Nepoznati Zagreb

28.02.2017., utorak

Origami za početnike

Uvijek je dobra ideja uzet komad papira i nešto složiti od njega ... neki to zovu i origami. wink



Ozaljska ulica. Snimio: Vanja

Oznake: papir, izlog, origami, Ozaljska ulica, Trešenjevka


- 12:53 - Komentari (3) - Isprintaj - #

24.02.2017., petak

Proljetni sunčani valovi

Iako je danas oblačan dan, počela je pomalo i kiša, za ovu noć najavljuju čak i snijeg na Medvednici, možda čak i koju pahulju u gradu ... ner može se poreći da je proljeće u gradu!

Nakon dugih tjedana hladnoće naprosto je teško vjerovati da proljeće ipak postoji, da se iz kuće ne mora izaći u najdebljoj jakni, sa kapom, šalom i rukavicama ... teško je vjerovati da se ujutro čuje ptičji koncert sa obližnjih stabala ... teško je vjerovati da se ponovo može sjediti na klupi u parku ... da je ponovo moguće voziti bicikl bez debelih rukavica ...

... sjajno!!!

Proljetno sunce je u mogućnosti čak rastopiti metalne šipke na francuskim prozorima Knežije i njihove krute pravocrtne sjene pretvoriti u mekane valiće!



Knežija. Snimio: Vanja

Oznake: knežija, trešnjevka, prozor, Sunce, sjena


- 15:17 - Komentari (3) - Isprintaj - #

20.02.2017., ponedjeljak

Poduzetnici treće dobi

wink



Ulica grada Vukovara. Snimio: Vanja

Oznake: trešnjevka, Ulica grada vukovara, natpis, reklama


- 15:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.02.2017., nedjelja

Nike i njaci



Voltino. Snimio: Vanja

Oznake: natpis, reklama, stup, Voltino, trešnjevka


- 17:59 - Komentari (5) - Isprintaj - #

16.02.2017., četvrtak

Trešnjevka i Trnje - susjedi pred vratima Muzeja grada Zagreba



Ispred trnjanske knjižnice Ivana Gorana Kovačića. Snimio: Vanja


Već sam na više mjesta na ovome blogu spominjao zagrebački "poluprsten" kvartova koji su dolaskom željeznice u njihovu blizinu započeli svoj život kao industrijska predgrađa, a sada su vrlo zanimljivi gradski kvartovi koje karakteriziraju velika raznolikost i nebrojeni kontrasti - to su Trešnjevka, Trnje i Peščenica. Obzirom da već neko vrijeme živim i radim na Trešnjevci i da surađujem na projektu "Mapiranje Trešnjevke" onda mi je Trešnjevka od njih tri najbliža, no vrlo su mi zanimljiva i ostala dva kvarta, Trnje i Peščenica, koji istu tu prigradsku priču pričaju na posve drugačije načine.

Stjecajem okolnosti (susjedstvo sa Trešnjevkom) Trnje sam u posljednje vrijeme nešto češće posjećivao i opisivao u svojim postovima, a ove godine će to biti slučaj još i puno češće wink - naime, Muzej grada Zagreba za jesen ove godine priprema veliku izložbu upravo o ta dva kvarta, Trešnjevci i Trnju, a za suradnju je između ostaloga zamolio i Centar za kulturu Trešnjevka odnosno projekt "Mapiranje Trešnjevke". Suradnja se počela ostvariti već ovih dana, paralelno uz prve najave za jesensku izložbu koje su krenule danas i to na pomalo neuobičajen način - kroz gostujuće izložbe u knjižnicama Tin Ujević (Trešnjevka) i Ivan Goran Kovačić (Trnje). U obje su knjižnice postavljeni plakati sa reprodukcijama odabranih novinskih članaka iz novina iz 20-ih i 30-ih godina prošloga stoljeća, upravo iz doba kada su ta dva kvarta učinila svoje prve korake ka urbanizaciji, kada su krenuli na dugi put metamorfoze iz sela u grad.
(više o tim tekućim izložbama možete vidjeti i OVDJE, na web stranicama Muzeja grada Zagreba!)

