Vijesti s bloga

/

Azerbajdžan odnio pobjedu na Eurosongu

Sinoć je održana završna večer Eurosonga, pobjedu je odnio azerbajdžanski duo Ell i Nikki s pjesmom 'Running Scared'. Jedvagenij je opet iskomentirao sve predstavnike, a Modesti je napisala da nažalost (ili na sreću?), osim trenda kantautorstva, Eurosong sada prati i druge aktualne svjetske glazbene trendove, pa su pojedine dosadašnje kategorije Eurovizije, pod utjecajem tih trendova, mutirale u novu kategoriju – iritantni gagizam.

/

Oko za oko, zub za zub

Hamurabijev zakonik predstavlja najpoznatiji i najbolje sačuvani zakonik drevne Mezopotamije, piše Ljuta baba. Član 196 kaže: Ako čovjek izvadi oko drugom čovjeku, ima da se oko i njemu izvadi. Prije sedam godina, njezin tadašnji dečko ju je polio sumpornom kiselinom nakon što je odbila udati se za njega. Ameneh je od tada slijepa i unakaženog lica. Sudac je nasilniku odredio kaznu, no djevojka je odbila novac i tražila je osvetu na isti način što je sudac i prihvatio. Mladića će drogirati u jednoj teheranskoj bolnici, a djevojka će mu u svako oko nakapati 20 kapi kiseline.

/

Galerija: Mljet - Odisejev otok

Ovo nisu ni potpune ni najpoznatije slike Mljeta. Tijekom trećeg boravka, Auzmish je uvidio da je cijeli otok jedan veliki, neiscrpni mozaik ljepote i povukao se na vlastito doživljavanje poluskrovitog bisera između stvarnosti i bajke. "U moru otok, na otoku jezero, na jezeru otok, na otoku samostan, u samostanu - voda". Tako, otprilike, počinje jedna od priča o Odisejevom Mljetu.

/

Odrpanka

Semiramidin vrt nije briga nešto previše što točno nosi, bitno joj je da se osjeća ugodno u odjeći koja je čista, ali počelo ju je zabrinjavati što joj je sva odjeća prije ili poslije strada u nekim situacijama koje rezultiraju ili nekom neoperivom flekom (obično na gornjem dijelu majici budući da određene neravnine gornjeg dijela trupa sprečavaju pad hrane u niže slojeve atmosfere) ili nekom rupicom do poderotinom.

/

Pa ti kupuj jeftino na akciji!

Dućani svakodnevno imaju neke prodajne akcije kojima je vrlo često teško odoljeti. Babl je za samo dvadeset kuna kupio na jednoj akciji solarnu svjetiljku. Donio je stvarčicu kući i zadubio se u nju. Čudo tehnologije! Zabode se u vrt ili u zemlju u tegli s cvijećem na terasi, preko dana sakuplja sunčevu energiju, a noću svijetli. Veselo ju je zapiknuo u teglu s cvijećem, pojavio se samo jedan problem – svjetiljka ne radi. Isplati li se kupovanje na rasprodajama, pogotovo stvari koje nam ne trebaju, a jeftine su?

/

Zašto pjevačice izgledaju kao transvestiti?

Sad kad je bliži tridesetoj nego dvadesetoj, Panonija se teško snalazi u modernoj glazbi. Ali shvatio je jednu stvar - pjevačice izgledaju kao transvestiti. Lady Gaga izgleda kao za vrapce plašiti, a još je potencirala da posjeduje penis među nogama, što je došlo nekako logički. Nema pojma što pjeva Kate Perry, ali zna da voli drpati žene, ali i da izgleda kao transvestit. Rihannu da obučeš kao muško, prošla bi za dečka.

/

Dobar i glup, ista je stvar

Hoda Kalimerov placem i pod nogama mu se nađe slamnati šešir. Podigne ga visoko i pita čiji je šešir. Budući da se nitko nije javljao, ostavio ga je na prvom štandu. Za koju minutu dotrči neki cigo za njim i viče da mu je ukrao šešir. Na putu kući na cesti je naletio na poveći kamen. I da netko autom ne naleti na kamen na cesti gurne ga nogom, kad iza zavjese začuje bakicu koja mu prijeti.

/

Čiju kuću je pomoćnik izmjerio?

Zatrpana projektima od kapitalnog značaja, dobila je Tessa novog suradnika. F. ima jako lijepo mlado lice, topao osmijeh, nimalo iskustva i pod njenom paskom će odrađivati manje projekte. Zamolila ga je da ode izmjeriti kuću, dala mu je adresu, fotke koje je napravila kad je prošli tjedan bila tamo, broj telefona vlasnika… F. se vratio nekoliko sati kasnije zadovoljan izmjerom. Dvije minute kasnije vidi da je snimio krivu kuću, uz pomoć Google Eartha otkrivaju da je fulao stvarnu kuću cca 500 metara. Čiju kuću je izmjerio?

