Nogometni klub Solin

26.08.2009., srijeda

Trener Balajić i stoper Juras nakon poraza u Suhopolju

Suhopolje - Solin 1:0

Solinjani su po mnogima neočekivano poraženi u Suhopolju, jer su na početku prvenstvene utrke svrstani među klubove koji će se boriti za gornji dom na drugoligaškoj tablici. Po izvještajima Solinjani nisu oduševili, na početku utakmice propustili su nekoliko prilika a u drugom dijelu primili pogodak, koji ih je primorao na tužan povratak u Solin i pripremu za iduće kolo kada će u derbiju ugostiti Hrvatskog dragovoljca.
- Poslije utakmice moram kazati da je bila realnost neriješen rezultat iako su domaćini ukupno bili bolji nisu imali tako izglednih prilika. Mi smo propustili nekoliko zicera na otvaranju utakmice, koje je bilo teže promašiti nego pogoditi. Pobjedonosni pogodak domaćina je na neki način pojedinačna akcija strijelca i precizan udarac s preko dvadeset metara gdje naš dobri vratar Višić bio nemoćan. Nakon toga mi smo preuzeli terensku inicijativu ali jalovo u završnici. Još ću jednom ponoviti, očekujem i tražim bržu i tečniju igru. Vjerujem da to možemo napraviti već u subotu protiv Dragovoljaca, jednog od glavnih favorita za naslov - rekao je trener Stipe Balajić, te je dodao:
- S vježbanjem po posebnom programu su počela i dvojica oporavljenih mladih braniča Igor Čerina i Milan Mičić, koji su nam itekako potrebni u kvoti do 22 godine.
Jedan od boljih u momčadi Solina u Suhopolju stoper Ivan Juras nije zadovoljan, te veli:
- Priželjkivani rezultat možemo jedino ostvariti većim zalaganjem, profesionalnijim pristupom i tečnijom igrom, što je po mom uvjerenju izostalo u Suhopolju. Kad se izborimo i osvojimo loptu malo se igrača nudi, te smo prisiljeni napucavati i izbivati nasumice loptu i ponovno se za nju boriti. Sasvim drugačije i bolje to štima na treninzima, znači možemo. Prvi popravni ispit je već u subotu protiv Dragovoljaca, svjesni smo svi važnosti utakmice jer nakon toga slijede dva gostovanja - zaključio je Juras.
- 12:06 - Komentari (22) - Isprintaj - #

08.08.2009., subota

Čerina out preko mjesec dana

Mladi branič Igor Čerina ozlijeđen na turniru u Zmijavcima

Nakon ozlijede Krivića i Čerine, lijevi branič Frane Katić

U prošlom broju smo pisali o dobroj formi i igri dvadestjednogodišnjeg obrambenog igrača Solina Igora Čerine, koji besprijekorno izvršava sve postavljene zadače trenera Stipe Balajića. Nažalost, Čerina je teško ozlijeđen prošle subote na Memorijalnom turniru "Marijan Šuto - Mrma" u Zmijavcima, na polufinalnoj utakmici protiv Imotskog, koju su Solinjani izgubili, 1:2.- U 25. minuti u sudaru sa Hrvatinom Gudeljom ozlijedio sam lijevo rame, morao sam napustiti igru. Pored uganuća, dijagnosticirano je i napuknuće ključne kosti. Imobilizacija ramena trajati će najmanje tri tjedna, plus desetak dana mirovanja.Što znači, nema treniranja najmanje mjesec dana, plus povratak i hvatanje izgubljenog ritma - žalosno će Igor Čerina, koji je protiv Imotskog utakmicu počeo na lijevom braniču u formaciji 4-4-2.

Kako pridošlica Danijel Krivić ima problema sa zadnjom ložom, po svemu sudeći trener Balajić će na poziciji lijevog braniča uigravati dvadestogodišnjeg Franu Katića, koji je također karijeru počeo na Poljudu, te nakon trogodišnjeg izbivanja, završio prošlog proljeća u roditeljskom domu u Solinu. Prvenstveni debi u Modrom dresu je imao u pretposljednjem kolu protiv Lokomotive. Prije toga odigrao je i četiri utakmice za Kup natjecanje.
- Iz Hajduka sam otišao jer nisam bio zadovoljan, želio sam više igrati. U Velikoj sam bio standardan i najbolji strijelac u juniorima. Kao junior debitirao sam za seniore Kamen Ingrada na Poljudu protiv Hajduka, u prvoligaškoj sezoni 2006./2007. Postigao sam i pogodak protiv Dinama u Zagrebu, tj. današnjim igračima Lokomotive, što mi je i otvorilo vrata Dinama u drugoj juniorskoj godini pod paskom trenera Zvonimira Solde. Nakon juniorskog staža upućen sam u trećeligaša Vrapče a dio igrača je ostao u današnjoj Lokomotivi. U Vrapču sam bio standardan prva četiri kola, nakon toga je uslijedila ozljeda zgloba na desnoj nozi. U zimskoj prilaznom roku vratio sam se kući u Solin - rekao je dobro raspoloženi Frane Katić, te je dodao:
- Strpljiv sam i čekam pravu priliku od nekoliko utakmica u nizu. Vjerujem u sebe i neću razočarati.
- 22:07 - Komentari (5) - Isprintaj - #

