~nedjelja, 28.09.2008.

Yasmin - The Panika i upute za korištenje

Posljednjih dana se, osim akcije Indeks i drugih, khm, dramatičnih zbivanja u Lijepoj našoj, digla još jedna panika - ona vezana za kontracepcijske pilule Yasmin. Kako sam ja jedna od onih žena koje piju dotičnu pilulu - i to već, čini mi se, tri godine - naravno da nisam ostala mrtva-hladna inezainteresirana na natpise i članke o trombozama/embolijama/bolestima/smrtima za koje se okrivljava upravo Yasmin.

Jučer u jednim dnevnim novinama vidjeh veliki dramatični članak koji kaže nešto u stilu "Uz Yasmin je strogo zabranjeno pušenje", "Ne smije se uzimati uz migrene", "Ne smiju ga uziati žene iznad 35 godina starosti" i sl. I, bit ću iskrena, prepadoh se. Naime, ne samo da uzimam Yasmin već tri godine (otkako sam na savjet liječnika prestala piti Diane koji sam uzimala prethodne tri godine), već k tome imam česte glavobolje otkako znam za sebe, a ponekad i migrene - a k tome i pušim. I to dosta. Kao pravi hipohondar, a hipohondar ponekad zaista jesam jer sam jedna od onih ljudi koji osjećaju svaku promjenu u tjelesnim senzacijama, odmah sam zabrijala da će se takva slična bolest i/ili tragedija dogoditi i meni. Yasmin, naravno, nisam prestala piti jer: 1) nisam ih počela piti na svoju ruku, već u dogovoru s liječnikom, pa ne želim ni prestajati dok ne razgovaram s njim, 2) pijem ih već tri godine i još sam živa i (pretpostavljam) zdrava, 3) pročitajte moj post od prije nešto vremena o djeci i tome kako ih još ne namjeravam imati. Ali sam zato dohvatila knjižicu s uputama koju se dobije sa svakim pakiranjem i koju uvijek nosim u torbi i ponovno je malo prelistala, a i pogledala sam i web stranicu Yasmina. Pa evo glavnih informacija koje se mogu naći u ta dva izvora, a koje mi se čine relevantne za cijelu paniku oko Yasmina:

Web stranica (uz upute o uzimanju i objašnjenje sastava pilula) kaže:

- Ako pušite, početak uzimanja kontracepcijskih tableta pravo je vrijeme da se odreknete te navike. Sada će Vam to biti lakše negoli u kasnijoj životnoj dobi. U pušačica starijih od 35 godina uzimanje kontracepcijskih tableta može biti visokorizično.

- Današnje kombinirane kontracepcijske tablete sadrže znatno niže doze hormona od njihovih ranijih inačica. Niskodozirani oralni kontraceptivi ne samo da uzrokuju manje nuspojava nego ih se i mnogo lakše podnosi. Uz to, nemaju znatnijeg učinka na krvni tlak, metabolizam lipida i zgrušavanje krvi, što je sve razlogom da čine 70 posto svih slučajeva u kojima je prepisan kombinirani kontraceptiv.

- Rizik koji danas proizlazi iz uzimanja kombiniranih oralnih kontraceptiva ili POP-a (mini-pilule), u načelu je mnogo manji od rizika koji su povezani s trudnoćom i porodom.

- Boluju li od nekih specifičnih bolesti, ili govori li obiteljska anamneza u prilog postojanju rizika da obole od spomenutih bolesti, neke žene neće moći uzimati oralne kontraceptive. Kontracepcijska tableta Vam neće biti prepisana sve dotada dok Vaš liječnik ne bude siguran da ona za Vas predstavlja sigurnu i primjerenu metodu kontracepcije.

- Moguće nuspojave: Točkasto ili probojno krvarenje u razdoblju između dviju mjesečnica, izostanak mjesečnice, debljanje (obično privremeno), mršavljenje, promjene raspoloženja, glavobolje, mučnina, osjetljive grudi, druge nuspojave.

- Teške nuspojave koje prate uporabu kontracepcijskih tableta - u neznatnog postotka žena koje uzimaju kontracepcijske tablete za trajanja uzimanja mogu se razviti teške komplikacije. Koliko god rijetki oni bili, javi li se u Vas ijedan od ovih simptoma, prestanite uzimati kontracepcijske tablete i bez odgađanja nazovite svojeg liječnika; jaki bolovi u trbuhu, bol u prsnom košu, zaduha ili krvavi iskašljaj, teška glavobolja koja čini da se osjećate omamljeno, slabo ili tupo, zamagljen vid, dvostruka slika ili gubitak vida, jaka bol u nozi, duboka potištenost, žutilo kože (žutica), kvržica na prsima, iznenadne teškoće u govoru.

