Image Hosted by ImageShack.us

subota, 10.06.2006.

Čuvajte se psa!!!!!!

Dakle, ne mogu da se ne osvrenm na crni događaj u mjestu Blaškovcu kraj Sv. Ivana Zeline. Naime, za vas manje informirane, u četvrtak navečer u ovom mjestu, mješanac rotvajlera i njemačkog ovčara isprovociran dječakovim ponašanjem napao je dječaka te mu rastrgao vratne žile, te ga cijeloga izgirzao. Nažalost dječak je preminuo na putu do bolnice. Ali, to nije poanta mog pisanja. Ja vas želim upozoriti da se nebi dogodili ovakvi slučajevi. Prva i osnovna stvar: NE, ni u kojemu slučaju, puštati dijete mlađe od 5 godina da samo ide blizu životinja, bio to pas ili mačka ili bilo kakva "slatka životinjica", jer i životinje su bića koja razmišljaju na svoj način i nikad neznate što joj je u glavi. Druga stvar: ako imate dijete starije od pet godina, obavezno ići sa njim dok se draga ili gleda psa, te neka psa podraga najprije starija osoba da se vidi kakve je pas volje. Psi također imaju svoje osjećaje i njima je također ponekad loš dan, te koliko god dragi bili oni tada nisu raspoloženi za igru i lako mogu napasti. Treća stvar: životinja mora imati granicu pristupa unutar dvorišta, bio to lanac ili boks koji se lako može zatvoriti. I najvažnije od svega, psa se mora odgajati i paziti na njegovo ponašanje. Psi s godinama postaju senilni i gube pamćenje i bistro razmišljane isto kao i ljudi. Čistokrvi psi mogu jako dugo živjeti, ali ipak jednom ostare i izgube pamćenje. Ako imate mješanca morate biti svijesni da taj pas ima izmješane gene i da kod njega postoje anomalije te on ponekad "ostari" i u dobi od 5 godina dok su čistokrvni psi još uvijek mlađahni. I još da dodam- nikada ne mješati različite skupine i podvrste psa, kao ovdje rotvajlera i ovčara. U ovom slučaju rotvjaler je pas koji je stvoren za obranu i borbu, a ovčar pas koji ima snažan temperament i volju za dokazivanjem, tako da ova mješvina postaje pravi stroj za ubijanje!!!!! Žalosno je reći da sada svi znamo o tome razmišljati, a jedan je život izgubljen i nema mu povratka. Ja također živim u Sv. Ivan Zelini pa mi je ova priča posebno potresna jer se to dogodilo u mojem susjedstvu. Za mene su u ovo slućaju krivi roditelji i baka, jer se na dijete nije dovoljno pazilo, a i pas nije bio vezan. Evo za kraj par savjeta:
1. Obavezno redovito cjepite psa
2. Odvodite ga veterinaru na preglede i saniranje ozljeda
3. Ako je moguće probajte nabaviti čistkorvnu životinju
4. Bavite se svojom životinjom te ju odgajajte
5. Za šetnje gradom obavezno imati psa na uzici
6. Ako je pas žive naravi, stavljati mu brnjicu
7. Ne prilazite nepoznatim psima
8. I mali psi mogu biti opasni
9. NE puštajte malu djecu NIKAKVOM psu u blizinu

Evo, upravo saznajem da je pas ponovno ubio dijete. Haski je u nizozemskoj izgrizao 6 dnevnu bebu. Pazite na odnos djece i životinja!!!

- 10:41 - Komentari (28) - Isprintaj - #

četvrtak, 11.05.2006.

NOGE i ŠAPE

PREDNJE NOGE
Plečke su dugačke i koso postavljene, ravne i nisu naprijed. Nadlaktica se spaja s plečkom pod gotovo pravim kutom i mora biti kao i plečka, dobro snabdjevena mišičima. Podlaktica je, gledano sa svih strana, prava. Veze su čvrste, ali ne previše krute. Laktovi nisu ni istureni niti priljubljeni.

ZADNJE NOGE
Butine široke, sa snažnim mišičima. Butnjače prilično dugačke i sa strane gledane koso su postavljene prema odgovarajučoj dugačkoj goljenici. Skočni zglob, kao i zadnje došaplje, snažni i čvrsti.

ŠAPE
Okrugle, kratke, stisnute i zaobljene. Tabani vrlo tvrdi. Nokti kratki i snažni, u večini slučajeva tamne boje. Ponekad se javljaju zaperci na zadnjim nogama. Pošto zaperci večinom prouzrokuju raskrečen - širok hod, a mogu dovesti i do ozljede nogu, treba ih odmah poslje rođenja otkloniti.

ALF:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 15:15 - Komentari (10) - Isprintaj - #

petak, 28.04.2006.

Bolesna njemačka ovčarka uspješno operirana!