30.07.2009., četvrtak

Rezultati kupreškog turnira

Nogometaši drugoligaša Solina, u srijedu su na Kupresu, u prijateljskoj utakmici pobijedili momčad Posušja 1:0. Strijelac Josip Marinović u 17. minuti iz slobodnog udarca.

Sredinom prvog poluvremena, točnije u 30. minuti, izjednačenje rezultata spriječio je nadareni Ante Topić obranivši jedanaesterac. Solinjani su za osmodnevnog boravka na visinskom dijelu priprema odigrali još dvije utakmice, i u njima slavili, protiv Tomislava 3:0, odnosno Širokog brijega 3:1.

Nakon povratka na travnjak uz Jadro, pred solinskim „modrim“ je, od ove subote, nastup na turniru u Zmijavcima gdje će im konkurenciju činiti također drugoligaši: Split, Mosor i Imotski.
- 21:11 - Komentari (12) - Isprintaj - #

19.07.2009., nedjelja

Solinjane na Kupresu brani Višić

Pojačani pouzdanim vratarom i kapetanom Hrvojem Višićem, koji se vratio s neuspješne probe iz Izraela, nogometaši drugoligaša Solina ovoga tjedna idu na osmodnevne pripreme u Kupres gdje će imati tri provjere, 22.srpnja s Tomislavom u Tomislavgradu te 25.srpnja protiv Širokog Brijega i 28. srpnja s Iskrom iz Bugojna u Kupresu. Odabranici trenera Stipe Balajića nakon povratka kući 31.srpnja će nastupiti na turniru u Zmijavcima, gdje će se suprotstaviti Imotskom i Splitu, da bi 8.kolovoza u Vranjicu provjerili uigranost momčadi u okršajima s Junakom i ponovno Splitom. U klubu ne kriju zadovoljstvo angažiranjem igračkih prinova: Ivana Glavine, Željka Sablića, Dražena Vukovića i Danijela Krivića.
- 13:11 - Komentari (12) - Isprintaj - #

15.07.2009., srijeda

Prva liga sa 16, a Druga sa samo 13 klubova!

Iduće sezone Prva će liga imati 16, a Druga - 13 klubova! Tako je odlučio Izvršni odbor HNS-a odbacivši prijedlog Natjecateljske komisije o 18 klubova u Drugoj HNL.

Od dvije lakrdijaške opcije Izvršni se odbor priklonio - regularnijoj.

Zapravo je razmišljanje članova Izvršnog odbora kanalizirala UEFA svojim dopisom koji se pojavio neposredno uoči održavanja sjednice u Rusanovoj 13 (u HNS-u su ga željno iščekivali desetak dana).

- Nije bilo obračuna kod OK Corrala kako su neki mediji najavljivali. Vjerojatno ima razočaranih, ali odluku o 13 klubova u drugom stupnju donijeli smo konsenzusom. UEFA nam nije ništa nametala već samo sugerirala nekoliko opcija kroz poštivanje načela zakonitosti i ispunjenje dvaju uvjeta, sportskog plasmana i dobivanje licence - ističe dopredsjednik Saveza Ivan Brleković.

U sezoni 2009/10. u Drugoj HNL natjecateljski će dakle participirati (dvokružnim sustavom od 22. kolovoza) Split, Rudeš, Mosor, Lučko, Solin, Moslavina, Imotski, Segesta, Junak, Vinogradar, Suhopolje, Hrvatski dragovoljac i Pomorac.

- Žao nam je Velike Gorice, šestog grada u Hrvatskoj, također i Vukovara i Novalje, ali nismo željeli odstupati od propisa. UEFA nam je ponudila alternative. Mogli smo vratiti u postupak pet klubova koji su izborili licencu, ali su zbog financijskih problema odustali.

