tiha buka

nedjelja, 16.10.2011.

Bez strasti, molim

Opetovana preršutba izrođena apelom da se nešto odnese nije umanjila dragost imperativa o donošenju pojačavajući distancu između prigušene i ugušene strasti. Njezinim relativiziranjem prefiks postaje nebitan jer je težište na gušenju, lišavanju.Tinja li buktinja samo u šatrovačkom govoru ili se to odnosi i na šutnju iskošenu do zbunjivanja? Budući da je put popločan dobrim namjerama (zna se kamo) smanjen je strah od blaćenja, ali nije isključen. Namjere se pokrivaju ili otkrivaju ovisno o cilju i ishodištu. Gaženje po dobrim namjerama opravdano je nedostatkom drugog puta ili stranputice zamagljujući postojanje namjera koje nisu takve.

Mozganja o cijeni neprocjenjivog zalutale na unutrašnjoj raspravi razvodnjene prizemnim vicem o poštenju. Lijepo je to kad si možemo priuštiti da se ne razumijemo.

16.10.2011. u 18:59 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 26.09.2011.

Ni mjere, ni namjere

Tišina se slabo čuje preko telefona. Želja za blizinom ne jenjava. Prije sedam dana bilo mi je drago čuti ono što sam čuo, reći ono što sam izrekao. Besplatnu opciju prijenosa govora ili šutnje uredno naplaćuju, do opoziva, dok ima pokrića. Ne odnosi se na razotkrivanje. Kako podijeliti skrivene misli, a da se ne tumače naopako?

Otvorit će mi srce, učiniti nužne remonte. Ne vidim potrebu da bih ga ja otvarao, ne razumijem se u to. Prepustimo posao profesionalcima; lijepo mi je rekao da se samo budale ne boje. Neće me rezati dok ne vidi u čije me ruke ostavlja. Nemam zamjerki, nadam se da ni meni neće imati što zamjerit. Mjere i namjere pripadaju istoj obitelji riječi iako im je srodnost upitna.

Kad je savjest na kušnji naslućuje li se uvjetna ili bezuvjetna kazna? Kazna kao odmazda nikad nije ispunjavala odgojnu funkciju; koketiranje s generalnom prevencijom dozira strah. U njega su velike oči. Ne trepće niti ne treperi. Pravda je slijepa, mada ponekad pravorijek ima iščašena gledišta.

26.09.2011. u 03:34 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 26.04.2011.

Energično možda

Razmišljao o agregatnom stanju ljubavi, izljevima, hlapljivosti, mogućnosti da bude kruta; nematerijalna, s mnoštvom materijalnih tragova... trošna i potrošna - ne bi smjela narušavati ravnotežu materije i energije. Zašto se u to uplela halapljivost, još mi nije jasno. Čudan neki početak dana; ako ostatak bude prešućen ishitreni zaključci mogli bi biti naopaki. Možda ih i ne bude.

26.04.2011. u 00:04 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 28.03.2011.

Dvadesetšesti je bio prekjučer

Zakinut za sat nesanice, otuđena su zbivanja između dva i tri sata s noći sa subote na nedjelju, 26. dan u mjesecu ostade nezabilježen - osim ako se javljanje šutnjom ne proglasi artikuliranim izražavanjem stava.

Prešućena ostadoše veselja ispunjenja nedosanjanih želja, probuđena nadanja, iščekivanja i očekivanja, sve na pristojnoj distanci, bez moralnih poduka i pouka.Obećali su mi da će me zvati čim pošiljka stigne. Čekam.

Vjerovanje u bolje sutra na klimavim je nogama u usporedbi s retuširanjem povijesti. Retuširanje budućnosti jalov je posao, prošlost je pokazala bliskost vizionara i lomača.

28.03.2011. u 12:00 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 10.03.2011.

Sumorno ili humorno?

