Nepoznati Zagreb

05.08.2022., petak

Tražeći svježinu ...



Jarun. Snimio: Vanja


Odoh ja na odmor, u nadi da ću uhvatiti poneku zanimljivost izvan gradskih granica, malko se odmoriti, a i pronaći koje zrnce svježine ... što sve i vama želim u tjednima koji slijede.

Oznake: odmor, ljeto, Jarun, trešnjevka, Svježina, šuma, Staza


- 23:30 - Komentari (4) - Isprintaj - #

03.04.2019., srijeda

Proljetna kupovina

Proljeće je inspirativno doba za sve, pa i za dobru kupovinu! wink



Horvaćanska cesta, kod tramvajskog okretišta Jarun. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: trešnjevka, Jarun, Kupovina, trgovina, smetlar


- 13:13 - Komentari (3) - Isprintaj - #

23.10.2018., utorak

Sportaši Jaruna ... ili Kako je jedan kvart gotovo posve promijenio svoju fizionomiju



Naselje Jarun, Poljana Zdenka Mikine, ulica koja nije postojala prije 50 godina. Snimio: Vanja


Naselje Jarun, Mrkopaljska ulica, ulica koja jest postojala prije 50 godina ... a ni do dan danas nije asfaltirana. Snimio: Vanja


Za tri dana, u petak, 26.10.2018. održat će se još jedna šetnja projekta "Mapiranje Trešnjevke" pod nazivom "Jarun, Gredice, Horvati – šetnja nekadašnjim seoskim putevima do sadašnjeg autoputa" sa početkom u 18h kod crkve Sv. Mati Slobode na uglu Hrgovića i Horvaćanske ceste. Biti će to zanimljiva šetnja, i zbog toga što će se tokom nje moći pratiti danas ne tako mnogobrojni tragovi nekadašnjih seoskih naselja koja su se tokom posljednjih stotinjak godina preobrazila iz udaljenog sela u prigradska naselja da bi već neko vrijeme bila i sastavni dio grada, ali i zbog toga što je teško i zamisliti kako su današnji urbani dijelovi naselja još ne tako davno izgledali posve posve drugačije.

A taj "drugačiji izgled" se ne tiče samo izgleda samog po sebi, vizura naselja, već i njihove strukture, rastera ulica, ali i njihovih imena. Jarun je već od ranih godina poslije Drugog svjetskog rata (kasne 50-te kada je poduzeće Tempo bilo zaduženo za iskop šljunka na današnjem zapadnom kraju veslačke staze) bio predodređen za razvoj rekreacijske zone i sportskih objekata pa se u skladu sa time razvijao i popis novih imena ulica, kako onih posve novih, koje su nastala nadolazećom urbanizacijom tokom 80-ih, tako i nekih starih, već postojećih ulica.

Za početak, pogledajmo popis ulica koje su nestale tokom gradnje urbanih dijelova naselja!

Lećevička ulica
Solinska ulica
Perkovićka ulica
Prapatnička ulica
Maslenička ulica
Galijska ulica
(u njoj je nekad bila crkva, vidi opširnije!)
Sreserska ulica
Gomilička ulica
Štafilićka ulica
Dračevićka ulica
Poljudska ulica
Poljudski odvojci I-IV
Trogirska ulica
Kamenička ulica
Triglavska ulica
(ona se baš ne uklapa u listu mjesta iz Dalmacije i Dalmatinske Zagore!)
Antolićeva ulica (Antolići su jedno od najčešćih "domaćih" prezimena naselja Jarun)
Žeženićka ulica
Novaljska ulica
Metkovićka ulica
Vrgoračka ulica


A njihovo su mjesto zauzele ulice imenovane po više ili manje poznatim sportašima, evo i njihovog popisa zajedno sa osnovnim podacima koje sam uspio sakupiti o njima!

August Piazza, 1884.-1900., učitelj mačevanja u Zagrebu
Boris Hanžeković, 1916.-1945., atletičar, trčao 110 m prepone, nastradao u logoru Jasenovac (poznat po atletskom memorijalu!)
Ivan Arapović, privrednik i zastupnik, osnovao 1937. prvi zagrebački košarkaški klub "Martinovka" (kasnije Trešnjevka, Industromontaža, Monting, sada Zrinjevac)
Bernard Vukas, 1927.-1983., nogometaš iz Splita, igrao u NK Hajduk
Lovro Ratković, stolnotenisač iz HASTK Mladost, poznat po stolnoteniskom memorijalu
Stjepan Ljubić Vojvoda, biciklist (zanimljivo da poznatiji biciklist Josip Grgac nema svoju ulicu!)
Antun Stpančić, 1949.-1991., stolnotenisač, STK Vjesnik, nastupao sa Šurbekom i Čordašom u poznatoj ekipi "Vjesnika"
Antun Štrban, 1904.-1946., pionir motociklizma
Vlado Ranogajec, 1913.-1975., nogometaš, sudac u nekim od suđenja poslije Drugog svjetskog rata
Josip Prikril, 1865.-1919., učitelj gimnastike u Zagrebu
Luka Kaliterna, 1893.-1984., nogometaš i trener Hajduka
Janez Polda, 1924.-1964., skijaški skakač iz Slovenije
Ladislav Štritof - nepoznat!
Hrvoje Macanović, 1904.-1980., sportaš i novinar na TV-u
August Prosenik, 1916.-1975., biciklist
Anton Štrban, 1904.-1946., motociklist
Predrag Heruc, 1926.-1945., sportaš i revolucionar
Josip Vogrinc, 1925.-1988., stolnotenisač
Hinko Würth, 1881.-1964., nogometaš i prvi nogometni sudac,
Franjo Wölfl, 1918.-1987.,nogometaš
Josip Palada, 1912.-1994., tenisač
Ante Pandaković, 1891.-1968., nogometni trener

Zanimljivo je da su tokom kasnih 80-ih postojale još neke ulice čija su imena promijenjena (vjerojatno radi "nepodobnosti" onih čija su imena bila istaknuta), o njihovim nositeljima nemam nikakvih informacija: Radi se o ovim ulicama: (Ako znate po kojim su ljudima one imenovane, javite mi, molim vas!)

Vrabecova
Rukavinina
Černjulova
Palih omladinaca
(logično da su nestali wink, po njima se zvao trg na mjestu današnje crkve Sv. Mati Slobode)



Izvadak iz plana grada 1978. godine


Izvadak iz plana grada 1985. godine, tek 7 godina nakon plana iznad.

Oznake: Jarun, SPORT, mapiranje trešnjevke, trešnjevka


- 15:48 - Komentari (7) - Isprintaj - #

19.06.2018., utorak

Jarun: Fantastičan uspjeh ili veličanstveni promašaj?



Jarun, nova biciklistička staza. Snimio: Vanja


Jarun, dosadašnja pješačko-biciklističko-rolerska staza, simbol bicikla je prebrisan. Snimio: Vanja


O našem jednom i jedinstvenom trešnjevačkom i zagrebačkom Jarunu svatko ima svoje mišljenje - nekima je on prenakrcan kafićima i svim drugim mogućim sadržajima i nedovoljno prirodan, dok je drugima priroda manje bitna, a glavni im je razlog dolaska roštilj preko dana ili kafić navečer. Prvi na Jarun uglavnom dolaze pješice, biciklom ili na rolama, dok drugi preferiraju dolazak autom, ulazak na područje oko jezera i parkiranje čim bliže svom odredištu. A kako je Jarun takav kakav jest, sadrži od svega pomalo i za svakoga ponešto, onda se povremeno dešava da se interesi i želje jedne grupe posjetilaca sukobljavaju sa interesima i željama drugih. A točno to se dešava i ovih dana.

Naime, uprava ŠRC Jarun je odlučila da umjesto dvosmjernog prometa cestom oko jezera uvede jednosmjerni promet, a da se jedna od dviju cestovnih traka prenamjeni u dvosmjernu biciklističku stazu. Motorizirani posjetioci su zgroženi, sada im do nekih odredišta treba višestruko više nego do sada. Pristalice biciklističkog prometa su pak oduševljeni: ovo je prvi put da je grad Zagreb, inače izrazito sklon individualnom motornom prometu koji ostalim sudionicima u prometu (javni prijevoz, biciklisti, pješaci) u pravilu baca samo mrvice, prenamjenjuje tako veliku površinu za korištenje biciklistima. Kad bismo ovu mjeru gledali samo kroz te oči, tada bih i ja bio veliki pristalica te izmjene i dočekao bih ju pljeskom.

No, ova priča ima i svoje drugo lice - istovremeno sa tom promjenom promijenjen je i režim korištenja dosadašnje pješačko-biciklističko-rolerske staze koja je sad postala rezervirana samo za pješake i rolere. A to znači slijedeće: biciklisti više nemaju izbora i moraju koristiti samo stazu koja predstavlja dio ceste (dakle, monotonu, izloženu suncu, bučnu i smrdljivu zbog motornog prometa), dok im je dosadašnja staza, ugodna i mirna, u sjeni i zelenilu, sada izvan dohvata. Odnosno, ovom su promjenom profitirali samo niciklisti-trkači, ljudi koji se oko Jaruna voze biciklom isključivo radi nabijanja kondicije i nije ih briga u kakvom ambijentu to rade, dok su oni koji su se biciklom oko Jaruna vozili iz gušta, radi uživanja u miru ili pogledima na jezero ili socijalizacije sa ljudima izgubili glavni razlog zbog kojeg su dolazili na Jarun. Jer, Jarunska biciklistička staza sad nije puno drugačija od one uz npr Zagrebačku aveniju: asfalt, promet, buka ... to je to. Jedino, eto, nema semafora, ali zato ima povećane opasnosti od automobilista koji preko biciklističke staze zaobilaze hupsere.

Pretpostavljam da je ova mjera donesena kako bi se smanjila gužva na dosadašnjoj stazu gdje su se u trenucima najveće gužve (vikendi i poneko lijepo predvečerje) gurali pješaci, biciklisti i roleri i siguran sam da je bilo nezgoda za koje su vjerojatno najveći krivci bili neoprezni i prebrzi biciklisti i roleri. Istina je, dijelovi staze su bili prenapučeni. No, sadašnje rješenje sa novom biciklističkom stazom je veliki korak unazad što se tiče ljepote i ugođaja vožnje biciklom oko jezera. Rješenje bi bilo napraviti još jednu stazu, samo biciklističku, koja bi parkom vrludala nekom trećom trasom, no za nju baš i nema puno mjesta ....

