Nikolinaskitchen http://blog.dnevnik.hr/nikolinaskitchen

nedjelja, 04.02.2018.

PIZZA ROLLS



Pizza je poprimila u današnje vrijeme razne oblike, rolice, muffine, košarice, deep disheve, pizza palačinke...ljudska mašta nema granica kada je ovih par jednostavnih namirnica u pitanju rofl
Nama je subota često u nekom pizza obliku, pa tako sam i ovu subotu popodne razmišljala što bih pizzasto spremila za večeru :D
Ovo je proizašlo i jako nam se svidjelo. Definitivno će se naći još puno puta kod nas na stolu!
Nemojte se uplašiti veličine teksta, ja sam uvijek malo preopširna!rofl

Tijesto za pizzu vi naravno možete koristiti neko svoje omiljeno ili kupovno, ali ja ću ovdje pisati kako ga ja radim. (izrada traje 5 minuta +20 minuta dizanje tijesta)

SASTOJCI:
Tijesto:
- 400g brašna (300g glatkog + 100g oštrog)
- 1 žličica šećera
- 1 suhi instant kvasac (7g)
- 30 ml mlijeka
- 30 ml maslinova ulja
- 200 ml vode
- 2 žličice soli

Nadjev:
- 20 dkg šunke za pizzu
- 400g polutvrdog sira u komadu (da ga možete ribati)
- 300ml pasirane rajčice
- malo kečapa
- sušeni origano (ako imate može i bosiljak)

PRIPREMA:
Tijesto:
Recept za tijesto sam još davno našla mislim na gastro.hr stranici i malo ga samo prilagodila sebi i veličini svog protvanja. I za običnu pizzu koristim taj recept samo stavljam malo manje kvasca. (cca 5g)
Oštro i glatko brašno stavite u posudu, po tome posipajte suhi kvasac. Ulje, vodu, mlijeko i šečer malo zagrijte da bude mlako i prelijte preko brašna i kvasca. Sa žlicom malo promješajte pa tek onda dodajte sol (Nije dobro da sol ide direktno na kvasac).
Zamijesite glatko tijesto, stavite u posudu, prelijte sa skroz malo ulja i ostavite da se diže na toplom 20-30 min dok se ne udvostruči. Ja posudu prekrijem sa prozirnom folijom dok se diže tijesto.

Kada se tijesto diglo, još ga malo premjesite i razvaljajte što tanje. Ovdje ćete vidjeti zašto smo ga preljevali uljem. Kod valjanja ne koristim onda brašno već tako masno tijesto samo razvaljam na podlozi. Lakše ga je tako oblikovati a i finije je.
Razvaljate ga u pravokutnik.

U zdjelici pomješajte pasiranu rajčicu, 2-3 žlice kečapa i malo origana i to premažite po tijestu. I sad normalno slažite šunku, pa naribani sir i gore po želji možete kobase ili nešto po vašem guštu. Sada pažljivo zarolajte od duže strane i režite na komade kao na slici.


Slažite ih u protvanj i stavite peći na 200°C nekih pola sata, ovisi o peći. Možda će vama trebati malo duže.

Ja sam uz to poslužila dip. Skuhala sam ostatak pasirane rajčice sa malo vode, dodala malo kečapa, suhog origana, bosiljka, češnjaka u granulama, malo soli i šećera i za velike zaljutila. smijeh To radim od oka i probavam okus. Mi smo veliki ljubitelji kečapa i rajčice pa je nama to uvijek odlično paše.

Dobar tek! Ako imate kakvih pitanja ili nejasnoća uvijek se možete javiti na facebook, instagram ili mail.

Oznake: pizza, pizza rolls, pizza rolice

04.02.2018. u 12:40 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 30.01.2018.

Quiche od poriluka i sira



Dugo sam se opirala probati sama napraviti quiche jer sam se bojala da se klincima neće svidjeti. Iako vole povrće, ali nisu jeli u ovom obliku. Sva sreća nisam požalila, klinci kao i ja su se oduševili. Mužu se svidio okus, ali njemu nakon quicha fali još nešto "konkretno" roflnjami

Za one koji se s njim nisu još susreli, quiche je nešto kao slana pita, podloga je od prhkog tijesta i gore ide nadjev. Nadjev može imati sto varijacija koje se uglavnom preljevaju sa smjesom vrhnja i jaja.

SASTOJCI:

Prhko tijesto:
- 250g oštrog brašna
- 120g hladnog maslaca
- pola žličice soli
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 2 žutanjka

Nadjev:
- 200g krem sira (koristila sam abc sir)
- preostalo kiselo vrhnje
- 2 žlice čvrstog jogurta
- 2 jaja
- manji poriluk
- 1 mladi luk
- neka šunka po želji, ja sam imala kuhanu u ovitku (dosta je 10dkg)
- sir gauda, količina po želji, ja sam stavila isto negdje 10 dkg
- 3 žlice parmezana
- začini (koristila sam sol, papar, suhi bosiljak, češnjak u granulama)

PRIPREMA:
Brašno stavite na radnu podlogu, hladni maslac narežite na ploškice i prstima smrvite sa brašnom. Zatim ubacite žutanjke, sol i vrhnje i zamijesite prhko tijesto. Prhko tijesto ne valja previše mijesiti, čim dobijete ujednačenu kuglu tijesta zamotajte ga u foliju i stavite u hladnjak barem pola sata.

Za to vrijeme pripremite nadjev.
Poriluk narežite na manje komadiće, dobro operite i prokuhajte nekih 5 minuta. U zdjelu stavite sir, preostalo kiselo vrhnje, jogurt, šunku narezanu na manje kockice, naribani sir, narezani mladi luk i parmezan. Kada ste to sve lijepo promješali stavite začine po vašoj želji. (Probavajte!) Kada vam je smjesa fina u nju ubacite jaja i ocijeđeni poriluk. Dobro promješati.

Izvadite tijesto iz hladnjaka, razvaljajte ga da vam po veličini paše u zdjelu, Tako da imate dovoljno i za rubove.

Izbodite vilicom da se ne napuhne i stavite u zagrijanu pećnicu na 180°C 10 minuta.
Izvadite iz peći, stavite nadjev i vratite u pećnicu na još 35-40 minuta.

Tips and tricks ako niste još vješti sa prhkim tijestom:
- neka vam svi sastojci budu hladni
- ne mijesite ga previše da se maslac ne otopi
- najlakše ćete ga prenijeti u posudu za pečenje tako da ga razvaljanog omotate oko valjka i prenesete
- bodite vilicom do dna prije pečenja da se ne digne
- prhko tijesto je dovoljno masno da ne treba mastiti dno posude, čak ne treba ni papir za pečenje.

Dobar tek!

30.01.2018. u 17:08 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 20.01.2018.

Torta od maka


Uhvatila me jedan dan želja za nekom tortom od maka. Zapravo nekim običnim biskvitom od maka. Klinci znaju imati takav kolač nekad za užinu u vrtiću i baš ga vole. Sočan, jednostavan i fin.
Na internetu su zapravo svi vrlo slični pa tu i nema puno filozofiranja, ubacila sam par sastojaka i prefinu neurednu čokoladnu glazuru koja je bila baš ono što je trebalo toj torti da prva polovica plane još onako topla.

SASTOJCI:

Biskvit:
- 3 jaja
- 150g oštrog brašna
- 200g šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 naranča
- 100g otopljenog maslaca
- pola kiselog vrhnja (plavo)
- 1 prašak za pecivo
- 150g maka

Glazura:
Za ovu glazuru na torti sam zapravo otopila ostatke mliječnih čokoladica koje su djeci ostale od Božića, dodala malo čokolade za kuhanje i vrhnja za kuhanje dok nisam postigla željenu gustoću. Nisam nažalost vagala jer nisam mislila da će biti baš toliko fina. Ali evo otprilike omjer mliječne čokolade i čokolade za kuhanje je 2:1. Kada se otopila bila je malo grudasta ali nakon miješanja pjenjačom se ujednačila. Vi naravno ubacite glazuru kakvu god volite, ali mislim da se sa ovom nećete razočarati.wink

POSTUPAK:

Odvojite žutanjke od bjelanjaka. Izmiksajte žutanjke sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte otopljeni maslac, 50ml iscijeđenog soka od naranče, naribanu koru naranče, pola kiselog vrhnja. U drugu posudu pomiješati brašno, prašak za pecivo i mak. Dodavati postepeno u žutanjke i miksati na maloj brzini. Kada je gotovo žlicom ili špatulom polako dodavati snijeg od bjelanjaka.

Peći na 170°C nekih 30 minuta. Probajte čačkalicom u sredinu da li je gotovo. Ako je čačkalica suha, gotovo je.
Vruću tortu izbockajte čačkalicom te prelijte sa 100 ml iscjeđenog soka od naranče i stavite glazuru od čokolade.

