Nepoznati Zagreb

19.02.2021., petak

Virjanska ulica (Voltino naselje): Ulica neobične prošlosti pa čak i sadašnjosti

Virjanska ulica, ugurana u jugozapadni kutak Voltinog naselja, nije tek još jedna ulica tog kutka Trešnjevke već i čuvar zanimljivog djelića povijesti tog dijela grada, kao i nesvakidašnji kutak današnjeg njegovog izgleda.

Što možemo reći o njoj danas?

Uska je to uličica u koju se može ući iz Voltinog (preko Baštijanove i Selačke) ili pak iz Rudeša (preko Pisarovinske ili Koreničke) i na njoj se nalazi skroman most preko potoka Kustošaka koji dijeli dva trešnjevačka kvarta, Voltino i Rudeš. Ono što je posebno zanimljivo u njenom smještaju je to da je to jedina cestovna veza između Voltinog i Rudeša između Anine ulice na jugu te Tomislavove ulice na sjeveru. Do Anine ulice je 500 metara, a do slijedećeg cestovnog mosta (Zagrebačka/Rudeška) je čak 800 metara zračne linije. I tih 1300 metara potoka samo sa tim jednim malim cestovnim mostom je upravo najljepši dio za šetnju uz potok Kustošak, baš zato što je to dio gdje je potok udaljen od bučnih glavnih prometnih pravaca i to mu daje poseban intiman ugođaj dodira sa prirodom, vrtovima, uskim slijepim uličicama koje ga dotiču, ali ne i prelaze.

Zanimljivo je pogledati i taj dio na satelitskom snimku, sa juga i zapada se nalazi more obiteljskih kućica sa crvenim krovovima poredanih u ulice koje svojim smjerom pružanja prate tok potoka koji je nekad uz Jezersku ulicu (što već i njeno ime sugerira) očito tvorio maleno jezerce, koje je nekad davno možda čak bilo i savski rukavac. (sve to je vidljivo i iz konfiguracije terena, udubljenja, u Šidskoj i Podravskoj ulici u Rudešu je to posebno uočljivo)



Pogled na okolicu Kustošaka na Google satelitskoj snimci.


Poseban prometni položaj Virjanske ulice u prometnim špicama znaju koristiti vozači koji bolje poznaju labirinte pokrajnjih ulica: Tko želi izbjeći južni prometni pravac (Zagrebačku aveniju), ali i onaj sjeverni (Ilica, Ulica baruna Filipovića) taj može proći srednjim putem. A to znači u smjeru zapad-istok da na bilo koji način dođe do Zagrebačke ulice, skrene u Ratarsku, iz nje prelazeći Rudešku cestu dođe u Slankamensku (ili neku njoj paralellnu jednosmjernu u smjeru zapad-istok), iz nje skrene u Koreničku, prijeđe potok, nađe se u Virjanskoj, skrene u Selačku, iz nje desno u Baštijanovu ... i dalje je otvoren prolaz prema centru i Selskoj ili Zagorskoj ulici.

Cijela ova priča znači da se u toj ulici u doba većeg prometa zna sresti i oduža kolona, a kako je ulica uska, a promet tada gust u oba smjera, onda i svako na ulici parkirano vozilo predstavlja usko grlo prometa koje se teško prolazi. A da ne govorimo kako je skretanje iz Virjanske u Selačku poprilično nezgodno zbog nepreglednosti i uskih kolnika.

No, ajmo sad u prošlost, pogledati što je ta ulica sve "vidjela" do današnjih dana.

Pogledom na stare karte uočavamo mnogo toga.

Recimo, na topografskoj karti iz 1914. se vidi tek kolski put koji dolazi do potoka Kustošaka sa Rudeške strane. U blizini nema još nikakvih ulica, no nešto južnije već postoji most preko Kustošaka, na Peščanskoj cesti koja je išla prema Horvatima i mostu preko Save.



Pogled u 1914. godinu ... uz potok se vide samo staze.


1932. već postoji kolski put sa mostom koji vodi preko Kustošaka, a put se nastavlja dalje prema ucrtanoj tvornici (vjerojatno neki od prvih prostora sadašnjeg Končara) ispred koje ide cesta koja je zametak današnje Golikove.


1944. se već vidi Korenička ulica u svojem današnjem obliku, dok je sa strane Voltinog ucrtan pravokutni raster ulica bez istaknutih imena i ucrtanih kuća osim dva objekta ... koji se nalaze otprilike na mjestima gdje i danas stoje kuće sa kućnim brojevima 17 i 25.
(stanar kuće na broju 25 nam je rekao da je njegova kuća građena 1952. - što je posve moguće, možda je tu već i prije bio neki manji objekt ... a i karte se ne ucrtavaju uvijek posve pravilno wink)



1947. se vidi raster tih ulica sa svojim imenima - očito je da zgrade Voltinog naselja još nisu sagrađene. Na mjestu današnje Virjanske postoji kratka ulica imenom Bjelovarska koja ne doseže niti potok niti današnju Golikovu.


Na topografskoj karti iz 1947. vidimo ulicu koja ipak doseže današnju Golikovu.


Na planu grada iz 1948. po prvi puta uočavamo ime Virjanske ulice. Razlog za preimenovanje iz Bjelovarske u Virjansku je jasan. Bjelovarska ulica je dobila to ime još u doba postojanja općine Kustošija. No, sa njenim pripajanjem u gradsku općinu Zagreb dolazi do mnogobrojnih preklapanja imena ulica. Recimo, Bjelovarska ulica je već otprije postojala - na Gajevom (koje je tada bilo dio općine Vrabče Gornje). Dakle, nakon uklljučenja općina Kustošija i Vrabče Gornje Bjelovarskoj iz Gajeva je ostalo njeno ime, a ovoj je ulici u Voltinome trebalo novo ime, koje je i dobila: Virjanska.


1949. još nema spoja Virjanske prema Koreničkoj - dakle, taj je most vjerojatno još uvijek bio pješački - možda tek neki mali drveni mostić.


1958. već vidimo Virjansku spojenu sve do mosta, ali i do Kroflinove.


1961. Virjanska već ima "rupu" u sredini, tad je vjerojatno već današnja zgrada Visoke tehničke škole Zagreb bila u izgradnji.


A 1971. vidimo već i konture igrališta uz današnju Golikovu.


Evo i stanja iz 1985. godine, otprije 36 godina.


Za kraj, još par riječi o najstarijim dvjema zgradama u ulici, na kućnim brojevima 17 i 25.

Prije nekoliko dana sam posve slučajno započeo razgovor sa jednim od stanara sa kbr 25. Naime, na zidu zgrade se nalazi stara tabla koša za košarku. Čovjek je izašao taman iz zgrada pa sam ga pitao otkad je ta tabla na zidu. Rekao je da je tu košarku igrao njegov sin tokom 90-ih, a tablu su uzeli nakon rekonstrukcije igrališta sa druge strane škole, kada je ono dobilo nove table, a oni su dobili ovu ... no, nakon nekog vremena im je netko maznuo obruč.
Zanimljivo, na zidu ispod table se uočava neki stari natpis, prepoznaje se samo na kraju riječ "privreda", tako da pretpostavljam da je riječ o nekoj paroli tipičnoj za 50-te godine (ne zaboravimo, u blizini je bio "Rade Končar" - iako, čovjek je rekao da je zgrada sagrađena za radnike Geotehnike, a on je u nju došao tek naknadno, u 70-ima).
Zgrada je dosta oštećena u potresu i ima žutu naljepnicu.

Sa druge strane škole, kao valjda jedini trag ostatka Virjanske, se nalazi kbr 17. Kuća je u vrlo lošem stanju i također ima žutu naljepnicu, no vidi se da se u njoj još stanuje (navečer gore svjetla u više stanova).

Sa treće strane, dohvatljiva samo sa Baštijanove, nalazi se novoizgrađena zgrada sa kbr 10. Kako je stanar sa kbr 25 rekao, oni su nekad imali prilaz iz Virjanske (ulica je nekad imala i izlaz na Baštijanove), no onda su se preusmjerili na Baštijanovu.