I što sad?

Znam da će mnogi biciklisti kršiti novopropisanu regulaciju, ali nije ideja imati regulaciju koja ne valja pa ju kršiti već imati DOBRU regulaciju koju će svi poštovati jer će imati smisla i svakome dati ono što je moguće (tendencija gradskih projekata je da se biciklistima daju mrvice, po mogućnosti nejestive).

Mislim da će me ova nova biciklistička staza zapravo odbiti od Jaruna i da ću njime vjerojatno proći tek tu i tamo i to najvjerojatnije "ilegalno", dosadašnjim putem, jer mi je ova nova staza, iako tehnički u redu, zapravo posve nezanimljiva i odbojna. Što se ambijenta tiče, puno mi je onda ljepše provesti se biciklističkom stazom uz Horvaćansku cestu ili pak jednostavno nasipom koji je još monotoniji, ali se njima barem ne vozim tik do auta.

A što vi mislite o ovom pitanju?

Imate li kakav prijedlog?



Nova signalizacija. Snimio: Vanja


Prekrasan relaksirajući ugođaj nove biciklističke staze. : wink: Snimio: Vanja


Opustite se uz ljepote ove staze ... Snimio: Vanja


Ova livada više nije dostupna biciklom .. Snimio: Vanja


.. niti ovaj dio uz šumu, meni najdraži ... Snimio: Vanja


... kao niti jedna plaža uz jezero ... Snimio: Vanja


... a niti dječja igrališta. Snimio: Vanja

Oznake: bicikl, Jarun, trešnjevka


- 14:57 - Komentari (7) - Isprintaj - #

14.06.2018., četvrtak

Obiteljske priče

"Mama, mama, kažu mi da imam veliku rupu sa strane!"

"Nemaš, sine, evo ti bočica pa se malo igraj njome."

wink



ŠRC Jarun, sjeverna strana, nedaleko Vrbana. Snimio: Vanja

Oznake: Jarun, trešnjevka, KONTEJNER, Otpad, reciklaža, mama


- 15:16 - Komentari (2) - Isprintaj - #

03.08.2017., četvrtak

Vreli dani na gradskim jezerima

Drage i dragi, eto mene opet .. ovog puta je moja ljetna pauza na blogu potrajala skoro mjesec dana, dijelom radi godišnjeg odmora i putovanja, a dijelom radi nekih drugih stvari koje su me okupirale u ovom ljetnom razdoblju (između ostaloga, i ova vrućina nije baš inspirativna za istraživanje grada i pisanje postova ..). A moje/naše obiteljsko ljetno putovanje je ponovo, kao i većine prijašnjih godina, imalo veze sa tradicionalnim obiteljskim esperantskim susretom koji se ove godine, nakon Švedske, Mađarske i Hrvatske prijašnjih godina, odigrao u Srbiji, u mjestu Rudnik, na padinama istoimene planine u blizini Gornjeg Milanovca. A kako bi istražili još ponešto novo, onda smo tjedan dana prije susreta proveli u Bugarskoj posjetivši nekoliko zanimljivih gradova i obalu Crnoga mora.

I, naravno, sve će to na ovaj ili onaj način stići i do bloga, kroz razne usporedbe mjesta koje smo posjetili sa Zagrebom.

Pa za početak ... prekjučer na kraju dana, dan nakon povratka sa puta, svratih do Jaruna kako bih vidio što ima nova uz jezero i može li se tamo naći štogod svježine. Svježine našao nisam, no uočio sam da uz jezero navečer baš i nema tako puno ljudi, čini se da su svi pobjegli na more ili se radije drže klimatiziranih stanova ...

S druge strane, na povratku s Rudnika, stali smo nakratko u ponedjeljak prijepodne uz Adu Ciganliju, beogradski Jarun, koju nikad prije nisam posjetio. I iznenadio sam se kako je to dugačka gradska plaža, koliko je tamo raznoraznih lokala .. a tek ljudi, kolone parkiranih auta uz nju su dugačke kilometrima, a sve to u ponedjeljak ujutro!
(kažu ljudi da za pravu atmosferu tamo treba doći navečer ...)



Lijepi prizori zalaska sunca na Jarunu. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


U tu večer utorkom jedini lokal gdje je bilo puno ljudi (vjerojatno zbog jeftine pive). Snimio: Vanja


Plaža uz obalu rukavca Save uz Adu Ciganliju. Snimio: Vanja


Pogled na drugu stranu rukavca, prema Adi. Snimio: Vanja


Jedan od mnoštva lokala, u ponedjeljak prije podne. Snimio: Vanja


Ono što Jarun nema, a Ada Ciganlija ima: Natpis na kupaćim gaćama spasilaca! wink Snimio: Vanja


Ono što imaju i Jarun i Ada Ciganlija: veliki objekt na kraju vizure kupališta. Kod Jaruna je to Arena, sagrađena 2008., a kod Ade najnoviji viseći most preko Save sagrađen 2012. Snimio: Vanja

Oznake: ljeto, jezero, Jarun, trešnjevka, Beograd, Ada Ciganlija


- 08:54 - Komentari (1) - Isprintaj - #

05.06.2017., ponedjeljak

Matematika romantike

Koja je najmanja dozvoljena udaljenost među parovima koja ne narušava romantičan ugođaj? wink



Jarun. Snimio: Vanja

Oznake: Jarun, trešnjevka, romantika, zalazak sunca, matematika


- 11:53 - Komentari (3) - Isprintaj - #

22.03.2017., srijeda

Šljunčane dine Jaruna

Uz Ulicu Hrvatskoga sokola, na dijelu od Horvaćanske pa do Jaruna, sa zapadne strane ulice se proteže niz "divljih vrtova", kao i uvijek nesigurne budućnosti .. no, preživjeli su ipak sve pokušaje istjerivanja proteklih godina kada su neki od njih (uglavnom na rubnim položajima) sravnjeni sa zemljom. Ovo im pak proljeće donosi novu opasnost, šljunčane dine koje su se nadvile nad vrtove sa zapadne strane, od Vrbana. Čini se kao da se planira neka izgradnja, bilo na njihovim pozicijama, bilo negdje drugdje u blizini. Znate li što o tome?



Ulica Hrvatskog sokola. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: vrt, gradski vrtovi, Jarun, trešnjevka, Ulica Hrvatskog sokola, vrbani


- 08:44 - Komentari (1) - Isprintaj - #

29.11.2016., utorak

Počasne tribine (u hladu breza) ...

... za gledanje veslačkih natjecanja. wink

Pačjih, naravno. wink



Uz potok Vrapčak, uz Ulicu Bernarda Vukasa (nekad davno ulica Antolići). Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: potok, Vrapčak, Jarun, Ulica Bernarda Vukasa, Patke, breze


- 17:23 - Komentari (1) - Isprintaj - #

25.11.2016., petak

Jarunski Francek u opasnosti!

Prije dvije godine, u prosincu 2014., je PimpMyPump ekipa oslikala jednog od ne toliko poznatih gradskih "Franceka", onoga na kraju ulice Jarun ... meni osobno je to jedan od njihovih najdražih radova, od kompozicije do boja.



Fotka je preuzeta sa Facebook profila PimpMyPump ekipe, snimljeno u prosincu 2014.


I, kako vrijeme prolazi tako blijedi i boja, a oslikane pumpe padaju u zaborav i privlače sve manje pozornosti ... ali kad sam jučer prolazio kroz taj kvart poželio sam ponovo vidjeti taj njihov rad, skrenuo sam u ulicu Jarun ... i iamo što vidjeti! Uz samu pumpu je naguran neregistriran kombi, očito zreo za otpad, koji je očito svom gazdi smetao u dvorištu pa ga je na tko zna koji način ugurao u taj mali prostor između "Franceka" i zida kuće. Francek se čak malo naherio, proces parkiranja sigurno nije išao glatko ...

Znam da "Franceki" nisu zaštićena kulturna dobra, ali mi je ipak baš žao što je njegov "integritet" narušen na takav način ...



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja



Oznake: Jarun, trešnjevka, PimpMyPump, Francek, pumpa za vodu


- 14:25 - Komentari (2) - Isprintaj - #

25.10.2016., utorak

Vječna dilema: Jesen, šarena ili siva?

Ovih se dana jesen zaista potrudila da nam priušti sve boje iz svoga spektra!

Kud god se okrenem, posvuda vlada šarenilo, pravi praznik za oči!

Ali, naravno, sve je puno ljepše kada je taj praznik boja obasjan suncem, a ovih ga dana malo ima, a malo nema.

Jučer sam se do posla provozao biciklom preko Jaruna, a istu sam rundu odvozio i nazad ... no, taman su tad oblaci prekrili sunce i šarenilo je bilo posve prigušeno (pogotovo gledano kroz objektiv foto aparata) ... kao na ovoj fotki.



Snimio: Vanja


Malo više sreće sam imao u gradu, evo djelića atmosfere u Horvaćanskoj ... još da vam mogu dočarati šuškanje lišća pod kotačima ...!



Snimio: Vanja


Ali, najljepše su mi ipak boje bukova lišća kojeg sam sakupio u nedjelju u Gorskom Kotaru i donio ga doma za kratki jesenski studijski "session", recimo ovako! wink



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja





Oznake: jesen, boje, šarenilo, Jarun, Horvaćanska cesta, trešnjevka


- 12:16 - Komentari (9) - Isprintaj - #

20.09.2016., utorak

Multifunkcionalni nosorog


Južno od Jarunskog jezera. Snimio: Vanja

Nekad su se penjali po njemu, a sad im služi kao oslonac za "ekraniziranje" ....

