Vijesti s bloga

/

Tihi vonj tuge

Odbijajući skroz otići iz Zagreba; ne uspijevajući mu se skroz vratiti, Auzmish kod Shelly kruži poput satelita... ovaj put, justo pod trticom Lenucijeve potkovice. A kad nam masoni, šipci, Rusi, Židovi Bosanci, Srbi, Kinezi... pred nosom od Paromlina isfabriciraju elitni stambeni kompleks justo u centru grada, ili muzej nacionalne gluposti, ili što već... Ma, sve će ostati isto, zapravo.

/

Oni nisu normalni

'Sve mi uzmite samo mi Hrvatsku ostavite', Uzviknuo je Ćele češkajući desnicom međunožje i spojivši uši osmjehom. Šoferi su, koliko ja znam, svuda i u svakom vremenu nosili kravatu i bili dobro plaćeni pa bi sad bilo mizerno ufatit se naših poznatih šofera i kljucati po minulim godinama, piše fra gavun. Prvo em su neki generali, a drugo jer su i poduzetnici. Znate kako je rekao L. Raić: 'Samo me ne pitajte za prvi milijun!'

/

Gdje je moja rezolucija?

Doba je novogodišnjih rezolucija. Stoga su neki nedavnu rezoluciju UN-a proglasili "najboljim darom koji je svijet mogao dati ženama u ovoj godini". Govorim, naravno, o slavnoj Rezoluciji Ujedinjenih naroda o zabrani ženskog genitalnog sakaćenja (tzv. "ženskog obrezivanja"), piše Igniss. U svijetu je 600 milijuna obrezanih muškaraca, koji su izgubili dio svojih genitalija zbog kulturnih, religijskih i ostalih nemedicinskih razloga. Ovo je osam puta veći broj od žena koje su pretrpjele isto. Gdje je rezolucija za muškarce?

/

Ragtime

Dugo je stajala u popisu za čitanje, nepravedno zapostavljena, ali naučio sam da se prema knjigama treba odnositi kao prema ljudima. Pustiti ih da same dođu, ne forsirati, ne tražiti ništa od njih. I tek tada nam se otvore u svom punom sjaju i prenesu nam svoju poruku. Baš u trenutku kada to trebamo, piše Jeremija30.

/

Gdje su blogeri najaktivniji?

Indijanka vegetarijanka misli da bi bilo zanimljivo provesti istraživanje o hrvatskim blogerima: koliko su aktivni, iz koje su regiji najaktivniji i o čemu najčešće pišu. Ovako, na prvi pogled čini joj se kako je kod naših blogera 'najunosnije' filozofiranje, najbitnije je nešto reći tako da te nitko ne razumije kako bi ispao pametan, ali i sada reći jedno, a poslije drugo te zaključiti – ah, nitko ništa ne zna, krhko je znanje. Također, unosno je i pisanje o politici, vrijeđanje i psovanje i uvjeravanje drugih kako imaju krivo. Zelene teme su na margini, gotovo da ih i nema.

/

Umotani svijet

Ljudska potreba kao što je ljubav, otkriće novih svjetova ili pisanje pjesama je poznata, piše na blogu Ad litteram. O želji našeg bića, da proučava i shvati prirodne zakone te da otkrije nove vrste živih organizama (da bi ih nešto kasnije istrijebio), pisano je naveliko i naširoko. Posebno je vrijedno spomenuti ljudsku sposobnost da nadmudri prirodnu selekciju. Kao primjer navest ću samo jedan: usprkos svom genetskom deficitu čovjek koji je na ovaj svijet došao sa slabim vidom je u stanju, koristeći naočale ili leće, da pronađe ženku ili mužjaka po svom izboru u cilju razmnožavanja, iako je zbog veličine svoje dioptrije, zapravo izabran da promaši mogućeg partnera i prođe pored njega.

/

One bi se smijale

Na blogu Veseli svemir piše: Pokušavam se razvesti već 15 mjeseci. U listopadu 2011. godine sam ostavila svog supruga, psihičkog i povremeno fizičkog zlostavljača. U ovih 15 mjeseci najteža bitka nije ona pravna koju vodimo. Najteža bitka je dokazati da je jedna takva osoba toliko štete načinila svojim psihičkim maltretiranjem koje se i dalje nastavlja. Naša bitka ne staje petkom u četiri popodne kada zatvore institucije i idu na vikend, moja bitka za psihičko i emocionalno zdravlje mojih cura ne prestaje nikada. Samo je pitanje hoće li njihov rad početi ili ću i ja nenadano prestati s bitkom. Ili disanjem.

