Vijesti s bloga

/

Pjesme pometene pod tepih

Jednom prilikom je neki momak s Hvara prišao Saši Lošiću iz Plavog Orkestra i optužio ga: "Ti si ubio r'n'r". Ovaj mu je odgovorio: "Pa kakav ti je to r'n'r mor'o bit' kad sam ga ja mog'o ubit?!" Na blogu Narodna politika, kao dobra stara zlopamtila, podsjećaju nas na neke stare, dobre hitove kojih se danas vjerojatno srame i sami autori, a za koje nema šanse da ih čujete na radiopostajama.

/

Najam ili kupnja stana kreditom?

Sigurno se dosta vas našlo ili će se tek naći u situaciji razmatranja između opcije kupovanja vlastitog stana na kredit ili najma. Epistulanonerubescit piše o prednostima i manama ovih opcija. Prednosti najma: mobilnost, možemo se bez problema selili iz grada u grad bez dodatnih troškova. Mane: ne možemo urediti prostor u kojem provodimo većinu slobodnog vremena prema svojim željama; užasan stanodavac koji nas guši sa svojim uvjetima.

/

Teško je gledati praznu stranu kreveta

Nakon smrti njegove supruge ništa više nije isto. Sredovječni udovac je uvijek sa suprugom dijelio kućanske poslove, ručak je pravio onaj koji bi prije došao kući. Sve sitne promjene u stanu: kupovina lustera, sitnih komada namještaja, bojanje zidova, sve je to napravio onako kako su se dogovarali prije negoli je umrla. Ponestaje mu dogovora. Kupio je krevet normalne veličine (singl kako je to rekao prodavač u salonu, ne znajući da je to bolna riječ), jer mu je bilo bolno gledati prazninu druge strane kreveta

/

Leteća duša i avioni

Netko slika svoj grad. Netko drugi kukce. Auzmish je svoj blog posvetio jednoj letećoj duši, za koju vjeruje da se druži s Petrom Panom. Ponekad je pokušava uhvatiti objektivom. Je li fotoaparatom uhvatio dušu ili Zvončicu, otkrijte sami u novoj letećoj galeriji na Dnevnik.hr-u.

/

Taktika na prosvjedima

Prosvjedi i dalje nisu nešto posebno inventivni ni organizirani, nema nikakvih smjernica pa je Pax et Discordia pokušao staviti u svoj novi post prijedloge za efikasnije prosvjedovanje. Mali transparenti, parole na papiru A4 ili manje: treba ih ostavljati svuda! Nije bogznakakav efekt ako šetate gradom s papirom od 30 cm visoko podignutim iznad glave, ali je efekt ako ga zakačite na brisač tramvaja ili zalijepite za prvi prometni znak.

/

Čuda po Milinovićevoj statistici

Ministar Milinović izišao je jučer s novim podacima o uspješnosti postupaka medicinski potpomognute oplodnje. Iako navikli na nebuloze ministra-ginekologa i njegovih poltrona, ne možemo se po tko zna koji put ne diviti i svemogućoj i svemoćnoj statistici, najvećem, ali i rijetkom ministrovom prijatelju. Statistika je čudo! MPO-ivf zanima bi li ministar svoju kćer od neplodnosti liječio u Hrvatskoj ili bi, kao većina njegovih kolega, pomoć potražio u inozemstvu?

/

Diplomirao je, a što sad?

Konačno je došao taj dan, Neverin je diplomirao arheologiju! Sad ga čeka upisivanje na Zavod za (ne)zapošljavanje i da mu se u radnu knjižicu oda priznanje kopača kanala, sve to da bi mogao ostvariti ponovno pravo na zdravstveno osiguranje koje je izgubio radi rupe u zakonu. Tiha patnja mu je želja da uvrsti barem jedan spomenik na Unescovu listu.