Oznake: Jarun, trešnjevka, nosorog, ekrani, djeca


- 10:51 - Komentari (4) - Isprintaj - #

29.08.2016., ponedjeljak

Dobro opremljeno mjesto za odmor

Drage i dragi moji, eto me ponovo na gradskome asfaltu nakon 2 tjedna morskoga odmora! Bilo je lijepo, opušteno i osvježavajuće i trajalo je taman koliko treba, a sad me, po povratku u Grad, izuzetno veseli što su dani i nadalje sunčani i topli što olakšava povratak u radni ritam .. zapravo, još uvijek lebdim u ostacima godišnjeodmorskog raspoloženja. wink

A za početak kasnoljetnog ciklusa postova, evo jednog simpatičnog prizora iz usputnog jarunskog dvorišta ... to se zove dobro opremljeno mjesto za odmor! wink



Nečujamska ulica, Jarun. Snimio: Vanja

Oznake: trešnjevka, Jarun, Nečujamska ulica, odmor


- 16:13 - Komentari (3) - Isprintaj - #

01.07.2016., petak

Teslina "gljiva" izrasla uz Solarni pleksus



Jarun. Snimio: Vanja


Kad smo već kod ostavštine IN Music festivala, kad se odvezu palete o kojima sam pisao u jučerašnjem postu uz jezero će ostati samo replika Teslinog tornja koja je izgrađena za potrebe festivala, a, koliko čujem, mogla bi i biti darovana gradu i ostati na Jarunu za stalno.

Toranj je sam po sebi fora, zanimljiva građevina koja odaje počast jednom od naših najvećih znanstvenika čija uloga, rekao bih, još nije do kraja vrednovana. No, ono što mi smeta je što su ga organizatori festivala "nalijepili" na Solarni pleksus Marka Pogačnika tako da toranj gotovo dotiče njegove kamenove i remeti inače skladnu cjelinu otoka. Jasno mi je da je za potrebe festivala to bilo najbolje moguće mjesto kako toranj ne bi ometao njegove aktivnosti, a bio dobro vidljiv iz ostatka parka, no sada, kad je festival otišao, rado bih ga vidio na nekoj drugoj lokaciji gdje bi širio svoj lik bez ometanja tuđih (također vrlo uspjelih) umjetničkih intervencija.

Što vi mislite o tome?

Ja bih ga možda najradije pomaknuo na drugu stranu otoka, prema Savi, i tako izbjegao njegovu "interferenciju" sa Solarnim pleksusom i Labirintom.



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: Jarun, IN Music festival, trešnjevka, solarni pleksus, Nikola Tesla, Teslin toranj


- 11:23 - Komentari (4) - Isprintaj - #

30.06.2016., četvrtak

Kad ode muzika ...



Jarun. Snimio: Vanja


... ostane samo ambalaža.
(posve spremna za reciklažu wink)

Prije tjedan dana na Jarunu se odigrao IN Music festival ... svake godine si mislim kako bih mogao skoknuti bar na jedan dan ili makar provesti koji sat slušajući muziku sa druge strane jezera, no uvijek bude nešto drugo na programu (ove godine: kampiranje na Velebitu sa obitelji i prijateljima) i tako nikad ne odem na tu open air feštu. I, isto tako pojma nemam kako zapravo izgleda tamo za vrijeme festivala - znam da puno ljudi dolazi tamo kampirati, koliko sam čuo, ljudi hvale organizaciju, no nemam točnu ideju kako cijela ta muzička košnica izgleda sa infrastrukturne točke gledišta.

... i onda jutros, na zaobilaznome putu prema poslu, zatekoh velike hrpe drvenih paleta koje očito čekaju prijevoz. Livade su već očišćene, smeća nema, ostali su tek tragovi kretanja velikog broja ljudi i pokoji trag teške mehanizacije koja je odvozila dijelove pozornice i ostale opreme. Za što su služile palete, pojma nemam - vjerojatno kao mjesta za sjedenje ili možda kao elementi improviziranih šankova ili kao podloge za tko zna što - prosvijetlite me, vi koji ste bili tamo, molim vas! wink

Muzika je otišla, ostala je samo ambalaža (koja će isto ubrzo otići). I Jarun, onakav kakav uglavnom i jest, gotovo uvijek.

A ovaj motiv visoko naslaganih paleta me je podjetio na prije 4 godine posjećeno "groblje dinosaura" na Borongaju - podsjetite se!



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja




Oznake: Jarun, trešnjevka, palete, muzika, IN Music festival


- 11:57 - Komentari (3) - Isprintaj - #

24.03.2016., četvrtak

Mirni dani početka proljeća



Jarun. Snimio: Vanja


Iako današnji dan nije baš bio miran, smjenjivali su se sunce, oblaci, vjetar, kiša, čak smo nakratko imali i snažan pljusak (bar kod mene na Trešnjevci) prognoze za slijedeće dane najavljuju ljepše i mirnije vrijeme ... taman za praznik!

Stoga, drage i dragi moji, uživajte u slobodnim danima (nadam se da će vam biti zaista slobodni!), po mogućnosti u društvu dragih osoba, a siguran sam da ni stol neće biti prazan wink ..... a i ja odoh malo na odmor, čitamo se početkom slijedećeg tjedna!



Jarun. Snimio: Vanja

Oznake: Jarun, Uskrs, trešnjevka, mir


- 16:39 - Komentari (6) - Isprintaj - #

18.03.2016., petak

Početak kondicionih priprema ...

... za ljetne večeri. wink



Jarun, nedaleko "Aquariusa". Snimio: Vanja

Oznake: Jarun, jezero, trešnjevka


- 08:56 - Komentari (3) - Isprintaj - #

17.11.2015., utorak

Jesen - posljednji dani šarenila



Horvaćanska ulica, kod Ulice Hrvatskog sokola. Snimio: Vanja


Nakon kišovitog početka listopada i poplava tokom posljednjih tjedana uživali smo (i još uvijek uživamo!) u nevjerojatnom nizu prekrasnih jesenskih dana! To je taman onaj period kada lišće šareni i malo-pomalo opada sa drveća, onaj dio jeseni u kojem se može uživati, za razliku od kasne jeseni kada su kiše češće, temperature niže, a ponekad se zalomi i prvi snijeg ...

Čini se da nam se nešto slično sprema i za slijedeći vikend - prognoze najavljuju kraj ovog dugog niza sunčanih dana i puno oborina, zahlađenje, čak i prvi snijeg ... stoga, uživajmo u još ovih nekoliko preostalih lijepih dana, a za vikend ćemo se grijati uz radijatore i topao čaj i eksterijere gledati kroz prozor! wink

A ako vam se sviđa ovih nekoliko fotki iz Horvaćanske ceste, ovdje pročitajte malo više o tom drvoredu!



Horvaćanska ulica, na Vrbanima. Snimio: Vanja


Horvaćanska ulica, kod Hrgovića. Snimio: Vanja


Horvaćanska ulica, kod Hrgovića. Snimio: Vanja


Hanamanova ulica. Snimio: Vanja

Oznake: Horvaćanska ulica, Jarun, trešnjevka, vrbani, jesen, lišće, drvored, Hanamanova ulica


- 10:52 - Komentari (9) - Isprintaj - #

09.11.2015., ponedjeljak

Jesenski oltar



Jarun. Snimio: Vanja

Oznake: Jarun, jesen, Sunce, lišće, trešnjevka


- 10:48 - Komentari (3) - Isprintaj - #

21.06.2015., nedjelja

Zagreb - kamperska meka



Jarun. Snimio: Vanja


Vjerovali ili ne, u posljednje vrijeme se Zagreb prometnuo u pravu kampersku meku! wink

Nakon davnih godina kada je u blizini bazena "Mladosti" na Savi postojao pravi pravcati kamp, kojeg je naslijedio onaj ne tako prikladni uz motel "Plitvice" na obilaznici, a o onom novom, između Jarunskog jezera i novog mosta preko Save na produženoj Vrapčanskoj, se još uvijek sanja, Zagreb ovih dana ipak ima čak dva kampa! Istina, između njih ima dosta razlika, ali, hej, kamp je kamp!

O onom privremeno-stalnom kampu na Savskoj cesti sa uglavnom domaćim gostima (koji ne plaćaju turističku taksu) i prigodnim povremenim političko-kulturno-zabavnim programom znamo već dosta, no ovih se dana pojavio i onaj drugi, potpuno privremeni, sa mješavinom domaćih i stranih gostiju (koji plaćaju boravišnu pristojbu i sve ostale troškove) koji će tokom slijedećih dana vjerujem uživati u glazbeno-scenskom programu i, na žalost, i najavljenoj kiši u utorak tokom dana.

In Music festival 2015 počinje sutra, 22.06.2015., u ponedjeljak i trajat će do srijede, 24.06., a susjedni otok pretvoren u kamp već prima svoje goste ... sve se šareni od šatora, između kampa i otoka s pozornicom je već postavljen i pontonski most, a i redovi kemijskih WC-a već čekaju prve korisnike. Prošao sam danas s druge strane jarunske veslačke staze i evo nekoliko fotki sa posljednjeg dana prije početka festivala!



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: kamp, šatori, IN music, Jarun, trešnjevka


- 17:31 - Komentari (4) - Isprintaj - #

25.12.2014., četvrtak

Sretan!

Drage i dragi moji, želim vam sretne Božićne blagdane, uz puno zdravlja, ljubavi, topline i sunca!

(i, neka bude zabilježeno, Božić je jedan od onih rijetkih dana u godini u kojima političari (uglavnom) šute i trgovine miruju, a pažnja ljudi je usmjerena prema svojim bližnjima i, nadam se barem, i prema duhovnoj strani života ... možda bismo trebali više takvih dana? wink)



Uz Jarun. Snimio: Vanja


Betlehemsko selo na uglu naselja Špansko-Oranice. Snimio: Vanja

Oznake: Božić, Jarun, Betlehem, konzum, trešnjevka


- 20:21 - Komentari (3) - Isprintaj - #

30.11.2014., nedjelja

Spontana hijerarhija



Ulica Jarun. Snimio: Vanja


Na dnu skupljači glomaznog otpada (puta dva), iznad njih vrtlari, a na vrhu servis kompjutera ... spontano? wink

Oznake: oglasi, reklame, plakati, Otpad, Jarun, trešnjevka


- 20:37 - Komentari (6) - Isprintaj - #

11.04.2014., petak

Umjetnost između grada i prirode – Labirint na Jarunu



Labirint za zimskoga jutra … Snimio: Vanja


… i za ranoproljetnog prijepodneva. Snimio: Vanja


Evo nas i na trećem koraku po liniji koja spaja umjetnost, grad i prirodu (ovo je očito neka čudna 3D linija kad može povezivati tri međusobno različita područja wink ), ponovo smo na Jarunu, pored labirinta koji se nalazi tek stotinjak metara jugozapadno od Solarnog pleksusa.