Između ostaloga, pripreme za veliku izložbu najesen u MGZ-u obuhvaćaju i potragu za zanimljivim pričama i artefaktima iz povijesti ta dva kvarta .. stoga, ako imate kakvu zanimljivu staru fotografiju, novinski članak, neki dokument koji može biti lijepi detalj za sklapanje mozaika života tih kvartova kroz povijest, ili pak želite ispričati neke od priča iz svakodnevice tih kvartova javite se u Muzej grada Zagreba autoru izložbe Kristianu Strukiću, a možete i nama, u "Mapiranje Trešnjevke" ili pak direktno komentarom na ovaj post!

Eto, veselim(o) se zanimljivom putovanju kroz povijest Trnja i Trešnjevke tokom priprema za izložbu!



Hvatanje kadrova za HRT ispred knjižnice Tina Ujevića kod koje je počelo neslužbeno otvaranje. Snimio: Vanja


Eksponate vam, na žalost, zbog refleksije nisam mogao posnimiti ... morat ćete sami doći i pročitati članke, zanimljivi su! wink Snimio: Vanja


Razgovor sa autorom izložbe Kristianom Strukićem. Snimio: Vanja


Stigli smo pred knjižnicu Ivana Gorana Kovačića, izlog je okupan suncem ... Snimio: Vanja


Situacija za fotkanje je na Trnju bila bolje ... Snimio: Vanja


Trnovit život na Trnju ... Snimio: Vanja


Najava gradnje tadašnje Varaždinske (poslije Moskovske, Ulice proleterskih brigada i napokon današnje Ulice grada Vukovara). Snimio: Vanja


Još jedna medijska sesija, ovoga puta o Trnju. Snimio: Vanja

Oznake: Muzej grada Zagreba, MGZ, trešnjevka, trnje, izložba, knjižnice, mapiranje trešnjevke


- 17:34 - Komentari (4) - Isprintaj - #

13.02.2017., ponedjeljak

Trešnjevačka ulica palmi

Vjerovali ili ne, i Zagreb ima svoju ulicu palmi - i to nigdje drugdje nego u srcu Trešnjevke!

Dotična se ulica zove Druga Crikvenička ulica (II Crikvenička) i na svojih cca 100 dužinskih metara ima čak dvije palme u dvorištima ispred svojih kućica u nizu.

Priznajem, dvije palme i nisu nešto tako posebno, no ako skrenete iza ćoška, u Kraljevičku ulicu, primjetit ćete da se u jednom od dvorišta nalazi još nekoliko palmi. Pravi mali Palmengarten! wink



II Crikvenička ulica iz jednog kuta ... Snimio: Vanja


... i iz drugoga. Snimio: Vanja


A evo i pogleda iz Kraljevičke ulice u vrt iza II Crikveničke ... Snimio: Vanja

Oznake: palme, trešnjevka, II Crikvenička uklica, Kraljevička ulica


- 16:06 - Komentari (6) - Isprintaj - #

10.02.2017., petak

Ponovo zimi na posao biciklom: Winter Bike To Work Day 2017!

Možda se još netko sjeća mog lanjskog posta kojim sam povodom svjetskog Winter Bike To Work Day-a pozivao na dolazak na posao biciklom ... lani je taj dan bio petak, 13. (također veljače), a ove godine je taj specijalni dan baš danas, na petak, 10.02. Pogledajte OVDJE web stranicu svjetske organizacije (na žalost, prikaz rezultata po gradovinam se srušio zbog prevelikog prometa wink )

Usput, prije 3 dana je na službenoj listi Zagreb bio na prvome mjestu (na svijetu!) na ljestvici gradova, a Hrvatska na šestome među zemljama po broju prijavljenih sudionika!