/

I muškarci imaju G točku

Pri pogledu na muškarca, pozornost najviše privlači njegova G točka. Duboko modro more stalno pokušava objasniti misterij imaju li muškarci G točku. Da bi došla do odgovora, morala se upustiti u istraživanje. Kao svaka prava istraživačica izabrala je svoju metodu istraživanja – promatranje. Možda je njena metoda nepouzdana, ali gledajući muškarce sprijeda i straga, pogledom koji je bježao u visine, otkrila je G kao guzu.

/

Zašto Pink Floyd?

Velika kampanja Pink Floyd izdanja Why Pink Floyd donosi neobjavljenu glazbu iz arhive benda, kolekcionarske box setove i remasterirana izdanja kompletnog kataloga svih 14 studijskih albuma. Pink Floyd i EMI Music najavljuju sveobuhvatnu seriju izdanja, koja će sadržavati CD-e, DVD-e, Blu-Ray diskove, SACD, razne digitalne formate, i potpuno novu 'Best Of' kolekciju hitova.

/

Nema Hrvatske u finalu Eurosonga

Sinoć se održavala prva polufinalna večer Eurosonga na kojoj je nastupila i hrvatska predstavnica, no nije se uspjela plasirati u završnu večer. Blogerici Fotke i slično se nije svidio nastup Darije Kinzer, piše da je netko pobrkao lončiće i zaboravio da je ovo natjecanje za najbolju pjesmu, a ne za najboljeg mađioničara koji pjevačici mijenja haljine. Jedvagenij je iskomentirao sve sinoćnje natjecatelje.

/

Zašto se nikad više neće udavati?

Surfala je na kompu, kadli joj dođe daprostite ići na zahod. Digne se sa stolice, krene preko kuhinje, a trenirka joj - padne skoro do koljena. Stane, natege je prema gore i produži put zahoda. I onda putem do zahoda, nasred hodnika, opet stane, jer joj je nešto palo na pamet. Pomisli da ima muško u kući, kako bi na njega djelovao prizor sredovječne nje kako nateže trenirku preko trbuha. I odlučila je Marmontova da se zato više neće udavati.

/

Desertni fijasko u MasterChefu

Champs-Elysees se navukla na MasterChef, svaku večer se zavali i prati zgode i nezgode najboljih amaterskih chefova u Hrvatskoj. Jučer su je kandidati razočarali, s obzirom na to da većina njih ne zna pripremiti ni jedan desert. Neki nisu čak nikad ni pokušali napraviti neki desert, a blogerica očekuju da imaju barem jedan desert kojega znaju napraviti i koji im uvijek uspije.

/

Ima li zla u Marici?

Čitajući djeci jednom prigodom Ivicu i Maricu postavilo im se pitanje - je li Marica zla? Naime, gurnula je zločestu babuskaru u vatru! Ubila ju je! Dio djece je odobravao ovaj potez u obrani. Jedan dio je bio mišljenja da je Marica trebala razgovarati s vješticom i tako razriješiti stvar. Ova etička dilema je teško rješiva i za odrasle, a kamoli ne za male glavice, piše Argussto. Ima li, dakle, pravo povrijeđeno ljudsko biće povrijediti druge?

/

Ručica programatora - 148 kn ili 4€

Sjećate li se one serije "Đekna još nije umrla, a kad će ne znamo"? Pjesma o jednoj mladosti ima tri Đekne u kući: perilicu posuđa, perilicu rublja i štednjak. Hladnjak je uspjela lani zamijeniti novim modelom, a od ove tri Đekne vreba koja će prva otegnuti papke i ne usudi se ni jednu novu kupiti da ona druga ne odluči da je i njoj dosta. Ručica programatora na perilici suđa je otkazala poslušnost, kreće potraga za najpovoljnijim rješenjem.

/

Chuck Norris je porezao nož

Internetom kruže vicevi o supermenskom rendžeru čiji se lik stopio s glumcem u toj mjeri da se vicevi pričaju o glumcu kao da je lik! Upravo je ta fantastična snaga anonimne mašte koja ih stvara postala "ono nešto" i ide u prilog novije povijesti male književne forme kakav je vic. "Prividna nestvarnost i neozbiljnost viceva može biti izraz najdublje ozbiljnosti zbiljskog života", kažu neki književni teoretičari, a Obadzo vam donosi nekoliko viceva s Chuckom Norrisom u glavnoj ulozi.

