Nepoznati Zagreb

22.03.2017., srijeda

Šljunčane dine Jaruna

Uz Ulicu Hrvatskoga sokola, na dijelu od Horvaćanske pa do Jaruna, sa zapadne strane ulice se proteže niz "divljih vrtova", kao i uvijek nesigurne budućnosti .. no, preživjeli su ipak sve pokušaje istjerivanja proteklih godina kada su neki od njih (uglavnom na rubnim položajima) sravnjeni sa zemljom. Ovo im pak proljeće donosi novu opasnost, šljunčane dine koje su se nadvile nad vrtove sa zapadne strane, od Vrbana. Čini se kao da se planira neka izgradnja, bilo na njihovim pozicijama, bilo negdje drugdje u blizini. Znate li što o tome?



Ulica Hrvatskog sokola. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: vrt, gradski vrtovi, Jarun, trešnjevka, Ulica Hrvatskog sokola, vrbani


- 08:44 - Komentari (1) - Isprintaj - #

09.03.2017., četvrtak

Trnjansko vrtno carstvo: Od HRT-a do Kockice



Izgubljen u zelenilu Trnja ... Snimio: Vanja


Današnja administrativna nužda (posjet Gruntovnici), ali i prijepodnevno sunce dovabili su me na područje južnog Trnja i kad sam već bio kod Mosta Slobode rekoh, ajd da malo zavirim u splet uličica koje su se natiskale između prilaza Mostu slobode, HRT-a i Močvare ... a sve sa mišlju da sada kada vegetacija još nije krenula prođem kroz niz vrtova koji su popunili prostor između savskog nasipa i onog pješačkog asfaltnog puta koji se južno od HRT-a nastavlja na Prisavlje. Znao sam da se tamo nalazi prilično velika "zelena površina", ali još nikad nisam prošao kroz nju ... sve do danas.

I, isplatilo se!

Naime, uzduž cijelog tog zelenog pojasa prolazi zanimljiva staza koja počinje završetkom jednog od slijepih odvojaka Trnjanske struge tik iza Močvare, a završava kod "Kockice" izlaskom na pločnik Prisavlja. Ima tamo svašta - od lijepo uređenih vrtova sa zanimljivim vrtnim kućicama (u manjini) pa sve do posve zapuštenih i u šikaru zaraslih parcela (prilično velik broj) uz sve moguće varijante vrtova između te dvije krajnosti. A ono što mi je posebno bilo zanimljivo je to što se kao kulise svih tih vrtnih prizora pojavljuju eminentne zgrade tog dijela Trnja: HRT, Kockica, zgrada Hypobanke ... kako je malo potrebno da se iz ekstrasuvremen arhitekture dođe u seoski ambijent!

Neću sad duljiti sa pričom već ću vam fotkama dočarati ugođaj sunčanog prijepodneva u trnjanskom vrtnom carstvu!



Ulazak u vrtno carstvo sa istočne strane, od Močvare. Zaobiđite znak i nastavite stazicom iza njega. Snimio: Vanja


Jedan od većih vrtova. Snimio: Vanja


Selo i grad, u pozadini Hypo centar ... Snimio: Vanja


Pogled na drugu stranu, sa Kockicom u pozadini ... Snimio: Vanja


Obzirom na vrlo centralnu lokaciju svi održavani vrtovi su jako dobro ograđeni - gustim grmljem, paletama, starim limovima ... a ovaj ovdje čak i novom bodljikavom žicom! Snimio: Vanja


Ruševna bajta tek stotinjak metara od zgrade HRT-a ... Snimio: Vanja


Staza je ovdje još vrlo široka ... Snimio: Vanja


Drveni kolaž. Snimio: Vanja


Mali zeleni "trgić" sa ostacima pumpe ... i pogledom na HRT. Snimio: Vanja


Vrt je već spreman za sadnju i sijanje. Snimio: Vanja


Put se nastavlja prema zapadu uz djelomice obnovljen plot. Snimio: Vanja


Evo i najave tkoznakojeg Božićnog sajma ... wink Snimio: Vanja


Pogled unazad. Snimio: Vanja


HRT kroz gusto granje vrtne ograde. Snimio: Vanja


Stazica postaje sve uža! Snimio: Vanja


Jedan od uzornijih vrtova ... Snimio: Vanja


Idilično. Snimio: Vanja


Krš svega i svačega uz jednu posve neurednu parcelu ... Snimio: Vanja


Od ovoga teško može neurednije ... Snimio: Vanja


Izlazak u civiliziaciju, na Prisavlje neposredno iz Kockice. Snimio: Vanja


Ovako izgleda ulaz na stazu sa zapada (moj bicikl se ipak tamo obično ne nalazi wink). Snimio: Vanja