- Iako su za većinu žena današnje kontracepcijske tablete sigurne za uporabu, one svejedno mogu, pripadate li jednoj od sljedećih spomenutih kategorija, biti neprikladne za Vas. Zapamtite, postoje brojne druge dostupne metode kontracepcije koje bi Vam mogle odgovarati. Ne uzimati Yasmin: ako ste pušačica starija od 35 godina, ako ste izrazito pretili, imate li patološka krvarenja iz rodnice, nepoznatog uzroka, imate li problema s jetrom, mokraćnim ili žučnim kamencima, bolujete li od raka, patite li od depresije koja zahtijeva liječenje, patite li od teških, učestalih glavobolja, spremate li se u sljedećih mjesec dana podvrgnuti nekom većem operativnom zahvatu, ako je obiteljska anamneza pozitivna na trombozu, bolesti srca, srčani udar, moždani udar, bolesti jetre, visoki krvni tlak.

- Postoji čitav niz zabluda o kontracepcijskoj tableti: "Započnem li uzimati kontracepcijske tablete, udebljat ću se", "Započnem li uzimati kontracepcijske tablete, udebljat ću se", "Započnem li uzimati kontracepcijske tablete, to će me učiniti potištenom", "Uzimate li kontracepcijske tablete, nužno je u jednom času napraviti stanku", "Ako ste mladi, opasno je započeti uzimati kontracepcijske tablete", "Započnete li uzimati kontracepcijske tablete, to će Vas učiniti neplodnom"


A knjižica koja se dobije uz pilule govori uglavnom isto, uz:

- Kada ne biste smjeli uzimati Yasmin? (Kontraindikacije)
Ako imate ili ste ikada imali poremećaje u cirkulaciji krvi (stanja povezana s trombozom u krvnim žilama) nogu, pluća, srca ili drugih dijelova tijela, ako imate ili ste imali moždani udar, ako imate ili ste ikada imali stanja koja ukazuju na prve znakove srčanog udara ili moždanog udara, ako dulje patite od migrene praćene poremećajima vida, nesposobnošću govora ili ukočenošću bilo kojeg dijela tijela, ako imate šećernu bolest s oštećenjima krvnih žila, ako imate ili ste imali pankreatitits (upalu gušterače) povezan s višim razinama masnih komponenti u krvi, ako imate žuticu ili tešku bolest jetre, ako imate ili ste ikada imali karcinom koji bi mogao rasti pod utjecajem seksualnih hormona, ako imate tešku insufijenciju bubrega, ako imate ili ste ikada imali benigni tumor jetre, ako imate neobjašnjiva vaginalna krvarenja, ako ste trudni, ako ste hiperosjetljivi (alergični) na bilo koji od sastojaka Yasmin tableta.
Ako se opisana stanja jave prvi put tijekom primjene lijeka, odmah prekinite uzimanje i savjetujte se sa liječnikom.

- Ako se kontraceptiv primjenjuje kada postoji bilo koje od niže navedenih stanja, možda će biti potreban strogi nadzor. Stoga, ako se bilo koje od ovih stanja odnosi na vas, obavijestite liječnika prije uporabe Yasmin tableta:
Pušenje cigareta, šećerna bolest, prevelika tjelesna težina, visoki krvni tlak, oštećenje srčanih zalistaka ili poremećaj srčanog ritma, upala vena, varikozne vene, netko je u vašoj bližoj obitelji imao trombozu, srčani ili moždani udar, patite od migrena, bolujete od epilepsije, povišena razina kalija u krvi i dodatna primjena diuretika, vi ili netko u vašoj bližoj obitelji je imao visoke razine kolesterola ili triglicerida u krvi, netko je u vašoj obitelji imao karcinom dojki, bolest jetre ili žuči, Crohnova bolest, sistemski lupus eritematodus, hemolitičko-uremijski sindrom, anemija srpastih stanica, stanja koja su s epojavila prvi put ili pogoršala za vrijeme trudnoće ili prethodne primjene seksualnih hormona (npr. gubitak sluha, metabolička bolest porfirija, trudnički herpes, kloazma...

