Nepoznati Zagreb

28.07.2022., četvrtak

Retkovečki rubnjaci, jedinstveni u gradu



Aleja lipa. Snimio: Vanja


Da, istina je, Retkovečki rubnjaci su jedinstveni u gradu.

A što je to kod njih tako jedinstveno, pitate se vi.
To što su rubnjaci u svim ulicama unutar naselja napravljeni ne pod pravim kutem nego s kosinom koja olakšava njihov prelazak.

Možda je to i paradoks - rubnjaci postoje baš zato da onemoguće njihovo prelaženje autima i tim zaštite pješake ... no, na pješačkim i biciklističkim prijelazima je ta njihova "zaštita" problematična, neugodna, otežava prolaz manje pokretnima. I, planeri Retkovca su tom problemu doskočili tako što su izabrali "srednji put", rubnjake koji pružaju "otpor" automobilima, ali su zbog svoje kosine, nagina, ugoniji za prelaženje.

Mislim da sam i na 2-3 druga mjsta u gradu vidio takve rubnjake, ali posve sigurno ne na tako kompaktnoj velikoj površini.
Jeste li ih možda vi vidjeli i negdje drugdje?



Aleja lipa. Snimio: Vanja

Oznake: rubnjaci, Aleja LIpa, Retkovec


- 19:10 - Komentari (3) - Isprintaj - #

26.07.2022., utorak

Retkovec nekad i sad



Retkovec netom nakon izgradnje, 1964., preuzeto sa Facebook grupe "Zagreb kakav je bio nekada"


Retkovec 1980., preuzeto sa Facebook grupe "Zagreb kakav je bio nekada"


Danas se ni po čemu ne može zaključiti da je Retkovec nekad bio naselje jednoobraznih montažnih kućica koje su sagrađene odmah nakon velike poplave 1964. kako bi udomile stradalnike s Trešnjevke i Trnja koji su ostali bez svojih domova. Pogledajte fotke kvarta dok su kuće bile tek podignute!

A danas ... ima tu svega, popnegdje izviri i pokoja kućica u originalnom stanju (češće vrlo derutna nego obnovljena), dok je većina njih obnovljena kako i koliko su si već stanari/vlasnici mogli priuštiti. I, naravno, neke kućice su se pretvorile u dvorce.



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


A ono što je meni najljepše u Retkovcu - i za što vjerujem da se neće promijeniti, su imena ulica: Po vrstama drveća i cvijeću ... i drago mi je da se ta ideja svidjela i susjednim naseljima tako da i dijelovi Čulinca i zapadnog dijela Sesveta također u svojem sastavu imaju neka od takvih imena ulica.



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Odmor u hladu igrališta u Aleji lipa. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: Retkovec, Aleja LIpa, Ulica trešanja, kuće


- 21:11 - Komentari (3) - Isprintaj - #

25.07.2022., ponedjeljak

Retkovečki puteljci



Jedna od stazica Retlkovca. Snimio: Vanja


Za mene je Retkovec oduvijek bio blizanac Dupca - em oba imena završavaju na -ec, em se nalaze blizu jedan drugoga, zrcalno simetrično u odnosu na Ulicu prosinačkih žrtava, pardon, Aveniju Dubrava. A isto tako niti jedno od tih naselja nisam nikad detaljnije upoznao. Što se tog upoznavanja tiče, Dupcu sam iopak posvetio malo više pažnje jer se nalazi uz potok pa mi je bilo zanimljivo pratiti tu njegovu "zelenu", vrtnu stranu. A prije cca 2 godine sam i prisustvovao vrlo zanimljivoj šetnji koju je vodio urbanist Nikša Božić (novi pročelink Ureda za prostorno planiranje grada Zagreba koji nas je proveo kroz Klaku, Studentski grad, Trnovčicu i Dubec.

A Retkovec? Hm ... Donja Dubrava je uvijek nekako ostajala kratkih rukava u usporedbi sa Gornjom pa je tako i Retkovec ostao zanemaren ... do prekjučer, kada sam ga napokon posjetio.

Neću sad puno filozofirati (u slijedećem postu ću malo više) o tom planskom naselju sagrađenom odmah nakon poplave kako bi udomilo nastradale u velikoj poplavi 1964., već ću vam samo pokazati jedan meni vrlo simpatičan detalj: stazice između redova pojedinih kuća.

