Nepoznati Zagreb

10.02.2024., subota

Studentska (ulična) umjetnost: ALU gostuje na Borongaju


520
Pogled na sjeverni pločnik Ulice Divka Budaka, uz SRC Svetice. Snimio: Vanja

520
Snimio: Vanja


Vjerujem da su se već svi posjetioci Maksimirske šume, nogometnih utakmica na Dinamovu stadionu i putnici u tramvajima prema Dubravi navikli na panoe sa radovima studenata Akademije likovne umjetnosti koje već više godina na pločnik preko puta ulaza u park Maksimir stavlja Centar za kulturu i informacije Maksimir. Njihovu izložbu iz 2022. godine sam popratio i ja u svojem postu OVDJE.

A prošle se 2023. godine ulična studentska izložba, izvedena u okviru Artupunkture pod nazivom "Art live!", preselila nekoliko stotina metara južnije, na široki pločnik uz Ulicu Divka Budaka. pa, ako vam ta nova lokacija nije usput onda pogledajte ovdje tko sve i što ovdje izlaže!


520
Autorica: Katarina Antunović. Snimio: Vanja

520
Autorica: Ljubica Golubić. Snimio: Vanja

520
Snimio: Vanja

520
Autorica: Marta Dijak. Snimio: Vanja

520
Autorica: Marta Katavić. Snimio: Vanja

520
Autorica: Mia Markušić. Snimio: Vanja

520
Autorica: Antonela Vlašić. Snimio: Vanja

520
Autorica: Nika Vrbica - Salicula. Snimio: Vanja

520
Autor: Bartol Galović. Snimio: Vanja

520
Autorica: Vasja Irma Ivković. Snimio: Vanja

520
Autorica: Manuela Košević. Snimio: Vanja

520
Autorica: Anamarija Kvas. Snimio: Vanja

520
Autori: Dominik (5) i Tea Lovrić. Snimio: Vanja

520
Autor: Dorotea Mrinjak. Snimio: Vanja

520
Autor: Peter Miličić. Snimio: Vanja

520
Autorica: Ivana Flekštajn. Snimio: Vanja

520
Autor: Juraj Mihalke. Snimio: Vanja

520
Autor: Mateo Sito. Snimio: Vanja

520
Autori: Karlo Kopić. Snimio: Vanja

520
Autorica: Patricija Šantek Goričanec. Snimio: Vanja

520
Snimio: Vanja

520
Pogled unazad. Snimio: Vanja

Oznake: Artupunktura, Centar za kulturu Maksimir, Ulica Divka Budaka, maksimir, ALU, slika, umjetnost, street art


- 12:25 - Komentari (3) - Isprintaj - #

19.09.2021., nedjelja

Obavezna rehidracija dok ne dođe slijedeća vizitacija



Hala V Tehničkog muzeja, manifestacija "Art Zagreb" u sklopu projekta "Artupunktura". Snimio: Vanja.

Oznake: art, umjetnost, tehnički muzej, Artupunktura


- 16:04 - Komentari (2) - Isprintaj - #

30.06.2021., srijeda

Street art pred vratima

Doslovno.



Snimio: Vanja.


Tijardovićeva ulica (najzapadniji dio), Prečko, Trešnjevka. Snimio: Vanja.


Oznake: preko, Tijardovićeva, umjetnost, vrata, street art


- 16:35 - Komentari (1) - Isprintaj - #

24.10.2014., petak

Živahna dječja subota u Vrbanima!

Lako je bilo zabaviti djecu tokom proteklih sunčanih tjedana: bilo je toplo i suho i mogli su vani uživati u kakvoj su god zabavi željeli ... a što ćemo sada, kad kiša pada? wink

No, i za to postoji rješenje: Udruga "Vestigium" (čiji se prostor nalazi iza nekadašnje "Name" na Vrbanima, dvorišna strana Rudeške 142-144) organizira ovu subotu, 25.10.2014., od 10 do 12h, pričaonicu/radionicu/sviraonicu za klince. Evo i najave:

"Pozivamo sve male zaljubljenike u knjigu i čitanje i sve one koji će to tek postati, da nam se pridruže na našem putu oko svijeta s knjigom. Ovaj put vodimo vas u Afriku. Kroz priče iz slikovnica i kroz muzičku radionicu na kojoj ćemo svirati djembe - afrički bubanj. Pozivamo roditelje da nam se pridruže i ponesu svoje bubnjeve ako ih imaju :) Potičemo kulturu knjige i čitanja od najranije dobi. Pričaonica je besplatna zahvaljujući potpori Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport."