A kako je bilo danas na putu?

Ujutro krenuh iz svog kvarta, svratih na plac ...



Tržnica Prečko, zaustavljanje po kruh i jutarnje pecivo. Snimio: Vanja


... zatim se slikah za dokumentaciju na biciklističkoj stazi na Matetićevoj-Ronjgovljejevoj ulici (koju većina zove i Horvaćanska cesta wink) ...



Snimio: Vanja


... usputna fotka ...



Ulica Hrvatskog sokola. Snimio: Vanja


... usputno sretoh još biciklista ...



Zagrebačka avenija, kod Staglišća. Snimio: Vanja


Zagrebačka avenija, kod Ilirske ulice. Snimio: Vanja


Zagrebačka avenija, kod Selske ceste. Snimio: Vanja


Zagrebačka avenija, kod Selske ceste. Snimio: Vanja


... i na kraju zavezah bicikl u krugu firme. Do ulaza u firmu sretoh 29 biciklista, a u i oko firme je bilo 67 bicikala (prebrojano prije pola sata, oko 12:30).



Snimio: Vanja


Danas me još čeka poslije posla vožnja do okolice Kvatrića na jednu večernju radionicu i potom vožnja nazad do Prečkog, sve skupa 20-25 km ... nije loše!

Oznake: bicikl, winter bike to work day, Zima, trešnjevka


- 13:05 - Komentari (4) - Isprintaj - #

09.02.2017., četvrtak

Projekcije u 4, 6 i 8 ... ili po dogovoru

Platno "open air" trešnjevačkog kina je ponovo razastrto! wink



Nova cesta. Snimio: Vanja



Oznake: kino, platno, Nova cesta, trešnjevka


- 17:30 - Komentari (2) - Isprintaj - #

08.02.2017., srijeda

Pitka voda ponovo na Jelačić placu!

Iako je još uvijek zima i hladnoća je ponovo potisnula prve daške proljeća prethodnih dana ovaj nas je vikend podsjetio da će toplina ipak jednom doći ... a tada ćemo se sigurno zaželjeti osvježiti kojim gutljajem pitke vode i u samome centru grada. Nekada je to bilo moguće: Manduševac nije uvijek bio to što je danas, ukrasna fontana, već je bio izvor pitke vode važan za okolno stanovništvo. No, sa urbanizacijom gradskog središta ta je njegova funkcije nestala - pisani izvori potvrđuju postojanje česme već u 14. stoljeću, 1641. je ona obzidana, 1852., povodom posjeta Franje Josipa I, česma je dobila poznati izgled s kandelabrom, no već krajem 19. stoljeća česma nestaje, a 1907. je uklonjen i kandelaber kao posljednji trag nekadašnjeg izvora (više o povijesti i sadašnjosti Manduševca pročitajte OVDJE, u tekstu Saše Šimprage "Manduševac treba mijenjati" objavljenom na web stranici projekta "Ars publicae")

Poznato je da u današnjem Zagrebu nije lako naći besplatnu pitku vodu: na sjevernoj strani Dolca, kod Skalinske ulice, nalazi se jedna nepraktično izvedena česma, druga, također neprikladnog dizajna, se nalazi na Cvjetnom placu, i tek ona treća, na Zrinjevcu, zaista služi svojoj svrsi .. ali ni ona, koliko god nam bila draga u svojem obličju "Željeznog Franceka" nije najlakša za upotrebu. Sve u svemu, u centru grada nije lako doći do osvježujućeg besplatnog gutljaja i po tome je Zagreb jedan od izuzetaka među evropskim gradovima - pogledajte OVDJE i OVDJE neke moje starije tekstove na ovome blogu u kojima opisujem svoja iskustva iz drugih zemalja, a OVDJE je i moj tekst iz 2011. u kojem sam zajedno sa prijateljskom ekipom načinio popis svih "Franceka" u gradu.