Inače, ulici brojevi počinju od Golikove, no sad postoje na parnoj strani tek brojevi 10 pa od 18 nadalje do 42, a na neparnoj 17, 25 pa onda sve dalje do 41.



Pogled na uličnu stranu zgrade na kbr 25. Snimio: Vanja


Dvorišna strana. Snimio: Vanja


Vrtna kućica - zanimljivo, zidana od cigle, a ne od drveta, kao što su mnoge u okolici. Snimio: Vanja


Tabla bez obruča sa strane - i natpis ispod nje. Snimio: Vanja


U vrtu - veliko otkriće! Stara banja za mast! Snimio: Vanja


Ulazna vrata, stari uradi-sam kućni broj i stara zvonca ... Snimio: Vanja


Nova zgrada na Virjanska kbr 10, sa ulazom iz Baštijanove. Snimio: Vanja


Stara zgrada na kbr 17 ... koja se zapravo sad nalazi u Konavoskoj ulici. (ili Konavljanskoj?). Snimio: Vanja


Pogled sprijeda. Snimio: Vanja


Kućni broj, lijepo obnovljen. Snimio: Vanja


Stražnja strana. Snimio: Vanja

Oznake: trešnjevka, Virjanska ulica, Voltino naselje, rudeš, kustošak


- 17:27 - Komentari (2) - Isprintaj - #

03.02.2021., srijeda

Snađi se druže!

Kada zbog corone nema "službene" ugostiteljske ponude, onda se ljudi pobrinu da to nadoknade improvizacijama ... pa je očito tako nastao i ovaj "Corona Karlovačko party". wink
Zanimljivo je da su sve limenke, osim jedne, one male, od 0,33, za koje sam već mislio da su i prestale postojati!



Frangeš-Mihanovićeva ulica, Rudeš. Snimio: Vanja

Oznake: rudeš, Ulica Roberta Frangeš Mihanovića, cuga, piva, Corona, klupa, tulum


- 16:04 - Komentari (5) - Isprintaj - #

07.09.2019., subota

Seoske forme i njihovi tragovi u našem gradu

Zanimljivo je s vremena na vrijeme prolistati stare karte i usporediti ih sa vidljivim sadašnjim stanjem .. ali je još uzbudljivije kada se uvidom u sadašnje stanje na terenu (tj. šetnjom gradom wink) uoče neke zanimljivosti koje inače ne upadaju u oko.

Listajući stare karte već sam dosta davno uočio neobično proširenje na području Knežije koje je vidljivo na kartama u 20-im i 30-im godinama prošloga stoljeća. Čini se da je to bila neka vrsta seoskomg "trga" odnosno slobodna površina koja je nekad možda bila zajednički pašnjak ii nešto slično, a čiji potencijal nije nikad ostvaren prerastanjem u npr. korištenje za neku sofisticiraniju javnu namjenu (tržnicu ili izgradnju neke javne zgrade npr crkve ili vatrogasnog doma). Na novijim kartama koje prikazuju stanje u 50-ima to proširenje više nije vidljivo, a u 60-ima je već počela i izgradnja suvremenih dijelova naselja koja su posve promijenila pejzaž Knežije i Srednjaka (to se proširenje nalazilo otprilike negdje na prostoru gdje se danas nalazi Lidl i početak Zadarska ulice gledan od Selske ceste, dakle na spoju ta dva današnja naselja).



Područje Knežije i Srednjaka na karti iz 1918. godine.


Područje Knežije i Srednjaka na karti iz 1926. godine.


Područje Knežije i Srednjaka na karti iz 1930. godine.


No, ne tako davno sam uočio još jedno slično proširenje koje postoji još i danas, a nalazi se - vjerovali ili ne, u Buzinu! Naime, sjeverni dio naselja, uz obilaznicu, a sjeverno od Buzinske ceste zapravo sadrži oveću izduženu zelenu površinu koja je preširoka da bude obična cesta već je, radi uleknuća terena, nekad vjerojatno predstavljala pašnjak sa lokvom kao pojilištem. Danas je taj zeleni dio naselja dobro iskorišten, kao lokacija za dva igrališta, dječje i sportsko, te za vatrogasni dom.



Područje Buzina gledano na Google maps.


Područje spomenutog zelenog pojasa u Buzinu, također na Google maps.


Zeleni pojas u Buzinu, desno je Buzinska cesta. Snimio: Vanja


Gledajući ostatak grada možda su najpoznatija još druga dva topografska oblika, lukove ulica koje su nastale prateći nekadašnje rukavce rijeke Save i potoke koji su utjecali uz njih ... a da stvar bude zanimljivija, i imena ulica potvrđuju takvo njihovo porijeklo. Radi se o Jezerskoj ulici u Rudešu (nastaloj u blizini potoka Kustošaka) i Vrbiku na Trnju, nastalome u blizini potoka Kuniščaka.



Jezerska ulica sa okolicom u Rudešu na karti iz 1958. godine.


Vrbik na karti iz 1958. godine.


A za kraj, evo i malo znanstvenoga pogleda na tu problematiku, tipizacija oblika seoskih naselja na njemačkoj wikipediji (Strassendorf, Zeilendorf, Angerdorf, Streusiedlung) odnosno sličan tekst preuzet iz Britannice.

Oznake: selo, Buzin, knežija, Vrbik, rudeš, kustošak, Kunišćak


- 21:30 - Komentari (6) - Isprintaj - #

14.03.2018., srijeda

Uljanički put: Ulica kockastog drveća (i drugih čuda)

Uljanički put je, na prvi se pogled čini, gotovo ni po čemu posebna ulica u Rudešu ... ali, ulaskom u tu ulicu se ipak otkriva zanimljiv svijet ...

.. kao prvo, dolazeći s juga, nailazi se na ovo "ćoškasto/kockasto" drvo ...



Uljanički put. Snimio: Vanja


... a potom i na ovaj mali mediteranski vrt, s palmom i maslinom!

A oni bolje upućeniji će znati i koji se auto nalazi pod ovom ceradom! wink



Uljanički put. Snimio: Vanja

Oznake: Uljanički put, rudeš, trešnjevka, drvo, auto


- 21:43 - Komentari (5) - Isprintaj - #

14.09.2016., srijeda

Pa-pa, (ex-)proleteri!


U blizini Anine II ulice, Rudeš. Snimio: Vanja

Ne volim se baviti politikom, ali nisam mogao odoljeti fotkanju kad sam uočio ova dva lika (točnije, jedan lik i jedno ime) na ovome ćošku ...

Obojica su, svaki na svoj način, svojim "interpretacijama" ogadila socijaldemokraciju običnim ljudima ... i zaista je vrijeme da prepuste svoja mjesta drugima.

Oznake: izbori, plakat, Zagrebačka avenija, rudeš, trešnjevka


- 09:01 - Komentari (2) - Isprintaj - #

03.08.2016., srijeda

Odmaralište najsiromašnijih



Ulica Roberta Frangeš-Mihanovića, Rudeš. Snimio: Vanja


U ovo doba godine kada svi koji bar kako-tako spajaju kraj sa krajem razmišljaju o godišnjim odmorima i (najvjerojatnije) moru, puno je onih kojima su svi ti planovi tek znanstvena fantastika i kojima je maksimum ljetnog provoda uživanje u blagodati lijepog i toplog vremena koje pogotovo beskućnicima olakšava život. Jer, zimi je njihov život posebno težak i za najhladnijih perioda sigurno mnogo puta visi o koncu ...

Često vidim kvartovske beskućnike u Prečkom kako uz bocu pive u ruci krate vrijeme sjedeći na ogradici "kod Arapa" (nadimak za lokalni dućan jer mu je vlasnik Alžirac koji se davnih godina doselio u kvart) i mislim u sebi kako, eto, skupljaju energiju za hladna vremena. A kad vidim ovakve prizore kao na fotki, razne fotelje, sofe, kaučeve i stolice uz kontejnere za smeće (vrlo bizaran motiv, ali tako čest otkako nema redovnih odvoza glomaznog otpada), uvijek se sjetim onih ljudi koji žive od skupljanja ambalaže ... eto, uz njihovo "radno mjesto" netko im je ponudio i mjesto za odmor, pa makar samo u ljetno doba.