S druge strane, odmah nakon ove radionice, na drugoj strani Vrbana, u Vrbanima III, između Osnovne škole Alojzija Stepinca i dječjeg vrtića, Tonka Maleković organizira radionicu "Urbane livade - igre i slike". Radionica je namijenjena i starima i mladima, a cilj joj je oživjeti sjećanja na društvene igre iz bliže i dalje prošlosti i potom ih zaigrati. Prisjetimo se Crne Marice, Ledenog Ćire, Ćorave babe, Okoš Bokoš, Gumi-gumi, Lovice, Crne Kraljice 1-2-3 i drugih ....

Napominjem da je ovaj projekt odabran na natječaju za umjetničke intervencije u javnom prostoru Vrbana III u sklopu ovogodišnjeg programa "Novi kvartovi" projekta Ars Publicae koji se bavi interdisciplinarnim promišljanjem umjetničkog sadržaja u javnom prostoru, a kroz program "Novi kvartovi" u 2014. godini tematizira nova cjelovito projektirana i izvedena stambena naselja u Zagrebu, s naglaskom na Novi Jelkovec i Vrbane III. (program podržavaju Zaklada "Kultura nova", Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba te Ministarstvo kulture RH.









Oznake: Vestigium, Tonka Maleković, umjetnost, igranice, radionice, igra, vrbani, trešnjevka


- 10:45 - Komentari (1) - Isprintaj - #

30.05.2014., petak

Nedjeljni umjetnički triptih na savskom nasipu

Nedjelja ujutro: Tri skulpture sa savskoga nasipa i tri spontane umjetničke intervencije na njima! wink




Ljubav i/je umjetnost (Miro Vuco: "Kamen temeljac"). Snimio: Vanja


Kvisko? wink (Šime Vulas: "Dvoje") Snimio: Vanja


Najhrabrija ptičica! (Branko Ružić: "Mačka") Snimio: Vanja

Oznake: savski nasip, umjetnost, trnje


- 09:37 - Komentari (3) - Isprintaj - #

15.04.2014., utorak

Novi Jelkovac: Kvart koji je na poklon dobio svoju povijest


Dužnost dana je da me oduševi. (Freddie Mercury)

Neprijatelj mi nije tvoja snaga, već tvoja slabost. (Sun Tzu)

I dok bi se ponekad još dalo zaključiti da, živeći, cijelo vrijeme ujedno i napredujemo – kako vrijeme prolazi mi tek ulazimo u složene pregovore s vlastitim propadanjem. (Imre Kertesz)

Jer ne postoji taj sat u danu koji se ne bi dao popraviti beskorisnim riječima. (Sulejman Veličanstveni)

Na starim fotografijama jednako smo mladi i ja i moj grad. (Fedor Kritovac)



Ovo su nepoznati citati poznatih osoba koji su se prošle subote pojavili na klupama naselja Novi Jelkovac, naselja koje je do sada uglavnom pratila loša sreća. Još prije same gradnje je bilo prokazano zbog lokacije na kojoj se do tada nalazila svinjogojska farma PIK-a Sljeme, nakon gradnje je osporavano zbog udaljenosti od grada i većine potrebnih gradskih sadržaja, potencijalni stanari su ga izbjegavali usprkos cijenama koje su sve više padale … no, naselje je usprkos svemu krenulo u život, prvo sporim, a zatim sve bržim korakom. Naravno, kulturne potrebe obično dolaze na kraju balade jer za njih ili nema novaca ili dobre volje (a često niti jednog niti drugog) … ali, i tu se stvari kreću na bolje. Otvorena je knjižnica, nakon dugo vremena u prostoru namjenski građenom za nju, a za “kulturnu nadogradnju” su se počeli brinuti nezavisni umjetnici udruženi u projekt Ars Publicae/1postozaumjetnost koji ove godine tematski pokriva novonastale kvartove Novi Jelkovac i Vrbane III.

Prošlu subotu, 12.04.2013. u 12h održana je performativna šetnja pod vodstvom Saše Šimprage i pjesnika Aleksandra Hut Kona koji je Novome Jelkovcu nesebično podario pregršt izmišljenih citata slavnih ličnosti i time oživio kvart koji do tada nije imao javnih umjetničkih sadržaja.