/

Kronike Vinske Mušice

Topli i sunčani dani, a još više večeri, zovu na ispijanje fino rashlađenih bijelih vinaca. Umjereno, naravno. Gurwoman nas upoznaje s vinima hrvatskog juga i sortama čija imena zvuče kao likovi iz neke domaće humoristične serije smještene u Dalmatinsku zagoru: prč, maraština, bogdanuša, vugava, debit, grk, gegić…

/

Pred osmašima je težak izbor

Dok su na Zavodu za zapošljavanje prijavljene na stotine gimnazijalaca, tehničara, koji su nezapošljivi, po hotelima konobare instalateri grijanja i klimatizacije, ekonomisti, po trgovinama rade oni koji su htjeli bilo kakav posao… istovremeno je pred osmašima veliki problem! Trebaju izabrati srednju školu koja će im odrediti budućnost i kako oni to rade? Elyca piše da ih netko na to nagovori!

/

"Kletva" groblja kućnih ljubimaca

Došlo je vrijeme da Toxy cat oda zasluženu počast svim kućnim ljubimcima koji su prošli kroz njenu kuću. Neki su se zadržali duže, neki kraće, ali sve i do jedan je, osim prvoga, umro neprirodnom smrću, uglavnom nesrećama, uz jedno dva, možebitna slučajna samoubojstva. Sad ima psa, zdravog, sretnog. Pomalo su naučili od svega prije te se nada da je „kletva“ groblja kućnih ljubimaca napokon skinuta.

/

Mogu li te nešto pitati?

Umijeće komunikacije nije samo satkano od nizova riječi i pravilnog preslagivanja kako krnjih tako i prosto-proširenih rečenica, već i od čitave lepeze uzrečica, poštapalica, beštimji, uzdaha i grimasa, piše Brod u boci. Vješti komunikatori uvijek su spremni izvući nekog asa iz rukava, a da razgovarajući s njima najčešće to ne uspijemo ni primijetiti. Jedna od takvih upitnih rečenica koje superiorno pripremaju teren za korak dalje u razgovoru je i ona famozna – mogu li te nešto pitat?

/

Kuda plovi ovaj brod

Teoretičari kažu da žalovanje prolazi nekoliko faza i da je potrebno proći sve te faze kako bi zaključili proces žalovanja. No ne kažu, nažalost, da faze ne idu redom; preskaču se, vraćaju, dolaze. Sredovječni polako ostaje bez sidra i pluta. Tuga je njegovo sidro, nije se smanjila. Pluta po mirisne i opojne začine, a nije htio ni krenuti na taj put. Možda dopluta do nekih otoka čiju ljepotu nisu dosad otkrili. Pluta, a sidro se više ne da spustiti, ali otežava brod…

/

Deračina je samo deračina, ne ideali

Kada su se kritički tekstovi prestali pisati iz kuta osobe koja misli, sluša, osjeća, razmišlja i pokušava doći do odgovora, a ne do opravdanja da i dalje mrzi, ne voli ili ne podnosi, da i dalje gleda svisoka, ili da se osjeća nisko, najniže? Ako nisi Tito, onda si Ante. Ako nisi Rumke, onda si Jugoslaven. Crno ili bijelo. Lijevo ili desno. Sjever ili jug. Rozga ili Seve. Espadrila piše da joj trebaju ljudi s kojima može biti različita bez bolesne želje da bude opozicija, čak i kada to uopće nije. Trebaju joj Ljudi.

/

Bizarni ugovor

Veliki broj samoubojstva u kineskoj tvornici koja proizvodi za veliki Apple zabrinuo je menadžment pa su u pomoć pozvali psihologe koji su predložili da se oko tvorničkih zgrada postave mreže, ali su i podigli plaće radnicima. Umjesto 3,6 kuna po satu, radnici će zarađivati 5,2 kune. Gospodina profesora je zagreblo po mozgu tjeranje radnika da potpišu ugovor u kojemu stoji da neće izvršiti samoubojstvo. Je li nakon ovoga i vama splasnuo interes za gadgetima?

/

Znate li, možda, kako spriječiti epidemiju ljigavaca?

Ljigavi su puževi, lignje, žabe, životinje koje zbog svoje sluzavosti kod većine ljudi izazivaju gađenje i odbojnost. A znate li tko su ljigavci, pita vas Biserka kokoš. To je posebna vrsta ljudskog roda koja je evolucijom stasala do znamenitog broja jedinki koje svojim karakterom ili ponašanjem izazivaju gađenje. Mogu se podijeliti u više skupina i podskupina, no svima je osnovna karakteristika da nam se u njihovom društvu diže želudac, da nas pojedini od njih tjeraju na povraćanje, a neki nas jednostavno ostave bez riječi.

