Koi - ljepotica Japana!

Image and video hosting by TinyPic

Pri samom razmišljanju i planiranju držanja tih veličanstvenih riba morali bismo znati nekoliko stvari o tim ribama - ponajviše o veličini koju dostiže (čak 100cm), prostora u kojem obitava te o adekvatnim uvjetima držanja i prezimljavanja.

No najprije "lekcija iz povjesti".

Koi je danas nacionalna riba Japana, koja se drži za ukras. Mada prvi selekcionirani oblici datiraju iz predkristovskog doba, postoji teorija o njihovom putu do današnje postojbine Japana, zapisi i neke činjenice u kulturi naroda dalekog istoka, pa čak iz Perzije, od Kine i Koreje gdje se koi držao u konzumne svrhe.

Novija povjest piše da je koi došao u Japan otprije 1000 god. gdje je njihova svrha uzgajanja postala nešto više od tek konzumne. Tek oko 1840 zabilježeno je ozbiljnije držanje, te se koi selektirao i počeo uzgajati kao riba za ukras i hobi. 1968 god., proglašen je nacionalnim¨blagom¨Japana, a danas se uzgaja diljem svjeta u komercijalne svrhe, ljubavi prema njima, zarade,...

Nishikigoi je danas klasificiran po varijacijama boja, a svaki varijetet krase određeni spektri boja, prošaranosti, te nijanse. Nazivi potječu iz japanskog jezika:

Kohaku, Sanke, Showa, Utsimorono, Bekko, Asagi, Shusui, Koromo, Kawarimono, Hikarimuyi, Hikarimoyo, Hikari utsuri, Gin rin, Tancho, Doitsu.

Osim varijacije koi se i kategorizira (određuje cijena) po veličini, starosti, spolu, krvi(osvajanje titula), uzgajivačima,...

Ako se odlučite za držanje koi-a važno je omogućiti tim ribama adekvatne uvjete. Pod tim podrazumjevamo veliki ribnjak, s obzirom da narastu i do 1 metar, a zabilježeni su i veći primjerci.

Držanje, tj. gajenje i prehrana koija bazira se na hrani različita porjekla. Iako je većinom svežder, najčešće se koriste paletirana suha hrana koja zadovoljava njihove potrebe, no može se koristiti i živa hrana- gliste, ličinke, kukci, muhe, povrće,...

Način prezimljavanja(prirodni)Koija

Najbolji način za uspješno prezimljavanje, tj. stadij mirovanja (slično zimskome snu), za vaše koije je prirodni način. Pod tim podrazumjevamo pridržavanje nekoliko prqavila i pri samoj izgradnji ribnjaka vodimo računa o njegovoj dubini. Ako želimo gajiti te ribe moramo imati na umu kolko narastu i kakav životni prostor trebaju.

Tako je i važan segment dubina koja kasnije u praksi dobro koristi za sami čin prezimljavanja ili vručih ljetnih mjeseci. Ona ne bi smjela biti ispod jednog metra, jer i sama gustoća vode na toj dubini iznosi 4 stupnja, što je dostatno da koi šarani uspješno prezime. Osim zimi, dubina pogoduje i ljeti, pa i pruža mogućnost gajenja bilja za dublju vodu (lopoč) i skrovište za ribe tijekom ljetnih mjeseci, kada voda premašuje temperature od 25°C.

Zimi se koi šarani ne hrane, jer ne jedu. Važno je bilo posljednjih dana (dok su jeli) u prehrani opskrbiti vitaminske sastojke i proteinsku hranu da bi sam metabolizam ribe ojačao i spremio se mirovanje. Koiji miruju na dnu i troše zalihe hrane iz organizma, tek neophodno za preživljavanje.

Osim prijašnje prehrane važno je bilo spremiti i okoliš. Pod tim podrazumjevamo (ako nemate slap il pumpu) šuplje vaze ili posude na dnu bazena radi koncentracije kisika u vodi (jer ribe i dalje dišu). Konstantno se buše rupe u ledu radi "disanja" ribnjaka i izlaska otrovnog metana.

Pumpa, ili ako još imate element slapa, idealno će poslužiti da se voda ne zaledi i obogatit će bazen kisikom, kojega nema dovoljno, bez obzira što mu je u hladnoj vodi koncentarcija veća. Važno je i reći da, i kad završi period zime (temp. iznad 10 stupnjeva), da koijima treba opskrbiti vitaminsko bogatu hranu radi jačanja metabolizma i njihove reprodukcije.