Oznake: mak, torta od maka, čokolada

20.01.2018. u 12:46 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 16.01.2018.

Mille feuille



Mille feuille ili tisuću listova je poznati francuski kolač, možemo ga naći i pod nazivom Napoleon kolač ili Vanilija šnite. To je slatko lisnato tijesto sa kremom od vanilije. Dugo sam ga htjela raditi pa dok sam istraživala recepte sam shvatila koliko god je baza slična svatko ima svoju neku verziju ovog kolača. Pa sam odustala i napravila i ja svoju. Prva je bila neuspješna jer nisam pogodila gustoću kreme koja bi držala dva lisnata tijesta na sebi, ali zato je druga bila pun pogodak!

Što se tiče lisnatog tijesta, ono se prije pečenja ili za vrijeme posipa šećerom u prahu ili čak kombinacijom šećera i kakaa (to ću probati sljedeći puta). Tijesto se može peći u komadu pa rezati pečeno ili kao ja rezati prije pečenja. Meni se ta verzija sviđa više jer se tijesto onda ne mrvi toliko i lakše je s njim raditi. U svakom slučaju ono što je važno je izbosti lisnato prije pečenja i prvu polovicu ga peći poklopljenu sa drugim protvanjom. Detaljnije ću objasniti u opisu recepta.


SASTOJCI:
- Lisnato tijesto (nekih 500g, ja sam koristila one razvaljane od 275g 2 komada)
- šećer u prahu

- 500ml mlijeka
- 4 žutanjka
- 200g šećera
- 2 vanilin šećera
- 20g gustina
- 250g maslaca sobne temp

PRIPREMA:
Žutanjke izmješamo sa šećerom i vanilin šećerom, dodamo gustin i malo mlijeka. Ostalo mlijeko stavimo na vatru, kad zavri maknemo sa vatre ulijemo žutanjke, vratimo na vatru i mješamo dok se ne zgusne. Kada je krema gotova pokrijemo je folijom tako da folija dodiruke kremu kako se ne bi stvorila kora i stavimo hladiti.

Lisnato tijesto u komadu ili prethodno izrezano posipajte sa jedne i druge strane šećerom u prahu. Stavite u protvanj na papir za pečenje i izbodite vilicom kako se ne bi previše napuhalo. Sada ga pokrijte drugim papirom za pečenje i stavite drugi protvanj na to. Ako nemate dva protvanja odgovarajuće veličine možete jedan okrenuti naopako pa drugim pritisnuti. Pecite tako na 180°C 10min, izvadite maknite protvanj i gornji papir i pecite još par minuta dok ne dobe lijepu boju. Ponovite isto sa preostalim tijestom. Ako niste tijesto rezali prije pečenja onda je sada vrijeme da ga izrežete na jednake dijelove. Nikako ne ostavljajte rezanje za kasnije kada je krema već u kolaču jer vam se neće dati lijepo izrezati.

Kada se krema ohladila dobro izmiksajte maslac (koji je morao biti sobne temperature) i sada stavljajte žlicu po žlicu kreme u maslac i miksajte kako bi se krema lijepo sjedinila. Ne bih preporučila da koristite margarin u ovoj kremi jer ga treba dosta i meni osobno pokvari okus kreme. Dok mu maslac samo da potrebnu čvrstoću. (Možda je to samo do mene jer ne volim okus margarina)

Sada sa slastičarskom vrećicom ili možete i samo sa žlicom slažite kremu na lisnate kore. U pravilu ide 3 sloja lisnatog i dva kreme između. Uživajte, kolač je stvarno prefin!



Oznake: mille feuille, vanilija, lisnato tijesto

16.01.2018. u 11:39 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 30.12.2017.

Tiramisu


Za ovaj rođendan sam trebala nešto brzo gotovo, a jako fino. Klinci su bili neki bolesni tih dana, pa je uz posao to sve bilo teško posložiti. Ovaj tiramisu je toliko jednostavan za napraviti, toliko brzo gotov, a savršeno lagan i prefin kolač ili u ovom slučaju torta. Svima se jako svidio.

SASTOJCI:
Krema:
- 500 ml slatkog vrhnja za šlag (moja preporuka z`bregov)
- 500 g mascarpone sira
- 200 g bijele čokolade
- 100g šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije

- 300-400 g piškota
- kava po izboru (ja sam koristila nescafe jer ne volim kada okus kave u kolaču bude prejak, možete i crnu ili ako je za djecu kakao)

PRIPREMA:
Natrgajte bijelu čokoladu na kockice i prelijte sa 100ml slatkog vrhnja i zagrijte na pari ili laganoj vatri dok se čokolada ne otopi. Pustite da se malo ohladi.
Hladno slatko vrhnje smiksajte u čvrsti šlag, dodajte mascarpone, šećer, vaniliju i otopljenu čokoladu i miksajte dok ne dobijete lijepu kremu. Važno je da čokolada bude mlaka, ne vruća kada ju sipate u kremu.

Smjesu u koju ćete umakati piškote neka bude po vašem ukusu. Ja sam napravila na nekih 300ml vode 2 žličice nescafe kave, 1 žličica šećera i malo mlijeka. Piškote jednu po jednu umočite i slažite red piškota, krema, red piškota i krema. Ako radite u okruglom kalupu za torte biti će vam lakše ako piškote prepolovite na pola prije umakanja i slaganja. Poslužite ju ohlađenu i posipanu kakaom. Najbolje ju je ohladiti preko noći ili barem 4 sata prije posluživanja kako bi se krema stegnula i povezala sa piškotama.
Dobar tek!!

Oznake: tiramisu, slatko vrhnjde, kava

30.12.2017. u 15:15 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 16.12.2017.

Zvjezdice sa pekmezom



Neke kolače koliko god da volimo radim samo za Božić jer mi je super da sam spomen na njih budi onaj božićni osjećaj.
Kod zvjezdica ne volim kada su baš previše prhke i da se mrve kod svakog zalogaja. Ove godine sam napravila po malo drugačijem receptu i odlučila ga zapisati jer mi je baš onako kako volim, prava mjera prhkoga.smijeh

Već sam pisala u prijašnjim receptima da kod prhkog tijesta morate paziti da namirnice budu hladne.
Neka vas ne uplaši dužina teksta, nisam ništa zakomplicirala, samo volim biti detaljna tako da i oni koji tek počinju peći budu u tome što uspješniji.

SASTOJCI:
150g oštrog brašna
150g glatkog brašna
100g šećera (najbolje u prahu, ali ja često radim i sa zrnatim)
1 vanilin šećer
200g maslaca
50g sitno mljevenih badema
1 velika žlica kiselog vrhnja
1 jaje
1 žutanjak

Omiljeni pekmez

PRIPREMA:

Osnovno o tijestu:
Brašno prosijati na radnu površinu, po njemu izrezati ploškice hladnog maslaca i prstima ga izmrviti ga sa brašnom. Ruke neka vam budu hladne i pokušajte da to ne radite predugo kako se maslac ne bi otopio.
U sredini napravite rupu u koju ćete staviti jaje i žutanjak. Po tome posipajte šećer, vanilin šećer, bademe i vrhnje. Sada to sve rukama izmiješajte. Ako bude potrebno dodajte si još brašna (nije važno kojeg) dok vam tijesto ne bude lijepo sjedinjeno.

Prhko tijesto za razliku od dizanog voli što manje rukovanja, tako da čim dobijete kompaktno tijesto omotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na sat vremena (kada mi se žuri ja ga stavim u zamrzivač na 10-15 minuta).
Nakon što se tijesto ohladilo izvadite polovicu, a ostatak opet vratite u foliju i u hladnjak da se ne grije.
Tu polovicu samo kratko premijesite ako je potrebno i razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi. Režite modlama željene oblike i pecite ih na 180°C. Kada ste gotovi sa prvom polovicom tijesta izvadite drugu i ponovite radnju. Dužina pečenja ovisi o veličini oblika. Neke skroz male pečem oko 7 minuta, dok za veće treba 10ak ili možda čak minuta ili dvije duže. Ovisi i o peći. Najbolje da prvu turu pratite kod peći da ne zagori.



Osnovno o izradi oblika:
Pripazite da vam je podloga ispod tijesta lagano pobrašnjena kako bi vam se oblici lakše izrezivali, ako vam se tijesto lijepi za modle, također ih malo pobrašnite. ISto tako i valjak. Imajte na umu da imate jednak broj zvijezdica koje idu dole i onih sa rupom koje idu gore. Ja rupu izrezujem sa nastavkom okruglim za ukrašavanje torte. Ali možete iskoristiti bilo što odgovarajuće veličine. Kada izrežete prve oblike tijesto opet premijesite, razvaljate i ispočetka. Kada osjetite da vam tijesto postaje pod rukom premekano omotajte ga u foliju i stavite u zamrzivač na 5-10 minuta da se opet malo stvrdne.