- (nakon detaljng objašnjenja tromboze) Rizik od nastanka venske tromboembolije najveći je tijekom prve godine primjene oralnog kontraceptiva. Venska tromboembolija može se javiti bez obzira na to uzimate li oralni kontraceptiv ili ne. Može se javiti i u trudnoći. Opasnost je veća u žena koje uzimaju oralne kontraceptive nego u onih koje ih ne uzimaju, ali nije tako velika kao u trudnoći. Krvni se ugrušci također mogu vrlo rijetko pojaviti u krvnim žilama srca ili možga, a iznimno rijetko u jetri, crijevima, bibrezima ili oku. Samo iznimno tromboza može uzrokovati teška tjelesna oštećenja ili čak biti kobna. Ako zapazite znakove tromboze, prestanite s uzimanjem oralnog kontraceptiva i odmah se posavjetujte s liječnikom.

- Rizik od srčanog ili moždanog udara povećava se sa životnom dobi. Također se povećava ako mnogo pušite. Ako uzimate oralne kontraceptive, trebate prestati pušiti, osobito ako ste stariji od 35 godina.


Ima toga još tu puno, ali da sad ne prepisujem baš cijelu knjižicu... Dakle, što ja želim ovime zaključiti?

Kao prvo, sva upozorenja se nalaze u dotičnoj knjižici koju je dobila svaka žena koja je ijednom kupila Yasmin.

Kao drugo, milijuni žena diljem svijeta uzima Yasmin, a od navedenih posljedica umire ili ima teška oštećenja jedan vrlo mali postotak njih - što je tako, vjerujem i za sve druge lijekove.

Kao treće, senzacionalizam prisutan u današnjem novinarstvu neke stvari napuhava (tipa "Ne smije se uzimati ako žena ima migrene" dok je zapravo bitno jesu li migrene postale češće, teže i sa drugačijim simptomima no što su bile prije početka uzimanja lijeka).

Kao četvrto, previše informacija nedostaje o osobnoj anamnezi da bi se moglo zaključiti od čega točno te žene (i u Hrvatskoj i u svijetu) imale posljedice - možda su uzimale Yasmin iako su po kriterijima u knjižice spadale u visoko rizičnu skupinu, možda su imale simptome koji su govorili da trebaju prestati uzimati pilule, ali su ih svejedno nastavile piti umjesto da odu liječniku itd.

Kao peto, mnogo liječnika/ginekologa pilule propisuje bez propisnih pretraga - iako, teško je odrediti rizik od ovakvih posljedica pretragama prije početka uzimanja pilula. Ono što bi zapravo trebalo jest raditi pretrage s vremena na vrijeme tijekom uzimanja pilula - posebno ako žena ima simptome na koje proizvođači Yasmina (i drugih pilula) upozoravaju.

I kao šesto, i drugi lijekovi ponekad, u rijetkim slučajevima, imaju slične, ponekad i tragične posljedice, pa se o njima ne piše ovako dramatično kao što je slučaj s kontracepcijskim pilulama (i to baš Yasmin, dok se o drugima ne piše toliko iako su nuspojave - kako uobičajene, tako i one teške - jednako česte).

Zato, žene, čitajte upute. Ljudi općenito,čitajte upute za lijekove koje uzimate. Možda će vas te upute ponekad isprepadati (mene su isprepadale ove za Yasmin kad sam ih prvi put čitala, prije tri godine), ali ćete bar znati na što treba pripaziti.

A ja ću ipak čim prije kod doktora. Za svaki slučaj. I prestat ću pušiti. Ali ne samo zbog ovoga. Jer ipak, ja sam psiholog, otporna sam na dramatični senzacionalizam, imam dobre obrambene mehanizme i mogu ovo izracionalizirati, nisu me glupe novine uspjele uvjeriti da se sad trebam bojati... hm... ili?... možda ipak jesu?...

- 13:51 - Path through the blinding light (15) - Paper vision - #

~srijeda, 24.09.2008.

Niniane&Merlin`s Video Production presents...

Tko me zna, zna i da malo kad mirujem, da stalno moram izmišljati neke nove stvari, baviti se nečim meni zabavnim i sl. Tko zna moga muža, zna i da je i on takav - dakle, našao lonac poklopac;-) Nas dvoje zajedno imamo česte kreativne brainstorminge koji se uglavnom vrte oko toga "A što bismo zabavno i smiješno mogli raditi/napraviti?". Ponekad te naše ideje urode nekim finalnim proizvodom, kao što je bio slučaj sa spotovima koje smo snimali (sa još par frendova/frendica) za promociju "Izvršitelja nauma Gosodnjeg" Zorana Krušvara (koga zanima, a nije vidio, nek škicne u box).

