Linkovi
IN MEMORIAM DENIS GARAGIC 16.08.1979.-25.07.2005.

blogger.ba 1
blogger.ba 2
Doktori, sestre...
Hipokratova zakletva
Tuzlarije
PRAVDA ZA DENISA-Sarajevo-x
Facebook
YouTube

Kako je Blogger.ba najavio gasenje 01.03.2015.godine, odlucih da svoje dugogodisnje pisanje o svom sinu Denisu nastavim ovde. Prethodno cu hronoloski poredati ranije postove sa prvog bloga na kojem sam pocela pisati 2008.godine.






Moj Sin Denis Garagic - PRAVDA ZA DENISA

ponedjeljak, 30.03.2015.

Interna klinika UKC-a Tuzla "poducava" ?!

(post pisan 02.02.2011.)

"Počeo Osmi edukativni tečaj iz ultrazvučne dijagnostike srca
17:33, 1 Februar, 2011
Univerzitetski klinički centar Tuzla.

Na Klinici za interne bolesti JZU UKC Tuzla u ponedjeljak je počeo Osmi edukativni tečaj za specijaliste interniste iz oblasti bazičnog ultrazvuka srca. U toku mjesec dana, koliko će tečaj trajati, polaznici će samostalno izvoditi ultrazvučne preglede, njihovu interpretaciju, korelaciju sa kliničkom slikom i vođenje evidencije.

˝Svaki kandidat će dnevno iz jedne oblasti imati oko deset isplaniranih individualnih pregleda. U pitanju su naručeni pacijenti sa određenim problemom koje kanditati pregledaju i odreređuju dijagnozu˝, saopćeno je iz UKC-a Tuzla. Voditeljica tečaja je prof.dr. Zumreta Kušljugić, predsjednica radne grupe za ehokardiografiju za BiH i predstavnica BiH u Ehokardiografskom uruženju Europe.

Pored uposlenika JZU UKC Tuzla, tečaj pohađaju i doktori medicine iz Doma zdravlja Tuzla, Doma zdravlja Živinice, Opšte bolnice Brčko Distrikt, Opšte bolnice Gračanica, Privatne zdravstvene zaštite Banja Luka i Zavoda za zaštitu zdravlja Univerziteta u Sarajevu. Uz prof.dr. Zumretu Kušljugić, predavači iz Tuzle su i prof. dr. Fahir Baraković, prim. dr. Esad Brkić, prim.dr. Elnur Smajić, doc.dr. Midhat Nurkić, doc.dr. Ramiz Hajrić, a prof. dr. Aleksandar Lazarević je iz Banjaluke, doc. dr. Emir Fazlibegović iz Mostara i prof. dr. Marko Bukša iz Sarajeva.

˝Od 2001. godine, kada se krenulo sa ovim projektom, edukativni tečaj UZ srca, pohađalo je 90 kandidata iz FBiH, R.Srpske i Brčko Distrikta˝, saopćeno je. Od ove godine tečaj ultrazvuka srca je priznat i od strane europskog udruženja kardiologa. (TIP/A.U.)"


Kad procitam ovako nesto, uvek me spopadne teska MUCNINA…

Zumreta, Zumreta…
Slaba vajda od tvog tecaja...i tvoje Interne klinike...CRNE RUPE!
Sama si nam rekla da "cak" ni ti ne bi videla kod Denisa rupture srca...pa KO bi onda video, s obzirom da se UKC uvek (samo)hvali i kadrom i opremom?
Naravno nisu ga tvoji "strucnjaci" ni slali na ultrazvuk, a i kako bi kad tvoj bivsi medicinski direktor Kasim Muminhodzic nama otvoreno, bez uvijanja, nekakve profesionalne etike (sta je to?) i stida kaze "ne saljemo mi svakoga na ultrazvuk".
Nisi svoj kadar “sefice” Zumreta nista naucila!
Tvoj kadar nije bio u stanju ni skolske simptome aneurizme prepoznati, a ispoljenu bolesnu sujetu i oholost da ne spominjem.

Da, znas pisati po novinama ono sto je trebalo davno SVOJE diletante da naucis, s obzirom da su zaboravili neke lekcije…a sada prenosite svoje “znanje”?
Koja crna rupa od klinike!

DENIS - ANEURIZMA

Na sarajevskom forumu su me pitali da li mislim da bi moj sin preziveo da je na vreme ustanovljena prava dijagnoza…

Odgovorila sam :

Duboko sam uverena da bi moj sin Denis preziveo samo da je na vreme ustanovljena PRAVA DIJAGNOZA. Tri dana se njegov organizam i njegovo srce borilo…TRI dana!

Cak da je i samo 1% mogucnosti da prezivi (a statisticki nije) KO moze 100% tvrditi da bi Denis umro cak i da je ustanovljena prava dijagnoza? A Cihlarz Zdenko, sudski vestak lupeta i glumi boga sa ciljem zastite svojih radnih kolega, na radost tuzioca Ive Iveljica i Koval Slavena, opet u istom cilju. To je i tuzlanskim advokatima dobro poznato. U razgovoru s njima, svima je jako stalo da se jednom stane “na rep” tandemu Cihlarz-UKC i tuziocima, ali niko od njih nema “petlju” da me zastupa. Sve sami “profesionalci”…

Ne treba zaboraviti da je Denis 3 (TRI) dana bio prepusten opakoj bolesti na PRIJEMU Interne klinike i da su 3 (TRI) ekipe lekara POGRESILE!

Ne treba zaboraviti da je lekar (komsija) bio u pratnji i REKAO (prvoj ekipi - istoj dvojici diletanata koji su ga prvi put tog dana vratili kuci – Krizicu i Azabagicu) da se radi o TESKOM kardioloskom slucaju! Dakle, nisu poslusali sujetni i oholi diletanti!

Ne treba zaboraviti da je Samira Hasic (druga ekipa) treci dan ujutro (dan Denisove smrti) pismeno potvrdila pogresnu procenu – dijagnozu) prilikom predaje smene.

Ne treba zaboraviti da je treci dan (treca ekipa i “konzilij”) zakljuceno : "NIJE MU NISTA – IDE KUCI" (Fahir Barakovic). Nakon nekoliko sati Denis je preminuo…

Ne treba zaboraviti da se kompletno osoblje UKC-a sokiralo, a Barakovic, koji se tek tada “setio” lekcije, rekao da su shvatili o cemu se stvarno radilo kad im se “zavesa podigla” i kad su “poslozili kockice”, te da su sve vreme lutali u pogresnom pravcu u odredjivanju dijagnoze.

Ne treba zaboraviti da nam nikada nisu odgovorili na nas zahtev za pokretanje istrage, iako mi znamo da su komisije (2) zakljucile da je bio potreban hitan hirurski zahvat.
Do hirurskog zahvata nije ni moglo doci, jer “strucnjaci” nisu prepoznali skolske simptome ANEURIZME!

Tek je obdukcija, koju smo zahtevali, pokazala dijagnozu : srcano zatajenje, tamponada srca, prsnuce disecirajuce aneurizme uzlazne aorte.

Denis je, osm visegodisnjeg visokog pritiska, bio zdrav, sto su i nalazi pokazali. Naravno, ONI nalazi koje su diletanti pretpostavljali da treba analizirati. Ultrazvuk ili CT srca nije im ni padalo na pamet da urade…

Ne treba zaboraviti ni izjavu tadasnjeg medicinskog direktora UKC-a Muminhodzic Kasima kako ne salju oni SVAKOGA na ultrazvuk (???). Time je SVE rekao.

Na kraju, ne treba zaboraviti ni to da su svog kolegu, lekara, HITNO iste noci prebacili na VMA u Beograd…a moj Denis je “svako”… kao da je bio na ulici, a ne u “slavnoj” klinici (crnoj rupi).

Na kraju, jos jednom cu postaviti isecak iz “Dnevnog avaza” od 22.06.2006.godine sa uputstvima i savetima Zumrete Kusljugic (nepunu godinu od Denisove smrti). Simptomi koje ona spominje su trodnevni vapaji mog sina u njenoj klinici, njenim lekarima koji su bili gluvi, slepi, neprofesionalni nepismeni laici i nevidjeni diletanti.
A juli 2005.godine je bio isto tako vreo.

“Dnevni avaz”, 22.06.2006.


DENIS - ANEURIZMA - DZELATI I NJIHOVI SAUCESNICI

DENIS - ANEURIZMA, ZABORAVLJENA LEKCIJA?


Izbor komentara na blogger.ba (post pisan 02.02.2011.):

"svima koji su se tako ponašali treba oduzeti licence za bavljenje medicinom
tek tada će se nešto dovesti u red
o sudskoj kazni nebih ni da govorim
i svi se hvale opremom i kadrom
a takve stvari se i danas dešavaju"

Objavio/la zlaja1978 3. Februara 2011. u 15:23

"Ja nemogu baš puno rećo o UKC jer od njihovih stručnjaka su me pohledali samo oni koji su staru slavu i donijeli,
ali generalno stanje u zdravstvu je jako loše:(
Odem i u Njemačku, i nešto su bolji, ali Hipokratova zakletva je i tamo izgubila svoju važnost."

Objavio/la zlaja1978 4. Februara 2011. u 8:27

Oznake: KUCA MRAKA


- 15:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 29.03.2015.

DENIS - 66 MESECI - U TUZNOM OKU SUNCOKRETA

(postovi pisani 25. i 30.01.2011.)

DENIS – U TUZNOM OKU SUNCOKRETA
(post pisan 30.01.2011.)

" Te tuzne oci suncokreta u mom su srcu otvorene - ali su sunca nakraj sveta,
i tiho slaze mrak i sene."

(J.Ducic)



DENIS – 66 MESECI
(post pisan 25.01.2011.)



"Zapitah zivot, sta je u njemu prastaro. Neko davni odgovori mi: bol je prastara."
(Vesna Parun)

Izbor komentara na blogger.ba (post pisan 25.01.2011.):

Tacno! "Bol je prastara"
Objavio/la sanjalica23 25. Januara 2011. u 10:07

"Draga mama evo pokusavam nesto napisati,ali znam da te nista ne moze utjasiti,tvoju bol i ocaj za pravdom koja je spora.Zelim ti iz sveg srca da nades mir."
Objavio/la deni64 5. Januara 2011. u 11:14

"Ne mogu naci rijeci utjehe,jako jako mi je zao."
Objavio/la matica 8. Februara 2011. u 23:43

- 10:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 28.03.2015.

UHODANA SPREGA SUDSKI VESTAK - TUZILASTVO TK TRAJE

(post pisan 23.01.2011.)
"Dnevni avaz", 22.01.2011.

Koji "biseri" Tuzilastva TK!
I Zdenka Cihlarza svakako, pa ONI "konstruisu" zajedno!
Pokusava li ovo Admir Arnautovic, portparol Kantonalnog tuzilastva TK opravdati (oprati) strucnost njihovog glavnog saradnika Zdenka Cihlarza?
Kao, Cihlarz nije imao "dokaze koji su naknadno prikupljeni..." ccc… kako je to providno.
Kako portparol Tuzilastva TK ZNA da su nalazi iz Novog Sada "apsolutno pouzdani"?
Kako veliki strucnjak Cihlarz nije video "lom vratne kicme"?
Ali je zato (ovaj glumac boga) znao da bi moj Denis svakako umro, cak i da doktori nisu pogresili dijagnozu...
Na primeru ove nesrecne bebe se vidi koliko Cihlarz ZNA i koliko je u stvari povrsan, odnosno u sprezi sa Tuzilastvom TK.
Cihlarzu, Cihlarzu, u normalnim, pravNim drzavama ostao bi bez licence! Po hitnom postupku!
A ovde? Ovde je normalno da cuvaju ledja jedni drugima (UKC-sudski vestak-Tuzilastvo TK), to je vec odavno poznata tuzlanska prica. Zalosno je samo sto su toga svesni i pravnici – advokati i zato beze od predmeta vezanih za greske lekara UKC-a.

DENIS I SRAMNA REAKCIJA TUZILASTVA TK

UHODANA SPREGA (TUZILASTVO, VESTAK, KLINIKA)?

“Povodom smrti bebe
Reagovanje na Saopštenje Kantonalnog tužilaštva TK

Autor: Dino O. 23. Januar 14:23

Udruženje roditelja teško bolesne djece u BiH je od Kantonalnog tužilaštva Tuzla zatražilo nadvještačenje nalaza bočica i nalaza vještaka iz Novog Sada u slučaju smrti šestomjesečne bebe E.B. iz Lukavca.

Udruženje roditelja teško bolesne djece u BiH je od Kantonalnog tužilaštva Tuzla zatražilo nadvještačenje nalaza bočica i nalaza vještaka iz Novog Sada u slučaju smrti šestomjesečne bebe E.B. iz Lukavca.

Nadvještačenje je zatraženo jer je Agencija za kontrolu lijekova BiH povrijedila princip nepristrasnosti u istražnom postupku. Naime, pristrasnost i zaštitnički stav Agencije prema proizvođačima vakcina se ogleda u tome što je uzorke dvije vakcine poslala na analizu u zemlje porijekla, što nigdje u svijetu nije praksa u istražnom postupku zbog mogućeg sukoba interesa . Pristrasnost se ogleda i u tome što je Agencija javnosti prećutala da su obje bočice iz kojih je E.B. primila vakcinu bačene i da se uopšte ne može vršiti laboratorijska analiza otvorenih bočica već analiza zatvorenih bočica iz iste serije, što je puno manje relevantno za sagledavanje problema. Pristrasnost se ogleda i u tome što Agencija nije reagovala na nalaz Centra za sudsku medicine i toksikologiju iz Novog Sada koji uopšte nije sadržavao toksikološke činjenice, pa je preuranjeno i ishitreno dao konačno mišljenje o nepostojanju uzročno- posledične veze između vakcinacije i smrti. Ovim se Agencija posebno ogriješila o sopstvenu ulogu kontrolora farmaceutskih preparata na BH tržištu. Pristrasnost Agencije se još vidi i u tome što je prećutala da se lošom organizacijom epidemiološke službe, odnosno neupisivanjem broja bočice u zdravstvenu knjižicu beba i davanjem dvije različite vakcine istovremeno direktno onemogućava praćenje i registrovanje post vakcinalnih reakcija, što je takođe zakonska obaveza u sektoru javnog zdravstva. Tako i da su iz kante za smeće sa pedijatrije u Lukavcu izvađene sve bačene bočice uopšte se ne bi znalo koje od njih su pripadale bebi E.T. jer broj bočica nigdje nije bio upisan.

Nadvještačenje je takođe zatraženo zbog javno izrečene saglasnosti u nalazima vještaka iz Tuzle i Novog Sada koja je samo prividna a ne i suštinska jer počiva na potpuno oprečnim činjenicama. Tuzlanski vještaci su prvo tvrdili da se radi o novorođenačkoj smrti bez razloga a da nisu bili u stanju da vide ili da daju nekom drugom da utvrdi smanjen dotok krvi u moždano stablo kao uzrok smrti. Drugo, ostaje nejasan izvor energije za bebino okretanje sa leđa na stomak kad iz prve policijske zabilješke rezultira da su joj glavica, rukice i nogice bile mlitave i polijegale prema dole. Treće, ostaje potpuno neobjašnjen uticaj tzv imunološkog “udara” pet istovremeno ubačenih antigena na bebin kardio vaskularni system koji je takođe mogao izazvati smanjen dotok krvi prema glavi. Bebi E.T. je 10. 11. 2010 godine u organizam ubačeni virusi i bakterije koji su trebali vještački izazvati pet paralelnih bolesti, difteriju, veliki kašalj, poliomielitis, tetanus i hemofilus influenca b i izgraditi imunitet u slučaju da beba nekad dođe u kontakt sa ovim bolestima. Nalaz iz Novog Sada javnosti u BiH takođe nije prikazao brojčane vrijednosti iz rezultata analize uzoraka na osnovu kojih je donešen sud o smanjenom dotoku krvi u moždano stablo. Isto tako nedostaje i objašnjenje da li se dobijene brojčane vrijednosti kreću u referentnim granicama i da li imaju statističku značajnost.

Obzirom na to da niti jedna od dvije primljene vakcine u konzervansu ne sadrži živu, nema razloga za preveliku uznemirenost roditelja, posebno ako bi insistrirali da se njihovoj djeci ove dvije vakcine ne daju isti dan.