Osnovno o ukrašavanju:

Odvojite donje i gornje dijelove. Gornje posipajte sa šećerom u prahu prije spajanja. Donje premažite pekezom, ne predebelo da ne curi i spojite.
Dobar tek!

Oznake: Božić, zvjezde, pekmez, prhko tijesto

16.12.2017. u 10:52 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 07.12.2017.

Kiflice

Kiflice po receptu moje drage prijateljice Milice. Tko god ih je probao oduševio se. Mekane su, nježne i prozračne. Možete ih puniti slanim ili slatkim nadjevima, premazati maslacem ili ih peći prazne. Oduševit će vas u svakom slučaju. Još jedna stvar koju volim kod njih je što su i drugi dan mekane.


Da bi dizano tijesto bilo fino i mekano važno je prilagoditi omjer kvasca i brašna, masnoće i tehnike kako ih zamijesite.
Za one koji me prate na facebooku i instagramu stavila sam i kratki (amaterski) video sa mojim načinom izrade tijesta. Iako već dugo znam za taj mali trik bacanja tijesta o podlogu da bi se dobilo na mekoći i prozračnosti, tek sam ga od nedavno počela upotrebljavati i postala sam skroz ovisna o njemu. Struktura dizanog tijesta na taj način je jednostavno skroz drugačija, mekša i prozračnija. Kao što možete vidjeti na slici, puna je rupica, a to je ono što se kod tijesta traži.


Sastojci:
1 sviježi kvasac (može i instant, ali ako imate sviježi birajte njega)
1/2 dl mlake vode
2,5 dl mlijeka
600g glatkog brašna
200g maslaca
100 g šećera
1 žličica soli
1 jaje

Premaz:
2 žlice hladnog mlijeka
1 žutanjak

PRIPREMA:
Prvo otopite sviježi kvasac u mlakoj vodi sa žličicom šećera i žlicom brašna. Ostavite ga 10ak minuta da nabubri dok se ne stvori pjenica.
Sada maslac otopite u mlijeku i stavite ga sastrane da se malo pohladi. Brašno prosijati u posudu u kojoj ćete zamijesiti tijesto, ubacite šećer, sol, jaje, vodu s kvascem i mlijeko s maslacem. Promiješajte mikserom sa nastavcima za tijestom ili rukama. Kada se sjedini prebacite na pobrašnjenu podlogu i dobro zamijesite te barem 10ak puta bacite tijesto o radnu podlogu. (Ako je potrebno dodajte si po malo brašna dok ne umijesite lijepo tijesto). Stavite tijesto u čistu posudu, prekrijte posudu prozirnom folijom i ostavite na toplom da se digne 40ak minuta.

Kada se tijesto diglo ponovo ga premijesite na pobrašnjenoj podlozi i podijelite na nekoliko jednakih kuglica.
Ako želite velike kifle onda 4 komada kugla, ako ćete manje onda 6 ili 8 komada kuglica. Svaku kuglu razvaljajte u krug (kao pizza). Pripazite da su vam krugovi što pravilniji, kifle će biti ljepše.
Svaki krug izrežite na 8 pravilnih komada (opet kao komadi pizze) i zavaljajte kifle od šireg kraja prema užem.
Složite ih u papirom obložen pleh. Pustite ih da se još dignu 15-30 minuta.
Svaku štangicu premažite sa 2 žlice hladnog mlijeka u kojem ste razmutili jedan žutanjak.
Pecite na 230°C oko 10 minuta.

Uživajte i dobar tek!

Oznake: kifle, kiflice, maslac

07.12.2017. u 20:40 • 3 KomentaraPrint#^

subota, 02.12.2017.

Cimet rolice



Sa zimom stiže i moja opsjednutost sa cimetom i toplim pecivima. Kada sam odlučila raditi cimet rolice pretražila sam brdo recepata i većina su bila dosta slična buhtlama. A to nije bilo to što sam zamislila, dok nisam naletila na recept specifičan po kuhanom pudingu koji se umijesi u tijesto. Jako mi se to svidjelo i bila sam u pravu. Tijesto je toliko mekano i mirišljavo i jednostavno se topi u ustima. Čak ga i moj mali bezzubi malac obožava rofl



Recept sam pronašla na Coolinarici (link je na dnu), mrvicu sam ga prilagodila sebi i nisam se razočarala. Od tada je nekoliko puta bio dio naših vikend druženja,nadam se da će se naći ove zime i na vašem stolu. sretan

SASTOJCI:
Tijesto:
1/2 Praška za puding od vanilije
20 g šećera
250 ml mlijeka

1/2 kocke sviježeg kvasca
15 g šećera
50 ml mlake vode
500g glatkog brašna
1/2 žličica soli
1 jaja
50 g maslaca

Za nadjev:
60 g maslaca
150-200 g smeđeg šećera
mljeveni cimet

Za glazuru:
100 g krem sira
50 g maslaca
150 g šećera u prahu
1 Vanilin šećer Dolcela
malo mlijeka (50-100ml)

PRIPREMA:
Skuhajte puding sa 20g šećera i 250ml mlijeka i ostavite da se hladi.
Pola kocke germe razmočite u mlakoj vodi sa šećerom i 1 žlicom brašna. Ostavite 15 minuta da se digne i napravi pjenica.
U posudu prosijati brašno, ubaciti sol, jaje, skuhani puding, dignuti kvasac i rastopljeni maslac. Dobro promiješajte, prebacite na pobrašnjenu podlugu i zamijesite mekano tijesto. Prebacite u čistu posudu i pokriti sa prozirnom folijom. Ostavite sat vremena na toplom da se diže.
Nakon što se tijesto diglo još jednom premijesite i razvaljajte.
Sada krenimo na nadjev. Rastopite maslac i promješajte sa šećerom. Premažite s time tijesto i posipajte cimetom u prahu.
Savijte tijesto u roladu i izrežite na 10 komada. Složite u dublji pleh na papir za pečenje. Slažite ih sa razmakom da se imaju mjesta još dići. Ostavite još 15 minuta da se dižu i stavite peći na 180°C 20-25 minuta.

Za glazuru na laganoj vatri otopite maslac, krem sir, šećer u prahu i vanilin šećer sa malo mlijeka. Prelijte preko rolica i poslužite.

Dobar tek! njami
Orginal recept sam pronašla na Veselinka cinnamon rolls

Oznake: cimet rolice, cimet, vanilija

02.12.2017. u 12:50 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 13.11.2017.

Kraljica Šampita


Kolač koji nije za sve. Ili ju ne volite ili obožavate. Moj muž ju obožava pa mi je tako na listi obećanja već godinama i napokon je evo dosla na red. Ja sam si ju zamislila baš tako kao tortu pa sam ju zato radila u okruglom kalupu.



Šampita se može raditi tako da se tuče snijeg na pari ili na način da se vrući sirup od šećera i vode ulijeva u čvrstu meringu (šaum). Ja sam izabrala taj drugi način jer sam čitala da prvi često zna biti neuspješan.
Izrada nije teška i ne traje dugo. Pa krenimo sa receptom.

SASTOJCI:
400-500g šećera
7 bjelanjaka
Žlica soka od limuna
2 vanilin šećera
2 lisnata tijesta

PRIPREMA:
Kore:
Prvo pripremite lisnato tijesto, ja koristim već razvaljano i samo ga oblikujem po protvanju/kalupu u koji ću slagati kolač. Imajte na umu da se lisnato smanji malo za vrijeme pečenja. Stavite ga na papir za pečenje i izbodite vilicom da se ne digne za vrijeme pečenja. Stavite peći na 180°C dok vam ne dobije željenu boju. (10ak minuta je dovoljno, ali ovisi kako volite), to ponovite i sa drugom (gornjom) korom.
Krema:
U mojoj verziji koristim limun da se ne dogodi ono odvajanje šećera od bjelanjka nakon hlađenja, možete upotrijebiti i ocat. Ako koristite limunov sok, pripremite si ga unapred. Ne zaboravite da snijeg od bjelanjaka nikad ne radite u plastičnim posudama, već metalnim ili staklenim. Plastika zadržava masnoću zbog koje se bjelanjci ne mogu stegnuti kako bi trebali.
Sada ćete raditi dvije stvari odjednom. Izvažite šećer i više od pola stavite u lonac sa 50 ml vode i stavite da se kuha. Za to vrijeme miksajte bjelanjke i dodavajte žlicu po žlicu preostalog šećera. Miksajte dok ne dobijete lijep gusti šaum.
Sirup od vode i šećera je gotov kada počne kipiti tako da se stvara puno mjehurića. Sada u to ubacite žlicu limunovog soka i vanilin šećer i pustite još minutu, dvije dok se vanilin šećer istopi.