Emajlirala mi da nije ljuta, govorila o nespojivosti naših humora, ukratko: otpilala. Nije to izravni pogodak, kao ni izravni promašaj - prije bi se moglo govoriti o odgovornosti čitatelja za preslobodno tumačenje napisanoga računajući da je poanta uvijek između redaka. Razmišljam o angažiranju glasnogovornika koji bi potiho zanijekao gromoglasni muk nakon nekoliko neodmjerenih rečenica s pobrkanim iluzijama i aluzijama. Kažem li joj da je volim označit će to kao vrhumac sprdnje. Čini mi se da smo se ozbiljno šalili govoreći da se ne volimo..Trebalo bi skrojiti pravilnik o tumačenju humornoga i sumornoga, kako bi se lakše moglo znati na čemu smo.

10.03.2011. u 22:45 • 0 KomentaraPrint#

Korizmena gozba

Dogodila se. Raskošan uvod u odricanja. Nekoć sam na listu upisao odricanja. Izgleda da to ne pali, naslućuje varku, samozavaravanje.

Čista, bez mrlje. Dvije štedne žarulje pretjerale sa štednjom gotovo istodobno, bacile me u trošak...

10.03.2011. u 04:30 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 08.03.2011.

Bez zasluge za veliko Slovo

Ušutkani govor cvijeća nemušto je ostao neprotumačen produbljujući dvojbe oko neutrženih ruža koje nisu donesene zbog neuklapanja u šablone. Isprika je bila neuvjerljiva, šutnja naslućivala smutnju otvarajući teme o dubinskoj površnosti prošarane trapavom spretnosti dosljedno narušavajući nered neusklađenih htijenja.

Utihla šutnja podigla tenzije žedne smirenja ostavljajući maskirane prepoznatljivosti slobodne za suprotna tumačenja. Zaprepašten ostao bez volje za protestom na dojmove o nesuglasju oko Merkurovih štićenika. Izravni pogodak u prazno bez valjanih svjedoka. Nijekanje da su dvojbe postojale dotaklo prijepore o istini o laži, bez odluke koja riječ zaslužuje Veliko slovo.

Što će se, osim ribe, očistiti na Čistu srijedu? Maske padaju, pouke izranjaju.

08.03.2011. u 21:03 • 0 KomentaraPrint#

subota, 26.02.2011.

Stošezdesetdrugi

Suša misli ili riječi? Rečenica bez predikata nalik poljupcu bez brkova, usnama bez poljupca, izrečena šutnjom bez interpunkcjskih oznaka, prepunjena prazninom škripi. Škripa izaziva gricule, nagovještavajući pojačanje nelagode.

Budi muško - rekla mi je bez dodatnih objašnjenja i nagovještaja na što aludira. Nesuglasje u političkim pogledima mogao bi biti izgovor, vjerujem da nije i istinski razlog.

Doći će, kaže. Kako izgleda nedorečena misao ako je neizrečena? Pruža li više ili manje nade? Nastavak dosljednog iznevjeravanja očekivanja ne vodi ka kompromisu. Brvno je virtualno.

26.02.2011. u 18:29 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 26.01.2011.

Nije mi svejedno

Motorola je cijuknula, na ekranu je zavrištala rođendanska čestitka mobilnog operatera - oni joj žele sretan rođendan ne znajući da ga čestitaju pokojnici, već treći put zaredom. Stariji sam od nje gotovo četiri godine, do nedavno sam bio mlađi četrdesetak dana. Kopka me pitanje hoću li i ja uskoro prestati stariti kao i tko će na zaslonu ekrana čitati poruke meni namijenjene.

Cvijeće šutke prihvaća bljedunjavu otopinu NPK i povremene rotacije otješnjelih pitara, izgleda da se naviklo na drugačiji tretman. Ne razumijem se baš u njegov nemušti govor izražen šutnjom, rezumije li ono mene?

Ostao sam žigosan - unatoč tri i pol godine nepušačkog staža među kardiologovim zapisima ostat ću dožovotno zabilježen kao pušač. Dvije četvorke manje - gornja lijeva i GTL. Potonju je trebalo odjaviti, globe su velike.

26.01.2011. u 22:16 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 26.12.2010.

Kako se mjere žute minute?

Usporedba tri godine i tri mjeseca s trideset godina ili tri dana ćorav je posao - ostaje samo prisjećanje na postojanje i nestajanje kroz prožimanje trenutaka i vječnosti, neodvojivih i nespojivih, onakvih kakvi su.