/

Na sanjkanju 4 milijuna Hrvata

Zaboravite tlapnje o krizi, recesiji i smanjenju đidipija, otkantanjte kroničnu malodušnost i svakodnevne žalopojke, istina je posve drugačija, tvrdi Brod u boci. Zahvaljujući terenskom istraživanju Agencije za ispitivanje javnog mnijenja AJME i Uredu za populističke manipulacije UPM, a uzimajući u obzir dobivene rezultate preciznom primjenom infinitezimalnog računa, s velikom vjerojatnošću možemo prognozirati kako će ove godine biti probijena čarobna granica od 4 (slovima, četiri) milijuna Hrvatica i Hrvata koji će već ovog vikenda pohitati na sanjkališta diljem zemlje i podzemlja.

/

Ispovijest muške svinje

Probudila me žeđ i glavobolja, prokleti mamurluk. Gledao sam u prazno mjesto na krevetu. Dobro je, otišla je. Kako je ono rekla da se zove? Kike... Kate... Klara? Nemam pojma. Na noćnom ormariću ostavila je papirić sa svojim brojem i malim srcem pored njega. Kako slatko. Zaista misli da ću je nazvati? Tko bi rekao da je žena od 25 tako naivna. Kao da nikada u životu nije upoznala mušku svinju, piše na blogu Ana Banana.

/

Sistem se vodi sam

Nakon uzaludnog traženje uprave trgovačkog centra Modesti blejz je shvatila: Na vratima broj osam zataknut me dočekao onaj moj isti papirić, sa onom istom porukom, ali na kojem je sitnijim rukopisom ovaj put bilo nadopisano još nešto: „Rado bih vam pomogla da mogu, ali ne znam kome se obratiti. Čistačica.“ A ništa. Nasmijala sam se. I otišla pjevušeći. Uostalom, rješenje mi je bilo pred nosom. Uprava kao upravlja sistemom, a sistem se dotle kako zna i umije vodi sam.

/

A koga danas mrzimo?

Svakodnevno smo svjedoci svakojakih "vijesti" koje nas bombardiraju sa svih strana. Sukladno tome, zahvaljujući sveopćoj "slobodi medija", moguće je podsvjesno utjecati na masu, čitatelje odnosno publiku koja na pladnju dobiva saznanja, tj. informacije koje na ruku idu određenim interesnim skupinama, piše Dnevnik jednog studenta, ako smijem.

/

Tko je kriv?

Tri života izgubljena, jedna djevojka u bolnici, jedan mladi dečko s groznom optužbom i bez voljene djevojke... Rudarka piše da ju je oduvijek bilo strah ovakvih situacija - kad i uz najveću pažnju (doduše, nitko od nas vozača ne vozi uvijek i stalno po svim propisima i svim prilagodbama, nemojmo se zavaravati) dođe do nesreće u kojoj si osobno kriv.

/

Najljepša želja

Opet nisam poslao čestitke, one prave, papirnate, s kovertom, piše Sredovječni udovac. Protivnik SMS i e-mail čestitki, odlučim svake godine napisati prave čestitke, adresirati ih, zalijepiti poštanske marke, ubaciti... ove godine ih nisam ni kupio, poslao sam opet SMS-ove i mailove... Piše u jednoj od čestitki koje sam dobio, uz jako lijepe želje, da su kratko pisane kao posljedica netalentiranosti za pisanje čestitki. Pitam se, tko je talentiran za pisanje čestitki?

/

Svjetski dan mira i obitelji

Jeste li znali da se 1. siječnja obilježava Svjetski dan mira i obitelji? Svake godine se obilježava ovaj dan čime se prisjećamo kako je obitelj temelj našega društva te kako se iz obitelji i obiteljskog okruženja stvaraju ljudi koji svojim vjerovanjima i stavovima grade neki budući svijet. U današnje vrijeme prečesto uzimamo pojam obitelji olako te je važno osvijestiti se koliko je obitelj važna, te što kvalitetniju, tolerantniju i povezaniju obitelj imamo, veće su šanse da ćemo odgojiti i kvalitetnije, tolerantnije i povezanije društvo, piše na blogu The unique.