Roditelji koji se žele konsultovati o postvakcinalnim reakcijama mogu se obratiti na mail adresu Udruženja:
bolesna.djeca@yahoo.com

Udruženje roditelja teško bolesne djece u BiH
mob. 065 341 298 “


(Sodalive.ba)
Reagovanje na Saopštenje Kantonalnog tužilaštva TK

Evo jos jednom tog (vrlo "strucnog", "preciznog" i bas na "profesionalnoj visini") saopstenja Tuzilastva TK :
Beba iz Lukavca umrla zbog loma vratne kičme
Treba li ovom saopstenju roditelja sta dodati?
Svaka cast udruzenju i roditeljima tesko bolesne dece o kojoj BH drustvo uopste ne brine.
Konacno da neko digne glas i kaze da nisu gradjani bas tolike budale da progutaju sve nebuloze i lekara-vestaka i tuzioca.
Dokle ce ovi kreatori nebuloza obmanjivati, potcenjivati i drzati gradjane ove drzave nepismenim i nedoraslim njihovim konstrukcijama i racunicama?
Koje li su to bahate, nezainteresovane, drske i prodate duse!
Cihlarzu, Cihlarzu, nadam se da si i ti konacno "procitan", a Tuzilastvo TK je svakako vec davno na samom dnu! Bilo je za vreme Slavena Kovala, kao i sada pod “palicom Sesenama Cosica (“slavni” kontinuitet”).

O VSTV-u ne vredi trositi reci…svakoga dana se "dokazuju" , kako bivsi predsednik Branko Peric, tako i aktuelni Milorad Novkovic.
SLUŽBENA DUŽNOST = KRIMINALNI SUDCI
Spominjem samo VSTV-e, jer sve (skandalozno) sto se dogadja u sudovima i tuzilastvima BiH je "aminovano" upravo od VSTV-a.
Članci o sudcima kriminalcima BiH

Na danasnji dan (23.01.2011.), pre 5,5 godina Denisa smo izneli iz stana…
Nikada se vise nije vratio kuci…



Oznake: PRAVDA ZA DENISA


- 10:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 27.03.2015.

DENIS – 65 MESECI… i pre 30 godina… - VOLIM TE - USPAVANKA ZA DECAKA

(postovi pisani 25.12.2010., 01. i 07.01.2011.)

USPAVANKA ZA DECAKA
(post pisan 07.01.2011.)



"Znam da sanjas vaskrsenje ... jednu siluetu plahu...
Ti si tamo bio ... u mom dahu..."


Komentari na blogger.ba (post pisan 07.01.2011.):

"Dani prolaze...
NJega nema...
No,zamisljam ga tamo negdje,u raju ..."

Objavio/la salai prije 4 godine 2 mjeseca

"zive u nasim sjecanjima"
Objavio/la sanjalica23 prije 4 godine 2 mjeseca


DENIS - VOLIM TE
(post pisan 01.01.2011.)

Ti si tu..., a nema Te... dusa boli... volim Te...

Izbor komentara na blogger.ba (post pisan 01.01.2011.):

"čitala sam u ranijim postovima da je umro od pogrešne dijagnoze.
Ljudski je griješiti, ali je neoprostivo da 3 stručna lica pogriješe i ubiju mladog momka. Stvarno sramota za onog ko im je potpisao diplomu za završeno školovanje i za onog ko ih je primio na posao !
znam da vam je teško zbog smrti sina, od sveg srca vam želim da to što prije prebolite... (znam da je nemoguće, ali čuda se dešavaju)"

Objavio/la milkaaa 3. Januara 2011. u 23:37

"uz vas sam svim srcem: toliko je tuzno gledati ovako lijepog mladica,njegovu mladost, osjecati vasu bol u svakom slovu-veliki gubitak za covjecanstvo"
Objavio/la jasadasnja 11. Februara 2011. u 13:01


DENIS – 65 MESECI… i pre 30 godina…
(post pisan 25.12.2010.)

Izbor komentara na blogger.ba (post pisan 25.12.2010.):

"Draga Nevenka,
Težak je svaki dan bez drage osobe a posebno su teški praznici, rodjendani, godišnjice...Ja evo plačem već danima i pregledam stare fotografije, razmišljam kako bi bilo...kako je trebalo biti...
Voli vas
Gordana"

Objavio/la gordanasi 28. Decembra 2010. u 15:08

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 26.03.2015.

DENIS - ANEURIZMA, ZABORAVLJENA LEKCIJA?

(post pisan 13.12.2010.)

25.07.2005.godine diletanti Interne klinike UKC-a Tuzla priznaju da su bili zateceni i sokirani iznenadnom smrcu mog sina, 26-togodisnjeg Denisa Garagica, kojeg su ovi zlocinci posmatrali 3 (tri) dana (od 23. do 25.07.).

Posmatrali i cekali…
Sta su cekali?

Poslednji u nizu tih "strucnjaka" priznaje da prosto nisu mogli verovati sta im se to dogodilo pred njihovim ocima i da su shvatili o cemu se stvarno radilo kad im se "zavesa podigla" i kad su "poslozili kockice", te da su sve vreme lutali u pogresnom pravcu u odredjivanju dijagnoze.
Da, shvatili su, ali prekasno! Tri dana im je trebalo da shvate?
Tek ih je Denisova smrt podsetila na ZABORAVLJENU lekciju o aneurizmi!



Da, Denisova smrt je "veliki samar nasoj dijagnostici", rece jedan kardiolog.

A drugi kardiolog rece : "Da se meni tako nesto desilo, ja bih nekoga ubila"… (hvala gospodjo na priznanju, iako "u cetiri oka").

I sta sad, dokle cekati PRAVDU?
Sesta godina tece, hoce li iko odgovarati za ucinjeni zlocin?
Hoce li Zdenko Cihlarz i dalje tvrditi da bi Denis svakako umro?
Ili je njegovo misljenje (on inace voli glumiti boga) rezultat poznate sprege UKC-vestak-tuzilac? Naravno, misljenje vestaka je presudno, pa tako spasonosno resenje tuzlanskim tuziocima Ivi Iveljicu i Slavenu Kovalu…pa gde ce oni UKC optuziti? To je ZABRANJENA zona za tuzlansko pravosudje, ukljucujuci i advokate koji sve znaju, sve im je poznato (i sami spominju spregu), ali…, ali…
Da, znam, znam, MENI je sve jasno. U ovoj drzavi su i inace "profesionalci" na ceni.

Kao na primer oni sto ih UKC prima po "proceni"… tj. PODOBNE, bez konkursa, jer UKC "nije" javna ustanova, vec privatna prcija za "odabrane" :

"Dnevni avaz", 02.12.2010. - "SKANDALOZNO Kako se zaposljava u UKC-u Tuzla"

Naravno, i nedavno preminuli dr Deso Mesic je ODMAH-HITNO transportovan u Beograd na VMA... i kako na komemoraciji rece Mirsada Praso : "izgubili smo plemenitog BOSNJAKA" (???). A ja mislila da smo SVI izgubili jednog divnog, plemenitog COVEKA i vrsnog (i takvih je bilo u UKC-u) strucnjaka, sto je dr Deso svakako bio.
Nazalost, najbolji odlaze…, a kazu da ima boga…
NEMA ga, NEMA! Ako ga ipak ima, ponavljam opet, vrlo je, vrlo sebican i nepravedan!

O ljudima, o Hipokratovim sledbenicima i krivokletnicima, o njihovoj ogromnoj, bolesnoj sujeti, koja je bila kobna za mog Denisa, citiracu jedan pasus novinskog clanka posvecenog uspehu mostarskih lekara. Lekara koji rade SVOJ posao, ne hvalisu se, ne busaju se, ne slikaju se, ne zovu TV kamere…vec RADE!

..."To što su izostale reakcije ljekara iz ostalih bh. medicinskih centara ne čudi previše jer su "ljudi u bijelom" poznati kao neshvatljivo sujetna ljudska bića. U tuđem oku ne vide ni balvan ukoliko on predstavlja uspjeh, a klade u vlastitim očima, koje svjedoče o njihovoj nesposobnosti, arogantno pretvaraju u slamčice.
Njihov ego, kojeg hrane i pacijenti svojim snishodljivim i gotovo bogobojaznim ponašanjem, ne dopušta izricanje nikakvih pohvala na račun uspješnih doktora Hercegovaca. Odjednom se podrazumijeva da ljekari spasavaju a ne uništavaju ljudske živote, odjednom je to rutina koja ne zavređuje nikakve komentare. Istini na volju, ni mostarski medicinari nisu lili suze radosnice kada su njihove kolege iz Tuzle, Sarajeva i Banjaluke nizale uspjehe u svom poslu, a bilo ih je.
Prešutni je dogovor da se konkurenciji ne odaje priznanje, ali i da se ne talasa kad se ta ista konkurencija ogluši o profesionalnu etiku, pa nezakonito naplati uslugu ili pacijenta ubije tokom rutinske operacije koja se neočekivano iskomplikovala.
Ljekari su jednako dosljedni kad treba ignorisati znanje svojih kolega, ali i kad je pametno prešutjeti i zataškati neznanje nekog brata po struci, koje je trebalo dobiti sudski epilog."...


"Nezavisne novine", 22.10.2010. - "Neki drugi Mostar"

"Dnevni avaz", 23.02.2007. - "U Centru za srce u Sarajevu spasene sestre Azra i Hasnija"

"Blic" 16.10.2010.godine objavljuje tekst pod naslovom : - "Pucanje aneurizme sprecava samo rani odlazak lekaru"

Da, slazem se, samo pitam KOJEM LEKARU, U KOM GRADU, U KOJU KLINIKU?
U Univerzitetsko klinicki centar Tuzla sigurno NE!!! Koliko god imali visoko misljenje o sebi, ipak je UKC crna rupa u koju je moj Denis doveden tri dana pre smrti!
Dakle, na vreme!
Diletantima UKC-a vreme ocito nista nije znacilo, pa ni upozorenje kolege da se radi o teskom kardioloskom slucaju.
Uzalud, jer diletanti su ZABORAVILI LEKCIJU O ANEURIZMI!



Izbor komentara na blogger.ba (post pisan 13.12.2010.):

"upravo sam izašla iz bolnice, gdje sam provela gotovo tri mjeseca na dvije različite klinike, kod mene je riječ o sarajevu i vjeruj mi sve je to isto sranje drugo pakovanje, kada je sujeta u pitanju stvarno su grozni, svaki je najpametniji i svaki zna sve, ali ozdravićeš "AKO BOG DA" (na ovoj drugoj klinici mi je doktor bio vehabija...)
elem, otišla sam s jednom nogom u grobu da tako kažem, a vratila se i sa drugom do koljena...

btw, upoznala sam muki, stariju gospođu, koja je operisala srce i 2 puta mozak... pričala mi je svašta i o tim klinikama i ljekarima, npr. kacila vjerovala ili ne pare u torbama kući nosi...
a za krevet da legne na fizijatriju na kojoj nikad "nema mjesta" (a sve prazni kreveti) morala je gore pomenutom doktoru vehabiji dati 300 maraka..."

Objavio/la crnjak - logged out 14. Decembra 2010. u 4:24

"Sve je ovo uzasno,svje je ovo skandalozno,a malo je nas koji ne zelimo da sutimo...
Tek kada se pojedincu nesto desi,onda se taj pojedinac digne na noge...

Cudni smo ljudi...

A sve ovo nije ni cudno sa nasim doktorima neznalicama,imajuci u vidu kakav nam je univerzitet,specijalno JU UNIVERZITET U Tuzli,koji pljujem ovom prilikom jer je u potpunosti neorganizovasn i sve sami lopovi na vrhu...
Diplomiralo je neki dan 46 studenata Medicine...Hallo ba,doktori su to,nece dobiti posao za 100 godina a i kada ga dobiju,nece nauciti raditi za 100 godina...
Sve sami glupani oko nas...
Licno znam par studenata medicine i znam na koji fazon to funkcionise,da povratis...

Prepisuju anatomiju,prepisuju sve sto se prepisati da... hahaah :D

i Sta od njih ocekivati !

OCekivati SMRT!

I pljujem po takvima.

Svoju struku su poceli shvatati tako olako,samo da se docepaju posla i novca..MAlo je onih koji su tu iskreno ,srcem i takvima RESPECT!

Tako je i na klinici...

Jadni smo na svakom polju!!!

Denisa nista vratiti ne moze,ali ovo moze biti poziv na RAT protiv onih koji su krivi za ovakvo nesto...

Uz Vas sam srcem,rekoh to vec...

NAjveci pozdrav i postovanje..."
>

Objavio/la salai 15. Decembra 2010. u 2:07

"Iskreno, četiri godine su prošle od moje saobraćajne nezgode ( za koju nisam kriv), i da nije bilo par ljudi i sada bi me liječili od pogrešne dijagnoze na KCUS. I sada ne žele priznati svoju grešku, pa me kao sudski vještaci opet razapinju zajedno sa osiguranjem.
Od samog početka su takvi, prvo mi nisu dijagnosticirali lom pršljena, nego je to shvattio nakon 12 dana isti doktor koji me je i primio.
Onda kada su vidjeli da se razvija invaliditet su me počeli liječiti od MS-a i čudili se zašto liječenje nema apsolutno nikakve rezultate, a sada kada se saznalo da se radi o povredama kičmene moždine, to ne žele da priznaju.
Izgleda da je najviše pravih ljekara koji se brinu za svoje pacijente ostalo u pripmarnoj zdravstvenoj zaštioti, a ovve poznate "dijagnostičare" i "Hirurge" zanimaju mnogo više neke druge stvari i tako redom.
Da nesreća bude veća u zadnje 4 godine pogriješe 4 puta u mojoj porodici.
Moj otac i moj stric njihove greške nisu preživjeli, a moja strina i ja ćemo njihove greške osjećati dok smo živi."

Objavio/la zlaja1978 23. Decembra 2010. u 8:30

"baš sam juce čitala u novinama da roditelji djece stradalih od doktorske greške(neznanja) traze da se tim doktorima, protiv kojih se vodi sudski postupak postupak, ukine licenca dok se ne zavrsi spor."
Objavio/la sanjalica23 24. Decembra 2010. u 11:33

"Ovo je strasno!!!

Nevenka, nadam se da niste usamljeni u vasoj borbi za pravdu!!!

Javite mi ako mogu bilo sta da uradim da pomognem!!!"

Objavio/la mosher 2. Januara 2011. u 23:49

Oznake: KUCA MRAKA


- 16:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 25.03.2015.

DENISOVI DZELATI - DENIS – 64 MESECA ...

(postovi pisani 08. i 25.11.2010.)

DENIS – 64 MESECA...
(post pisan 25.11.2010.)


64 meseca ... cekam Te ... zovem Te ... trazim Te ...
64 meseca ... Sine moj ... zivim Te…


Komentari na blogger.ba (post pisan 25.11.2010.):

"Sreća mi je blaga bila
al' je sreća vječna mijena
tužnu me je ostavila.
Nikad više neću njena
ugledati lice mila" (M. Cervantes)
Ostala nam je tuga i sjećanje, ostalo nam je da brojimo dane, mjesece i godine bez najdražih bića, da zamišljamo kako bi bilo da su tu, kako je trebalo biti... i ostala nam je borba za "pravdu"...
Voli vas
Gordana

Objavio/la gordanasi 25. Novembra 2010. u 22:19

"Borba za pravdu i opstanak nas samih....

Nije lako .... znam...

A nista ga vratiti ne moze,to je ono sto boli najvise... :'( "

Objavio/la salai 27. Novembra 2010. u 17:50

"Draga gospodjo,
Teško mi je naći adekvatne riječi... Mislim da u životnim zbivanjima kad dijete premine prije majke jedino vjera u Boga istinski pomaže, kao i otvaranje srca prema drugoj djeci koja možda nemaju roditelja da ih voli i da se brine o njima.
Lijep pozdrav iz Sarajeva.
Dr.S"

Objavio/la drsandic 29. Novembra 2010. u 10:46

"salai me je uputila na ovaj blog...znam kako ti je...govore da je svakim danom lakse, ali nije...govore da bol jenjava, lazu...bol je isti samo sa vremenom naucimo da ga potisnemo...i samo kada smo sami dozvolimo da tiha suza sklizne niz obraz... Zao mi je..."
Objavio/la n1k1t4 30. Novembra 2010. u 0:59

"Božijoj kazni još niko nije izmakao. Na sličan i tragičan način sam ostala bez mame. Dugo sam osjećala krivicu. Što nismo otišli u drugu bolnicu? Kako nisam vidjela neke stvari? Zato što su nas uvjerili da je sve u redu i pod kontrolom.
Nikad sebi nisam oprostila.Jedan život je ugašen a mojoj familiji je ostala živa rana. Iz svog srca Vam želi da uspijete to što ste započeli i da krivci ne izmaknu ni zemaljskoj kazni.Samo me zanima kako uveče zaspiju i kakve snove sanjaju?"

Objavio/la sanjalica23 3. Decembra 2010. u 8:10

DENISOVI DZELATI
(post pisan 08.11.2010.)


Dobrog ste Coveka mucili, kad ste mucili Njega…
Tri dana…
Plemenitu Dusu ste ugasilii, kad ste ugasili Njegovu…
Necu zaboraviti…
Necu oprostiti…NIKADA!
Prokleti, prokleti bili dzelati !




Izbor komentara na blogger.ba (post pisan 08.11.2010.):

"Jako mi je žao... nadam se da ce se krivci kazniti !"
Objavio/la mouse0girl 19. Novembra 2010. u 22:18

Oznake: KUCA MRAKA


- 09:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 24.03.2015.

DENISU – TETA LJUBICA …

(post pisan 07.11.2010.)

Teta Ljubica M. je napisala :

”Gledam slike kad je bio mali bio je slatko dijete nasmijan i veseo pun zivota,
lijep i pametan mladic prepun sarma i ponosa u pogledu i drzanju ,
mozes biti ponosna na svog sina .
Neka mu budu ispunjeni snovi u beskraju plavetnila nebeskog ,
Neka mu budu osvijetljene suncevim zrakama sve njegove nade i uzvisena htijenja,
Neka mu ljubav plovi oblacima prepunim tople ljetne kise koja lagano pokusava
saprati tugu u dubini duse nam sjetne.”

Montreal, 21.07.2009.godine







- 10:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 23.03.2015.

O DENISU…

(post pisan 05.11.2010.)


Jedan od komentara na blogu o Denisu (19.05.2009.) :

"i danas kad vidim Denisove slike sjetim se nasmijanog mladica.Bio je draga i umiljata osoba poznavala sam ga jos od 1997-god iz TTC-a bio je u kompjuterskoj sekciji a ja u plesnoj bilo nam je super svima u to vrijeme jer smo se sklonili sa ulice i ucili nove stvari.
Zao mi stvarno jer Tuzla je izgubila divnog mladica radi tudjih gresaka.Na dusu svima zbog ovoga.Zna se koja im je kazna-zivot za zivot.Pozdrav draga majko-majka sam i sama i znam sta znaci imat dijete"

Objavio/la Gost_4001 19. Maja 2009. u 13:04

Izbor komentara na blogger.ba (post pisan 05.11.2010.):

"Pratim vas duže vrijeme, i vas i Gordanu. Nisam imala snage da vam ostavim komentar. Svaki put sam se nadala da ću vidjeti naslov vaše pobjede nad ovim moralnim bogaljima i dželatima.
Ja vam želim da istrajete u svojoj borbi, kojoj želim skori završetak, i da dokažete da pravda mora pobijediti.
Veliki pozdrav!"

Objavio/la babba - nlg 5. Novembra 2010. u 23:19

"Ne moguuuu nista sto mi zastalo u grlu i prijeti da raspukne grudi napisati...ja cu samo ostaviti trag...... grlim Te dusom ovom snazno i sutnjom svojom sto vristi za pravdom koja bi donesla smiraj Tebi,majci najvecega srca.....:( "
Objavio/la tesuan 6. Novembra 2010. u 10:56

- 08:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 22.03.2015.

DENIS - TAMO SI TI…? I OPET JESEN...BEZ TEBE - NADA…SUMNJA...OSVETA...PRAVDA ?

DENIS – NADA…SUMNJA...OSVETA...PRAVDA ?
(post pisan 27.10.2010.)

"Kad covek ocajava, uvek treba da se nada;
a kad se nada, treba da sumnja."

"Osveta je ipak najsigurniji nacin da se postigne pravda."


Izbor komentara na blogger.ba (post pisan 27.10.2010.):

"Nada je san budnih.(Aristotel)
A što se tiče pravde slažem se da je osveta najsigurniji način da se postigne pravda! Možda i jedini...
Voli vas
Gordana"

Objavio/la gordanasi 29. Oktobra 2010. u 11:38

"po mom mišljenju nije
to ti je kao oko za oko zub za zub pa cjeli svijet ćorav i krezav
zamisli samo da svi kojima je nekad neko pod kakvim okolnostima god npr. ubijen, zamisli da svi počnu da se svete, pa na šta bi to ličilo"

Objavio/la crnjak 31. Oktobra 2010. u 23:47

"Ko tebe kamenom, ti njega jos vecim!

Ponekad, nema druge, nazalost. To nam porucuje ovo trulo BH pravosudje gotovo svakodnevno.

Poslednja trulez (i samo slucajno iz RS):
"Rajko Savić, oslobođen optužbi za ubistvo zbog neuračunljivosti

Jedan neuračunljivi ubica, obavezno dobrostojeći, jedan korumpirani tužilac, jedan vještak bez trunke morala i trulo pravosuđe, dovoljni su da građani budu upozoreni kako nije pametno stati na put lokalnim moćnicima"...

UPOZORENJE IZ RS: Ubica Rajko Savić je na slobodi!

Slučaj “Savić”

Da li se iko (recimo Milorad Novkovkovic-VSTV), imalo postidio?
Kakvu poruku salju gradjanima BH pravosudni ORGANI?"

Objavio/la nevenkagaragic 1. Novembra 2010. u 8:17

"u pravu si ali na bih ne mo#emo zaista gledati kao na neku ozbiljnu državu, pa samim tim ni njeno pravosuđe ne možemo shvatati kao nešto ozbiljno
ali to nije razlog da pravdu svako uzima u svoje ruke i da se sveti (iako u potpunosti razumijem ljude koji to žele, ili to čak i urade)
potrebno je osvijestiti i obrazovati narod, pa će se i zakoni kojih imamo i na bacanje vremenom početi sprovoditi (bilo bi za počrtak dobro da ih sudovi eto barem poznaju, to bi već bio veliki napredak) i sve će doći na svoje
možda ili sigurno ne za našeg života, ali za nešto dobro potrebno je vremena, međutim, mi bi ako išta trebali postavljti temelje za jedno civilizovano društvo, a ne zalagati se za srednji vijek u koji smo upali prije nekih 20-ak godina i ostali zaglavljeni u njemu do danas, samo zato jer je većina naroda nepismeno i to im uopšte ne smeta, u 21. vijeku"

Objavio/la crnjak - logged out 1. Novembra 2010. u 11:03


I OPET JESEN...BEZ TEBE
(post pisan 25.10.2010.)

"Kad stigne jesen sa svojim hladnim, sneznim vetrovima,
sa svojim jutrima punim zvezda,
i kada vetar bude obrao zuto lisce,
ne zaboravi da ono pada i po mom grobu."

.
("Sjaj zapadnih zvezda" - Zane Grey)


Sesta jesen bez Tebe ... 63 meseca ... sve stoji ... ne mice …
Pravda ceka ... Dokle? Zasto?


Izbor komentara na blogger.ba (post pisan 25.10.2010.):

"voljela bih obici ga....ne znam zasto... "
Objavio/la Slovka 5. Oktobra 2010. u 22:52 mjeseca

"Jakoo tuznoo :(( "
Objavio/la ajshy 10. Januara 2011. u 15:09 mjeseca


TAMO SI TI…?
(post pisan 25.10.2010.)



- 09:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 21.03.2015.

DENIS - ANEURIZMA - DZELATI I NJIHOVI SAUCESNICI

(post pisan 16.10.2010.)

ŠTA JE LEK PROTIV PUCANJA KRVNIH SUDOVA
Pucanje aneurizme sprečava samo rani odlazak lekaru

Sonja Todorović | 16. 10. 2010.

Srbija je po broju stanovnika starijih od 65 godina, u odnosu na ukupan broj stanovnika četvrta u svetu. Upravo je to životno doba kada se najčešće pojavljuje aneurizma, odnosno proširenje određenog krvnog suda. U zavisnosti od mesta gde se pojavi, ova promena je manje ili više opasna, a među najopasnije spadaju aneurizme najvećeg krvnog suda - grudne i trbušne aorte koje mogu da budu fatalne.
Na Klinici za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije, koja ima bogato iskustvo u hirurškom lečenju rupturiranih (pucanja) aneurizmi trbušne aorte, juče je počeo simpozijum baš o ovoj problematici. Operisano je 1.000 pacijenata za poslednjih 20 godina, što je najveća svetska pojedinačna serija. To ujedno Kliniku čini vrlo respektabilnom u svetu.

Aneurizma je strašno podmukla bolest koja raste u grudnom košu i trbuhu, ali može da se pojavi na mozgu i na drugim krvnim sudovima gde skoro isto može da bude fatalna. Može da dostigne „impresivne“ dimenzije, a da ne izazove nikakve simptome sve dok ne pritisne neki organ ili ne pukne. Zavisno od toga gde se nalazi, pucanje obično prati iznenadan i jak bol u trbuhu, grudima ili leđima. Dolazi do kolapsa organizma, nekad i do gubitka svesti, kao i snažnog pulsiranja stomaka.

- Broj aneurizmi naglo raste, što zbog produžavanje životnog veka, što zbog izloženosti faktorima rizika u koje spadaju: povišen krvni pritisak, pušenje, gojaznost i veći nivo masnoća u krvi, neka druga oboljenja krvnih sudova - objašnjava dr Lazar Davidović, direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti KCS.

Kada dođe do rupture aneurizme, ukoliko se u nekoliko sati nešto ne preduzme i osoba iskrvari, nastaje smrtni ishod. Ako se u tom roku rupturirana aneurizma operiše, čak i kad je operacija dobro urađena, preživi 60 do 65 odsto pacijenata, što se smatra veoma dobrim rezultatom. U 95 odsto slučajeva prvo dolazi do ograničenog krvarenja, ali ukoliko se aorta rasprsne, taj pacijent umire u roku od nekoliko minuta čak i ako je na operacionom stolu.

- Zato je važno da se takvi slučajevi preduprede, da se pacijenti operišu pre rupture, kada je smrtni ishod oko pet odsto. Ako bi se sprovela adekvatna dijagnostika, što se odavno radi u svetu, odnosno skrining program, mogli bi smanjiti broj ljudi kod kojih bi došlo do pucanja aneurizme. Zato se mi zalažemo da u okviru nacionalnog programa prevencije i tretmana kardiovaskularnih bolesti do 2020. godine, kojim je obuhvaćena i aneurizma, od sledeće godine pokrene skrining za ovu bolest - kaže dr Davidović.

Skrininzi bi bili rađeni u domovima zdravlja, a njima bi bili podvrgnuti muškarci stariji od 65. godina i svi oni koji su izloženi rizičnim faktorima (uključujući i žene), kao što je gojaznost, pušenje, hipertenzija.

Doskora se smatralo da je glavni predznak pucanja veliki prečnik aneurizme, a onda je utvrđeno da mogu da puknu i manje aneurizme, ako pacijent ima hipertenziju ili hroničnu opstruktivnu bolest pluća.

- Zbog toga preporučujemo operaciju i kad nema simptoma jer se često dešava da aneurizma bude slučajno otkrivena. Naravno, uslov je da je ona veća od četiri i po centimetara u prečniku i da još raste, da kod pacijenta izaziva gubitak težine, osećaj napetosti i da je bolna pri pipanju - ističe dr Davidović.

Prva dijagnostička metoda je ultrazvuk: bezbolan je, bezopasan, jeftin, komforan za bolesnika i u 95 odsto slučajeva precizan. Tek ako posle toga nešto nije jasno, pacijent ide na skener.

- Proširen krvni sud ne može da se vrati u normalu nijednim putem osim hirurškim. Postoje samo dva načina: klasična hirurška intervencija, kada se prošireni deo zameni veštačkim krvnim sudom, i nova metoda, endovaskularni stent graft - objašnjava dr Davidović.

Međutim, iako je ta metoda znatno unapredila lečenje aneurizme – manje je rizična, nije potrebno otvaranje ni grudnog koša ni trbuha, a pacijenti već četvrtog dana mogu da napuste bolnicu – i ona ima određene kontraindikacije. Osim toga, može da se primeni samo kod 50 do 55 odsto bolesnika, a ni izbliza nije tako trajno rešenje kao što je to klasična operacija.

Čest uzrok smrti
Ruptura aneurizme abdominalne aorte je 13. uzrok smrti (oko 15.000 smrtnih ishoda godišnje u USA). Najmanje 65 odsto (2/3) bolesnika sa rupturom aorte (RAAA) umre zbog iznenadne kardiovaskualrne insuficijencije pre nego što stigne do bolnice. Samo 40 do 50 odsto bolesnika sa RAAA preživljava hiruršku intervenciju.

Uzroci
- povišen krvni pritisak
- pušenje
- gojaznost
- veći nivo masnoća u krvi
- druga oboljenja krvnih sudova

Kolevka kardiovaskularne hirurgije
Klinika za kardiovaskularne bolesti je kolevka kardiovaskularne hirurgije u bivšoj Jugoslaviji i regionu.
U ovoj ustanovi su izvedene brojne strateške kardiovaskularne operacije. Godišnje se na ovoj klinici obavi više od 35.000 kliničkih, oko 10.000 ultrasonografkih pregleda krvnih sudova i više od 2.000 operativnih zahvata
(blizu 1.800 su rekonstruktivne procedure na krvnim sudovima „od glave do pete“).
(BLIC)


Da - RANI odlazak lekaru i HIRURSKI ZAHVAT...HITNO!
LEKARU kazem…
Denis je dosao na vreme u tuzlansku crnu rupu (Internu kliniku UKC-a), ali ne lekarima, vec diletantima – njegovim dzelatima!
Tri dana su mog Denisa "posmatrali" i to na PRIJEMU!
Sve dok nije bilo PREKASNO...

PROKLEDTI DA STE :
- Mario Krizic i Salih Azabagic (23.07.2005.)
- Samira Hasic (24.07.2005.)
- Fahir Barakovic (25.07.2005.)

Proklet da si i ti Kasime Muminhodzicu, medicinski direktore : "ne saljemo mi SVAKOGA na ultrazvuk"!!!???
Zasto NIKADA NISI odgovorio i dostavio izvestaj komisija (malo bila jedna, pa su dve "vecale")? Znas TI zasto...a znam i ja. Zbog “omce oko vrata” UKC-u, zar ne?

A saucesnici?
- Zdenko Cihlarz, tzv.sudski vestak koji bi u svakoj pravNoj drzavi izgubio licencu,
- Ivo Iveljic, tuzilac Kantonalnog tuzilastva TK
- Slaven Koval, glavni tuzilac (bivsi) Kantonalnog tuzilastva TK
- Branko Peric, Predsednik VSTV-a (bivsi)
- Milorad Novkovic, Predsednik VSTV-a
- Andjelko Marijanovic, disciplinski tuzilac VSTV-a

Ustavni sud BiH - JOS cuti, a proslo je 14 meseci od moje apelacije…
Opstinski sud u Tuzli - nije se ni oglasio po privatnoj tuzbi, a proslo je 2 godine 3 meseca…

Pravda jeste spora, ali PRAVDA ZA DENISA je dostizna. JA cu se pobrinuti!

Komentar na blogger.ba (post pisan 16.10.2010.):

"Ina nas koji smo uz tebe ..."
Objavio/la salai 29. Novembra 2010. u 18:20

Oznake: KUCA MRAKA


- 09:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 20.03.2015.

DENIS - DA MOGU...

(post pisan 25.09.2010.)



"Da mogu... da u svim dugama sveta
stavim Tvoje ime i pored upisem
- VOLIM TE - "


Da mogu... da mogu... da mogu... da Te vratim sine moj...

Izbor komentara na blogger.ba (post pisan 25.09.2010.):

"Draga moja....ni sama ne znam shta bi ti rekla a da ne boli...
jer znam kako svaki tvoj minut prolazi....ali s vreemnom bit ce malo bolje..."

Objavio/la zlocka 26. Septembra 2010. u 0:18

"znam..ali tako kazu...mada znam da lazu...
zivimo onako kako mozemo i umijemo....
veliki pozdrav za tebe"

Objavio/la zlocka 10. Oktobra 2010. u 0:57

"jako me boli doci na ovaj blog... :(
svaka rijec je suvisna jer ne znam da ijedna moze doprinijeti da Vam bude lakse, ali budite jaki za one koji Vas vole i kojima ste potrebni..."

Objavio/la Iostris 15. Oktobra 2010. u 0:24

"Uz Vas sam...kako bilo...ne moze se vratiti ono sto je bilo, al oni kojih nema zive sa nama i u nama...."
Objavio/la l1a2n3a 2. Novembra 2010. u 21:41

- 08:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 19.03.2015.

MRAK I BEDA BH PRAVOSUDJA

(post pisan 06.09.2010.)

Pet godina je proslo... u cekanju pravde, pravde za mog sina Denisa.

U nizu proceduralnog obracanja i odbijanja VSTV-a da pokrene istragu protiv tuzilaca Iveljic Ive i Koval Slavena, zastitnika tuzlanskih lekara Interne klinike UKC-a, poslednju rec cekam od Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.
A Ustavni sud jos cuti... vise od godinu dana. Zasto? Preoptereceni su? Ili ne rade svoj posao po zakonu i u skladu sa datom zakletvom?
Ocito, jer Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je zatrpan tuzbama gradjana protiv drzave BiH.

Podsecam – otvorena pisma predsednicima VSTV-a, Branku Pericu i Miloradu Novkovicu (2 godine sam cekala odgovor ove “azurne” pravosudne institucije koja “sefuje” tuziocima i sudijama) :

KOLIKO KOSTA ZIVOT DOKTORE? A ISTINA I PRAVDA TUZIOCE?

I OPET… KOLIKO KOSTA ZIVOT?

Sad (opet) cekam… dokle?
Prateci stampu, jasno je da je BH pravosudje u totalnom mraku.


Kako onda ocekivati objektivnu, nepristrasnu i nezavisnu (od bilo kakvih uticaja) odluku bilo koje od spomenutih institucija? Ja je i ne ocekujem, samo zelim da sto pre donesu odluku, bilo kakvu, samo da je donesu i da idem dalje...

A gde bi isla Bosna i Hercegovina? U Evropu? Sa ovima i njima slicnim? Tesko!



Kome sam se ja to obracala trazeci pravdu - pravdu za Denisa? Ispada - NIKOME !


Oznake: PRAVDA ZA DENISA


- 09:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 18.03.2015.

DENIS… A IMAO BI 31 GODINU… ZVAO SI ME SINE? NE IDI… ZASTO?

(postovi pisani 16., 23. i 25.08.2010.)

NE IDI… ZASTO?

(post pisan 25.08.2010.)

"Ne idi od mene… Zlato moje…
Oci bi jos da Te gledaju…
Ruke bi jos da Te miluju…
Zlato moje, zlacano… Milo moje, mileno…"







Izbor komentara na blogger.ba (post pisan 25.08.2010.):

"Prvo,prelijepo ste Denisovu fotograviju uokvirili rijecima.... bas je ZLATO

NIKADA ne treba prestati postavljati pitanja... doci ce i odgovor.
Grlim Vas i pozdrav ostavljam."

Objavio/la tesuan 26. Avgusta 2010. u 12:57

"Sve to je jedna velika nepravda blago rečeno
Niko to ne može razumjeti ko nije izgubio dijete"

Objavio/la pcelica74 7. Septembra 2010. u 20:24

ZVAO SI ME SINE?

(post pisan 23.08.2010.)


Zvao si me sine? Nocas, u snu, videla sam Te... zvao si me...

A danas, veceras... 61 mesec kako smo Te na rukama izneli iz stana...
Zvala sam Te, da ne bi ponovo pao u sok, a Ti ?
Ti si odgovarao cudne reci : ”tu sam”, ”tu sam”...
Nikada se vise nisi vratio kuci… iz one kuce mraka – UKC-a…
Nikada.

Cekaj me sine... cekaj... samo da zavrsim nesto...
Cekaj me i ja cu sigurno doci, samo me cekaj... bas kako kaze Tvoja
omiljena pesma... i Tvoja omiljena melodija.


Izbor komentara na blogger.ba (post pisan 23.08.2010.):

"Plačem.
Tako tužno. I tako prokleto nepravedno.."

Objavio/la VBBorjen 29. Avgusta 2010. u 12:14

"Gospođo Nevenka, moje iskreno saučešće, jako tužno ..."
Objavio/la abazovicasim 30. Avgusta 2010. u 12:47

"žao mi je.
držite se. :( "

Objavio/la smijaLo 6. Septembra 2010. u 21:52


A IMAO BI 31 GODINU…

(post pisan 16.08.2010.)


"...a toliko divnih casova ima u koje zelim da se vratim."


16.08.2010.godine – danas bi Denis imao 31 godinu…

Zasto nije s nama? Zasto?
A upravo danas procitah kako je ovaj mladic imao srece zahvaljujuci humanistima, mostarskim lekarima :

Dječak Jozo Čuljak uspješno operiran na Rebru - objavljeno: 16. 08. 2010. TUZLA L!VE

Ali, ovo je ipak mostarska bolnica, ovde izgleda rade profesionalci, humanisti koji su odmah reagovali i spasili jedan mladi zivot!
A sta u Tuzli rece "slavni" sudski "vestak" Zdenko Cirhlaz?
Da bi moj Denis SVAKAKO umro!!??? I ON je lekar??

Hipokratov krivokletnik je on, zajedno sa onima koje je stitio:
Mario Krizic, Salih Azapagic, Samira Hasic i Fahir Barakovic!


UKC Tuzla - jad i cemer! Znaju li ovi jadnici kako se spasava zivot?
Ne, oni su tek posle 3 dana, kad Denisovo srce vise nije moglo izdrzati, shvatili da su svi simptomi ukazivali na aneurizmu aorte. Prekasno.

A moje cedo, moj Denis bi danas napunio 31 godinu...
Otisao je zauvek ni 26 nije docekao...

BEZ ISTRAGE PROTIV LJEKARA, JER BI DENIS GARAGIĆ SVAKAKO UMRO?! - objavljeno: 24. 08. 2007. TUZLA L!VE



Izbor komentara na blogger.ba (post pisan 16.08.2010.):

"Ajjjjjjj :((((((((((((((((((((((
Tako me zabolilo.. gospodjo Karagic:(
Ja sam igubila na danasnji dan mojeg tatu,zivim bez njega vec 18 godina..pred mojim ocima je ubijen...a na isti dan kao vas dragi Denis sam rodjena,15 godina prije :(
Kako je ovaj datum povezan sa bolom i u isto vrijeme sine sjecanje da je u tom danu dosao jedan zivot i donesao nemjerljivu radost.
Citam vas blog ,svratim i samo sutim... gledala sam i na You tube vas video..boli uistinu boli vasa bol,i ja ju razumijem.
Nadam se i uvjerena sam da ce vasa zelja za pravdom biti uslisena i da ce te zvijeri u bijelim mantilima biti kaznjene.
Denisu ce Dobri Bog podariti najljepse mjesto u Raju/Dzennetu jer takve duse samo dobro zasluzuju.
Grlim vas gospodjo Karagic dusom.
P.s
Oprostite pomalo konfuznom textu mojem,ja sam strasno tuzna,molim vas iskreno:( "

Objavio/la tesuan.... 17. Avgusta 2010. u 1:15

"Iskreno saucesce... :'(
Budite jaki, Bozija pravda uvijek stize..."

Objavio/la Iostris 22. Avgusta 2010. u 11:11

Oznake: KUCA MRAKA


- 09:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 17.03.2015.

DENIS - 5 GODINA - UGASENI SNOVI 25.07.2005. u 12:30

(post pisan 25.07.2010.)




"Prepoznaces me po cutanju. Vecni ne razgovaraju."






Izbor komentara na blogger.ba (post pisan 25.07.2010.):

"trudicu se da budem s tobom u 18 sati, dacu ti ruku.....mislim na tebe :((( "
Objavio/la Slovka 25. Jula 2010. u 16:34

"u mislima sa tobom i za Denisa"
Objavio/la magnolija57 28. Jula 2010. u 11:22

"mladi sam ljekar koji je tek na pragu karijere, šokirana sam ovom pričom ali ne i iznenadjena...želim da Vam upuitim samo jednu poruku gosp.Nevenka: molim vas ne mislite da su svi ljekari isti, ima nas koji se borimo na razne načine protiv ovakvih situacija. U našoj profesiji na prvom mjestu mora biti znanje, humanost pa tek onda emocije, naše se greške na žalost skupo plaćaju. Ponavljam nismo svi isti prije svega ljudi a tako ni profesionalci. Želim da Vam dragi bog da snage da sve to izdržite, istjerate pravdu do kraja,dragom Denisu vječni smiraj. Kako kažu Bog sebi bira samo odabrane da mu budu vječni podanici."
Objavio/la tužna 29. Jula 2010. u 20:04

" :((
Znam kako je izgubit nekog :(((( "

Objavio/la zlocka 11. Septembra 2010. u 22:16

Oznake: KUCA MRAKA


- 09:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 16.03.2015.

DENISOVI TRAGOVI

(post pisan 19.07.2010.)

"NA OVU ZEMLJU SAM SVRATIO DA TI NAMIGNEM MALO.
DA ZA MNOM OSTANE NESTO KAO LEPRSAV TRAG.

NEMOJ DA BUDES TUZAN.
TOLIKO MI JE STALO DA OSTANEM U TEBI BUDALAST, CUDNO DRAG."

("Besmrtna Pesma")


Denisovi tragovi…
Ostalo je mnogo omiljenih citata, pesama, cestitki, pisama…
U sveskama, rokovnicima, na listovima papira…
Rodjendane, godisnjice, vazne datume…Denis nikada nije zaboravljao…

Na danasnji dan (19.07.2010.), pre tacno 5 godina, Denis je svojoj mami za 30 godina braka doneo buket cveca.
U buketu je bio i ovaj bambus.
Sest dana kasnije, Denis je otisao zauvek od svoje mame, svog tate i svog brata…
Bambus je jos tu, na stolu…zivi…
Tu je i stablo drveta od kojeg je Denis planirao napraviti lampu, jos jednu od mnogih koje je poklanjao prijateljima.



Izbor komentara na blogger.ba (post pisan 19.07.2010.):

"nema rijeci kojima bih mogla da ti kazem sta osjecam dok ovo citam i gledam......tuga pregolema :( "
Objavio/la Slovka Slovka
20. Jula 2010. u 20:17

"Tragovi...da ostali su tragovi svuda...ali najviše tragova ostalo je na duši i bole, jako bole i ne prestaju.
Voli vas Gordana"

Objavio/la gordanasi 23. Jula 2010. u 11:27

- 09:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 15.03.2015.

DENIS i dr GORDANA KOVACEVIC - ZVEZDE NE UMIRU... DUSA ZIVI...

(postovi pisani 02.07. i 03.07.2010.)

DENIS - DUSA ZIVI
(post pisan 03.07.2010.)


"UPRKOS DANIMA SIVIM, KAD VIDIS NEKU KOMETU DA VIDIK ZARUMENI,
UPAMTI: TO JA JOS UVEK SASAV LETIM I ZIVIM."
(Miroslav Antić )



Moj sin Denis…

5 godina nije s nama…, a ipak jos zivi u mislima i secanjima onih koji su ga poznavali, postovali, voleli...

Ne mogu opisati koliko sam bila iznenadjena i dirnuta kada mi je komsinica Djulzada pokazala Facebook grupu - “DENIS GARAGIC IN MEMORIAM”, a onda i moj Igor.

Profil je otvoren 20.06.2010.godine, a vec se prijavilo 320 clanova…


Poznajem mnogo Denisovih prijatelja, ali ne i Ramizu Hirkic, osnivaca i pokretaca Facebook grupe. Draga Ramiza, od srca zahvaljujem sto se secate i cuvate uspomenu na mog Denisa.

Da, ja znam da je moj Denis bio prekrasan mladic... znam... i svi koji su ga poznavali to znaju.

Hvala Ti sine moj… hvala sto si bio bas takav - "sav od svetlosti stvoren", kako kaze Mika Antic u "Besmrtnoj pesmi" koju si obozavao...


Komentari na blogger.ba (post pisan 03.07.2010.):

"Rest in peace..."
Objavio/la shoba 4. Jula 2010. u 4:02

"Neka te Andjeli čuvaju."
Objavio/la Radoslava Konjevic 20. Septembra 2010. u 2:06


DENIS i dr GORDANA KOVACEVIC - ZVEZDE NE UMIRU...
(post pisan 02.07.2010.)

Pre tacno godinu dana Tuzla je izgubila jos jednog predivnog sugradjanina -COVEKA - dr Gordanu Kovacevic.
Vest o gubitku ove drage osobe, koju je i moj Denis izuzetno postovao i voleo, bila je teska, preteska…
Denis je uvek sa odusevljenjem pricao o Goci, a i Goca je obozavala Denisa.
Zblizio ih je zajednicki rad u projektima humanitarnih organizacija (EMAUS, UNICEF…).

Bila je zaista cast poznavati dr Gordanu Kovacevic.
Izuzetno plemenita i svestrana osoba, iskren prijatelj, profesionalac i veliki humanista, osobine koje sve redje susrecemo, posebno u njenoj profesiji…

Da… to je dr Gordana Kovacevic - COVEK u pravom smislu te reci.

Nazalost, Goca je iznenada izgubila svoju poslednju bitku - bitku sa teskom bolescu.
Preminula je 02.07.2009.godine u Italiji, gde je otisla puna optimizma u izlecenje.
Pocivaj u miru prijateljice draga…neka Ti je laka zemlja.

Kazu da postoji bog…
Ako postoji, onda je jako, jako nepravedan i sebican.
Uzima - otima NAJBOLJE.javascript:%20void(0);



Zvezde nas gledaju s neba.
Njihov sjaj je vecan, besmrtan.
Uvek su tu…i kad ih ne vidimo, jer zvezde ne umiru nikada.

Jedna je Gocina…uz Denisovu…znam sigurno.
I uvek ce biti tu… dve zvezde…besmrtne.
Nocu kad gledam nebo, trazim ih… i sapcem stihove koje je Denis voleo:

"…Poslednji rubovi beskraja
tek su pocetak beskrajnijeg.
Ko traje dalje od trajnijeg
ne zna za kratka znanja.

Nikad se nemoj mučiti
pitanjem: kako preživeti,
nego: kako ne umreti
posle svih umiranja..."


("Besmrtna pesma")

Draga moja Goco cuvaj mi Denisa, dok ja ne dodjem...

Komentar na blogger.ba (post pisan 02.07.2010.):

"Neka im je laka zemlja , sve ostalo je za cutati i plakati ."

Objavio/la Gost_8247 17. Avgusta 2012. u 22:56

- 08:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 14.03.2015.

DENIS - SECANJA ZIVE... 59 MESECI SAMOCE...

(postovi pisani 27.05., 25.06.) i 25.06.2010.)

59 MESECI SAMOCE
(post pisan 25.06.2010.)

"Ako me pomiluju ruke cije, ako blagoslov spuste na mene,
mislim uvek iza njih TVOJE su ruke skrivene."




Komentar na blogger.ba (post pisan 25.06.2010.):

"Ima bića koja nitko ne može zamijeniti.
Ona dolaze ko pjesma
koju smo negdje zaboravili
Ona su san bez kojeg smo umirali…
Ako ih izgubimo
Sve smo izgubili.
Ima bića koja nitko ne može zamijeniti

A. Petričević"

Objavio/la gordanasi 26. Juna 2010. u 1:52


DENIS - VIDEO - 26.09.2007.
(post pisan 25.06.2010.)

Snimak price o Denisovoj tragediji koju je 26.09.2007.godine u emisiji "Crno na bijelo" emitovala BN televizija u sklopu emisije "Crno na bijelo", a 6 TV kuca iz FBiH precutale (zasto-zna se), nedavno je nestao sa You Tube.

Zahvaljujuci mojoj virtualnoj sarajevskoj prijateljici (nismo se jos upoznale) gordanasi.blogger.ba

snimak je ponovo postavljen. Beskrajno sam joj zahvalna.

Nakon ove, 2007.godine od kada datira ovaj snimak, od VSTV-a stize (negativan) odgovor tek 2009.godine!

Na moju apelaciju 2009.godine Ustavni sud BiH jos ne odgovara (godina dana)!

Privatna tuzba protiv UKC-a Tuzla vec 2 godine lezi i kupi prasinu u ladicama "azurnog" Opstinskog suda u Tuzli!

Sve je (to) isto... samo PRAVDE NEMA!!!

A bice je... bice...
Za deo pravde, PRAVDE ZA DENISA se vec pobrinula VISA SILA...
Za ostatak...na kraju svega...na kraju svih krajeva - tu sam JA.
Obecala sam, a mame obecanja ispunjavaju...

"Uzdaj se u se..."

PRAVDA ZA GARAGIC DENISA -I dio i II dio (BNTV 2007)



"Draga Nevenka, bilo mi je zadovoljstvo i čast pomoći vam da snimak bude vraćen i da što više ljudi vidi šta se dogodilo.
I kao što sam već više puta rekla DIVIM SE vašoj snazi i volji, vašoj borbi za pravdu (iako više ne znam šta znači ta riječ i da li postoji? )i kada ja posustanem sjetim se vas...
Voli vas Gordana"

Objavio/la gordanasi 26. Juna 2010. u 1:49


DENIS – SECANJA ZIVE
(post pisan 27.05.2010.)