/

Najkraći put je ustvari najsporiji

Čini se da je većini ljudi koji žele imati idealnu težinu najveći neprijatelj slatkiš, piše As I Rise Again. Mnogi se odluče zdravo hraniti i nekoliko dana uspijevaju, no ubrzo puknu i nekontrolirano jedu sve što im se nađe na putu, a to svakako nije povrće. Najčešće djevojke gube na težini tako da smanje unos hrane, jer vježbanje mrze. No, ubrzo počinje pucanje po šavovima i javlja se potreba za slatkim…

/

98,99 kn za kilogram... KNJIGA!

Tradicija nalaže da se knjige kupuju na metre, i u bojama za (malo)građanske dnevne boravke. U pitanju su tada bili klasici, poput Dostojevskog, Tolstoja, Hugoa, a naravno i domaćih poput Miroslava Krleže ili Ive Andrića.
Kupovanje knjiga 'na metre' je još i donekle imalo smisla – mogao si izmjeriti koliko ti nedostaje da popuniš rupu u polici dnevnog boravka koju će vidjeti tvoji gosti – ali kupovanje knjiga na kilogram, što je nedavno u jednoj trgovini otkrio Belle Époque, besmislen je čin koji samo pokazuje do kojeg se stupnja osula naša kultura.

/

Stado trči i bleji za predvodnikom

Ima nešto čudesno, upravo onostrano, u mentalitetu što se stvara u interakciji između predvodnika i sljedbenika u nekom stadu, piše Jagoda. Činjenica da smo dio stada kao da nam smanjuje prosudbenu moć 40, 50 posto. U procjepu između mišljenja stada i vlastitog mišljenja, požrtvovno prinosimo kao žrtvu-paljenicu rezultate rada vlastitog mozga. Teledirigirana predodžba o Sanaderu kao krivcu za raznorazne stvari će se postupno širiti. On će biti odgovoran za poskupljenja živežnih namirnica, povećanu nezaposlenost, porast broja oboljelih od kardiovaskularnih bolesti, a bogme i zato jer je muž došao kući pijan (nagovorio ga bivši premijer), ili kad žena stuče novce od režija na nove cipelice.

/

Kol’ko para, tol’ko muzike

Svi mi kao kupci, pa i kad smo pacijenti, imamo pravo i zaslužujemo dobru uslugu za svoj novac. Tako je nastao 'mystery shopping', poslovni alat za mjerenje kvalitete usluge putem tajnih kupaca. Tajni kupci su ambasadori kvalitete usluge, koji po mišljenju mnogih rade posao iz snova – zarađuju kupujući.
Tajni kupci iz Heraklee su se ovaj put uputili u kontrolu kvalitete usluge zalogajnica ili 'brzogriza'. Došli su do zaključka da je 'Junk food = Junk service'. Kakva su vaša iskustva s uslugom na tim mjestima?

/

Papa: visoki gost ili obični turist?

Uvijek smo nepogrešivo znali izabrati krivi trenutak: tako i najaktualniji poziv upućen Vatikanu, kao i obilno plaćanu zaštitu čovjeka koji je kasnije postao lice s tjeralice, piše HomoLudens. Tako smo radili s prijateljima, pa i s neprijateljima, a u međuvremenu smo zapadali u dužničko ropstvo. Prigovarati Papi zašto se odazvao pozivu (službenih vlasti), zašto neće platiti svoje gostovanje (jer ipak dolazi u kuću siromaha) i pitati ga zna li on da u Hrvatskoj ne žive samo katolici (vjerojatno to zna, kao što je i Jintao znao da ne dolazi u zemlju komunista) je toliko glupo da se i ovce križaju.

/

Blogeri biraju

Završava izbor za najbolju fotografiju kućice na selu blogerskog Fotonatječaja. Odabrano je nekoliko fotografija kojima ste tijekom natječaja dali najviše pažnje i glasova. Blogeri mogu dati po jedan glas do petka, 6. svibnja u 9 sati, za fotografiju koja im se najviše sviđa.

