Novinarska grupa - Naslovnica

14.05.2010., petak

Vatra - fuoco - fire

U OŠ Veli Vrh Pula u tijeku je integrirani tjedan u kojem se na svim nastavnim predmetima obrađuje jedna tema. Ovogodišnja tema jest VATRA. Nitko bolje od Velovršana ne zna kakvu razarajuću snagu i energiju vatra posjeduje. Osim što je, uz vodu, zemlju i zrak, jedan od elemenata stvarnosti, ona je i simbol obitelji, doma, snažnih emocija i istine.
Učenici će saznanja o vatri proširiti na raznim radionicama koje će njihovi učitelji organizirati u školi te u izvanučioničnoj nastavi. Vatrogasci, Hitna pomoć i Arheloški muzej pružit će učenicima informacije o važnosti i povijesti vatre, požaru i kako pomoći unesrećenima. Više o svemu saznajte u vijestima koje su za vas uredili novinari pod vodstvom prof. Patricije Percan Pamić.
fire Pictures, Images and Photos


RADIONICE


MALI REDATELJI

Učenici 5. a i 5. b razreda u utorak 11. svibnja 2010. godine stvarali su vlastiti animirani film. Organizator radionice bio je prof. Igor Jovanović, a voditelji Marko Zdravković Kunac i Ivan Dobran. Animirani film nosit će naslov IZVANZEMALJCI U OŠ VELI VRH . U filmu će biti govora o posjetu izvanzemaljaca i njihovom uništenju naše škole. Budući da za tri sekunde jednog animiranog filma jesu potrebne sedamdeset i dvije sličice, svaki je učenik trebao nacrtati osam sličica. Prema riječima učenice 5. b Eni Burić radionica im se jako svidjela, mnogo su naučili te željno iščekuju završetak filma.

Ivana Pušar i Sara Matošević


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


GOOD SERVANT, BAD MASTER

Profesorice Nada Suton i Danijela Ćuturilo organizirale su radionicu engleskog jezika – „Fire – good servant, bad master“. Učenici su sudjelovali u radu izrađujući plakate, stripove, zagonetke i osmosmjerke te pišući sastave. Imali su priliku odabrati rad u paru ili grupi. U radionici su sudjelovali učenici od petog do osmog razredu.

Irma Čulić i Ema Žgrablić


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


FENIKS U OČIMA SLIKARA

Ptica Feniks dospjela je u grčke i rimske mitove iz Egipta. Grci i Rimljani smatrali su je pticom koja je imala čudesnu moć da se svakih pet stotina godina u svom gnijezdu spali, a iz pepela ustaje pomlađena za novi život. Tako je postala simbol uskrsnuća.

Likovna radionica pod vodstvom prof.Ranić i povodom integriranog dana odabrala je feniksa kao motiv za oslikavanje platna i papira. Polaznici su mogli odabrati rad u paru ili grupi. Učenici u grupama oslikavali su feniksa na velikom sivom papiru. Preostali koji su odabrali rad u paru likovno su se izrazli uz pomoć platna. Tehnika nije bila zadana, ali većina učenika je odabrala temperu.

Učenici su se dobro zabavili i nadamo se da će radovi krasiti našu novu školu.Radovi zrače vatrenom porukom i učenici su uspjeli prenijeti svoje ideje u sliku.

Diana Zrnić i Lovro Novoselić


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

GLAZBOM DO USPJEHA

U radionici glazbene kulture koju vodi prof. Ana Brajković učenici uživaju u glazbi. Iako ih je samo petero oni uporno uvježbavaju odabrane pjesme . Posebno pripremaju skladbu „Nova vela škola“ koju će predstaviti na završnoj školskoj priredbi 17. lipnja 2010. u Domu hrvatskih branitelja.




Ema Ulemek i Ana Batel


Image and video hosting by TinyPic


VATRA I VULKANI

Vulkan je geološki oblik (najčešće planina, no također ima i podmorskih vulkana) gdje magma izlazi na površinu Zemlje. Vulkani bitno utječu na oblikovanje Zemljinog reljefa. Dijelimo ih na aktivne i neaktivne. Magma može izlaziti erupcijom i izlijevanjem.

Učenici ,u geografskoj radionici koju vodi učiteljica Šuster , izrađuju plakate o vulkanima. Podijeljeni su u četiri grupe. Prva grupa izrađuje plakat o tipovima vulkana, druga o vulkanima u svijetu, treća grupa o izgledu vulkana ,a četvrta se opredijelila za vulkane Etna i Hekla. U radionici sudjeluje sedamnaest učenika.