Oznake: Otpad, KONTEJNER, siromaštvo, rudeš, trešnjevka, Ulica Roberta Frangeš Mihanovića


- 11:58 - Komentari (4) - Isprintaj - #

04.04.2016., ponedjeljak

Gradska putokazna posla - nekoliko godina poslije

Prije 7-8 godina Zagreb je na svojim cestama i ulicama dobio potpuno novi putokazno-informativni sistem koji sam od sveg srca ishvalio jer je prije toga u gradu vladala potpuna anarhija i nejednoličnost što se tiče putokaza i mjesta na kojima su oni stavljeni (pročitajte OVDJE malo više o tome, a OVDJE tekst o jednoj zapravo vrlo zabavnoj iznimci od te uniformnosti wink).

No, bilo bi prelijepo kada bi to bilo stalno tako da su se s vremenom počeli u grad "uvlačiti" neki novi pukazni dizajn oblici, kao recimo ovaj u drugoj slici dolje - baš se pitam da li je taj noviji putokaz (stavljen kao zamjena za prethodni koji je bio oštećen) napravljen takav zato jer izrađivač nije mario za to što su svi drugi putokazi u gradu drugačiji ili možda objašnjava takav dizajn štednjom materijala?



Zagrebačka avenija, smjer istok, putokaz uz desnu stranu kolnika ... Snimio: Vanja


Zagrebačka avenija, smjer istok, putokaz uz lijevu stranu kolnika (u sredini ceste) ... Snimio: Vanja

Oznake: putokazi, ceste, dizajn, Zagrebačka avenija, trešnjevka, rudeš, vrbani


- 11:27 - Komentari (3) - Isprintaj - #

10.02.2016., srijeda

Više nogu nego kotača



Zagrebačka avenija, nekad Mercator centar, a sada Konzum sa pratećim lokalima. Snimio: Vanja

Oznake: Zagrebačka avenija, trešnjevka, rudeš, trgovina, bicikl, Psi


- 14:08 - Komentari (4) - Isprintaj - #

05.01.2016., utorak

Šetnja: Treća predbožićna trešnjevačka dijagonala



Trasa šetnje, u kartu ucrtao Mladen.


Sudionici šetnje usred Zagrebačke avenije. Snimio: GP


Iz prošle vam godine još dugujem pričicu kako nam je bilo na trećoj predbožićnoj dijagonali projekta "Mapiranje Trešnjevke" - i, evo priče! wink

Šetnja se odigrala taman u pravo vrijeme, u srijedu 23.12.2015., dok je još vladalo lijepo i relativno toplo vrijeme. Sastanak je bio u 18h na Trgu Dražena Petrovića ,ispod "vure", tako da smo slijedili tradiciju prethodnih šetnji te jeseni kad smo se sastajali ispod "vura" na Remizi i na Trešnjevačkom placu. Radni naziv šetnje je bio "Kroz buku i tišinu velegrada", a retci koji slijede će vam otkriti zašto je dobila baš to ime! wink I, da ne zaboravim, u tu pretprazničnu večer skupilo nas se čak 44 šetača, čime smo postavili novi "dijagonalni" rekord naših predbožićnih šetnji!

(Zahvaljujem od sveg srca GP-u na priloženim fotkama i Mladenu na ucrtavanju trase šetnje u kartu!)

Za početak, nakon okupljanja smo se prisjetili povijesti tog dijela grada, sjeveroistočnog dijela Trešnjevke i gornjeg dijela Savske ceste, i svih promjena koje su se tamo desile u posljednjih stotinjak godina - za detalje pogledajte ovaj tekst

A zatim - krenusmo. Prvo kroz prolaz Cibona, najnoviji od svih podželjezničkih prolaza u tom dijelu grada (probijen pred Univerzijadu), a zatim uz nekadašnju Dugandžićevu, a sada Ulicu Florijana Andrašeca. Teško opazivim stepenicama popeli smo se iza jednog reklamnog stupa na željezničku prugu i dospjeli na neočekivano mirno mjesto, pred skretničarsku kućicu koja se nalazi na južnom uglu željeznikog trokuta. U kućici već dugo nema nikog (kroz zaključana vrata uočili smo zapušteni radni stol, ne odeć uredni WC ...), no ispred nje je zgodna brajda na kojoj su još visjeli grozdovi - prava kasna berba!

Slijedeća etapa nas je povela dalje prema jugu, pored Doma zdravlja MUP-a u Šarengradskoj ulici, koji se na toj lokaciji nalazi još od 1953. godine, pa onda preko Vukovarske do zapuštene ljevaonice umjetnina LIKUM-a, Likovne zadruge umjetnika Hrvatske osnovane 1948., koja više ne postoji. A što se dešava sa ljevaonicom možemo samo nagađati... Slijedeća postaja nam je bio Gagarinov put koji je već sam po sebi atrakcija (jedna od rijetkih pješačkih ulica našeg grada pa još imenovana prema astronautu i koja vodi prema Raketama na Vrbiku, a ispod nje je potok Kunišćak sa cjelokopnom kanalizacijom tog dijela grada), ali je vrijedilo ispričati i priču o zapuštenom željezničkom rasadniku i planu za izgradnju brze prometnice uz prugu koji stoji u ladici, na sreću ili ne, već više desetaka godina.



Polazak na šetnju. Snimio: GP


Pred ljevaonicom. Snimio: GP


Na Gagarinovom putu. Snimio: Vanja


Idemo dalje, ulazimo nakratko u Studentski dom Dr Ante Starčevića (bivša "Šara"), kapaciteta 1237 kreveta, ali ubrzo izlazimo u odvojak Nove ceste na kojem su se zaigrala slova koja se nalaze uz adresu Nova cesta 135. Slova idu ovim redoslijedom, od glavne ceste prema njenom kraju: 135b, 135, 135c, 135a, 135f, 135d, 135e. wink

Skrećemo u Vrandučku ulicu i prolazimo uz kuću sa zbirkom čajnika na balkonu koja tu stoji već niz godina ... popričali smo usputno i o zelenoj površini, trešnjiku, koji se nalazi južno od Trešnjevačkog placa i zaštićena je zona ... nastavljamo dalje Vrandučkom uz niz malih kućica i izlazimo na ulicu Dužice gdje su još prije nekoliko mjeseci stajali ostaci napuštene automehaničarske radionice ... sada je tu prazan prostor koji čeka neku novu gradnju.

Sad je uslijedio bučni dio šetnje - uz "Autoput", bučnu Zagrebačku aveniju, punu prometa, krenuli smo u smjeru zapada, do pješačkog prijelaza kod Nehajske/Ujevićeve ulice. A tamo je uslijedilo iznenađenje za sve šetače kojima sam obećao dio šetnje po dijelu kojim se sigurno još nikad nisu prošetali - skrenuli smo na zelenu površinu koja dijeli dva kolnika široke ceste i zatim smo se njome prošetali do sredine nadvožnjaka preko Selske ceste gdje smo snimili zajedničku ftku na veselje vozača u prolazu (hitna pomoć nam je u znak pozdrava nakratko zasvirala, a jedan vozač je otvorio prozor i pitao kakvo je vrijeme u Siriji aludirajući da smo izbjeglice wink). Pogled sa mosta je bio zanimljiv, no buka nije tako da smo se spustili do slijedećeg prijelaza, kod Pulljske/Srednjaka gdje smo utonuli u obiteljske kućice sjevernog dijela Srednjaka. Prošli smo Dubašničkom ulicom, već poznatom iz lanjske proljetne šetnje Srednjacima, gdje živi majstor scenografije i kožarstva.