/

Samo promjena stalna jest

Kada nema sunca s veseljem dočekuje sunčani dan nakon sive zime, isto tako nakon vrućine godi prohladna jesen, tako toplih boja. Zimi kada nema ničega vani, pogleda što ima u sebi i onda se opet raduje proljeću koje razbije sivilo zime u milijun komadića svojim zelenilom i cvijećem. I dalje Bubamara ima zimsku i ljetnu garderobu, i dalje joj se ledi dah u zimsko jutro i znoji se na plus 35 u hladu, ali zato s nestrpljenjem očekuje novu promjenu koja sigurno dolazi.

/

Ljepote Istre na slikarskom platnu

Branislav Kladnik - akril

Onima koji vole stare kamene kuće iz doba djedova i baka, ili mirise mora, valove i barke, maglovite i napuštene istarske brežuljke, sigurno će se svidjeti radovi umjetnika iz Umaga, zaljubljenika u Istru i njene brežuljkaste pejzaže koji se u vrijeme recesije odlučio osuvremeniti pa izložbu organizira i na Facebooku.

/

Problemi disleksičara u školi

Na sastanku Vijeća roditelja u školi, Rudarka je saznala da jedno dijete koje pohađa prvi razred te škole ima dijagnosticiranu disleksiju. Majka tog učenika ima osjećaj da razrednik baš i nije previše učinio kako bi djetetu olakšao boravak u školi. Ravnatelj je obećao brda i doline, no ništa nije poduzeo. Nastavnici učenika i dalje ne znaju da se radi o problemu koji je povezan uz čitanje (zadataka) te razumijevanje. Kako natjerati školu da olakša učeniku?

/

Razumije li netko žene?

Relativno raskošan život, lokalno uspješne karijere, dvoje djece, 23 zajedničke godine od toga 22 braka. Prvi puta ga je prevarila nakon 3-4 godine braka, drugi puta prije 9, treći put nedavno. I konačno. U pokušaju da zadrži bar malo kontrole nad životom, Ivan se odlučio za razvod. Žali zbog izgubljenog vremena, nepovratno izgubljenog života jer mu je izmakao…

/

Tko se bori za naše bolje sutra?

Već dva tjedna uporna i hrabra grupa građana, njih nekoliko tisuća, prosvjeduje zagrebačkim ulicama. Glas je to građanske Hrvatske kojoj je prekipjelo licemjerje i prazna obećanja naših vlastodržaca koja slušamo već godinama, a narod je – bez perspektive. Arhangel piše da nitko ne može zanijekati činjenicu da su zahtjevi koje već danima iznose prosvjednici iskaz stanja našeg društva koje je potonulo u beznađe i krajnju materijalnu bijedu.

/

Grad u kojemu je učila slobodu

Nad Zagrebom je pala noć, a Tessa ima tri avionske karte u džepu. Pokazat će svojim klincima grad u kojemu je kao mlada djevojka učila slobodu. Grad u kojem je proživjela prvu od godina "opasnog življenja". Na dalekim destinacijama nije se osjećala pogrešnom što nije odavde. Mogla se mjesecima osmjehivati svim privremenim prolaznicima u svom životu. Mind the gap…

/

Što je crno u radu na crno?

Porezi i obaveze prema državi su prioritet kako pojedinaca tako i pravnih osoba i institucija. Istina, nameta je puno, ali se moraju podmiriti dok se ne odredi drugačije. Dobar dio građana nastoji izbjeći plaćanja ove ili one vrste (čitaj: mulja), a s druge strane plaču kako im nitko ništa ne daje. Kokijada je mišljenja da su stvari okrenute naopako, a u osnovi je sve stvar percepcije, kao ringišpil koji se uvijek vrti u jednom smjeru.

/

Što Jasmin Stavros zna o ženama?!

Blogeri tijekom cijelog dana čestitaju Dan žena. Veno piše da se žena pokazala izuzetno otpornom kroz sve ove godine! Naučila je parazitirati na muškoj jedinki obmanjujući muškarca kuhanjem, čuvanjem djece i naravno seksom. Došlo je do te mjere da danas muškarac bez žene, osim ako nije homoseksualac, nije sposoban obući se za posao, naći nešto po kući ili raspoznati dijete po imenu te se muškarci zbog toga sve više i više oslanjaju na ženu kao izuzetno izdržljivo i sposobno biće.

/

Greška kao poticaj

Kad pomislim kako nikada ne bih slikao da su mi noge samo malo duže, izjavio je Henri de Toulouse-Lautrec, incestuozno dijete prvih rođaka u interesnom braku sklopljenom radi očuvanja grofovskog imutka. Učinio je nekoliko grešaka u životu. I njima zadivio svijet, piše Primakka. Padom sa stolice, a kasnije i s konja, kosti nogu prestale su mu rasti. Tijelo se nastavilo razvijati, ali noge su zakržljale. I počeo je slikati.

/

Dan žena

Gospođica tajnovita se iznervirala kad je otvorila portale i vidjela silne najave za Dan žena. Nakratko je pomislila zašto i muškarci nemaju svoj dan također, međutim ubrzo se predomislila i rekla: "Ma, ne može tako, ne zaslužuju to". Da ne bi riskirao ženske noseve naborane poput njuškica pekinezera, Jelo Žužinek piše da je svaki dan - Dan žena.

/

Sudar svjetova - nauk i praksa

Djeca osmog razreda jedne zagrebačke osnovne škole na satu vjeronauka slušaju da je homoseksualnost bolest. Vjeroučiteljica se brani da tako stoji u nastavnom planu i programu. Drugo poluvrijeme smatra da vjeronauku nije mjesto u školi, da djeca trebaju ako to žele oni i obitelj ići na vjeronauk u crkvi, no ako već je u školi, zašto Ministarstvo ne kontrolira što se nalazi u tim udžbenicima?

/

Kome je trebao slučaj Purda?

Dok se branitelj Purda zasluženo veseli slaveći sa svojom obitelji i prijateljima povratak na slobodu Semper contra se pitam kome je to sve trebalo. HDZ-u kao stranci i njegovim satelitima? Istinskim braniteljima? Oporbi zvanoj "kukuriku" koalicija? Jadranki Kosor? Predsjedniku Josipoviću? Srbiji ili BiH? Bloger piše da ne zna je li to posljednji takav slučaj, ali je uvjeren da će na kraju "čovjek iz sjene" tjerajući lisicu istjerati – vuka!

/

Revolucija na naš način

Majstorica s mora je utrošila pola dana nagovarajući prijatelje i poznanike da odu do centra grada gdje bi se trebao održati protuvladin prosvjed. Neki su je odbili jer idu na maškare, drugi na koncert Lepe Brene, no jedan odgovor ju je zatekao i potakao na razmišljanje: ne može prosvjedovati jer se više uklapa u sliku buržujke s obzirom da ima stan, auto, bunde i nekoliko broševa.

/

Čarolija zaljubljenika u Photoshop

O Alexxlu najbolje govore njegovi postovi koje zaokružuje fotografijama poput ovih u galeriji. Osim o kuhanju i svom velikom fotoaparatu, ovisan je i o Photoshopu. Kod dobre fotografije cijeni prvenstveno ideju, a najsretniji je kad pogodi i dobar naslov pa sve skupa čini jaku cjelinu.

/

Pregled blogerskog tjedna

I protekli tjedan u blogosferi se najviše pisalo o političkoj situaciji u Hrvatskoj te o prosvjedima. Marcelininu crticu iz života ste najčešće preporučivali na Facebooku, Kruletova priča o Zoranu je mnoge rasplakala. Da policijske priče mogu duhovite, pokazao je i omiljeni blogerski policajac. Obrazovanje je bilo tema koju ste rado klikali, bilo u slučaju da blogerica otkriva čari studiranja u tridesetima, bilo odu omiljenim profesorima ili zaručnički tečaj u crkvi.

/

Zasjeda mumzilla i naci dojilja

Nekoliko Sagittarijinih prijateljica je trudno pa se prometnula u savjetodavca, jer mlade mame samo vrebaju priliku i žrtvu koja će slušati njihove priče s fronte, bez kraja i konca. Rođenjem djeteta shvaćate, ah kako kopernikanski, da se svijet uopće ne vrti oko vas i vaših navika, želja i potreba. U novom postu piše o svom iskustvu nepotrebnih pokušaja kako bi mlade mame naučile na njenim greškama.