/

Sretna nova godina

Dragi blogeri želimo vam sve najbolje u novoj godini, da vam se sve želje ostvare, da budete blogoproduktivni i da uživate još više u blogosferi. Posebno zahvaljujemo Alexxlu na lijepoj čestitci. I poljubile su se u ponoći olinjala stara i odmorna, sjajna nova godina, piše Valcer. True life vam želi: Sve što je dobro, što se ljubavlju, srećom i mirom se zove nek vas prati od godine nove. Donin svijet piše da je vrijeme da stare kalendare skinemo sa zidova i okačimo nove.

/

Novi kazneni zakon

Uvrede, klevete i sramoćenje, od prvog dana nove godine kazneno djelo postaju i u elektroničkom svijetu. Uvredljivi komentari i širenje mržnje na portalima, forumima ili društvenim mrežama kažnjavat će se i do 1.800.000 kuna, ovisno o primanjima. Special things piše da se grdo varaju ako misle da će na taj način cenzurirati pisanu riječ bilo gdje na internetu. Fotokultivator je obradio izmjenu zakona što se tiče fotografiranja i fotografija.

/

NE vjeronauku u školama

Zašto Joanna misli da vjeronauk nije predmet koji bi trebao biti dio školskog programa pa makar i kao izborni:
1) Vjera je osobna stvar svakog pojedinca.
2) Kako ocijeniti vjeru?Kako ocijeniti čovjeka?
3) Predmet koji ulazi u školski prosjek i služi kao nešto što diže prosjek (jer svi moraju iz imati 5) pogoduje napuhanim ocjenama i inflaciji odlikaša kao i ocjenjivanje dječjeg smisla za pjevanje, a ne poznavanje osnova glazbene kulture.

/

Hiperprodukcija

Hiperprodukcija u umjetnosti ne bi bila loša, niti bi bila "hiper", kad bi samo bilo samokritičnosti, piše Junac. Svi misle da su pametni i da ih se treba čuti. Otiskati knjigu ili snimiti pjesmu može svatko, uz minimalne novce. Ali, k vragu, zato postoji MySpace i - budimo iskreni - blog. Sabrati svoje najbolje postove i prodavati ih istoj ekipi koja ih je do sada čitala besplatno je prilično besmisleno.

/

Vremenska perspektiva i dobna gledišta

Kažu neki da vrijedne knjige treba čitati barem tri puta: kad su čitateljica ili čitatelj mlađi od likova koje se u knjizi prati, kad su istih godina i kad su stariji od njih. Istovremeno je to i provjera vrijednosti knjige - dobra knjiga mora biti uvjerljiva u sva tri slučaja. Slična je situacija i kad je u pitanju seks, za kojeg imamo našu lijepu riječ spolnost, piše Babl.

/

Borba s vjetrenjačama

Danas je sve više samohranih roditelja, piše Metamorfoza. Njihov život je težak jer treba balansirati između preživljavanja, posla ili mukotrpnog traženja posla, odgovornog roditeljstva i svih onih svakodnevnih muka života u jednini. Ako uz sve to imate bivšeg supruga/ suprugu koji neodgovorno i nezrelo izbjegava plaćanje alimentacije , vaš će se život pretvoriti u borbu sa hladnom mašinerijom institucija. Osjećat ćete se kafkijanski izgubljeno u tom procesu gdje s vama igraju ping pong Centar za socijalnu skrb i sudstvo. One će se na najmaštovitije načine truditi da vam još dodatno zagorčaju život. I nažalost , to će im poći za rukom.

/

Kukurikulum zdravstvenog odgoja

Veliku je raspravu izazvao crkveni letak protiv četvrtog modula zdravstvenog odgoja koji se od nedavno dijeli i u trgovinama. Grazville piše da se donekle slaže s biskupima da je kao roditelj odgovorna za odgoj i obrazovanje svoga djeteta. No iako HBK letak sugerira da se u famoznom četvrtom modulu radi o temama „putem kojih će se pokušati preodgajati vaša djeca“, činjenica je da su roditelji ti kroz koje se djeca prvi put susreću s tematikom seksualnosti i seksualnom odgojem.

/

Život ide dalje

Ne mogu vjerovati! Žena te istukla??? Pa kako si to dozvolio? Čudila se i ispitivala susjeda ugledavši ga ispred ulaza u zgradu. Gledao ju je svojim plavim okicama ne vjerujući da te riječi izlaze iz njenih usta, ali ona je nastavila. Nikad ne bih očekivala od tebe da ćeš se tako pasivno prepustiti? Ono, opalila te, samo tako, a ti ništa. E, stvarno ne mogu vjerovati, piše na blogu Chablis.

