~nedjelja, 28.09.2008.

Yasmin - The Panika i upute za korištenje

Posljednjih dana se, osim akcije Indeks i drugih, khm, dramatičnih zbivanja u Lijepoj našoj, digla još jedna panika - ona vezana za kontracepcijske pilule Yasmin. Kako sam ja jedna od onih žena koje piju dotičnu pilulu - i to već, čini mi se, tri godine - naravno da nisam ostala mrtva-hladna inezainteresirana na natpise i članke o trombozama/embolijama/bolestima/smrtima za koje se okrivljava upravo Yasmin.

Jučer u jednim dnevnim novinama vidjeh veliki dramatični članak koji kaže nešto u stilu "Uz Yasmin je strogo zabranjeno pušenje", "Ne smije se uzimati uz migrene", "Ne smiju ga uziati žene iznad 35 godina starosti" i sl. I, bit ću iskrena, prepadoh se. Naime, ne samo da uzimam Yasmin već tri godine (otkako sam na savjet liječnika prestala piti Diane koji sam uzimala prethodne tri godine), već k tome imam česte glavobolje otkako znam za sebe, a ponekad i migrene - a k tome i pušim. I to dosta. Kao pravi hipohondar, a hipohondar ponekad zaista jesam jer sam jedna od onih ljudi koji osjećaju svaku promjenu u tjelesnim senzacijama, odmah sam zabrijala da će se takva slična bolest i/ili tragedija dogoditi i meni. Yasmin, naravno, nisam prestala piti jer: 1) nisam ih počela piti na svoju ruku, već u dogovoru s liječnikom, pa ne želim ni prestajati dok ne razgovaram s njim, 2) pijem ih već tri godine i još sam živa i (pretpostavljam) zdrava, 3) pročitajte moj post od prije nešto vremena o djeci i tome kako ih još ne namjeravam imati. Ali sam zato dohvatila knjižicu s uputama koju se dobije sa svakim pakiranjem i koju uvijek nosim u torbi i ponovno je malo prelistala, a i pogledala sam i web stranicu Yasmina. Pa evo glavnih informacija koje se mogu naći u ta dva izvora, a koje mi se čine relevantne za cijelu paniku oko Yasmina:

Web stranica (uz upute o uzimanju i objašnjenje sastava pilula) kaže:

- Ako pušite, početak uzimanja kontracepcijskih tableta pravo je vrijeme da se odreknete te navike. Sada će Vam to biti lakše negoli u kasnijoj životnoj dobi. U pušačica starijih od 35 godina uzimanje kontracepcijskih tableta može biti visokorizično.

- Današnje kombinirane kontracepcijske tablete sadrže znatno niže doze hormona od njihovih ranijih inačica. Niskodozirani oralni kontraceptivi ne samo da uzrokuju manje nuspojava nego ih se i mnogo lakše podnosi. Uz to, nemaju znatnijeg učinka na krvni tlak, metabolizam lipida i zgrušavanje krvi, što je sve razlogom da čine 70 posto svih slučajeva u kojima je prepisan kombinirani kontraceptiv.

- Rizik koji danas proizlazi iz uzimanja kombiniranih oralnih kontraceptiva ili POP-a (mini-pilule), u načelu je mnogo manji od rizika koji su povezani s trudnoćom i porodom.

- Boluju li od nekih specifičnih bolesti, ili govori li obiteljska anamneza u prilog postojanju rizika da obole od spomenutih bolesti, neke žene neće moći uzimati oralne kontraceptive. Kontracepcijska tableta Vam neće biti prepisana sve dotada dok Vaš liječnik ne bude siguran da ona za Vas predstavlja sigurnu i primjerenu metodu kontracepcije.

- Moguće nuspojave: Točkasto ili probojno krvarenje u razdoblju između dviju mjesečnica, izostanak mjesečnice, debljanje (obično privremeno), mršavljenje, promjene raspoloženja, glavobolje, mučnina, osjetljive grudi, druge nuspojave.

- Teške nuspojave koje prate uporabu kontracepcijskih tableta - u neznatnog postotka žena koje uzimaju kontracepcijske tablete za trajanja uzimanja mogu se razviti teške komplikacije. Koliko god rijetki oni bili, javi li se u Vas ijedan od ovih simptoma, prestanite uzimati kontracepcijske tablete i bez odgađanja nazovite svojeg liječnika; jaki bolovi u trbuhu, bol u prsnom košu, zaduha ili krvavi iskašljaj, teška glavobolja koja čini da se osjećate omamljeno, slabo ili tupo, zamagljen vid, dvostruka slika ili gubitak vida, jaka bol u nozi, duboka potištenost, žutilo kože (žutica), kvržica na prsima, iznenadne teškoće u govoru.