Kad smo bili vani na večeri za godišnjicu braka, došli smo na ideju da napravimo svoju trash parodiju "Bračnih voda". Do kraja večeri su sve scene bile osmišljene, a na kraju se to pretvorilo ne samo u parodiju "Bračnih voda", već i našeg braka, braka općenito, te tradicionalnih spolnih uloga u braku - što je posebno znakovito jer nas dvoje zaista nismo neki tradicionalni, "obični" par. Recimo da je to na neki način i odgovor ljudima koji nas "cijepe" pitanjima o djeci, svim neadekvatnim komentarima našeg načina života i očekivanjima da se "ukalupimo" u tradicionalni model braka.

Dakle, naš trash uradak, "Married with (no) children":




Dok smo snimali to sve, neke scene su naprosto vapile da ih se izdvoji i malo promijeni u zasebni, kratki video koji je nazvan "X-Files: Persuasion", a prikazuje mene kako na različite načine nagovaram svog muža da gledmao "Dosjee X" (što je, naravno, samo gluma, jer ga inače ne treba nimalo nagovarati;-):



I, naposljetku, kako je nama bilo iznimno zabavno snimati to sve, naprosto smo morali složiti i bloopere, pa ih evo:



Pa, kome su takve stvari zabavne, neka gleda:-)

- 13:47 - Path through the blinding light (7) - Paper vision - #

~petak, 19.09.2008.

Rant o akciji Indeks

Čitam ja tako danas novine i informiram se o akciji "Indeks" u sklopu koje je priveden velik broj profesora, koliko sam skužila ponajviše s Ekonomskog i Prometnog fakulteta u Zagrebu, zbog naplaćivanja ispita/diploma/upisa na faks. Službeno se to valjda zove "mito i korupcija". Neslužbeno, boli me briga kako se zove, bitno je da se događa.

Da se razumijemo - ja sam diplomirala na Odsjeku za psihologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta, i niti jednom se u svom osobnom studentskom iskustvu nisam susrela s naplaćivanjem ispita (da jesam, vjerujte mi, takvu bih informaciju pustila u javnost;-)) niti sam čula da se takve stvari na mom faksu rade. (pod "moj faks" mislim na Odsjek, s obzirom na to da o drugim odsjecima na FFZG nemam ama baš nikakvih informacija, osim onih par ispitića odslušanih na drugim odsjecima i položenih bez ikakvih problema.)

No da su se pojedini ispiti morali kupovati... kao prvo, ne bih nikada završila fakultet jer novaca nisam imala (još uvijek razbijam glavu nad iskeširanih po 5000kn za upis svake godine - jer ja sam, naravno, kao pravi pošteni student koji je na faks upao zahvaljujući isključivo vlastitom znanju, studirala uz plaćanje ili, kako se to formalno zove, "osobne potrebe". Ovo je, inače, bio sarkazam. Ne mislim ozbiljno da oni koji upadnu na faks zahvaljujući vlastitom znanju nužno studiraju uz plaćanje. To je bila samo moja "sreća"). Kao drugo, vjerojatno bih toliko pobjesnjela da je netko tražio novac od mene za polaganje ispita, da bih napravila neku grdu scenu. Možda bi me i izbacili s faksa, tko zna. Možda bih i prijavila tog nekog tko traži lovu za ispit. Tko zna.

No kao što rekoh, nisam nikad bila u takvoj situaciji niti znam ikoga s mog faksa tko je bio. O Ekonomiji i Prometu sam, doduše, čula priče već na prvoj godini. Neke neprovjerene, glasine, a neke bome i iz osobnog iskustva osoba koje su mi pričale o tome. Pa sam tako slušala i o onom famoznom "cjeniku" koji je svojedobno navodno bio izvješen na vratima ureda profesora.

