02.04.2009., četvrtak

Welcome to NATO

Nesvrstani.org

Napokon se ispunio i naš vjekovni san koji su sanjali još i naši davni preci iz stoljeća sedmog kad su prvi put ugazili na ovaj prostor od Drave do Jadrana.
- Brate Mutimire, tako mi muda i gromova Perunovih ako ova zemlja nije i prekoviše krasna i morat ćemo iz nje razgoniti i posljednjeg Ilira i Lužičkoga Srba, sve dok im opanci ne otpraše do Skadra i Singidunuma, pa se onda priključiti Sjeverno atlantskom savezu i europskim integracijama gdje ćemo napokon biti zajedno s braćom Avarima, Gotima i Vizigotima – nadahnuto je govorio knez Tugomir davne 639. godine kada je na čelu svojih suplemenika, s Velebita, na obzoru ugledao fascinantni krajobraz prema Ravnim Kotarima i zadarskom arhipelagu.
- Dobro zboriš, brate Tugomire! Mudriji si od tisuću svarožića! – oduševljeno mu je povlađivao njegov vjerni brat onako kako samo pravi Hrvat može povlađivati svojim vladarima.
I besjedili su oni tako do naših dana, kroz maglovite vjekove i sumorna stoljeća, kroz generacije i generacije hrvatskih vladara i podanika. Jedni ponosito, a drugi pokorno.
Sve dok nam danas iz dalekog američanskog bastiona u Washingtonu nije došla radosna obznana: Hrvatska je ušla u NATO!

I u istom tom trenutku kada Vijest stiže na sveto hrvatsko tle i među ovaj napaćeni narod, zapjevaše s visina milijuni glasova «Aleluju», zasviraše božanske fanfare slavu Domovini, zasjaše stotine tisuća malenih zvjezdica na čast i ugled vječne, suverene i samostalne Hrvatske. Zasjaše zvijezde baš poput suza radosnica među očaranim Haravathima koji su cijelu epohu čekali taj trenutak.

… i tako polako, ali neumitno san je postao java …

He, a termin iz imena ovog bloga na isti način odletio je među povijesnu starudiju i arhaične izraze koji se uče samo na Katedri za staroslavenski jezik i hrvatsko glagoljaštvo na Filozofskom fakultetu. I dok Kolinda Grabar Kitarović danas (kad su se mnogi od nas ponadali da je u pitanju tek neslana prvoaprilska šala) u Washingtonu na ceremoniji uručenja ratifikacijskih dokumenata, NATO komesarima poručuje «Računajte na nas (kao da smo u punom sastavu)…», ja samo mogu nastaviti i reći: «… i dok se čuje i zadnji pucanj s Ljubinog groba znajte da još ima živih Dalmatinaca…».

Pa taman pucali i u Afganistanu, Iraku ili tamo nekim novim ofenzivama koje nas tek čekaju.
- 00:02 - KomentirajIsprintaj - #