/

Perunovo koplje

Brod u boci se ne može oteti dojmu da se iz godine u godinu sve manje priča o smislu Božića kao blagdana svjetla, nade, mira i ljubavi (nepotrebno precrtati), a da u prvi plan izbijaju teme u stilu ko će šta pojist, ko će šta popit. Okej, ove godine nas je spasio zdravstveni odgoj točnije njegov kurikulum, a to prevedeno na jezik razumljiv običnom građaninu znači otprilike da uvijek nastradaju pijevci koji prvi zakukuriču.

/

Blagdani, praznici i konzumerizam

Božić je jedan od najvećih (neki kažu, i najveći) kršćanski blagdan, piše Vjeran. Nažalost, društvo u kojem živimo, koje je okrenuto prema materijalnom a duhovno zapostavlja, sasvim je izokrenulo i iskvarilo izgled i smisao Božića. Moderno društvo, koje počiva na "imati" a ne "biti" prisiljava nas svojim djelovanjem da kupimo NOVI mobitel, NOVI auto, NOVI televizor, NOVE cipele... uvjeravajući nas da svojim STARIM nećemo moći zadovoljiti svoje potrebe, nećemo biti dovoljno cool, nećemo biti dovoljno priznati i cijenjeni u društvu imalaca.

/

Sretan Božić

Blog.hr svim svojim blogerima želi sretan Božić, da ga uz obilje provedete sa svojom obitelji. Pogledajte na blogu aR-Ar kako izgleda kad se spoje moda i ples. Na blog Kaval pogledajte kako je Likovna udruga "Emanule Vidović" iz Splita organizirala izložbu na temu jaslica u prostoru Etnografskog muzeja.

/

Božić u Viktorijansko doba

Viktorijansko doba važno je za razvoj Božića kakvog ga poznajemo danas. Tada se pojavljuju prve božićne čestitke, običaj ukrašavanja božićnog drvca i Djed Mraz kao simbol velikodušnosti. Viktorijanci su također promovirali odlazak u crkvu, međusobno darivanje i pomaganje sirotinji, piše na blogu Modni zamorac. Običaj ukrašavanja jele za Božić iz Njemačke je donio princ Albert.

/

Bakalarije

Za pripremu tradicionalnog blagdanskog bakalara, omiljenog božićnog jela svih Hrvata, kao prvo i najosnovnije, potrebne su vam kvalitetne sirovine, a potom vam je potrebno i znanje kako te sirovine ukusno spremiti, piše Modesti blejz. Možete znati kuhati, ali bez ribe nažalost nemati što kuhati, možete ribu i imati, ali bez znanja ne znati kako je skuhati, bez jednog i drugog ne možete baš ništa - ni znati ni imati, sa jednim i drugim možete pak svašta - imati i znati. A spremati ga se može na sto načina, na bjanko, na crveno (oliti mornarski), na brudet, s krumpirom, manistrom, rižom, purom, u bijelom vinu, zapečenog, na lazanje ili nekako po svome (i ni jedan nije ispravniji od drugog, jer svi su bakalari na svoj ukusan način pravi).

/

Božićna "bajka"

Sutra je Božić. Gospođa Majka ustala se ranom zorom kako bi započela s pripremama za nadolazeći blagdan. Jer kakva bi oni to obitelj bili da im za Božić kuća nije sređena i okićena i da ne mirišu kolači po čitavoj ulici? Oprala je zavjese, prekrivače, pomela kuhinju i hodnik. Taman kad je počela pripremati tijesto za orahnjaču, gospodin Otac pospano je doteturao iz sobe, piše Ana banana.

/

Čestitka

Praprapotomcima Maja i Nostradamusa, pozitivcima, bombašima samoubojicama gdje god se spremali detonirati, psihijatrima, ortopedima, logopedima, niskokvalificiranim radnicima, topovskom mesu, gladnima katoličke vjeroispovijesti, lošim studentima i njihovim starcima... Uglavnom, svima njima, ali i vama, dragi i vjerni čitatelji „ST-ćanistike“, Gero u ime svoje i redakcijske ekipe želi čestit i konzumeristički uravnotežen Božić te uspješnu Novu godinu van globalnih kretanja.

/

Psi laju, zar ne?!

Palminha voli pseći lavež u zimskom danu. U večeri. Kad oštri zrak gricka ljudske obraze, usne i noseve, a u daljini vidi svjetla obližnjeg Sarvaša na sjeveroistoku, te Borova naselja na jugu. No susjeda koja živi u kući do Frozen ne voli pseći lavež. Štoviše, uzima si za pravo uletjeti u nečiju kuću nepozvana kako bi psovala i vrijeđala jer – pas laje.