Sada dolazi važan dio, miksajte šaum i skroz polagano ulijevajte vrući sirup u šaum. Važno je da to radite u jako tankom mlazu dok miksate na najvećoj brzini. Nakon što ste sve ulili morate miksati dok se smjesa skroz ne ohladi. Možete koristiti trik da stavite posudu u hladnu vodu dok miksate da se brže ohladi. Ali to tek nakon što ste umiješali sav vrući sirup.

Sada u protvanj ili kalup složite donji dio kore, na njega istresite kremu i lijepo ga izravnajte. Gornju koru okrenite naopako, izrežite na komadiće kako ćete ju poslije posluživati i tako složite na kremu. Ako ju slažete tako sa stranom na kojoj se pekla prema gore biti će lijepo ravna. Ostavite da se hladi preko noći u hladnjaku kako bi se dobro stisnula. Prije posluživanja posipajte šećerom u prahu.

Preporučam da lisnato obavezno režete prije stavljanja na kremu, jer vam se u protivnom neće dati lijepo rezati. I ne zaboravite prije posluživanja kolača nožem odvojiti kremu od stranica!
Nadam se da ćete uživati.
Dobar tek!

Oznake: Šampite, šaum, meringue, sampita

13.11.2017. u 13:51 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 09.11.2017.

Makovnjača


Ovako izgleda makovnjača kada ju režete dok se još nije ni ohladila! njami
Inače sam više ljubitelj orahnjača, ali pošto sam imala kod kuće samo mak, išla sam probati. Oduševila sam se. Zbog različitih ukusa nekad misliš da nešto ne voliš, a zapravo samo si malo to trebaš prilagoditi.
Što se tijesta tiče ne volim kada je debelo, krušasto i suho, ne volim kada ima premalo nadjeva ili ako je nadjev također suh. Pa onda dobijete kolač koji morate zalijevati vodom nakon svakog zalogaja. U potrazi za pravim receptom shvatila sam da ogromnu razliku kod tijesta čine jaja. Ukoliko volite krušaste makovnjače ili orehnjače dodajte uz cijela jaja još i dodatno bjelanjke. Npr 2 bjelanjka na 500g brašna. Bjelanjak djeluje kao soda, daje rupičastu strukturu tijestu. Samo žutanjci mu daju neku prhkost, a cijela jaja nekako po meni najljepše sve povežu. Pa sam takav recept i tražila, uz to jako volim i dosta maslaca u tijestu, da bude stvarno mekano i topi se u ustima. Savršen recept sam našla kod Cukarin na njenom instagram profilu. Žena sa smislom za lijepo i fino, kod nje se uvijek može pronaći dobra inspiracija. A nadjev je onako po mom guštu.sretan

SASTOJCI:
Tijesto:
600-800g brašna (ja stavljam glatko)
250g maslaca
2 žlice ulja
2 jaja
100g šećera
2dcl mlijeka
malo soli
vanilin šećer
1 kocka kvasca
naribana korica limuna, može i/ili naranče
po želji malo ruma (ja ga ne volim, pa ne stavljam)

Nadjev (za nadjev kod mene ćete često naći da ne stavljam sve točno određene količne jer smatram da je jako važno da ih probavate i radite po svom ukusu. Nakon što se pronađe dobra baza recepta, mora se prilagoditi svom ukusu):
400g maka
2dcl mlijeka
150-200g šećera
malo cimeta
malo vanilije ili 1 vanilin šećer
otopljeni maslac po potrebi (objasniti ću pod pripremom)
Grožđice po želji

PRIPREMA:
Tijesto:
U malo toplog mlijeka otopiti kvasac sa malo šećera i brašna. Ostaviti da se diže 15ak min na sobnoj temp.
Otopiti maslac. Jaja, šećer, vanilin šećer i sol izmiješati, dodati otopljeni maslac, ulje, toplo mlijeko, otopljeni kvasac i koru limuna i/ili naranče. Sve dobro izmiješati i postupno dodavati brašno. Kada ste dobili glatko tijesto, podijelite na dvije kugle, pokrijte krpom i ostavite da se diže na toplom sat vremena ili dok se ne udvostruči.

Nadjev:
Mak pomiješati sa šećerom i prelijati sa vrućim mlijekom. Dodajte malo cimeta, vaniliju i ako vam se čini još suho dodajte otopljenog maslaca dok ne dobijete za vas zadovoljavajuću teksturu. Nadjev probavajte, zasladite koliko vama odgovara i tako mu prilagodite i gustoću. U pravilu treba biti gust, ali ne i suh. NE miješajte ga sa grožđicama jer ćete ga teže nanositi.

Razvaljajte svaku kuglu na debljinu od nekih 1cm, nanesite nadjev i posipajte grožđicama po želji. Pažljivo ih zamotajte i ostavite da se dižu još nekih 15 minuta. Prije pečenja ih izbodite čačkalicom i premažite uljem ili otopljenim maslacem. Peći na 150°C nekih 40 minuta do sat vremena. Dok ne dobije lijepu žutu boju gore. ( Ja sam svoju mrvicu prepekla pa je tamnija).
Kada je gotova, pustiti da se malo ohladi pa posipati šećerm u prahu.
Ovo je toliko fino i sočno, sigurna sam da ćete se oduševiti kao i ja!

Oznake: makovnjača, mak, božićni kolači, orahnjača, bakini kolači

09.11.2017. u 12:18 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 31.10.2017.

"Leningrad" pufice / "Leningrad" cream puffs


Kod prvog zalogaja su mi definitvno ušle na popis najfinijih kolača. Jako volim probavati različite kolače pa se zapravo kod mene ne događa toliko često da se kolači ponavljaju osim u slučaju su stvarno jaaako dobri. A ove ću raditi sigurno za sve prilike jer znam da će ih svi kod mene obožavati!
Recept za tijesto sam našla na blogu http://rucakkodmucike.blogspot.hr, a punila sam ih sa svojom omiljenom kremom od vanilije koju često koristim u tortama i kolačima.
Leningrad pufice su zapravo princes krafne omotane u lisnato tijesto. Znači, nakon što se napravi tijesto za princeze, sa tim tijestom se puni lisnato i tako se peče. Kada je gotovo puni se sa kremom od vanilije. Koliko god će opis možda zvučati malo komplicirano, pogotovo jer se trudim uvijek biti što detaljnija, ali vjerujte da je jako jednostavno i ne oduzima puno vremena. Čak je prije gotovo nego princes krafne, pogotovo jer nema onog rezuckanja, spajanja krajeva itd.

Sastojci za tijesto:
500g lisnatog tijesta
150ml vode
50g maslaca
1 žličica šećera
125g glatkog brašna
prstohvat soli
3 jaja srednje veličine

Sastojci za kremu:
6 žutanjaka
300g šećera
80g brašna
1 litra mlijeka
3 vanilin šećera

Priprema tijesta:
Preporučam da kupite već razvaljano lisnato tijesto. Raširite ga na podlozi i narežite na kocke.
Sada krenite u pripremu tijesta za princeze. To je tijesto koje se kuha, zvuči puno kompliciranije nego što zapravo je. U lonac stavite vodu, šećer, sol i maslac. Kada zakipi i maslac se otopi dodajte cijelu količinu brašna odjednom i maknite malo sa vatre. Miješajte kuhačom dok se tijesto ne počne odvajati od podloge. Kada ste dobili jednu grudu tijesta, vratite još malo na vatru i miješajte ga još kratko da se tijesto dodatno posuši.

Sada maknite sa vatre i dodajte jedno po jedno jaje dobro miksajući između da se masa poveže i postane glatka.

Na sredinu svake kocke od lisnatog stavite malo smjese od kuhanog tijesta. Ja to volim raditi sa dresir vrećicom, ali vi možete i sa žlicom ako vam je lakše. Lisnato slažete tako da sve vrhove preklopite na sredinu i nježno utisnete u kuhano tijesto tako da se rubovi ne dodiruju.

Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200°C dok se lijepo ne dignu i potamne. Na mojoj pećnici je to 20ak minuta. Izvadite i ohladite.

Priprema kreme:
800ml mlijeka stavite u lonac da se grije. Pjenjačom umutite žutanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte preostalo hladno mlijeko i postepeno brašno. Kada ste sve umiješali ulijte lagano u kipuće mlijeko (kao kada radite puding) i miješajte dok se ne zgusne. Najbolje je miješati sa pjenjačom. Krema se treba lijepo zgusnuti ali pazite da stalno miješate da se donji dio ne pretvori u kajganu. Kada se lijepo zgusnula maknite sa vatre i prelijte u drugu posudu u kojoj će se hladiti. Prozirnom folijom pokrijte kremu ali tako da folija dodiruje površinu kreme (kako se ne bi stvorila kora).