/

Čipiraj me nježno

Jednom našem poznatom estradnome umjetniku koji svojim zvonkim baritonom znalački podiže štimung na entu potenciju, savjetovali su ugraditi jedan, da prostite - čip, koji bi ga mogao osloboditi žeđajućih muka. Princip je jednostavan, piše Brod u boci, ispod kože usade mali implantat koji u potpunosti eliminira svaku želju za bevandom, ali isto tako i sprječava teška psihofizička stanja u koje je lako upast pri odvikavanju normalnim putem.

/

Zloupotreba fotografije

Iako se kaže da "opreza nikad dosta", i da je "bolje spriječiti nego liječiti" postoji određena granica kod koje se oprez i prevencija pretvaraju u sveopću paranoju i represiju koje kriminaliziraju i teroriziraju nedužne, dok se ono što bi to kao trebalo spriječiti i dalje događa, piše Toco1980. Dok gomila fotografa svako malo trpi neugodnosti sa zaštitarima i policijom, ništa ne garantira da se unatoč tome neće opet dogoditi da netko izvede bombaški napad ili snima golu djecu u svrhu proizvodnje pornografije.

/

Narod i vlast

Prvo je zarobljen bez ikakvog razloga jedan naš građanin samo zato što je bio branitelj, nasreću nakon višemjesečnog natezanja, pušten je. U međuvremenu su počeli prosvjedi diljem zemlje i jako puno ljudi želi da Vlada odstupi sa svog mjesta, piše na blogu Stepenice. Problem je u tome da mentalitet ove zemlje nikako da se promijeni, još uvijek postoje oni koji misle da je lopovluk OK i koji će i dalje glasati za takve.

/

Kako to ljudi "odjednom" postaju tuđi

Provedeš neko vrijeme sa strane; otputuješ i u mogućnosti si sagledati svoj život kao krcat izlog tematski jako loše posloženih detalja. Nakon analize vlastite osobe, a neki ju, nažalost, uporno preskaču, počneš analizirati ljude koji su u tom izlogu, piše Tratinčica. Shvatiš ubrzo da neke guraš uporno u izlog i brišeš s njih prašinu nastojeći ostaviti prolaznicima, a često i samome sebi, što bolji pogled, ne shvaćajući da je sva ta silna prašina na nekima od njih zapravo znak da su odavno već trebali biti u skladištu…

/

Bečka škola i Berlusconijeva prostitutka

Bal svih balova, bečki Opernball je događaj sezone te vrste, piše na blogu Fotke i slično. Svake godine bogataš Richard Lugner dovodi, uz pozamašan honorar, svjetski poznate žene kao svoju pratnju. No ove godine je izazvao skandal, jer je njegova pratnja bila osamnaestogodišnja plesačica Ruby Srcolomka, poznata samo po tome što se seksala s Berlusconijem.

/

Financijski fašizam

Godine koje su završavale s jedinicom iz neobjašnjivih razloga bivale su povijesne prekretnice: 1941. – rat; 1971. – Hrvatsko proljeće; 1991. – opet rat; 2011. – opet hrvatsko proljeće. Prosvjedi u sebi kao kakve maternice začinju i nose buduće živo biće, piše na blogu Heideggera. Teško je unaprijed reći kakvo će dijete iznijeti okupljanja ljudi, ali redovito se na okupljanjima preslaguje genetski materijal koji vapi za promjenom.

/

Kakav je Galliano kad je trijezan?

"Prljava Židovko, trebala si biti mrtva…", počastio je ženu za susjednim stolom John Galliano. Dior se odrekao maestralnog kreatora, koji se ispričao za uvrede te rekao da će do daljnjega biti u klinici za odvikavanje gdje će pokušati riješiti svoj problem s alkoholom. Unspeakable je smiješno što oni koji ga brane kažu da nije bilo u redu od njega ići okolo pijan i baljezgati.