Na slijedećim fotkama (na kojima se zahvaljujem autorici Tonki Maleković) možete pogledati kako je to izgledalo u subotu (ja sam ju, na žalost, umjesto u Novom Jelkovcu proveo u krevetu s temperaturom), a ako vas taj kvart zanima i malo više bacite pogled na ove linkove:



A vi, pozorni čitatelji mog bloga, sigurno ćete se sjetiti da sam o Novom Jelkovcu već pisao i to prije gotovo punih pet godina, tada povodom šarenih fasada koje su se upravo u to doba pojavile na svježe podignutim zgradama: vidi OVDJE!



Novi Jelkovac, jedan od karakterističnih “pejzaža”. Snimila. Tonka


Šetnja … Snimila: Tonka


Jedan od citata. Snimila: Tonka


Kućica u cvijeću … Snimila: Tonka


U tropskome vrtu Novog Jelkovca ... wink Snimila: Tonka


Intervencija dječjih ruku ... Snimila: Tonka


Za vrijeme šetnje. Snimila: Tonka


Simbolični nalaz ... Snimila: Tonka

Oznake: umjetnost, novi kvartovi, citati


- 11:57 - Komentari (4) - Isprintaj - #

14.04.2014., ponedjeljak

Umjetnost između grada i prirode – Male gradske akcije

Stižem i na kraj ovog pokušaja pregleda nekonvencionalne (pejzažne i slične) umjetnosti u gradu Zagrebu … sjećate li se možda još koje slične akcije?

Ja sam saznao za postojanje njih nekoliko koje se na ovaj ili onaj način mogu uvrstiti u tu rubriku:

U sklopu manifestacije ArtEnergy 2013., čiji je cilj bio osviještavanje važnosti očuvanja okoliša, iskoristivosti otpadnog materijala i odgovornosti prema Zemlji, nastalo je i slijedeće:

“… biti ćemo svjedoci nastanka dvaju impozantnih instalacija – one priznatog talijanskog umjetnika DEM-a, poznatog po svojim surealnim instalacija, slikama i muralima koji će u vanjskom okolišu Hrvatskog društva likovnih umjetnika sagraditi 3,5 m visoku instalaciju isključivo od prirodnih materijala pronađenih u šumi te one poznate hrvatske umjetnice Kristine Lenard. Unutrašnjost iste činit će oaza sa posebnim uvjetima za uzgoj: ribe i biljke koje čine dio samoodrživog sustava hidroponskog uzgoja.” (kazuje web stranica projekta)

Ovdje je i web stranica spomenutog talijanskog umjetnika.




Snimio: Vedran


Snimio: Vedran


Umjetnica Tonka Maleković je 2006. godine u Gradu mladih izradila instalaciju “Šuma – instalacija u dezintegraciji” koja je dobila i otkupnu nagradu Erste banke – pogledajte nekoliko fotki te instalacije!



Što to viri iz trave? wink Snimila: Tonka


Izbliza. Snimila: Tonka


Lokacija u prostoru. Snimila: Tonka


Djeca u žutom šumskom labirintu. Snimila: Tonka


Noćni pogled. Snimila: Tonka


Vrlo brzo nakon postavljanja netko je nepoznat razvalio instalaciju (oštetio je i neke već godinama prije postavljene skulpture u parku Grada mladih). Snimila: Tonka


Radove u prirodi su izvodili i Tanja Vukasinović (u parku Maksimir) i Damir Očko (u Bundeku), ali o njima nemam detaljnijih informacija.

Evo i malo drugačjih intervencija!

Prošloga je ljeta ispred Goethe instituta u Vukovarskoj podignut vertikalni vrt od cigala koji je lijepo rodio – vrt je još uvijek tamo, no ne znam hoće li biti održavan i ove godine!



Vertikalni vrt. Snimio: Vanja


Vertikalni vrt s unutrašnje strane. Snimio: Vanja


Zeleni paradajzići izrasli iz ciglastog zida (stanje: početak srpnja 2013.). Snimio: Vanja


U lijehi ispred Branimirove tržnice je prošloga ljeta netko (Zrinjevac???) posve simbolično, na mjestu gdje se trguje plodovima iz vrta i s polja, posadio niz kukuruza i paradajza – lijepo su narasli!