Evo što o njemu kazuje službena stranica ŠRC Jarun:

Zagrebački labirint ili Labirint uskrsnuća i sedam planeta je kozmogram izveden po uzoru na minoski kulture drevne Krete. Djeluje poticajno na okoliš i uskladujuće na tekuće promjene energija na planetu, a prvi je takav u Hrvatskoj. Nalazi se na otoku Hrvatske mladeži na RŠC „Jarun“. Dužina staze labirinta je 500 m.
Labirint kao forma seže u povijest preko 4000 godina, a svojom je magičnom geometrijskom formom u svim tradicijama predstavljao sveto mjesto. Simbolizira duhovni put – ulazak označava proćišćenje, pražnjenje i otpuštanje, središte je mjesto svjetla, jasnoće i uvida, a izlazak simbolizira jedinstvo, inicijativu, integraciju i vanjsku akciju.
Labirint je izgrađen 21. lipnja 2003. godine.
Autor projekta – Johannes Matthiessen, njemački arhitekt i waldorfski pedagog.


Lijepo i sažeto rečeno – gotovo istovjetni tekst se nalazi i na informativnom panou uz sami labirint, na kojem se nalazi i dodatna informacija da je i labirint izveo već spomenuti centar Sirion.

Pogledajte i web stranicu autora labirinta koji se kroz pejzažnu arhitekturu bavi obnavljanjem uništenih pejzaža, kreiranjem iscjeljujućih parkova i radom na socio-ekološkim projektima.



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Natpisna ploča uz labirint. Snimio: Vanja


Vjerojatno ste već čuli za poznate Creske labirinte na predjelu Tramontane (gdje se do prije dvije godine nalazio Eko centar Beli koji, na žalost, više nije u funkciji) koji se lijepo nadopunjuju sa tipičnim sjevernocreskim pejzažem šuma i malih ovčjih pašnjaka - pogledajte ovaj link!

A rado bih sa vama podijelio i zanimljiv članak o vezi labirinta sa naukom katoličke crkve – vjerujem da će biti zanimljiv i vjernicimas i ateistima! wink

Oznake: labirint, Jarun, ezoterija, umjetnost


- 09:20 - Komentari (4) - Isprintaj - #

09.04.2014., srijeda

Umjetnost između grada i prirode – Solarni pleksus Europe



Snimio: Vanja


Snimila: Anica Mazura


U prošlome postu sam se bavio Markom Pogačnikom i njegovom litopunkturom grada. U knjižici Marka Pogačnika: "Vitalnoenergijski sustavi Zagreba - vodič litopunkture grada" (izdavač: Sirion, centar za očuvanje prirode i zdravlja, 2005. godina) posvećenoj toj umjetničko-ekološkoj instalaciji spominje se i namjera postavljanja još jedne slične instalacije, Solarnog pleksusa Europe.

"Slijedeći bi logičan korak bio da se kralježnica Zagreba uključi u kralježnicu naredne cjeline prostora, Europe. Radeći u europskim zemljama, otkrio sam da to postoji - kao nekakav međuoceanski energijski kanal koji prolazi atmosferskim prostorom, a povezuje Mediteransko more s Atlantskim oceanom.

Na Kreti je korijenska čakra Europe. Kreta ima jake veze s dubionom Zemlje. Krunska čakra je na drugoj strani tog kanala, an Islandu.Preneseno na prostor Zagreba, Mirogoj bi se odnosio kao Island, a Siget na Kretu. Zagreb leži baš na rubu solarnog pleksusa Europe. Područje solrnog pleksusa velik je krug između Frankfurta i Zagreba, Praga i Berna, a s talijanske strane je tu Milano. Odgovarajuće mjesto na kralježnici Zagreba je područje kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

...

Model solarnog pleksusa Europe bio bi postavljen poput Stonehendgea, kao kompozicija od 61 velikog granitnog bloka, od kojih bi svaki predstavljao jedan vid, jednu kvalitetu. Preko kozmograma od bronce na tim kamenovima, oni bi se doveli u rezonanciju s određenim mjestima na području solarnog pleksusa Europe. Tako bi čovjek na jednom mjestu mogao doživjeti vitalonoenergijski krug srednje Europe."


Tako je govorio Marko Pogačnik, autor instalacije "Solarni pleksus Europe" koja se nalazi na Otoku hrvatske mladeži (nekada zvanom Otok mladosti), jednom od najudaljenijih kutaka Jaruna. Jedini kopneni prilaz tom otoku je sa južne, od grada najudaljenije strane, a na njemu nema nikakvih ugostiteljskih sadržaja, sav civilizacijski sadržaj otoka se sastoji od asfaltirane staze u obliku petlje i jednog javnog WC-a. I, naravno, Solarnog pleksusa, na samome kraju otoka, te Labirinta uskrsnuća i sedam planeta, koji se nalazi usputno, na prilazu Solarnom pleksusu.



Pogled na satelitsku snimku na kojoj se razanaje oblik sunca. Preneseno sa bloga "Čarobna šuma".



Hladno zimsko jutro uz Solarni pleksus. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Proljetno jutro među kamenovima. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Kamen i jezero. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Miran je to kraj, jedan od najmirnijih. Tamo nema gužve, nema ni bučnih skupina, roštiljanja, glasne muzike, plaža ... za lijepih dana do otoka dolazi muzika s druge strane jezera, od brojnih lokala sa gradske strane, no to su ipak samo odjeci - prava muzika tog otoka je pjev ptica, zvuk zrikavaca, kreket žaba, huk vjetra u krošnjama. Posjetioci tog kamenog sunca su uobičajeno tihi ... odaberu neki od kamenova, pronađu najudobniji položaj za sjedenje ili ležanje i izlože se atmosferi tog posebnog mjesta: miru, suncu, vjetru. Neki od kamenova su omiljeniji od drugih - glađi su, sa više ravnih površina, okrenuti suncu - dok su drugi pogodniji kao izvor dječje zabave, za penjanje ili skakanje. Zanimljivo je da se oblik sunca sa zrakama sa tla jedva razaznaje, mnogi ga posjetioc uopće ne uoči. Stijene na prvi pogled izgledaju kao da su slučajno razbacane po livadi. Dugo vremena je sa južne strane, uz asfaltiranu stazu, bio niski drveni vidikovac sa kojeg se pružao nešto bolji pregled nad kamenovima ... na žalost, vidikovac je dotrajao i tokom ove zime 2013./2014. je uklonjen, od njega je ostalo samo malo betonsko postolje.

Na nekim kamenovima se nalaze kozmogrami, ukupno njih 37. To su kamenovi koji predstavljaju određena mjesta Evrope i tim su kozmogramima kamenovi povezani sa tim mjestima. Svaki kozmogram nosi određeni simbol kao veza Solarnog pleksusa sa dotičnim mjestom ... na žalost, neki kozmogrami su ukradeni, no velika većina je još tamo i otkrivanje njihova značenja je dio otkrivanja mjesta (svi kozmogrami su objašnjeni na informativnom panou koji se nalazi na početku instalacije.

Meni osobno je to mjesto jedno od najdražih na Jarunu ... njegov mir je prožimajući, posebno za ranog jutra ili završetka dana, kada je tišina najjača, a osvjetljenje najljepše, pomalo mistično. Volim se ispružiti na nekoj od stijena, zažmiriti i upijati sunce, osluškivati zvukove, osjećati dodir kamena. Lijepo je doživljavati mjesto i očima, pratiti stjenovite oblike i njihovu igru sa obrisima okolnog drveća na nebu. A mjesto je zanimljivo i za one koji vole ljudsko društvo - ljudi koji tamo dolaze su zanimljiva svojta i ugodna su okolina.



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Jedan od najomiljenijih kamenova cijele instalacije - vjerojatno zato što je vrlo udoban za sjedenje i ležanje. wink Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Izrazite linije odlamanja kamena ... Snimio: Vanja


Redni broj kamena, vjerojatno napisan za izrade. Snimio: Vanja


Pogledajmo što piše na informativnoj ploči uz Solarni pleksus!

-----------

Solarni pleksus Europe kompozicija je 61 bloka velikog papučkog granita koja predstavlja model područja Središnje Europe između Frankfurta, Praga, Zagreba, Milana, Berna i Strassbourga.

Kompozicija je centrirana oko središnje osi koju čini 7 blokova i predstavlja kralježnicu Europe koja se proteže od Krete preko Balkana, Središnje Europe, Nizozemske i Škotske prema Islandu.

Sam model Solarnog pleksusa (Središnje Europe) čine 24 granitna kamena formirajući dav koncentrična kruga. Svaki kamen predstavlja jedno od ključnih područja solarnog pleksusa Europe.

Šest zraka – sastavljena od 5 nešto manjih kamenova – izlazi iz unutarnjeg kruga kompozicije, simbolizira snagu i nosi poruku koaj zrači iz solarnog pleksusa Europe u svijet.

Ovaj Solarni Pleksus, kreiran u Zagrebu, nije samo model Središnje Europe nego se radi o postavi koja aktivno djeluje kao podrška jedinstvenim kvalitetama koje zrače iz područja europskog solarnog pleksusa. To je moguće zbog toga što je:
- svaki od 7 plus 24 granitna kamena pozicioniran na način da je u rezonanciji s mjestom koje predstavlja, te da je
- za svaki kamen napravljen korespondirajući kozmogram, grafički znak, koji sadrži kod datog urbanog središta odnosno krajolika; kozmogrami su izliveni u bronci i umetnuti u kamen.

(umjetničko-ekološki rad: litopunkturni krug kreiran na Otoku Hrvatske mladeži 2005.)