Prošlost opterećena budućnošću, kao ni budućnost bremenita prošlošću ne moraju utjecati na sadašnjost ako je anestezija dobro dozirana unutar balansiranja brige i veselja. Udaranje brige na veselje nije obavezno.
Imperativno veselje kao i tugovanje po nalogu preslični su, kao da su u savezu u borbi s ravnodušnošću, tvoreći neprincipijelnu koaliciju makar stara latinska izreka "principes mortales, res publica aeterna" nalikovala izrugivanju prorokovanja da će i država i pravo odumrijeti zajedno s ukidanjem nesloboda.

Neće! - uzviknut će zapjenjeni ustavotvorac tvrdeći da je jednostavnije redefinirati slobodu. Nova definicija mogla bi dovesti do blagostanja. Nije prilika za razglabanje o osloboditeljima, plaći, svim srebrima, svim zlatima, svim ljudskim životima i čistoj ljepoti. Nakaradnost ljepote uvukla se kroz žutilo i novoustanovljene vrijednosti, bez obzira na činjenicu da su određene frekvencije žućkaste svjetlosti komarcima odbojne... ljudi nisu komarci.

Postajemo li tolerantniji prema ljudima koji su "malo makli" pripremajući teren i sebi samima? Do postizanja kritične mase valja biti pažljiv - pravo je umijeće prepoznati trenutak: zna se koji pijetlovi prvi završe u loncu - valja se prilagoditi digitaliziranoj stvarnosti koja će nam jasno reći jesmo li ili nismo.

Pišući ovo, mislio sam na nešto drugo. Pročitaš li me, možda priznam da sam mjslio naopako. Štef, sretan ti imendan! Nadam se da će prešućeno biti boldirano, puna mi je kapa kurziva.26.12.2010. u 19:51 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 29.11.2010.

Jedna manje

Dogodilo se opet, pukla je bez razloga. Razbijena čaša nikad se više neće napuniti, ma koliko govorili o kapi vode koja koja je to u stanju. Nije bilo namjerno. Krhotine su svjedoci slučajnosti. Sa ili bez izgubljenog podsjetnika za zaborav, događa se. Je li inertnost isprika?
Prešućeno odlučno možda ponekad je glasnije od izrečenog.

29.11.2010. u 00:21 • 0 KomentaraPrint#

petak, 26.11.2010.

Razbio sam čašu

Uspješno obmanjivatnje samoga sebe - bliži li se to vrhuncu ili dnu opsjenarstva? Dno dna nije, govoriti o uzvišenosti nalikuje himničnoj sprdnji. Odgovornost za obmane podijeljena je na obmanjenoga i obmanjivača; bez njihove simbioze ne bi bilo razarajuće sinteze što daje i uzima snagu svojevrsnom pertpetuum mobileu, opravdavajući neoprostivo.

Uvojak djevojačke kose, balzamirana ruža iz vjenčanog buketića u neposrednoj su blizini kolekcije razbijnih čaša koje su tek razbijanjem postale prepoznatljive i drugačije - materijalni su tragovi minulog postojanja, svojevrsni relikvijar. Noćas sam razbio čašu, mezimicu iz proteklih nekoliko mjeseci, povećavši kolekciju. Postala je neprikladna za gašenje žeđi, ali izvrsno je gnijezdo za mirišljivu dunju, od danas uzvišenu desetak centimetara, kolika je stopica neupotrebljive čaše.

Vratit ću tablice i odjaviti auto, sa zakonom se nije igrati. Bez prekršitelja ostali bi bez svrhe. Trebaju li nam zakoni bez svrhe? Svrhe i ovrhe?
Postoje neke pravne norme koje opstaju i bez sankcija. Neću razbijati glavu time ima li više neregistriranih brakova ili neregistriranih auta u prometu - dosta je razbijanja za danas. U nedjelju neće biti tuluma - matičar me je uvjerio da smrću bračnog druga brak prestaje. Uspomene ostaju. I promet u mirovanju je promet, tumači to kako hoćeš...

26.11.2010. u 01:56 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 26.10.2010.