Oznake: trnje, vrt, HRT, kockica, gradski vrtovi


- 17:21 - Komentari (9) - Isprintaj - #

24.09.2015., četvrtak

Vrtovi našega grada - zbornik tekstova

Vi već znate da me je problematika gradskih vrtova uvijek zanimala ... Listajući po starim postovima u 15-tak sam minuta pronašao niz postova na tu temu, a to još nije sve ... evo desetak linkova tek toliko, za podsjećanje! wink

Džungla na Klaki

Vrt usred stambene džungle

Pod policijskom paskom

Lijep vrt u "predsoblju" elitnog zagrebačkog skvota

U vrtnome carstvu Dubrave

Lakun - s njim je sve počelo

Nestajanje jednog vrta

Otvoren je zajednički vrt Eko ekipe Prečko!

Umjetnost između grada i prirode

Kad se građanske ruke slože, do zajedničkih se vrtova doći može

Vrata okruga Vukomerec

A vezano uz gradske vrtove - danas navečer (četvrtak, 24.09.2015., 20h) održat će se u Kulturno informativnom centru (KIC-u), Preradovićeva ulica, predstavljanje e-knjige "Vrtovi našeg grada - studije i zapisi o praksama urbanog vrtlarenja" na kojoj je radila grupa autora pod paskom urednica Tihane Rubić i Valentine Gulin Zrnić. I ja sam dodao ponešto toj knjizi, izborom iz mojih tekstova na blogu te zapisima o stvaranju i životu zajedničkog vrta Eko Ekipe Prečko u kojem sudjelujem od gotovo samog nastanka i vjerujem da će večerašnja promocija biti zanimljiv susret ljudi koji imaju ponešto za reći o temi gradskih vrtova ... stoga ću i ja svratiti, a bit će mi drago ako tamo vidim i ponekog od vas! wink



Najavni letak promocije.

Oznake: gradski vrtovi, zbornik, Tihana Rubić, Valentina Gulin Zrnić, promocija


- 09:17 - Komentari (2) - Isprintaj - #

15.01.2015., četvrtak

Mikrokozmosi Vrbana: Vrtna zelena rupa

Uz nizove zgrada koji dominiraju Vrbanima II (pogotovo uz glavne obodne prometnice, Rudešku i Horvaćansku cestu) te preostale pojedinačne razasute kućice koje se uglavnom nalaze u sjeverozapadnome kutu naselja i o dvije od njih sam pisao u protekla dva posta, u naselju su primjetne brojne neuređene zelene površine. Do prije koju godinu su one bile potpuno neuređene, zarasle u grmlje i često posute smećem, no akcije Zrinjevca su ih u međuvremenu pretvorile u poluparkovne površine, sa autohtonim drvećem koje je preživjelo izgradnju naselja, ali i pokošenom travom. Očito je da se tu čekaju daljnje akcije, bilo izgradnje (vjerojatno javnih ustanova - npr vrtića?), bilo uređenja pravog parka.

No, jedan se mali zeleni komadić Vrbana opire uređenju i još uvijek predstavlja komadić divljine, posve okrugao i nalik poznatome galskome selu iz stripova o Asterixu!



Zeleni otok uz potok Vrapčak. Snimio: Vanja


U doba zelenila taj se zeleni vrtni krug doima poput posve neprobojnog univerzuma zaraslog u bodljikavo grmlje, no sada, u zimskom periodu, kada i najgušće zelene površine postaju "providne", otkriva se prava priroda tog neobičnog kruga. U njemu se nalazi šest malih vrtova u različitim fazama života. Jedan od njih je posve neodržavan već duži niz godina i zarastao je u mlado drveće. Još jedan je, čini se, netaknut bar 2-3 godine i zarastao je u grmlje i visoku travu. U tri vrta se, tako bar izgleda, zalazi vrlo rijetko: staze djeluju zapušteno, duge grane grmlja sugeriraju da ih već dugo nitko nije obrezivao ... I, na kraju se u jugoistočnom dijelu te zelene "anomalije" nalazi i jedan vrt koji očito i dalje živi: vidljivo je da se put koristi, a u njemu je i malena baraka.