“SECANJA ZIVE ZAUVEK ... POSLE MENE SECANJA CE OSTATI”

"SECANJA ZIVE ZAUVEK...
POSLE MENE SECANJA CE OSTATI"


27. maja 2005.godine, pre tacno 5 godina...
Denis je napisao ovu posvetu svojoj prijateljici Selmi...
Uz stihove “Besmrtne pesme”.

27.jula 2005.godine, 2 meseca kasnije... Denis je sahranjen...
Secate li se Denisa?
Vi diletanti: Mario Krizic, Salih Azapagic, Samira Hasic, Fahir Barakovic, cujete li?

Neka vas ovo ime i ove slike proganjaju dok ste zivi.
I ja cu vas proganjati...
I vas i vase zastitnike iz trulog BH pravosudja.

Pravda jeste spora, ali je dostizna.



Komentar na blogger.ba (post pisan 27.05.2010.):

"Kasno je sjećanja, uzalud se javljate, beskorisne su vaše nemoćne utjehe i podsjećanja na ono što je moglo da bude, jer što nije bilo, nije ni moglo da bude. A uvijek izgleda lijepo ono što se nije ostvarilo. Vi ste varka koja rađa nezadovoljstvo, varka koju ne mogu i ne želim da otjeram, jer me razoružava i tihom tugom brani od patnje." (Derviš i smrt)
....

Smrt ostavlja bol koju nitko ne može izliječiti a ljubav ostavlja sjećanje koje nam nitko ne može uzeti."

Objavio/la gordanasi 29. Maja 2010. u 2:04

Oznake: KUCA MRAKA


- 10:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 13.03.2015.

DENIS - 57 MESECI... A TI...TI NISI BIO TU...

(postovi pisani 25.04. i 23.05.2010.)

A TI...TI NISI BIO TU
(post pisan 23.05.2010.)




"JER, SAMO TAKO ZIVECU I JA... GLEDAJUCI SVET TVOJIM OCIMA..."


Da, sine moj, ziveces Ti i zivis Ti gledajuci svet bratovim ocima.
Tvoj mladji brat Igor se vencao sa svojom Adanom, a Ti...Ti nisi bio tu.
Na danasnji dan, pre 58 meseci, izneli smo Te iz stana i...nikada se vise nisi vratio...




Izbor komentara na blogger.ba (post pisan 23.05.2010.):

"Draga Nevenka, evo već par dana hoću da napišem komentar ali nikako da nađem prave riječi...slike su predivne i u isto vrijeme tužne...ja se rasplačem svaki put kada ih gledam. Sin i snaha su prelijepi...poželite im svu sreću od mene. Denis živi i živjet će dok god žive oni koji su ga neizmjerno voljeli...
Voli vas
Gordana"

Objavio/la gordanasi 27. Maja 2010. u 16:49


DENIS - 57 MESECI
(post pisan 25.04.2010.)




Izbor komentara na blogger.ba (post pisan 25.04.2010.):

"Jedna od strasnijih recenica u posljednje vrijeme koju sam cula je "pa svakako bi umro". Sad se ne mogu sjetiti u kojem ste to dijelu posta napisali, strasna recenica za koju se NAJMANJE NADAM da bi je DOKTOR IZGOVORIO."
Objavio/la juuupiii1234sad 12. Maja 2010. u 0:23

- 10:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 12.03.2015.

DENIS - 56 MESECI ZOVEM TE... DENISU...

(postovi pisani 25.03. i 14.04.2010.)

DENISU...
(post pisan 14.04.2010.)


"SVE SE ZELJE NAGLO U DUSU POVUKU KADA VIDE HLADNU, NEUMITNU ZBILJU.
POVRATE SE NATRAG, NE STIGAVSI CILJU I ZIVE U MUKU."


Napisali su...

uvjek dobar gost dana 18/08/2008 15:51 (sarajevo-x.com)

... Tuzla ni glas da pusti...
Tuga golema


ledo 19-07-2009 at 19:42 (tuzlarije)

neka ljubav nikada ne blijedi,
pogotovu majčinska,
ova pjesma je bila namijenjena nekoj drugoj ljubavi, i težnjama,
ukradoh je za Denisa,

MAGLA

Kroz debeli bijeli sloj,
Vidim samo obris tvog lika,
Guši me sada taj vlažni zrak,
To nisi ti, već tvoja slika.

Oči se naprežu, ali ne vide,
Kao da čujem i kako hodaš
A u zjenici gubi se prizor,
Iz magle se ipak pojaviti moraš.

Gubim te sasvim iz vidokruga,
Očima želja je pusta,
Glas te moj očajnički poziva,
Zakloni te magla gusta...

neobjavljena S.F.


dinciii 4.12.2009 22:37:15 (forum zajednica RR)

Ovo me je jako pogodilo jer nisam znala svu istinu a dragog Denisa sam poznavala..Na njemu se vidjelo da je dusa od covjeka..I bio mi je jako drag jer je uvijek bio nasmijan i ja ga nikad nisam vidjela ljutog.
I sokiralo me je kad sam saznala da je umro...
Vama zelim puno snage da izborite pravdu..Ako bog da da dozivite pravdu koju zasluzujete i obecanje ispunite...Jer ovako nesto se ne smije ponovo dogoditi!!!!!


Dajana Sri 09 Pro 2009 16:14:21 (sodalive.ba)

Procitala sam veliki dio vase price .... ne znam sto reci , svaka rijec bi bila suvisna ...samo vidim da Denis i dalje zivi kroz vasu borbu ! ... zelim vam da vas i dalje prati ta snaga i dosegnete zeljeni cilj ...

Ako dodjete do Strazbourg-a ..... i ako zatreba bilo kakva pomoc u prenocistu , prevodu .... ne ustrucavajte se ..
svako dobro Vama


enklava 26-02-2010 at 14:49 (tuzlarije)

Denisa sam poznavao sa odsjeka Engleski jezik i knjizevnost. Bio je to inteligentan momak nekonvencionalnog izgleda. Taj nekonvencionalni izgled mu je u nasem primitivnom drustvu i dosao glave.

ram 07.03.2010. u 22,16h (Alternativa forum)

draga Nevenka, ovo sam pronašla na jednom blogu i jako me je dirnulo.

Šta je normalno kad izgubiš dijete?

Normalno je da imaš suze iza svakog osmijeha kada shvatiš da netko važan nedostaje u svakodnevnici tvog obiteljskog života.

Normalno je da se pokušavaš odlučiti što ponijeti na groblje za rođendan, Božić, Uskrs, Novu godinu...

Normalno je da se osjećaš kao da ne možeš sjediti ni minutu više, a da ne ustaneš i vrisneš, jer više ništa ne možeš presjediti.

Normalno je da ne spavaš dobro, jer ti tisuće "ako" i "zašto" prolazi kroz glavu i to neprestano.

Normalno je da ti se nesreća ponavlja pred očima i u mislima, tako da se uhvatiš za glavu nadajući se da će to prestati.

Normalno je da uključiš TV čim uđeš u kuću da bi pravio buku jer je tišina zaglušujuća.

Normalno je zuriti u svakog dečka koji je jednako star kao moj sin. I onda..razmišljati o tome koliko bi godina on imao sada. Zatim se upitati zašto je važno to zamišljati - jer se nikada neće dogoditi.

Normalno je da svaki veseo događaj u tvom životu ima tugu u pozadini koja vreba u blizini, zbog praznine u tvome srcu.

Normalno je pričati o smrti tvog djeteta kao da je to normalan, svakodnevni događaj i onda vidjeti zaprepaštenje u nečijim očima zbog toga što to tako grozno zvuči. A ipak shvatiš da je to postalo dio tvoje normale.

Normalno je da svake godine imaš težak zadatak da nađeš pravi način da odaš počast uspomeni na svoje dijete, njegov rođendan i preživiš te dane. I da pokušavaš naći balon ili zastavicu koji odgovaraju situaciji. Sretan rođendan? Ne baš!

Normalno je da ti srce zaigra,. a onda potone pri pogledu na nešto posebno što bi mu se svidjelo. Razmišljati kako bi mu se to dopalo, ali nije tu da u tomu uživa.

Normalno je da je neke ljude strah spomenuti tvoga sina.
Normalno je da se pobrineš da ga drugi zapamte.

Normalno je da nakon sprovoda svi drugi nastave živjeti svoje živote, ali ti nastavljaš žaliti zbog svog gubitka.
Normalno je da tjednima, mjesecima i godinama nakon prvog šoka tugovanje postaje sve teže, a ne lakše!

Normalno je ne slušati ljude kako uspoređuju bilo što iz svog života s ovim gubitkom, osim ako su i oni izgubili dijete. Ništa se ne može s time usporediti! NIŠTA!!!
Čak i ako je nečije dijete na najudaljenijem dijelu svijeta, daleko od roditelja-ne može se usporediti.

Izgubiti roditelja je užasno, ali pokopati svoje dijete je NEPRIRODNO!

Normalno je uzimati tablete, i pokušavati da ne zaplačeš cijeli dan, jer znaš da tvoje mentalno zdravlje o tome ovisi.

Normalno je shvatiti da ipak plačeš svaki dan.

Normalno je da si nestrpljiv sa svakim i svačim, osim nekoga pogođenog tugom zbog gubitka djeteta.

Normalno je da sjediš za kompjuterom i plačeš dok s prijateljima sa chata dijeliš osjećaje jer su i oni izgubili dijete.

Normalno je da ne slušaš ljude kako traže izgovor za Boga:
"Bog je to možda učinio jer…"

Voljela bih vjerovati da je moj sin na nebu, ali slušati ljude kako izmišljaju isprike zašto je fantastičan mladić otišao s ove zemlje se ne može uvažavati i nema smisla majci koja je u žalosti.

Normalno je da si preumorna da brineš jesu li računi plaćeni, je li ti kuća pospremljena, rublje čisto ili ima li hrane.

Normalno je da se sada pitaš da li ćeš nekome reći da imaš dvoje ili jedno dijete, jer tu osobu nećeš više vidjeti i nije vrijedno objašnjavati da ti je sin umro. Pa opet kada kažeš da imaš jedno dijete da izbjegneš problem, osjetiš se užasno, kao da si iznevjerila svoje dijete koje nije više tu.

Normalno je pitati Boga zašto je uzeo život tvoga djeteta umjesto tvoga i pitati se ima li Boga uopće.

Normalno je znati da nikad nećeš preboljeti svoj gubitak, niti za dan niti za milijun godina!

Normalno je da se i terapeuti slože s tobom da nikada nećeš zapravo zaliječiti tu bol i da nema ništa što bi oni mogli učiniti da ti pomognu jer i oni znaju da bi jedino povratak tvog djeteta stvari učinilo boljim.

Normalno je da naučiš lagati svima koje susrećeš i govoriš im da si dobro. Lažeš, jer je drugima neugodno ako zaplačeš.
Naučila si da je lakše lagati nego govoriti istinu da se još osjećaš prazno i da to nikada neće proći-NIKADA!!!

I KONAČNO..

Normalno je kriti sve ovo što je tebi «normalno» da osjećaš, tako da svi oko tebe mogu misliti da si ti "normalna".


D. 12. 04. 2010 u 3:25 pm (tuzlalive.ba)

Poštovanje i moje duboko saučešće gđo Nevenka!
Pratim na Vašem blogu i Gordaninom blogu slučajeve istjerivanja pravde za pokojne Denisa i Svjetlanu!
Ja na sreću nisam imala takvih iskustava sa ljekarima, ali Vas obje potpuno podržavam u VAšoj borbi, i ako Vam to išta može pomoći kao moralna podrška – nemojte odustajati NIKADA. Činjenica je da se stvari ne treba generalizirati, da ima i savjesnih ljekara i baš zato treba osuditi one koji nisu savjesni i koji su nanijeli zlo drugima, da bi se razlikovali od onih koji pomažu ljudima!
MOja majka i ja smo na sudu po drugom osnovu… sa osiguravajućim društvima… ali smo rekle da idemo do kraja koliko god trajalo i kako god se završilo, ali ćemo zato znati da smo sve pokušale i išle dio kraja zbog pravde, da nas ne mogu omalovažavati i uskraćivati nam naša prava samo zato što bi 99% ljudi šutilo i ne bi dizalo glas u ovoj državi! Veliki i iskren pozdrav!


56 MESECI ZOVEM TE...

(post pisan 25.03.2010.):


I SUZOM TE DOZVAH, NOCAS…U SAN

"Znas, ja sam stvarno sa zvezda. Sav sam od svetlosti stvoren.
Nista se u meni nece ugasiti ni skratiti.
Samo cu, obicno tako, jedne slucajne zore svom nekom dalekom suncu zlatnih se ociju vratiti.”




Izbor komentara na blogger.ba (post pisan 25.03.2010.):

"Samotan lutam večernjim ulicama.Na svakom uglu,visoko,svjetiljka sja:Stotinu uglova,stotinu svjetiljki.Al nigdje nema tebe...Tebe nema...( Dragutin Tadijanović)
Brojimo godine, mjesece, sedmice, dane, sate, minute...bez dragih, najdražih osoba i svaka godina i minuta je teška, preteška...Da je kako vratiti vrijeme...
Voli vas Goca"

Objavio/la gordanasi 29. Marta 2010. u 0:24 mjeseci

"Moje najiskrenije saučešće...
Ne znam divim vam se jer i dalje ste tu i pisete o njemu, moja mama je jako bolesna ima rumor na mozgu.U stahu sam da je necu izgubit, a tek mi je 15 godina.Mozda ne osjecam ono sto vi sad osjecate tu tugu za vasim sinom,al' znam barem u pola kako vam je.Stvarno mi je zao.(Izvinite,mozda su suvisni moji kometari,al' morala sam ostaviti)"

Objavio/la Hanas 6. Aprila 2010. u 17:11

"Gospodjo Nevenka,primite moje najiskrenije saucesce.Redovno pratim vase postove i svaki put suze mi liju dok ih citam.Svaka vam cast na snazi,istrajnosti i borbi za pravdu.Saljem vam jedan duboki virtualni zagrljaj.A Denisu nek je laka zemlja i vjecni raj."
Objavio/la za_pravdu 21. Jula 2010. u 23:27

- 08:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 11.03.2015.

DENIS - LJUBAV - TO SI TI... COVEK medju ljudima... 55 MESECI...

(postovi pisani 14., 19. i 25.02.2010.)

DENIS – 55 MESECI...
(post pisan 25.02.2010.)

“SECANJA ZIVE ZAUVEK ... POSLE MENE SECANJA CE OSTATI”



“GORECE SVECA NA GROBU NASEM POD NOC SAMU, UKRAJ MLADE RUZINE GRANE,
PALICE JE NEZNA RUKA DA OSVETLI TAMU, SA ONE ZIVOTA STRANE.”


Komentari na blogger.ba (post pisan 25.02.2010.) :
"Moje saučešće. Što god da kažemo na toliku patnju i bol, to vama nije potrebno. Samo, neka ovaj blog još dugo, dugo živi za sve one godine života koji je ovaj mladi čovjek mogao proživjeti. I neka plamen sjećanja titra još dugo...dugo u noć."
Objavio/la All the fallen hope 8. Marta 2010. u 17:57

"Poštovana Nevenka,
Duboko sam ganuta pričom o Vašem sinu. I ja imam sina sličnih godina i ne znam da li bih preživela patnju sličnu Vašoj.
Nemam reči za postupke doktora u Tuzli. Na žalost, svakodnevno konstatujem i ja da je naša profesija u ponoru i da sve više ima onih njenih pripadnika koji ne umeju da budu objektivni, već u prvi plan uvek stavljaju svoje moralne kriterijume veoma male vrednosti. Ja želim da dam svoj doprinos da ovakvih pojava ima što manje. I to i radim, pokušavajući da ukažem na potrebu regulisanja nekih odnosa u zdravstvu kao i preku potrebu razdvajanja kvaliteta od onog što kvalitet nije. Ali, verujte, to ne odgovara upravo onima koji organizuju zdravstvo. Kao predsednik Saveza sindikata lekara i farmaceuta Srbije, doživljavam svakodnevne pritiske sa najviših instanci države.
Samo zato što želim da podržim pravednost i osudim nepravdu i haos. Koliko uzaludno potrošene energije i za koga!Videli ste komentare na blogu Blica - ljudi govore samo o uputima, paravanima i čekanju. Svi znaju kako je u kojoj zemlji sveta. I svuda im je bolje, ali dolaze baš ovde. Kada bi oni znali da cene ljudske i profesionalne vrednosti onih lekara koji to zaslužuju (ne trpajući sve u isti koš), valjda bi i svaki ljudski život nešto vredeo. Ovako možemo da očekujemo samo da nam Bog pomogne.
S poštovanjem, dr Nevenka Dimitrijević"

Objavio/la Gost_2715 6. Aprila 2010. u 23:43

DENIS - COVEK medju ljudima
(post pisan 19.02.2010.)