Šetnja nas je potom vodila u smjeru novogradnji - za početak, obišli smo prvu trešnjevačku žirafu koja se nalazi na krovu garaže u središtu Srednjaka. Nakon nje prelazimo potok i preko livade se divimo prizoru velikih zgrada u Ulici braće Domany koje su u to doba najviše osvijetljene. A onda - vrijeme je za pauzu u parku na igralištu među jablanovima u Ulici Hrvoja Macanovića ... kolači, keksi, kuhano vino, vrijeme za odmor i razgovore.

Nakon 20-tak minuta odmora nastavljamo uz kućicu koja je sada Dječji vrtić, a nekad je bila župna crkva, od 1980. do 1982. godine. Prolazimo pored osnovne škole Ivana Meštrovića (sagrađena 1969. godine nakon što je Osnovna škola Horvati postala pretijesna poslije izgradnje Srednjaka), pa kroz lijepo uređeno dječje igralište u parku unutar susjednog bloka, za razliku od ostalih novijih parkova, u njemu rastu breze i žalosne vrbe.

Slijedeća etapa nas je povela preko ulice Hrgovići, ispod raskršća sa Horvaćanskom cestom se nalazi ušće potoka Vrapčaka i Kustošaka. Tu je nekad bila gostionica sa kuglanom, omiljena kod stanovnika tog kraja, no sada je tu župna crkva Svete Mati Slobode (vidi OVDJE o povijesti župe) izgrađena 2009. godine po projektu arhitekta Nikole Bašića poznatog po instalacijama Morske orgulje i pozdrav suncu u Zadru. Ušli smo nakratko u crkvu pogledati zanimljivu unutrašnjost i jaslice, a potom smo nastavili uz potok do "adrenalinskog parka" tj. cijevi položenih preko potoka koje zovu na okušavanje ravnoteže.



Pred Osnovnom školom Ivana Meštrovića. Snimio: GP


Prva trešnjevačka žirafa! Snimio: GP


Vrijeme je za odmor. Snimio: GP


U parku, ispod žalosnih vrbi. Snimio: GP


Unutrašnjost crkve Svete mati slobode. Snimio: GP


Pred crkvom. Snimio: GP


Nastavljamo dalje, još kratko uz potok južno od Horvaćanske ceste, a zatim krećemo za njim prema sjeverozapadu, ponovo mirnijim dijelom, kroz naselje Vrbani. Prolazimo i crkvu Blagovijesti navještenja Gospodinova (izgrađenu 2004.), zatim vrtove okružene šibljem nedaleko Zagrebačke avenije, a potom prolazimo i ispod bučne prometnice pješačko-biciklističkim podvožnjakom, rijetkim predstavnikom te vrste u Zagrebu. Šetnju smo dovršili šetajući se uz Sky Office te stambeno-poslovnu zgradu bivšeg Mercatora (autor: Nikola Franić) i dolaskom do Zagrebačke ceste gdje nas je, sa druge strane ulice, prigodno dočekalo Betlehemsko selo u organizaciji Župe blaženog Ivana Merza (osnovane 2011.) koje se nalazi na početku naselja POS Oranice.

To je bio i kraj šetnje, pozdravili smo se i zaželjeli jedni drugima sretan Božić i sve najbolje za blagdane ...

Ovom šetnjom je završena jesenskozimska sezona akcija, nastavljamo sa novm akcijama u proljeće 2016, informacije o njima očekujte krajem veljače!



Na kraju šetnje. Snimio: GP

Oznake: šetnja, mapiranje trešnjevke, dijagonala, cibona, rudeš


- 09:06 - Komentari (5) - Isprintaj - #

12.10.2015., ponedjeljak

Bezobzirni posjetioci parka u Rudešu



U parku južno od Jablanske ulice, pored trgovine "Kaufland". Snimio: Vanja


Na moju sreću, na relaciji između Prečkog (gdje stanujem) i središta Trešnjevke (gdje radim) nudi se nekoliko gotovo ravnopravnih mogućnosti za dolazak biciklom od kuće do posla i nazad. Mogu birati između biciklističke staze Horvaćanskom sve do Knežije i zatim preko nje i placa do firme, zatim tu je meni osobno najdosadnija varijanta uz Zagrebačku aveniju, a uz te dvije mogućnosti često me privuče i najmirnija varijanta preko Rudeša sa podvarijantama kroz Pongračevo ili nešto više, trasom "Samoborčeka" ...

I, kad se odlučim na tu najmirniju varijantu tada u pravilu prođem pored Sky office-a, iza njega i mosta preko potoka Vrapčaka siđem na pješačku stazu paralelnu uz Zagrebačku aveniju (tamo gdje je nekad bio teretni željeznički kolosijek za bivšu kasarnu Prečko) i onda preko parka iza benzinske pumpe (pored "Kauflanda")dođem na Jablansku ulicu i zatim nastavim između škole i vrtića do Ratarske i onda poslije krenem dalje trasom bivšeg kolosijeka ili skrenem desno u Ratarsku. Uglavnom, taj parkić uz Jablansku ulicu je gotovo uvijek pun smeća ... i ne to onog kojeg donese vjetar od tko zna kuda, već bezobrazno ostavljenog po klupama ili oko koševa za smeće u parku. Zaista ne znam kome je to tako teško napraviti deset koraka do koša za smeće i tamo staviti ostatke "gozbe" (škarnicli od peciva, omoti od sira i mesnih narezaka) ... ili, kome je to tako zanimljivo razbacati smeće oko koševa? Već sam mislio da su to možda vrane - ali, njih ima posvuda po gradu i nema tako puno smeća uz koševe! Da li se tu radi o nekoj omladinskoj škvadri koju baš briga za okoliš? Takve smo i mi već imali pored naše zgrade prije nekoliko godina ... no, to je bilo tek povremeno, nakon subotnjih noći,a ovdje smeće vidim gotovo svaki put kad prođem parkom. Ili se možda radi o sakupljačima boca koji traže svoj plijen po koševima ne mareći za ono što ostane iza njih? Pojma nemam ....

Ako ove retke čita netko iz Rudeša može u komentaru dodati i svoje mišljenje!



Do koša za smeće ima manje od 20 metara ... Snimio: Vanja


Smeće oko koša na sjeverozapadnom dijelu parka. Snimio: Vanja

>
I još više smeća oko koša na južnoj strani parka. Snimio: Vanja

Oznake: rudeš, park, Jablanska ulica, smeće


- 12:12 - Komentari (4) - Isprintaj - #

08.10.2015., četvrtak

Ukorak sa željama (2): Užitak iz domovine - Z. Oran vs T. Omislav



Rudeš. Snimio: Vanja


Približavaju nam se izbori i već vidim da nas čeka težak izbor ... koga od svih tih likova izabrati? Kojem od njih biste i samo nacrtanu ovcu povjerili?
Mislim da će olovka teškom mukom načrčkati krug oko nekog od kandidata ...

Međutim, zamislite na trenutak kako bi bilo kada bi nestalo svog tog političkog karnevala i kada bi ti kandidati zaista iskreno stajali iza svojih riječi ... i kada te riječi ne bi bile pune agresije već ideja za bolju budućnost?

Prolazih jedan dan pored jednog od neizbježnih trgovina stranog trgovačkog lanca široke potrošnje i čitam njihove reklamne poruke (bez iluzije da su one puno iskrenije ... wink) i zamišljam si kako bi to bilo kada bi se izbornsa kampanja vodila tim riječima!

Zamislite Z. Okija kako izgovara: "Mi smo tu za vas."
T. Omica odgovara: "Zajamčeno zadovoljstvo!" (sa osmijehom kao sa panoa, vidi dolje! wink)
Na to će Z. Oran: "Veselimo vam se!"
T. Omek sa smiješkom dodaje "Osvježavajuća raznolikost!"
Z. dodaje: "Uvjerljiva kvaliteta!"
A T. zaključuje: "Užitak iz domovine!"

Koji bi to bio karneval, pravi užitak iz domovine! wink

A i bit će karneval, zar ne? Zapravo, već jest ...



Rudeš, Jablanska ulica. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: izbori, politika, plakati, oglas, rudeš, trešnjevka


- 08:53 - Komentari (7) - Isprintaj - #

03.08.2015., ponedjeljak

Važno je zvati se Ru ...

