Nešto se kuha!

Siječanj 2013 (2)
Prosinac 2012 (1)
Studeni 2012 (2)
Listopad 2012 (2)
Rujan 2012 (3)
Srpanj 2012 (5)
Lipanj 2012 (4)
Svibanj 2012 (3)
Travanj 2012 (3)
Ožujak 2012 (2)
Ožujak 2011 (3)
Veljača 2011 (6)
Siječanj 2011 (1)

< ožujak, 2011 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Opis bloga
Nešto se kuha...a i pece!
Blog s detaljnim receptima za pripremu hrane. Jednostavno izvedivo cak i za one koji tek pocinju "ordinirati" po kuhinji!



Nešto se kuha

Promote Your Page Too






















S veseljem ću isprobati vaše omiljene recepte, samo ih proslijedite:

nestosekuha@gmail.com







Do sada smo već ponešto kuhali i pekli:

Jela od mesa
Čobanac
Lovački gulaš

Jela od povrća
Rižoto od poriluka
Pita od poriluka
Krem juha od graška
Zdravoseljačka salata
Francuska pita od povrća

Prilozi
Knedle od dizanog tijesta

Dizano tijesto
Peciva cvijetići
Buhtlice s parmezanom

Kolači od dizanog tijesta
Ferdinand kiflice
Krafne

Kolači
Brownie
Čokoladni muffini
Košarice s jagodama
Brzi kolač s marelicama i kupinama
Cupcakes s borovnicama
Čoko kolač za 3 minute
Pita od jabuka
Speculaas

Torte
Cheesecake light
Đurina torta
Kesten torta
Ferrero torta

Torte s fondantom
Rajska torta
Hello Kitty torta
Bubamara
Žabica

Nešto za klince
Rižoto za klince
Kroketi/ popečci sa sirom

Ostalo
Štrukle
Džem od jagoda





16.03.2011., srijeda

Ferdinand kiflice

Evo jednog od prvih kolača kojih se sjećam. Nije da mi je baš uvijek bio na samom vrhu... Kad si dijete nekako radije biraš voćne. Ali uvijek mi je bio fin, posebno dobro natopljen, još mlak...mljac, mljac.
Naziva ima raznih npr. Osinja gnijezda, ali mi smo to uvijek zvali Ferdinand kiflice. Nema baš puno mudrosti za napraviti ga pa zasučite rukave i krenite.

Pripremite:

Tijesto:
2,5 dcl mlijeka
malo manje od 1/2 kocke suhog kvasca
45 dkg brašna (2/3 oštrog, ostalo glatko)
4 žumanjca
2 žlice ulja
prstohvat šećera (za kvasac)
malo soli

Fil:
12 dkg margarina (ili maslaca)
10 dkg šećera
1 vanilin šećer
15 dkg oraha
po želji grožđice

Preljev:
8 dcl mlijeka
1 vanilin šećer
8 laganih žlica šećera

U mlijeku umutiti kvasac i dići. Kad se digne dodati i ostatak gore navedenih sastojaka i umijesiti tijesto. Razvaljati ga debljine pola do 1 cm, oblik kocke ili kvadrata, kako vam drago. Bitno da sve možete jednako smotati, na barem približnu debljinu. Sve premazati smjesom margarina i šećera. Nemojte se napraviti pametni pa kraj iz nekog nepoznatog razloga ostaviti ne namazanim, kao vaša Blondie. Dakle, mažite cijelu plohu posipajte orasima, po želji i grožđicama. Zarolajte, režite pužiće 1 cm široke, slažite s razmakom u lim (za 30 komada sam trebala 3 lima) pustite da odstoji 2 sata, peći na 180° cca 25 minuta, redom kako ste punili limove. Pripremite preljev tako što smiješate sve sastojke, zakuhajte i pustite da kratko provriju. Kolači se podlijevaju kad porumene, zatim se još malo peku, uglavnom dok dobro ne porumene (pazite da ne zagore). Izvađene iz pećnice pustite da još par minuta budu u limu, tek onda ih vadite van.
Sve skupa sam pekla 1h i 10 min. Jedu se mlaki ili hladni, ali svakako isti dan kad su napravljeni.

Photobucket
- 06:40 - Komentari (15) - Isprintaj - #