Kada je krema ohlađena punite tijesto koje ste ispekli. Na jednoj strani sa nožem napravite mali zarez kroz koji punite kremu sa dresir vrećicom (vrećicom za ukrašavanje). Ja ih volim kada su baš prepune kreme unutra njami
Posipajte sa šećerom u prahu i poslužite.
Dobar tek!

Oznake: desert, kolač, leningrad pufice, leningrad cream puffs, princes krafne, princeze, vanilija, djetinjstvo

31.10.2017. u 17:56 • 2 KomentaraPrint#^

utorak, 24.10.2017.

Germknedle

Germknedle su Austrijski i Bavarski specijalitet, svim skijašima dobro poznata poslastica koja se polako ali sigurno u zimskim danima proširila i u naše prostore. To je dizano tijesto koje se kuha. Izvorni recepti kažu da bi se trebale kuhati na pari, ali mogu se skuhati i samo u kipućoj vodi ali kraće.



Sastojci:

Tijesto:
- 500 g brašna (oštro)
- 7 g suhog kvasca (jedna vrećica)
- 300ml toplog mlijeka
- 60 g šećera (tko voli malo slađe tijesto 80g)
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- prstohvat soli
- 60g maslaca sobne temperature
- naribana korica jednog limuna

Nadjev:
- pekmez ili džem od šljiva (važno je da bude čvršći da ne iscuri)

Preljev - umak od vanilije:
- 350 ml mlijeka
- 2 žumnjka
- 80g šećera
- 1 vanilin šećer ili žlica ekstrakta od vanilije
- 1,5 žličica gustina

Posip:
- mak
- šećer u prahu

- Zagrijati mlijeko (toplo, ne vruće), malo odvojiti u drugu posudu i u nju staviti kvasac i žličicu šećera. Promiješati i ostaviti da se diže dok se ne stvori pjena. (10-15 min). U velikoj posudi pomiješati brašno i sol. U sredini napraviti udubinu u koju ćete staviti dignuti kvasac, šećer, jaje, maslac (sobne temperature narezan na kockice), naribanu limunovu koricu i preostalo mlijeko. Umijesite glatko tijesto. Po potrebi dodajte još brašna, dok se ne prestane lijepiti za posudu. Tijesto ostaviti pokriveno na toplom mjestu 30 min do sat vremena, dok se ne udvostruči.
- Za to vrijeme pripremite umak od vanilije. Sa pjenjačom dobro izmiješati žumanjke sa šećerom, dodati gustin, vaniliju ili vanilin šećer i malo hladnog mlijeka. dobro izmiješati. Preostalo mlijeko zagrijati, kada je vruće u njega ubaciti smjesu sa žumanjcima. Miješati na laganoj vatri dok se ne zgusne (ne ispadne jako gusto kao krema, već kao preljev).
- Dignuto tijesto premijesite na pobrašnjenoj podlozi i formirajte valjak. Sada izrežite 10ak jednakih komada i svaki malo razvaljajte i napunite džemom. Nemojte valjati pretanko, dovoljno da kada stavite džem imate dovoljno krajeva za spojiti i formirati kuglicu. Krajeve treba lijepo spojiti kako vam se ne bi otvorile za vrijeme kuhanja. Pazite da ne upotrebljavate previše brašna kod formiranja kuglica da se krajevi lakše lijepe. Kuglice staviti na pobrašnjenu podlogu sa dijelom koji ste stiskali prema dolje. Pokrijte krpom i ostavite još 20ak minuta da se dižu.
- Zagrijati blago posoljenu vodu u najširem loncu koji imate. Jer se knedle još jako napuhnu za vrijeme kuhanja. Kuhati samo po dvije ili tri odjednom. Čim ih stavite u vruću vodu one će isplivati na površinu, poklopite ih i tako kuhajte 10ak minuta. Ja sam ih nakon 5 min okrenula i tako kuhala do kraja. Izvadite i servirajte na tanjur i tako vruće prelijte sa umakom od vanilije.
Izmješajte mak sa šećerom u prahu, nisam mjerila, ovisi koliko slatko volite. Ja sam stavljala mjeru otprilike mak - šećer 3:1.
Na kraju ih lagano posipajte smjesom od maka i poslužite tako tople.
Ako vam je 10 komada previše, onda kada napravite valjak odrežite komada koliko želite i ostalo zamrznite za drugi puta.
Nadam se da ćete uživati!njami
Dobar tek!
*****Cure koje su kuhale na pari kažu da im je trebalo 20-25 minuta za knedle veličine šake.

Oznake: germknedle, desert, zimski desert, vaniija, mak

24.10.2017. u 18:00 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 16.10.2017.

Pita od jabuka koju ćete obožavati

Ovo je stari recept, mislim čak moj prvi kolač koji sam pekla sa mamom. Već smo na njega i zaboravile dok ga tetka nije neki dan opet izvukla i ispekla tu prefinu, mekanu i mirišljavu pitu od jabuka. Ja inače ne volim jabuke u kolačima, ali u ovoj kombinaciji jedem dok mi ne bude već zlo! smijeh
Najfinija je dok je još malo topla i posipana sa šećerom u prahu.
Mjere su vam dovoljne da ju možete raditi u dubljem plehu za kolače, ne mora biti okrugla kao na slici.



SASTOJCI:
Prhko tijesto:
- 375g brašna (oštro)
- 225g maslaca
- 90g šećera
- 3 žlice vrhnja
- 1 žumanjak
- malo manje od 1/2 praška za pecivo (otprilike)
- po želji 1,5 žličica ruma (ja nisam ljubitelj, pa ne stavljam)

Nadjev:
- 1kg jabuka
- 100g šećera
- 1 vanilin šećer
- cimet
Mjere za nadjev su baza koju ćete možda morati doraditi po svom ukusu i ovisno o slatkoći jabuka.
Uvijek prvo probati. wink

Važno je da naglasim da ja ne volim da je tijesto predebelo pa kada radim u okruglom kalupu za torte ostane mi viška koji zamrznem za nešto drugo. Može napraviti tako ili malo deblje tijesto ako volite ili ga raditi u dubokom plehu za kolače.

PRIPREMA:
Kao što sam spominjala u svojim prijašnim receptima, za prhko tijesto je važno da su sastojci hladni, da ga se obavezno mjesi rukama i to kratko.
Na podlogu prosijati brašno, narezati hladan maslac na ploškice po brašnu i zatim ga smrviti sa rukama zajedno sa brašnom.

Napraviti u sredini rupu u koju se stavi žumanjak. Na sve to još posipati šećer, prašak za pecivo i 3 velike žlice vrhnja. Vrhnje ovom prhkom tijestu daje neku savršenu mekoću.
I sada to rukama premijesite dok ne dobijete lijepo glatko tijesto. Potrudite se da to radite što kraće i da vam ruke nisu jako tople. Prhko tijesto je finije ako se maslac što manje otopi u izradi. Kada ste ga izmjesili omotajte ga folijom i stavite u hladnjak na 1-2 sata.
Kada je tijesto ohlađeno podijelite ga na dva dijela, jedan dio vratite u foliju i u hladnjak, a drugi razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi. Valjate tako da vam veličina odgovara plehu u koji ga stavljate, mora biti tijesta i na stranicama kako bi se pita zatvorila sa gornjim dijelom. Kada ste ga stavili u pleh, malo ga izbodite vilicom i još malo vratite u hladnjak. Sada je vrijeme da ribate oguljene jabuke i napravite fini nadjev. Ako ga radite ranije jabuke će previše potamniti pa za ljepši efekt ja to radim ovako. Ako jabuke puste puno soka, malo ga iscjedite, može ubaciti i malo krušnih mrvica. Ako je nadjev premokar tijesto će se razmočiti i neće biti prhko. Ja kada stavljam jabuke na tijesto još ih sa rukom malo stisnem i ocijedim.Sada je vrijeme za drugi dio tijesta koji se isto treba razvaljati na pobrašnjenoj podlozi i prekriti s njim pitu.Donje i gornje krajeve malo spojite sa prstima. Ako želite da bude malo izgledom efektnija možete isto neki oblik izrezati kao i ja srca.

To se radi prije stavljanja na pitu. Stavite u zagrijanu peć na 180°C nekih 15-20 min.

Kada je pita gotova, malo ju pohladiti, posipati šećerom u prahu i poslužiti dok je još malo topla.

Savršeno! Dobar tek! party

Oznake: kolači, desert, pita od jabuka, apple pie, kolač sa jabukama, jesen

16.10.2017. u 22:02 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 15.10.2017.