Rijeka je ovoga vikenda svečano dobila svoj novi nogometni stadion, na Rujevici, dok je Zagreb još prije nekoliko tjedana, ali uz nešto manje pompe, dobio svoj novi hram nogometa, u Rudešu. Teren sam po sebi je možda malko manji nego onaj u Rijeci, no zapadna tribina je posve sigurno puno veća!
(za razliku od "Dinamova" stadiona gdje je prvo sagrađen teren, a tek onda ona kvazi-poslovna sjeverna tribina sa uredskim prostorima, ovdje je prvo sagrađena tribina sa nekoliko poslovnih prostora ispod nje, a koju godinu nakon nje je uređen i sam teren wink)



U travnatom kutu Rudeša pored potoka Vrapčaka. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


wink

Oznake: nogomet, rudeš, Sky Office, trešnjevka


- 14:31 - Komentari (2) - Isprintaj - #

19.05.2015., utorak

www.grmlje.com



Zagrebačka avenija, kod Rudeša. Snimio: Vanja

Oznake: Zagrebačka avenija, trešnjevka, rudeš, grmlje, priroda


- 13:48 - Komentari (5) - Isprintaj - #

20.03.2015., petak

Stiže!

Zaista je već bilo krajnje vrijeme za dolazak proljeća!
(pa vam u to ime donosim dvije procvale ograde ... wink))



Rudeški ogranak. Snimio: Vanja


Slatinska ulica, Trešnjevka. Snimio: Vanja

Oznake: ograde, proljeće, trešnjevka, rudeš, pongračevo


- 09:26 - Komentari (3) - Isprintaj - #

18.01.2015., nedjelja

Budimo spremni ...

Za visoki napon, dno ili ...?



Na trafostanici u Lazinskoj ulici, Rudeš. Snimio: Vanja


Prilaz baruna Filipovića, preko puta Plive. Snimio: Vanja

Oznake: politika, KGK, Kolinda, rudeš, črnomerec, trešnjevka, Lazinska ulica, Prilaz baruna Filipovića, plakat


- 15:49 - Komentari (5) - Isprintaj - #

12.01.2015., ponedjeljak

Rudeški Casino Royale

Iako Zagrebačkom cestom (ne avenijom, nego onom cestom koja nas vodi od Ilice do Prečkog!) prolazim relativno često, njenu najbližu okolinu ne poznajem baš tako detaljno ... a kao što se već toliko puta pokazalo, nekad je dovoljno samo promijeniti točku gledanja i već se ukaže nešto novo!

A točku gledanja sam promijenio ovu subotu kada sam vrludajući biciklom sa kćeri po Rudešu prošao i Erdutskim putem, uličicom koja prolazi sa stražnje strane benzinske pumpe Ine koja se nalazi u blizini Ratarske ulice. I gle čuda, na betonskom zidu iza pumpe ugledali smo do tada neviđeni mural!

Iako je mural posve OK, ne mogu reći da me je baš nešto oduševio ... no zato me je nacereni krimi-lik na njemu svojom bombom i natpisom "Casino Royale" odmah podsjetio na serijal filmova o James Bondu koji se reprizira posljednjih tjedana i istoimeni film čija se radnja odigrava dijelom i u Crnoj Gori, gdje se junaci filma voze luksuznim vlakom (hahaha, crnogorska pruga dolinom Morače je zaista spektakularna, ali po njoj ne voze tako luksuzni vlakovi!), a mondene crnogorske hotele glume Karlove Vary!

Stoga, opet ponavljam pouku, "Uvijek gledaj na sve strane i sa svih strana!" wink, a usput: ako netko zna što je bila inspiracija za taj mural, neka mi javi!



Betonski zid benzinske pumpe Ine na Zagrebačkoj cesti koji gleda na Erdutski put. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: zagrebačka cesta, Erdutski put, rudeš, grafiti, street art, zid, trešnjevka


- 12:16 - Komentari (6) - Isprintaj - #

26.12.2014., petak

Druga predbožićna trešnjevačka dijagonala: Sa sjeverozapada na jugoistok!



Trasa šetnje. Snimio: Mladen


I ove godine je završetak "šetačke sezone" projekta "Mapiranje Trešnjevke" obilježen Predbožićnom trešnjevačkom dijegonalom, šetnjom s kraja na kraj Trešnjevke. Za razliku od prošlogodišnje "dijagonale" (koja nas je vodila od sjeveroistoka, starog Samoborskog kolodvora, jedne od najstarijih zgrada na Trešnjevci, kroz sve novije i novije predjele, do Prečkog, na krajnjem jugozapadu Trešnjevke), ovogodišnja šetnja nas je vodila sa sjeverozapada na jugoistok, a održana je u nedjelju, 21.12.2014.. Početak šetnje je bio na uglu Zagrebačke ceste i Ulice kralja Tomislava, na tlu Kustošije, punih dvadesetak metara u "inozemstvu" (općini Susedgrad), a na polazištu se okupilo 25 šetača - većinom poznatih lica sa prethodnih šetnji, ali i uz poneko novo.



Okupljamo se ... Snimio: Mladen


Portret još necjelovite grupe sa stupom. wink Snimio: GP


... fotograf na zadatku! Snimio: Mladen


Okupili smo se i krenuh sa uvodnom rječju ... Snimio: Mladen


... pogled u prošlost Voltinog naselja i okolice ... Snimila: Barbara


... uz pomoć plana grada iz 1961. godine. Snimila: Barbara


Na početku, nakon uvodnog slova o povijesti tog dijela Trešnjevke, krenuli smo u šetnju, a evo i značajnijih zanimljivosti koje smo posjetili po putupo

- u Postojnskoj ulici smo se divili lijepom malom kružnom toku u čijem središtu raste stablo negundovca, zasađenog, kako naši izvori kažu, rukom oca vlasnika firme Auto Krešo

- posjetili smo bivše prostore Tvornice dječjih kolica i namještaja Jadran, a obzirom da su južna kolna vrata bila taj čas zaključana, onda smo ih s velikim veseljem preskočili

- prošetali smo se uzduž i poprijeko kroz Pupinovo naselje (izgrađeno 1947. po projektu arhitekta Kazimira Ostrogovića) i divili se zanimljivim zgradama, lijepim drvenim balkonima, natpisu "Pupinovo Corner", a nakon toga progackali po blatnim stazicama kroz vrtove koji se nalaze između zgrada i nekadašnjeg teretnog kolosijeka bivše pruge za kasarnu Prečko

- prisjetili smo se "električne Trešnjevke", odnosno povijesti tog njenog dijela koji je u velikoj mjeri ovisio o tvrtci Končar, koja je pod imenom "Prvo jugoslovensko d.o.o. Siemens" doselila krajem 20-ih godina uz potok Črnomerec. Naselje koje je počelo nicati oko njega u 50-im godinama je nazvano Voltino, pored njega je bilo Pupinovo naselje, glavna ulica, danas Golikova, je bila nazvana Teslinom, a jedna od ulica, Hanamanova, po fizičaru Franji Hanamanu, izumitelju žarulje sa metalnom žarnom niti.

- zapazili smo da su zgrade u Hanamanovoj posve iste kao one u Novom Zagrebu, u naselju Savski Gaj

- blatnjavim puteljkom smo izašli na lijepo šetalište uz potok Kustošak, tik uz prelazak preko magistralnog vrelovoda koji iz Toplane vodi za Špansko i Malešnicu, na mostiću smo popričali sa lokalnim maloljetničkim društvom wink



Na mala vrata ulazimo u krug bivše trvornice Jadran ... Snimila: Barbara


... a izlazimo na velika, ali i zatvorena! Snimila: Barbara


S druge strane ulice skrećemo u Pupinovo naselje. Snimila: Barbara


I Pupinovo naselje je imalo svoj "korner" ... wink Snimio: Mladen


Nakon blatnjave staze izlazimo na lijepu stazicu punu atmosfere predgrađa ... Snimila: Barbara



... upravo ovu. Snimila: Barbara


Klupica u vrtovima pored Pupinova naselja čeka toplije dane i dolazak tapecirunga ... Snimio: Mladen


Vrlo lijepo ukrašen ulaz u jednu od zgrada u Hanamanovoj iluci. Snimila: Barbara


Na mostiću preko vrelovoda. Snimila: Barbara


- Nastavili smo uz Kustošak pored okretišta autobusa za Mažuranićev trg, Mladen nas je podsjetio zašto iza Koreničke ulice potok skreće naglo na istok (zbog zaostalih rukavaca Save koji su se nekad pružali južno od potoka, o čemu govore stare karte, uleknuća na terenu i ime glavne ulice, Jezerska).