- O varijanti s 18 klubova UEFA se odredila s velikom rezervom. Zbog financijskog utega, ali i procedure (trebalo bi sazvati Skupštinu HNS-a).

Postojala je i mogućnost uvođenja izvanrednog postupka licenciranja, ali ljudi u Nyonu takvo što su ocijenili nekorektnim i nepoštenim. Svjesni smo da je situacija apsurdna, jer imamo Prvu HNL sa 16, a Drugu s 13 klubova, ali držimo ovo najpravičnijim rješenjem.

U ponedjeljak se u Kući hrvatskog nogometa prvi put sastaje od Izvršnog odbora delegirana komisija (Marković, Brleković, Srebrić, Fiorentini, Grgić, Mamić, Vučemilović, Markulin) zadužena za analizu stanja u hrvatskom nogometu.

- Mi bismo između ostaloga trebali napraviti komparativni prikaz naše situacije s drugim sličnim europskim zemljama i ligama te kreirati konkretne prijedloge. Tada ćemo znati ima li 'liga 16’ perspektivu ili nema - zaključuje Brleković.
S obzirom na sastav 'odabranih’, ukidanje lige sa 16 klubova doimlje se sigurnom okladom.

Preuzeto sa Slobodne Dalmacije
- 23:21 - Komentari (13) - Isprintaj - #

01.07.2009., srijeda

NK Solin - video









- 19:27 - Komentari (20) - Isprintaj - #

25.06.2009., četvrtak

Stadion u Vranjicu

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us


- 12:22 - Komentari (19) - Isprintaj - #

10.06.2009., srijeda

Solinski igrači Bratić i Fuštar bi u Prvu ligu...

Ako je vjerovati glasinama solinski dvojac blizu je transfera u Prvu ligu. Riječ je o mladom napadaču Ivanu Fuštaru (19) i veznjaku Davoru Bratiću (22).

- Volio bih se okušati, isprobati svoje mogućnosti u najvišem rangu, to mi je želja kao i svakom mladom igraču – kaže Fuštar koji je u Solin došao još kao junior s Poljuda.

Preklani je zabio šest zgoditaka u 2. HNL, a ove sezone četiri.
- Nažalost, ove sezone sam imao nekoliko ozljedica koje su me izbacivale iz ritma.

Davor Bratić stigao je u Solin prošlog ljeta iz drugoligaša Vukovara. Igrao je gotovo cijelu sezonu u prvih 11. Zabio je tri zgoditka, no gole brojke ne govore dovoljno o doprinosu koji je ovaj oniži Vukovarac pružao igri Solina..
- Volio bi se okušati naravno i u 1.HNL, postoje neki kontakti, no vrlo mi je lijepo i u Solinu... - zaključio Bratić.
- 16:03 - Komentari (24) - Isprintaj - #

08.06.2009., ponedjeljak

Solinjani nisu obranili naslov u Posušju

Juniori NK Široki Brijeg osvajači su devetog izdanja međunarodnog memorijalnog juniorskog turnira „Miljenko Nenadić“, koji se protekle subote i nedjelje odigravao u Posušju, u spomen na ovog bivšeg igrača Posušja i, ranije, Boksita, koji je kao hrvatski branitelj poginuo u Domovinskom ratu.

Širokobriježani su sa 3.0 u finalu svladali momčad mostarskog Zrinjskog, dok su se lanjski osvajači, juniori solina, morali zadovoljiti trećim mjestom koje su osvojili pobjedom nad Posušjem od 4:0.

Najbolji vratar turnira je Solinjanin Ante Topić, strijelac širokobriježanin Mario Pinjuh koji je postigao sva tri pogotka u finalu, a igrač kapetan pobjedničke momčadi Tomislav Tomić.
- 20:36 - Komentari (10) - Isprintaj - #

03.06.2009., srijeda

Stipe Balajić najbolji trener Dalmacije


Treneru Solina Stipi Balajiću je na svečanosti u splitskom hotelu Dujam uručen trofej za najboljeg nogometnog trenera Dalmacije 2009. godine u amaterskom rangu u organizaciji lista ‘Dalmatinski nogomet’.

Žiri devetorice nogometnih stručnjaka i djelatnika s područja četiri dalmatinske županije između devetorice trenera od Druge do Pete lige odlučio se za Balajića.