White chocolate chip cookies


Nekada me baš uhvati želja za tim američkim keksićima, koji za razliku od naših nisu hrskavi već kako oni to kažu "chewy". Tope se u ustima i baš su nekako fino čokoladni.rofl
Kombinacije su razne, možete ih raditi svijetle sa tamnom ili mliječnom čokoladom, tamne sa bijelom čokoladom, sa orašastim plodovima, čak i sušenim voćem. Ja sam imala sada kod kuće samo bijelu čokoladu pa sam izabrala tu varijantu. Ako želite raditi svijetle iz recepta samo izbacite kakao.

SASTOJCI:
- 120g maslaca sobne temperature
- 80g bijelog šećera
- 80g smeđeg šećera
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- 160g oštrog brašna
- malo soli
- pola žličice sode bikarbone
- 1 žlica kakaa
- 1 jaje
- nasjeckana bijela čokolada (100-200g)
- po želji orašasti plodovi, ja sam stavila bademe

Izraditi maslac mikserom, u njega dodati šećer i vaniliju. Miksati dok se ne dobije lijepa pasta, zatim umiješati jaje. U drugu posudu izmješati suhe sastojke (brašno, sodu, sol i kakao) i postupno ih dodavati u "mokre" sastojke. Kada se sve sjedinilo umiješati komadiće čokolade. Za taj zadnji korak ne koristite mikser, kako bi čokolada ostala u lijepim komadićima. Ako želite staviti orašate plodove njih možete ubaciti u smjesu kada i čokoladu, što je najjednostavnije, ali se oni onda neće ovako vidjeti kao na slici. A pošto kod mene uvijek oči jednako jedu rofl ja nasjeckam bademe ili lješnjake sitno i onda kada formiram kuglice od keksića samo ih uvaljam u to.
Predlažem da smjesu pokrijete folijom i stavite bar pola sata u hladnjak kako bi vam se lakše oblikovala. Kada se ohladila oblikujte kuglice i slažite na papir za pečenje. Jako je važno da znate da se one rade kao loptice, a tijekom pečenja se skroz spljošte u keksiće kao na slici. Pazite da vam razmak bude dovoljno velik između keksića. Npr od ove količine sastojaka ispast će vam nekih 15 - 20 keksića raspodjelite to na dva pleha ili dva puta kako vam se ne bi spojili ako ih previše nagurate.
Peći na 190°C 10-11 minuta.
Dobar tek!

Oznake: Čokoladni keksi, Keksići, chocolate chip cookies, čokolada, bijela čokolada

15.10.2017. u 16:34 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 24.09.2017.

Macarons

Već sam nekoliko puta radila ove prefine francuske kolačiće, ali sam stalno odgađala staviti recept. Ne jer ga sebično čuvam, nego sam htjela biti sigurna u ono što pišem i preporučam.wink



I mene su dosta plašili sa tim famoznim kolačima koji nikako ne mogu uspjeti u kućnoj radinosti, ali pošto ih stvarno jako volim morala sam probati. Stvar je ovakva, da su baš najjednostavnija stvar na svijetu - nisu. Da će vam sigurno odmah uspjeti savršeno, možda i neće. Ali uz malo prakse i savjeta od mene vjerujem da ćete i vi biti oduševljeni. Radila sam ih dosta puta i probala dosta verzija uvijek su bili fini ali ne uvijek i "savršeni" kako macaronsi moraju biti. Moja verzija s kojom sam ja oduševljena i kojoj ne mogu naći zamjerku je ova:
SASTOJCI:
Macaron:
- 100g sitno mljevenih badema (što su bademi sitnije mljeveni, to su macaronsi ljepši i puniji)
- 3 bjelanjka
- 50 g šećera
- 200g šećera u prahu
- po želji boja u gelu
Važno je da imate dresir vrećicu (za ukrašavanje) sa okruglim nastavkom. Ja ih uzimam jednokratne u dm-u, odmah dobijete osnovne nastavke uz njih.

Punjenje:
- po želji, možete raditi čokoladni ganache, slatko vrhnje sa bademima, slatko vrhnje sa linoladom ili nutelom, karamel ili neku drugu vama omiljenu kremu.

PRIPREMA:
- Bjelanjke ostavim preko noći na sobnoj temperaturi ili od jutra do navečer ako ih radim kasno. To je važno iz razloga što se oni tako suše. Macaronsi su osjetljivi na vlagu, ukoliko je vani kiša, postoji mogućnost da ne uspiju. Ali ljudi koji žive u vlažnim područjima savjetuju da će uspjeti ako 24-48 sati bjelanjci budu ovdojeni od žutanjaka.
- Pripremite si 3 pleha sa papirom za pečenje. Ako vam je lakše nacrtajte si krugove na njima ili možete kao i ja od oka. Važno je da vam je sve pripremljeno jer kada je smjesa gotova mora se sva odmah stavljati na papir.
- Što se tiče badema, bilo bi idealno samljeti ih u mlincu za kavu (koji ja nemam). Moje verzije su: radila sam sa cijelim bademima koje sam predhodno pržila, hladila pa mljela u blenderu da budu kao prah (mora se samo mljeti isprekidano kako se oštrice ne bi pregrijavale i zagrijavale bademe); sa cijelim bademima koje sam samljela ali ne skroz sitno i sa bademovim brašnom. Verzija sa bademovim brašnom mi je ispala najbolje a i definitivno je najjednostavnija.
- 100g mljevenih badema ili bademovog brašna još jednom samljeti sa šećerom u prahu kako bi se dobro izmiješali sastojci i staviti na stranu. Nemojte bademe mljeti same, nego obavezno sa šećerom.
- Bjelanjke je najbolje miksati u staklenoj ili metalnoj posudi koju ste predhodno prebrisali sa malo octa kako bi bili sigurni da nema masnoće. Miksati ih na najvećoj brzini dok se ne stvori pjena, zatim dodavati postupno 50g šećera dok ne dobijete lijepu meringu. Ona ne smije biti previše miksana da se gruda a ni premalo da nije dovoljno čvrsta. Jedan test po kojem možete znati je da kada podignete metlice od miksera snijeg mora ostati stajati kao na slici.

Sada bademe i šećer u prahu prosijete u snijeg i platičnom ili silikonskom špatulom ih umješate. Radila sam i bez prosijavanja, ali ovako su puno ljepši, a mislim i da manje zraka ima u njima na ovaj način.

Važno je da se smjesa dobro sjedini, da ne bude pregusta, ali isto tako se ne smije miješati previše kako se ne bi razvodnilo. Tehnika miješanja macaronsa se zove "folding" slaganje ili preklapanje. Na taj način i morate miješati, preklapati sa špatulom odozdo prema gore. Netko si pomaže brojanjem, preklopiti ćete ih nekih 50ak puta. Pokušala sam gotovu smjesu tj. gustoću dočarati na slici:

Boju možete usipati u snijeg kada je pri kraju ili kada umiješate bademe. Ukoliko želite različite boje podijelite smjesu u par posudica kada je gotova i onda umiješajte boje.
Sada smjesu stavite u dresir vrećicu sa okruglim nastavkom i istisnite ju u kružićima od nekih 3cm na papir. Važno je da vrećicu držite ravno i okomito i stišćete. Smjesa će sama popuniti krug. Kako završite sa svakim plehom snažno ga bar tri puta lupite snažno o podlogu kako bi sav zrak izašao iz macaronsa i ostavite da stoje bar 30ak minuta do sat vremena tako na zraku prije pečenja. Ova dva koraka gdje morate lupati o podlogu i ostaviti macaronse da stoje prije pečenja NIKAKO NE PRESKAČITE! Ako ih prerano stavite peći popucati će izvana, a ako ih ne lupate o podlogu ostati će vam šuplji unutra. Ostavite razmak među kružićima da vam se ne spoje.Znati ćete da su dosta stajali kada ih dirnete a njihova površina nije više ljepljiva

Peći na 150°C oko 8 minuta. U pravilu se peku od 8-12 minuta, ovisi o peći i debljini pleha. Kod mene je 8, 9 minuta taman. Ne smiju vam potamniti. Kada su pečeni izvadite ih sa papirom na rešetku da se hlade. Tek ohlađene pažljivo skidati sa papira. Ovako izgledaju pečeni:

Tips and tricks: tricks:9FF>Tips and tricks:
- Pripazite da vam papir za pečenje nigdje nije podignut jer će vam rubni macaronsi ispasti krivi.
- Kada ih napunim i spojim poslažem ih vodoravno i stavim u hladnjak
- Najfiniji su drugi dan kada se krema sjedini sa keksićem
- Od ove količine dobijete 30ak napravljenih macaronsa (ovisi o veličini)
- Ne duplajte smjesu ako nemate više od tri pleha u kuhinji, smjesa ne smije stajati. Radije drugu turu radite ispočetka.


