Nešto se kuha!

Siječanj 2013 (2)
Prosinac 2012 (1)
Studeni 2012 (2)
Listopad 2012 (2)
Rujan 2012 (3)
Srpanj 2012 (5)
Lipanj 2012 (4)
Svibanj 2012 (3)
Travanj 2012 (3)
Ožujak 2012 (2)
Ožujak 2011 (3)
Veljača 2011 (6)
Siječanj 2011 (1)

< prosinac, 2012 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Opis bloga
Nešto se kuha...a i pece!
Blog s detaljnim receptima za pripremu hrane. Jednostavno izvedivo cak i za one koji tek pocinju "ordinirati" po kuhinji!



Nešto se kuha

Promote Your Page Too






















S veseljem ću isprobati vaše omiljene recepte, samo ih proslijedite:

nestosekuha@gmail.com







Do sada smo već ponešto kuhali i pekli:

Jela od mesa
Čobanac
Lovački gulaš

Jela od povrća
Rižoto od poriluka
Pita od poriluka
Krem juha od graška
Zdravoseljačka salata
Francuska pita od povrća

Prilozi
Knedle od dizanog tijesta

Dizano tijesto
Peciva cvijetići
Buhtlice s parmezanom

Kolači od dizanog tijesta
Ferdinand kiflice
Krafne

Kolači
Brownie
Čokoladni muffini
Košarice s jagodama
Brzi kolač s marelicama i kupinama
Cupcakes s borovnicama
Čoko kolač za 3 minute
Pita od jabuka
Speculaas

Torte
Cheesecake light
Đurina torta
Kesten torta
Ferrero torta

Torte s fondantom
Rajska torta
Hello Kitty torta
Bubamara
Žabica

Nešto za klince
Rižoto za klince
Kroketi/ popečci sa sirom

Ostalo
Štrukle
Džem od jagoda





26.12.2012., srijeda

Speculaatius i sretan Božić!

Dragi moji,
hvala svima na čestitkama...takve stvari mi daju dodatni poticaj da nađem vremena i za blog. Nije me prošla volja, mene je, kad je blog u pitanju, teško obeshrabriti lošim editorom, neukusnim upadima koji su me srećom mimoišli. Nadam se da ćemo se svi skupa družiti još dugo...Želim vam svima puno sreće, mira i dobrote u srcima ovih blagdana, a i nakon njih.
Mene trenutno ima jako rijetko jer jednostavno ne stignem sjesti i obajviti post. Oni koji me prate znaju da su mi klinci mali i da sam tek počela raditi. Muž mi je imao udarni tempo pa sam sve morala sama...ali baš sve. Voditi brigu o djeci, spremati nas sve troje u jutro, razvoziti, raditi, kuhati večere, kupati, čistiti, peglati...uf! I prvi put u životu sam imala volje za puno toga, ali jednostavno nisam imala snage. Uskoro će se to promjeniti, vjerujem, čim malo uđemo u kolotečinu...
u pripremi imam hrpu recepata jer i dalje kuham i pečem...Za Božić sam pravila 3 kolača, makovnjaču i orehnjaču. A predstavit ću vam Speculaase, moje najdraže kekse.
Zaljubila sam se u nih još prije 20-tak godina kad je moja mama donijela s posla Veliku knjigu kolača (Teubner, Wolter- Cankarjeva založba), moju osobnu kolačarsku Bibliju...često sam ju prelistavala i slinila nad receptima...radim to i danas. Knjigu sam zapljenila prije godinu dana i sad je samo moja!! Pravila sam već par puta Speculaase po nekim drugim receptima, al mislim da je baš ovaj pravi. I jednostavan je, sastojci su nabavljivi...kardamoma imate u Sparu ili Bio&bio dućanima, marcipana gotovo svugdje...pazite samo da kupite marcipan za kolače. Ja sam zamalo kupila marcipan preliven čokoladom, povukla me akcijska cijena yes a sad da prijavim da ni listićima badema nisam posula lim. Oni su inače užasno skupi, 30-tak kuna po vrećici, a budući da sam ih za neke sitne novce prije mjesec-dva vidjela u Lidlu za skroz sitnu lovu, odlučila sam ga nabaviti tamo...i onda znate kako to ide dodjem u Lidl i tamo ih nema, pa odem do Mercatora po skupe- nema niti njih...no dobro, bili su fini i bez listića.
Posebno mi je dobar ovaj recept jer su prvi dan tvrdi što jako volim, a onda su hrskavi...i mljac...probajte, svidjet će vam se!
Budući da još nisam nabavila modle za Speculaase, služim se anđelima, zvjezicama, borovima...dobila sam 60-tak komada. I vjerujte mi to uopće nije puno fino

25 dkg maslaca
30 dkg šećera
1 vanilin šećer
10 dkg sirovog marcipana
1 jaje
50 dkg brašna
2 žličice samljevenog cimeta
1/2 žličice samljevenog kardamoma
po navršak noža:
samljevenih klinčića
samljevenog muškatnog cvijeta
soli

Za kalupe odnosno lim:
maslac, brašno
10 dkg listića badema.

Izradite maslac i šećer, dodajte marcipan, jaje pa začine.
Nemojte odmah dodati svu količinu začina. Ja sam stavila samo 1 žličicu cimeta iako cimet volim, i bilo mi je dovoljno.
Dodajte brašno i umjesite. Neka smjesa odstoji sat vremena u hladnjaku, potom ga razvaljajte na debljinu 5 mm i režite na željenje oblike. Lim obložite papirom za pečenje, pospite listićima badema i na njih stavljajte kolačiće. Pećnicu prethodno zagrijte na 200 ° C i pecite 10-tak minuta. Ja volim da su tamniji pa sam ih pekla i malo duže.


Photobucket

Još jednom svima svako dobro!



Oznake: speculaas, bademi, marcipan


- 12:53 - Komentari (18) - Isprintaj - #