/

100. blog post – kamo ide blog

Denis Avdagić je dogurao do jubilarnog 100. posta. Kaže da je tih prvih 100 bilo zabavno pisati, ali da je ponekad bilo bilo burno i napeto. Našlo se tu rasprava koje su trajale, pregovaranja, razumijevanja i nerazumijevanja. Primio je mnoštvo poruka, neki su od čitatelja/posjetitelja tražili savjete, pomoć, smjernice, na što je uvijek odgovarao i pomogao ukoliko je bio u mogućnosti.
Stariji postovi koji se bave autorskim pravima, blogom, Twitterom (...) i danas su dosta posjećeni, mnogi su ih iskoristili i privatno i poslovno, a ponekad su se i javili s rezultatima. Čestitke Denisu i puno lijepih želja na putu do 200. posta!

/

I oni znaju, mogu i žele raditi

U Hrvatskoj ima preko 10 posto što civilnih, što ratnih osoba s invaliditetom. Andrea piše da svatko od njih voli živjeti i da žive sa svojim hendikepom u skladu sa svojim mogućnostima. Žalosno je što ih većina smatra nesposobnima kad ih treba zaposliti i omogućiti im da se osjećaju vrijedima društvu u kojemu žive. Tek dva posto osoba s invaliditetom je radno aktivno, a ostali su prepušteni sami sebi.

/

Čega smo se igrali kad smo bili mali

"Bog te neće, pa razgovaramo čega smo se igrali kao mali! Nije ovo ni mjesto ni vrijeme za religijske objave! Ma dajte, budimo elastični. Kad je Bog već tu, zašto Njega ne bismo priupitali čega se igrao kao mali – ili kao veliki, jer nekako sumnjam da je On ikada bio mali, zar ne? Bog reče nazalnim, blago promuklim glasom: 'Igrao se, itekako se igrao. Došao sam uzeti svoje igračke natrag'", napisao je Pametni zub.

/

Nevjere preko društvenih mreža

Kad vidi upaljene društvene mreže, diže mu se ono malo kose na glavi, jer iz vlastitog iskustva zna da virtualni život nije samo virtualni, već da je vrlo stvaran. I to oprečna stvarnost od onoga što živimo. Leklerkova supruga je bila opsjednuta igranjem online igrice dok je on gradio pravu kuću za odmor. Udaljili su se jedno od drugoga, ali su emotivno ispunjenje oboje našli s drugim ljudima preko društvenih mreža…

/

Mudrost u 9 koraka

Da čovjeka život odredi danom rođenja, a da pritom ne mislimo na natalne karte i osobne horoskope, uvjerila se Carla na svom osobnom primjeru i opekla svojom vlastitom kožom. Rodila ju je majka u jednom malom rodilištu na obali mora, u rodilištu koje je kasnije zatvoreno, a prostorije u toj zgradi su pale pod okupaciju političkih stranaka. Imala je sreću da je majka imala i više nego potrebnu količinu mlijeka pa je od početka znala da joj više ništa u životu ne treba. Papice u izobilju, topli zagrljaj i pogled na more!

/

72 sata

Povijest se u protekla 72 sata kretala munjevitom brzinom. Vikend, koji nam je trebao poslužiti za relaksaciju, umorio nas je vijestima o događajima na koje se skoro desetljeće, a i više, čekalo, piše Mali suncokret. Krenulo je s kraljevskim vjenčanjem, pa je papa Benedikt XVI. proglasio Ivana Pavla II. blaženim, ubili su Gadafijevog sina, potom Praznik rada u Maksimiru gdje su građani jeli grah iz ruku Milana Bandića, a danas je obznanjeno da je ubijen Osama bin Laden.

/

Uklanjamo po balkonima

Tuđman će dobiti spomenik na splitskoj rivi, a na Marjan će staviti veliki križ. Riva je odavno potonula pa spomenik neće ništa pokvariti, a križ bi nas podsjećao da Splitu ni Bog više ne može pomoći. Više nitko neće inzistirati da se njemu i sličnima postave spomenici, jer odsad nadalje nemati svoj trg i spomenik u Splitu bit će najsigurniji znak da čovjek nešto vrijedi. A tko uklanja osobe s balkona, pročitajte na blogu Marmontova bb.

/

"Šefe, mislim da smo našli bombu!"

Malo je radnih dana kao što je bila protekla subota za radnike na baušteli. Na gradilištu se radilo punom parom kad je jedan radnik uzviknuo: "Šefe mislim da smo našli bombu!?" Misli Krule u sebi: prvo zmije, onda bomba, još samo fali da u granju pronađu mrtvog pripadnika engleske kraljevske obitelji i onda je to to. Ubrzo je došla policija, a kako je završila priča s bombom, pročitajte u novom postu.