Diana Zrnić i Lovro Novoselić


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

HOMO ERECTUS
LA SCOPERTA DEL FUOCO


U radionici talijanskog jezika učenici su se ozbiljno prihvatili posla . Razradili su dvije teme značajne za razvoj čovječanstva tj. HOMO ERECTUS i LA SCOPERTA DEL FUOCO . Profesorica Ariana svojim je učenicima objasnila sve o navedenim temama te uslijedilo je rješavanje radnih listića. Učenici su bili zainteresirani i njihova je učiteljica bila zadovoljna postignutim uspjehom .

Lea Šljivić i Sara Matošević


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


POEZIJA O VATRI

Radionica hrvatskog jezika koju predvodi profesor Rajić bavi se, kao i ostale, temom vatre. U radionici sudjeluje oko dvadesetak učenika petih, šestih i sedmih razreda.

Ema Ulemek i Ana Batel


Image and video hosting by TinyPic
Sudionici olovkom crtaju vatru tj. šablonu koju profesor izrezuje te ju zatim sprejem u boji vatre ukrašavaju. Saznali smo da je sljedeći korak pisanje poezije koja će govoriti o vatri.Uspješnije radove moći ćete pogledati na završnoj školskoj priredbi . Učenici su spojili ugodno s korisnim tj. mnogo su naučili, ali i zabavili se.
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

VATRA JE BOŽJA SNAGA

U vjeronaučnoj grupi učenici su izrađivali papirnate simulacije događaja na dan pedesetnice. Pedeset dana nakon smrti na križu i uskrsnuća ,u dvoranu posljednje večere silazi Duh Sveti u obliku plamenih jezičaca.

Novinarska Grupa

Vatra u Bibliji predstavlja božju snagu i energiju. Ispod svake trodimenzionalne figure vatre ,učenici su ispisivali reprezentativne biblijske citate o ognju, žari i plamenu.


Novinarska Grupa

Učenici su tijekom izvanučionične nastave posjetili pulske vatrogasce , liječnike i medicinske sestre koje pružaju prvu pomoć.Od vjeroučitelja Domagoja saznali su da je zaštitnik vatrogasaca Sv. Florian, dok je Sv. Luka zaštitnik liječnika .

Novinarska Grupa

Tradicijski u Svetoj Zemlji patrijarh ulazi u Isusov grob (bez šibica) i izlazi sa zapaljenom granom (simbol vatre i Isusova uskrsnuća).Svi su se složili da je vatra život i božja snaga .

Ivana Pušar i Mihael Stojanović


KEMIJA

U radionici kemije koju je vodila profesorica Nataša Trenčevska bilo je veoma uzbudljivo .Naime prof. i učenici radili su pokuse vezane za vatru. Jedan pokus nosio je ime 'vatrena zmija' . Sudionici radionice prolili su alkohol te ga zapalili. Također napravili su smjesu za gašenje vatre, a zatim 'vatrenu zmiju' ugasili vlastitim protupožarnim aparatima! Voditeljica radionice bila je zadovoljna učenicima koji su sudjelovali u pokusima, zabavili se i zasigurno naučili nešto novo!

Druge zanimljive pokuse možete pogledati u video zapisima. Sigurni smo da će vam se svidjeti!

Petra Maras i Natalija Ljubičić



POKUSI I FIZIKA = ZABAVA

U radu radionice fizike sudjelovali su učenici sedmih razreda . Učenici su se okušali u različitim pokusima . Zadatak svakog polaznika radionice bio je da unaprijed kod kuće pripremi jedan pokus kako bi sa sigurnošću pristupali današnjim zadatcima. Dokazivanje poluge, podtlak i Arhimedov zakon samo su neki od pokusa koji su se prikazali na radionici fizike. Učenicima je bilo zanimljivo i profesor je izrazio svoje zadovoljstvo. Polaznici ove prijavili radionice pokazali su odgovornost i ozbiljnost, rekao je profesor Pašuld .

Odabrani pokus možete pogledati u videozapisu.

Natalia Ljubičić i Petra Maras



RADIONICA CRVENOGA KRIŽA

Prof. Štemberger , voditeljica radionice Crvenoga križa , pojasnila je učenicima kako vatra može ugroziti ljudski život i na koji način valja pristupiti unesrećenima .Bilo je govora i o jednom grčkom mitu koji se osnosi na vatru .Završni rezultat ove radionice bit će plakat koji će prikazati što su učenici naučili .

Lea Šljivić i Eni Burić

- 15:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2010 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Lipanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (3)
Prosinac 2010 (4)
Srpanj 2010 (1)
Svibanj 2010 (2)
Travanj 2010 (1)
Veljača 2010 (2)
Rujan 2009 (1)

Ostale rubrike: