Nešto se kuha!

Siječanj 2013 (2)
Prosinac 2012 (1)
Studeni 2012 (2)
Listopad 2012 (2)
Rujan 2012 (3)
Srpanj 2012 (5)
Lipanj 2012 (4)
Svibanj 2012 (3)
Travanj 2012 (3)
Ožujak 2012 (2)
Ožujak 2011 (3)
Veljača 2011 (6)
Siječanj 2011 (1)

< veljača, 2011 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            

Opis bloga
Nešto se kuha...a i pece!
Blog s detaljnim receptima za pripremu hrane. Jednostavno izvedivo cak i za one koji tek pocinju "ordinirati" po kuhinji!



Nešto se kuha

Promote Your Page Too






















S veseljem ću isprobati vaše omiljene recepte, samo ih proslijedite:

nestosekuha@gmail.com







Do sada smo već ponešto kuhali i pekli:

Jela od mesa
Čobanac
Lovački gulaš

Jela od povrća
Rižoto od poriluka
Pita od poriluka
Krem juha od graška
Zdravoseljačka salata
Francuska pita od povrća

Prilozi
Knedle od dizanog tijesta

Dizano tijesto
Peciva cvijetići
Buhtlice s parmezanom

Kolači od dizanog tijesta
Ferdinand kiflice
Krafne

Kolači
Brownie
Čokoladni muffini
Košarice s jagodama
Brzi kolač s marelicama i kupinama
Cupcakes s borovnicama
Čoko kolač za 3 minute
Pita od jabuka
Speculaas

Torte
Cheesecake light
Đurina torta
Kesten torta
Ferrero torta

Torte s fondantom
Rajska torta
Hello Kitty torta
Bubamara
Žabica

Nešto za klince
Rižoto za klince
Kroketi/ popečci sa sirom

Ostalo
Štrukle
Džem od jagoda





20.02.2011., nedjelja

Štrukle

Uspjela sam nagovoriti muža da napravim štrukle. Već par tjedana je na dijeti i smijem samo grillati meso i kuhati povrće. Ništa drugo, kao da mi se inati! I onda sam prije par dana pripomenula štrukle i odmah dodala- malo ću napraviti! Upalilo je!
Inače obožavamo štrukle, ja gotovo jednako kao poriluk, hi,hi! I nakon dugo traganja i isprobavanja raznih recepata s jajima, bez jaja, s namjenskim brašnom, s nenamjenskim- evo mog bisera! Najsavršeniji recept za štrukle- ikad!
Prošle godine mi ga je otkrila sveki. Zagorka! A savršen je zato što:
1. Za izvedbu treba samo prostor veličine kuhinjske krpe i sve se odvija na toj jednoj krpici. Kasnije ju samo istresete i to je sve...nema zamazane radne plohe i nereda po cijeloj kuhinji.
2. Ove štrukle su mekane i kad su hladne! Meni je ostala jedna ("za sjeme") s blitvom, za sutra dan. Bila je super. Preživjela je umotana samo u prozirnu foliju!
3. Naravno, isti je recept za kuhane i pečene. Kako će taj završni dio izgledati- to je na vama!
Stvarno je jednostavno, trebate samo malo dobre volje! Sve sam vam fino pofotkala! OK i mužić mi je pomogao (stvarno ne znam kako bih se fotkala i razvlačila tijesto).

Za cca 20 štruklica vam treba:

2,5 dcl mlake vode
1,5 žlica ulja
1/2 čajne žličice soli
37 dkg brašna (oštrog i glatkog u jednakom omjeru)
Fil:
35 dkg svježeg sira
1 žlica kiselog vrhnja
1- 2 jaja
sol(po ukusu)
Za premaz:
2 dcl kiselo vrhnje (-1 žlica za fil)

Dakle, od gore navedenih sastojaka umijesite tijesto! Da, treba vam 37 dkg brašna! Točno toliko, vagala sam zbog vas belj . Inače nabavljam fino brašno iz Slavonije, a kad ga nemam kupim "Čakovečke mlinove" , to mi je najbolje. Sad sve dobro umijesite. Dobro umijesite, to je ključno! Kad se krene odvajati od posude, onda još malo. Znam da vam je muka, ali ne traje baš tako dugo.

Spašena sam. Već godinama u mojoj obitelji koristimo savršeni mixer koji stvarno čini čuda. Napokon sam se opametila i počela sve mjesiti s njim...spas! Pokazat ću vam ga u nekom od slijedećih postova da znate što si nabaviti kad vam slijedeći put bude trebao novi.
Ključni trenutak: umiješeno tijesto podijelite u 3 loptice! Svakako 3 za ovu količinu vode, jer ako podijelite na manje nećete ga uspijeti razvući dovoljno tanko, a da vam ne prelazi površinu krpe. Ja se uvijek ravnam ovako: uvijek imam 1 kuglicu više nego decilitara vode. Podijeljene kuglice pustite da odmaraju 30-40 minuta na kuhinjskoj krpi. Lagano ih pobrašnite i pokrijte.

Photobucket

Dok se loptice odmaraju, zamutite fil. Pazite da stavite dovoljno soli. Često mi se fil činio dovoljno slan, a kad bi se štrukle( to vrijedi i za ostalu hranu sa sirom) ispekle bile bi neslane. Sad fil čak lagano presolim pa napokon nadjev bude OK.
Krećemo! Uzmite 1 kuglicu i stavite ju na sredinu krpe(ostale 2 ili koliko već imate maknite u stranu, na papirnati ubrus). Krpu prethodno dobro pobrašnite oštrim brašnom. Lopticu malo prelijte masnoćom:uljem, margarinom, maslacem...po želji!

Photobucket

Lagano prstima povlačite u krug:

Photobucket
(Ispričavam se, fotke nisu preoštre, al mislim da je ipak bitnije da skužite kako razvlačiti tijesto :))

Photobucket

Slobodno dio koji vam je pretanak pritisnite s namašćenom rukom, dok drugom razvlačite deblji ostatak. Ako djelomično popuca- nije važno, samo hrabro i pažljivo s tim dijelom dalje.

Photobucket

Dobra stvar kod štrukli je što ne moraju biti baš tanke kao pita. Kad ste razvukli na veličinu krpe rasporedite fil do polovice:

Photobucket

Na fil po želji još možete dodati: prokuhanu blitvu ili špinat, naribati tikvicu... Namazani fil poškropite s malo masnoće.
I onda jednostavno krpom srolajte!
Štrukle se režu rubom tanjura, a ukoliko ih planirate kuhati, prije nego zarežete rub tanjurom, utisnite ga prstom kako vam fil ne bi iscurio van. Ja ih u zadnje vrijeme uglavnom pečem. Peku se u namašćenom limu, stavljala sam u lim dimenzija 21 x 34cm... stala bih još koja :). Prije pečenja obilno premažem kiselim vrhnjem.

Evo kako to izgleda:

Photobucket

Ili s blitvom:

Photobucket

Ako ih više volite kuhane: stavljate ih u kipuću posoljenu vodu, kuhate 10 do 15 minuta na umjerenoj vatri. Svakako na umjerenoj kako vam sir ne bi iscurio van. Pospite prženim prezlama, servirajte s kiselim vrhnjem!
Eto, sad više ne možete reći da ne znateno! Ako nešto nije dovoljno jasno- slobodno pitajte!
Probajte, stvarno nije komplicirano!
- 06:30 - Komentari (22) - Isprintaj - #