/

Pregled blogerskog tjedna

Protekli tjedan je protekao u znaku kraljevskog vjenčanja, neki su bili nesretni što ga nisu mogli gledati, a zanima li vas tko je bio na vjenčanju, pročitajte kod Anspik. Morska sol je napisala post o svojoj prijateljici koja se zaljubljuje isključivo u oženjene muškarce. Pavaogc je napisao svoju priču kako je dobio otkaz zato što se suprotstavio gradonačelniku, a Kućanica je prevela potresno pismo jedne Japanke. Dordora u nastavcima posta fotografije s putovanja po Italiji, a omiljeni blogerski policajac nas upoznaje kako policija postupa u slučajevima nasilja u obitelji. Sve nas je potresla vijest da nas je napustila hrabra i snažna Lutka pa se Kojotica sjetila kako ju je jednom prilikom slučajno srela.

/

Sretan vam Praznik rada

U stanu ima Semper contra tri kalendara: Na 'Katoličkom kalendaru za 2011.' upisano je: 2. Uskrsna (Bijela), Praznik rada; u kalendaru kojega je dobio od servisera stoji samo: Praznik rada, a u trećem uz današnji datum piše: 2. Usk. ned. Bož. Milos; Sv Josip radnik. Svima koji još uvijek znaju zbog čega se slavi 1. svibnja, čestita bloger Praznik rada. I vama koji radite za crkavicu, i vama koji radite, a ne primate plaću, a nadasve svima onima koji spadaju u armiju od 340.000 nezaposlenih radnika sa željom i nadom da će ipak do sljedećeg praznika, ako ga uopće bude, barem polovica od njih naći zaposlenje i biti zaposleni radnici.

/

Beatifikacija pape Ivana Pavla II.

Od svih susreta s Ivanom Pavlom II. na kojima je Tamo gdje je srce bila, najdraži su joj Papini pohodi Hrvatskoj i hodočašće u Izrael. Bistre misli piše da je Papa pohodio narode svih boja i vjera, nove nade na svim jezicima je naviještao, a mnoge blaženike i svece uzdignuo. Beatifikacija Ivana Pavla II. započela je sinoć u Rimu molitvenim bdijenjem, a prijenos možete pratiti uživo na Dnevnik.hr-u.

/

Čežnja za tišinom

Bez obzira nalazite li se u supermarketima, benzinskim postajama, planinarskim domovima, žičarama, taksijima ili toaletima - svugdje ste danas izloženi zvucima pozadinske glazbe, tirade protiv javnog strpljenja. U čemu se glazba razlikuje od neartikuliranih krikova djece. U ničem bitnom, odgovora Velesajam taštine. Kao što rika, piskutanje, grintanje, ili plakanje i smijanje djeteta tako i glazba u nama izaziva emocije i asocijacije. Prepoznajemo u njoj temperament i mentalitet.

/

Trešnjevački muzej u nastajanju

Udruga mladih muzeologa i povjesničara umjetnosti pod imenom "Kontraakcija" pokrenula je akciju osnivanja kvartovskih muzeja u Zagrebu. Nakon novozagrebačkih kvartova, svoj muzej će dobiti i sjeveroistočni dio Trešnjevke. Nepoznati Zagreb napominje da pojam muzej shvatite vrlo široko - iako će tu biti i klasičnih "muzejskih" događanja, izložbi, tribina, predavanja, bit će tu još više i drugih aktivnosti, od umjetničkih akcija preko vođenih šetnji do performansa.

/

Otkud toliki interes Hrvata za kraljevsko vjenčanje?

Eto, došao je i taj dan kad je konačno ispunjen vjekovni, ma tisućljetni san, svih Hrvata još od antičkih vremena: Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ William od Walesa oženio je odabranicu svog srca Catherine Elisabeth "Kate" Middleton. Kako objasniti, pita se Jedvagenij, interes hrvatskih medija, koji su prenosili taj događaj, koji je, barem prema pumpanju atmosfere i medijskom halabukom koja ga prati, al pari sa čitanjem presude generalima prije dva tjedna.

/

Kraljevsko vjenčanje

Obična djevojka udaje se za princa, piše Andrea. Dok će dvije milijarde gledatelja pratiti prijenos bajke o suvremenoj pepeljugi, pučanka Kate Middleton reći će 'DA' princu Williamu, umjesto višestoljetne tradicije koja zahtjeva 'Pokoravam se'. Pratite prijenos vjenčanja na portalu Dnevnik.hr. Rudarki je žao što mora raditi i ne može pratiti vjenčanje, a hoćete li vi gledati?

