Ronald Habard


Fantazista kao “duhovni učitelj”

Iz Kroulijeve telemitske filosofije i njegovih redova, izašli su brojni subverzivni i indoktrinacioni kultovi. Pomenimo samo jedan od njih: Scijentološku crkvu (osnovana 1954. g.), koja je trenutno medijski dosta zastupljena u svetu. Osnivač kulta zvanog scientology (eng.) – scijentologija – tačnije bi bilo skijentiologija (lat.: scientia = “znanje”, grč.: logía = “učenje”, ‘nauka o saznanju’, gnoseologija) kao duhovno-manipulativne ideologije i pribežišta od pedofilije je varalica i lažov Lafajet Ronald Habard – Lafayette Ronald Hubbard (1911.-1986. g. ne.), pisac mnogobrojnih dela takozvane naučnofantastične proze, šizofrenik i korisnik narkotika, poklonik boginje Dijane; najpoznatije njegovo delo, u kojem je promovisao doktrinu svoga dijanetskog (grč.: h diá-noia = 'razmišljanje', 'saznanje') kulta, je ‘Dijanetika – savremena nauka o duševnom zdravlju’ (1950. g.). Habard je poznat i po svojoj izreci iz 1946. g.: »Ako neko želi da brzo zaradi milion dolara, najbolje je da osnuje svoju crkvu.« Sa svojim ocem, pomorskim oficirom američke vojske, imao je prilike da obilazi Daleki Istok, gde je se susreo sa filosofskom i okultnom književnošću toga podneblja. Kao učesnik Drugog svetskog rata biva ranjen, operisan, i 8 minuta provodi u kliničkoj smrti. Pred kraj rata 1945. g. Habard upoznaje zanesenjaka Đžeka Parsonsa, Kroulijevog učenika, koji ga uvodi u O. T. O. U doktrinu svoje vrlo komercijalno inklinirane scijentologije Habard preuzima mnoge ideje od Kroulija, stepenovanja ‘napretka’, mada je u njoj primetna i gomila ličnih Habardovih književničkih fantazmagorija i nebuloza. Tako on o ljudskoj dušama uči kao o nekakvim tetanima koje je na Zemlju pre 75 miliona godina prognao okrutni galaktički vladar zvan Ksenu.Lafajet Ronald Habard (1911.-1986. g. ne.)

Dati kriminalno inklinirani kult je sav usmeren na to da od svojih članova izvuče što više novca i što više mentalno da ih izmanipuliše. U nekom pogledu velika je sreća što je u mnogim zemljama životni standard ljudi dosta nizak, time i njihova platežna moć, tako da je njihov živalj i omladina time zaštićena da ih financijski muze scijentološka hidra. Sajentolozi su, inače, primetno i grabljivo zauzeti da infiltraciono osvoje što bolje i veće pozicije u strukturama državnih vlasti.

Scijentolozi nisu jedini koji su bili za pravljenje kulta inspirisani takozvanim naučno-fantastičnim štivom, dakle ljudskim literalnim maštarijama. Dvojica studenata sa Westminster College iz Misurija, pošto su pročitali "Stranca u tuđini", naučno-fantastično delo Robert-a A. Heinlein-ea, osnovali su sektu koju su nazvali 'Crkva svih svetova'. Njihovi članovi su se međusobno pozdravljali blasfemičnim rečima "Ti si Bog".


“Prosvetljeni učitelj” koji nije očistio ni vlastite aberacije

Treba znati da scijentolozi Habarda, koji je iz Drugog svetskog rata izašao kao ranjenik sa ozbiljno narušenim mentalnim zdravljem i suicidnim preokupacijama, vide kao duhovno razvijenijeg i od Isusa Hrista. Umesto da se sa Bogom prevashodno leči i otklanja svoje mentalne zapreke i čvorove, izmislio je kvazipsihijatrijski spiritualni kult.

Kako bi od lakoverne klijentele (među kojima su i zvezde Holivuda, kojima će mnogo kasnije ‘kvazikabalističko znanje’ prodavati i pop-zvezda ‘Madona’) bolje mogao da se izvlači novac, u scijentologiji izmišljena su nekakva 27 stupnja duhovnog ‘napretka’ i hipnotičkih sanjarija, kroz koje čovek postaje ‘čist’ (clear). (U 'Crkvi Svetla', koju je 1932. g. utemeljio Elbert Benjamine, ustanovljena su čak 50 stupnja posvećenja.) U tome “napredovanju” pomaže i spiritualna tehnologija. E-metar, električni merni uređaj, uprošćeni detektor laži, koji meri električne promene na koži dok subjekt iznosi svoju ispovest.

Uz svoju primitivnu psihoterapiju zvanu auditing – “slušanje”, “pregled”, Habard je izmislio i doktrinu o takozvanim ‘engramima’, mentalnim aberacijama (lat.: aberrare = “odlutati”), traumatičnim, nesvesnim impresijama iz prošlosti, ponajprije iz iz najranijeg detinjstva. Dokle god imamo “engrame” ponašaćemo se iracionalno i bićemo skloni devijantnom ponašanju. I te aberacije navodno mogu da odstrane scijentološke sesije intervjua sa e-metrima, u kojima “klijent” iznosi intimne detalje iz svoga detinjstva i prošlosti (koji se zapisuju, i koji se kasnije mogu ucenjivački izneti protiv “klijenta” ukoliko želi da napusti sektu). Učenik postaje “čist” i “slobodan” (bez mentalnih zapreka) da dušom krene i na udaljene planete kad E-metar više ne reaguje na engrame Habardovi e-metri neće ni raščistiti mentalne ruševine i blokade u čoveku (ni od njega napraviti “superčoveka”), kao što ga neće ni dovesti do istinskog duhovnog napretka. – Grešan život, neprijatnosti nastale iz učinjenih grehova i nezahvalno podnešenje karmički zasluženih doživljenih neugodnosti i zlostavljanja stvaraju zapreku do Boga i pročišćenja svesti.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se