Ovu vjest prenosim iz današnjeg Večernjaka. Naime, kuji Collet (11) daruvarski je veterinar Mato Karaula uspješno uklonio tumor maternice težak 2.5kg!!! To je bio težak teret za njemačku ovčarku koja je prije operacije težila samo 20kg. Collet je kućni pas obitelji Hnojčik koja također posjeduje i malu čivavu Lina. Vlasnik obiju životinja u šali kaže da je samo tumor bio težak kao dva Lina. Jako je začuđujuće da je kuja opće preživjela operaciju i bolest jer je ovo već duboka starost za njemačke ovčare. Nadam se da će pas ozdraviti, a i da više neće biti ovakvih teških bolesti kod njemačkih ovčara.

- 16:34 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Glava II.

ZUBI
Zubi su vrlo snažni; škarasti sjekutići oštro prelaze jedan preko drugog, ali to nije podgrizac a jos manje predgrizac.

UšI
Srednje veličine, uši su, u osnovi, široke, visoko nasadene, uspravno nosene, sa siljastim vrhovima, naprijed okrenute. Nepoželjne su klempave uši. Diskvalificiraju se psi sa odsjecenim i oborenim ušima. štencima i mladim psima uši ponekad vise do cetvrtog ili sestog mjeseca, a katkad i duze.

OčI
Srednje velicine, oci su bademastog oblika. Malo koso postavljene, ali nisu "buljave". Boja ociju, po mogucnosti je tamna. Izraz ociju je zivahan i "pametan".


VRAT
Snazan sa dobro razvijenim mišičima, srednje duzine, bez podgusnjaka . Kad je pas uznemiren vrat je uspravan, inace je ravno nosen.

- 16:29 - Komentari (1) - Isprintaj - #

nedjelja, 23.04.2006.

GLAVA I.

GLAVA
Odgovara veličini tijela, ne treba biti teška; opći utisak da je glava suha, umjereno široka između ušiju.

ČELO
Sprijeda i sa strane gledano, celo je malo zaobljeno, brazde na sredini ili je slabo označena.

OBRAZI
Obrazi su lagano zaobljeni sa strane i nisu izbočeni.

GORNJI DIO GLAVE
Odozgo gledano, glava se od ušiju prema nosu postepeno i ravnomjerno sužava, sa kosim ali ne oštro izraženim stopom i završava se dugačkom i suhom njuškom u obliku klina.

NJUŠKA
Njuška je snazna.

USNE
Usne (labrnje) su zategnute, suhe i pripijene.

NOSNIK
Nosnik je ravan i gotovo usporedan sa produženom linijom čela.

- 16:32 - Komentari (7) - Isprintaj - #

Povjest...

Prvi pas koji je bio upisan u knjigu njemačkih ovčara bio je "Horand von Grafrath", koji se prvobitno zvao "Hektor-Linksrhein" i postao je otac svih ovčara. Njegov vlasnik, konjanički satnik Max von Stephanitz, ovako ga je opisao: "Horandu von Grafrathu je sudbina namjenila upis pod brojem jedan u rodnu knjigu njemačkih ovčara. Za tadašnje kinološke zanesenjake to je bio pas koji je ostvario njihove snove. Bio je dovoljno velik, jakih kostiju, ljepih tjelesnih linija, s plemenitom glavom, suhim i žilavim tjelom, izvanredno skladno građen. Imao je i primjerne osobine.Uzgajači i ljubitelji su udruženi u u WUSV (Svjetski savez njemačkih ovčara). Samo u Njemačkoj je 150 000 članova Društva njemačkih ovčara i oko 15 000 prijavljenih uzgajača. Njemačkih ovčara na svijetu ima 1,5 milijon. Preuzeto iz:"Velika knjiga o psima", autora Ulrich Klevera
prvi njem. ovčar

- 16:21 - Komentari (1) - Isprintaj - #

petak, 21.04.2006.

NOGE I HOD

Njemački ovčar je kasač. Njegov način hoda je dijagonalni redoslijed pokreta nogu, tj. on sustiže prednju lijevu nogu zadnjom desnom i obratno. Zbog toga njegove noge trebaju biti jedna prema drugoj postavljene, odnosno da su u takvom kutu, da pas istura zadnje noge do sredine svog tijela i da sa prednjim nogama zahvača isto toliki prostor ispred sebe, a da se pritom linija leđa bitno ne mijenja. Kad je odnos visine i dužine pravilan i kada je dužina kostiju u odgovarajučem razmjeru, pas ima dugačak i nizak korak što stvara utisak da pas bez ikakvog naprezanja ide naprijed. Ako je glava naprijed isturena, a rep malo uzdignut, onda se pri ravnomjernom i mirnom kasu ima utisak da, počevši od vrhova ušiju pa putem vrata, leđa, sve do vrha repa, postoji blago zakrivljena linija.

- 10:21 - Komentari (3) - Isprintaj - #

četvrtak, 20.04.2006.