Ono što mi je osobito simpatično kod tog vrta je to što on ima i svoj paralelni život koji se odvija na njegovoj vanjskoj strani: na jednome stablu je postavljena nova kućica za ptice, dok je ispod jednog drveta maleni vrtić ograđen šljunkom, očito složen dječjim rukama.



Jedan od poluuređenih vrtova iza pojasa gustog grmlja. Snimio: Vanja


Vrata kroz koja se, čini se, već dugo nije prošlo. Snimio: Vanja


Ulaz kroz koji se ponekad prolazi. Snimio: Vanja


Baraka u uređenom vrtu. Snimio: Vanja


Kućica za ptice s vanjske strane vrta. Snimio: Vanja


Maslačak ograđen oblutcima. Snimio: Vanja


Kod ovakvih vrtova usred urbanih cjelina često se dešava da su zarasli grmljem i namjerno prepušteni "neurednom" izgledu, vjerojatno kako bi na taj način bili odbijeni vandali i mogući kradljivci povrća i voća (vrlo slično izgledaju i vrtovi sa druge strane Vrapčaka, zatim vrtovi na Klaki, vidi OVDJE, vrtovi kod okretišta autobusa u Španskom, vidi OVDJE), dok veće vrtne cjeline, koje se obično nalaze na rubovima grada, pokazuju samosvjesnije lice i obično su bolje uređene (vidi npr OVDJE).

Jako me zanima koliko će dugo ova divlja oaza još uvijek biti na životu, i zbog toga što predstavlja dobrodošlo osvježenje na slobodnoj površini između potoka Vrapčaka, naselja i Zagrebačke avenije, a i zbog toga što ona očito nekim ljudima nešto predstavlja, nešto više od komadića zemlje prekrivenog običnom travom.



Pogled na zeleni krug sa jugoistoka, sa šetališta uz potok Vrapčak. Snimio: Vanja

Oznake: gradski vrtovi, vrbani, vrt, oaza, Vrapčak


- 06:06 - Komentari (2) - Isprintaj - #

27.12.2014., subota

Zagrebački vrtovi (7): Nestajanje jednog vrta



Ostaci nekadašnjeg vrta koji nestaju pred napredovanjem grada ... Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Proces nastajanja "divljih" gradskih vrtova obično dugo traje ... najhrabriji se odluče zauzeti komad neiskorištenoga zemljišta, a zatim, malo pomalo, slijede drugi ... i tako, nakon podužeg razdoblja koje se često mjeri godinama, nekad čak i desetljećima, nastaje "divlji" gradski vrt, najčešće na gradskom rubu ili pak na nekoj neiskorištenoj parceli.

No, za razliku od rađanja, nestajanje takvih vrtova je najčešće kratko i bolno ... bolno po njihove vlasnike koji moraju gledati kako njihovi vrtovi nestaju pod bagerima građevinskih strojeva, jer vrtovi obično nestaju kada se na njihovom terenu krene u gradnju neke nove ceste ili drugog objekta.

Upravo je takva sudba snašla i jedan od divljih vrtova u Prečkom, onaj koji se nalazi južno od bivšeg plinospremišta odnosno zapadno od crkve. Ne znamo čije je to zemljište niti što će na njemu nastati, no prije tri tjedna su iznenada na cijelom terenu (koji sadržava 30-tak vrtova u različitim fazama uređenosti) posiječena sva stabla, a zatim se krenulo sa sječom grmlja. Ove su fotke snimljene prije nekoliko dana i veći dio vrta izgleda kao da je njime prohujao uragan.

Nedavno je do našeg vrta Eko Ekipe Prečko došao jedan od vlasnika vrtova noseći u rukama dvije mlade trešnje koje je iskopao iz svog porušenog vrta. Poklonio nam ih je uz riječi da je nakon toliko godina prestar da ponovo počinje sa nekim novim vrtom ... tužne riječi.