/

Pismo starice iz skloništa

Od 11. ožujka kada je Japan zadesio "potres stoljeća" magnitude 9,0, popraćen razornim plimnim valom, prošlo je točno 49 dana. Prema budističkom vjerovanju, duše umrlih odlaze na drugi svijet upravo 49 dana nakon smrti. Dok izvještaji o kataklizmi u Japanu polako silaze s naslovnica, život u Japanu teče dalje. Kako? Nedavno je Kućanica u Japanu naišla u medijima na osobnu priču anonimne 74-godišnje starice koja je morala napustiti svoj dom i trenutno živi u prihvatnom centru u potresom teško pogođenoj pokrajini Miyagi.

/

Zaspala je naša Lutka

Prije nekoliko dana Lutka iz izloga je napisala da joj se ne da više glumiti Trnoružicu jer je Trnoružica bezveze, samo spava i čeka da joj dođe neki princ. Željela je sve izdržati: za sebe, za ljude koje je obožavala preko cijele glave, svijeta, svemira i nazad, ali je nažalost zaspala… Počivala u miru draga Vida, blogeri ti šalju pozdrave i zahvaljuju ti što si s toliko vedrine i duha bila dio njihove zajednice.

/

Veliko priznanje hrvatskim primitivcima

S neskrivenim zadovoljstvom i osjećajem ponosa možemo izvijestiti svekoliku javnost o konačno jednom zaista velikom uspjehu Hrvatske na međunarodnoj sceni koji nam je i te kako bio potreban nakon svih pljuski koje smo dobivali u posljednje vrijeme. Hrvatska je na 21. kongresu Svjetske organizacije primitivaca (WOP) u Tegucigalpi, primljena u punopravno članstvo ove znamenite institucije i to u prvom redu zahvaljujući samoprijegornom i kontinuiranom radu Udruge hrvatskih primitivaca. Što je Brod dalje napisao, pročitajte u njegovu novom postu.

/

Krivac je kupus

Osamdesetih su opijati bili bezazleni, barem u Primakkinu okruženju. Osim kradomice razmjenjivane ´marice´, znalo se za par faca na igli. Oni finije odgojeni radili su nešto sa čajem od mente. Ostalima je bio dovoljan i zeleni kupus. U glavi. I sad, u doba svih naših naraslih kriza – novčanih, moralnih, umnih, empatijskih, bračnih, susjedskih – pobjedonosno se kupus vraća na tron.

/

Moja domovina: Hrvati i nogomet

Odlučio je Pingvinski podijeliti s nama svoje duhovno djelo – misaoni oratorij čija je svrha barem minimalno zalječenje njegovih emotivnih tegoba izazvanih pretjeranom ljubavlju prema očevini. Prva stavka ovog oratorija je nogomet. Gdje bi počeo Hrvat nego na bojnom polju. Istina zelenom, ali jednako toliko crvenom, bijelom i plavom. Ništa nas ne može ujediniti s dijasporom kao reprezentacija, a ništa međusobno razjediniti kao Bili i Modri.

/

Prigovaranje urbanom Jugoslavenu

Ovaj Uskrs bio je dežuran u firmi u kojoj je, a da to nije znao, par dana ranije dobio otkaz. "Gazda" je to rekao direktorici; direktorica je pozvala skladištara; skladištar je nazvao njega i pitao ga može li doći na "razgovor". Dobio je Pavaogc otkaz koji je odlučen nekoliko dana prije; međutim direktorica se nije zadržala samo na tome. Održala je jedan vičući monolog o njegovu ponašanju na prosvjedu na kojem ona nije bila, o izjavi da je "Jugoslaven" - koju nije dao i rečeno mu je da bi mu ona iste sekunde dala otkaz zbog događaja s gradonačelnikom.

/

Na tvojoj ruci prsten

Njena prijateljica je u ranim tridesetima. Živi sama, uspješna je u poslu, ima dinamičan društveni život, zgodna je, empatična i altruistična. Svatko tko je poznaje, pita se kako je već netko nije zgrabio. Sol na ranu zna u čemu je kvaka. Njena prijateljica se nekim čudom redovito zaljubljuje u oženjene muškarce. I oni se (privremeno, naravno) zaljubljuju u nju.

/

Imena luda nalaze se svuda

U 21. stoljeću, u vremenu kada je globalno tržište činjenica, u vremenu kada svaka zemlja traži načina kako izvoziti, u vremenu apsolutne dominacije engleskog jezika, interneta, da, danas, Hrvatska si veže uteg s jednim naizgled beznačajnim propisom, primijetio je Denis. Zakonom o trgovačkim društvima, propisano je da u Hrvatskoj ne možete osnovati tvrtku kojoj naziv nije na hrvatskom jeziku.