- na mostu između Zeničke i Uskočke ulice progovorili smo ponešto o biciklističkim rutama, jedna od njih, koja vodi od Prečkog prema centru grada, prelazi upravo preko toga mosta zaobilazeći bučne glavne ceste i semafore vodeći bicikliste ugodnijim prilazima i prolazima. Istovremeno smo uočili prvi u nizu žutih tipskih mostova koji su na Kustošaku (njih nekoliko) i Vrapčaku (samo jedan) podignuti pred Univerzijadu.

- između Zeničke ulice i Zagrebačke avenije šetali smo se zapadnom obalom potoka, po stazici popločanoj starim betonskim kvadratnim pločama od kojih mnoge već nedostaju, a staza je nagnuta prema potoku

- kod Zagrebačke avenije i prvog od dva semafora na našem putu smo zaključili da bi u Austriji vrlo vjerojatno uz potok napravili i pothodnik za pješake kako bi se mimoišlo bučno raskršće

- šetnju smo nastavili Sigetečkom ulicom, spomenuli nedavno nestalu pumpu, "železnog Franceka", koja je uklonjena sa gradilišta u Ogulinskoj, a zatim i razlog slave igrališta NK Jarun (nekada NK Borac) na kojem je osnovan HDZ

- posjetili smo lijepu ogradu sa motivima paučine u Koprivničkoj ulici

- nastavili smo šetnju sve do parka pored Macanovićeve ulice sa uzdignutim kružnim klupama i redovima jablana gdje smo se odmorili uz svjetlost svijeća i slatke zalogajčiće

- nakon pauze smo se prisjetili da je trasom sadašnje Macanovićeve ulice nekad vodila Peščanaks aulica, glavna prometnica od Savskog mosta prema Vrapču (trasom Peščanska-Jablanska-Oranice-Vrapčanska), kojom su u doba prije 2. svjetskog rada do Vrapča i škole hodala djeca, pogrebne povorke te ljudi na misu

- spomenuli smo i zašto na Trešnjevci nikad nije bilo groblja: umrli zapadno od potoka su pokapani na groblju u Vrapču, a oni istočno na groblju Sv. Duh (nestalom za gradnje bolnice), a nakon toga na Mirogoju. Usput smo se prisjetili i doba kada je kućica na Peščanskoj služila za vjerske obrede salezijanaca prije gradnje sadašnje crkve u Dugoratskoj ulici (Staglišće)

- put smo nastavili uz potok Črnomerec, preko Horvaćanske ceste (drugi i zadnji semafor), zatim preko Jarunske ceste i dalje, blatnjavom stazom do nasipa uz Savu i sve do Jadranskog mosta uz koji smo se pozdravili nakon 2 i pol sata hoda i zanimljivih razgovora



Niz Kustošak ... Snimila: Barbara


Grupni portret na mostiću. Snimila: Barbara


Večernja izmaglica ... Snimila: Barbara


Izmaglica okom druge kamere. Snimio: Mladen


Tromostovje bez jednog mosta, kako je primjetio jedan šetač ... wink Snimila: Barbara


Još jedna od malih zanimljivosti Trešnjevke: ograde napravljene od ostataka štanci. Snimila: Barbara


Jedan od najromantičnijih djelića Trešnjevke, šetalište uz Kustošak između Potočke i Golikove ulice. Snimio: GP


Pogled nizvodno, prema Golikovoj. Snimila: Barbara


Mladen objašnjava porijeklo zavojitosti potoka na tom predjelu ... Snimila: Barbara


... a ja nastavljam priču o bližoj povijesti, o nekadašnjem hotelu "Gaj". Snimila: Barbara


Na prvom žutom mostu ... Snimila: Barbara


Nakon mira na sporednim stazicama morali smo se suočiti sa bukom Zagrebačke avenije ... Snimila: Barbara


Oblici predgrađa. Snimila: Barbara


U Sigetečkoj ulici, pored igrališta NK Jarun gdje je 17.06.1989. osnovan HDZ. Snimila: Barbara


Pauci vas gledaju sa ograde u Koprivničkoj ulici. Snimila: Barbara


Amfiteatar za odmor! Snimila: Barbara


Trenuci za zakusku! Snimio: Mladen


Ćaskanje! Snimila: Barbara


Odmor s pogledom na Gajevo. Snimio: GP


Krećemo nakon pauze u lijepom parku uz Macanovićevu ulicu. Snimio: Mladen


Ajmo dalje! Snimila: Barbara


Pažljivi slušači. Snimila: Barbara


Uvijek moramo imati bar jednog peseka na šetnji! wink Snimila: Barbara


Svjetlima uvijek urešeni neboderi u Ulici braće Domany. Snimila: Barbara


Pod žalosnim vrbama uz potok Črnomerec. Snimila: Barbara


Kod ušća Črnomerca u Vrapčak. Snimila: Barbara


Svježina večeri uz potok. Snimila: Barbara


Lokva do lokve, šetalište! Snimio: Mladen


Carstvo svjetla s druge strane rijeke. Snimila: Barbara


Kao zaključak, zanimljivo je spomenuti kako smo tokom dvije predbožićne dijagonale prešli Trešnjevku uzduž i poprijeko gotovo isključivo po pješačkim putevima i tek po ponekoj manje prometnoj ulici što je velika vrijednost Trešnjevke koju bi trebalo promovirati i čim bolje zaštiti protiv mogućih devastacija i prekomjerne izgradnje. Trešnjevačka šetališta zaslužuju više pažnje!

Zanimljivost na kraju: šetnji je prisustvovala i Ane, Baskijka koja privremeno boravi u Zagrebu, kao prva gošća iz inozemstva (ako stalnog šetača, gospodina Cencelja, rodom iz Slovenije, ali stalnim boravkom zagrepčanina, uvrstimo ipak u rubriku domaćih šetača)!

Zahvaljujem svim šetačima na ugodnom druženju, a posebno od sveg srca autorima fotki: Barbari, Mladenu (također i na GPS-tragu!) i GP-u!



Još jedna zajednička za kraj, vrijeme je za pozdrave ... do slijedećeg puta! Snimila: Barbara

Oznake: Voltino, rudeš, Gredice, Gajevo, Pupinovo naselje, mapiranje trešnjevke, šetnja, dijagonala


- 07:30 - Komentari (6) - Isprintaj - #

12.06.2014., četvrtak

Došao je i taj dan ...



Snimio: Mladen


Došao je i taj dan kada će dobar dio Hrvatske biti ujedinjen oko jedne (posve okrugle wink) stvari ... ovaj put to neće biti pomoć postradalima u poplavi, već nešto puno profanije i efemernije, ali, svejedno, lijepo je vidjeti duh pozitivnog iščekivanja u zraku!

Ostaje mi samo da se nadam da će se uskoro, čim čim skorije, Hrvatska ponovo ujediniti oko neke dobre stvari: ekonomskog ili društvenog napretka, podrške jednih drugima, tolerancije ... bilo čega što nas vodi u bolji život!