/

Orao

Sve mi je sjelo prateći ovu priču oko pravog odnosno lažnog orla koji je pokušao zgrabiti pravog odnosno lažnog bebaća. Pa da, to je to. Lijepo nacrtano u 3D animaciji. Mi zapravo već živimo u novomilenijskoj inačici srednjeg vijeka. U nekoj vrsti osuvremenjena srednjovjekovlja, neomedievalštini 21.stoljeća. U kojoj je granica između istine i laži naizgled nevidljiva, ali i da je vidljiva potpuno je nebitno, jer ono što „treba vidjeti“ određuje već nekakav režiser odozgora, piše Modesti blejz.

/

Darivanje

Svijet se danas okreće osjetno brže. Već je kasno, a ja se tješim da je jutro. Stavljam dvije žlice pjene na vruću kavu.. I mlijeko sam si podgrijala, piše na blogu Šalica kave. Miješam u suprotnom smjeru. Može li to usporiti ove zemaljske rotacije? Mogla bih pretjerati…pa dočekati već odspavanu noć kako sam krenula spajajući šećer koji se nakupio na dnu šalice s kavom koja mi inače odgovara gorka.
Pripazit ću. Nisam jedina na planeti. Ljudi su zaslužili Božić.

/

Krupp hrup hrup

Na nedavnom putovanju do Amoya Astrosailor je, uz čuda brzorastuće Nove Kine, vidio i ponešto kolonijalne prošlosti. U vrijeme kad je Kina bila žrtva podjele među kolonijalnim silama, na prijelomu 19. i 20. stoljeća, stari mačak Krupp je i 1894. tu prodao komad svoje željezarije.
Taj komadičak stoji i danas na tvrđavi Hulishan, navodno kao jedan od većih (po)stojećih topova na svijetu. Težak je 50-ak tona,
cijev je duga 13,3 metra, a kalibar je 28 cm!

/

Konac konca

Konačno je stigao i taj dan – smak svijeta! Ibeee si je za današnji dan kupila jaknu – dugu i toplu, a i ima poruku za Seana Penna. Rusalka ponavlja priču iz vremena kad su nam najavili prošli smak svijeta. Malo ti malo ja je sigurna da se smak svijeta ovaj put neće dogoditi. Teobalda je spremna! Pospremila je kuću, uredila sebe jer želi biti lijepa ako dođe taj trenutak.

/

Registar hrvatskih branitelja

Ministar branitelja Predrag Fred Matić jučer je u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu svečano objavio Registar hrvatskih branitelja, piše Vrgorac. Zajedno s kolegama ministrima Antom Kotromanovićem i Rankom Ostojićem, prvi je objavio svoj prošireni registar, u kojem je uz broj dana provedenih u ratu, naveden i njegov ratni put. Kako je istaknuo ministar, ovaj Registar je najčasniji popis u hrvatskoj povijesti, na čast svima koji se na njemu nalaze.

/

Bozanić: Vlast razara čovjeka i Hrvatsku vodi u nesreću

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, u svojoj je božićnoj poruci, koja je objavljena jučer, žestoko kritizirao aktualnu vlast, optužujući je da će njezini potezi 'dovesti do razaranja čovjeka i nesreće za Hrvatsku'. Skrpun se pita hoće li zdravstveni odgoj provoditi i katoličke škole ako ih država priznaje kao relevantne?

/

Belgijske praline

Ako je u nečemu istinski uživala onda je to promatranje izraza lica voljenog bića kada otvara poklone, piše Žena. Samo to. Nikada nije birala praktične stvari čarape, krpe, tave, lonce i ostale dobrodošlice koje je smatrala krajnje odbojnim i neukusnim izborom za darivanje jer joj je to uvijek ostavljalo loš dojam korisno potrošenog novca već nešto što bi pomaknulo granice i gurnulo to dvoje ljudi dublje u intimnost i povezanost. Kad bi bilo više novaca na raspolaganju, darovi bi bili raskošniji, manje novaca prisiljavalo bi na skromnost, ali energija odabranog poklona slala bi uvijek istu poruku: znam što voliš jer te volim,a posebno volim tvoje sretno kreveljnje koje se spontano pojavi prilikom otvaranja poklona.