/

Sudac u obrani premijerke

Bliže se izbori, pa se očito bude i neki spavači. Eto, jedan od njih očito je i Zlatko Sudac, koji je stao u obranu Jadranke Kosor te je izricao hvalospjeve o čistoći njene duše jer je slala branitelje na njegove duhovne obnove. Po Ateizmu, jedina procjena karizmatika je njegova vlastita taština, jer svaka opcija koja se usudi posumnjati ne može biti prihvatljiva.

/

Obrazovanje nije punjenje bureta

Sa željom da ogorčenoj i zabrinutoj učiteljici, kao bivša učenica četiriju izvrsnih profesora, vrati barem smiješak na lice Bookeraj je napisala post kojim zahvaljuje svojim profesorima na svemu što je naučila od njih. Lekcije koje je naučila od svoje razrednice: čovjek nikad nije prestar da bi učio nove stvari, učenje je stvar volje i elana, kreativnost je način života…

/

Kako doći do e-recepta

Procesuira na dnevnoj bazi sva previranja u našem zdravstvu, jer je i sama jedan maleni dio tog lanca. No, jedno Zmajkovitoj nikako ne ide u glavu: kako su naši dragi sektorski liječnici dopustili takvu ogromnu i sramotnu degradaciju osobnog lika i djela. Što je sada liječnik opće prakse? Ispisivač mailova na telefonski upit? Pišu li se tako i lijekovi?

/

Potresni dnevnici naših huligana

Na zidu garavi grafit poručuje, nekom studenom pomirenošću: "Mama bez posla, tata bez plaće, sinovi na ulici". Pogled joj se zamagljuje, a mislima prolaze slike: njena zadnja plaća u Željezari Split, pa svi oni mjeseci kad plaća više nije dolazila. "Mama, danas nismo ništa jeli. Gladan sam." Marmontova bb je osjećala sram jer sinovima nije imala što dati za jesti. Nikad i nigdje neće ostati zabilježeno da su ovi sinovi, prije nego što su postali huligani, sasvim nehuliganski uvjeravali svoje majke kako i nije tako strašno u životu ponekad ne pojesti ništa cijeli dan.

/

Riječi su mostovi među ljudima

Kaže se da su riječi mostovi među ljudima i da pridonose međusobnom razumijevanju. Jesmo li sigurni da je tome baš tako, pita se DorDora2. Koliko puta ste s nekim razgovarali, pa još ako je to osoba koja rado prepričava svoje razgovore, i na kraju od neke sasvim druge osobe čuli svoje riječi izrečene u nekom sasvim drugom značenju od onih koje ste vi izrekli... riječi su ostale donekle iste, ali smisao im se sasvim promijenio?

/

Što sotona radi dok se seksamo?

Zaručnički tečajevi u crkvi mladim parovima znaju biti posebno dosadni, no Beyond blue eyes se dobro zabavljala dok je svećenik skoro sat i pol strastveno pričao o seksu. Seks prije braka ili seks izvan braka voli sotona, a brak zapravo počinje prvim bračnim činom, govorio je svećenik te ih je upozorio da mu se najviše gadi kada mladenka dođe razgolićena pred oltar. Ne gleda on, ali gledaju drugi.

/

Boje Sjeverne i Južne Koreje

U ruci drži crvenu partijsku ZagrebDox knjižicu i čeka na semaforu zeleno, prilazi mu prolaznik i govori mu da ga boli ona stvar za Sjevernu i Južnu Koreju. Nakon početnog šoka Hoću cenzuru pokušava riješiti logičku dilemu zašto mu se prolaznik uopće obratio i zašto ga crvena boja nije asocirala na neke druge države koje imaju crvenu boju na zastavi.

/

Jednog jutra kad je Alisa odrasla

Traži Tessa mjesta svojoj čulnosti pa je pišući premješta iz stopala u koljena, iz koljena u kosu, iz kose u prste... I pita se - da ne opere prozore, bi li se svejedno vidjela? Prelazi svojim lučno savinutim malim prstom preko plamena svijeće. I opeći će je, zna to. Nije joj prvi put. Čini to stalno. Plamenjem si podgrijava i pete, samo da progovori. Peče li, Aliso?