A do tada, nek se ljubitelji nogometa vesele napucavanju lopte, a mi ostali ćemo se veseliti neobičnim prizorima u gradu koji će nam ga prikazati u malo drugačijem svjetlu! wink



Snimio: Vanja

Oznake: Sky Office, trešnjevka, rudeš, reklama, nogomet


- 09:38 - Komentari (5) - Isprintaj - #

11.12.2013., srijeda

Selo u gradu, dim u očima

Uvijek mi je zanimljivo pronaći detalje koji se ne uklapaju u cjelinu ... one male, ne uvijek primjetne "kamenčiće" koji vire iz velikog mozaika. Upravo je to slučaj sa svim detaljima iz seoskog života koji su na ovaj (preživljavanjem iz vremena kada se na gradskom prostoru živjelo seoskim životom) ili onaj (novogradnjom) način stigli u gradsku sliku.

Na području Španskog i Prečkog nije tako velika rijetkost vidjeti u vrtu štalu, traktor ili čak konjsku zapregu, no u Rudešu, koji je bliži gradskom centru, su takvi detalji već nestali. Ali, kako bi u naselju ipak ostali tragovi nekadašnjeg života pobrinuo se neznani stanar Rudeškog odvojka koji je u vrtu sagradio pušnicu ... "Dan Republike" je bio prije 12 dana i već je vrijeme da okolicom zavlada miris dima! wink



Rudeški odvojak. Snimio: Vanja

Oznake: rudeš, Rudeški odvojak, selo, punica


- 16:41 - Komentari (10) - Isprintaj - #

06.12.2013., petak

Mačke znaju što je dobro ...

... i gdje je toplo.

Stoga, dragi radnici Toplane, kada tražite gdje vam instalacija nije dobro izolirana samo pustite mačku da vam to pokaže! wink



Kod toplovodnog mosta preko potoka Kustošaka kod Rudeške ceste. Snimio: Vanja

Oznake: Toplana, most, kustošak, rudeš, trešnjevka, mačka


- 14:14 - Komentari (3) - Isprintaj - #

10.11.2013., nedjelja

Rudeške pravopisne skitnje

Niti jedan dio Zagreba nije imun od povremenih pravopisnih grešaka u natpisima na uličnim tablama, no čini se da u njima ipak prednjači Rudeš. Tko zna što je tome razlog, vjerojatno neki nadobudan ne posve pismeni kvartovski planer, no posljedice su nadasve zabavne. wink

Na primjer, ove dvije table sa potpuno inverznim greškama se nalaze tek stotinjak metara jedna od druge i ni izdaleka nisu jedina u tom kvartu!



Od SošiCa može biti samo SošiČka ulica. Snimio: Vanja


A od DraganiĆa samo DraganiĆka grana ... Snimio: Vanja

Oznake: natpisi, rudeš, ulične table


- 21:53 - Komentari (8) - Isprintaj - #

06.05.2013., ponedjeljak

Voltino naselje, Rudeš, Ljubljanica - laganim korakom kroz zelene oaze i povijest pregrađa Trešnjevke!

Drage i dragi moji, u petak je održana najavljena šetnja zapadom Trešnjevke, Ljubljanicom, Voltinom i Rudešom, i htio bih vam u ovome postu dočarati djelić atmosfere te lijepe večeri i opisati vam u kratkim crtama rutu koju smo prošli!

Prije svega zahvaljujem na dolasku svima koji su se u petak, 03.05.2013. pojavili u 19h na okretištu tramvaja na Remizi, na nekadašnjoj gradskoj granici preko koje smo tom šetnjom iskoračili! Bilo nas je nešto više od 30, što starih što mladih, sa biciklima, dječjim kolicima i pesekima, sa i bez fotoaparata, iz Rudeša, Sigečice, Medveščaka, Novog Zagreba ...ali i, dakako, iz Rudeša, Voltinog, Ljubljanice!

Šetnja je potrajala puna 2 sata, prošli smo 6,5 kilometara (hvala ti, Mladene, na preciznoj informaciji! wink) i dotakli mnogobrojne teme od kojih ću ovdje spomenuti samo neke, čisto da ih se podsjetim(o)!

A priča je tekla otprilike ovako:

- mjesto sastanka, na Remizi, uz potok Črnomerec, nije odabrano slučajno - do 1945. godine je to bila administrativna granica grada Zagreba na kojoj se nalazila mitnica, gradske granice su tada imale jače značenje nego sada!

- na zapadu sadašnje Trešnjevke, zapadno od potoka Črnomerca, se nalaze tri naselja:
- između potoka Črnomerca i Kustošaka, a južno od sadašnje Baštijanove ulice, je Ljubljanica, koja je nastala "prelijevanjem" grada preko svoje granice tokom 20-tih i 30-tih godina 20. stoljeća kada se intenzivno naseljavala i urbanizirala Trešnjevka
- između potoka Črnomerca i Kustošaka, a sjeverno do Baštijanove ulice se nalazi Voltino naselje, to je planski kvart koji nije postojao prije 30-tih godina prošloga stoljeća, a svoj je ubrzani razvoj doživio nakon 1947. godine kada su izgrađene zgrade Pupinova naselja koje je, zapravo, "predgrađe" Voltinog
- između potoka Kustošaka i Vrapčaka se nalazi Rudeš, nekadašnje selo, jedno od najstarijih u zapadnom dijelu današnjeg Zagreba - osnovna škola Rudeš je najstarija škola današnje Trešnjevke (starija dvije godine i od škole "Horvati" u Horvaćanskoj o kojoj sam nedavno pisao) i druga najstarija (nakon škole Gornje Vrapče koja datira iz sredine 19. stoljeća) u zapadnom dijelu Zagreba.
Sva tri kvarta bila su do pripojenja Zagrebu dio općine Vrabče.

Pogledajmo neke od važnijih datuma u razvoju cjelokupne Trešnjevke:

1862. - izgradnja "južne pruge", smjer Zidani Most-Zagreb-Sisak koja je odredila sjevernu i istočnu granicu Trešnjevke
1878. - izgradnja vodovodnog crpilišta
1892. - izgradnja Bubare
1910. - izgradnja "Munjare"
1901. - Puštanje u promet "Samoborčeka"
1921.-1925. - Izgradnja socijalnih stanova u bloku Magazinska-Selska-Meršićeva
1927.-1928. - Izgradnja socijalnih stanova na Pongračevu (Selska-Ozaljska)
1929.-1930. - Izgradnja naselja Istrana i invalida (blok Selska-Moščenička)
oko 1930. - puštanje u rad tržnice na Trešnjevačkom trgu
1931. - izgradnja naselja za ZET-ove službenike (Creska-Lošinjska)
1935. - Početak izgradnje naselja Prve hrvatske šredionice
1936. - Dovršetak izgradnje tramvajska pruge do Ljubljanice i otvaranje Remize
1945. - administrativno širenje grada preko potoka Črnomerca (do tada su na području Trešnjevke postojale slijedeće mitnice:
- Gredice (danas Horvaćanska/Braće Domany)
- Ljubljanica (danas okretište tramvaja)
- Zagorska ulica
oko 1950. - izgradnja "autoputa" koji je bitno izmijenio krajolik Trešnjevke i odvojio je na "sjeverni" i "južni" dio kakve ih poznajemo danas.
1962. - podignuta nova zgrada Samoborskog kolodvora
1979. - ukinut "Samoborček"

Neki od važnijih datuma u razvoju kvartova zapadno od potoka Črnomerca:

1895. - otvaranje osnovne škole Rudeš na adresi Anina 99 (zgrada postoji i danas, prva zidana zgrada u to doba u kvartu)
1923. - tadašnje "Jugoslavensko Siemens d.d." (kasniej "Končar") gradi prve zgrade na zemljištu uz potok Črnomerec (Fallerovo šetalište)
1930. - gradnja nove škole u Rudešu (Rudeška 71)
1941. - obješena skojevka Ruža Crnković u Rudešu (današnja Dinarska ulica)
nakon 1945. - plansko kreiranje "električnog kvarta" - Voltino naselje, Teslina ulica (poslije Kroflinova, Drvinje, danas Golikova), Hanamanova ulica
1947. - izgrađeno Pupinovo naselje po projektu arhitekta Kazimira Ostrogovića
1948. - gradnja osnovne škole Ljubljanica (nekad 27. osnovna škola, osnovna škola "Sava Kovačević")
??? - otvaranje skladišnih i poslovnih prostora (skladište Željpoha/Ferimporta u Golikovoj, skladište Šume u Klanječkoj, tvornica namještaja Jadran u Tomislavovoj ...)
kraj 50-tih i početak 60-tih - gradnja zgrada u Hanamanovoj, gradnja kolosijeka prema vojarni u Prečkom, - veliko širenje KOnčara nauštrb ulica u susjedstvu
-60-te - gradnja prvih zgrada u Voltinom
1964 - otvaranje osnovne škole "Voltino" (nekad Rade Končar)
1964. - Škola u Rudešu preimenovana u školu Milana Špalja, poplava zahvaća i Rudeš
kraj 70-tih ili početak 80-tih - gradnja "papagajki"
kraj 80-tih - gradnja zgrada u zapadnom "novom" Rudešu


Što smo dalje pričali?