Kralježnicu Europe sačinjava 7 kamenova postavljenih u liniji od sjverozapada prema jugoistoku:

1. Island – Predstavlja krunu Europe otvorenu duhovnom utoku (autorica: Anastazija Debelli, Hrvatska)
2. Škotska – Predstavlja viziju koja vodi (autor: Geert Bisschop, Belgija)
3. Područje između Nizozemske, Engleske i Švedske – Trokut kreativnih snaga (autorica: Tanja Perišić, Hrvatska)
4. Područje između Bruxelesa, Essena i Hannovera – Trostruko srce Europe (autor: Miroslav Juraj, Hrvatska)
5. Središnja Europa – Točak života koji hrani, predstavlja Solarni pleksus Europe (autor: Marko Pogačnik, Slovenija)
6. Balkan – Predstavlja prvobitne oživotvorujuće snage (autorica: Vesna Brence Jović, Hrvatska)
7. Kreta – Predstavlja korijen Europe koji se proteže duboko u podzemni svijet (autorica: Marina Skender, Hrvatska)


Unutarnji krug čini osam kamenova:

8. Područje trokuta Wuerzburg-Bamberg-Nuernberg – Učini napor da povežeš kozmos, koji se proteže između zvijezda i galaksija, s kozmičkom dimenzijom iznutra! (autorica: gordana Bortek, Hrvatska)
9. Regensburg – Neka arhetip savršenosti planeta ustane iz dubine Zemlje! (autor: Marko Pogačnik, Slovenija)
10. Passau – Sjeti se kreativne snage intuicije koja kruži na krilima osjećaja! (autorica: Barbara Galant, Hrvatska)
11. Altoetting – Centriraj se u sebi! (autorica: Irena Čučković, Hrvatska)
12. Područje trokuta Muenchen-Ulm-Kempten – Obilje života – teci slobodno! (autorica: Veronika Keberlova, Češka republika)
13. Oberallgau – Sjeti se inkarnacijskog tijeka iz generacije u generaciju s onu stranu granica života i smrti! (autor. Marko Pogačnik, Slovenija)
14. Innsbruck – Voda, vatra, zemlja i zrak: oslobodi snagu elemenata da hrane kreaciju! (autor: Franjo Radovanić, Hrvatska)
15. Salzburg – Tamo gdje jenjava kretanje toka, pokreni krug promjene! (autorica: Sonja Hacker, Njemačka)

Vanjski krug čini 16 kamenova:

16. Frankfurt – Moj doprinos solarnom pleksusu Europe vrata su inspiracije (autor: Kristijan Kerber, Hrvatska)
17. Stuttgart - Moj je doprinos solarnom pleksusu Europe predanost čistom srcu (autor: Marko Pogačnik, Slovenija)
18. Erfurt - Moj doprinos solarnom pleksusu Europe pročiščujuća je snaga vode (autorica: Vesna Hlašč, Hrvatska)
19. Dresden - Moj doprinos solarnom pleksusu Europe sloboda je da budeš ono što jesi (autor: Marko Pogačnik, Slovenija)
20. Prag – Moj je doprinos solarnom pleksusu Europe misterij duha manifestiranog u materiji (autor: Ian Tajboš, Češka republika)
21. Granitna ravnica Bohemije - Moj je doprinos solarnom pleksusu Europe misterij života koji se uvijek obnavlja (autorica. Tadeja Stegel, Slovenija)
22. Beč – Moj je doprinos solarnom pleksusu Europe radost stvaranja (autor: Darko Foketić, Hrvatska)
23. Mađarska ravnica - Moj doprinos solarnom pleksusu Europe impuls je ženskom polju sila (autorica: Marina Butorac, Hrvatska)
24. Zagreb - Moj doprinos solarnom pleksusu Europe sposobnost je uravnoteženja suprotnosti (autor: Drago Muvrin, Hrvatska)
25. Ljubljana - Moj doprinos solarnom pleksusu Europe snaga je ljubavi izvan granica koje dijele (autorica: Jana Baraga, Slovenija)
26. Venecija - Moj doprinos solarnom pleksusu Europe znanje je kako izgraditi civilizaciju mira (autor: Marko Pogačnik, Slovenija)
27. Milano - Moj doprinos solarnom pleksusu Europe sjećanje je na izvor svih početaka (autorica: Mirjana Župan, Hrvatska)
28. Bern - Moj doprinos solarnom pleksusu Europe sposobnost je nadilaženja površinskog uma kroz svjetlost intuicije (autorica: Biserka Šavora, Hrvatska)
29. Seeland - Moj doprinos solarnom pleksusu Europe sposobnost je posredovanja između vanjskog i unutarnjeg kozmosa (autorica: Ružica Smrček, Hrvatska)
30. Strassbourg - Moj doprinos solarnom pleksusu Europe sposobnost je da se svakodnevni život usidri u kraljevstvu duše (autorica: Višnja Vrtenar, Hrvatska)
31. Schwarzwald - Moj je doprinos solarnom pleksusu Europe snaga uzemljenja (autorica: Živa Baraga, Slovenija)



Informativna ploča. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Odlomljeni kozmogram. Snimio: Vanja



Transformacija nekih negativnih uzoraka:

32. Raščiniti obrazac željezne zavjese koji je dijelio Središnju Europu nakon Drugog svjetskog rata (autorica: Brigita Milovac, Hrvatska)
33. Raščiniti obrazac straha i mržnje koji su različite autarhične vladavine prošlog stoljeća projicirale na Središnju Europu (autorica: Marion Briggs, Velika Britanija)
34. Preoblikovanje obrasca agresivnosti koji je vodio nacije Središnje Europe u rat jednih protiv drugih u psoljednja dva svjetska rata (autor: Marko Pogačnik, Slovenija)

Povezivanje s pozitivnim kretanjima:

35. Veza s litopunkturnim krugom u Tameri u Portugalu (autor. Peter Frank, Njemačka)
36. Veza s ritmom Save (autorica: Živa Baraga, Slovenija)
37. Proces rađanja novog prostora stvarnosti (autor: Peter Frank, Njemačka)

-----------------------


Na kraju, želio bih podijeliti sa vama ne osobito poznat detalj da se 200-tinjak metara od Solarnog pleksusa nalazi još jedan kamen koji je vrlo vjerojatno bio rezerva - nalazi se nedaleko ulaza na Otok hrvatske mladeži, u kutu parkirališta. Društvo mu pravi samo kanta za smeće.



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja



Nekoliko zanimljivih linkova:

- blog "Prikriveni simboli grada"

Oznake: solarni pleksus, Marko Pogačnik, Jarun, ezoterija


- 06:20 - Komentari (6) - Isprintaj - #

18.03.2014., utorak

Zvuci ranog proljeća

Drage i dragi moji, vjerujem da uživate u ovim toplim danima jednako kao i ja, proljeće je snažno zakucalo na naša vrata!

Trenutno istovremeno pripremam desetak tekstova za raznorazne strane, za blog, za "Mapiranje Trešnjevke", za portal "Pogledaj.to", balansiram u toj igri prikupljanja podataka, uobličavanja tekstova, traženja pravih fotki .... i jedva čekam da ih, sređene i "uokvirene", pustim u život. No, ne daju se, stalno nailaze novi zanimljivi detalji, ideje za još bolje fotke, svježi prilozi ...

... a u potrazi za tim prilozima posljednjih su me dana okružili razni tipično proljetni zvuci!

Jučer sam, prolazeći pored betonske "školjke" nesuđenog trgovačkog centra "E.Leclerc" pored Španskog, bio iznenađen glasnoćom žabljeg kreketa iz kruga tog centra - žabe su očito našle neku baru koja ih je privukla i sad kreketom oglašavaju postojanje te njihove "slobodne žablje republike"! wink

S druge strane, jutros sam vozeći se biciklom oko Jaruna zamijetio neobično pucketanje pod kotačima - vjetar je na staze nanio mnoštvo suhih sjemenki bijelih topola koje tako veselo pucketaju kad se kotačima prijeđe preko njih!

(namjerno nisam htio snimati film i tako vam dočarati te zvukove - uzmite sami bicikl i pravac Jarun! wink)



S južne strane Jarunskog jezera, jutros. Snimio: Vanja

Oznake: zvukovi, Jarun, špansko


- 11:32 - Komentari (1) - Isprintaj - #

14.03.2014., petak

Sjećate li se mini golfa?



Suvremena umjetnost usred hrastove šume – mini golf igralište u Gradu mladih. Snimio: Vanja


Sjećate li se još mini golfa?

Nekada, u zlatno doba entuzijazma našeg turizma, u 70-ima, nije bilo kampa ili turističkog naselja koje je držalo do sebe bez mini golf igrališta. Sjećam se tih igrališta, bio sam fasciniran bogatstvom oblika, činilo mi se da svako igralište ima potpuno drugačiju zbirku zapreka, cijevi, spiralnih kanala i još kojekakvih drugih sprava kojima je cilj bio spriječiti lopticu da dođe do konačne pobjede, rupe. Pa onda boje, sve je bilo tako šareno i naprosto izazivalo da se nešto radi po mini golf stazama, pa makar i bez štapa. Uzimao sam kestene, žireve, oblutke, odbačene čepove ... i gurao ih nogom ili bilo kakvim štapom do rupe.

Nakon toga sam malo-pomalo odrastao ... ali mi je pogled još uvijek zapinjao za ta igrališta. No, s vremenom, tamo negdje s početkom devedesetih i sa osamostaljenjem, su ta igrališta počela nestajati ... odnosno, boje su počele blijedjeti, više nitko nije svake 2-3 godine nanosio novi sloj boje, više nitko nije čistio napalo lišće, popravljao savinute ili odlomljene dijelove. Čini mi se kao da ljudi vjeruju da mini golf nosi neke ideološke predznake … veliki “pravi” golf se u našim krajevima doživljava kao razbibriga dokonih bogataša, dok je sa mini golfom potpuno drugačije, čini se da u duhu naših ljudi postoji neka veza te igre sa dobom socijalizma - možda ljude podsjeća na to doba zato što su ga igrali u doba socijalizma? Ili – kapitalisti su izmislili golf, a komunisti su onda kao reakciju (naravno, neuspjelu) izmislili mini golf? No, kako onda tumačiti činjenicu da se mini golf igra u cijelome svijetu i da su svjetski "prvaci" u igranju mini golfa SAD i skandinavske zemlje, a ne Rusija, Kina ili Sjeverna Koreja?

Ili je možda tajna u tome da je mini golf naprosto prespor za sadašnje generacije? Sada, kada se, čini se, cijeni jedino adrenalin napumpan do krajnosti, bilo stvaran ili onaj induciran virtualnim svijetom ekranskih igara, mini golf je zanimljiv kao i promatranje rasta trave na livadi. Ako mene pak pitate, više volim taj sporiji tempo, kad se uz igru može i pročavrljati sa suigračima, baciti pogled na svijet oko sebe, zamijetiti simpatična prolaznicu ili oslušnuti pjev ptica, protegnuti ruke i leđa ...

Da, čudno je to što se desilo sa mini golfom ...