Lijeha na zidu ispred Branimirove tržnice. Snimio: Vanja


Ovoga proljeća sam se i ja malo zabavljao sa sličnim akcijama pa sam od starih cigala i oblutaka iz Save napravio “ulaznu liniju” za vrt Eko Ekipe u Prečkom. Na tome je mjestu, ulaznome ne samo u naš vrt već i cijeli niz drugih vrtova u zaleđu Prečkog, prije bilo odlagalište smeća što je nagrđivalo ulaz u vrtni predio. Odlučio sam to promijeniti pa sam uz pomoć vrtnih mi kolegica i kolega očistio smeće, prekopao zemlju i posijao cvijeće, a kao simbol prijelaza iz urbanog dijela Prečkog u vrtno “carstvo” sam napravio tu liniju koja nas i odjeljuje i spaja sa gradom i asfaltom … jer, nema gradskog vrta bez vrta, ali i bez grada. Baš me je veseli rad na toj liniji (još nije gotova)!



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Za kraj, zahvaljujem se Tonki Maleković na fotkama njene instalacije iz Grada mladih i dodatnim informacijama o umjetničkim akcijama ovoga tipa!

A vi, drage čitateljice i čitatelji, ako znate za još koju sličnu, javite mi, molim vas!

Oznake: umjetnost, pejzažna arhitektura, vrt, park


- 11:14 - Komentari (7) - Isprintaj - #

11.04.2014., petak

Umjetnost između grada i prirode – Labirint na Jarunu



Labirint za zimskoga jutra … Snimio: Vanja


… i za ranoproljetnog prijepodneva. Snimio: Vanja


Evo nas i na trećem koraku po liniji koja spaja umjetnost, grad i prirodu (ovo je očito neka čudna 3D linija kad može povezivati tri međusobno različita područja wink ), ponovo smo na Jarunu, pored labirinta koji se nalazi tek stotinjak metara jugozapadno od Solarnog pleksusa.

Evo što o njemu kazuje službena stranica ŠRC Jarun:

Zagrebački labirint ili Labirint uskrsnuća i sedam planeta je kozmogram izveden po uzoru na minoski kulture drevne Krete. Djeluje poticajno na okoliš i uskladujuće na tekuće promjene energija na planetu, a prvi je takav u Hrvatskoj. Nalazi se na otoku Hrvatske mladeži na RŠC „Jarun“. Dužina staze labirinta je 500 m.
Labirint kao forma seže u povijest preko 4000 godina, a svojom je magičnom geometrijskom formom u svim tradicijama predstavljao sveto mjesto. Simbolizira duhovni put – ulazak označava proćišćenje, pražnjenje i otpuštanje, središte je mjesto svjetla, jasnoće i uvida, a izlazak simbolizira jedinstvo, inicijativu, integraciju i vanjsku akciju.
Labirint je izgrađen 21. lipnja 2003. godine.
Autor projekta – Johannes Matthiessen, njemački arhitekt i waldorfski pedagog.


Lijepo i sažeto rečeno – gotovo istovjetni tekst se nalazi i na informativnom panou uz sami labirint, na kojem se nalazi i dodatna informacija da je i labirint izveo već spomenuti centar Sirion.

Pogledajte i web stranicu autora labirinta koji se kroz pejzažnu arhitekturu bavi obnavljanjem uništenih pejzaža, kreiranjem iscjeljujućih parkova i radom na socio-ekološkim projektima.



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Natpisna ploča uz labirint. Snimio: Vanja


Vjerojatno ste već čuli za poznate Creske labirinte na predjelu Tramontane (gdje se do prije dvije godine nalazio Eko centar Beli koji, na žalost, više nije u funkciji) koji se lijepo nadopunjuju sa tipičnim sjevernocreskim pejzažem šuma i malih ovčjih pašnjaka - pogledajte ovaj link!

A rado bih sa vama podijelio i zanimljiv članak o vezi labirinta sa naukom katoličke crkve – vjerujem da će biti zanimljiv i vjernicimas i ateistima! wink

Oznake: labirint, Jarun, ezoterija, umjetnost


- 09:20 - Komentari (4) - Isprintaj - #

07.04.2014., ponedjeljak

Umjetnost između grada i prirode - Litopunktura Zagreba

Zagreb nije osobito poznat po umjetničkim instalacijama u prostoru, no one dvije koje postoje su zaista zanimljive: "Nine views", Davora Preisa sa modelima planeta koji okružuju poznato Kožarićevo sunce u Bogovićevoj te "Zagreb kada ga još nije bilo" (autori: Zorana Gregl, Nenad Jandrić i Željko Kovačić) sa arheološkim nalazima iz doba prije nastanka grada, iz prapovijesti i antike, uklopljenih u gradsko tkivo.