Strategu Solinjana najbliži pratitelji su bili Hari Vukas (Zagora) i Mirko Labrović (Hrvace).
- 13:18 - Komentari (13) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2009  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Kolovoz 2009 (2)
Srpanj 2009 (4)
Lipanj 2009 (4)
Svibanj 2009 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

Sve o NK Solin

Linkovi

Tablica

1.Istra
2.Karlovac
3.Lokomotiva
4.Slavonac
5.Međimurje
6.Hrvatski dragovoljac
7.Solin
8.Vinogradar
9.Imotski
10.Suhopolje
11.Segesta
12.Junak
13.Pomorac
14.Mosor
15.Moslavina
16.Trogir

Sezona je gotova.
Istra, Karlovac, Lokomotiva i Međimurje su ušli u Prvu ligu, Slavonac odusta od Prve lige, Hrvatski dragovoljac se nije uspio plasirat u Prvu ligu, Trogir je ispa u Treću ligu.

Povijest NK Solin

Nogometni klub Solin je najstariji solinski sportski klub čija je povijest započela daleke 1919. godine i s
velikim uspjehom traje sve do današnjih dana. Osnovan je po imenom Dioklecijan. Prvi predsjednik kluba je bio Marin Kljaković-Šantić. Od 1924. klub nosi ime Jadro, a od 1931. Solin. Član splitskog podsaveza je od 1932. i službeno natječe se do 1937., kada ga tadašnje vlasti raspuštaju. Poslije Drugog svjetskog rata Klub se obnavlja u sklopu Fiskulturnog društva (FD) Naprijeda 1945. godine, a 1946. mijenja ime u FD Cement, a od 1951. djeluje samostalno kao NK Solin. Godine 1991. postaje NK MAR Solin, od 1994. do 1995. ponovno je NK Solin, od 1995. do 1997. NK Solin Kaltenberg, od 1997. do 1999. ponovno Solin, a od 1999. do 2004. godine nosi ime NK SOLIN GRAĐA.Klub se natjče u jedinstvenoj 2 hnl.Klub je imao priliku i uči u 1 hnl ali tu ih je spriječila Marsonija.prvu utakmicu su dobili solinjani s 5:2,a drugu slavonci 3:0.
Najveći uspjeh postiže u sezoni 1980./81., kada se osvajanjem 1. mjesta u Hrvatskoj republičkoj ligi plasirao u II. Saveznu ligu bivše države, u kojoj je nastupao dvije sezone. Bilo je to vrijeme Petra i Mladena Kalinića, Ivice Bubića, Siniše Viteza, Ante Bogdanića, Ivice Mikelića, Ante Matende, Joška Bana, Velimira Romca, Vjačeslava Križevića, Joška Duplančića, Davora Mladine, Željka Uvodića, Ivice Matkovića i ostalih – pod trenerskim vodstvom Kaja Grubišića – Đorđa i predsjednika pok. Ivana Milišića. Prije toga, 1974. godine ( trener Stanko Poklepović – predsjednik kluba Ranko Pletikosić ), Solin je zauzeo 1. mjesto u prvenstvu Dalmatinske lige i nakon kvalifikacija plasirao se u Hrvatsku nogometnu ligu u kojoj se uspješno natjecao do ulaska u II. Saveznu ligu. U međuvremenu solinski nogometaši, 1978. godine ( trener Kajo Grubišić – predsjednik pok. Špiro Žižić ) u prvenstvu HNL – jug, osvajaju 1. mjesto i igraju kvalifikacije za ulazak u Drugu saveznu ligu – zapad, protiv Segeste iz Siska. Ostvarenim) NK Solin ezultatima (0:2 i 1:0) nisu uspjeli izboriti viši razred natjecanja.



Slijedi razdoblje drugoligaškog natjecanja u samostalnoj Hrvatskoj. U sezoni 1997./1998. ( trener Petar Kalinić – predsjednik Ante Ljubičić ) Solin je zauzeo 2. mjesto i plasirao se u novoutemeljenu jedinstvenu Drugu HNL. Godine 2001. ( trener Ivan Pudar – predsjednik Dražen Sesartić ), NK Solin je kao sedmoplasirani igrao kvalifikacije za popunu 1. HNL-e. Sezona 2005./06. je također kvalifikacijska, jer slijedi ponovno formiranje jedinstvene Druge HNL sa 16 klubova, no, Modrima s Jadra u jesenskom dijelu prvenstva ne cvjetaju ruže.