Opet - ništa

Nisam svoj. Zatečen usred ovisnosti radostan što nisam zatučen, zatočen s ono malo tuge što bi trebala biti motiv vedrijem gledanju, kad se ne žmiri.

Hladnoća i mrak likuju rugajući se fizikalnim dokazima da ne postoje, a zapravo vladaju. Pala mi je na pamet jedna latinska sententia, koju ću ovom prilikom prešutjeti. Zaintrigiralo me pitanje kojim jezikom poznati bosanski fotograf sa suprugom Švicarkom šuti. Šuti li svatko svojim jezikom i kad imaju zajednički jezik?

26.10.2010. u 23:18 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 26.09.2010.

Bez šušura

Tri godine prođoše, neispunjena obećanja odgurnuta pod tepih periodično nagrizaju latentni mir nalik pomirenju, mirenju s izazovom probuđenih nemira. Heretička pomisao da sam više mislio na nju u tri godine nego u proteklih trideset ne primjećujući egoizam, zadojena objektiviziranjem i uopćavanjem, nalik kukavičijem heroizmu motiviranom apatijom.
Bez promjena - najkraće je izviješće sukobljeno s dinamičkom ravnotežom oslonjenoj na promjene.
Suze su drugdje, u sjećanjima. Danas smo je posjećivali pojedinačno, da bi se izbjegao "šušur". Cvjetić poslan SMS-om stigao je do vaze.

26.09.2010. u 13:18 • 0 KomentaraPrint#

subota, 25.09.2010.

Možda sutra?

Reći ću sve, bez zaobilaženja, podilaženja, makar kao pokajnika gledali u mene sa podozrenjem sumnjajući u deal s tužiteljstvom kao hrpu smicalica. Braniti se šutnjom uobičajeni je manevar kupovine vremena - slaba mu je strana što je šutnjom otežano napadati, ponekad i nemoguće. Drži li vodu teza da je napad najbolje obrana i kad se šuti, makar bilo tumačeno kao mudra šutnja? Taktika i strategija sklupčane u jedno klupko mogle bi se otkotrljati dok klupko ne prestane biti klupko pretvorenu u nit koja tek naslućuje uzbrdicu, jer se kotrljalo po nizbrdici.
Sad kad rekoh, spopade me olakšanje, šutnja je bila optužujuča kao protuteža obrani tom istom šutnjom. Zamorenost sukobom naših i njihovih pomiješa euforiju i apatiju zbunjujući dilemom pije li se to iz čašice ili fildžana.
Za opijenost ničim teško je pronaći antidot - klin se klinom izbija, u ništavilu to ostaje otvoreno pitanje.
Sutra ću prestati s lažnim obećanjima, tako mi Istine, neizrečene.

25.09.2010. u 17:56 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 26.08.2010.

Neću

danas reći ni riječi

26.08.2010. u 22:12 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 26.07.2010.

Zbrka u glavi, zar se nešto slavi?

Bliskost i blizina unatoč dubokim prožimanjima nisu niti će ikad biti isto, sličnosti ih čine različitima. Apsurd prožimanja kroz nedodirljivost, taktilnost vacuuma kroz prisjećanje na nedoživljeno u vremenskom stroju za nevremena.

Vrijeme liječi, nevrijeme je bezvremeno. Beskonačnost nastala dijeljenjem s nulom pruža nadu da bi umnožak s recipročnom vrijednošću vratio stare pozicije, bez brkanja varijabli i konstanti, kad bi se ostale dimenzije smjele ignorirati. Nakardnost ljepote dokaz je apsolutne relativnosti kloniranih dobrih namjera. Nije mi svejedno.

26.07.2010. u 13:03 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 25.07.2010.

Odugovlačenje s odgađanjima

Svjedočio sam suprotstavljanju besmislu, pokušaju odlaske preko reda, kajanju upitne iskrenosti, praštanju bez opraštanja. Svaki se postupak može racionalizirati nudeći spas od naraslih stresova zapletenih u vrzinu kolu nadmetanja oko uzroka i posljedica. Bespomoćnost se pridijeva patniku, odgurujući na neki način supatnika u sivilo htijenja i mogućnosti.