- gledali smo staru lampu ulične rasvjete iz 70-tih uz potok
- prisjetili se natpisa na nedalekoj zgradi koji slavi 29.11., Dan Republike
- gospon Mario (puno mu hvala na brojnim zanimljivim pričama iz života tih kvartova!!!) nam je ispričao kako se nekad na mostu kod Stubičke "prodavala cigla", kako je na terenu nekadašnjeg NK "končar" odnosno NK "Elektrostroj" bio nakon 2. svjetskog rata logor za zarobljene nijemce od kojih su neki ostali raditi u "Končaru". Malo više, kod bivše glavne porte "Končara" je bio i prvi, najstariji, toplovod, ali i kino "Končar" te dvorana za radničke aktivnosti (sport, kultura ...). Isto takom čuli smo da je sadašnji cestovni most na Baštijanovoj ulici sagrađen pred dolazak Tita kako bi posjetio "Končar" sa stilom, a ne kroz tamo neke uličice wink
- pozdravili cijevi najstarijeg toplovoda koji je toplinom napajao samo "Končar" i obližnje zgrade (danas uz njega raste bazga)
- provjerili smo cijevi novog, suvremenog toplovoda - obje su tople! wink
- pogledali smo iznimno lijep vrt prepun cvijeća kod Klanječke ulice
- pozdravili stari most (sada obnovljen!) kojim je nekad vozio "Samoborček", a u blizini kojeg se 02.11.1966. godine desio sudar sa ZET-ovim autobusom u kojem je poginulo troje putnika i ozlijeđeno 23 (pogledajte POST i na njemu link na novinski članak u komentaru!)
- posjetili smo radionicu za servis lokomotiva HŽ-a koja je, prema riječima već spomenutog Maria, najstarija u cijelom Zagrebu. Nekada je tu lokalna manguparija krala željeznički inventar, a pogotovo karabit za pucanje
- ispričali smo priču o nekadašnjem teretnom kolosijeku Črnomerec-Prečko koja je vodila do bivše kasarne Prečko u kojoj su za vrijeme drugog svjetskog rata bili smješteni nijemci, a nakon njega tenkovi pa kasnije roba u magazinima
- trasu spomenute pruge smo slijedili do skladišta "Šume" u kojoj se nekad prodavao ugljen i drvo za ogrjev i koje sad polunapušteno i jedva promijenjeno u zadnjih 50 godian čeka nekog novog vlasnika
- uživali smo za sumraka u miru Pupinova naselja dok se još netko nije uselio na prostor bivšeg skladišta "Ferimporta" koje graniči sa njim i trenutno je u fazi rušenja
- idilično mirno je bilo i uz potok Kustošak gdje su nas grickali komarci
- slijedeći trasu pruge uočavali smo kako su si razni stanovnici, ali i firme "privatizirali" dijelove trase
- posjetili smo i prazne prostore bivšeg skladišta kemijskih proizvoda uz ratarsku ulicu sa njegovim lijepim drvoredom jablana
- prošetali smo se najljepšim dijelom šetališta uz Kustošak

Moja osobna želja i želja Centra za kulturu Trešnjevka kao suorganizatora ovog projekta, "Mapiranje Trešnjevke - nevidljivi grad" je prikupljanje svih ovakvih informacija, "malih" i "velikih" priča s Trešnjevke, koje daju sliku, boju i okus povijesti ovog kvarta i njihovo publiciranje javnosti. Stoga vas molim, javite se svojim pričama bilo kao komenarima ovog posta i bloga, bilo CKT-u na adresu modulor@cekate.hr, zabilježit ćemo ih i uskoro dati na uvid svima zainteresiranima putem web aplikacije!
Unaprijed vam hvala!

A uskoro ćete biti i obaviješteni, na ovome blogu i putem informacijskih kanala CeKaTe-a, i o slijedećim akcijama u sklopu ovog projekta!

Pogledajte sad GPS tragove šetnje (Mladene, puno ti hvala na bilježenju i obradi!) i pregršt fotografija sa šetnje koje je snimio GP, uvijek budna oka spremnog za bilježenje najfinijih detalja!



GPS trag šetnje projiciran na "golu" kartu Trešnjevke. Snimio: Mladen


GPS trag šetnje projiciran na detaljnu kartu Trešnjevke. Snimio: Mladen


K'o nekad u sedam ... početno okupljanje. Snimio: GP


Uokvireni uvod (kroz okno nadstrešnice tramvajskog stajališta iz 1936. godine zaštićenog kao javno kulturno dobro. Snimio: GP


Samo slijedite strelicu ... i doći ćete do voditelja. wink Snimio: GP


Pogled s visoka i s toploga (obje cijevi toplovoda su vruće!). Snimio: Vanja


Tu je nekad kloparao "Samoborček"! (stari most kod Zagorske ulice). Snimio: GP


Dosegli smo najsjeverniju točku šetnje i gotovo dotakli općinu Črnomerec. Snimio: GP


Kroz spokoj Pupinova naselja. Snimio: GP


Na Kustošaku, na mjestu nekadašnjeg željezničkog mosta i sadašnje najezde komaraca ... Snimio: GP


U srcu Rudeša, susret željezničkih tračnica i ratarske ulice. Snimio: Vanja


Pred zadnju etapu, na uglu Koreničke i Virjanske ulice te potoka Kustošaka.


Romantika pregrađa ... Snimio: GP


Povratak gradu ... (uz potok Kustošak nedaleko Golikove ulice) Snimio: Vanja

Oznake: šetnja, mapiranje trešnjevke, rudeš, Voltino, ljubljanica


- 11:37 - Komentari (7) - Isprintaj - #

02.05.2013., četvrtak

Vidimo se na sutrašnjoj šetnji!

Nadam se da se vidimo sutra na šetnji po Voltinom naselju i Rudešu u sklopu akcije "Mapiranje Trešnjevke" - polazak je u 19h sa Remize, od taxi stajališta pored potoka Črnomerca!



Uz potok Kustošak. Snimio: Vanja


A kao pripremu, pogledajte neke od mojih starijih postova, recimo:

- o Pupinovom naselju

- o teretnom kolosijeku između Črnomerca i Prečkog
l
- o zapuštenom skladištu "Šuma prometa"

- o "cijevnim mostovima"

Oznake: mapiranje trešnjevke, rudeš, Voltino, kustošak, črnomerec, ckt


- 12:23 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< ožujak, 2024  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ožujak 2024 (6)
Veljača 2024 (6)
Siječanj 2024 (5)
Prosinac 2023 (2)
Studeni 2023 (7)
Listopad 2023 (5)
Rujan 2023 (2)
Kolovoz 2023 (6)
Srpanj 2023 (8)
Lipanj 2023 (11)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (5)
Veljača 2023 (6)
Siječanj 2023 (3)
Prosinac 2022 (7)
Studeni 2022 (8)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (2)
Kolovoz 2022 (3)
Srpanj 2022 (14)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Travanj 2022 (11)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (6)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (3)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (8)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (10)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (6)
Srpanj 2020 (3)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (9)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (9)
Prosinac 2019 (4)

Tema bloga:

Linkovi