

Ponuditi neispunjiva obećanja, zavjetovati se skrivajući u džepu figu, razotkriti licemjera u sebi - na kome je krivica poticanja? Koliko su ljudi u naravi skloni lagati? Ima li iznuđena laž dodatni bonus, u odnosu na onu izrečenu iz čista mira?

Ako iznuđena laž zasluži drugačije vrednovanje, kako gradirati iznuđenu istinu, skrivanu desetljećima, postojeću ali nedostupnu, kad istekne važnost obveze čuvanja tajne. Osvrnuti se na prošlost utemeljenu nijansu drukčije nego se do sada gledala vodi preraspodjeli emocija.

Odgođene, posramljene spoznaje guraju se, bore za mjesto u VIP loži; mete li nova metla bitno bolje od stare; mogu li novi zanosi protresti više nego stari? Rijetko smo u prilici realno uporediti, kad se osjeti oslanjaju na sjećanja.

Koje je godišnje doba najbolje za ljenčarenje? Pitanje je malo izvan konteksta. Lako za pitanje, gdje li sam ja? Ne razumiješ? Tješi se. nisi jedini, ne razumijem ni ja...

04.05.2008. u 11:10 • 0 KomentaraPrint#

subota, 03.05.2008.

Isprazno ništa

Ni riječi. Samo tišina. Plakat ću sutra.

03.05.2008. u 21:39 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 01.05.2008.

Hurstu za inat, nek' nam živi rad

Opet sam izbjegao besplatni grah. Imao sam priliku vidjeti mučne scene pokušavanja stvaranja reda kada se nešto dijeli besplatno: Malo je nedostajalo da mi, svojeručno od Jamba, budu udijeljene dvije sadnice maslina. Udijeljene ili dodijeljene - nećemo sad u detalje, nije se dogodilo ni jedno ni drugo, splitska je rivu preplavilo more budućih maslinara, bilo nas je previše, glasova premalo. Izguraše me, postao sam ponosan što sam mogao rivom prošetati slobodnih ruku .Biti ponosan bilo je lakše za barem pet-šest kila zemlje i dvije biljčice, potencijalne hraniteljice i duše i tijela.Božićni bakalar na Prokurativama doživio sam kao pružanje, a ne posezanje - suptilne nijanse...

Ne mogu se sjetiti predratnih prvomajskih derneka, na kojima bi se nešto mukte davalo, logično je bilo ponuđačima hrane i pića na udaljenim livadama i proplancima ostaviti nekakve novce, nagraditi njihove napore, cijeniti njihov trud da nešto zarade, dok drugi praznuju. Znali smo da će biti skupo, ponijeli bismo nešto hrane i pića, sudjelujući u spontanom druženju.

Prisjećajući se radničke solidarnosti i čvrstih zahtjeva za tri osmice u danu: osam sati rada, osam odmora i osam sati kulturnog uzdizanja, koji su u startu odnijeli šest života, te u kasnijim suđenjima mnoštvo dugotrajnih robija te još pet smrtnih kazni, i Crkva je uvela svetkovanje Sv. Josipa radnika, sedamdesetak godina poslije krvavoga Chicaga.

Spominjanje premijere Walessova filma Građanin Kane, održane 1. svubnja 1941.godine, djelovalo bi van konteksta, kad bismo zanemarili otpor prema svemoćnom magnatu Hurstu, koji nije birao načine da ušutka buntovnoga Wallesa. Zamalo da je ostao bez Oscara - pripao mu je samo jedan - za scenarij, unatoč ogromnom utjecaju Hursta, koji je, navodno, pokušavao otkupiti i uništiti film.

Koliko će Hrvata imati neradni petak, drugoga svibnja? Previše! Ne mislim na dovitljive koji će uzet dan "lanjskog bolovanja", smanjiti saldo neiskorištenih slobodnioh dana ili gricnuti predujam od ovogodišnjeg odmora,već na one što nemaju priliku raditi, uzdajući se da će u sezoni zamrčiti radnu knjižicu s pedesetak dana, pomalo malodušni obilazeći savjetodavce i poslodavce, svjesni da su otužni višak na tržištu rada.