/

Pozitivna strana krize

Kažu svi: "Kriza je..." Neću se složiti s tim jer sam vječni optimist (barem se trudim biti), a postao sam i žestoki borac - životna škola. Naravno - igram po pravilima, ne želim biti na pasivnoj strani kad karma odluči izjednačiti reakciju s akcijom... U svakom slučaju, mnogi ljudi stvarno i jesu u krizi, što duhovnoj što materijalnoj, a rekao bih najčešće oboje u isto vrijeme, piše Mickwar.

/

(Pred)božićna ludovanja

Potaknuta našom anketom, An(t)onimka je napisala post o predbožićnom šoping ludovanju. Kao prvo, nikad se nisu darovali pokloni za Božić već za Sv. Nikolu, i to samo djeci do otprilike kraja osnovne škole. Sjeća se da je uvijek dobivala naranče, čokolade i krampuse koje je pekla njena baka. Što se samog Božića tiče, bor se kitio na Badnjak. Božićna trpeza - ništa posebno. Od slatkog, orehnjača ili makovnjača, a ručak kao i svaki nedjeljni.

/

Udvostručen broj nevjernika u Hrvatskoj

Prema rezultatima popisa stanovništva, u Hrvatskoj živi 4.284.889 osoba, koje su prosječno stare 41,7 godina. Broj radno sposobnih i mladih u padu je, dok je broj starijih od 65 godina u porastu. Raste i broj nevjernika. Ateista je u Hrvatskoj godine 2001. bilo 98.000, a 2011. - 163.000. Spektakularan je rast kategorije "agnostici i skeptici": s 1.500 na 32.000! Ukupno je dakle broj nevjernika gotovo udvostručen, piše Zoran Oštrić.

/

Šengen blues

Demokracija kojom se ljudi kite i govore o slobodi, ne postoji sve dokle ima onih majušnih ljudi. Ne malih, već majušnih ljudi, ljudi koji bi za svoj status u društvu prodali, kako se kaže i vlastitu majku, brata, kako neće susjeda, jer poslovično i 'svoju kravu bi žrtvovali ako će pri tome susjedu uginuti dvije'. Zbog tih majušnih ljudi, koji nisu skloni kritičkom razmišljanju, koji nemaju kičmu i koji su se spremni prodati danas jednom gospodaru, a sutra odmah bit uz bok drugog gospodara. Takve ljude svaka nestabilna država treba, policajce na granici demokracije, piše Pjaceta.

/

Anđeli u tami

Predstavljanje romana "Anđeli u tami" Eduarda Prangera u izdanju nakladničke kuće HENA.COM održat će se u utorak 18. prosinca 2012., u 20.00 sati, u Knjižnici i čitaonici "Bogdan Ogrizović" u Zagrebu, piše Knjigoljub. Iz recenzije Pere Kvesića: Dovoljno je pročitati prvo poglavlje da se nakon toga ova knjiga više ne može ispustiti iz ruku do zadnje stranice. Odlika je to vrsnog, tečnog pripovijedanja, kad se ima što ispričati i zna se kako se to radi.

/

Sjećanje: Simo Mraović

Ove sam godine shvatio i to da nikada neću upoznati neka mjesta o kojima sam maštao. Ma što maštao, čvrsto odlučio otići tamo i potanko ih upoznati, živjeti ih barem na nekoliko dana. Jednostavno, više mi nije ostalo toliko vremena. Time, što mi je posebno teško, neću upoznati ni ljude koji tamo žive i čekaju da im dođem. Mali suncokret se sjetila Sime Mraovića, pisca koji je umro na današnji dan prije četiri godine.

/

Hoće li promjenom ZOR-a svanuti bolji dan?

Gazde iza kulisa i izvan granica naše zemlje ocijenili su nam kreditni rejting smećem. Zanimljive su izjave političara na tu temu. Ministar rada i mirovinskog sustava najavio je: „Kreću reforme. Hitno mijenjamo Zakon o radu.“ Nisam protiv promjena, ali strašno me smeta ta lažna nada koja se nudi da će sve biti bolje kad se Zakon o radu promijeni, piše Donin svijet. Najmanji problem za ovaj nered bio je Zakon o radu, ma kakav on bio.

/

Čovjek je zapravo Bog

Svi znamo Teoriju relativnosti zar ne? Einsteinovi zagovornici i danas je se drže slijepo i serviraju je svakom umu već u najranijim danima. Ali došlo je vrijeme da se i njegova teorija sruši. Frozen je pristrana i piše da je Tesla svijetu dao sto puta više nego Einstein. Tesla nam je dao praktična rješenja, Einstein nam je dao samo teorije. Zbog čega se onda čovjek slijepo drži teorije dok u svakodnevnom životu koristi Teslina rješenja?

