novi zivot u niskoj zemlji

srijeda, 15.06.2011.

Škola, vrtić

NI je krenuo u školu 09.05. S nepune 4 i pol godine! Dakle djeca tu kreću u školu sa 4 godine. Osnovna škola traje 8 godina, onda srednja 4 do 6 ovisno da li mislite ići na faks ili ne. Dobro objašnjeno i brzo vidljivo: Education in the Netherlands

U svakom slučaju to nam je bio šok, prva pomisao pa dijete se mora još igrati... Naravno da se igraju u školi i da to nije škola u kojoj sjede u klupama i slušaju učiteljicu cijeli dan. Zapravo Nikolin Montesssori vrtić se može vrlo dobro s tim usporediti. Ali opet škola počinje u pola 9, ima raspored, ima točno vrijeme kad završava (14.45), ima praznike definirane (od 22.07. do 04.09.) itd.
Dakle Ni ide u međunarodnu školu Twente - sve je na engleskom (International School Twente ). I djeluje nam sretno i zadovoljno. Ima svaki tjedan zadaću i tome se jako jako veseli. Zna pisati već skoro sva slova sam, sad već učimo i mala slova... I polako izbacuje engleske riječi.

Najljepše je što su u razredu svih boja, rasa, i iz cijelog svijeta, i najbolji prijatelj mu je Ivan iz Kenije, Sara iz Japana i Clara iz Južnoafričke Republike. Prvi dan kad je vidio Ivana (dečko u prvom redu, prvi zdesna) pitao je da li ga može dotaknuti i jako se čudio njegovoj kosi... Sad su najbolji prijatelji.

Uglavnom eto zaključila sam ako je samo to razlog da smo tu, dovoljan je. Širina koju je već sad dobio jednostavno nema cijenu.

Image Hosted by ImageShack.us

Prvi dan škole, Nikolin razred

Imali su mjesec dana temu cirkus, i kad su završili s tom temom imali su predstavu i party cijeli dan, i pokušali smo se maskirati u klaunove... I mama no iako joj to nije bio cilj. Naime taj dan me Ni pitao, „Mama i ti si se maskirala u klauna?!“ A baš sam mislila da sam se lijepo obukla...

Image Hosted by ImageShack.us

Vito baš nije bio oduševljen mojim remek-djelom.

Image Hosted by ImageShack.us

(učitelji su iz Curacao-a, UK-a, Zimbabve-a, Rusije)

Image Hosted by ImageShack.us

Vito inače ide u vrtić „Kod tate“. Pokušavamo ga uvjeriti da se tako zove vrtić, ali hm ne da se baš. I pita stalno kad će ići u „Pipi dugu čarapu“. Uglavnom krenuo je 2 puta tjedno u igraonicu (Peuterspeelzaal) na 2 i pol sata. I nadamo se da ćemo od jeseni riješiti vrtić barem na 3 dana. On uči Dutch u igraonici, i upija naravno ko spužva, zapravo miješa svašta pomalo, jer ponavlja ono što čuje od Nikole i iz crtića.

Inače i mi već odradili prvi stupanj nizozemskog eek Izgovor je katastrofa, gramatika za one koji znaju njemački i nije tako strašna. Vidjet ćemo da li ćemo ostati samo na "Mijn naam is ____. Ik kom uit Kroatië. Nu woon ik in Nederland."
- 15:17 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.