/

Prosvjedi - odmak od jednodimenzionalnosti

Koliko god Hatzivelkos podržavao bunt protiv neustavnog ograničenja slobode, korištenje nasilja nije, i ne može biti rješenje. Cigle bačene u glavu policajaca ili novinara ni na koji način ne pridonosi borbi za slobodu - u okvirima i kontekstu u kojima je sloboda suspendirana. Također racionalizacije tipa "od politike toleriramo kriminal, a za prosvjede tražimo savršenstvo" također promašuju metu.

/

Male noćne strasti u šumarcima

Na području svakog grada postoje mjesta na koja autima dolaze parovi. Najčešće se radi o makadamskim cestama ili velikim i mračnim parkiralištima, ali i parkovima i slijepim ulicama. U žargonu, takvo mjesto se zove "fukodrom". Poprilično jasan i konkretan naziv. Policijske priče donosi nekoliko interesantnih sličica iz ophodnje po skrivenim šumarcima.

/

Povjerenstvo za prezaposlenost

Premijerka je osnovala novo povjerenstvo. Zove se, da prostite, Povjerenstvo za nezaposlenost. Marcelina piše da je zapravo sve vraški jednostavno. Ako hoćeš da te se imalo ozbiljno shvati i da ti se vjeruje, moraš imati povjerenstvo. Budući da premijerki nitko ne vjeruje kad kaže da nema previše nezaposlenih, Povjerenstvo treba poslužiti da nezaposleni povjeruju kako oni ustvari nisu nezaposleni već prezaposleni.

/

Što je s princezom njene vrele mladosti?

Nedavno je Northern exposure srela svoju prošlost, onu ljepšu. Konobar je dolazio, a ona je htjela Red Bull, čisto da dobije krila i nestane. Nije ga bilo. Gdje je nestala radost? Pitala ju je što radi. Odgovorila joj je da je željela biti plesačica, ali eto sad pleše kroz život amaterski. Sjedila je tako, mijenjala izraze lica i čekala neko pristojno vrijeme za dići se i nestati.

/

Pojmovi i predstave

Uz poznati paradoks iz filozofske literature o Efežanu koji je izjavio da svi Efežani uvijek lažu, pa ne znamo kako i njemu vjerovati, postoji i sličan kojeg svi znamo iz iskustva: većina ljudi je sigurna da je najveći broj ljudi sve glupan do glupana, jedan veći od drugoga. Iskustvo nas uči da je to istina. Babl piše da je jedan od najčešćih izvora iz kojega proističu nesporazumi među ljudima razlika između pojmova i predstava.

/

(R)evolucija promatrana s podstanarskog kauča

Nisu revolucije uvijek sobom nosile i promjene na bolje, još od Bastilje pa do Irana. Sajmu taštine je draža revolucija u umjetnosti, od B strane s "Hey Jude" od Beatlesa ("Revolution") pa na ovamo. Ne može prežaliti poklič bivšeg nogometaša da ugasimo svoje bankovne račune, kako bismo suvremenim vampirima (bankama) pokazali tko od koga živi. Nije uspjelo…

/

Dvori od oniksa

Svaka poštena hrvatska žena dobro zna razliku između dragog i poludragog kamena. (To je gradivo iz trećeg razreda osnovne za hrvatske barbike). Jagoda piše da su biskupi u svojoj poniznosti odabrali poludragi kamen upravo kako bi i tim odabirom turbojeftinog materijala posvjedočili kako skromnošću u svakodnevnom životu slijede Božji nauk.

/

Pregled tjedna u blogosferi

Tjedan je protekao diljem zemlje u znaku prosvjeda pa su i blogeri najčešče pisali i komentirali istu temu. Od male zemlje za male prosvjede, preko pisma dragoj Jadranki do nasilja na prosvjedima. Proslavili smo i treći rođendan Ježevog bloga te saznali za Hrvaticu koja je dobila svoj kulinarski show na Oprah Winfrey Networku. Zanimljiva tema blogerima je bila i traženje posla u struci jedne mlade psihologice.