Veći dio vrta je sravnjen sa zemljom. Snimio: Vanja


Pustoš pored novih zgrada Jarnovićeve ulice ... Snimio: Vanja


Kućica, nekad u središtu zelene oaze, a sada usred kaosa. Snimio: Vanja


Staza koja više ne vodi nigdje ... Snimio: Vanja


Pogled u smjeru Save. Snimio: Vanja


Vrtna garnitura koja neće dočekati slijedeće ljeto. Snimio: Vanja


Pokušavam sagledati ovu situaciju sa svih strana ... obzirom da su ti vrtovi ilegalni teško je doći do imena vlasnika i obavijestiti ih o početku radova i skorom nestajanju njihovih vrtova. No vjerujem da bi već nekoliko obavijesti postavljenih na glavnim stazama vrta bar donekle pripremilo vlasnike na ono što će se desiti, na selidbu stvari i gubitak koji im sigurno neće biti lak. Ovako je sve krenulo kao grom iz vedra neba.

Što vi mislite?

Zaista me zanima što će iznići na toj parceli i da li će to nešto obuhvatiti i teren bivšeg plinospremišta!



Snimio: Vanja


Bizarna slika ovog dijela vrta, sve je kao netaknuto osim starijih stabala koja su zalegla ... Snimio: Vanja


Ovaj dio vrta još nije došao na red ... Snimio: Vanja

Oznake: gradski vrtovi, preko, trešnjevka, vrt, priroda


- 07:20 - Komentari (10) - Isprintaj - #

01.10.2013., utorak

Zagrebački vrtovi (5): U vrtnome carstvu Dubrave

Nakon vrtova svih oblika i veličina došlo je vrijeme i za posjet vjerojatno najvećem i najraznolikijem kompleksu urbanih vrtova grada – vrtovima uz potoke Trnavu i Rijeku u sjeveroistočnoj Dubravi!



Ljubičastom je bojom označeno područje vrtova opisano u ovom postu.


Jedan od najljepših dijelova staze uz potok – lijepi i uredni vrtovi s obje strane potoka! Snimio: Vanja


U tom području grada urbanizacija se više ili manje zaustavila baš pred tim potocima – s njihove južne trane se nalaze velika naselja stambenih zgrada izgrađena od 60-tih godina (Studentski grad) preko 70-tih (Trnovčica, Dubec) sve do 90-tih (Poljanice), a sa sjeverne strane su polja i ledine koja sežu do prvih obronaka Medvednice i nekadašnjih zaseoka i sada prigradskih naselja kao što su Branovec i Novoselec ... odnosno, kako to izgleda mojim očima, očima stanovnika Prečkog: sve što postoji na jugozapadu (ledine i polja oko Prečkog) postoji i na sjeveroistoku (ledine i polja iza Studentskog grada i Trnovčice) s tom razlikom što se na jugozapadu iza tog pojasa nalazi rijeka Sava, a ovdje brežuljci predgorja.

Naravno, takav spoj veliek koncentracije stanovnika bez vrtova s južne strane potoka sa velikim slobodnim površinama na sjeveru nije mogao rezultirati ni sa čim drugim nego velikim kompleksom vrtova. wink

Da stvar bude bolje, negdje tokom 80-tih ili 90-tih (molim one koji znaju točniji podatak da me nadopune!) je tokom regulacije potoka Trnave dobivena prilično velika slobodna površina između potoka i stambenih zgrada Studentskog grada. Potok je nekad tekao tik iza naselja, a nakon regulacije je napravljen veliki luk ... a ta površina između zgrada i potoka je sada jedan veliki vrtni grad. Dosta je tu vrtova koji su, vidi se, već dugo godina na tome mjestu – puno je stabala, voćaka, baraka i vidljivo je da su vrtovi već duže vremena u „pogonu“. Sa druge pak strane, sjeverne, se nalazi niz vrtova koji su očito nešto mlađeg porijekla – dapače, vidi se da su neki „zauzeti“ tek ove godine. Ne poznajući lokalnu situaciju teško mi je reći da li to ljudi obrađuju svoju zemlju, gradsku ili pak nečiju uzetu na korištenje, sa ili bez dozvole, no vjerojatno su sve varijante u igri.

Nešto istočnije, uz potok Rijeku koji dolazi iz Čučerja, je slično. Vidljivo je da su vrtovi nešto veći, a više je i neobrađenih površina (potencijalni vrtlari, navalite!) tako da je primjetno da je ovo područje manje „kolonizirano“. Na ovome potezu je i nešto više zapuštenih površina sa smećem što kvari inače vrlo lijep ugođaj. Kao zanimljivost, vrijedi istaći da se u blizini rasklopnog postrojenja nalazi i mala kozarska farma koju izgleda drže romi.