Sretnicima koji odrade drugi svibnja želim djelotvoran weekend. Tko bude slavio u nedjelju, očekujući zvuke sirena makar i nečujne, iskreno ga žalim.

01.05.2008. u 17:25 • 1 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2008 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Listopad 2011 (1)
Rujan 2011 (1)
Travanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (4)
Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (1)
Studeni 2010 (2)
Listopad 2010 (1)
Rujan 2010 (2)
Kolovoz 2010 (1)
Srpanj 2010 (4)
Lipanj 2010 (3)
Svibanj 2010 (4)
Travanj 2010 (3)
Ožujak 2010 (1)
Veljača 2010 (1)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (1)
Listopad 2009 (1)
Rujan 2009 (4)
Kolovoz 2009 (3)
Srpanj 2009 (3)
Lipanj 2009 (3)
Svibanj 2009 (2)
Travanj 2009 (2)
Ožujak 2009 (2)
Veljača 2009 (2)
Siječanj 2009 (2)
Prosinac 2008 (4)
Studeni 2008 (8)
Listopad 2008 (7)
Rujan 2008 (18)
Kolovoz 2008 (3)
Srpanj 2008 (8)
Lipanj 2008 (10)
Svibanj 2008 (10)
Travanj 2008 (12)
Ožujak 2008 (14)
Veljača 2008 (16)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Razina gliba i stresa, bulliten & adresa

Sklonost peglanja kartica zatomljena. U vinu iskao istinu. Ima i kvasine, vrhunske... Ostao bez pepela za posipanje.
Što se pila pilom naopako? Zub vremena metereologija ne priznaje. Puhati u prste zbog vrućine ili hladnoće? Hladne riječi mogu opržiti. . Ledenjaci se otapaju, ima vode. Desalinizacijom do soli za soljenje pameti. Koliko neslana može biti šala? Kako ugasiti mrak? Stigla je nova peć. Drva ima. Indijanci prodaju CD-ove, poglavica mudro šuti. Bit će i pepela... manjige opet zriju; beru se masline neobrane. Jugo djeluje i na lunatike.


solomoon@net.hr

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr

Zdrava pamet ne stanuje ovdje,
je li možda adresa za to kriva?
Možda i nije, cinički se smije!?!?
Dobar dan, kažeš? Šta ako nije?
Ima li druga adresa? - Ima. Nekoliko. Inboksi vrište prazni, prepunjeni prazninom.

izbrojani

brojač se umorio od brojanja,laže... . Navikli na zbrajanje, iskušajte suprotnu operaciju.Čupanje iz korijena ne bih preporučio. Pukne li nit, moglo bi se nasaditi na guzicu. Pa ti onda sjedi na modro...U pola godine pet tisuća klikova. Koliko ih li je praćeno nelagodom? Sitnica - moglo je i svršit gore...Možda i nije...Nabrajanje i brojanje nisu istoznačnice.


Free Site Counter
Free Site Counter

nema sata,ukidoh ga dekretom

Može li se ukamaćivanjem vremena osloboditi zarobljeni rok? Rasipništvom nadmudriti inflaciju? I glupi potez je potez. Neodlučni odlučuju - povijesna je istina. Misli lokalno, propadaj globalno! Ja bih malo topline! Zar je važno koliko je sati? Jebeš zeta koji nema sata!

Varijabilni dio oslobođen komentara. Vrijeme je za reklame. Trošite struju, bolje nego da ona troši vas! Tko reče da bolje misli hladna glava? Zabluda se zabludom izbija? Ta je teorija na veoma klimavim nogama. Kolutanje očima ne pomaže. Vikanje ćemo razumjeti tek kad i ako se stiša ton. Dokaz je i snaga šaputanja.. Prodorna do ruba razdora.

Buđenja ni nalik snima. Razlika boli. Odgođeno. Nije baš neko rješenje. Ona zna. Može li proljeće pružiti utjehu ili će produbiti jaz? Razglabanje oglodanih tema jača facijalnu muskulaturu. možda se generira novi smiješak?

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se