Spol i razmnožavanje:

U našim područjima koi dostiže spolnu zrelost s 3-4 godine starosti. Reprodutivni ciklus započinje kod mužjaka u testisima razvojem spermatozoida, a u ženki u jajnicima razvojem jaja (ikri).

Mrijest se očituje izbacivanjem ikre i mliječi, a oplođena ikra se lijepi za vodenu vegetaciju (ili ostale elemente akvarijju/ribnjaku).Ovisno o klimatskim uvjetima, šarani se mrijeste jednom ili više puta godišnje. U našim krajevima umjerene klime to se događa jednom godišnje - u proljeće kada se temperatura vode ustabili na oko 18°C.

Spolno zreli mužjaci i ženke se okupljaju. Ženkama je analni otvor odvojen od spolnog, trbusi im otvrdnu i nabubre zbog razvijenih jajnika. Neposredno prije mrijesta okolica se spolnog otvora zacrveni i nabrekne. Mužjak nema tako tvrd i nabreknut trbuh, a oblik mu je izduženiji. Analni i spolni otvor u mužjaka su zajednički, a tvrde žbice prednjih peraja hrapave su i odebljale. Kao sekundarna značajka kod mužjaka je "svadbenu ruho" (kvržice po prsnim perajama i glavi).

Mrijest se odvija u 3 faze:
1.mužjak i ženka pivaju jedno uz drugo, matice (spolno zrele ženke) prikupljaju dojmove
2.predriga s mužjacima i priprema za mrijest.
3.ženke ispuštaju jaja, što je podražaj mužjacima da izbace mliječ

Zrela jaja padaju u vodu okružena mnoštvom spermatozoida, a jedan od njih prodire u jaje i oplođuje ga. Sva jaja koja nisu oplođena u prvoj minuti ostanu neoplođena jer je pokretljivost spermija 30 do 60 sekundi, a opna jaja se zatvara unutar 1 min nakon dodira s vodom. Oplođeno jaje se počne razvijati.

Važni su i vanjski faktori tj.osnovni (temperatura, sadržaj otopljenog kisika i svjetlosti) i stimulativni faktori (vremenske prilike sa stabilnim atmosferskim tlakom, prisutnost mužjaka i vodena vegetacija).Također je važna i odgovarajuća prehrana u to vrijeme (povišena razina proteina)

04.05.2009. u 22:43 |

ostavi trag… (5) | printaj. | x | ^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

desing by: dark sword dancer

< svibanj, 2009 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lipanj 2009 (3)
Svibanj 2009 (1)
Travanj 2009 (2)
Ožujak 2009 (1)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

da/ne?

Opis bloga








Image and video hosting by TinyPic

Pustite mlade da žive
kako žele, jer oni nisu
tražili da budu rođeni

Jean Paul Sartre:

Čovjek je, naime, ono što od sebe čini,
ukupnost svojih čina.
Čovjek je osuđen da bude slobodan.
Jedino ograničenje slobode jest sloboda.
Sloboda je struktura egzistencije.
Egzistirati znači naprosto tu biti.
Čovjek je suprotstavljanje, naspramnost.
Čovjek jest što još nije, i nije više što jest,
određen je vremenito, iz budućnosti, on je
pukotina u masivnom bitku po sebi.
Slobodan je i odgovoran.
Tjeskoba je način bitka slobode.

Linkovi:

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr

Startersport.hr
rukometna stranica

..ime... Dejan
...god... 24
...ljubav... nešto najljepše kada vam je onako kao meni :)
...slušam... JPop, pomalo Hip Hop
...volim... Japanski i Filipinski jezik, igrat' košarku i rukomet, svirat klavijature, plesat'
...nevolim... umišljene i dvolične ljude, jesti -> šala :)

moja malenkost

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!


Znaš kako su staroj Kini Bogovi poslušali svoje podanike ?

Tako da bi podanik skočio sa najviše planine ali bogovi ne slušaju ljude nego sami sebe a ako si kada čuo da je u vrijeme cara Hokita vjetar bujao pred gradom a jedan je čovjek istupio pred vjetar i vjetar ga je ubio. Pouka vjetar ne poštuje hrabre budale nego one mudre i za mene bi bilo najbolje isto napravit