… a osim toga što mi je bilo zanimljivo zapaziti kako djelić naše turističke i zabavne prošlosti tone u zaborav, obilazeći ova zapuštena igrališta bio sam (ponovo) fasciniran bojama svih tih sprava i prepreka, koje su, sada, nakon što su već x puta prebojavane i nakon toga y godina prepuštene vjetru, kiši i oštećenjima, poprimile nevjerojatno zanimljiv koloristički uzorak prepun flekica svih boja … pokušajte primjetiti te detalje na slijedećim fotkama!

Obzirom da se ovaj blog ipak bavi nepoznatim Zagrebom, a ne nepoznatim Porečom, Crikvenicom ili Makarskom, pogledajmo kakvo je stanje sa zagrebačkim mini golf igralištima! Ja znam za njih 6 (navodno postoji još jedno na Šalati, ali ga nisam stigao posjetiti!) i u različitim su stanjima zapuštenosti:

- Jarun I (zapad): Tu i tamo je u upotrebi, neodržavano već godinama, no zasad još uvijek u podnošljivom stanju, najviše ga upotrebljavaju djeca čiji roditelji roštiljaju u obližnjim paviljonima pa onda klinci svrate na rundu mini golfa ... naravno, ne pravog, sa štaom i lopticom, već kao i ja nekad, s kamenčićem i improviziranom palicom.



Jarun I: Tepih od topolina lišća. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Maštovita naprava, kao iz nekog SF filma! Snimio: Vanja


Kao iz knjige o geografiji, stvaranje riječnih dolina .. Snimio: Vanja


Rialto? Snimio: Vanja


Raketa svih boja. Snimio: Vanja


- Jarun II (istok): U blizini je Aquarius, ali i stolovi za stolni tenis, boćalište .... ovdje je više slučajnih prolaznika, no same staze su u sličnom stanju relativno podnošljive zanemarenosti. Moram istaći da sam fasciniran bojom koja se ljušti na svim zaprekama i otkriva po nekoliko slojeva istovremeno i cijela zapreka izgleda kao da je obojana nekom fantazmagoričnom kombinacijom boja!



Jarun II. Kao boja ZET-ovih štangi! Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Standardno iskrivljeni stalak za zapisivanje rezultata. Snimio: Vanja


Jedno od općih mjesta mini golfa – košarkaška imitacija! Snimio: Vanja


Ovdje dolazi do izražaja živopisnost boja! Snimio: Vanja


Završni koš za loptice koji sada služi kao koš (za smeće). Snimio: Vanja


Meni baš draga fotka, ali vam ne mogu reći zašto – jednostavno mi je draga. wink Snimio: Vanja


Ovaj batrljak metalne cijevi na ispucalom betonu najzornije pokazuje taj mozaik slojeva boja koji je nastao višegodišnjim (ne)održavanjem. Snimio: Vanja


Elegantan luk. Snimio: Vanja


- Grad mladih: Igralište se nalazi u hrastovoj šumi usred tog djeci namijenjenog kompleksa i, čini se, izuzetno rijetko dočeka igrače. No, staze su u solidnom stanju i zapravo im više treba metla i četka nego kist i boja. Moj favorit što se lokacije tiče, u hladu šume!



Grad mladih, u zagrljaju hrastova lišća ... Snimio: Vanja


Pregršt staza razbacanih šumom. Snimio: Vanja


- ŠRC Utrine: Igralište se nalazi u sklopu sportskog centra, okruženo zapuštenim objektom nekadašnjeg kafića, zapuštenim boćalištem i u sjeni obližnjeg objekta T-coma. No, ako ponesete dobru metlu i lopatu mogli biste ga brzo osposobiti za igru. Boja se i ovdje pomalo ljušti, no glavna prepreka igri su gomile lišća i biljke koje su narasle oko staza. I da, davno postavljene klupe su u stanju raspada. No, lokacija između crnogorice je sasvim OK, a neobičan lik ciganskih crta u čijim ustima loptica završava na kraju igre je naprosto neodoljiv!



Utrine: Detalj igrališta uz napušteni ugostiteljski objekt. Snimio: Vanja


I ovdje ima polovičnih detalja ... Snimio: Vanja


Još jedan luk, sa lijepom sačuvanom ogradicom i puno lišća. Snimio: Vanja


Niz terena obgrljenih zelenilom. Snimio: Vanja


Priroda se pobrinula za svježi zeleni tapecirung. wink Snimio: Vanja


A ovdje je i debeli lisnati tepih ... Snimio: Vanja


Pogled unazad na špalir terena. Snimio: Vanja


Pod oštrim kutem u oštrom šiblju! Snimio: Vanja


Niz lukova ispod niza lampi. Snimio: Vanja


Nesretni zarđali gutač loptica ... Snimio: Vanja


- Svetice: Ovo je nedvojbeno najstarije živuće mini golf igralište u gradu i vjerojatno najrjeđe u upotrebi (bilo koje vrste). Asketski dizajn igrališta odaje da je izgrađeno tamo negdje u 60-ima, ako ne i ranije, a okvir od trave koji je zarastao oko metalnih cijevi pokazuje neupotrebljavanost.



Igralište u ŠRC Svetice, po svemu sudeći najstarije u Zagrebu. Snimio: Vanja


Gusti sloj trave omekšava oštre metalne rubove ovog strogo funkcionalno dizajniranog igrališta. Snimio: Vanja


Na žalost, većina igrališta je u polovičnom stanju (vidi i prethodnu fotku). Snimio: Vanja


Najrobustnija od svih mini golf zapreka u gradu. wink Snimio: Vanja


- Zapruđe: Najzapuštenije igralište, usprkos blizini pred nekoliko godina uskrslog Bundeka i položaju u parku tik uz rub mnogoljudnog Zapruđa. Ovo je, uz igralište u Utrinama, nedvojbeno najpristupačnije igralište i zaista je šteta što je velika većina staza u jadnom stanju ... treba spomenuti i da je dio parka u kojem se nalazi igralište omiljeno među vlasnicima pasa tako da se čuvajte "nagazno-razmaznih mina" ako se šećete tamo.



Zapruđe: Pregled mini golf igrališta blizu Bundeka. Snimio: Vanja


Atmosfera zaborava: lišće i mahovina. Snimio: Vanja


Perfektna kamuflaža! Snimio: Vanja


Most preko lisnate rijeke. Snimio: Vanja


Teren kojeg su nagrizle rđa i grickalice. Snimio: Vanja


Kao da bježi ... Snimio: Vanja


Nakon ovog pregleda dobivam želju da uzmem metlu, lopatu, 2-3 kantice boja i kistove i krenem u gerilsku akciju uređenja igrališta. A onda nakon toga organiziram seriju Zagreb Grand prix turnira u mini golfu nakon kojih bi se svi sudionici smjestili u hlad i s pivicom ili sladoledom u ruci nastavili družiti ... jer, radije igram mini golf na pravom realnom igralištu nego neku adrenalinsku igricu za ekranom kompjutera kojeg, i zahvaljujući i ovom blogu) imam i previše pred sobom! wink


Na samome kraju, evo i par zanimljivih linkova:

- općenito o mini golfu (Wikipedija)
- zanimljiv tekst o povijesti mini golfa jednog od američkih entuzijasta
- Zgodan filmić o trikovima igre: obavezno pogledajte!
- Facebook stranica mini golf kluba Zagreb (čini se baš nije aktivna) – navodno čak postoji nekakav “indoor” teren u Šubićevoj?
- web stranica “velikog” golfa, ali i sa osvrtom na mini golf turnir

A ako vam još nije dosta mini golfa, pogledajte kraću (i nešto drukčiju) verziju ove moje priče koju sam objavio pred koji mjesec na portalu "Pogledaj.to" za koji u posljednje vrijeme napišem koji članak. wink

Oznake: mini golf, Grad mladih, Svetice, Zapruđe, Utrina, Jarun


- 15:11 - Komentari (13) - Isprintaj - #

13.02.2014., četvrtak

Dani visokih voda

Protekli kišni dani su nam ponovo navukli na vrat visoke vode i to ne samo savske (kao što je slučaj kada poplave zaprijete ne zbog kiša kod nas nego zbog topljenja snijega ili kiša u Sloveniji), nego i svih potoka u zagrebačkom zaleđu ... pogledajte kakvo je stanje bilo jutros, na Jarunu i uz potok Črnomerec!



Zaštitni znak Jaruna kao otočić. Snimio: Vanja


Mini-golf kućice u vodi "do koljena". Snimio: Vanja


Uz skejt-park. Snimio: Vanja


Ovdje nije carevala voda, već magla. Snimio: Vanja


Solarni pleksus, ovaj put bez sunca. Snimio: Vanja


Na obali maglenog i vodenog mora. Snimio: Vanja


Vodeni labirint. Snimio: Vanja


Čizme obavezne! wink Snimio: Vanja


Aqua park Jarun. Snimio: Vanja


Mostu je voda došla do grla ... a TV reporteri su mu se popeli na leđa. Snimio: Vanja


Potok Črnomerec kod Jarunske ceste - poravnat sa obalom. Snimio: Vanja

Oznake: poplava, Jarun, črnomerec, potok, trešnjevka, sava


- 14:56 - Komentari (5) - Isprintaj - #

13.11.2013., srijeda

Još malo ... pa stiglo!

Još malo, još manje od deset dana, i na vaše ekrane stiže dugo pripremana web stranica "Mapiranja Trešnjevke"!

Radi se naveliko pa se baš ne stignu pisati i postovi, no moram malo misliti i na vas - evo jedne svježe fotke sa Jaruna, tko kaže da je blato nestalo sa naših ulica! wink



Ulica Županići na Jarunu, snimljeno prije 5 dana. Snimio: Vanja

Oznake: trešnjevka, blato, Jarun, Županići


- 13:35 - Komentari (4) - Isprintaj - #

23.10.2013., srijeda

Aktualno ovog tjedna: Izložba i igra!

Dragi moji, malo sam vas zapustio posljednjih dana zbog toga što intenzivno radim na pripremanju sadržaja za web stranicu projekta "mapiranje Trešnjevke" .. otvaranje se očekuje sredinom studenoga tako da ćete uskoro moći i sami vidjeti o čemu se tu radi!

A do tada, prošećite ovaj tjedan prvi do Centra za kulturu Trešnjevka gdje vas do ovog vikenda (27.10.2013.) očekuje moja izložba "Poruke koje je p ..." (pogledajte nekoliko fotki) koja je otvorena protekle srijede u nazočnosti nekoliko desetaka gostiju, a sutra (četvrtak, 24.10.2013., 18h) dođite do tržnice Jarun gdjećemo se poigrati u sklopu druge igre projekta "Mapiranje Trešnjevke". igra traje cca pola sata i vjerujem da ćete se zabaviti!
(sastanak je na drvenom mostiću sa istočne strane tržnice!)