Sve to skupa u meni izaziva vrlo snažan (pravednički) bijes. I inače sam vrlo osjetljiva na nepravdu (da ste me vidjeli kad je aktualan bio direktan upis djece branitelja - fajn, i ja sam dijete branitelja - PRAVOG branitelja, da se razumijemo - pa ne bih koristila takvo pravo, a da ne spominjem one čiji su roditelji branitelji samo na papiru... ma neću, neću, davno je ta voda prošla ispod mosta...), a još kad se radi o stvarima koje su meni trenutno ili u nekoj fazi mog života bile intrinzično važne... Ma podivljat bih mogla.

Kad pročitam u novinama nešto poput "A što s onima koji nemaju novaca?" "Oni nek uče", diže mi se kosa na glavi. Da, vratimo se u srednji vijek, u tamno doba kad je obrazovanje bilo dostupno samo bogatima. Nema frke, neka nam visoko obrazovani (ionako skromni) postotak građanstva budu gospoda s debelim novčanikom (or should I say, s mamicama i taticama koji imaju debeli novčanik),a sirotinju toliko izmuzimo da će odustati od obrazovanja... Ok, preuveličavam malo, ali ima nešto u tome, jer se s traženjem novca za ispite odašilje upravo takva poruka. A na kraju se kupljene diplome s kupljenim ispitima u indeksu izjednačavaju s onima koji su studirali i završili faks isključivo svojim vlastitim trudom i mukom. Jel to fer?

Vjerojatno ne bih toliko popi***la na ovu temu i na taj članak koji sam danas pročitala da nisam upravo u toj "završili faks zahvaljujući isključivo vlastitom trudu" kategoriji. Jer ja sam za vrijeme faksa i radila, uzdržavala se što sam više i bolje mogla, nisam pala nijednu godinu i radila sam na diplomskom mjesecima kako bi on bio pravi znanstveni rad kojim se mogu ponositi - i iskreno, vrlo bi me smetalo da se moja diploma ikada izjednači s diplomom nekog tko je kupovao ispite i diplomu (iako, kako napomenuh u uvodnom odlomku, ne vjerujem da bi to uopće bilo moguće jer ne znam za korupciju na svom Odsjeku).

A što se profesora tiče... Ako ijedan profesor može rušiti studente samo zato da bi ih natjerao da plate i podebljaju mu džep, onda stvarno... ovaj svijet propada. Žale se da imaju male plaće - well helou, i ja imam malu plaću, a imam dvije diplome! Pa ne ucjenjujem ljude zbog toga i ne iskorištavam ono malo moći koje imam u tako niske svrhe.

Iskreno, trebali bi napraviti akcije poput "Indeksa" na svim fakultetima u Hrvatskoj. Da ima peticija u to ime, prva bih je potpisala.

I još jednom ću ponoviti, stvarno mi je drago da sam studirala na fakultetu na kojem se nisam susretala s takvim ogavnim stvarima.


*Disclaimer*Ako sam ikoga osobno uvrijedila ili povrijedila ovim postom, ispričavam se, nije mi bila namjera. Kao što napisah, vrlo burno reagiram na nepravdu, i ponekada riječi lete iz mene brže no što mislim.
Ovaj post nije ničim politički ili diskriminacijski uvjetovan niti je osobno usmjeren protiv ikoga. Ovo je, kao što naslov kaže, samo moj rant o korupciji na fakultetima.

- 14:57 - Path through the blinding light (16) - Paper vision - #

~četvrtak, 18.09.2008.

NOSF - i magazin br. 28

Što je uopće NOSF? Hrvatskom fandomu vrlo poznat pojam, no velikoj većini šire populacije nažalost još uvijek nepoznat, NOSF je više od jedne stvari.

Jedna od tih je NOSF portal, koji redovito donosi vijesti iz domaće i strane žanrovske književne i filmske produkcije, ali i vijesti iz znanosti, astronomije i tehnologije. Naglasak je, ipak, na događanjima u Hrvatskoj, pa se na NOSF portalu mogu naći vijesti o hrvatskim SF konvencijama, književnim događanjima, natječajima, radionicama i sl., a sadrži i poveću zbirku linkova - bilo SF linkova općenito, bilo linkova sa savjetima za pisce i one koji bi piscima željeli postati.