Četiri rečenice pisma napisanog na unutrašnjosti ambalaže lijeka za želudac usporedive su s naporima pisanja disertacije čija je obrana postala izlišna. Njihova snaga višestruko je nadilazila nadmoć nemoći. Katodna cijev je čudno reagirala na odlazak dvadesetak grama duše, oporavila se nakon desetak dana.

Osjetim li zov punoga mjeseca u traženju besmislenosti smisla, držat ću se pisma, do posljednjeg daha. Poručila mi je da ne žurim.

25.07.2010. u 19:25 • 0 KomentaraPrint#

subota, 24.07.2010.

Ne čitaj ove budalaštine

Nadmetanje u nametanju, diskretno i zamalo nezamjetno, urezano u međuredovima ničega podređeno kaotičnom redu naslućuje vapaj za iskonskim neredom i gomilom slučajnosti.

Raspamećena nužnost spontanog preživljavanja hvata pokidane konce koji pripadaše nekakvoj mreži skriva svrhu nakaradnosti krpanja izrugujući se njihovoj besmislenosti.

Prije nekoliko dana iskazivala je duboku zabrinutost jer je njegovo emajlirano pismo nalikovalo oproštajnom. Kome su namijenjena oproštajna pisma, razlikuje li se opraštanje od praštanja? Umiješanost prijelaznog glagola u bit značenja može biti mimikrijska, bezmirisna dimna zavjesa. Prazan pretinac nakon sličnog oproštajnog pisma čiji apel je bio usmjeren praštanju govori više od ažurnog, konkretnog odgovora. Odnos prihvaćenih i odbijenih prijateljstava opet neriješen: jedan prema jedan.

Lijepo ti rekoh, nije ovo za tebe - namjenjeno je nekome drugome, ona to zasigurno neće pročitati. U vjetar ne znači - uz vjetar...

24.07.2010. u 17:50 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 01.07.2010.

Kupit ću vuvuzele

Pročitala me, a da ni riječ nisam napisao. Je li to vrlina ili mana? Svijet zasnovan na predvidljivim pretpostavkama na neki način otupljuje eros iščekivanjka, pogreške postaju namjerne. Poruka sa sitea za izgubljene pustinjake nalik na pouku da i hermetizam nešto iskazuje. Ograničenost ograničavanja djelić je neotuđive slobode, svojevrsna protuteža anarhiji koja je teoretski oblik vladavine, praktički u nemogućoj misiji.

Odgovornost za doživljaj teksta na teret je čitatelja, pisci tvrde da su nedužni. Optužuju ih za govor mržnje, a oni samo potiho pišu, bez glasa. Čuju se odjeci. Buka je tuđa, bruka zajednička. Kad u kineske dućane stignu vuvuzele, kupit ću jedne, barem će taj primjerak očuvati tišinu, kao što bi činila i svirala za pojas zadjenuta.

01.07.2010. u 10:02 • 1 KomentaraPrint#

nedjelja, 27.06.2010.

Bez zamjerki

Oboren rekord, četrdeset dana ne prođoh kroz sjene čempresa, ne ubrah ljiljane koji su na rubu okućnice slobodno rasli. Ocvali su neubrani... u vazi su me dočekale usahle mačkice i zrnce prijekora.
Pridružio sam se njezinoj šutnji. Govore mi prijatelji da pretjerujem. Neću im proturječiti, dovoljna mi je svađa sa samim sobom, manje je zamjerki i predvidljive su.
Možda se i primirimo, diskretno, da bi se izbjegle poruge.

27.06.2010. u 21:33 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 09.06.2010.

Računaj da si ubrojiv

Ubrojivost je stanje koje može biti prekretnica u određivanju budućeg boravka u kaznenoj ili zdravstvenoj ustanovi jer si ispravljao neke nepravde, zakrvario ruke, te potom pao u ruke pravde. Tanka je granica, paučinasta, koja će vještačenje kao postupak i vještvo kao rezultat čeprkanja po umu tu liniju podebljati, ocjenjujući je li svijest o posljedicama počinjenja kaznenog djela bila bitno smanjena. Skretničari će po nalogu suda nakon pravomoćnosti pravorijeka osuđenika ili oslobođenika smjestiti u nadležnu ustanovu.