"JER COVEK SE NE RADJA... COVEK SE POSTAJE..."



“...i da izdrzis kada nema nicega vise u tebi sem volje koja ti dovikuje ISTRAJ!”
ISTRAJ...ISTRAJ...ISTRAJ...


TI SI UVEK TU... SINE MOJ...

TTC 2


In memoriam Denis Garagic Tuzla TVTK 2000


PRAVDA ZA GARAGIC DENISA -I dio



PRAVDA ZA GARAGIC DENISA -II dio



Jos uvek i nakon 2,5 godine poneki komentar:

TUZLA L!VE objavljeno: 24. 08. 2007. - BEZ ISTRAGE PROTIV LJEKARA, JER BI DENIS GARAGIĆ SVAKAKO UMRO?!

TuzlaDailyPhoto Friday, September 07, 2007 - Denis Garagic

“Sve je vise tuzbi protiv BH bolnica” - "Dnevni avaz", 15.02.2010.


Protiv UKC-a od 2005.godine 14 tuzbi!
A do 2005. godine? Koliko je reseno?

Znam slucaj (deseta godina)...tek sad se nesto (kao) ispituje (??)...
Kuca mraka - Interna klinika UKC-a Tuzla ocito ima mocne (citaj jadne) pomagace!
U protivnom, parnice bi bile nepotrebne, visak...ali...
Tuzioci Kantonalnog tuzilastva TK se svim silama trude “po sluzbenoj duznosti” da izbegnu pokretnje istrage po osnovu KRIVICNE odgovornosti, a sve u interesu zastite “lika i dela” nesavesnih lekara i klinike...
Klinike, protiv koje ni tuzlanski advokati ne prihvataju zastupanje klijenta...
Gotovo svi imaju nekog svog zaposlenog u ovoj kuci mraka!
“Profesionalci”... plase se odmazde “humanista”!

No...nicija nije do zore! “Budi se istok i zapad”... i u BiH, ocito.
A mi? Ne smemo popustati, samo se boriti do kraja...

Izbor iz komentara na blogger.ba (post pisan 19.02.2010.) :

"postovana gospodjo Nevenka , svaki put kad pogledam vas post nemogu da nepustim suzu vasa bol me strasno pogadja suosjecam sa vama imali ste divno dijete.Od sveg srca vam zelim da pronadjete bar malo mira za vasu zalosnu dusu da pokusate raditi ono sto moze da vas barem malo utjesi.Pravdu je vrlo tesko izganjati a nekada ni ona vise ne moze pomoci ,borite se. Puno lijepih pozdrava uz zelju da vas zdravlje sluzi ,Asima Selman HAMBURG"
Objavio/la 1234 64t96 22. Februara 2010. u 16:16

"to je stvarno strašno što se desilo, ne do bog nikom
ima takvih slučajeva još puno, naši ljekari su uglavnom debili... čast izuzecima!
ubice u bijelim mantilima! ništa više! fuj!"

Objavio/la crnjak - logged out 24. Februara 2010. u 3:40

" :-( ubi me ovo... "
Objavio/la MayaBosanSka 24. Februara 2010. u 14:43

DENIS - LJUBAV - TO SI TI
(post pisan 14.02.2010.)



DENISE SINE MOJ, VOLIM TE... VOLIM TE, VOLIM TE SINE...

Pre par dana, tacnije 07.02.2010.godine, dobih ovaj e-mail od nepoznate osobe:

"Draga Nevenka, ponekad zapazim neke bilborde, ali ovaj bilbord me posebno privlačio. Pitala sam se gdje li su pronašli ovog prelijepog mladića za tu postavljenu reklamu? A danas sam, užasnuta, saznala o čemu se radi čitajući i slušajući sve što ste objavili. Još veoma potresena, želim da Vam se javim i izrazim svoje saosjećanje, kao i podršku u Vašim nastojanjima da dođete do istine i pravde. Pročitala sam i Vaša reagovanja na stradanje Svjetlane Zukić. Više bih voljela da je moj slučaj usamljen, ali mi je sada jasno da se nepopravljive greške nekih ljekara, njihova prepotentnost, nadmenost, sujetnost, bahatost, nedodirljivost, događaju u širim razmjerama"…

Da, taj prelepi mladic je moj sin Denis, Denis Garagic.



Punih pet godina ce biti 25.07.2010. kako vise nije s nama nas prekrasni sin.
Jos niko, NIKO, nije odgovarao za njegovu preranu smrt.
Zbog pogresno PROCENJENE dijagnoze tuzlanski diletanti na Internoj klinici UKC-a Tuzla su ga PREPUSTILI kandzama smrti!

Mario Krizic, Salih Azapagic, Samira Hasic, Fahir Barakovic…
Koje, cije i kada ce kandze vas zgrabiti?
Spavate li mirno dzelati?
Progone li vas ove mile okice?
Ove okice…ugasene…zauvek.
Prokleti da ste dzelati!

Hocu li ja docekati pravdu? Pravdu za Denisa?
Hocu!
Znam da hocu!
Koju vrstu – nije bitno. Pravda je PRAVDA…

I ovo je pravda - "Dnevni avaz", 27.10.2009.

I ovo je pravda - "San", 29. i 30.09.2008. - 1. strana, 2. strana, 3. strana



Komentar na blogger.ba (post pisan 14.02.2010.):

"Draga Nevenka,
Hvala vam puno za svaki komentar koji ste napisali,često jedino vi i ostavite komentar.Nekada imam osjećaj da pišem "sama sebi".

SMRT U KRIVO VRIJEME

Već nestalo si, dijete, korakom hitrim,
a da nisi upoznalo život sneni,
dok mi, stari, u mrežu poznih ljeta zapleteni,
još uvijek kročimo stazama životnim.
Tek pogled i jedan dašak,
Zemljina zraka i svjetlosti dana,
život te dadne samo na časak,
a onda te nađosmo zauvijek uspavana.
U tom dašku i pogledu jednom,
možda se igre i čari
svog života skriše,
dok se ti, prepadnut, od života sakri.
A kad smrt i oči naše jednom ugasne,
možda nam se učini da ne vidješe
ništa više nego oči tvoje.

Hermann Hesse"

Objavio/la gordanasi 18. Februara 2010. u 10:54

Oznake: KUCA MRAKA


- 10:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 10.03.2015.

DILETANTI UKC-a TUZLA... DENIS - 4,5 GODINE…

(postovi pisani 19. i 25.01.2010.)

4,5 GODINE…
BESMISLA, MRAKA, CEKANJA, PRAVDE... PRAVDE?




"Nigde toliko ljudi kao u jednom coveku…
Proceprkas li prostore, iskopaces me iz vetra.
Ima me u vodi. U kamenju.
U svakom sutonu i zori…"


U ovoj zemlji prepunoj bedaka…
U ovoj zemlji nekog cudnog besmisla i mraka…
Sve tece neverovatnim, “ustaljenim” tokom.

Da, u najkorumpiranijoj zemlji regiona, jos uvek se “takmice”
KO CE BRZE DOTACI DNO, KO DUBLJE POTONUTI?!

Visoko “moralnim” i “profesionalnim” pravosudnim institucijama pridruzio se i Ustavni sud Bosne i Hercegovine! Dakle, BiH ce jos dugo, dugo biti na “tronu”… sinonim korupcije.

Poslednja desavanja u Ustavnom sudu BiH ("Slobodna Bosna", 14.01.2010.godine) :
1. strana --- 2. strana --- 3. strana

PRAVDA – OD KOGA ?




Izbor komentara na blogger.ba (post pisan 25.01.2010.):

"Kome je pravda zapravo namijenjena? ŠTO UOPŠTE ZNAČI PRAVDA? I, koliko je treba čekati? Kažu da je pravda slijepa ali izgleda da je i gluha kada ne čuje vapaj majke...
Koliko vrijedi život? I kome on vrijedi? Koliko vrijedi život onoga tko je ubijen, na bilo koji način?
Nama koji smo ostali živi nakon takvog iskustva (negdje sam pročitala da nije isto biti ŽIV i ŽIVJETI) ne preostaje ništa nego prihvatiti nastavak "života" Drugog izbora nema.
Bol za izgubljenim djetetom je najgora, najveća, najrazornija bol ... Velika je snaga to prevladati, izdržati.
Svojim primjerom dajete mi snagu da i ja izdržim do kraja. Samo se pitam kada je kraj?"

Objavio/la gordanasi 29. Januara 2010. u 20:48

" tako tuzno :-( "
Objavio/la MayaBosanSka 2. Februara 2010. u 16:30

"Nemam rijeci. Bez glasa, muklo, grcam nad preminulom mladoscu. Bez nacina da mi suze prestanu teci, nemam sta reci. Jecaju glasa dodam jek sudbe nepravde, trazeci razum u Bogovima pravde.
Nikada niko shvatiti nece, sta znace oci srece-oci djeteta na grudima podignutog.......
Da istrajete, ne umrete duhom, da ne posrnete vjerom, jer Denis je vjera nad svim zlikovcima KUCE MRAKA."

Objavio/la Gost_3279 5. Februara 2010. u 20:20

"Poštovana gospođo,
Ganuta sam Vašom tugom ali i zadivljena snagom da pustite glas protiv ovog haosa u koji nas je bacila sramotna i mračna meduza korupcije čiji su se pipci razmilili u sve pore našeg društva. Našla sam podatak da ste čitali moje tekstove/ polja misli, projekat ''Mjesto Igre''.
Polja su moje istinite priče kao i drugi tekstovi koji slijede..
Posvećeni su mladim ljudima koji su mnogo patili i koji se i danas bore za opstanak...svoga identiteta, zdravog razuma... u svakom pogledu svoga života, pa i smrti. Istina je, neki od nas više nisu živi, ali upravo ovo što mi činimo doprinosi da je sva ta mladost i dalje sa nama."

Objavio/la dokumenta 14. Februara 2010. u 14:55

DILETANTI UKC-a TUZLA
(post pisan 19.01.2010.)


Mario Krizic, Salih Azapagic
Samira Hasic, Fahir Barakovic


Da li su oni diletanti?
Naravno da su diletanti!
Diletanti i sramota medicinskih nauka.
No nisu jedini.

Univerzitetsko-klinicki centar u Tuzli vrvi diletantima. Jedan od njih je i penzioner Zdenko Cihlarz, prodana dusa od sudskog vestaka i Hipokratov lazov. “Humanista” koji je u sluzbi zastite bivsih kolega UKC-a. Lekar koji kaze da bi pacijent svakako preminuo, cak da je i uspostavljena TACNA dijagnoza (a nisu je znali uspostaviti 3 dana i pored skolskih simptoma) ne zasluzuje titulu humaniste.

Ko je jos u tom nizu prodana dusa?
Tuzioci Tuzilastva Tuzlanskog kantona Ivo Iveljic i Slaven Koval, koji ne nalaze elemente krivicne odgovornosti (zlocina), vec se kriju iza Cihlarzovog navijackog misljenja.

Disciplinski tuzilac Andjelko Marijanovic i njegovi sefovi, predsednici VSTV-a Branko Peric (bivsi) i Milorad Novkovic!

Svima zelim dug zivot sa besanim nocima i nocnim morama.
Neka ih ove blage, biserne oci mog Denisa prate dok su zivi!

Zasto?
UKC Tuzla je navikana, samohvalisava zdravstvena ustanova koja se kiti tudjim perjem.
Dovode strance koji obavljaju operacije, a onda se hvale “svojim” uspesima na sav glas.
Zasto moj Denis nije operisan i spasen? Zasto je morao umreti?
Zato sto je UKC crna rupa!

U sarajevskom Centru za srce dr Mirsad Kacila godinama operise aneurizme i ne hvali se, samo radi svoj posao. Ali on je humanista, a ne medijska zvezda.
Tim lekara Sveucilisne klinicke bolnice u Mostaru predvodjen Josipom Maskovicem je cak unapredila lecenje aneurizme bez operacije!
No, ni oni nisu medijske zvezde, vec rade, istrazuju, unapredjuju svoju struku!

Krizicu, Azapagicu, Hasicko, Barakovicu – spavate li mirno?
Cihlarzu, Iveljicu, Kovale, Marijanovicu, Pericu, Novkovicu...“cuvari” Hipokratovih krivokletnika...ko vas placa? U cijoj ste sluzbi? (Pravo)sludnih institucija BiH?
Da, poznat mi je vas (ne)rad. Jos samo cekam da se uverim “prati” li vas u stopu i Ustavni sud BiH.
Cekam...


Oznake: KUCA MRAKA


- 09:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 09.03.2015.

PRAVDA NA BH NACIN?

(post pisan 14.01.2010.)


Cudno, tekst Sanje Vlaisavljevic, objavljen u “Dnevnom avazu”, procitah pazljivo i na kraju se upitah: sta je pisac hteo da kaze? Inace, Sanja, kolumnista u "Glasu Srpske" i "Dnevnom avazu" i direktor Centra za kulturu i dijalog ovogodisnji je dobitnik nagrade za novinara godine, koja nosi ime Nikole Guzijana....
Cesto je citam, no ovaj predugi tekst me ostavio u dilemi da li je ona preuzela ulogu PR Branka Perica, ili je duzina teksta ugovorna “norma”? Namerno necu kopirati pomenuti tekst jer ne zasluzuje onaj u ciju se odbranu ukljucila. Usput, sumnjicava sam u dobre namere “Dnevnog avaza” cak i kad hvali, a pogotovo brani...


Tako su me cudili i ucestali napadi na, nekad hvaljene, politicare, dok ne cuh za kandidaturu i politicke ambicije vlasnika Avaza.
No, nebitno, upravo me pomenuti tekst S.Vlaisavljevic ponukao da pokupim tekstove iz medija o “liku i delu” onih koji vedre i oblace u pravosudnim institucijama, onih “zasluznih” za pravdu na BH nacin. Neko ce reci, ah, mediji samo traze senzacije kako bi povecali tiraz...slazem se, ali previse je DIMA da bi bio bez VATRE!
Samo stoti deo napisanog (i to TEK sto “procuri” u medije) u normalnim drzavama bi izazvalo lavinu ostavki, istraga, optuznica, presuda, zabrana rada ... no BiH svakako ne spada u takve drzave, tako da je ovde SVE MOGUCE! Nazalost, to je BH realnost, a na nama je da je prihvatimo ili se borimo protiv anomalija u najvisim instancama BH drustva. Smesno je da upravo od TAKVIH mi gradjani trazimo pravdu i zastitu osnovnih ljudskih prava.

Pocecu od Tuzle i Tuzilastva TK...
Ne, ovaj put necu pisati o mojoj borbi za pravdu - pravdu za Denisa.
Samo cu prezentirati neke (mali deo) clanke koje pokazuju koliko je BH (posebno tuzlansko) pravosudje neprofesionalno, jadno i u sluzbi privatnih zastitnickih veza i vezica.

Secam se kad je na duznost Glavnog kantonalnog tuzioca stupio Sesenam Cosic...neocekivana katastrofa! Ili mozda ocekivana? Nikada necu zaboraviti susret s njim na salteru banke. Nisam imala pojma ko je on, ali me je iznenadilo kad je rekao da je advokat. Iznenadilo zbog ubedjivanja da NECU uspeti u onome (svom pravu) u cemu sam tvrdoglavo ustrajavala u svojoj firmi (kod otkupa stana). Uspela sam Cosicu, uspela, unatoc glupostima koje je “valjao” pravnik moje firme, pa i direktor. Uspela sam, kako rece taj isti pravnik (sada advokat) mozda jedina u FBiH i to samo zahvaljujuci svojoj upornosti. Istina, oteglo se koju godinu, ali sam dokazala da sam JA U PRAVU, iako sam pravni laik.

Eto, upravo od tog Sesenama Cosica nisam ni ocekivala nesto bolje od onoga sto je pokazaoi dokazao u opstrukciji okoncanja tuzlanske pravosudne trakavice, sporazumima sa kriminalcima itd…

Tuzioca Kantonalnog tuzilastva TK Ivu Iveljica ovog puta necu ni pominjati, taj “sitnis” je ionako na losem glasu…ali njegovog nekadasnjeg pretpostavljenog, Koval Slavena, VD Glavnog tuzioca hocu. Lik i (ne)delo Kovala vec sam detaljno opisala na ovom blogu pre vise od godinu dana. Njegova nedela je, kao sto sam i pretpostavila “POJELA MACA”! Naravno, sve u skladu sa “politikom” delenja pravde od strane VSTV-a na celu sa prvo Brankom Pericem, pa Miloradod Novkovicem. Da, sve u skladu sa “azurnoscu” “objektivnih” disciplinsih tuzioca VSTV-a.