Još dalje, prema Brestju, je situacija slična – vrtovi se nastavljaju, iako puno više sa južne negoli sa sjeverne strane. da bi primicanjem gušće naseljenom dijelu Sesveta, uz Zagrebačku ulicu, posve nestali.

Teško mi je procijeniti koliko je cijelo to vrtno područje veliko, no ne bi me čudilo kad bih čuo da se tu radi o više od čitavog kvadratnog kilometra vrtova rastegnutih uz tokova ta dva potoka!

Što se vrtova samih po sebi tiče, oni se uklapaju u uobičajenu gradsku sliku s tom razlikom što se ovi ovdje u pravilu „ne skrivaju“ od posjetilaca. Kompleks je vrlo velik i, rekao bih, podosta „samopouzdan“ i ne zahtijeva visoke ograde i neprobojno grmlje oko sebe, već i zato što se nalazi na rubu grada (fenomen primijećen i u Prečkom – što je vrt dalje od naselja, to je manje zaštićen). Jedno od glavnih pitanja vrtlarstva, zalijevanje, su neki od vrtlara riješili stavljanjem pumpi, dok drugi bilje zalijevaju vodom iz potoka: ne znam koliko je to higijenski, no nizak ljetni vodostaj potoka ne garantira miran san vrtlara. Za mog posjeta vrtu tokom srpnja (kada su i snimljene sve fotke) vode je u potoku mjestimično bilo tek centimetar ili dva.

Cijeli taj predio je najljepše posjetiti stazom uz potoke, bilo pješice, bilo biciklom (ako vas ne smeta nešto drndanja). Šetnja od Dankovečke ceste (autobusi za Čučerje i Markuševečku Trnavu) sve do Sesveta može trajati sat do dva, ovisno o količini vremena potrošenoj za zavirivanje u vrtove i vrludanje po stazicama između njih. Moje osobno mišljenje je da je južna obala zanimljivija za šetnju, no veći broj mostova i mostića (pogotovo na području Studentskog grada) omogućuje lako razgledavanje obaju strana.

Eto, uvjerite se sami kroz fotke u bogatstvo vrtova na sjeveroistoku grada! A preporučam vam i samostalnu šetnju, tako ćete moći sami odabrati koji vas aspekt vrtova najviše zanima za promatranje! wink



Početak šetnje nedaleko od Dankovečke ceste. Start nije obećavao puno zanimljivosti jer su uz potok još bile razasute kuće, a i sam miris potoka (bio je vruć ljetni dan!) nije baš oduševljavao ... Snimio: Vanja


... no, vrtni prizori su uskoro postali prevladavajući. wink Snimio: Vanja


Improvizirani stolić. Snimio: Vanja


Direktno iz učionice. Snimio: Vanja


Estetski dotjerano. Snimio: Vanja


Upečatljiva vrata i još upečatljivija poruka. Snimio: Vanja


Široki pogledi preko Trnave. Snimio: Vanja


... iako ne manjka biciklističkog prometa ... Snimio: Vanja


... a tu i tamo prođe i poneki auto (ovo je bio jedini kojeg sam sreo). Snimio: Vanja


Pravo šetalište ... Snimio: Vanja


Pastoralni motiv - crkva u Granešini u pozadini vrtova. Snimio: Vanja


U zasjedi – pazite se, čvorci! Snimio: Vanja


Jedan od mostića. Snimio: Vanja


Ovo je jedan od solidnijih ... Snimio: Vanja


Ovako neki rješavaju pitanje navodnjavanja. Snimio: Vanja


Naravno, potrebna je i „infrastruktura“. Snimio: Vanja


Parcela u pripremi – cijela obitelj je na terenu. Snimio: Vanja


Dok sjevernom obalom dominiraju noviji vrtovi ... Snimio: Vanja


... sa južne su to već bujne parcele. Snimio: Vanja


U zelenoj oazi ... Snimio: Vanja


Između zelenih zidova. Snimio: Vanja


Tamo gdje prestaju ograde. Snimio: Vanja


Zeleni tunel sa južne strane potoka. Snimio: Vanja


Čudo improviziranog graditeljstva preko potoka Trnave, između Studentskog grada i Trnovčice. Snimio: Vanja


Ovo vrijedi vidjeti i izbliza. Snimio: Vanja


Kad smo već kod improvizacija – evo i roletne ograde, često viđena motiva. Snimio: Vanja


