Nostradamus


“Prorekao” i Nojev Potop

Grancuski astrolog i lekar Mišel de Notrdam zvani Nostradamus (1503.-1566. g.), iz jevrejske porodice Nostredame (koja je prešla u rimokatoličanstvo), najpre je živeo u Aleu a potom se nastanio u Provansi, , u vreme progona "veštica". Bio je dvorski fizičar francuskog kralja Anrija II. Potom (1547.) je postao štićenik kraljice Katarine de Mediči, koja je pokazivala veliku naklonost astrolozima. Od 1550. g. objavljivao je godišnji almanah "proročanstava". Bio je pod velikim uticajem Jamblihove (oko 250.-325. g.) knjige o egipatskim misterijama – 'Teurgija'; za dobijanje "vizija" koristio je tronožac na kome je stajao sud sa vodom, na čijoj površini bi mu se javljale "slike budućnosti"... Odavši se zakonetnom “prorokovanju”, Nostradamus je napisao u više od hiljadu strofa (gde svaka strofa ima četiri stiha) knjigu nazvanu ‘Centurije’, koja navodno (pravilno rastumačena) otkriva sudbinu sveta tokom više stoleća, sve do kraja sveta 3797. g.; naravno, u njima se ponajviše bavi Francuskom i njenom sudbinom. Prvi niz "proročanstva" mu je objavljen 1555. g., a potpuna zbirka je se pojavila 1568. g., uoči velike napetosti između rimokatolika i protestanata koja će izroditi vartolomejski pokolj 1572. g. Nostradamusovi "proročki" zapisi su dosta nerazumljivi i po svojoj simboličko literalnoj liniji, a i zbog toga što su mešavina više jezika. Time se otvara mogućnost da svako u njima vidi i "nađe" ono što hoće.


Mišel de Notr Dam (1503.-1566. g.)

Ono što je Nostradamus “proricao” daleko je bilo od toga da bude plod samo njegovih “vizija”. Nagoveštaji postoje da je došao do nekih starih jevrejskih i kabalističko-okultnih knjiga koje je preradio, doterao, objavio, a predloške spalio. Tako se u jednoj od kvatrena (I, 17) spominje i Nojev potop, i govori se o njemu kao o budućem događaju:

»Četrdeset se godina duga neće pojaviti,
četrdeset godina će stalno sjati,
suva zemlja će postajati sve sušnija,
a Potop će doći kada se duga vrati.«

Po 'Knjizi Postanka', kao znak Svoga saveza sa Nojem i svim živim bićima Bog postavlja dugu u oblake (9:13-17). U takvu Nostradamusovu prezentaciju (koja ukazuje s druge strane na starost originalnog skriptualnog predloška) "vidovnjak" je očigledno utkao svoje slepilo, zaključivši da se tu radi o događaju koji tek treba da usledi. I mnoge druge događaje iz prošlost (poput rušenja Napolja pod Normanima), on je u svome zavaranju prikazao kao "stvar budućnosti".

Nostradamus usvaja stare i kvazimilenarističke koncepte o Kraljevstvu Mira na Zemlji koje treba da nastane 6 ili 7 milenijuma posle "stvaranja sveta":

»Kada se ispuni veliki sedmi broj,
nastaće doba hekatombsko,
ne mnogo daleko od hiljaditog,
i mrtvi će ustajati iz grobova.«
(X, 74)

Nostradamusu sličan zanesenjak i kvaziharismatik bio je i Džon Di (John Dee), službeni astrolog kraljice Elizabete I.


Dalekoistočni poklonici Nostradamusa

Slepi Japanac Šoko Asahara osnovao je 1987. g. sinkretičku sektu (koja doktrinalno kombinuje budizam, hrišćanstvo, novodobstvo, ...) ‘Vrhovna Istina’ (AUM šinkri kjo), u kojoj se i Nostradamus, odnosno njegova “proročanstva” uzimaju vrlo ozbiljno. Šoko je preduzeo čak i pohod do Liona, da bi se susreo sa jednim od francuskih “stručnjaka” za tumačenje Nostradamusovih kvatrena. Sekta je predvidela apokaliptičke nesreće za kraj XX stoleća, te početak Trećeg svetskog rata pre 2006. g. Apokaliptičke nesreće su “ubrzali” sprovevši akciju trovanja tokijskih žitelja nervnim gasom sarinom, koji su ujutro 20 marta 1995., pustili u pet tokijskih metroa. Pri tome su usmrtili 12 osoba a na oko 5.500 ljudi je naneseno teško obolevanje. I pre toga, u junu 1994. g., izveli su slično trovačko napadanje u Macumotou, gradiću severno od Tokija. Članstvu sekte u njihovom sedištu ispod planine Fuđi je inače davana stimulativna droga ponajprije preko hrane, droga koja je trebala da obezbedi njihovu zavisnost i poslušnost “sveštenstvu”.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se