Izložba Vanja Radovanovića "Poruke koje je p ..." u galeriji Modulor Centra za kulturu Trešnjevka. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Ploča utisaka. wink Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: poruke, izložba, modulor, ckt, mapiranje, igra, Jarun


- 15:02 - Komentari (3) - Isprintaj - #

09.10.2013., srijeda

ISPRAVAK uz "Mapiranje Trešnjevke": Pravi datum igre na tržnici Jarun je 24.10.!

Ljudi moji, na žalost, potkrala mi se greška kod navođenja datuma najavljene igre na tržnici Jarun u sklopu projekta "Mapiranje Trešnjevke" ... pravi datum nije 14.10. kao što je stajalo u originalnom tekstu posta (sad sam već to izmijenio), već 24.10. (četvrtak).
Dakle, točna najava jest:

Nakon toga, u četvrtak, 24.10.2013., se selimo na tržnicu Jarun i igramo se ponovo sličnih igara kao onomad na Remizi u lipnju ove godine. sastanak je ponovo u 18h, ovaj puta kod drvenog mostića uz taksi stajalište na istočnoj strani tržnice.
čnoj strani tržnice.

Oprostite na grešci (Veky, hvala ti na dojavi!) i nadam se da se vidimo već ovaj petak u 18h u parku na Trešnjevačkom placu!

Oznake: mapiranje, igra, Jarun, tržnica


- 09:23 - Komentari (3) - Isprintaj - #

24.09.2013., utorak

Pomozimo "Mapiranju Trešnjevke"!

Drage i dragi moji, već znate da sam se dosta angažirao na projektu "Mapiranje Trešnjevke", projektu koji svima vama i nama želi staviti na raspolaganje čim je više moguće detalja o životu Trešnjevke jučer, danas pa čak i sutra. Trenutno se radi na izradi web stranice koja bi se predvidivo trebala pojaviti u javnosti početkom studenog i na kojoj ćete moći naći poveću količinu informacija (tekstualnih i slikovnih) o Trešnjevci, a ideja je da se stranica nakon svoga izlaska u javnost i nadalje obogaćuje, ne samo snagom i djelom nas koji smo projekt pokrenuli, već i snagom i djelom i vas, stanovnika i posjetioca Trešnjevke, građana Zagreba, okolice i šire. Cilj je projekta upravo taj - aktivirati sve nas kako bi iz svojih ladica, arhiva, sjećanja izvukli fotke, priče, zgode koje bismo podijelili sa drugima i time složili trešnjevački mozaik koji bi bio dostupan svima.

Uglavnom, to je to s čime bi svi vi na ovaj ili onaj način možda mogli pomoći "Mapiranju Trešnjevke" - vašim znanjem, pričama, sjećanjima. A za početak, evo liste konkretnih pitanja na koja bih rado dobio odgovore od vas ako ih znate!

- Kada je otvoreno, a kada zatvoreno kino "Triglav"?
- Kada je radilo kino "Trešnjevka" (poznatije kao "Buhara") na početku sadašnje Vukovarske, malo iza placa?
- kada je otvoreno plivalište u Žajinoj (Daničićevoj)?
- kada je sagrađen, a kada izašao iz upotrebe teretni kolosijek Črnomerec- Prečko za tadašnju kasarnu Prečko?
- kada je sagrađena sportska dvorana "Kutija šibica"?
- kada su sagrađene zgrade u Vrbanima između Rudeške i Ulice hrvatskog sokola?
- kada je sagrađena "Nama" na Vrbanima?
- kada je otvoren "Getro" na Vrbanima, a kada McDonald's pored njega?
- kada je sagrađeno naselje Gredice (zgrade između potoka Črnomerca i Heberleove ulice)?
- kada je sagrađen podvožnjak ispod željeznice kojim Nova cesta ulazi u Savsku kod Knežije?
- kada je sagrađen kružni tok na raskršću Nove ceste, Kranjčevićeve i Žajine?
- kada je Nova cesta postala Lenjingradska,a kada joj je vraćeno originalno ime?
- kada je izgrađen atelje "Spektar" u Zorkovačkoj ulici gdje je sada fitness klub "Mo-Fit"?

Eto, za početak je pitanja više nego dovoljno - navalite!
I, naravno, puno vam hvala svima na pomoći u ime svih nas na projektu!


Za kraj, evo i najava novih akcija u sklopu projekta!

11.10.2013. (petak) - Šetnja sjeverozapadnim dijelom Trešnjevke, sastanak u 18h u parku kod Trešnjevačkog placa. Tok šetnje će biti malko drugačiji nego inače (biti će malko manje hodanja! ;o) ), a bilo bi zgodno ponijeti i koji papir i olovku!

24.10.2013. (četvrtak) - Igra na Jarunskoj tržnici (slična onoj kakvu smo već igrali na Remizi u lipnju ove godine), sastanak u 18h na drvenom mostiću kod taxi stajališta uz tržnicu (ponesite pisaljku!)

U oba slučaja će se akcije održati i u slučaju lošeg vremena - ako bude kiša za šetnju se nalazimo ispod krovića "Name" na Trešnjevačkom placu, a za igru ispod krova tržnice kod već spomenutog mostića.





Oznake: mapiranje trešnjevke, pitanja, šetnja, igra, Jarun, Trešnjevački trg


- 09:29 - Komentari (3) - Isprintaj - #

05.09.2013., četvrtak

Zagrebački vrtovi (4): Lijep vrt u predsoblju "elitnog" zagrebačkog skvota


Snimio: Vanja

Gledajući ovu fotku čovjek nikad ne bi pomislio da je snimljena usred jednog od najnapučenijih gradskih kvartova, Jaruna, zar ne?

Prije četiri godine sam u OVOM postu pisao o "elitnom" zagrebačkom skvotu na Jarunu smještenom u nekadašnjim barakama građevinskih radnika uz potok Črnomerec: No, taj zapušteni, a potencijalno vrlo vrijedni kvart može ponuditi još jednu zanimljivost - jedan od najljepših zagrebačkih kompleksa gradskih vrtova!


Jedna od napuštenih baraka. Snimio: Vanja


Vrt s trafo stanicom u pozadini. Snimio: Vanja

Između rasklopnog postrojenja na Jarunu i već spomenutog skvota stislo se u niskom udubljenju u tlu 20-tak vrtova okruženih, čime drugim nego grmljem. Sa juga se vrtovi mogu vrlo lako primijetiti ako znatiželjni posjetilac skrene pogled sa Jarunske ceste, no sa ostalih strana privatnost vrta čuva gusto grmlje koje ga odvaja od ostataka baraka.

Ljepota ovog vrta se očituje u vrlo vidljivoj brizi njegovih korisnika - ograde su održavane, staze očišćene od prekomjernog korova, smeća se može naći u minimalnim količinama ... a dodatnu draž se može naći u kontrastima koji se pružaju kud god oko pogleda: prema trafo-stanici, neboderima u Ulici Braće Domany, zapuštenoj i smećem ispunjenoj guštari oko baraka. Ovaj vrt je najbolji primjer kako se na bilo kojem zemljištu trudom i željom može urediti lijep kutak!


Pogled na sjeverozapad. Snimio: Vanja


Pogled na sjeveroistok. Snimio: Vanja


Roštilj i zaliha vode. Snimio: Vanja


Pravilno raspoređene gredice s neboderima u pozadini. Snimio: Vanja


U zaklonu grmlja. Snimio: Vanja


Uredna staza između pojedinih parcela. Snimio: Vanja

Oznake: gradski vrtovi, Jarun, skvot


- 14:58 - Komentari (3) - Isprintaj - #

08.07.2013., ponedjeljak

Dječja igrališta izvan šablone ...



Dječje igralište Pomerio, Rijeka. Snimio: Vanja


Na žalost, ovo nije prizor niti sa jednog zagrebačkog igrališta, već jednog riječkog. U blizini centra grada, tek 3-4 minute udaljeno od Korza, na početku ulice Pomerio, nalazi se ovo vjerojatno najneobičnije riječko dječje igralište. Izgrađeno je 2008. prema projektu Karin Schneider (javnu česmu je izvela Ivna Mavrinac), a nastalo je kroz suradnju Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i Art in general u New Yorku, u programu Eastern Europian Residency (2004.-2006.).

Lokacije je dobro izabrana - u blizini centra, tik uz prometnu cestu i uz blok ne odviše privlačnih zgrada, a opet mirno (zbog uvučenosti ispod nivoa ceste), u sjeni (sa sjeverne strane spomenutih zgrada) i atraktivnog izgleda. Neki će sigurno reći: "Eh, djeci uopće nije važan izgled!", no bit će tek djelomice u pravu, jer je to točno za malu djecu, dok ona veća itekako uživaju u raznovrsnosti koja im mogu pružiti dječja igrališta.

No, budimo iskreni, zagrebačka igrališta im ne pružaju osobito puno raznolikosti - prisjetimo se koliko ima igrališta koja su drugačija od višegodišnjih standarda, a to su za stara igrališta pokoja ljuljačka, vrtuljak, penjalice, tobogan i tu i tamo, sada tek vrlo rijetko, poneki pješčanik. S druge strane, nova igrališta imaju i klackalice, one čuvene tornjeve za pentranje sa toboganom, ali nemaju pješčanike. Na žalost, igrališta su, i stara i nova, šablonski napravljena i velika većina sliči jedna drugima kao jaje jajetu. Iako, naravno, ne poznajem sva gradska dječja igrališta, više od desetljeća posjećivanja igrališta sa mojom djecom me posve sigurno čini kvalificiranim za ovakve procjene, pogotovo što na svakom putovanju vidim sa kakvim se oduševljenjem moja djeca bacaju na različita igrališta drugih zemalja (vidi OVDJE moj post otprije tri godine!).

Pokušajmo nabrojati zagrebačka igrališta koja se razlikuju od gradskog standarda!