Tko nema dovoljno roleta onda može i razmaknuto. Snimio: Vanja


Uz potok Rijeku, leđima prema Trnovčici – potok više niej ograđen već samo prokopan, staza je kvrgavija, vrtovi nešto rjeđi, pogotovo sa sjeverne strane. Snimio: Vanja


Smjenjuju se zelene i ogoljele dionice. Snimio: Vanja


Uz kuće Trnovčice – ovaj puta s visokim ogradama. Snimio: Vanja


Neki se ograđuju i improvizirano, s podlogama za madrace . .. Snimio: Vanja


Rasklopno postrojenje (trafo stanica) iza Dupca, a odmah ispred njega, u šumici – kozarski raj! Snimio: Vanja


Jedan od posljednjih mostića, kod Brestja. Snimio: Vanja


Puteljkom prema kraju šetnje ... Snimio: Vanja


Ovdje vrtovi prestaju – početak Brestja. Snimio: Vanja










Oznake: gradski vrtovi, Dubrava, rijeka, trnava


- 16:26 - Komentari (9) - Isprintaj - #

05.09.2013., četvrtak

Zagrebački vrtovi (4): Lijep vrt u predsoblju "elitnog" zagrebačkog skvota


Snimio: Vanja

Gledajući ovu fotku čovjek nikad ne bi pomislio da je snimljena usred jednog od najnapučenijih gradskih kvartova, Jaruna, zar ne?

Prije četiri godine sam u OVOM postu pisao o "elitnom" zagrebačkom skvotu na Jarunu smještenom u nekadašnjim barakama građevinskih radnika uz potok Črnomerec: No, taj zapušteni, a potencijalno vrlo vrijedni kvart može ponuditi još jednu zanimljivost - jedan od najljepših zagrebačkih kompleksa gradskih vrtova!


Jedna od napuštenih baraka. Snimio: Vanja


Vrt s trafo stanicom u pozadini. Snimio: Vanja

Između rasklopnog postrojenja na Jarunu i već spomenutog skvota stislo se u niskom udubljenju u tlu 20-tak vrtova okruženih, čime drugim nego grmljem. Sa juga se vrtovi mogu vrlo lako primijetiti ako znatiželjni posjetilac skrene pogled sa Jarunske ceste, no sa ostalih strana privatnost vrta čuva gusto grmlje koje ga odvaja od ostataka baraka.

Ljepota ovog vrta se očituje u vrlo vidljivoj brizi njegovih korisnika - ograde su održavane, staze očišćene od prekomjernog korova, smeća se može naći u minimalnim količinama ... a dodatnu draž se može naći u kontrastima koji se pružaju kud god oko pogleda: prema trafo-stanici, neboderima u Ulici Braće Domany, zapuštenoj i smećem ispunjenoj guštari oko baraka. Ovaj vrt je najbolji primjer kako se na bilo kojem zemljištu trudom i željom može urediti lijep kutak!


Pogled na sjeverozapad. Snimio: Vanja


Pogled na sjeveroistok. Snimio: Vanja


Roštilj i zaliha vode. Snimio: Vanja


Pravilno raspoređene gredice s neboderima u pozadini. Snimio: Vanja


U zaklonu grmlja. Snimio: Vanja


Uredna staza između pojedinih parcela. Snimio: Vanja

Oznake: gradski vrtovi, Jarun, skvot


- 14:58 - Komentari (3) - Isprintaj - #

16.04.2013., utorak

Kad se građanske ruke slože, do zajedničkih se vrtova doći može!



Dio okupljenih na prvom radnom danu na "gruntu" u Prečkom. Snimio: Vanja


Stiglo je proljeće i u naš grad, a to ne znači samo da je vrijeme za iznijeti stolce na gradske terase kafića već i da je vrijeme za zakoračiti na majčicu zemlju i posijati i zasaditi ponešto! A uz tu temu vezano je i pitanje zajedničkih gradskih odnosno građanskih vrtova o kojoj ste sigurno već čuli ponešto ovih dana. Naravno, uskoro će izbori pa se trenutna gradska vlast dosjetila kako se i na ovaj načim može dobiti pokoji glas, no najvažnije je da je želja za gradskim vrtovima sada dobila makar i formalnu gradsku podršku, a što se tiče one prave, podrške djelom, o tome će sigurno još biti razgovora. wink

No, kako u pravilu najbolje ideje dolaze "odozdo", iz naroda, iz građanskih inicijativa, tako je i ova krenula istim smjerom. Najeksponiranija od udruga koje se bave zajedničkim vrtovima je udruga "Parkticipacija" koja je već duže vrijeme prisutna u medijima, a razgovor sa njenim voditeljicama, Cvijetom Biščević i Gordanom Dragičević možete pročitati OVDJE.