Koliko država može biti nepravedna prema svojim žiteljima pokazat će primjer kada u rastrojstvu ne učinite kazneno djelo, ne prolijete tuđu krv, ne pokažete svoju društvenu opasnost, ostanete odgurnuti na društvenu marginu, na liste čekanja, lišeni spoznaje o stanju svijesti, jer je to skupo.

Iščezavanje srednje klase vodi ka spoznaji da su to oni koji nisu ni u ludnici ni u kaznionici, nesvjesni posljedica svojih djela i nedjela,kažnjeni ili nagrađeni neznanjem. Na njima je da pune proračune.

09.06.2010. u 09:02 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 08.06.2010.

Boli li tuđa glava?

Lako je izbrojati oblake na vedru nebu, prošaranom tek ponekom crtom mlažnjaka i reći da ih nema. Promatrač sa strane reći će: vidi budale, gleda u prazno. Mnoštvo prozirnih ljudi baulja svojim putanjama, užurbano ili polako - zavisno od gledišta, krećući se jednoobrazno, u relativnom mirovanju. Rojevi misli raštrkani lutajući za smislom nikako da se smire; neke među njima prednjače, kao da su tuđe, kopipastirane. Razmišljanje tuđom glavom djeluje neprihvatljivo, a svojatanje takvih rezultata kao vlastito domišljanje - pravilo.
Neka su pravila naopaka, nakaradna. Tko ih piše?

08.06.2010. u 08:51 • 0 KomentaraPrint#

subota, 29.05.2010.

Odgovornost za odgovore

Kome povjeriti baždarenje poštenja? Lišene subjektivnog ocjene bez prizvuka ucjene postaju mlake, hijerarhije suvišne. Mora li baš sve imati cijenu, kako konvertirati darivanje, davanje bez iščekivanja protuusluge, kome satovi odbrojavaju vrijeme, mora li svako pitanje dobiti odgovor?

Krivce za postavljena pitanja lakše je pronaći, po potrebi žigosati; glasnogovornici su za odgovore neodgovorni.

29.05.2010. u 10:02 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 27.05.2010.

Varijabilne konstante

Razlika između budnosti i probuđenosti ponekad je nepremostiva. Pobijanje aksiomatskog - neoprostivo. Poljuljano povjerenje na ljuljački i toboganu ima različite putanje. Putuje se zbog putovanja, vrijednost cilja je varljiva. Varijabilnost cilja je konstantna.

Posumnjala si u svoj ili moj razum? Očekuješ nešto razumljivo? Urazumi se! To nisu istoznačnice, tautologije su dio druge, neizrečene priče. Harmonija i melodija podređene su ritmu. Možda je svejedno.

27.05.2010. u 08:08 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 26.05.2010.

Samoobmama kao samoobrana

Neće kučka podviti rep iz čista mira, blago je reći da je ponukana slutnjom, strahom, brigom - prije bi se moglo reći da je gospodario instinkt. Lišene atavizama, ljude je teže pročitati. Istrenirani za prikrivanje iskrenosti, kao mehanizam samoobrane rođene su laži. Nevolja je kad nemaš kome lagati - jedan od puteva mogao bi voditi ka samoobmanama.Teško je iskamčiti priznanje nemoći u plasmanu laži, još se teže pomiriti s komunikacijskim vakuumom.

Nisam zaboravio datum. Uzalud tražiš iznuđene odgovore. Teško je odgovarati na neizrečena pitanja .Nema vriska između nenapisanih redova, nema margina, vrišti praznina.

26.05.2010. u 21:36 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 09.05.2010.

Ne oslobađaj me, please!!!

Oslobađanje trpi promjene i kroz vremena, mada ne spada u riječi koje određuju radnju, stanje niti zbivanje, barem ne u glagolskom obliku. Osloboditi glagole tereta padeža nemoguća je misija. Tko je koga oslobađao,od koga, s kim ili s čim, tko ga je zvao izgubljen u lokativu?