Zatim, tu je NOSF forum, okupljalište esefičara, ali ne samo njih, na kojem se raspravlja o svemu i svačemu (kao i na većini foruma, heh), od filmova i knjiga (po mogućnosti spekulativne fikcije, ali ne nužno), pa do znanosti, religije... Meni osobno je to najdraži forum i na njemu sam svakodnevno, jer je super ekipa i teme su stvarno zanimljive, i to mi je, na neki način, virtualni dom. Osim toga, na forumu se nalazi i literarna radionica, kao i podforum na kojem forumaši mogu postati svoje priče i dobivati otvorenu, iskrenu i konstruktivnu kritiku (i to je još jedna posebnost ovog foruma - ta je kritika zaista maksimalno objektivna i konstruktivna. Osim toga, neke od boljih priča mogu čak biti objavljene u Parseku ili NOSF magazinu)

Pa nas to vodi do zadnjeg pitanja - što je, dakle, NOSF magazin?

NOSF magazin je online časopis u PDF izdanju, posvećen znanstvenoj fantastici i srodnim žanrovima, kojeg stvaraju, oblikuju i objavljuju entuzijasti i skribomani okupljeni oko NOSF portala i foruma.

Kontinuirano izlazi od 2000. godine, a zamišljen je kao online fanzin koji objavljuje domaće SF priče. Do 2006. godine uređivao ga je Davor Banović (brojeve 1 do 21, te posebna izdanja NOSF Special, NOSF Odd Tales i NOSF Digresija), urednik i začetnik NOSF portala i samog magazina.

Od 22. broja NOSF magazin uređuje Irena Rašeta s ponešto različitom uređivačkom politikom. Osim priča domaćih autora, NOSF magazin od sada objavljuje i članke, reportaže, recenzije, eseje, intervjue i td., vezane uz SF i srodne žanrove.

Ujedno, NOSF magazin objavljuje posebne priloge na engleskom jeziku kojima je cilj stranoj publici približiti domaće autore.

NOSF magazin izlazi tri do četiri puta godišnje.


(sa http://nosf.net/magazin/)

U 28. broju NOSF magazina (info i download ovdje mogu se čitati priče, članci, vidjeti neki zgodni likovni uratci... Od priča, tu su pripovjetke Danila Brozovića, Davida Kelečića, Mirka Karasa, Damjana Despota, Tomislava Beštaka i Ružice Pavković, kao i NOSF specijal u čast lika i djela Arthura C. Clarkea s pričama Deana Silića iz Rijeke, Aleksandre Radojčić iz Užica te Vida Vukasovića iz Beograda. Članci su o seriji i filmovima Dosjei X te o egzoskeletima, zatim o projektu Shadow Unit, o Neilu Gaimanu te o BiH fandomu i književnoj produkciji, a ilustratori predstavljeni u ovom broju su Biljana Mateljan i Boris Samec.

Za idući broj, koji je predviđen za kraj godine, raspisan je i literarni natječaj koji kaže:

Ovoga puta vas pozivamo da nam šaljete priče s temama vezanim uz CERN-ov eksperiment. Što će nam Large Hadron Collider pokazati i dokazati? Hoće li nas pojesti crne rupe? Hoće li se otvoriti nove dimenzije? Možda se dogodi nešto što ni najmaštovitiji znanstveni umovi nisu u mogućnosti zamisliti? A što ako se ne dogodi ništa? Kako će to utjecati na budućnost i vjeru ljudi u znanost? Pišite nam … Objasnite nam … Zadivite nas svojom maštom … Najbolje priče bit će objavljene u sljedećem broju NOSF magazina kojeg planiramo za kraj 2008. godine.

Rok za slanje: 20.12.2008.

Propozicije: RTF formatu, font Times New Roman veličine 12, prored 1.5., numerirane stranice, navedeno ime i prezime autora i naslov priče

Adresa za slanje: nosf-tekstovi@nosf.net



Zašto ja sad tu reklamiram NOSF? Pa, osim što navijam za širenje dobrih riječi o hrvatskom fandomu, smatram vrlo pohvalnim da se jedan takav projekt uspio i uspijeva održati iako svi koji na njemu rade imaju posla preko glave većinu svog vremena. Predivno je znati da ljudi koji vole SF i srodne žanrove imaju mjesto na kojem mogu dobiti sve informacije o području/područjima koje ih zanima. Da sam znala za NOSF prije, dok sam bila mlađa, luđa i totally ignorant da hrvatski SF fandom uopće postoji, neke stvari su u mom životu i mojim studentskim godinama mogle izgledati značajno drugačije.

Drugi razlog jest taj da sam u NOSF magazinu urednica proze;-) I da je članak o Dosjeima X u ovom broju made by me... *blushes* ;-)




- 10:21 - Path through the blinding light (4) - Paper vision - #

~ponedjeljak, 15.09.2008.