Ali, malo je manje poznato da je u Zagrebu postojala još jedna instalacija, postavljena 2004., koja je, na žalost, četiri godine kasnije maknuta sa gradskih ulica u podosta čudnim okolnostima.



Litopunkturni kamen sa uklesanim kozmogramom. Snimio: VT


Riječ je o Litopunkturi grada slovenskog umjetnika Marka Pogačnika koji je uz pomoć suradnika isklesao i postavio 13 kamenih skulptura sa uklesanim kozmogramima koje su postavljene uzduž energetske kralježnice grada. Litopunktura je zamišljena kao metoda ekološkog iscjeljivanja prostora - sliči akupunkturi ljudskog tijela, a razlika je ta što se u litopunkturi na "akupunkturne točke" prostora postavljaju kameni stupovi koji, kako kaže autor, djeluju na cjelinu prostora energijski i na taj način potiču pozitivne procese u smjeru iscjeljivanja. Autor ističe kako litopunktura nije znanstvena već umjetnička praksa koja je razvijena kao način ekološkog djelovanja kroz umjetnost i iz nje se razvila odgovarajuća teorija koju autor naziva geomantijom, kako se nekad zvala srednjevjekovna znanost o tome kako i gdje postaviti grad ili crkvu.

Priča o umjetničko-ezoterično-iscjeljujućim instalacijama Marka Pogačnika (Litopunktura grada i Solarni pleksus Europe o kojem ću više napisati u slijedećem postu) je zanimljiva pripovijest o sukobu klasičnog poimanja umjetnosti u užem smislu i promatranja umjetnosti kao šireg fenomena koji može utjecati između ostaloga i na zdravlje ljudi i okoline. Smatram da u obje instalacije nije bilo nikakvih elemenata koji bi na bilo koji način prekoračivali granice umjetničke slobode i dobrog ukusa – naravno, u iscjeljujuće moći tih radova se može, ali i ne mora vjerovati – no, činjenica je da je jedna od njih, ona najopsežnija i najvidljivija u gradu, Litopunktura, brzom akcijom gradskih vlasti 2008. uklonjena bez valjanih razloga. Šuška se da je taj nestanak litopunkturnih kamenova povezan sa neodobravanjem takvog “poganskog djela” od strane nekih crkvenih krugova (na nekima od kamenova su nalažene svete sličice ... na žalost, taj detalj nemam dokumentiran snimcima), no, naravno, takve glasine nisu nikad bile niti potvrđene niti demantirane.

Pogledajmo što autor kazuje o svome djelu:

Kozmogram (od grčkih riječi "kozmos", cjelina bića, i "gramma", slovo, pismo ili znak) označuje pojam cjelovitog jezika. To je znak koji bi trebala razumjeti i svijest prostora i svijest prirode, a ne samo čovjek. Prostor govori formacijom oblaka, letom ptica ili jezikom kristala leda, a jezik kozmograma sličan je tome. Nije posve logičan kao što je to ljudski jezik, nego se izražava slikovito kako to rade djeca ili priroda kroz razne fenomene.

Na slijedećim kolažima koje je sastavio GP pogledajte koji su kozmogrami krasili litopunkturne kamenove Zagreba!



Snimio: GP


Snimio: GP


Snimio: GP


Centar Sirion je 2003. zamolio Gradski ured za kulturu za financijsku podršku ovog projekta i ta je podrška 2004. odobrena te je dobiven novac za nabavu kamena i prijevoz do Zagreba. Sve ostalo, kreativni i fizički rad, dali su sudionici na projektu potpuno dobrovoljno.

Tokom tjedna dana u kolovozu 2004. na radionici na Jarunu su isklesani kozmogrami nakon čega su kamenovi postavljeni na odabrana mjesta u gradu. Kozmograme su klesali Marko Pogačnik, Sonja Haecker i Anastazija Debelli, za dozvole su se pobrinuli Maja Maštroić i Biserka Šavora, postavljanje stupova su vodili Miro Juraj i Franjo Radovanić, a pomagala je i Mirjana Župan.