/

I tebe sam sit kafano

Jedan od svakako najunosnijih faktora u našoj zahuktaloj privredi i ugostiteljstvu su – kafići, piše Narodna politika. Ako živiš u nekoj zabiti iz koje Bog ispucava kornere, treba nešto napraviti kako bi se oplemenio tamošnji otužni život. Ožbukaš garažu, obojiš je vodoperivom bojom, napraviš zahod, nađeš vrhunsku keramiku po 20 kuna, osmisliš šank s tri-četiri barske stolice, nađeš neku ubogu šankericu i napraviš svjetleću reklamu - 'Bistro Ferrari' ili 'Buffet Glamour'.

/

Kad je Boban udario milicajca

Navijači su se sukobili s milicijom neželjene i omražene vlasti, a pridružio im se Zvone Boban – većina nas se sjeća tog trenutka prije dvadesetak godina. Nitko tada nije isticao da takva ponašanja nisu primjerena sportašima i navijačima i da se loša vlast treba rušiti na druge načine. Sudionici su proglašeni herojima… Donin svijet se pita je li danas Boban zadovoljan "hrvatskim ciljem" kojemu je težio. Proteklih dana mladi prosvjednici nazivani su huliganima jer su napali su specijalce. Istim tim šmrkavim klincima u glave je usađivano da se upravo na taj način mijenja svijet i postiže cilj.

/

Zašto propadaju civilizacije?

Naša civilizacija nije nikakvo novo otkriće, piše Mudra lija. Davno prije svih čuda moderne tehnologije, tisućama godina unazad postojale su mnogobrojne civilizacije: Sumerani, Egipćani, Etruščani, Rimljani, Inke, Maje... Svima njima je nešto zajedničko - dostigli su vrhunac, plafon uređenosti, sređenosti, moći i onda su se iz nekog razloga srozali i nestali. Da slabi i nemoćni propadaju, to je normalno. Ali kako i zašto propadaju najjači i najmoćniji!?

/

O psima i mačkama

Stručnjaci kažu da gotovo svi imamo u svojoj osobnosti i mačje i pseće elemente. Najnovijom galerijom na portalu Dnevnik.hr nastavljamo vječnu prepirku: mačja samodostatnost i individualnost nasuprot pseće druželjubivosti prema ljudima. Jesu li vam drži Amorfijini psi ili mačke?

/

Nema kruva bez motike!

Mater je nazvala Tender prdac i neuvijeno joj rekla da ovaj vikend ne mora dolaziti na ručak: „Ćeri neobrazovana a živiš u elektronsko doba! Prosvjedi su!!! Ćaća je nabavija balote, petarde i jedan stari vatromet, možda još vridi. Ja nosin blokete, čelični ekstendibl super stik i bejzbol palicu. Idu ti i braco i seka, oni nose samo transparente, al od njih ne možeš više ni očekivat! Od tebe očekujen puno više, očekujen da povedeš dicu.“

/

Slučajnost ne postoji

To što nama nije osvijetljen cijeli put do kojeg dolaze k nama osobe, informacije i događaji, ne znači da je sve prepušteno intenzitetu promjenjivog vjetra, jer ni njegovo djelovanje nije prepušteno slučajnosti. Ima previše faktora koje bi mogao Neverin sa svojih 5 osjetila ubrati, ali "slučajnost" odgonetneš baš ako nešto naučiš od nje. I time popunjava neku svoju svrhu i prestaje biti slučajnost.

/

Patriotizam? Što je to?

Je li patriotizam stvar pojedinca ili je zapisan u genetskom kodu nacije? Nedvojbeno je da je Portugalcima zapisan u genetskom kodu, ali postoje li patriotski nastrojeni ljudi u nacijama koje nisu takve? Virtualna reporterka misli da postoje. Nacije koje nisu patriotski nastrojene nisu previše opterećene svakim svojim nedostatkom, ne žale se neprekidno, jer ih pitanje "kakva je njihova zemlja" ne opterećuje.