Vrat, trup i rep

german sheep dog

VRAT
Snažan sa dobro razvijenim mišićima, srednje dužine, bez podgušnjaka (fanona). Kad je pas uznemiren vrat je uspravan, inače je ravan.

TRUP
Grudi duboke, ali ne pretjerano široke. Rebra nisu ni ravna ni bačvasto zaobljena. Trbuh umjereno pribran. Leđa, uključujući i slabinski dio, ravna i snažna, ne pretjerano dugačka izmedu grebena i bokova. Dužina trupa treba biti veča od visine grebena. Nepoželjni su kvadratični i visokonogi psi. Slabinski dio leda je širok i snažan, a šape su duge i blago se spuštaju.

REP
Kitnjasto četkast, dopire do skočnog zgloba i katkad je pri vrhu u zavrnut, iako je to nepoželjno. Kad pas miruje, rep u blagom luku visi , a kad je pas uznemiren ili kad se kreče, jače savijen i podignut. Rep ne smije biti niti malo ispupčen iz leđa. Umjetno prikrašen rep odbacuje se kod natjecanja.
Image Hosted by ImageShack.us

- 13:30 - Komentari (4) - Isprintaj - #

Opči izgled psa

Njemački ovčar je pas iznad srednje veličine. Visina u grebenu iznosi prosječno 60 cm. Treba mjeriti štapom,nakon što se dlaka pritisne uz tijelo, i to po vertikali koja ide od grebena do tla, a dodiruje lakat. Najbolja visina za ovčara nalazi se negdje između 60 i 65 cm kod mužjaka i 55 do 60 cm u kuja. Odstupanje iznad i ispod ove mjere umanjuje radnu i uzgojnu vrijednost. Njemački ovčar je malo izdužen i snažan.Kosti su mu lake ali snažne. Odnos izmedu visine i duzine, kao i stav i polozaj nogu tako su usklađeni da omogučavaju dugačak i siguran kas. Njegova dlaka je otporna na nevrijeme. Treba težiti k dopadljivom izgledu psa, ali time ne treba dovoditi u pitanje upotrebljivost psa. Obilježja spola trebaju biti jasna i izrazita, što znači muževnost psa i ženstvenost kuje. Njemački ovčar koji odgovara pasminskom tipu ostavlja na promatrača utisak urodene snage, inteligencije i okretnosti, potpuno skladne građe u kojoj nista nije suvišno ili nedostaje. Način na koji se pas kreče i kako se ponasa mora jasno pokazati da je u zdravom tijelu zdrav duh i da su time stvoreni i tjelesni i psihički uvjeti koji mu omogučavaju da u svako doba i sa najvećom izdrzljivošču bude korišten kao radni pas. I kada je najživljeg temperamenta mora biti vodljiv, da se prilagođava svakoj situaciji i da određene poslove izvršava sa radošću i voljom. Mora iskazivati srčanost i čvrstinu i, kad treba, mora braniti svog gospodara ili njegovo imanje. Mora rado napadati kad to njegov gospodar želi,biti blag u odnosu na povjerenu mu okolinu, naročito prema djeci i ostalim životinjama, sve u svemu, skladna slika prirodne plemenitosti i sigurnosti koja ulijeva poštovanje.
Image Hosted by ImageShack.us

- 12:06 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Njemački ovčari...

... jedna od najkavlitetnijih rasa psa. Stvoreni su za služenje i pomaganje ljudima. Rade u različitim prostorima i uvjetima različite poslove. Mogu pomagati kod razminiranja, spašavanja, pronalaženja tragova, najbolji čuvari vlasnika, čuvari doma, te ujedni i na vrhu vrsta psa koji najbolje prihvaćaju socijalizaciju. Postoji nekoliko vrsta i podvrsta. Dijele se po vrsti dlake. One može biti duga ili kratka. Ako je duga pas može biti oštrodlaki (langstockhaarige) ili obične duge dlake (langhaarige) ,a može biti i kratke oštre dlake(netochaarige). Boja je crna, željezno siva, pepeljasto siva; mogu biti jednobojni ili sa pravilnim smeđim, žutim i sivo bijelim oznakama. Moja obitelj posjeduje njemačke ovčare od moje 6 godine. Najprije je to bila kuja Bona, a danas ja imam mužjaka Alfa. Alfovi roditelji su vrhunski psi. Majka mu je viceprvakinja hrvatske u kategoriji juniora i prvakinja hrvatske u odrasloj dobi, dok mu je otac prvak europe, ali neznam u kojoj kategoriji. Alf je trenutno star 6 mjeseci. Kao i svi psi te dobi jako je zaigran i vesele je naravi. na ovom blogu moći ćete pročitati sve o građi i uzgoju ovakvog tipa psa. Nadam se da ćete uz ovaj blog dobiti volju nabaviti nekog njemačkog ovčara...wave

- 11:45 - Komentari (7) - Isprintaj - #