Nepoznati Zagreb

09.09.2021., četvrtak

Zapisi iz (nepoznate) školske prošlosti - misterij pronađenog natpisa je riješen!

Prošloga sam tjedna objavio post u kojem nagađam(o) o tome kakav je natpis osvanuo na zidu Osnovne škole Frana Krste Frankopana na Volovčici tokom skidanja žbuke pri postavljanju nove fasade. I, iako se činilo da će potraga rezultirati rekonstrukcijom natpisa u obliku "Drug je Marko hrvatskoga roda, al je majka srpskoga naroda!" (vezano uz nekadašnje ime škole OŠ Marko Orešković i stihove vezane uz tog narodnog heroja), ispostavilo se da je pravi odgovor, tako se sad čini, ipak drugačiji.

Naime, jedan od pratitelja bloga (koji je želio ostati anoniman) se poigrao photoshopom, raznim filterima, kontrastima, umanjivanjem motiva ... i naposlijetku je uočio da je natpis zapravo glasio "1. MAJ PRAZNIK RADNOG NARODA", što je zaista dosta dobro vidljivo u toj drugoj perspektivi. A obzirom da su takve parole u to doba bile uobičajene (vidi dodatak, jedan od propagandnih plakata toga vremena - također poslano od istog pratitelja), smatram da možemo reći da je ovaj misterij uistinu riješen.

Zahvaljujem svima vama koji ste svojim komentarima sudjelovali u ovom malom istraživanju (posebno: RanMi, Lajoš!), bilo mi je vrlo zanimljivo!



Natpis na zidu, nakon obrade fotografije.


Jedan od propagandnih plakata tog vremena, sa istovjetnom parolom.

Oznake: Volovčica, kolač, grafiti, natpis


- 11:23 - Komentari (6) - Isprintaj - #

02.09.2021., četvrtak

Zapisi iz (nepoznate) školske prošlosti

Osnovna škola Frana Krste Frankopana nalazi se na Volovčici i na svome se mjestu, pored glavne kvartovske ulice, Ivanićgradske, nalazi od 1952. godine, kako izvještava školska web stranica. A tokom svih ovih proteklih 69 godina škola, koliko znamo, nije baš često obnavljana i upravo se sada obavlja generalna obnova školske fasade.

A na toj su se fasadi, u sklopu skidanja stare žbuke, na starim ciglama, nedavno pojavili obrisi nekog starog natpisa napisanog prije stavljanja te žbuke. Natpis je teško čitljiv i iz priloženih fotografija (snimio pratitelj bloga RanMi) se može tek naslutiti završetak " ... JE NAROD".

Pa vas ja sad pitam: Sjeća li se netko od vas tog natpisa?
Što piše?
Kada je napisan, a kada je nestao pod žbukom?
Imate li možda neku staru fotku škole sa tim natpisom?

Baš bi me zanimali odgovori na ova pitanja i hvala vam na svakom doprinosu i odgovoru!

Zahvaljujem se RanMi-ju na temi za ovaj post i fotkama!



Snimio: RanMi.


Snimio: RanMi.


Snimio: RanMi.

Oznake: Volovčica, kolač, grafiti


- 14:14 - Komentari (11) - Isprintaj - #

25.08.2017., petak

Sitnoooooo!

Pred koji dan sam prošao pored školskog igrališta Osnovne škole Nikole Tesle u Prečkom ... veći dio ljeta (bar onaj koji sam bio u Zagrebu wink) je zjapilo prazno ... i sad, odjednom, sve puno ljudi, školaraca, starijih, mlađih, igraju košarku, nogomet, rolaju se, pričaju ... baš je lijepo vidjeti ovakvu živost, a ne samo pojedince i grupice kako bulje u ekrančiće! Vidi se da je još samo malo preostalo do početka nastave! wink
(naravno, ovome doprinosi i napokon normalna temperatura, više nije preko 30 u kasnopopodnevnim satima!)