Kamenovi su postavljeni na slijedećim lokacijama:

1. Mirogoj – uz pješačku stazu između Mirogojske i Remetske ceste, zapadno od glavnog ulaza u Mirogoj. Točka gdje ulaze snage Kozmosa koje opskrbljuju kralježnicu grada. Kozmogram se odnosi na ulogu kralježnice u povezivanju Zagreba u zaokruženu cjelinu. Sedam trokuta u nizu označavaju pojedinove članove kralježnice, a odnose se na sedam litopunkturnih stupova. Niz povezuje trokute na način da zaokružuje prostor, a upravo to i jest zadatak litopunkture – pomoći gradu da bude zaokružen u svojoj cjelovitosti.

2. Ulica Medveščak - mali park kod kućnog broja 46. Točka za prirodne snage koje podržavaju svijest i pomažu unutarnji uvid – utjecaj duhovnih sila na kralježnici. Osnova kozmograma je arhetipsko oko kao simbol viđenja te simbol potiče otvaranje oka koje nije slijepo za cjelovitost Kozmosa i Zemlje.

3. Donji grad – Ulica baruna Trenka kod kućnog broja 4. Točka kreativnih snaga koja podržava stvaralačke procese na duhovnoj razini. Kozmogram je inspiriran velebitskim orlom koji simbolizira izuzetno jake i duhovno prožete kreativne snage Zagreba. Lik orla prikazuje gestu kojom se otvara kanal komunikacije što omogućuje kreativnoj suštini Zagreba da se slobodno izrazi bez predrasuda i straha koji ju neprestano onemogućavaju.

4. Park kod Gradskog poglavarstva – zapadni ulaz. Točka koncentracije srčanih snaga koje djeluju na objedinjavanje prostora grada. Litopunkturni stup nosi dva kozmograma jer se nalazi na raskrižju dva sustava, sustava kralježnice i sustava srčanih energija. Jedan kozmogram sadrži hrvatsku šahovnicu zaokruženu u sferičnom prostoru što simbolizira Hrvatsku kao zaokruženu cjelinu i potiče komunikaciju između nje i glavnog joj grada Zagreba na točki koja omogućuje da ta razmjena bude obilježena snagama srca. Drugi kozmogram označava točku srca kao centar grada. Četiri linije dinamiziraju srčanu sferu u sredini i simboliziraju kretanje kojim se pobuđuje snaga srca da postane središnja kvaliteta grada.

5. Ulica Hrvatske bratske zajednice – kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Pupak Zagreba u kojem je centriran gradski organizam – plexus solaris na kralježnici. I ovaj stup nosi dva kozmograma jer ujedinjuje sustav kralježnice grada sa sustavom trojstva za Zagreb. Prvi kozmogram za osnovu uzima ženski odnosno muški lik kao simbole oba pola Svemira. Oba lika postavljena su tako da izražavaju dinamičku ravnotežu između suprotnosti, a lik koji pritom nastaje je dvostruki trokut, simbol ravnoteže između duhovnog i materijalnog, između Neba i Zemlje. Drugi kozmogram označava ulogu tog mjesta u sustavu trojstva za Zagreb, to je točka izljeva energija kvaliteta cjelovitosti, kreacije i preobrazbe. Vidimo simbol Aquariusa, a iz grla okrugle posude izlijeva se beskrajan tok inspiracije.

6. Sava – lijeva obala kod Mosta slobode. Točka kroz koju se u kralježnicu unose životne snage elementa vode s njegovom dinamikom i inteligencijom. Osnov kozmograma presjek je kroz tijelo rijeke i on nastoji uspostaviti most kojim bi životna snaga elementa vode i bića Save mogla pozitivno utjecati na kralježnicu Zagreba i organizam grada. Nastoji – na nivou informacije – probiti nasip kojim se grad odijelio od Save.

7. Siget – Avenija Većeslava Holjevca, ispred ulaza u Dom zdravlja. Točka koja u kralježnicu grada uvodi snage Zemlje. Kozmogram prikazuje ruku u čijem se dlanu počinje odvijati spirala koja simbolizira arhetipske snage u unutrašnjosti planeta koje predstavljaju bazu svih životnih procesa na površini.