Dobar tek!

Oznake: Macarons, makaronsi, macaron, francuski kolači u boji, keksi, desert

24.09.2017. u 20:56 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 17.09.2017.

Tortice od sira

Torte od sira ljudi ili vole jako ili ih uopće ne vole. Meni osobno jako paše kombinacija slatkog sira i keksića, pogotovo sa voćem ili voćnim sirupom. njami



Cheescake ima hrpu verzija, neke se peku, a neke ne. Meni je ova najdraža i na vrlo sličnom principu radim i veliku tortu. Ovdje su mjere samo drugačije da bi odgovarale za 12 tortica rađenih u kalupu za muffine.

SASTOJCI:
Podloga:
- 100g omiljenih keksića
- 40g otopljenog maslaca
- 30g šećera
- mrvica soli
Fila:
- 300g sviježeg sira
- 2 jaja
- 1 vanilin šećer
- naribana korica 1 limuna
- 70g šećera
Preljev:
- 200ml milerama
- 2 žlice šećera
- mala žličica ekstrakta od vanilije

Podloga:
Za ove tortice sam upotrebljavala plazma kekse (njih uvijek imam doma), inače su odlični i sa petit, grance reale, koje god suhe volite. Smrvite ih i pomiješajte sa otopljenim maslacem i šećerom. Keksiće utisnite na dno kalupa za muffine (morate koristiti čašice kako bi ih lakše vadili).

Fila:
Miksati sir sa šećerom, koricom limuna i dodavati jedno po jedno jaje. Ukoliko volite da su vam kolači manje slatki uvijek prije jaja postupno dodavati šećer i probavati. Filu raspodijelite u čaše i stavite peći na 180°C 10-15 minuta. Zatim izvadite, prelijte malo preljeva po svakoj tortici i vratite u peć na još 5 minuta. Ohladiti prije serviranja i skidanja čašica.


Ukrasiti voćem po želji, sa listićem mente uz svako voće izgledaju savršeno!
NAPOMENA: Ako radite sa oreo keksima ili nekim drugim keksima sa kremom, neće vam možda trebati uopće maslaca ili samo malo koliko je potrebno da se keksi skroz povežu.
Dobar tek! wink

Oznake: cheescake, torta od sira, male tortice, kolači, šumsko voće, sir, keksi

17.09.2017. u 09:01 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 13.09.2017.

BUHTLICE

Sa kišom i hladnijim vremenom volimo miris toplih peciva u kući. Moja curka obožava buhtle sa pekmezom, ovaj puta sa domaćim pekmezom njene bake. njami
Sa dizanim tijestom se nekako uvijek čini da ima puno posla, malo zamijesi pa se dugo diže pa premijesi pa se opet dugo diže. Imate osjećaj kao da ste cijeli dan u kuhinji. Ali sa dobrom organizacijom i malo prakse vidjet ćete da je to zapravo sve zajedno 20ak minuta posla samo, a itekako se isplati.
Ja volim raditi male buhtlice kako ne bi bile baš previše "krušaste", već podjednak omjer nadjeva i kruha.


SASTOJCI:
- 2 jaja
- 2 žlice šećera
- 100g maslaca
- limunova korica ili limun šećer (što god vam je draže)
- 150ml mlijeka
- 20g sviježeg kvasca
- 550g oštrog brašna
- sol
- 2 žlice ulja

- pekmez ili neki drugi nadjev
- šećer u prahu

PRIPREMA:
U 50ml toplog mlijeka dobro izmiješati izmrvljeni svježi kvasac i 1 žlicu brašna. Ostaviti 10ak minuta. Za to vrijeme u drugoj posudi pjenasto izmiješati mikserom jaja, šećer, maslac i naribanu koricu limuna. Pomiješati brašno i malo soli. Moj savjet je da se brašno uvijek prvo prosije prije upotrebe. Naizmjenice dodavati brašno i preostalo mlijeko smjesi od maslaca i jaja uz neprestano miješanje. Pred kraj dodati i rastopljeni kvasac i ulje. Za sva tijesta koristim spiralne metlice od miksera. Miksate dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Ako je potrebno još malo doraditi rukama.
Ostaviti na toplom, pokriveno čistom kuhinjskom krpom da se diže oko sat vremena.

Kada se tijesto diglo premjestiti na pobrašnjenu radnu podlogu i razvaljati. Narezati na kockice i staviti po žlicu pekmeza ili nekog drugog nadjeva. Prikupiti i pritisnuti rubove kao male vrećice i naopako slagati na pleh koji ste predhodno premazali maslacem i posipali brašnom. Kada ih složite u pleh ostavite da se dižu jos bar pola sata. Ja sam ih prije pečenja premazala rastopljenim maslacem. Peći 5 minuta na 250°C, a zatim još 15 minuta na 180°C

Kada je pečeno posipati šećerom u prahu. njami
Dobar tek!

Tips and tricks:
- Kod dizanih tijesta namirnice moraju biti sobne temperature.
- kvasac se mora dignuti 3 puta. Prvi puta u mlijeku, drugi puta u izrađenom tijestu i treći puta prije pečenja.

Oznake: PECIVA, buhtle, pekmez, toplo pecivo

13.09.2017. u 16:22 • 0 KomentaraPrint#^

PITA OD LIMUNA

Moja verzija ova predobre kremaste torte! Jako volim prhko tijesto i iako ga se ljudi dosta boje upotrebljavati uz par savjeta ono će vam uvijek ispasti savršeno.


SASTOJCI:
Prhko tijesto:
- 300g oštrog brašna
- 200g HLADNOG maslaca
- 100g šečera
- 1 jaje
- 2 vanilin šećera
- kora 1 limuna

Krema:
- 300g sira Mascarpone
- 1 vanilin šečer
- 150ml soka od limuna (3 srednja limuna)
- 150g šećera u prahu
- 500ml nezaslađenog vrhnja za šlag (36%MM)
- 1 šlagfix

Prhko tijesto:
Prosijati brašno na podlogu, zatim hladni maslac mrviti zajedno sa brašnom dok ga ne smrvite na ujednačene dijelove (kao na slici). Po tome posipati šečer pomješan sa vanilin šečerom i naribati koricu jednog limuna. U sredini napravite rupu i staviti jedno jaje.

Sa hladnim rukama zamjesite tijesto dok ne dobijete lijepu ujednačenu masu kao na slici dolje. Za prhko tijesto je bolje da ga se mjesi što je kraće moguće. Tijesto kada ste zamjesili zamotajte u foliju i ostavite u hladnjaku 1-2 sata.

Ohlađeno tijesto razvaljati na pobrašnjenoj podlozi i staviti u kalup. Bilo bi idealno da je kalup baš za pite, no ja ovdje radim u kalupu za torte. Utisnuti prstima da dobijete lijep oblik za pitu. Kalup nije potrebno mastiti jer je tijesto dovoljno masno. Prije pečenja ispikajte tijesto sa vilicom kako bi tijesto ostalo ravno. Peći na 200°C 20 minuta.

KREMA:
Smiksajte u jednoj posudi dobro ohlađeno vrhnje za šlag (ja koristim nezaslađeno vrhnje za šlag) sa šlagfixom, u drugoj posudi smiksajte sir, vanili šećer, šećer u prahu i sok 3 srednja limuna (cca 150 ml). Kada se smjesa ujedini dodajte joj šlag.
Kada se tijesto ohladi na njega nanijeti kremu i staviti još malo u hladnjak da se poveže. Pitu je idealno raditi dan prije kako bi se sokovi iz kreme povezali sa podlogom.


Tips and tricks:
- za prhko tijesto vrijedi jedno pravilo: ŠTO HLADNIJE! Hladne ruke, hladan maslac, što kraće mijesiti i zatim opet u hladnjak!
- kod vrhnja za šlag kao što sam napisala u prošlim postovima također je važno da je hladno! 24 sata prije u hladnjaku, 10 minuta prije u zamrzivaču. Svi ostali sastojci koji se povezuju sa tom kremom neka također budu hladni. Ako vam se krema čini malo mekana za ukrašavanje, ostavite ju na 15ak minuta u hladnjak pa zatim ukrašavajte. Budite oprezni kod miksanja tučenog vrhnja, ako ga se predugo miksa on se pretvara u maslac.
Dobar tek!

Oznake: pita od limuna, limun, limun pita, torta, pita, desert

13.09.2017. u 15:37 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 07.09.2017.