Jarnovićeva ulica. Snimio: Vanja

Oznake: kolač, preko, trešnjevka, igralište, djeca


- 08:39 - Komentari (4) - Isprintaj - #

14.06.2017., srijeda

Sigurni znaci završetka škole

Eto još jednog završetka škole ... dan nije onaj pravi, nema tipične vrućine i sunca koje prži ... ali, takav je kakav je.

Drage moje čitateljice i čitatelji,
na koji način prepoznajete da je došlo vrijeme za završetak nastave i početak školskih ferija?
(naravno, osim pogleda na kalendar wink)

Koja vas sjećanja vežu za vaše završetke školskih godina?

Evo mojih!

Kako sam u osnovnu školu išao na Bukovcu, prolazeći usput ne samo kvartovskim ulicama, već i livadama, voćnjacima i šumarcima, onda su moji "sigurni znaci završetka škole" prilično vezani uz prirodu. To je doba kada su livade najbujnije, cvatu ivančice, plavi cvjetovi cikorije ("konjogriza") su svugdje, trešnje su na vrhuncu zrelosti ... staze kroz livade i šumarke su dobro uhodane stotinama učeničkih nogu ....

... i onda dođe kraj školske godine, podijele se svjedodžbe, neki odoše na more ili rodbini, a mi ostali, nastavljamo se viđati po ulicama kvarta, s večera, kada bi pala vrućina, kružio sam biciklom po kvartu i tu i tamo sretao poznata lica (iako sve rjeđe i rjeđe) ... to je bilo doba kada sam iz knjižnice kući nosio hrpe knjiga i čitao ih u hladovini brajde ispred kuće ... staze su samovale i pomalo zarastale, oko škole je sve bilo prazno, vrt zarastao u korov ... i tako sve do povratka u rujnu.

Oznake: kolač, Bukovac


- 12:41 - Komentari (5) - Isprintaj - #

04.09.2016., nedjelja

Službeni završetak školskih ferija


Horvaćanska cesta, snimljeno u petak. Snimio: Vanja

Danas završavaju školski praznici - posve prigodno, lijepim sunčanim i toplim danom. No, već sutra, za jubilarni prvi školski dan nove sezone, biti će posve drukčije - zahlađenje s kišom će, kažu prognoze, zavladati već od ranog jutra ... koja simbolika!

Baš šteta što se vrijeme neće smilovati bar još nekoliko dana, znam kako je meni bilo drago kada sam početkom prošlog tjedna uz prekrasne sunčane dane započeo sa novom radnom sezonom ... a sada će učenici u novu školsku sezonu zaroniti uz kišobrane i duge rukave. Eh ....

Oznake: kolač, praznici


- 13:19 - Komentari (1) - Isprintaj - #

16.06.2015., utorak

Gotovo je gotovo!



Udžbenik iz Prirode i društva za prvi razred osnovne škole, školska godina 1970./1971. Snimio: Vanja


Da, upravo tako kažu danas školarci. wink

Prije nekoliko dana sam stavio onaj post sa travom ... uz završetak nastave vežem još i plave cvjetiće konjogriza/cikorije, trešnje ... mmm, mljac!

Naš Školarac je danas na svom posljednjem osnovnoškolskom danu nakon kojeg slijedi roštiljada na Jarunu ... zatim, podjela upisnica tamo negdje početkom srpnja ... i, pa-pa osnovna školo! To je prvi korak prema osamostaljenju i odrastanju ...

Naša Školarka je danas na svom posljednjem nižerazrednom osnovnoškolskom danu, od jeseni je čeka kabinetska nastava, profesori umjesto učiteljice ... i to je isto velika promjena.

Vi, nekadašnji učenici, a možda sadašnji roditelji ... jel imate kakav svoj interni ritual vezano uz završetak škole?
Nešto prigodno, obiteljsko, prijateljsko, osobno?