Neke su oslobađali potentni Čerkezi, drugima su dopale mlakonje, treće su u(ne)srećili vijerni muževi kojima baš i nije bilo do ispunjavanja oslobodilačko-pobjedničkih obveza nakon okončavanja proglašenih i neproglašenih ratova. Sjeme se izlijevalo nastojeći nadopuniti gubitke u prolivenoj krvi i suzama, bez prilike za prigovaranje pobjednicima. I Šerijetsko pravo poznavalo je trodnevni rok kao granicu razumnog iživljavanja čije je prekoračenje žigosano kao zločin, primjerice kod oslobađanja/porobljavanja Carigrada.

Slika oslobađanja revidirana komparacijom glagola; zanemarivanjem pridjeva ne može poreći slom fašizma i nacizma, unatoč pokušajima ocrnjivanja pobjednika jer su pretjerali u oslobađanju, žigosani kao nezvani osloboditelji.

Vapaj za Supermanom, koji bi nas lišio jarma, stvorio pravednije odnose kojih su puna usta svih obećavajućih mesija mogao bi opet biti krivo shvaćen. Čuješ li vapaj, a u stanju si pomoći, molim te -ne pomaži!

09.05.2010. u 21:28 • 0 KomentaraPrint#

petak, 30.04.2010.

Nek' nam živi rad

Tiho mi je prigovorila, bez prigovora, da je na njegov grob odnijela đurđevke, obilježavajući njihov dan. Prešutio sam da sam na njih mislio, odnosno na nju... ona još uvijek govori u množini, ne mireći se da je tamo sama.

Prisjećanje na svetog Josipa radnika ostat će u sjeni politike; sekularna država odredila da će praznik biti blagdan ne braneći rad onima kojima je će to biti prilika za preživljavanje, radit će i čuvari reda i poretka odvajajući radnike od prosvjednika; besplatnog graha neće biti za sve.

Skuhat ću vlastiti grah, zabravo - boraniju. Tri tisuće gostiju sa cruisera bit će u prilici pridružiti se Splićanima na Rivi, baš me zanima kako će se razlikovati od prosvjednika i koliko će ih kušati Kerumov fažol.

Nova zapovijed: ne poželi tuđe radno mjesto, ni Prokrustova postelja nije za izležavanje...

30.04.2010. u 19:11 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 29.04.2010.

Otriježnjen bez mamurluka

Kako se obratiti udovici želeći podijeliti njezinu bol u povodu godišnjice braka? Matičar upisao opasku da je smrću supružnika brak prestao, onaj preživjeli može izabrati povoljniju mirovinu, postajući živi dio ostavine, ostavljen.

Prešutio sam taj dan, ostavljajući je u neznanju da sam na nju intenzivno mislio. Suze su njezine, gorčine su pojedinačne. Sebičan sam ne želeći miješati naše samoće. Divno mi je, krasno mi je - tako mi i treba!

29.04.2010. u 19:45 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 26.04.2010.

Krnjavo proljeće

Zakašnjele marčane bure prepoloviše travanj, priroda sluđena, društvo nerazbuđeno, sindikati bruse strategiju, oni drugi guše nostalgiju. Ogrezao u apolitičnosti do lakata lažem da mi je svejedno, a mogao sam slobodno lagati da mi nije svejedno, jaram slobode vidljiv je u svakome kutku. Čeka se mig da bi se izmigoljilo, odvajanje zakona od topuza daje drugu dimenziju nečovještvu. Liste čekanja za zatvore ozbiljno konkuriraju onima u bolnicama, reformirane reforme traže nove platforme.

Građevinska operativa besposlena, pored ukazane potrebe za novim kapacitetima u režimskim i proturežimskim zatvorima. Ne zna se čiji će kadrovi biti probitačniji, veliki kombinatori odlučuju se olako na dvoznak prognozirajući ishode jedva započetoga. Nove-novcate lopate zakapaju kamene temeljce.Da se doziranje kruha i igara može ogledati kroz lik i djelo istoga tajkuna Splićani su već osjetili, a i Šibenčane svrbe leđa oslobađajući ih brige oko djedovine.