Kup: Svakako treba spomenuti i Kup natjecanja. Seniorski sastav Solina je čak 17 puta osvajao Kup Splitskog nogometnog saveza ili Dalmatinske regije. Godine 1977. pobjednik je amaterskog kupa Hrvatske, a iste sezone igraju u osmini finala bivše države, 7. rujna protiv Crvene Zvezde na Marakani, 6:3. A, 1996. godine u šesnaestini Kupa Hrvatske gube od Zagreba u Solinu, 0:3. Osim toga mlađe uzrasne kategorije su višestruki osvajači Kupa Županije i Regije. Kadeti i juniori su tri puta igrali na završnici Kupa Hrvatske, među 5 pobjednika hrvatskih nogometnih «Središta».
Poznata imena: U klubu je nastupao velik broj kasnijih državnih reprezentativaca ( T. Gabrić, B. Miljuš, S. Andrijašević, D. Čelić, D. Dražić, J. Janković, M. Baturina, J. Jeličić, I. Šeparović, I. Režić, M. Hrgović, Đ. Roso, V. Đolonga, M. Hibić, I. Huljev, L. Vučko ), a djelovali su i treneri i izbornici državnih selekcija, Leo Lemešić i Stanko Poklepović.

Igrači ponikli na Jadru a igrali su u Prvim ligama raznih država: Kajo Grubišić, Ivica Kalinić, Joško Jeličić, Andrej Živković, Tomislav Nakić, Ivan Režić, Perica Glavinić, Đovani Roso, Miroslav Lauš, Damir Maretić, Nenad i Željko Uvodić, te prije II. Svjetskog rata Živko Drašković.
Legenda kluba: Klupska legenda je Milan Poljak-Čonč, koji je od 1950. do smrti 2002. bio klupski djelatnik. Legendarni Čonč posmrtno, te Ante Boban, Slaven Juras i Miro Podrug su 2002. godine za dugogodišnji volonterski rad u nogometu ( samo u NK Klupska legenda je Milan Poljak-Čonč, koji je od 1950. do smrti 2002. bio klupski djelatnik. Legendarni Čonč posmrtno, te Ante Boban, Slaven Juras i Miro Podrug su 2002. godine za dugogodišnji volonterski rad u nogometu ( samo u NK Solinu ) dobili priznanja MOK-a i FIFA-e.Solinu ) dobili priznanja MOK-a i FIFA-e.

Monografija: U rujnu 2001. godine ostvaren je san mnogih generacija solinskih nogometaša. Napravljena je monografija nogometnog kluba koji njeguje kontinuitet djelovanja od 1919. godine po nazivom «BALUN POKRAJ JADRA – Od Dioklecijana do Solina Građe», autora Jurice Gizdića. Glavni i odgovorni urednik je Miro Podrug, a predsjednik redakcijskog odbora je Ante Ljubičić.
Stadion: NK Solin posjeduje vlastito igralište za oko 3.500 gledatelja, koje je u rekonstrukciji glede dobivanja potrebne licencije HNS-a za igranje u 2.HNL. Dok za treninge koristi betonski poligon, mali teren s umjetnom travom, te po potrebi igrališta HNK Sloge i NK Omladinca koja su u vlasništvu grada Solina.
Skupština kluba:
Nikola Tokić ( predsjednik ), Blaženko Boban, Antun Grgić, Bartul Vrgoč, Petar Režić, Ivica Čerina, Damir Ivić, Fabijan Moskatelo, Miro Podrug, Ante Ljubičić, Milan Milišić, Ivica Mikelić, Ante Boban, Milivoj Milišić, Goran Podrug, Slaven Juras, Miro Dugeč, Dražen Sesartić, Ivan Matijević, Srečko Čulić, Marko Teklić, Petar Grubišić, Ivica Bubić, Ante Jurić-Grgić, Žarko Poljak, Joško Vukšić, Željko Ivčević, Damir Milić, Ivan Pisac, Ranko Grubišić, Mate Taraš, Zdravko Brko, Branko Grbeša, Ivica Mihačić, Zvonimir Hrgović, Ante Vetma, Željko Tešija, Dalibor Ninčević, Mladen Kalinić, Mate Anić, Branko Mikelić, Luka Tokić, Ivica Petričević, Anđelko Bešker, Petar Kalinić.
Izvršni odbor: Boris Dumančić ( predsjednik), Renato Prkić i Antun Grgić ( dopredsjednici), te Ivica Čerina, Dalibor Ničević, Petar Režić, Damir Ivić, Mate Anić, Fabijan Moskatelo, Dario Mamić, Marin Andabak, Ante Boban (ml.) i Nikola Tokić.
• Titule: 17 x Dalmatinski Kup
• 1 x Hrvatski Amaterski Kup (1977)
• 1 x 1/8-Finale Jugoslavenski Kup (3:6 protiv Crvene Zvezde Beograd)
• 1 x 1/16-Finale Hrvatski Kup (0:3 protiv NK Zagreb