Nije cijelo naselje preprečeno takvim uskim stazicama, već samo određeni dijelovi sa manjim objektima. Te su stazice nekakav "polujavni prostor", one su jedini prilaz objektima u sredini između ulica, no izgledom zapravo izgledaju kao da uilazite u nečiji vrt, pogotovo kod onih kod kojih su se još sačuvale živice koje ograđuju mnoge parcele u Retkovcu. Ima ih različitih, neke su ljepše, zelenije, a neke pomalo zapuštene ili pak građevinskim radovima svedene na tek nogostup uz malo trave ... nema niti jedne (od onih koje sam vidio - a nisam vidio sve, bilo mi je prevruće da bih ih sve potanko ispitao) za koju bih "Wow, prekrasno!", ali simpatičnih ima dosta.

A ono što mi je kod njih najnesimpatičnije su - šahtovi. Napravljeni su tako da strše nekoliko centimetara iz okolne (također neravne) površine i staze tako da je popikavanje redovna pojava, a ni vožnja biciklom baš nije ugodna, pogotovo što je većina stazica u stanju u kojem zahtijeva obnovu (popločane su kulir pločama koje su često ili napukle ili nestabilne, a ponekad i oboje)



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Pogled na naselje iz zraka, ove su stazice usmjerene u pravcu sjever-jug (bez iznimke). Snimio: Google Maps.

Oznake: Retkovec, Staza


- 23:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.07.2022., nedjelja

Boćalište u Retkovcu: Zabava za dizajnere i matematičare



Boćalište u Retkovcu, na uglu Aleje lipa i Ulice breza. Snimio: Vanja


Nisam baš veliki poznavatelj Retkovca (više o mojem poznavanju Donje Dubrave čitajte u slijedećim postovima), no čini se da je boćalište na ugklu Aleje Lipa i Ulice breza jedno od aktivnijih u gradu - em je veliko, em je prilično dobro uređeno, em je za mojeg prolaska jučer, sredinom vrele nedjelje, iz objekta uz boćalište dopirao niz glasova. Dakle, ono živi.

A uz to je boćalište i niz sjedalica za gledatelje ... ne znam budu li one sve zaista i popunjene (vjerojatno ne - iz vrlo prozaičnog razloga što su neke polomljene), ali ima ih zaista puno, nisam brojao, ali sigurno 40-ak. A najzanimljivije je što su te sjedalice donešene od tko-zna-kud i radi se o onim poznatim "Univerzijada" dizajniranim sjedalicama, neke su jednog dizajna i žute boje, a druge su plave i drugačijeg dizajna. (naravno, ove boje uzmite sa zadrškom, i plava i žuta su debelo apšisale).

Dakle, to je zabava za dizajnere, proučavanje tih sjedalica koje su sad već zrele za smještaj u Muzej dizajna .. a za matematičare: Na žutim se sjedalicama nalaze i neki brojevi i to posve stohastički, nasumce, raspoređeni ... pogledajte ih, možda skužitre neki princip!
(ja nisam i ne vjerujem da zaista postoji neki wink)



Klupski objekt uz boćalište. Snimio: Vanja


Red (izblijedjelo)plavih stolaca. Snimio: Vanja


Red (prljavo)žutih stolaca. Snimio: Vanja


Ajmo gledati brojeve: 8 i 4 ... Snimio: Vanja


... 69 i 9 ... Snimio: Vanja


... 115 i 5 ... Snimio: Vanja


... 103 i 20 ... Snimio: Vanja


... 10 i 21 ... Snimio: Vanja


... i za kraj: 26! Snimio: Vanja

Oznake: Retkovec, Dubrava, Boćanje, boćalište, sjedalice


- 23:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.06.2018., četvrtak

Voćne sočne priče



Snimio: Vanja


U Zagrebu imamo pregršt "biljnih" toponima koji su lijepi začin gradskom obilju zvučnih imena: Najpoznatija je TreŠnjevka, a tu su i Šalata i TrNJe, dok je Dubrava (jedan od naziva za šumu) ipak manje upadljiva .... Naravno, po zvučnosti su PeŠČenica i MedveŠČak
nedostižni, dok je Črnomerec tek malko iza njih.