Pavlova torta by Nikolina

Pavlovu tortu OBOŽAVAM!! To je najlakša i najfinija voćna torta koja postoji, a i njen "neuredni" look meni daje posebni šarm. Vrlo je jednostavna za napraviti i s njom ne možete fulati, osim što je možda neće biti dovoljno! njami

Pavlova se može raditi u sto verzija, definitivno će ih ovdje tokom vremena biti još. Sa čokoladom, karamelom, lemon curd kremom...ma uz beze kore paše sve savršeno. Što se tiče kreme za Pavlovu najbolje paše neka verzija vrhnja za šlag sa nekim sirom. Mascarpone je moj favorit. Kremast je i čvrst, sa njegovim dosta neutralnim okusom se da napraviti što god vam padne na pamet, a daje prekrasnu punoću kremi.

Pa evo te moje krasotice sretan




SASTOJCI:
Kora:
- 5 bjelanjaka
- 250 g šećera
- 1 žlica octa
Krema:
500 ml vrhnja za šlag nezaslađenog sa 36% MM
2 žutanjka
2 vanilin šećera
250 g sira Mascarpone
150 ml mlijeka
100 g šećera
+ voće po želji

Kora:
Bjelanjke miksajte na najvećoj brzini, kada se počne stvarati pjena počnite lagano ubacivati šećer i žlicu octa i dalje miksati. Smjesa je gotova kada je lijepo čvrsta, sjajna i ljepljiva. Kod Pavlove torte savršena je nesavršenost. Budite svjesni da se te kore ne mogu nanijeti savršeno ravno kao i biskvit, te da će se one sušiti i kod prebacivanja vjerojatno i malo puknuti. To je sve u redu. Kod ove torte izbjegava se kalup, najbolje je nacrtati krug na masnom papiru za pečenje i na njega nanijeti bjelanjak. Ja to radim na način da sa vrećicom za dekoriranje napravim krug kojeg i popunim (samo iz razloga da bude što ravnomjernije raspodijeljeno) i onda na rubovima sa okruglim nastavkom radim "pufne". Tako mi ostane udubina koju onda punim kremom i voćem. Torta isto tako savršeno izgleda ako se smjesa nanese samo ravno, čak se može i slagati na kat. Suši se na 150°C 30-45 minuta. Ovisi o peći. Kada je gotova sa papirom se vadi i pustite ju da se ohladi. Nakon toga pažljivo odvojiti papir i staviti na tanjur ili stalak.

Krema:
Na pari ili skroz laganoj vatri tući žutanjke, mlijeko, šećer i vanilin šećer. Dok se lijepo ne zgusne, zatim ostaviti da se ohladi. Miksati dobro ohlađeno vrhnje za šlag, kada je gotovo dodati hladan mascarpone i ohlađenu kremu od jaja. Sve smiksati i stavljati na tortu. Također se moze "pufati" ili samo namazati.
Na tu kremu sam stavljala maline, borovnice i ribizl. Važno je da oprano voće dobro i posušite kako se voda ne bi slijevala po kremi.

Radila sa i ljetnu verziju za vrijeme sezone jagoda sa listićima badema.



Tips&Tricks da bi desert bio što uspješniji:
- Sve torte sa beze korama je uvijek bolje poslužiti drugi dan kada se sve poveže, ali meni su i isti dan jako fine.
- Kako bi se što prije ohladila, kremu nakon kuhanja stavite u plitku posudu i pokrijte prozirnom folijom ali tako da foliju zaljepite za kremu kako se ne bi stvorila kora. Stavite posudu u zamrzivač. Tu i tamo promješajte.
- Kada koristite nezaslađeno slatko vrhnje pripazite samo da je 36% mliječne masti te da je jako dobro ohlađeno. Idealno bi bilo 24 sata prije u hladnjaku i 10 minuta prije u zamrzivaču. Ja i metlice od miksera stavim u zamrzivač par minuta prije.
- Krema će biti najpodatnija i najpostojanija ako su vam svi sastojci koje ste umješali u vrhnje hladni!

Dobar tek! :)

Oznake: torta, pavlova torta, kolač, voćna torta, desert, kuhanje

07.09.2017. u 12:28 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 06.09.2017.

Ledeni vjetar

Ovo je jedna od već domaćih torta na našim rođendanima. Toliko domaća da mi je već pomalo dosadna, ali svi joj se uvijek vesele pa se tradicija nastavlja. Ovisno o broju gostiju povećavam količinu. Ponekad je ona okrugla kao što je bila ova sada koju stavljam, ponekad u svom klasičnom duguljastom obliku ili velika A3 wink Kod nje je sve moguće, količina se vrlo lako preračunava za sve oblike i potrebe.



SASTOJCI:
Kore:
- 9 bjelanjaka
- 300 g šećera
- 3 male žličice jabučnog octa

Krema:
- 9 žutanjaka
- 4 žlice šećera
- 4 žlice oštrog brašna
- 250ml mlijeka
- 3 vanilin šećera
- 250g maslaca

- 400ml nezaslađenog slatkog vrhnja
- 50 g šećera u prahu
- minimalno 2 vrste voća
+ sastojci za ukrašavanje. (šlag, ticino masa, buttercream...) Ovdje sam koristila swiss meringue buttercream umjesto šlaga i mogu reći da sam bila prezadovoljna. Krema je postojana, lako je s njom raditi a nije preteška. Njoj ću posvetiti poseban post naughty

PRIPREMA:
Kore:
Torta se sastoji od tri beze kore. Ja svaku radim posebno kako bjelanjak ne bi predugo stajao i razvodnio se. Podijelite sastojke za tri kore. Dakle, istući čvrsti snijeg od 3 bjelanjka uz dodavanje 100g šećera i malu žličicu octa. Kada je smjesa lijepa, čvrsta i ljepljiva staviti ju na masni papir za pečenje. To se može raditi tako da se stavi papir preko dna kalupa i zatim pričvrsti krug kalupa na to ili jednostavnije samo nacrtati krug na papiru i ravnomjerno razmazati bjelanjak. Ako nemate iskustva sa beze korama nemojte se prepasti ako izgledaju malo ružno i neravno.To je za takve kore normalno.Zagrijati peć na 150°C i peći (sušiti) 30-45 min (ovisi o pećnici) dok ne poprimi lijepu nježno žutu boju. Tako ponoviti jos dva puta. Iako se čini dugo vremena i puno posla, zapravo sve to ide vrlo brzo. A i na kraju nećete požaliti! njami

Krema:
Žutanjke pjenasto razmutiti sa šećerom, dodati brašno, mlijeko i vanilin šećer. Kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Kada se krema ohladi dodati joj pjensto izrađen maslac.
Posebno istući nezaslađeno vrhnje za šlag i dodati mu šećer u prahu.

Torta se slaže ovim redom: Kora -> krema -> prvo voće -> šlag -> kora -> krema -> drugo voće ->šlag -> kora ->tanji sloj kreme po cijeloj torti.

Tips&Tricks da bi desert bio što uspješniji:
- Sa tortama i kolačima uvijek morati biti strpljivi, ne žurite sa korama. Radite jednu po jednu, taman na vrijeme kada ju morate staviti u peć. Ne riskirajte da vam predugo stoje na zraku.
- Nakon što se kore ispeku izvadite ih sa papirom da se hlade, odvojite ih od papira tik prije slaganja. (Sa papirom je lakše sa njima manevrirati)
- Kako bi se što prije ohladila, kremu nakon kuhanja stavite u plitku posudu i pokrijte prozirnom folijom ali tako da foliju zaljepite za kremu kako se ne bi stvorila kora. Stavite posudu u zamrzivač. Tu i tamo promješajte.
- Maslac prije stavljanja u kremu mora biti sobne temperature te dobro izmiksan (barem 3-4 min) kako bi bio što prozračniji i lakši. Na taj način će vam krema biti toliko fantastičnog okusa da bi ju jeli i samu thumbup
- U svojim desertima koristim nezaslađeno vrhnje za šlag te mu dodajem šećer u prahu po potrebi. Postoji i zaslađeno vrhnje koje je postojanije i lakše za izradu ali za moj ukus malo preteško. Ako koristite kao ja nezaslađeno pripazite samo da je 36% mliječne masti te da je jako dobro ohlađeno. Idealno bi bilo 24 sata prije u hladnjaku i 10 minuta prije u zamrzivaču. Ja i metlice od miksera stavim u zamrzivač par minuta prije.


Oznake: ledeni vjetar, voćna torta, kolač, desert, torta, kuhanje recepti

06.09.2017. u 14:05 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

O meni...

Moje ime je Nikolina. Torte i kolači su moja veika ljubav koju želim prenijeti i na vas. Ovdje ću sa vama podijeliti prefine i isprobane recepte. Potruditi ću se napisati ih što bolje i detaljnije kako bi vaš uspjeh bio zagarantiran. Nadam se da će vam se svidjeti recepti te da ćete oduševiti sebe i svoje bližnje sa prefinim desertima.

Pratite me za sve novitete i na facebooku i instagramu mah