Preuzeto iz knjižice Marka Pogačnika: "Vitalnoenergijski sustavi Zagreba - vodič litopunkture grada" (Izdavač: Sirion, centar za očuvanje prirode i zdravlja, 2005. godina)


Sustav srčanih energija ima svrhu regeneracije životnih snaga grada i stanovnika i povezuje dvije velike rekreacijske zone grada, Jarun i Maksimir, koje uključuje u srčani centar kralježnice koji se nalazi u parku kod Gradskog poglavarstva. Iz tog se mjesta obnovljene životne snage razlijevaju u širi prostor Zagreba i Hrvatske. Srčani centar na Jarunu obilježen je litopunkturnim stupom na sjevernoj obali, blizu Malog jezera. Arhetipski mu je osnov jednakokračan križ u dinamičkoj formi koja ga identificira sa četiri klijetke srčanog mišića. Linearnost križa se preobražava u sferičnost, a sferni oblik dodatno je dinamiziran linijama koje međusobno povezuju četiri kraka križa i na taj se način pojačava djelovanje srčanog centra grada.
Točka u Maksimiru nije obilježena, a nalazi se neposredno ispod Vidikovca.


Sustav trojstva za Zagreb

Princip trojstva javlja se u grbu grada koji izražava njegov arhetip, kao tri kule od kojih su dvije s kraja polarizirane zvijezdom (element vatre) na jednoj, te mjesecom (element vode) na drugoj strani. Srednja kula predstavlja točku ravnoteže između dvije krajnosti.

Taj se arhetipski uzorak u izvornom urbanom organizmu primarno pokazuje kao polaritet između dva samostalna grada koja su tvorila drevni Zagreb, Gradec i Kaptol. Kasnije, radovima Ivana Meštrovića, princip trojstva označen je za Donji grad fontanom Zdenac života, spomenikom Josipu Jurju Strassmayeru i Meštrovićevim paviljonom na Trgu žrtava fašizmu. U okviru litopunkture Zagreba, taj je trojni princip pomoću tri litopunkturna kamena prenesen i na područje novijeg dijela grada. Bočni litopunkturni stupovi na Trnju i Vrbiku centrirani su kamenom s dva kozmograma koji se nalazi kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Stup Majke Božje od Uznesenja na fontani Fernkorna na Kaptolu, ispred Katedrale sv. Stjepana – to je pupak starog Zagreba, točka udisaja za primarni sustav trojstva.

Spomenik Josip Jurju Strassmayeru (rad Ivana Meštrovića), Trg Josipa Jurja Strossmayera – spomenik označuje mjesto gdje se iskazuje stvaralački princip, princip kreacije koji potiče interakciju između ženskih (yin) i muških (yang) snaga.

Zdenac života (rad Ivana Meštrovića), Trg maršala Tita – u sustavu trojstva simbolizira princip cjelovitosti koji dijelove povezuje u kozmičku cjelinu.

Meštrovićev paviljon (rad Ivana Meštrovića), Trg žrtava fašizma – simbolizira princip transformacije koji unosi promjene u životni sustav.

Spomenik kralju Tomislavu (rad Roberta Frangeša Mihanovića), Trg kralja Tomislava – to je točka izidisaja životnih sila sekundarnog sustava trojstva za Donji grad, a ujedno i točka udisaja za tercijarni sustav trojstva, za novi dio Zagreba.

Litopunkturni stup kod Ulice Hrvatske bratske zajednice (kod Nacionalne i sveučilišne biblioteke) – označuje princip kreacije za novi dio grada. Stoji na kralježnici a povezuje sustav trojstva s kralježnicom grada.



Preuzeto iz knjižice Marka Pogačnika: "Vitalnoenergijski sustavi Zagreba - vodič litopunkture grada" (Izdavač: Sirion, centar za očuvanje prirode i zdravlja, 2005. godina)


Litopunkturni stup na Gagarinovom putu (nedaleko Savske, Vrbik) – označuje princip transformacije za novi dio Zagreba. Stoji na toku životnih energija (ley linija) koji teče u pravcu Crkve sv. Marka, na Gornjem gradu.

Kozmogram preobrazbe koncipiran je prema arhetipu “kolo života”. Osnova mu je kolo koje se vrti od početka vremena i prostora (simbol spirala), a fokus je usmjeren na onu fazu životnog ciklusa koja donosi promjene, na fazu transformacije. Na lijevoj strani vidi se dramatičan trenutak u kojem kruženje života gubi integritet i počinje se raspadati. Umjesto kompaktne snage, vide se pojedini kvadrati cjeline koja se raspala kako bi se u daljnjem procesu mogao formirati novi tijek koji sa sobom nosi novu kvalitetu.