- Iako su za većinu žena današnje kontracepcijske tablete sigurne za uporabu, one svejedno mogu, pripadate li jednoj od sljedećih spomenutih kategorija, biti neprikladne za Vas. Zapamtite, postoje brojne druge dostupne metode kontracepcije koje bi Vam mogle odgovarati. Ne uzimati Yasmin: ako ste pušačica starija od 35 godina, ako ste izrazito pretili, imate li patološka krvarenja iz rodnice, nepoznatog uzroka, imate li problema s jetrom, mokraćnim ili žučnim kamencima, bolujete li od raka, patite li od depresije koja zahtijeva liječenje, patite li od teških, učestalih glavobolja, spremate li se u sljedećih mjesec dana podvrgnuti nekom većem operativnom zahvatu, ako je obiteljska anamneza pozitivna na trombozu, bolesti srca, srčani udar, moždani udar, bolesti jetre, visoki krvni tlak.

- Postoji čitav niz zabluda o kontracepcijskoj tableti: "Započnem li uzimati kontracepcijske tablete, udebljat ću se", "Započnem li uzimati kontracepcijske tablete, udebljat ću se", "Započnem li uzimati kontracepcijske tablete, to će me učiniti potištenom", "Uzimate li kontracepcijske tablete, nužno je u jednom času napraviti stanku", "Ako ste mladi, opasno je započeti uzimati kontracepcijske tablete", "Započnete li uzimati kontracepcijske tablete, to će Vas učiniti neplodnom"


A knjižica koja se dobije uz pilule govori uglavnom isto, uz:

- Kada ne biste smjeli uzimati Yasmin? (Kontraindikacije)
Ako imate ili ste ikada imali poremećaje u cirkulaciji krvi (stanja povezana s trombozom u krvnim žilama) nogu, pluća, srca ili drugih dijelova tijela, ako imate ili ste imali moždani udar, ako imate ili ste ikada imali stanja koja ukazuju na prve znakove srčanog udara ili moždanog udara, ako dulje patite od migrene praćene poremećajima vida, nesposobnošću govora ili ukočenošću bilo kojeg dijela tijela, ako imate šećernu bolest s oštećenjima krvnih žila, ako imate ili ste imali pankreatitits (upalu gušterače) povezan s višim razinama masnih komponenti u krvi, ako imate žuticu ili tešku bolest jetre, ako imate ili ste ikada imali karcinom koji bi mogao rasti pod utjecajem seksualnih hormona, ako imate tešku insufijenciju bubrega, ako imate ili ste ikada imali benigni tumor jetre, ako imate neobjašnjiva vaginalna krvarenja, ako ste trudni, ako ste hiperosjetljivi (alergični) na bilo koji od sastojaka Yasmin tableta.
Ako se opisana stanja jave prvi put tijekom primjene lijeka, odmah prekinite uzimanje i savjetujte se sa liječnikom.

- Ako se kontraceptiv primjenjuje kada postoji bilo koje od niže navedenih stanja, možda će biti potreban strogi nadzor. Stoga, ako se bilo koje od ovih stanja odnosi na vas, obavijestite liječnika prije uporabe Yasmin tableta:
Pušenje cigareta, šećerna bolest, prevelika tjelesna težina, visoki krvni tlak, oštećenje srčanih zalistaka ili poremećaj srčanog ritma, upala vena, varikozne vene, netko je u vašoj bližoj obitelji imao trombozu, srčani ili moždani udar, patite od migrena, bolujete od epilepsije, povišena razina kalija u krvi i dodatna primjena diuretika, vi ili netko u vašoj bližoj obitelji je imao visoke razine kolesterola ili triglicerida u krvi, netko je u vašoj obitelji imao karcinom dojki, bolest jetre ili žuči, Crohnova bolest, sistemski lupus eritematodus, hemolitičko-uremijski sindrom, anemija srpastih stanica, stanja koja su s epojavila prvi put ili pogoršala za vrijeme trudnoće ili prethodne primjene seksualnih hormona (npr. gubitak sluha, metabolička bolest porfirija, trudnički herpes, kloazma...