Zašto i Zagreb ne bi slijedio svijetle primjere drugih gradova?
(pogledajte tekst "40 česmi" OVDJE za više informacija, a na kraju teksta imate i niz linkova!)

Platforma "1postozagrad" pokrenula je upravo inicijativu tog tipa, sa ciljem da glavni zagrebački trg ponovo dobije mogućnost korištenja besplatne pitke vode i to na lokaciji Manduševca koji je stoljećima imao funkciju javne česme (više detalja vidi OVDJE). Podržavam tu akciju jer smatram da je javni pristup besplatnoj pitkoj vodi jedno od osnovnih prava, pitku vodu ne smijemo prepustiti potpunoj komercijalizaciji kao što je slučaj u posljednje vrijeme u našem gradu.



Suvremena česma sa pitkom vodom i za ljude i za životinje, postavljena pored šetališta uz rijeku Muru u Grazu. Snimio: Vanja


A za bolje razumijevanje odnosa grada Zagreba prema vodi u javnome prostoru toplo preporučam da prelistate zbirku zanimljivih tekstova na web stranici projekta "Ars publicae" Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja koji se 2016. godine u okviru temata "Voda i javni prostor" bavio pitanjem (ne)dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru Zagreba, vode kao elementa javnog prostora te općenito vode kao javnog dobra.

Oznake: voda, javni prostor, Ars publicae, Manduševac


- 06:54 - Komentari (7) - Isprintaj - #

07.02.2017., utorak

Bršljan i grad

Kad sam već kod zimzelenog skrivanja ... bršljan ne bira, stare i nove, sve prekriva bez greške. wink



Maksimir. Snimio: Vanja


Trešnjevka. Snimio: Vanja


Trešnjevka. Snimio: Vanja

Oznake: Brljan, natpis, ulica, ploča, trešnjevka, Gorjanska ulica, Veliki dol, maksimir


- 08:54 - Komentari (5) - Isprintaj - #

06.02.2017., ponedjeljak

Zimzelena mimikrija

Nekad zelena boja može poslužiti za maskiranje čak i zimi! wink



Savska cesta. Snimio: Vanja


Prozorska ulica, Knežija. Snimio: Vanja



Oznake: zeleno, mimikrija, Savska cesta, bicikl, Prozorska ulica, dječje igralište, knežija, trešnjevka


- 09:19 - Komentari (2) - Isprintaj - #

04.02.2017., subota

Gle malu kvaku poslije kiše ...

... puna je kapi pa ih njiše.



Dužice, pored Zagrebačke avenije, vrata nekadašnje automehaničarske radionice koja je lani sravnjena sa zemljom. Snimio: Vanja

Oznake: kvaka, kiša, Dužice, trešnjevka


- 14:52 - Komentari (5) - Isprintaj - #

02.02.2017., četvrtak

Rast očito nije moguće zaustaviti ...

Ovako to izgleda u prirodi ...



Medvednica, kod Tepčine Špice. Snimio: Vanja


... a ovako u društvu! wink



Tkalčićeva ulica. Snimio: Vanja

Oznake: natpis, Tkalčićeva ulica, Medvednica, putokaz


- 16:41 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< veljača, 2017 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Ožujak 2024 (6)
Veljača 2024 (6)
Siječanj 2024 (5)
Prosinac 2023 (2)
Studeni 2023 (7)
Listopad 2023 (5)
Rujan 2023 (2)
Kolovoz 2023 (6)
Srpanj 2023 (8)
Lipanj 2023 (11)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (5)
Veljača 2023 (6)
Siječanj 2023 (3)
Prosinac 2022 (7)
Studeni 2022 (8)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (2)
Kolovoz 2022 (3)
Srpanj 2022 (14)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Travanj 2022 (11)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (6)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (3)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (8)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (10)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (6)
Srpanj 2020 (3)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (9)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (9)
Prosinac 2019 (4)

Tema bloga:

Linkovi