Prva godišnjica braka

Prije točno godinu dana, bio je dan znatno ljepši i topliji nego danas, bila je subota, nebo je bilo plavo i bez oblačka, a ja sam od sedam ujutro sjedila kod frizerke i pretvarala svoju kosu u slapove crvenih uvojaka.

Prije točno godinu dana, u ovo vrijeme nisam imala filing da je to taj veliki dan, moj zadnji dan djevojaštva, a nisam smatrala niti potrebnim ići na manikuru, već sam svoje nokte u crveno nalakirala sama.

Prije točno godinu dana, kojih dva sata kasnije no što je sada sati, navukla sam svoju keltsku satensku haljinu s crvenim vezom i onda me odjednom udarila spoznaja, dok sam se ogledavala u velikom ogledalu. Nedugo nakon toga, okružena dragim ljudima i obitelji, ugledala sam i svog muža, savršeno zgodnog u odijelu s hrvatskim pleterom i s prekrasnim buketom u ruci.

Prije točno godinu dana, u 6 poslijepodne, sam se udala. I imala jedan od najljepših, najsavršenijih dana u svom životu.

I tih godinu dana je proletjelo u trenu. Osim prezimena i činjenice da se sad nazivamo "muž" i "žena", odnosno "suprug" i "supruga", ništa se drastično među nama nije promijenilo. A opet, drugačiji smo, samostalni smo, odrasli smo, pa makar često još u nutrini bili djeca (što, naposljetku, i nikada ne želim izgubiti). Možda je to tako jer smo prije braka bili pet godina zajedno, ne znam... Još uvijek, kako sam pisala u prošlom postu, imam teškoća s nazivanjem svog odraza u ogledalu suprugom, ali prsten mi savršeno paše na ruci, dva prezimena čine mi se još prirodnijima nego ono jedno, djevojačko.

I unatoč svim životnim i inim komplikacijama, ni na trenutak nisam posumnjala u odluku o stupanju u brak. Ja, koja sam do prije nekoliko godina imala, ehm, izrazito negativan stav prema braku, kao dijete razvedenih roditelja, kao mlada emancipirana žena. A eto me sad. I sretna sam kao i prije godinu dana, i nadam se da će tako biti uvijek, s kakvim se god problemima suočili.

Da ne rantam dalje, jer detaljno sam o tom danu pisala ovdje, evo par random fotki da pojačam svoje današnje reminiscencije do maksimuma;-) :

svadba9

svadba7

svadba2

svadba5

svadba4

svadba3

svadba6

svadba8

svadba1

A tko želi pogledati ostale slike, i podijeliti tako sa mnom radost ove naše prve godišnjice;-), neka škicne na profesionalne fotografije i na neformalne fotografije

- 10:08 - Path through the blinding light (13) - Paper vision - #

~petak, 12.09.2008.

Djeca - tko ih ima, a zašto ih ja nemam

Imala sam najbolju namjeru napisati post o Jankovcu naslovljen "Jankovac, biser srca Slavonije" praćen krasnim fotkama, ali su se onda dogodile dvije stvari; prvo, Photobucket se svađao sa mnom i sam sa sobom, drugo, jedna dosta bliska frendica mi je upravo javila da je trudna. Pa tema za Jankovac ostaje za idući post, a u ovom ću malo rantati o tome kako je jednoj mladoj udanoj ženi oko koje je jako puno ljudi ili trudnih ili friško oroditeljenih (da tako kažem).

Trenutno stanje je sljedeće: djecu od par mjeseci/do godinu dana imaju jedna frendica u Splitu, jedna u Karlovcu i jedna u Zagrebu (toj potonjoj bebi ćemo muž i ja biti krsni kumovi), a trudne su ova koja mi je maloprije javila (inače frendica iz doma), kolegica s kojom povremeno radim i moj šef... (ok, nije ŠEF trudan, ali you get the point). I to sam navela samo one s kojima sam u redovnom kontaktu. Onih s kojima sam u povremenom kontaktu ima još i više.

I u čemu je onda problem?