Mi tradicionalno idemo svake godine sa prijateljima i njihovim klincima/omladincima u Samoborsko gorje, u potragu za borovnicama. Ponesemo i koju kobasicu, jeger, pa zapalimo vatru ... Bili smo i ove godine, po jubilarni 11. put ... našli smo borovnice, bilo je i vatrice ... a i malo kiše. Ali ne puno, tek nas je poškropilo. wink


Prekjučer u šumi ... Snimio: Vanja

Druga tradicija je obiteljski odlazak na ćevape nakon posljednjeg školskog dana, dodjela obiteljskih "pohvalnica" ... u osam posljednjih školskih godina izredali smo cijeli niz pečenjarnica iz našeg kvarta i okolice: Grana (dvaput), Kod Dede, Marinero, Stari kotač, Gigi, Kill Grill ... ove godine ćemo opet negdje drugdje. wink

A vi?

Oznake: kolač, ćevapi, tradicija


- 09:32 - Komentari (6) - Isprintaj - #

12.06.2015., petak

Školska godina: Još malo pa nestalo!



Paljetkova ulica, Prečko. Snimio: Vanja


Školska je godina na izdisaju ... Ne vidim to samo na svojim klincima-omladincima koji već danima uzdišu za ferijama i u školu idu tek samo rekreativno, sresti se sa razrednom škvadrom, već i po nekim drugim "indirektnim" znakovima kojih se sjećam još iz doba svoga školovanja.

Prvi od tih znakova blizine kraja školske godine su trešnje. One prve, vodenaste i pomalo bezukusne (ali PRVE!!!), počinju sazrijevati još sredinom svibnja, no baš sada, sredinom lipnja, stižu one najbolje, debele, tamno crvene .... mmmmmmmm!
I, taman sa prestankom nastave nestanu i one ....

Drugi od znakova završetka školske godine je sazrijevanje ovih travnatih klasova (mislim da se tu radi o divljoj raži, no ne hvatajte me za riječ!). U doba mojeg osnovnoškolskog školovanja u OŠ Bukovac (tada OŠ "Viktor Bubanj") te trave je bilo uz sve staze i stazice kojima smo išli u školu. Nekad smo se međusobno gađali tim klasovima (i bilo je muke kad su se zapetljali u kosu!), nekad smo njima gađali neku metu, limenku, otvor šahta ... a nekad smo ih samo skupljali, bilo ih je lijepo vidjeti tako čupave.

Osvrnite se oko sebe, i danas ih ima dosta po gradu ... i označavaju da je i ovoj školskoj godini za nekoliko dana kraj!



Zagorska ulica. Snimio: Vanja


Meršićeva ulica. Snimio: Vanja


Zorkovačka ulica. Snimio: Vanja

Oznake: trava, kolač, nastava, školska godina


- 11:20 - Komentari (4) - Isprintaj - #

08.09.2014., ponedjeljak

Škol(ica) u svim dimenzijama

Umjesto 2D školice ...



Beethovenova ulica, Prečko. Snimio: Vanja


... danas je vrijeme za 3D varijantu, pravu školu! wink



Ulaz u osnovnu školu Prečko, 200 metara od lokacije prethodne fotke. Snimio: Vanja

Oznake: kolač, školica, preko, trešnjevka


- 09:25 - Komentari (3) - Isprintaj - #

29.07.2014., utorak

S njihovog zida u glave svih nas


Kod ulaza u srednju školu "Nikola Tesla", Klaićeva. Snimio: Vanja

Oznake: grafit, Klaićeva, kolač


- 00:28 - Komentari (13) - Isprintaj - #

18.06.2013., utorak

Re-re art wink

Nakon jučer vam na blogu predstavljene prekrasne ideje o svima dostupnoj otvorenoj knjižnici nisam odolio da sa svojim sinom ne napravim i ja jednu malu "intervenciju" u naš lokalni javni prostor. Istina, ta "intervencija" wink nije ni izdaleka tako korisna kao ova knjižnica, no nadam se da će nekome ipak biti bar djelić tako zabavna kao nama dok smo ju izrađivali. (hahaha!!!)