Litopunkturni stup na uglu Nalješkovićeve i ulice Pile I, u blizini Slavonske avenije – označuje princip cjelovitosti za novi dio grada, a stoji na mjestu vrlo jakog izvora životnih snaga. Kozmogram za Trnje označuje princip cjelovitosti. Povezuje beskonačno s konačnim, linearno sa sferičnim. Pokret koji se uzdiže identičan je pokretu koji se spušta. U cjelovitosti Kozmosa sve suprotnosti međusobno su pomirene – ali, ipak nema pasivnosti nego je prostor prožet nezamislivom dinamikom bića.

Litopunkturni stup u Aveniji Većeslava Holjevca (ispred Muzeja suvremene umjetnosti) – to je točka uzemljenja za sustav trojstva i mjesto izdisaja za tercijatni sustav trojstva koji obuhvaća Novi Zagreb. Budući da megalit uzemljuje sustav trojstva za Zagreb, na njemu se nalaze brončane pločice sa tri kozmograma sustava trojstva (kamenovi u Trnju, kod Nacionalne i sveučilišne biblioteke i na Vrbiku). Osim toga, ovaj kamen ima i četvrti kozmogram u bronci što dodatno djeluje kao agens za uzemljenje. Lik kozmograma prikazuje ritam triju obrnutih piramida koje se od Kozmosa okreću centru Zemlje. Nebo se spušta na Zemlju kako bi otkrilo svoje lice uzemljeno u materiji.







Pri pisanju ovog teksta služio sam se knjižicom Marka Pogačnika: "Vitalnoenergijski sustavi Zagreba - vodič litopunkture grada" (Izdavač: Sirion, centar za očuvanje prirode i zdravlja, 2005. godina) iz koje sam prenio informacije o autorovoj namjeri pri postavljanju djela te značenju kozmograma te raznim izvorima sa weba.

Za kraj, evo i nekoliko zanimljivih linkova


  • Tekst Marka Pogačnika "Zagrebu opet savijaju kralježnicu" o uklanjanju litopunkturnih kamenova

  • http://www.povratakgaji.com/infokutic/LitopunkturaZagreba/LitopunkturaZagreba2.htm
  • Blog "Povratak Gaji" sa člankom o Litopunkturi
  • web portal "Medikus" sa kratkim tekstom o instalacijama Marka Pogačnika u Zagrebu
  • Umjetnička biografija Biserke Šavora koja je surađivala na pripremi instalacije
  • Službena stranica ŠRC Jarun sa kratkim opisom instalacija Marka Pogačnika
    Izvor:


Slični radovi Marka Pogačnika u svijetu:

  • Villach (Austrija): “Alpska zvijezda” (1997.), litopunkturno povezivanje alpskog prostora u cjelinu (na poziv gradskog vijeća)
  • Quito (Ecuador): Sistem osovine grada (2003.), sličan Zagrebu (na poziv glavnog urbanista grada, Diega Cariona Mena)
  • Aachen (Njemačka): Litopunkturne točke na duploj vitalnoenergetskoj spirali (1999.), nastao u okviru izložbe “Natural Realities” Muzeja za suvremenu umjetnost Ludwig Forum u Aachenu.
  • Ljubljana (Slovenija), još nerealizirano: Devet energijskih linija od Ljubljanskog starog grada (pripremljen po želji gradske uprave)
  • Prag (Češka republika): Litopunkturni sistem (2005.)
  • Klagenfurt (Austrija): Litopunktura uz novu pokrajinsku bolnicu (2012.)
  • Circuito das Aguas (Brazil): Litopunktura (1998.)
  • Seeland (Švicarska): Litopunkturni stupovi na jezerskom prostoru srednje Švicarske (1998.-2004.)


Oznake: Litopunktura, Marko Pogačnik, umjetnost, priroda, pejzažna arhitektura, ezoterija


- 14:11 - Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< ožujak, 2024  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ožujak 2024 (6)
Veljača 2024 (6)
Siječanj 2024 (5)
Prosinac 2023 (2)
Studeni 2023 (7)
Listopad 2023 (5)
Rujan 2023 (2)
Kolovoz 2023 (6)
Srpanj 2023 (8)
Lipanj 2023 (11)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (5)
Veljača 2023 (6)
Siječanj 2023 (3)
Prosinac 2022 (7)
Studeni 2022 (8)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (2)
Kolovoz 2022 (3)
Srpanj 2022 (14)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Travanj 2022 (11)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (6)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (3)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (8)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (10)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (6)
Srpanj 2020 (3)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (9)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (9)
Prosinac 2019 (4)

Tema bloga:

Linkovi