SLAVEN KOVAL - KO JE TO?

O uhodanoj sprezi tuzilastva sa sudskim vestakom i UKC-om u Tuzli sam takodje pisala. Setih se i zalopojki u mojoj kancelariji (ima tome dosta godina) vestaka Cihlarz Zdenka na izvesnu Halidu u poreskoj upravi vezano za novokupljeni prostor. Ah, tek sada mi je jasno : zena je odmah prepoznala loseg glumca u najdrazoj mu ulozi – ulozi boga.

UHODANA SPREGA (TUZILASTVO, VESTAK, KLINIKA)?

Mene licno je odusevio tekst o jednom divnom i upornom ocu koji je odrzao datu rec posle 27 godina!
Divim mu se i cestitam!
To ce ubuduce biti i pravda na BH nacin, zar ne?




Sex-profesorso-pravosudna trakavica koju vode "strucnjaci" tuzlanskih pravosudnih institucija traje godinama i sve do sada je uspesno odugovlace (kako bi i nju pojela maca?) .
Stide li se imalo sadrzaja ovih tekstova, povoda za iste, svojih izjava, pritisaka, nerada?
Stide li se imalo akteri ovih clanaka dna na kojem je ova drzava 15 godina nakon rata?
Stide li se... ma otkud..., a ovo je samo kap u moru...


"Mnogi ugledni i slavni ljudi lice na jaje: spolja je ljuska bela i cista, a iznutra - mucak."
(Fransoa Mari Arue Volter)


1 , 2 --- 3-1, 3-2, 3-3--- 4, 5, 6



7-1, 7-2, 7-3, 7-4 --- 8-1, 8-2--- 9-1, 9-2

10, 11, 12, --- 13-1, 13-2 --- 14

15 (1-4):





16-1, 16-2 --- 17-1, 17-2, --- 18, 19

Pa zar nije trakavica i sramota Tuzilastva TK i uopste BH pravosudja?
A sad malo (stvarno SAMO malo) o jos visim predstavnicima BH pravosudja(nadredjenih prethodnim).
Nekima od njih vise lezi novinarsko prepucavanja od profesije za koju su placeni:


20, 21, 22



23-1, 23-2, 23-3

O onom drugom visokom sam vec pisala :
VSTV OPRAVDALO SVOJU ANEMICNOST

Fino kaze ona narodna : "Iver ne pada daleko od klade" ili "s kim si –takav si", pa se prethodnima nije ni cuditi.

SAMO dva poslednja “bisera” iz tuzlanskih sudnica (iako ih ima na pretek): 24, 25

I na kraju, kao slag na tortu ide "biser" nad "biserima"! - 26

Skandali u Sudu BiH i Ustavnom sudu su poznati, cak i ovih dana najaktuelniji, no ni od ovih “profesionalaca” se ne moze ocekivati nista bolje od gore pomenutih kolega iz branse.
Zato je Evropski sud u Strazburu zatrpan tuzbama gradjana protiv drzave Bosne i Hercegovine!
Zato i gradjani sve cesce uzimaju pravdu u svoje ruke, jer je od “pravne” drzave ne mogu docekati.

Komentar na blogger.ba (post pisan 14.01.2010.):

"Cestitke!

Da je pravde - KRIMINALNA USTANOVA: VISOKO SUDSKO I TUZILACKO VIJECE BIH - URADILO BI NESTO DA SPRIJECI KRIMINALNE SUDCE - ALI ONI NEMAJU VREMENA, MORAJU NJIH 150 UPOSLENIH KOJI PRIMAJU PO 3000 KM MJESECNO, PO CIJELI DAN DA PIJU KAFE, I NE DOLAZE NA POSAO - STO BI I RADILI -KAD IH NIKO NE NADZIRE!!!"

Objavio/la Gost_9777 16. Januara 2010. u 12:29

Oznake: PRAVDA ZA DENISA


- 10:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 08.03.2015.

DENIS – NEDOSTAJES… CEKAJ ME...

(postovi pisani 25.11. i 25.12.2009.)

DENIS – CEKAJ ME...
(post pisan 25.12.2009.)

ZIVOT MOJ JE ZIVOT TVOJ...
NAVIKE TVOJE SU NAVIKE MOJE...
ODLAZAK TVOJ JE ODLAZAK I MOJ...
CEKAJ ME SINE... JA CU TI DOCI...




Tvoji omiljeni stihovi... Tvoja nesrecna mama...
53 meseca...





DENIS – NEDOSTAJES…
(post pisan 25.11.2009.)

NEDOSTAJU MI TVOJE OCI BISERNE…
TVOJ GLAS… TVOJ OSMEH… NEDOSTAJES MI TI…
NEDOSTAJES… SINE…






Izbor komentara na blogger.ba (postovi pisani 25.11. i 25.12.2009.):

"nekad mi se čini da baš sve stoji...samo bol odbija da prestane da raste.
pozdravljam Vas"

Objavio/la kika1942 26. Novembra 2009. u 0:22

"Da, nedostaju nam tako mnogo, tako jako da boli...to je tako nepodnošljivo da nam dan za danom uzima svaki smisao za život.
Sve prolazi samo tuga i bol ostaju zauvijek.
Njihova moć je nemjerljiva, njihova snaga nadnaravna.
Čini nas mrtvima i održava živima...
Voli vas
Gordana"

Objavio/la gordanasi 29. Novembra 2009. u 1:23

"nema pravde ovdje dzabe se mucite nece je nikad ni biti,ovo je pretuzno,tako lijep momak..."
Objavio/la prky 4. Decembra 2009. u 20:33

"Iskreno zalim zbog vaseg gubitka Nevenka.
Ne mogu vam nikako pomoci osim suosjecanjem.
Zao mi je mladosti vaseg sina, i zao mi je vas, koji borite izgleda Don Kihotovsku borbu.
Naklon za vasu snagu."

Objavio/la AuroraPolaris 7. Decembra 2009. u 11:49

"Stvarno mi je zao ovog momka citao sam o njemu moje duboko saucesce:(( "
Objavio/la mellgibson 5. Januara 2010. u 7:47

- 08:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 07.03.2015.

PRAVDA ZA DENISA, PRAVDA ZA… PRAVDA…

(post pisan 25.10.2009.)


PRAVDA - mislena, bolje reci, nemoguca imenica u BiH!
Za utehu mi uopste ne sluzi cinjenica da je slicno i u okruzenju.
Toga je svesna velika vecina gradjana ove drzave.

A sta rade odgovorni po tom pitanju?
Sta rade predstavnici gradjana ove drzave po tom pitanju (Opstina, OV, Kanton, Federacija, Parlament, Predsednistvo)?
Predstavnici vlasti u Tuzli izlaze na ulicu negodujuci i trazeci pravdu zbog ucinjene nepravde nasem sugradjaninu u drugoj drzavi!? Kakvo licemerje!

Predsedavajuca OV-a Tuzla, Nada Mladina je takodje bila na protestima...
Zasto nju izdvajam? 16.08.2007.godine i njoj sam, uz kopiju otvorenog pisma VSTV-u, poslala "tonu" dokumentacije i dokaza trazeci PRAVDU za mog Denisa, no nije se udostojila odgovoriti ni jednom jedinom recju!
Zasto nije reagovala kao predsedavajuca OV-a i kao profesionalac-lekar pedijatar? Kome birani predstavnici gradjana sluze? Samo sebi?

Svoj licni protest kreiram i finansiram sama. Tako sam i dzambo plakat kod "Merkatora", 2 godine uzastopno narucila i platila iz svog dzepa naravno, cekajuci odgovor VSTV-a na prituzbu protiv tuzilaca Ive Iveljica i Koval Slavena. Po mesec dana su plakati "vristali" trazeci pravdu, cekajuci bilo kakvu reakciju, pomoc... Nikoga nije bilo briga! Zasto? Mozda zato sto ZNAJU da u BiH NEMA PRAVDE i da je VSTV upravo i oformljeno kao zaledjina korumpiranim tuziocima i sudijama?



A ONI, kome ONI upucuju protest? I na ciji teret (finansijski)? Jad, jad i beda, svuda oko nas. Ko ne veruje neka procita :

Prenosimo: Srbijanski tužilac Sinana Alića pohvalio za kooperativnost!

Ko je u BiH nadlezan za PRAVDU? Cini se, NIKO.
Pravosudne institucije su tako "sposobne" i "profesionalne" da je njihovom "zaslugom" Evropski sud u Strazburu bukvalno zatrpan tuzbama gradjana protiv drzave BiH.
Ali, KOGA je briga, dokle god imaju dobra primanja i obezbedjuju svoje sinove i kceri!?

Kako "radi" Tuzilastvo TK u Tuzli sa svojom sarajevskom "zaledjinom", na celu sa VSTV-em, najbolje oslikava dugotrajna "trakavica" iz teksta sa ovog linka i komentari na isti :

Sex-afera: Dvije stotine svjedoka o sprezi profesora i kriminalaca

PRAVDA... PRAVDA... PRAVDA…?

Iz knjige “IN MEMORIAM” - 2. i 41. stranica:



E moj sine… moj mili Denise... petu godinu cekam PRAVDU... pravdu za Tebe...



Ima li je u ovoj drzavi? Ako ima uopste drzave... Ne, ne vidim ni drzavu, ni pravdu! Samo vrisak tisine...

I Tvoj tihi glas... uvek iznova i iznova…kad smo Te u teskom stanju na rukama iznosili…
Tvoje poslednje reci na odlasku iz stana…
"tu sam"...
"tu sam"...


Tisina... odavde do vecnosti... samo TISINA...



Komentar na blogger.ba (post pisan 25.10.2009.):

"Pravda...i ja se pitam šta je to i da li uopšte postoji? Kažu da je spora ali da na kraju pobijedi...samo ne znam kada je kraj? I koja je cijena pravde? I kada na kraju dođe da li se to uopšte i može zvati PRAVDOM!!!"
Objavio/la gordanasi 27. Oktobra 2009. u 15:52

- 11:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 06.03.2015.

DENIS – 50 MESECI USPOMENA

(post pisan 25.09.2009.)







SVE, SVE JE JOS TU, CEKA TE… A TEBE NEMA … SINE MOJ…

Besmrtna pesma




Komentar na blogger.ba (post pisan 25.09.2009.) :

"Uspomene...to je izgleda jedino što nam je ostalo...Kada sam vidjela slike Denisovih stvari kada je bio mali, njegove ladice,odjeću...rasplakala sam se...
Ne možeš a da ne razmišljaš o tome kako je moglo biti...Uspomene...Može li se živjeti od uspomena?
Voli vas
Gordana"


Objavio/la gordanasi 30. Septembra 2009. u 1:24

U medjuvremenu je od Ustavnog suda BiH stigla i potvrda prijema moje apelacije od 25.08.2009.godine:



- 10:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 05.03.2015.

ZA DENISA – I OPET APELACIJA USTAVNOM SUDU BiH

(post pisan 25.08.2009.)


CETIRI GODINE… I KOLIKO JOS?
DO ISTINE, DO PRAVDE, U OVOJ DRZAVI,
PUZEVOM "BRZINOM"…


"SAN", 17.08.2009.

Četiri godine traži istinu o sinovoj smrti

-Iako je prošlo tačno četiri godine od smrti dvadesetšestogodišnjeg Tuzlaka Denisa Garagića, koji je zbog pogrešne doktorske dijagnoze umro na Internoj klinici Kliničkog centra Tuzla, još niko od ljekara ove klinike za to nije odgovarao. Njegova majka Nevenka Garagić, ogorčena ponašanjem tužilaca Kantonalnog tužilaštva Tuzla Ive Iveljića i Slavena Kovala, zato što još uvijek nisu pokrenuli nikakav postupak protiv ljekara Interne klinike i utvrdili njihovu krivičnu odgovornost, na njihov (ne)rad upozorila je i Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH.

Nepobitni dokazi

-Obratila sam se predsjedniku VSTV Miloradu Novkoviću jer novi Krivični zakon ne dozvoljava privatnim licima krivične tužbe. Očekujem, a to sam mu i napisala, da se lično angažuje i ubrza istražne radnje, te da zahtijeva od Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog Kantona provođenje istrage po službenoj dužnosti i podizanje optužnice protiv Kliničkog centra. Dokazi su jasni i nesporni, samo je pitanje koliko su pravosudni organi Bosne i Hercegovine u službi svojih građana, prava i pravde.

- kazala je Garagićeva za "San" i podvukla da će se obratiti Sudu za ljudska prava u Strazburu ”ako nadležni organi u BiH ne poduzmu ništa konkretno”.

-Ja samo tražim da se zakon provodi i da oni koji su odgovorni za smrt mog sina odgovaraju - riječi su ove ogorčene majke koja kroz suze kaže da nema dana kad ne oplače za svojim sinom koji je bio u cvijetu mladosti, a kojem su dohakale "ubice u bijelom" s Interne klinike. Naime, ljekari s ove klinike su Denisa primili prije četiri godine pretpostavljajući prvo da su njegovi simtomi zapravo kriza ovisnika narkoticima, a kasnije da se radi o teškom kardiološkom slučaju.

- Zbog pogrešne dijagnoze mom sinu nije blagovremeno pružena adekvatna stručna pomoć. Aneurizma aorte, koju je on imao, se liječi hitnom hirurškom intervencijom, što ljekari Interne klinike nisu znali, odnosno nisu htjeli znati jer im je rečeno da se radi o teškom kardiološkom slučaju - kazala je ona.

Ljekarska oholost

Ono što ju je posebno zaboljelo je izjava tadašnje direktorice Interne klinike Nade Pavlović - Čavić kako su "učinili sve" i kako "svako mora od nečega umrijeti".

-Nebulozniju izjavu ne bi dala ni potpuno nepismena osoba. Pa kako su doktori mogli učiniti "sve" što je u njihovoj moći kad su potpuno promašili dijagnozu - pita se Nevenka Garagić koju je dodatno zaboljelo to što je Kantonalno tužilaštvo Tuzla tada ostalo pri stavu da neće provesti istragu « jer ne postoje osnovi sumnje da je počinjeno krivično djelo ». Tužilaštvo se rukovodilo time da bi Denis Garagić svakako umro, te da ljekari nisu prouzrokovali njegovu smrt.

-Da nije žalosno, bilo bi smiješno - kaže ova uplakana majka.

Dž. Busnov

Brošura umjesto odgovora


Garagić se obraćala i Novkovićevom prethodniku Branku Periću.

- Od Ureda disciplinskog tužioca dobila sam samo Potvrdu prijema pritužbe. Uz potvrdu prijema dostavljen mi je i primjerak brošure "koja nudi vrlo korisne informacije o disciplinskim procedurama i može pomoći da razumijete Vaša prava, ali i način postupanja UDT-a po Vašoj pritužbi". Pomenuta brošura može oštećene građane samo odvratiti od namjere da kod njih traže svoja prava, s obzirom na komotne, dugogodišnje rokove rješavanja pritužbi koje se navode u njoj - istakla je Garagićeva.

http://www.san.ba/index.php?id=7896




Danas, 25.08.2009.godine ponovo upucujem APELACIJU Ustavnom sudu BiH.


Garagić Nevenka
Novo naselje Solina ...
(Rate Dugonjića br...)
75000 Tuzla
e-mail: ..........
tel. ..........
GSM : ..........

Ustavni sud Bosne i Hercegovine
Reisa Džemaludina Čauševića 6/III
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

APELACIJA

U prilogu dopisa dostavljam vam APELACIJU – popunjen obrazac Ustavnog suda BiH.

Vasim dopisom od 03.09.2008.godine obaveštena sam o odbacivanju moje prethodne apelacije broj AP-2546/07 (podnesak SU-98/07), a na osnovu odluke 5 sudija od 14.07.2008.godine da Ustavni sud nije nadležan, budući da obaveštenja Kantonalnog tuzilaštva TK "nemaju svojstvo presude" bilo kojeg suda u Bosni i Hercegovini.

Konačnu odluku VSTV-a (u "svojstvu presude"), nakon pune 2 (dve) godine, dobijam 11.08.2009.godine, predmet UDT-a br. 5453/07 od 05.08.2009.godine. VSTV je mišljenja da postupci tuzioca "nisu bili dovoljan osnov za pokretanje disciplinskog postupka”, dakle tuzioci Ivo Iveljić i Slaven Koval su pred zakonom ove države ispravno postupili u odluci da ne sp0rovedu istragu o smrti mog sina Garagić Denisa, 25.07.2005.godine na tuzlanskoj Internoj klinici!?. Naravno da se ne slažem sa odlukom tuzioca i VSTV-a, jer dokumenti, dokazi i svedoci nedvosmisleno upućuju na GREŠKU lekara UKC-a Tuzla: nesavesno lečenje i pogrešnu dijagnozu, te teško krivično delo sa smrtnim ishodom.