Naime, kao i već nekoliko puta prije, uzeli smo gomilu starih reklamnih letaka i časopisa, škare i ljepilo i napravili slijedeći kolaž ... ono što ga razlikuje od prijašnjih je to da smo ga ovaj puta napravili u većem formatu i zatim izložili u stubištu naše zgrade ... baš me zanima koliko će dugo izdržati na zidu i kakvi će biti komentari (potpisali smo se sa uvjerenjem da će tako dulje ostati na zidu wink)



Izgled na zidu kod ulaznih vrata u zgradu. Snimio: Vanja


U kućnom ambijentu, prije piostavljanja u haustor . Snimio: Vanja


A zašto "Re-re art" u naslovu posta?
"Reklamni recycling"! wink

Oznake: zabava, kolač, preko


- 08:40 - Komentari (3) - Isprintaj - #

14.06.2013., petak

Školi je došao kraj ... ljeto je pred nama, znaj!



Uz Zagrebačku aveniju, pored Rudeša. Snimio: Vanja


Ovih dana proljeće predaje štafetnu palicu ljetu i to na najljepši mogući način, nizom lijepih i toplih dana .... a sredina lipnja znači i još nešto - kraj je škole!!!

Moji školarci su jedva dočekali današnji dan ... ocjene su već zaključene, sve formalnosti obavljene, trebalo je još samo pričekati da prođe tih nekoliko formalnih dana do posljednjeg pozdrava svojim razredima (ne, nije još vrijeme za upise, oboje su još u osnovnoj školi, ali svaki se lipanj doživljava kao još jedna posebno važna stepenica na životnom putu) .. i, eto ga, stigao je i taj dan!

Sad je vrijeme za rituale!

Kao prvo, popodnevni ćevapi u krugu obitelji negdje u našem kvartu ... sva sreća, pod nosom nam je velik izbor pečenjarnica i iako smo ih već izredali nekoliko (Grana", "Kod dede", "Marinero", "Stari kotač" ...) još ima mjesta u kojima nismo bili.

Zatim, bogati kulturno-zabani popodnevni program ... wink prvo sladoled, zatim posjet Danu D u "Gredelju", nakon toga valjda jedan od posljednjih odlazaka na tečaj poi-ja pa naša lokalna rock veselica "Zadnja stanica Prečko" ...

Sutra i preksutra red izleta ...

A onda, klinci se malo zabavljaju kako već znaju, a starci tj. žena i ja, rade, pa malo farbaju stan, pa će doći vrijeme i za godišnji ...

Za mene osobno današnjim danom počinje ljeto, ne klimatološko ili astronomsko, već društveno - dok traje nastava, tad nije ljeto ...
... a kad ona završi, ljeto počinje svima,
i djeci i roditeljima! wink


Počinje doba bujanja trave u školskim dvorištima ... i sunčanih ljetnih osjećaja u našim srcima!

Oznake: kolač, zadnja stanica prečko, ljeto


- 13:36 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< ožujak, 2024  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ožujak 2024 (6)
Veljača 2024 (6)
Siječanj 2024 (5)
Prosinac 2023 (2)
Studeni 2023 (7)
Listopad 2023 (5)
Rujan 2023 (2)
Kolovoz 2023 (6)
Srpanj 2023 (8)
Lipanj 2023 (11)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (5)
Veljača 2023 (6)
Siječanj 2023 (3)
Prosinac 2022 (7)
Studeni 2022 (8)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (2)
Kolovoz 2022 (3)
Srpanj 2022 (14)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Travanj 2022 (11)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (6)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (3)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (8)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (10)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (6)
Srpanj 2020 (3)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (9)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (9)
Prosinac 2019 (4)

Tema bloga:

Linkovi