Pa, recimo to ovako: kad smo muž i ja bili na Danima piva u Karlovcu, sreli smo puno poznatih ljudi, od rodbine do prijatelja, i gotovo svima smo morali odgovarati na pitanje "A kad će beba?" (i brojne druge verzije istog koje uključuju znakovito "I?" i tapšanje po mom trbuhu, na što ja obično uz osmijeh odgovaram "Ne, nisam trudna, to je od pive"). A mi ne namjeravamo još imati djecu - točnije, čekamo da riješimo neke stvari (tipa moj stručni ispit i, nadam se, neka malo veća plaća). A treba i prestati piti pilule, pa paziti par mjeseci nakon toga (ja ipak ne bih blizance ili, ne daj Bože, ikakve komplikacije). U vremenskim terminima, ajmo reći, za koje dvije godine. Ipak, ne osjećam se ja još spremna biti majka jer mi je život vrlo... khm, hiperaktivan i aktivan, i malo koji dan u tjednu ravno s posla dođem doma.

Ukratko, ja sam žena koja želi biti koliko-toliko sigurna u neke stvari prije nego što odlučim donijeti na svijet novi život. Naposljetku, imam tek 25 godina. Ne da mislim da je loše raditi djecu manje planski ili u ranijoj dobi - smatram da je to vrlo individualno, i kome odgovara drugačija logika razmišljanja od moje, neka. Svatko ima pravo na svoje.

Dakle, meni je zaista drago zbog svih tih ljudi koji su postali ili će u dogledno vrijeme postati roditelji jer roditeljstvo smatram nečim prekrasnim - teškim, ali prekrasnim. I znam da su to sve ljudi koji su to željeli.

Ali... PRITISAK me ubija u pojam!

Nije to uvijek izravni pritisak - dobro, nekad je, i bilo ga je i ranije (mislim, ova pitanja i tapšanja po trbuhu su poprilično IZRAVNA), ali pravi problem leži u onom neizravnom. I ovako mi biološki sat radi kako nikad prije nije (do prije godinu-dvije sam na djecu ostajala mrtva hladna. Sad se pekmezim. Onako jako, iritantno. Buci buci i te spike. I mean, kad su prijatelji dobili dijete, ja sam se u tramvaju smijala i plakala istovremeno. I boljela me neka stvar za čudne poglede oko sebe. Mislim, jest da mi je to kumče, ali ipak...). A jučer kad sam prvi put na rukama držala to naše kumče, preslattku curicu, topila sam se. I nije mi bilo nimalo čudno. Ja, držim malu bebu. Ja, koja sam se toga oduvijek pribojavala, nije me nimalo privlačilo i sl. A sa svim tim bebama i trudnoćama oko mene (o, da vidite kako sam ODJEDNOM postala svjesna koliko roditelja s kolicima i trudnica svaki dan prođe pored mene!), biološki sat mi na mahove DIVLJA. I to mi, da budem iskrena, ide na živce jer ne mogu biti sigurna koliko JA želim dijete, a koliko je to utjecaj svih tih oko mene.

Mislim, neću sad ja samo zbog toga što je oko mene toliko beba i trudnoća najednom promijeniti film u glavi i sve naše planove i reći "Ajmo ne za godinu-dvije nego sad" - to sam napravila kad sam se udavala i to, i danas vjerujem, nije bila pogreška. Ali ovo je drugo, ovo je novi život, a ja nisam sigurna mogu li u ovoj fazi života biti odgovorna za taj novi život - jer kad se pogledam u ogledalo, nisam sigurna vidim li uopće suprugu, a kamoli majku.

A, kao što rekoh, ja sam žena koja u neke stvari mora biti sigurna.

- 19:17 - Path through the blinding light (38) - Paper vision - #

Opis bloga

  • Ovisno o danu, situacijskom okruženju, razini inspiracije i hormona, boji sunca i broju zvijezda na nebu, te o svim drugim faktorima koji mogu utjecati na pisanje...

    contact: niniane@net.hr

    Photobucket



    Tko sam?

    ... nisam purgerica... a možda i jesam;-)
    ...od 15.09.2007.g. udana gospođa;-)
    ... diplomirana psihologica i profesorica psihologije...
    ...(ne)suđeni pisac (u posljednje vrijeme malo suđeniji no prije) i neshvaćeni umjetnik;-)...
    ...zaljubljena u Ljubav, keltsku kulturu i raznovrsne mitologije
    ...povremeno opsjednuta vampirima, duhovima i ostalim paranormalnim fenomenima a la "Dosjei X" (i njima samima)...
    ...ljubitelj spekulativne fikcije...



    online blackjack

    free counters

Linkovi


designed by NLO©, hosted by croBLOGeri.com, brushes made by Vanilla design