/

Brodovi umiru sami

Nalik na uginulog dupina čije su tijelo hladni valovi izbacili na morski žal, tu odmah pored suhozida, na ležaju od suhe trave, samuje jedan drveni brod. Lagano naslonjen na lijevi bok, doziva u sjećanju dane plovidbe kad bi se razvijenih jedara i sigurnom rukom burdižavalo do najbližeg otoka. Kažu da vrijeme liječi sve, piše /0/]Brod u boci. Šipak! Kad vi vrijeme liječilo, svi bi bili besmrtni.

/

Dear John...

Sjećate li se američke serije Dear John? Zašto kod nas nisu zaživjeli sastanci onih koji se nalaze u istom sranju? Kavica petkom s drugim nezaposlenima mogla bi biti itekako korisna. Tu bi se izmjenjivale ideje, saznavala prava i mogućnosti, međusobno bi se plakalo i bodrilo. Nezaposlenost nije poput rastave. Tu vrijeme ne nosi ozdravljenje. Zapravo, što više vremena prolazi ja sam uplašenija, siromašnija i sa sve manje samopouzdanja, piše Nezaposlena d.o.o.

/

Seksualni, zdravstveni i ini odgoj

Vlada je pak zamislila ovaj seksualni odgoj kao nekakav poziv klincima da se seksaju, piše Pero Panonski. Klinci neke stvari i sami skuže. Internet dovoljno grafički opisuje kroz najveći dio svojih sadržaja kamo što ide. Propuh u glavi je mišljenja da je bolje da djeca dobiju znanje iz prve ruke, od stručnjaka koji znaju o čemu pričaju (pretpostavlja da će ti nastavci biti dovoljno educirani) nego da ga sami traže po sumnjivim portalima i porno sajtovima.

/

Malu s kapljom hladnog u velikoj šalici

Kava je valjda najpoznatiji napitak na svijetu. Mislim da nigdje sam čin uživanja u kavi nije toliko razrađen i prakticiran kao kod nas u Hrvatskoj, u Splitu, piše Ana banana. Prvo, sam čin naručivanja. Rijetko ćete čuti jednostavno „Donesi mi kavu.“ Ako netko tako i naručuje vrlo je vjerojatno da se radi o stalnom gostu toga kafića pa konobar zna koja se točno kombinacija krije iza ove naoko jednostavne rečenice.

/

Enjoy the ride

Kad padne snijeg pa izbaci na vidjelo sav jad i bijedu frustrirane ljudske prirode. Aniram se zarekla da neće više plaćati vožnju ZET-om jer se osjeća poprilično bedastom i još više namagarčenom dok to radi. Gomila naguranih tjelesa, koju gaze podivljali mužjaci uz neku neartikuliranu dreku. Tako šetaju tramvajem hrvatski testosteronci. Mumljajući i gazeći sve pred sobom. Bez pardona, i bez obzira.

/

Prva žrtva legalizacije

Tako su Joso, još krmeljav, i njegova Stana dočekali mjerače da im naprave premjer kako bi mogli legalizirati garažu i štalu jer zahtjeve na koje su izdana rješenja o rušenju valja predati do nove godine. Po novom zakonu svi objekti se mogu legalizirati makar ih susjedu sagradio pod prozor, piše fra gavun. Ima tu još kućeraka, svinjac, kokošinjac, čađavica pa jedan kućerak gdje su ostavljali vrtni alat, ali ti kućerci su van ogradnog zidića.

/

Muke po (m)učenju

Teuta se doselila u Hrvatsku kao mlada Čehinja koja, osim najosnovnijih riječi (da, ne, molim itd.) ama baš ništa nije znala o hrvatskom jeziku. Bila je svjesna da će ga morati naučiti i prvo je upisala tečaj daktilografije (jer i tamo se uči hrvatski). Odmah iste godine, upisala je i srednju školu i opet, nećete vjerovati, u svim razredima prošla je sa čistom peticom, bez ijedne četvorke i čak je postala predsjednica svih razreda večernje nastave.

/

Zimsko brojanje očica na puloveru

Kućanica u Japanu: Cvrkutava poslužiteljica vratila se s punim poslužavnikom dok je Bea nabrojala do tristo. Spustila je pred nju jednu veliku šalicu kave i dvije porcije kolača: cheese cake na jednom tanjuriću i voćni kolač na drugom. Bea je zurila u tanjure kao da joj je netko opalio šamar. Usnica joj je drhtala.
- Kolač za dvoje. Mislila je da nekog čekam. Kakvo poniženje...
U njoj su se miješali ljutnja i stid.