- igrališta na Bundeku (igralište južno od jezera je jedino pravo gradsko igralište za stariju djecu!)
- igrališta na Jarunu (južno te istočno, pore Aquariusa)
- igralište kod Boćarskog doma (prvo nove vrste u Zagrebu!)
- igralište u Maksimiru
- igralište kod "Raketa" (Zeleni trg) - jedan od posljednjih metalnih "vlakića" u gradu te najveći preživjeli pješčanik
- igralište na Trešnjevci (Vitezićeva/Lošinjska) - metalne sprave nove generacije

Da li sam zaboravio koje?
(ne poznajem tako dobro igrališta u istočnom dijelu grada - javite mi ako se tamo nalazi poneko!)

Šteta što nema više takvih iznimaka ... pogledajte sad još nekoliko fotki iz Rijeke!



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: Dječja igrališta, rijeka, Bundek, Jarun, Boćarski dom, tobogan, pješčanik


- 16:03 - Komentari (17) - Isprintaj - #

10.06.2013., ponedjeljak

Mapiranje Trešnjevke: Trešnjevački jug - između grada i Save

Prošlog četvrtka, 06.06.2013., prošetali smo se, grupica od 24 šetača i ja, južnom Trešnjevkom, provrludali smo prostorom između Knežije i Vrbana znanim i neznanim stazama i popričali o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti tih kvartova. Jaki pljusak koji je oprao grad neposredno prije šetnje nije obeshrabrio šetače, no bilo je nešto mokrih nogu nakon livadnih staza ... wink

Općenito o povijesti Trešnjevke sam vam već pisao nakon prve šetnje (Rudeš itd) tako da ću vas ovaj put samo podsjetiti na neke od važnijih datuma iz povijesti južnog dijela Trešnjevke:


1783. - spominju se sela Hervati, Ilašići i Bankovići istočno od potoka Črnomerca i Lublenica, Jarun i Prečko zapadno od njega

1853. - spominju se sela Horvati, Ilijašići i Bankovići na istoku prostora sadašnje Trešnjevke te Ljubljanica i Govenka zapadno

1857. - prvi zapisi o savskom kupalištu na području trešnjevke

1897. - sagrađena osnovna škola Horvati (kasnije "Braća Ribar")

1925. - sagrađen "filmski grad" u Horvaćanskoj po ideji Franje Ledića

1929. - sagrađen salezijanski đački dom na Knežiji

1939. - otvorena osnovna škola Matije Gupca na Knežiji (tokom 2. svjetskog rata je služila kao spremište i bolnica za njemačke vojnike)

1948. - završena crkva na Knežiji (projekt: Zlatko Požgaj, Juraj Denzler) koja je započeta s gradnjom 1942.

kraj 60-tih: - sagrađena naselja Knežija i Srednjaci

1965. - otvorena osnovna škola Prečko

1969. - otvorena škola na Jarunu, danas Osnovna škola Ivana Meštrovića.

1971. - otvorena osnovna škola Josipa Račića

1974. - otvorena osnovna škola Nikole Tesle u Prečkom

1979. - stavljen kamen temeljac za izgradnju novog naselja Jarun

1983. - dovršene prve zgrade naselja Vrbani koje je dobilo ime po obitelji Vrban koji su se doselili krajem 19. st. na područje sadašnjeg naselja Vrbani III i duže vrijeme bili jedini stanovnici tog kraja

1985. - Sagrađena produžena Horvaćanska cesta kojom je provozio i tramvaj (do 2000. do Jaruna, nakon toga do Prečkog)

1987. - za potrebe Univerzijade sagrađen novi bazen na Savi, obnovljen studentski dom, dovršen projekt Jaruna

kraj 80-tih: - sagrađeno naselje Gredice

1996. - otvorena tržnica Jarun

2003. - započeto s gradnjom naselje Vrbani III

2005. - postavljen skulpture Otac Zemlja i Majka Zemlja u Rujanskoj ulici na Vrbanima

A mi smo te večeri učinili slijedeće:

- sastali smo se u 19h ispred Osnovne škole Horvati, najstarija škole južne Trešnjevke, uočili staru ogradu koja je nekad priječila đake da istrčavaju na ulicu
- prošetali se kroz ostatke "filmskog grada" Ocean filma u Horvaćanskoj i iznenadili lokalne alkiće na večernjoj siesti
- konstatirali nestajanje zadnjeg traga ulice Kalinovica na njenom nekadašnjem južnom dijelu, kod Ujevićeve
- pričali o tome kada je sagrađen Studentski dom "Stjepan Radić"
- tražili tragove Savskog kupališta i "Babinjaka"
- uočili još živuću "retro" natpisnu ploču Sportskog parka Mladost
- pronašli ogradu nekadašnjeg starog plivačkog bazena na Savi
- raspravljali o strujanju vode na području Jaruna i pitali se čemu služi neobična betonska rampa na nasipu potoka Vrapčaka pored taložnice
- slušali kreketanje žaba u potoku Črnomercu
- uočili gdje nestaju trasirke sa zagrebačkih cesta
- prošli kroz iznimno uredan kompleks vrtova uz rasklopno postrojenje Jarun
- naučili kako se na romskom broji do 20 wink
- pogledali najelitniji zagrebački skvot
- prisjetili se stare mitnice i stare staze popločane betonskim kockama uz zgrade u Ulici Braće Domany koje su sagrađene 1981. (je li tako?) te gostionica koje su nekad bile strateški raspoređene uz mostove ("Dva potočića" uz most preko Vrapčaka na mjestu današnje ulice Hrgovići te druga gostionica kod prelaska Horvaćanske preko potoka Črnomerca)
- pozdravili Gonza kojeg su na "željeznom Franceku" u Predovečkoj nafarbali dečki i cure iz "Pimp My Pump" grupe
- prisjetili se stare slastičarnice, mesnice i pošte iz Gajevog naselja
- zapitali se zašto je natpisna ploča Daruvarske ulice veća od standarda
- uočili lijepu ogradu sa paukom u Koprivničkoj i drvenu kućicu u dvorištu druge kuće u istoj ulici
- raspravljali o tome gdje je zapravo osnovan HDZ, da li u baraci u Savskoj ili gostionici uz igralište NK "Jarun"
- pogledali kuću u kojoj je nekad bio najstariji dućan na Jarunu i zamislili kako je nekad izgledala Peščanska ulica koja je išla trasom današnje Našičke
- pričali o povijesti Kružne ulice, crkvi i samoposluzi koju je nekad držala "Slavija"
- prošli sa stražnje strane "Plešivičke kleti"
- tražili Oca i Majku Zemlju
- pregledali neobične graffite u prolazi na Vrbanima ....

A tu je i niz pratećih fotki, zahvaljujem Mladenu i VT-u na fotkanju!

 photo Ruta-velika_zpse68546c1.jpg
Trasa šetnje - snimio i na kartu aplicirao: Mladen

 photo 2013-06-06_001_zps69813c20.jpg
Polazište. Snimio: Mladen


 photo 2013-06-06_003_zpsc79047c7.jpg
Gledamo kartu iz 1901. Snimio: Mladen

 photo 2013-06-06_006_zps37ac4862.jpg
U carstvu Ocean filma. Snimio: Mladen

ostatak ostataka kalinovice photo 44dokazdaseovosmatrakalinovicom-alitablanijesluzbenaR_zps68de09fb.jpg
Nekad bilo sad nestalo (iz arhive VT-a)

duga nad sumracnim gradom photo 9duganadsumracnimgradomR_zps2c721724.jpg
Duga nas je počastila svojim prisustvom. Snimio: VT

 photo 2013-06-06_020_zpsb58dfdbd.jpg
Sportski park Mladost, natpis koji tu stoji valjda od izgradnje. Snimio: Mladen

 photo 2013-06-06_025_zps0d3e4d9e.jpg
Pitali smo se čemu služi ta ramp? Možda kamionima kad buldožeri vade mulj iz taložnice?

 photo 2013-06-06_026_zpsd48cf233.jpg
Nekoliko riječi o kupalištu ... Snimio: Mladen

 photo 2013-06-06_028_zps62d637d4.jpg
Nasip nakon kiše .. Snimio: Mladen

 photo 2013-06-06_030_zps461d7502.jpg
Uz čašicu razgovora ... Snimio: Mladen

setnja prema magli, ali nisu guske photo 12setnjapremamaglialinisuguskeR_zpsfd7431d2.jpg
Uz potok. Snimio: VT

 photo 2013-06-06_033_zpsdf258b23.jpg
Mokrih nogu uz potok Črnomerec .. Snimio: Mladen

 photo 2013-06-06_041_zpsa9f80e59.jpg
Jarunska vrtna kolonija. Snimio: Mladen

 photo 2013-06-06_042_zps93dadb3f.jpg
U sjeni trafostanice. Snimio: Mladen

 photo 2013-06-06_045_zpsc8215e8a.jpg
Najelitniji zagrebački skvot. Snimio: Mladen

 photo 2013-06-06_048_zpsb2c08136.jpg
Gonzo by PimpMyPump. Snimio: Mladen

 photo 2013-06-06_049_zps6ba00ab1.jpg
Daruvarska s velikom pločom. Snimio: Mladen

 photo 2013-06-06_055_zpscdbeb0ea.jpg
Živopisni prolaz na Vrbanima. Snimio: Mladen

Oznake: mapiranje, trešnjevka, knežija, Jarun, vrbani, vrt


- 15:14 - Komentari (7) - Isprintaj - #

22.05.2013., srijeda

Susret funkcije i kreacije


Jarun. Snimio: Vanja

Oznake: Jarun, fotka


- 12:01 - Komentari (3) - Isprintaj - #

06.11.2012., utorak

8000 prema 8

Današnje jutro na Jarunu ...



U 08:21, Jarunsko jezero. Snimio: Vanja


U 08:26, ulica Gredice. Snimio: Vanja

Oznake: Jarun


- 12:35 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< ožujak, 2024  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ožujak 2024 (6)
Veljača 2024 (6)
Siječanj 2024 (5)
Prosinac 2023 (2)
Studeni 2023 (7)
Listopad 2023 (5)
Rujan 2023 (2)
Kolovoz 2023 (6)
Srpanj 2023 (8)
Lipanj 2023 (11)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (5)
Veljača 2023 (6)
Siječanj 2023 (3)
Prosinac 2022 (7)
Studeni 2022 (8)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (2)
Kolovoz 2022 (3)
Srpanj 2022 (14)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Travanj 2022 (11)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (6)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (3)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (8)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (10)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (6)
Srpanj 2020 (3)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (9)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (9)
Prosinac 2019 (4)

Tema bloga:

Linkovi