Jučer me je nacionalna dalekovidnica podsjetila da Hodak piše blog, prisjetio sam se da predugo šutim. Interesi sukoba i sukobi interesa se isprepliću, hvale se oni tamo međusobno kako imaju stila.

Propuštena je još jedna prilika da se nešto suvislo kaže. Nije da prigovaram: moglo se i odgovoriti...

26.04.2010. u 22:36 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2011  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Listopad 2011 (1)
Rujan 2011 (1)
Travanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (4)
Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (1)
Studeni 2010 (2)
Listopad 2010 (1)
Rujan 2010 (2)
Kolovoz 2010 (1)
Srpanj 2010 (4)
Lipanj 2010 (3)
Svibanj 2010 (4)
Travanj 2010 (3)
Ožujak 2010 (1)
Veljača 2010 (1)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (1)
Listopad 2009 (1)
Rujan 2009 (4)
Kolovoz 2009 (3)
Srpanj 2009 (3)
Lipanj 2009 (3)
Svibanj 2009 (2)
Travanj 2009 (2)
Ožujak 2009 (2)
Veljača 2009 (2)
Siječanj 2009 (2)
Prosinac 2008 (4)
Studeni 2008 (8)
Listopad 2008 (7)
Rujan 2008 (18)
Kolovoz 2008 (3)
Srpanj 2008 (8)
Lipanj 2008 (10)
Svibanj 2008 (10)
Travanj 2008 (12)
Ožujak 2008 (14)
Veljača 2008 (16)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Razina gliba i stresa, bulliten & adresa

Sklonost peglanja kartica zatomljena. U vinu iskao istinu. Ima i kvasine, vrhunske... Ostao bez pepela za posipanje.
Što se pila pilom naopako? Zub vremena metereologija ne priznaje. Puhati u prste zbog vrućine ili hladnoće? Hladne riječi mogu opržiti. . Ledenjaci se otapaju, ima vode. Desalinizacijom do soli za soljenje pameti. Koliko neslana može biti šala? Kako ugasiti mrak? Stigla je nova peć. Drva ima. Indijanci prodaju CD-ove, poglavica mudro šuti. Bit će i pepela... manjige opet zriju; beru se masline neobrane. Jugo djeluje i na lunatike.


solomoon@net.hr

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr

Zdrava pamet ne stanuje ovdje,
je li možda adresa za to kriva?
Možda i nije, cinički se smije!?!?
Dobar dan, kažeš? Šta ako nije?
Ima li druga adresa? - Ima. Nekoliko. Inboksi vrište prazni, prepunjeni prazninom.

izbrojani

brojač se umorio od brojanja,laže... . Navikli na zbrajanje, iskušajte suprotnu operaciju.Čupanje iz korijena ne bih preporučio. Pukne li nit, moglo bi se nasaditi na guzicu. Pa ti onda sjedi na modro...U pola godine pet tisuća klikova. Koliko ih li je praćeno nelagodom? Sitnica - moglo je i svršit gore...Možda i nije...Nabrajanje i brojanje nisu istoznačnice.


Free Site Counter
Free Site Counter

nema sata,ukidoh ga dekretom

Može li se ukamaćivanjem vremena osloboditi zarobljeni rok? Rasipništvom nadmudriti inflaciju? I glupi potez je potez. Neodlučni odlučuju - povijesna je istina. Misli lokalno, propadaj globalno! Ja bih malo topline! Zar je važno koliko je sati? Jebeš zeta koji nema sata!

Varijabilni dio oslobođen komentara. Vrijeme je za reklame. Trošite struju, bolje nego da ona troši vas! Tko reče da bolje misli hladna glava? Zabluda se zabludom izbija? Ta je teorija na veoma klimavim nogama. Kolutanje očima ne pomaže. Vikanje ćemo razumjeti tek kad i ako se stiša ton. Dokaz je i snaga šaputanja.. Prodorna do ruba razdora.

Buđenja ni nalik snima. Razlika boli. Odgođeno. Nije baš neko rješenje. Ona zna. Može li proljeće pružiti utjehu ili će produbiti jaz? Razglabanje oglodanih tema jača facijalnu muskulaturu. možda se generira novi smiješak?