/

Kako mama hrani djecu

Big Mama je napisala pjesmu o trenutačnoj situaciji u Hrvatskoj:
Gledam medije
Pratim demonstracije
Kako sijeda žena
Ide protiv nacije
Kako jadan narod
Batinama hrani
A trebala bi biti
Tu, na našoj strani …

/

Što sve potpisujemo

Prosječna osoba tijekom svog života potpiše na stotine, ako ne tisuće dokumenata, izjava, zapisnika, razglednica... Nešto od toga stvara vam grč u želucu, poneki potpis vas uveseli, nešto potpišete iz ljubavi, a ponešto iz ponosa. Denis je izdvojio pet najnevjerojatnijih stvari koje je potpisao, a koje su mu ostale najdublje urezane u pamćenju. Primjerice, potpisao je preuzimanje honorara u iznosu od 1,98 kuna.

/

Kako (uspješno) komunicirati u poslu

"Brišem kontakte od onog bezobraznog lika, dosta mi je poslovanja s takvim ljudima...", mora da ste tu i tamo čuli ovakvu izjavu i pomislili "nije ti to baš pametno ponašanje. Poduzetnica savjetuje kako komunicirati u poslu: nema smisla "duriti" se vječno, život ( i poslovna godina) su prekratki za to; budući da živimo u zemlji koja ima jako mali broj stanovnika i ako se posvađamo s njih pola, koji znaju ostalih pola, nećemo baš (pametno) poslovati.

/

Idete li na prosvjede?

Što se dogodilo poslije demonstracija IT-generacije s Facebooka? Ništa. Što će se dogoditi u subotu nakon pohoda branitelja na Markov trg i Trg bana Jelačića? Ništa, jer vlast neće pasti, mišljenje je Turim ti kitu. Za danas su također najavljeni prosvjedi diljem Hrvatske, mislite li da će uroditi plodom ili će se opet dogoditi fijasko? Hoćete li izaći na prosvjede ili će vaš aktivizam započeti i završiti s lajkom na Fejsu?

/

Krafne sa šaumom

Vrijeme je fašnika/poklada pa je idealno vrijeme i za krafne/krofne/pokladnice. Tradicionalno krafne su se pekle na pokladni utorak, dan prije Pepelnice, to jest dan prije početka korizme. Blogerica Nešto se kuha je zaključila da su krafne iz pekarnica masne, a da bi se nazvale uspješnima moraju imati pasac (to je onaj bijeli kolut po sredini), biti šuplje iznutra i nikako se ne smiju "napiti" masti. Njene izgledaju savršeno, zašto ih ne biste i vi probali napraviti!

/

Uzajamne razlike

Prema trećem Newtonovom zakonu - uzajamno djelovanje dvaju tijela jednako je i suprotno usmjereno. Mnoge One najčešće jednome Njemu opraštaju i po sedam puta. Pojedinačnu gorku pogrešku. Mnogi Oni ne bi niti jednoj od Njih sedam nijednom oprostili. Zajednički slatki grijeh. Ponavljajući se – griješimo, zaključuje Primakka.

/

Kakvog muškarca žene traže?

Idealan je muškarac onaj koji te voli i koji je spreman umrijeti za tebe. Sve ostalo je nebitno, piše Gospođica tajnovita. Žene, kakve već jesu, nikad nisu zadovoljne i uvijek su spremne na cjepidlačenje pa su taj proces traženja svog idealnog muškarca uspjele otegnuti. Te traže atletsko tijelo, bijele zube, samouvjerenog i visokoobrazovanog frajera, vjernog naravno, a njegova mama je mora voljeti i živjeti daleko od njih…

Prikaži još vijesti...
Statistika

Zadnja 24h

kreiranih blogova

postova

komentara

logiranih korisnika

Trenutno

blogera piše komentar

blogera piše post

Blog.hr

Uvjeti korištenja

impressum

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se