Dakako, jedna udruga ne može iznijeti teret tog problema sama na svojim leđima, a cijela ideja se i tako temelji na lokalnim projektima pa su se onda aktivirali i građani u pojedinim gradskim dijelovima, a onaj koji mene najviše zanima, Prečko, je također "dobio" svoju ekološku zajednicu. Zahvaljujući njenim osnivačima, Nikolini i Romani, prije cca dva mjeseca je nastala neformalna grupa građana pod nazivom "Eko ekipa Prečko" kojoj se već pridružilo više desetaka stanovnika kvarta i okolice, a prošlu subotu se krenulo i sa samim radovima. Odabrana je lokacija za zajednički vrt, dio neiskorištenog i zapuštenog gradskog zemljišta u blizini osnovne škole, uz Jarnovićevu ulicu, i sa njega je tokom nekoliko sati pokupljeno smeće i granje i "grunt" je sada spreman za daljnju obradu. Osnovna ideja cijelog projekta je šira od osnivanja običnog vrta na idejama organske poljoprivrede i permakulture, zamisao je da taj zeleni kvadrat postane i okupljalište ljudi koje zanima ta vrsta aktivnosti, mjesto na kojem bi i školska i vrtićka djeca mogla upoznati osnove vrtlarstva i što im zemlja sve može pružiti.

Vrijeme će pokazati što će sve nastati iz ove inicijative koja je pokazala svoj prvi listić, no za sada je sigurno da su okupljeni donijeli sa sobom puno entuzijazma, dobre volje i želje za radom i vjerujem da će se iz te nježne i krhke biljčice razviti pravo stablo koje će povezivati stanovnike Prečkog!

A za sve vas koji se želite pridružiti, pronađite nas na fejsu odnosno javite se osnivačicama i voditeljicama, Nikolini (091 5348216) i Romani (091 5013057)!

Pogledajte na koncu nekoliko fotki snimljenih u subotu tokom čišćenja grunta, a ovdje je i lista mojih postova koji su na ovaj ili onaj način vezani uz problematiku gradskih vrtova i zelenila u gradu općenito:

- "Što spaja Zagreb, Beč i Helsinki?"

- "Jestivi grad"

- "Zelene oaze u gradskom asfaltu"

- "Ekstremni zagrebački ekosistemi"

- "Tramvajskopružni ekosistem"

- "Vrata okruga Vukomerec"

- "Brajda sa najljepšim pogledom na more"




Početni dogovor. Snimio: Vanja


Nacrt parcele. Snimio: Vanja


Krenuli su radovi ... smeća i granja nije nedostajalo. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Kratka pauza, i za ljude .... Snimio: Vanja


... i za tehniku. wink Snimio: Vanja


Susret sa susjedima ... Snimio: Vanja


... još jedan od susjeda. Snimio: Vanja


Prikupljeno smeće na kraju dana (uz dvije WC školjke, dva televizora u raspadu, nekoliko m2 starih tepiha, stare jastuke i deke, nebrojeno plastičnih vrećica sa plastičnim tanjurima i čašama nakon nekog tuluma, dosta omota od kondoma ....). Snimio i pri skupljanju pomogao: Vanja


Zanimljiv "nalaz", u njemu će rasti maćuhice u mojem haustoru! wink Snimio: Vanja

Oznake: ekoekipa Prečko, gradski vrtovi, zajednički vrtovi, priroda


- 20:47 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< ožujak, 2024  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ožujak 2024 (6)
Veljača 2024 (6)
Siječanj 2024 (5)
Prosinac 2023 (2)
Studeni 2023 (7)
Listopad 2023 (5)
Rujan 2023 (2)
Kolovoz 2023 (6)
Srpanj 2023 (8)
Lipanj 2023 (11)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (5)
Veljača 2023 (6)
Siječanj 2023 (3)
Prosinac 2022 (7)
Studeni 2022 (8)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (2)
Kolovoz 2022 (3)
Srpanj 2022 (14)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Travanj 2022 (11)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (6)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (3)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (8)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (10)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (6)
Srpanj 2020 (3)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (9)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (9)
Prosinac 2019 (4)

Tema bloga:

Linkovi