No, da li ste kada razmišljali o Zagrebu na "voćni" način, koliko je u Zagrebu "voćnih" toponima i kakvi su? wink

Trešnjevka je jedini kvart koji je dobio ime po nekom voću, a uz njega smo dobili i Trešnjevački plac.
No, na Trešnjevci se nalazi i ulica Trešnjevac, dok je Aleja trešanja posve na drugoj strani grada, u Retkovcu.
Retkovec se može pohvaliti i Alejom višanja, dok je ulica Višnjevac na Trešnjevci.
A kao zanimljivost, i Trešnjevac i Višnjevac se križaju sa Voćarskim putem (sva tri su na Ljubljanici). Dok je Voćarska cesta zajedno sa Voćarskim naseljem na Medveščaku.

Postoje i Jagodnjak (pored Voćarske) i Jagodišće (u Podsusedu). Te Ulica krušaka u Čulincu i Kruškovac na Svetome Duhu.

Osim njih imamo još i Jabukovac kod Tuškanca i Šljivik na Laščini, Orahovac i Dunjevac na Svetom Duhu, ali i Ulicu dunja i Ulicu badema u Čulincu .. i to je to.

Nemamo Breskovovca, Marelicovca (?!?), Malinovca (iako imamo Mallinovu ulicu, ali nije dobila ime po voću ...) ili Kupinovca, Borovničevca ... a kamoli Limunovca, Ananasovca, Aleju naranči ili Ulicu banana.

Ali, usprkos tome mislim da možemo reći da je Zagreb dobro opskrbljen voćem! wink



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: voće, ulice, trešnjevka, Retkovec, Čulinec, medveščak, centar, podsused


- 18:13 - Komentari (3) - Isprintaj - #

28.06.2017., srijeda

Kuća s križem u Retkovcu

Posljednjih 27 godina u Zagrebu je sagrađeno ne znam ni ja koliko novih crkava, neke od njih su arhitektonski i ugođajno uspješnije, neke (njih prilično, rekao bih ...) manje uspješne, međutim velika većina njih su impozantni objekti, oni koji dominiraju okolinom, vidljivi iz daljine. No, kako moju pozornost obično privlače baš suprotni objekti i priče, onda su mi zanimljivije samozatajne crkve i vjerski objekti kakvi su se često gradili u doba Jugoslavije.

A upravo jedna takva kućica, izgledom obiteljska, ali sa velikim križem na fasadi, na adresi Avenija Dubrava 244 (nekad Ulica Prosinačkih žrtava 244), mi je već davno upala u oči. Sjećam je se još iz doba kada nije bilo svih onih velikih zgrada u okolici, a sada kada je ona jedina obiteljska kuća na tom potezu najvažnije dubravske ulice, postala je puno uočljivija - fasada, boja, ograda, sve odiše duhom 50-ih godina.

Pretražio sam web i pronašao pokoju zanimljivu informaciju o toj kućici - to je prvi vjerski prostor župe Svetog Pavla koju je 05.09.1965. blagoslovio tadašnji pomoćni biskup zagrebački, Franjo Kuharić. Prostor je bio u funkciji sve do 1992. kada je izgrađena nova crkva Svetog Pavla u Ulici grabova 3.

Što se sve tokom svih tih dešavalo u toj župi pročitajte u zanimljivom tekstu na njihovoj web stranici, a od mene dobivate nekoliko fotki današnjeg izgleda crkve. Forkajući zgradu naišla je i jedna stanovnica crkve, pokušao sam od nje dobiti više informacija, no kako nije bila raspoložena za razgovor onda sam samo saznao da je tu bio nekadašnji župni prostor (a za ostale informacije se pobrinuo web wink)



Kuća u kojoj je nekad bila crkva. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Ostaci stare ograde ispred kuće. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: Retkovec, Crkva, župa Svetog Pavla, Dubrava, Ulica Prosinačkih žrtava


- 09:09 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< ožujak, 2024  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ožujak 2024 (6)
Veljača 2024 (6)
Siječanj 2024 (5)
Prosinac 2023 (2)
Studeni 2023 (7)
Listopad 2023 (5)
Rujan 2023 (2)
Kolovoz 2023 (6)
Srpanj 2023 (8)
Lipanj 2023 (11)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (5)
Veljača 2023 (6)
Siječanj 2023 (3)
Prosinac 2022 (7)
Studeni 2022 (8)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (2)
Kolovoz 2022 (3)
Srpanj 2022 (14)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Travanj 2022 (11)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (6)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (3)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (8)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (10)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (6)
Srpanj 2020 (3)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (9)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (9)
Prosinac 2019 (4)

Tema bloga:

Linkovi