Stoga vam ponovo upućujem apelaciju sa priloženim dokumentom koja IMA "svojstvo presude" bilo kojeg suda u Bosni i Hercegovini. S obzirom da mi je (po važećem zakonu) USKRAĆENO PRAVO PRISTUPA SUDU, očekujem pozitivnu odluku Ustavnog suda na pravično suđenje.

Ovom apelacijom se pozivam na pravo (prema Evropskoj konvenciji) na pozitivnu obavezu države da osigura efektivni pravni lek pred domaćim organima vlasti, jer ja nemam pravo lično pristupiti sudu.

Uzevši u obzir da je Ustavni sud već razmatrao predmet, nadam se da na odluku ove apelacije neću čekati više od godinu dana, kao za prethodnu.

S poštovanjem !

PRILOG :

1. APELACIJA,

2. Zapisnik o prikupljanju izjave MUP-a TK, PU Tuzla od 13.10.2006.godine,
3. Odgovor tužioca na prijavu PU Tuzla br. 2623/06 od 04.04.2007.godine,
4. Pritužba uredu Glavnog tužioca od 12.04.2007.godine,
5. Odgovor v.d.Glavnog tužioca br. Kta.2623/06 od 12.06.2007.godine,
6. Otvoreno pismo-prituzba VSTV-u (n/r Branku Periću) od 16.08.2007.godine,
7. Otvoreno pismo-urgencija VSTV-u (n/r Miloradu Novkoviću) od 16.08.2008.godine,
8. Odgovor VSTV-a – predmet UDT-a br.5453/07 od 05.08.2009.godine,
9. Odluka Ustavnog suda BiH broj AP-2546/07 od 14.07.2008.godine, a dostavljena dopisom od 03.09.2008.godine,
10. Lista dokumenata (od 1-30) koji su ranije dostavljeni Ustavnom sudu.

____________________________
Nevenka Garagić, rođ. Manojlović

Tuzla, 25.08.2009.god.




Naravno, opet mi je CEKATI godinu dana. No, na putu do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu valja iscrpsti sve mogucnosti pred domacim pravosudjem (ko izdrzi, odnosno doceka kraj puta PUZEVOM "brzinom").



Komentar na blogger.ba (post pisan 25.08.2009.) :

"draga gospodjo da li je iko odgovarao za ovo??suze su mi se same niz lice slivale dok samcitala ovo"

Objavio/la mell5 2. Decembra 2009. u 21:24

Oznake: PRAVDA ZA DENISA


- 09:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 04.03.2015.

DENIS - IMAO BI 30 GODINA

(post pisan 16.08.2009.)


SAMO DVADESETPET RODJENDANA… DVADESTSESTI NIJE DOCEKAO!
A DANAS…? DANAS BI IMAO TRIDESET GODINA…


Danas, 16.08.2009., pre 30 godina, rodio se Denis. Prekrasna beba, prekrasno dete, prekrasan mladi covek…
Srecno detinjstvo… srecni mladicki dani ispunjeni radoscu i planiranju buducnosti…

I onda?
Mrak… zauvek…

A mogao je biti s nama…
Mogao je, ali mu ne dozvolise dzelati…

Da, dzelati u belom…
Zlocin… zlocin…

Zlocin u miru… jos ga stite i podrzavaju… i postaje legalan… a pravosudne institucije BiH postaju “zute” institucije!
Svejedno, mene nece zaustaviti zutilo BH pravosudja.

Sine moj, Tvoj pogled je jos tu…
Ti si jos tu… i uvek ces biti tu, s nama.


"Klub 65", 16.08.2004.godine.

25-ti, poslednji rodjendan koji je Denis proslavio sa svojim prijateljima.
26-ti nije docekao…





Komentar na blogger.ba (post pisan 16.08.2009.) :

"Ima bića koja nitko ne može zamijeniti.
Ona dolaze ko pjesma
koju smo negdje zaboravili
Ona su san bez kojeg smo umirali…
Ako ih izgubimo
Sve smo izgubili.
Ima bića koja nitko ne može zamijeniti

A. Petričević

Šta nam je ostalo? Snovi, sjećanja, tuga, bol...rođendani(imao bi ...godina), godišnjice (danas je ....otkad ga nema) sa još više tuge i još više boli...
Voli vas Gordana"


Objavio/la gordanasi 18. Avgusta 2009. u 2:51 mjeseci

- 14:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 03.03.2015.

VSTV OPRAVDALO SVOJU ANEMICNOST

(post pisan 11.08.2009.)


NAKON 2 GODINE "EKSPEDITIVNO", "AZURNO" VSTV KONACNO ODGOVARA
OCEKIVANO… BEZ IZNENADJENJA!




Stalno se vracam ovoj sjajnoj latinskoj poslovici. Moze se primeniti na sve moguce situacije, institucije, "uspehe" BH institucija: drzavnih, pravosudnih, zdravstvenih, obrazovnih, itd., itd…:

"ERRARE HUMANUM EST, SED IN ERRORE PERSEVERARE DEMENTIS"

"GREŠITI JE LJUDSKI, ALI U GREŠKAMA USTRAJATI OBELEŽJE JE LUDAKA"

Da, u Bosni i Hercegovini sve tako “funkcionise” da nije cudo sto se sve cesce, rec DRZAVA zamenjuje recju PROTEKTORAT!

Pune 2 (dve) godine je trebalo VSTV-u, odnosno Glavnom disciplinskom tuziocu Andjelku Marijanovicu, ponovo izbaranom (valjda je vrlo PODOBAN), na celu sa njegovim predsednikom, Miloradom Novkovicem (koji je nasledio svog prethodnika Branka Perica), da mi konacno odgovore na moju prituzbu – prijavu protiv tuzlanskih tuzilaca Ive Iveljica i Koval Slavena!

Njihov "uradak", predmet UDT-a br.5453/07 od datuma 05.08.2009.godine, stigao je 11.08.2009.godine. Tacno 5 dana manje od 2 godine od datuma moje prituzbe.

Ocekivala sam, naravno, ovakav odgovor (nema dovoljno osnova za pokretanje disciplinskog postupka), jer vrlo dobro znam da vrana vrani oci ne kopa, a uz to, gde bi Milorad Novkovic “ruzio” svoje bivse tuzlanske kolege!?

Cudno, upravo Milorad Novkovic priznaje cinjenicu da je Sud u Strazburu ZATRPAN tuzbama gradjana protiv BiH. Cemu cudjenje?

"(Sarajevo, 27. juli/srpanj 2009.) - Tokom protekle sedmice predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milorad Novković je obavio intervju s novinarom Oslobođenja. Tokom intervjua predsjednik Novković je govorio o brojnim pitanjima koja se odnose na bh. pravosuđe poput reforme pravosudnog sistema u BiH, osiguravanja nacionalne strukture nosilaca pravosudnih funkcija, neujednačenosti sudske prakse, procesuiranja predmeta ratnih zločina, rješavanja problema tzv. komunalnih predmeta, te plata sudija i tužilaca."

A sta kaze Milorad Novkovic za "Tuzlanski list" :

"Pravosudne institucije nisu efikasne" ili
"... sudije i tuzioci traze ono sto im pripada i sto zasluzuje njihov izuzetno slozen i odgovoran posao."


Cuj, nisu efikasne (ZASTO?), a zasluzuju...!?

Eh, Novkovicu, kakvu vi to ANEMICNU i BESPOTREBNU instituciju predstavljate?!

"(Sarajevo, 10. august 2009) - Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milorad Novković dao je intervju za Tuzlanski list. U ovome intervjuu predsjednik Novković je odgovorio na aktualna pitanja vezana za bh. pravosuđe poput reforme pravosudnog sistema u BiH, plaća sudija i tužioca, rješavanja tzv. komunalnih predmeta, pritiska na sudije i tužioce, dvostrukog vođenja predmeta i sastanka održanog tijekom nedavnog posjeta Tuzli."



VSTV je zaista opravdalo svoju anemicnost. Pri spomenu ove institucije, tuzlanski advokati su samo odmahivali rukom (kao na lanjski sneg) i podrugljivo se smeskali.

Samo vi vi nastavite i dalje sa zastitom korupcije, nepotizma, prijateljskih, stranackih, komsijskih i inih odnosa! Svakako ni vasa, ni bilo koja institucija u BiH nije u sluzbi gradjana, svrha ste sami sebi!

Ja idem dalje u trazenju pravde za svog sina.
PRAVDU ZA DENISA u ovom trulom drustvu ocito necu naci!



Komentar na blogger.ba (post pisan 11.08.2009.) :

"Draga Nevenka,
Evo već pola sata buljim u kompjuter pokušavajući smisliti da napišem neki pametan komentar...ali jednostavno ništa pametno ne mogu da smislim. Nema se tu šta reći...osim strvarno mi je žao što je odluka takva!!! Nakon toliko vremena čekanja....
Po ko zna koji put ću ponoviti da vam se stvarno DIVIM i vi ste mi uzor za moju borbu
Voli vas
Gordana"


Objavio/la gordanasi 13. Avgusta 2009. u 1:41

Oznake: PRAVDA ZA DENISA


- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 02.03.2015.

DENIS… 4 GODINE…

(post pisan 25.07.2009.)








Komentar na blogger.ba (post pisan 25.07.2009.) :

"Cecilia Ahern:
"Kad ispustite čašu ili tanjur na tlo, začuje se glasan zvuk. Kad se razbije prozor, pukne noga stola ili kad slika padne sa zida, začuje se buka. Ali kad pukne srce, nastane tišina. Pomislili biste da će nešto tako važno napraviti najveću buku na cijelome svijetu ili da će se začuti neka vrsta ceremonijalnog zvuka poput udarca činele ili zvuka zvona. Ali ne, čuje se samo muk i gotovo poželite začuti neku buku koja bi skrenula pozornost s boli."
I moje dvije tužne godišnjice se bliže...
Voli vas Gordana"


Objavio/la gordanasi 27. Jula 2009. u 1:08

- 10:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 01.03.2015.

DENIS – ZLOCIN U MIRU

(postovi pisani 25.05. i 17.06.2009.)


Bio je rat. 4 teske godine gladi, granata, sklonista…
Sacuvasmo sinove Denisa i Igora u tom zlu.

Denis je izrastao u prekrasnog, kulturnog, pazljivog mladica, na ponos svojim roditeljima i bratu Igoru.
25.maja 1995.godine, za tuzlansku mladost kobnog dana, Denis se nije zatekao kod KAPIJE. Vratio se kuci ranije.



A onda… 25.07.2005.godine desio se zlocin! U miru - zlocin nad Denisom!
Zlocin nepojmljiv.
Zlocin bez povoda, bez smisla…
Zlocin zbog sujete, oholosti i bahatosti ubica u belom!

Zlocin zbog neznanja?
Da li bas?
Receno im je : "teski kardioloski slucaj"!

Zlocin s potpisom i pecatom drzavne zdravstvene ustanove!
Mario Krizic i Salih Azabagic - RECENA VAM JE DIJAGNOZA!
Samira Hasic i Fahir Barakovic - PREPISIVALI STE!


25-ti... samo 25 godina…

25.07.2005. u 12:03 Denis se na mobilni cuo sa tatom.
U 12:30 vise nije bio ziv! U 12:30 hitno ga vode na intezivnu negu, reanimiraju ga do 13:15!!!


REANIMIRAJU PACIJENTA KOJEG SU IGNORISALI TRI DANA!!?
ZAR NISU UBICE? NEMA ZA NJIH DOVOLJNO PRIMERENE KAZNE!




A koliko se jos slicnih zlocina desilo u Internoj klinici UKC-a Tuzla?
Zlocina o kojima se cuti?
Zlocina koje stite i pravosudni organi!?
Zlocina bez kazne! Zlocina u miru!

Koliko godina u Bosni i Hercegovini treba cekati pravdu?
Ko stiti zlocince u miru?
Dokle?
Dok se njima ne desi?

Jadni gradjani jos jadnije drzave!







"Kad dodje jesen, sa svojih hladnim, sneznim vetrovima, sa svojim jutrima punim zvezda, i kada vetar bude obrao zuto lisce... ne zaboravi da ono pada i po mom grobu"









Komentari na blogger.ba :

"S poštovana gospođo,evo igrom slucaja naletih na vaš blog.Upucujem vam iskreno saucešce,i ako je prošlo skoro 4 godine.
Divim se vašoj hrabrosti,i velikoj borbi.Nisam procitala cijeli blog,ali uvodno vec mogu da vidim o cemu se radi.
Život je nepravedan.Ljudi u bijelim mantilima su ucili da spašavaju a ne da oduzimaju živote...

Za takavo nešto se nikad neoprašta.I nikad,ama baš nikad se nepredajite.Pravda mora biti zadovoljena.Želim vam svu srecu Svijeta.
I nek Denis pociva u miru.
S poštovanjem."

Objavio/la nermina89 26. Maja 2009. u 21:45

"Draga Nevenka, ne znam šta reći osim ZLOČIN BEZ KAZNE!!!! PRAVDA???? Ponekad se pitam šta je to? I da li to postoji??? kome je pravda zapravo namijenjena? ŠTA UOPĆE ZNAĆI PRAVDA? Koliko vrijedi život?Koliko vrijede životi vama gospodo odvjetnici, sudije, ljekari-koliko vrijedi život vaše djece????!!!
U potpunosti razumijem vašu bol, tugu i prazninu.Bol za izgubljenim djetetom je najveća, najgora, najrazornija bol i ništa ama baš ništa se ne može porediti sa tom boli. Boli, baš boli....
Gordana"

Objavio/la gordanasi 27. Maja 2009. u 13:02

"DRAGA GOSPOĐO ,DUBOKO SUOSJEĆAM SVAMA I VJERUJEM DA PRAVDA BUDE ZADOVOLJENA KAD TAD ,MAKAR I POSLIJE SMRTI.BUDITE HRABRI DRŽITE SE ,NISTE SAMI."
Objavio/la Gost_8599 16. Juna 2009. u 22:26

"Draga Nevenka,
Ponekad ostanemo bez riječi zbog silne boli...Ja sam trenutno nijema, ne znam šta bih rekla...Zato ču citirati Mešu Selimovića:
Trebalo bi ubijati prošlost
sa svakim danom što se ugasi.
Izbrisati je, da ne boli.
Lakše bi se podnosio dan što traje,
ne bi se mjerio onim što više ne postoji.
Ovako se miješaju utvara i život,
pa nema ni čistog sjećanja
a ni čistog života."


Objavio/la gordanasi 19. Juna 2009. u 11:22

Oznake: KUCA MRAKA


- 09:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< ožujak, 2015 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Siječanj 2024 (1)
Kolovoz 2023 (1)
Srpanj 2023 (1)
Siječanj 2023 (1)
Kolovoz 2022 (1)
Srpanj 2022 (1)
Siječanj 2022 (1)
Kolovoz 2021 (1)
Srpanj 2021 (1)
Siječanj 2021 (1)
Kolovoz 2020 (2)
Srpanj 2020 (1)
Lipanj 2020 (1)
Svibanj 2020 (1)
Travanj 2020 (1)
Ožujak 2020 (1)
Veljača 2020 (1)
Siječanj 2020 (1)
Prosinac 2019 (4)
Studeni 2019 (1)
Listopad 2019 (1)
Rujan 2019 (1)
Kolovoz 2019 (2)
Srpanj 2019 (1)
Lipanj 2019 (1)
Svibanj 2019 (1)
Travanj 2019 (2)
Ožujak 2019 (1)
Veljača 2019 (2)
Siječanj 2019 (3)
Prosinac 2018 (4)
Studeni 2018 (1)
Listopad 2018 (1)
Rujan 2018 (1)
Kolovoz 2018 (2)
Srpanj 2018 (2)
Lipanj 2018 (2)
Svibanj 2018 (1)
Travanj 2018 (1)
Ožujak 2018 (1)
Veljača 2018 (1)
Siječanj 2018 (2)
Prosinac 2017 (1)
Studeni 2017 (1)
Listopad 2017 (2)
Rujan 2017 (3)
Kolovoz 2017 (4)
Srpanj 2017 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Ovaj blog posvecujem svom voljenom sinu Denisu koji je zbog pogresne dijagnoze preminuo na Internoj klinici UKC-a Tuzla 25.07.2005. god. u 26-oj godini zivota.
"GRESITI JE LJUDSKI, ALI U GRESKAMA USTRAJATI OBELEZJE JE LUDAKA."