/

Koliko smo zapravo živi?

Prije nekoliko dana imala sam tu čast iz prve ruke doživjeti udarac života kao rezultat otuđenja, piše na blogu Svijet iz neke druge perspektive. Istina je da mi danas živimo životom kakvim ne bismo trebali. Saznajemo potrebne informacije iz virtualnog svijeta, družimo se u virtualnom svijetu, živimo u virtualnom svijetu... Mi smo se ogradili od svega. Poznajem previše ljudi koji su začahureni, koji više kao da i ne žive. I ona je žena bila u pravu. Mi bježimo.

/

Dva dobrotvora

Ovih se dana u tiskovinama i na dalekovidnicama piše i govori o dobrotvoru, nazovimo ga u priči - Prvi Dobrotvor. Priča o njemu i njegovom životnom putu zvuči kao bajka za koju smo do sada mislili da se može dogoditi samo u Americi. Drugi Dobrotvor je u ostvarenje svog sna krenuo iz malenog sela K-a. I njegov životni put bi se mogao nazvati bajkom o Velikom Uspjehu. Ni on nije završio fakultet, piše Semper contra.

/

Porezi

U ova betežna vremena odlučio je Auzmish kod Shelly pomoći Vladi. Jer, ponekad dođe do blokade; kakogod okreneš, vrtiš se ukrug, nema novih ideja, nema onog bljeska. Stoga bloger pomaže tako što je smislio nove poreze: porez na bake, porez na nezaposlenost, porez na hemeroide, porez na zimske (ili ljetne) gume te porez na bubrege.

/

Božićni pokloni

Kako se bliži Božić, trgovine se spremaju za veliku najezdu unatoč recesiji. Mnogi koji još nešto imaju u novčaniku, pa čak i oni koji nemaju, žele razveseliti najmilije. Potrošač je jedna gadna riječ. Potrošiti (novac, proizvod, čovjeka) je gotovo suprotno od stvoriti. Mi (kad završimo sa radom u trgovini ili u uredu) trošimo, trošimo dok ne potrošimo. Gotovo nitko nije u doticaju sa zemljom, nitko ne uzgaja, ne stvara, ne bavi se nekim zanatom, piše na blogu Sapunerija.

/

Odbijam biti dio crne statistike!

Šetam neki dan gradom i naletim na kolegicu iz osnovne škole koju dugo nisam vidjela, piše Ana Banana. Postavlja mi ono standardno pitanje „Pa šta ima?“ (kao da je vrijeme stalo i posljednjih 5 godina može se sažeti u odgovor od dvije rečenice). – Pa tako, studiram, volontiram u jednoj udruzi, pišem nešto tu i tamo... Ti?
- A evo, čekam posao.
- Čekaš, kao imaš nešto u planu, čekaš da te pozovu?
- Ma ne. Čekam da se pojavi nešto iz struke i što bi mi odgovaralo, ono da je radno vrijeme ok i da je plaća dobra pa da se prijavim.

/

K'o Kajin

Ovaj post se bavi demistifikacijom istarskog političkog PR-a, piše Blogdogg. Svima koji niste iz Istre, a možda ponekad pomislite da je u Istri baš cool, da su kuće od čokolade i prozori su od marmelade... Prvenstveno se tu bavim Kajinom kao tvorcem te iluzije i kao nekome tko brani Thompsonu da zaojka u Areni u Puli dok razdragana Arena za Lepom Brenom ponavlja refren o izvjesnom Miletu (koji voli disko).

/

Mali detalji

Sve je uvijek dosljedno, u svakom detalju se ogleda cjelina, pravo ogledalo naše zemlje, piše Lilianke. Neko sranje se događa, oni za koje misliš da bi možda mogli nešto popraviti također sliježu ramenima, oni koji koordiniraju stvari su ignoranti, glupi, nestručni i nesposobni... raja ne poduzme ništa, čak većina u tramvaju se pravila da je sve u apsolutno najboljem redu, a vozaču nije ni u peti da nazove svoje nadređene i kaže da je to neprihvatljivo.

Prikaži još vijesti...
Statistika

Zadnja 24h

kreiranih blogova

postova

komentara

logiranih korisnika

Trenutno

blogera piše komentar

blogera piše post

Blog.hr

Uvjeti korištenja

impressum

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se