/

Cannes - Pedro Almodovar

Pedro Almodovar jedan je od najpoznatijih španjolskih redatelja iz razdoblja nove republike, koji je uspjeh doživio svojim brojnim filmovima u kojima eksperimentira a formom melodrame, a govori o obitelji, gay zajednici, ljubavi i društvenim problemima. Svaki Almodovarov film odlikuje se originalnom pričom, piše Belle epoque, sjajnim likovima i radom s glumcima te zaista posebnim stilom.

/

Trgovci dignitetom Domovinskog rata

Vlada je prošli četvrtak, i to jednoglasno, donijela odluku o pokretanju postupka izmjene Ustava. Cilj te izmjene je izdizanje zakona o braniteljima u Ustavni zakon, koji bi se kao organski zakon mogao mijenjati samo dvotrećinskom većinom. Za usporedbu, takvu zakonsku zaštitu trenutno posjeduju samo nacionalne manjine. Hatzivelkos je zbunjen i pita se od kada, i zbog čega, branitelji u Hrvatskoj predstavljaju "posebno ranjivu skupinu", čija prava od većinske biračke volje treba dodatno štititi?

/

Kako ga je pobijedila

Kad Tessa pobijedi svojom odlukom, pobjeda nije nastala zaboravom. U vatru se pretvori i pobijedi plamenom. Pobijedila je nježnošću, pobijedila ga je jer ga je jako voljela. Pobijedila ga je drugim s kojim je ruke u tristo čvorova vezala pa ih onda noćima rasplitala. Pobijedila je jer je drugi vidio boju njenih očiju i otimao joj udahe i ispravljao tipfelere gledajući u linije na njenom dlanu…

/

Zakon privlačenja

Mi dopuštamo da vanjski svijet kontrolira naš unutarnji svijet. Naše misli diktiraju što ćemo privući, moramo dopustiti da naš unutarnji svijet pokreće naš vanjski svijet, piše Bezuvjetna ljubav. Da bismo imali moć djelovanja u sebi, moramo imati čistu vibraciju za to. Samo onoliko koliko imamo energije, toliko su naše misli i namjere moćne i djelotvorne. Ako se ništa ne ostvaruje što želimo i mislimo, to je samo zato što nemamo snage. Bez energije, naše misli su samo buka. Vibracija je ta koja djeluje, a misli su samo njeni usmjerivači. Onaj tko ima jasnu vibraciju, može svojim mislima ostvariti sve, čak i pokrenuti predmete.

/

Sretan Uskrs!

Put srca vam želi sretan Uskrs kroz pjesmu: Al' kad je Isus zavoj razvezao tijela i ustao nepobjediv iz pećine one, uskrsnuše stara zvona i od silne sreće
skoro poludješe: samo zvone, zvone… Teobaldin teatar nije vjernica, ali se veseli i rado sudjeluje u blagdanskim običajima, jer se ljudi okupljaju, vesele i druže. Maksova maksimala piše da su danas blagdani komercijalizirani i da su izgubili svoj prvotni smisao. Promona nam poručuje da otvorimo srca i pustimo čaroliju neka teče.

/

Kako su zeki uvalili jaja

Svake godine u rano proljeće počinje zeko svoju godišnju avanturu. S poštarskom torbom preko ramena, putuje od prozora do prozora i sakuplja pisma. Onda juri u čarobnu šumu da ih preda Egonu koji ih čita i odlučuje je li neko dijete bilo dovoljno dobro da dobije poklon. Zatim brzo farba jaja koja je proizvela Kokoš i raznosi ih s poklonima po cijelom svijetu... Pročitajte u novom postu Ljute babe priču o uskršnjem zecu.

/

Priručnik za građenje zidova

Zidovi su specifični po tome što je kod njih dekonstrukcijski proces kompliciraniji nego onaj konstrukcijski, piše Svijet u boci. Odnosno ponekad se čini da ih je lakše (sa)graditi nego srušiti. Naravno, sve ovisi o kojoj se vrsti zidova radi, neki i nisu tako loši ako ih sagradite s namjerom da bi unutar zidova sačuvali nešto vrijedno. Nijedan bedem nije trajan, no povijest nas ovaj put ne zanima, ona je ionako opsjednuta uglavnom samo ruševinama nekih prastarih zidova i pokojom bitkom koju neki novi konjanici sanjaju.

Prikaži još vijesti...
Statistika

Zadnja 24h

kreiranih blogova

postova

komentara

logiranih korisnika

Trenutno

blogera piše komentar

blogera piše post

Blog.hr

Uvjeti korištenja

impressum

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se