- (nakon detaljng objašnjenja tromboze) Rizik od nastanka venske tromboembolije najveći je tijekom prve godine primjene oralnog kontraceptiva. Venska tromboembolija može se javiti bez obzira na to uzimate li oralni kontraceptiv ili ne. Može se javiti i u trudnoći. Opasnost je veća u žena koje uzimaju oralne kontraceptive nego u onih koje ih ne uzimaju, ali nije tako velika kao u trudnoći. Krvni se ugrušci također mogu vrlo rijetko pojaviti u krvnim žilama srca ili možga, a iznimno rijetko u jetri, crijevima, bibrezima ili oku. Samo iznimno tromboza može uzrokovati teška tjelesna oštećenja ili čak biti kobna. Ako zapazite znakove tromboze, prestanite s uzimanjem oralnog kontraceptiva i odmah se posavjetujte s liječnikom.

- Rizik od srčanog ili moždanog udara povećava se sa životnom dobi. Također se povećava ako mnogo pušite. Ako uzimate oralne kontraceptive, trebate prestati pušiti, osobito ako ste stariji od 35 godina.


Ima toga još tu puno, ali da sad ne prepisujem baš cijelu knjižicu... Dakle, što ja želim ovime zaključiti?

Kao prvo, sva upozorenja se nalaze u dotičnoj knjižici koju je dobila svaka žena koja je ijednom kupila Yasmin.

Kao drugo, milijuni žena diljem svijeta uzima Yasmin, a od navedenih posljedica umire ili ima teška oštećenja jedan vrlo mali postotak njih - što je tako, vjerujem i za sve druge lijekove.

Kao treće, senzacionalizam prisutan u današnjem novinarstvu neke stvari napuhava (tipa "Ne smije se uzimati ako žena ima migrene" dok je zapravo bitno jesu li migrene postale češće, teže i sa drugačijim simptomima no što su bile prije početka uzimanja lijeka).

Kao četvrto, previše informacija nedostaje o osobnoj anamnezi da bi se moglo zaključiti od čega točno te žene (i u Hrvatskoj i u svijetu) imale posljedice - možda su uzimale Yasmin iako su po kriterijima u knjižice spadale u visoko rizičnu skupinu, možda su imale simptome koji su govorili da trebaju prestati uzimati pilule, ali su ih svejedno nastavile piti umjesto da odu liječniku itd.

Kao peto, mnogo liječnika/ginekologa pilule propisuje bez propisnih pretraga - iako, teško je odrediti rizik od ovakvih posljedica pretragama prije početka uzimanja pilula. Ono što bi zapravo trebalo jest raditi pretrage s vremena na vrijeme tijekom uzimanja pilula - posebno ako žena ima simptome na koje proizvođači Yasmina (i drugih pilula) upozoravaju.

I kao šesto, i drugi lijekovi ponekad, u rijetkim slučajevima, imaju slične, ponekad i tragične posljedice, pa se o njima ne piše ovako dramatično kao što je slučaj s kontracepcijskim pilulama (i to baš Yasmin, dok se o drugima ne piše toliko iako su nuspojave - kako uobičajene, tako i one teške - jednako česte).

Zato, žene, čitajte upute. Ljudi općenito,čitajte upute za lijekove koje uzimate. Možda će vas te upute ponekad isprepadati (mene su isprepadale ove za Yasmin kad sam ih prvi put čitala, prije tri godine), ali ćete bar znati na što treba pripaziti.

A ja ću ipak čim prije kod doktora. Za svaki slučaj. I prestat ću pušiti. Ali ne samo zbog ovoga. Jer ipak, ja sam psiholog, otporna sam na dramatični senzacionalizam, imam dobre obrambene mehanizme i mogu ovo izracionalizirati, nisu me glupe novine uspjele uvjeriti da se sad trebam bojati... hm... ili?... možda ipak jesu?...

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

Opis bloga

  • Ovisno o danu, situacijskom okruženju, razini inspiracije i hormona, boji sunca i broju zvijezda na nebu, te o svim drugim faktorima koji mogu utjecati na pisanje...

    contact: niniane@net.hr

    Photobucket



    Tko sam?

    ... nisam purgerica... a možda i jesam;-)
    ...od 15.09.2007.g. udana gospođa;-)
    ... diplomirana psihologica i profesorica psihologije...
    ...(ne)suđeni pisac (u posljednje vrijeme malo suđeniji no prije) i neshvaćeni umjetnik;-)...
    ...zaljubljena u Ljubav, keltsku kulturu i raznovrsne mitologije
    ...povremeno opsjednuta vampirima, duhovima i ostalim paranormalnim fenomenima a la "Dosjei X" (i njima samima)...
    ...ljubitelj spekulativne fikcije...



    online blackjack

    free counters

Linkovi


designed by NLO©, hosted by croBLOGeri.com, brushes made by Vanilla design