Nepoznati Zagreb

24.03.2016., četvrtak

Mirni dani početka proljeća



Jarun. Snimio: Vanja


Iako današnji dan nije baš bio miran, smjenjivali su se sunce, oblaci, vjetar, kiša, čak smo nakratko imali i snažan pljusak (bar kod mene na Trešnjevci) prognoze za slijedeće dane najavljuju ljepše i mirnije vrijeme ... taman za praznik!

Stoga, drage i dragi moji, uživajte u slobodnim danima (nadam se da će vam biti zaista slobodni!), po mogućnosti u društvu dragih osoba, a siguran sam da ni stol neće biti prazan wink ..... a i ja odoh malo na odmor, čitamo se početkom slijedećeg tjedna!



Jarun. Snimio: Vanja

Oznake: Jarun, Uskrs, trešnjevka, mir


- 16:39 - Komentari (6) - Isprintaj - #

23.03.2016., srijeda

Čelična aleja



S južne strane Botaničkog vrta, uz kolosijeke Glavnog kolodvora. Snimio: Vanja

Oznake: željeznica, Botanički vrt, čelik, telefon


- 13:41 - Komentari (3) - Isprintaj - #

21.03.2016., ponedjeljak

Kada jaganjci i ovnovi utihnu ...

... tada cirkuske trube zasviraju. wink



Trešnjevački plac, nova reklamna kampanja za "Tele 2". Snimio: Vanja

Oznake: reklama, plakat, trešnjevka, Trešnjevački trg, Tele2


- 19:33 - Komentari (3) - Isprintaj - #

18.03.2016., petak

Početak kondicionih priprema ...

... za ljetne večeri. wink



Jarun, nedaleko "Aquariusa". Snimio: Vanja

Oznake: Jarun, jezero, trešnjevka


- 08:56 - Komentari (3) - Isprintaj - #

17.03.2016., četvrtak

Sizifov posao .. ili prvi korak do ljepšeg grada?



Sa stražnje strane sportske dvorane "Dražen Petrović" tj. Cibone. Snimio: Vanja


Kako na vas djeluje ova slika?

Kao gubljenje vremena u bitci sa nečistoćom, neurednošću, išaranošću ... našeg grada?
Ili kao briti da bar nešto, tlo, bude uredno i čisto, kao baza, začetak uređenja grada?

Znate li za ovu priču?

Bacite vaš papirić u koš za smeće, a ne negdje drugdje. A ponekad pokupite i tuđi, odbačen kud ne treba, i smjestite ga kud već treba.
Važno je početi.
I ustrajati.

Oznake: cibona, trešnjevka, čistoća, grafiti


- 16:10 - Komentari (4) - Isprintaj - #

14.03.2016., ponedjeljak

Kulisne igre

Ne tako davno iznenada je zinula velika praznina uz Zadarsku ulicu na Knežiji - oz Zadarske to čak i nije tako vidljivo, no obzirom da se ta praznina smjestila između Zadarske i Zagrebačke avenije onda svatko tko prođe po toj vjerojatno najprometnijoj zagrebačkoj cesti mora uočiti veliko "ništa" na mjestu gdje su se nekad smjestila jedna mala kućica i njoj susjedna parcela na kojoj je rasla prava šuma (te parcele će se sjetiti svi sudionici lanjske Jane's Walk šetnje po Knežiji jer smo nakratko uronili u nju tokom šetnje).

Na tom velikom ništa se sad nalazi parkiralište, vjerojatno za stanare i korisnike obližnjih zgrada, no kako bi ih poštedili suvišnog stresa vlasnici parkirališta su uz još jednu preostalu trošnu kuću podigli visoku metalnu "kulisu" ... možda samo da prikriju pogled na jadnu kuću koja se jedva drži u jednom komadu, a vjerojatnije da se osiguraju da se neki komad te kuće ne odroni na parkirane aute.

I tako sad imamo uz Zadarsku ulicu veliko "ništa" parkiralište i puno "svega" (trošnu kuću) iza paravana .... odnosno, manje svakodnevnih detalja u ime sigurnosti i estetike (hm).



Zadarska ulica, Knežija, uz Zagrebačku aveniju. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: parking, knežija, Zadarska ulica, trešnjevka


- 12:24 - Komentari (4) - Isprintaj - #

12.03.2016., subota

Ogrlica za 5


height="666" width="800" />
Ilica kod Mesničke. Snimio: Vanja

Oznake: ilica, Mesnička, reklama, 5


- 20:24 - Komentari (2) - Isprintaj - #

09.03.2016., srijeda

U posjetu kazalištu Trešnja

Ove godine nas projekt "Mapiranje Trešnjevke" ne vodi u šetnje po trešnjevačkim kvartovima (uz iznimku svibnja i Jane's Walk - o tome kad se približe ti dani!) već u posjete trešnjevačkim institucijama, više ili manje poznatima. Prošle godine smo bili u posjeti Osnovnoj školi Augusta Šenoe i tvrtci Ericsson Nikola Tesla, a ovu sezonu smo započeli sa posjetom kazalištu Trešnja. To je kazalište rođeno 1954., kada su djelatnici društva "Naša djeca" odlučili pokrenuti dječju dramsku grupu. Ubrzo zatim je grupa dobila i novo ime, Pionirsko amatersko kazalište, sa sjedištem u tadašnjem domu kulture "Maksim Gorki" koji se nalazio baš na mjestu današnje zgrade kazališta Trešnja. 1960. godine kazalište dobiva novo ime, Pionirsko kazalište Trešnjevka - centar za estetski odgoj mladih. Nakon daljnjih 10 godina kazalište se profesionalizira i pod imenom Malo kazalište Trešnjevka nastavlja svoj uspješan rad. 1986. kazalište mijenja ime u Kazalište Trešnja, a tri godine kasnije njihovo sjedište kreće u rekonstrukciju prema projektu arhitekta Andrije Mutnjakovića. Gradnja je potrajala, ponajviše zbog teških ratnih vremena, a za to vrijeme kazalište je priređivalo programe u dvorani Centra za kulturu Trešnjevka .. i, napokon, nakon 10 godina radova, 1999., nova zgrada, ovakva kakvu je danas poznajemo, kreće u svoj život, zajedno sa kazalištem, koje se od 1994. zove Gradsko kazalište Trešnja Danas je to najveće dječje kazalište u Hrvatskoj koje mjesečno u prosjeku daje 25 predstava, gostuje diljem Hrvatske te u drugim zemljama, pokreće nove programe ...



Kazalište ovih dana. Snimio: Mladen Sokele.


Plakat prve predstabe kazališta, preneseno iz monografije kazališta izdane 1999.


Kazalište 50-ih godina, preneseno iz monografije.


Kazalište tokom 70-ih godina, preneseno iz monografije.


Unutrašnjost stare zgrade kazališta, preneseno iz monografije.


Unutrašnjost kazališta 90-ih, preneseno iz monografije.


I, sastadosmo se mi, skupina ljubitelja otkrivanja Trešnjevke, nas 17, u kišno i hladno popodne ispred kazališta Trešnja u Moščeničkoj ulici gdje smo u ime projekta "Mapiranje Trešnjevke" zakazali susret sa našim domaćinima iz kazališta koji će nas provesti kroz svoj kazališni svijet slijedeći program nazvan "U kazalištu o kazalištu" koji već desetak godina školskoj djeci pokazuje drugu stranu kazališnog života. U kazališnom kafiću dočekala nas je šefica marketinga Kristijana, a ubrzo je stigla i ravnateljica Višnja Babić, inače dugogodišnja glumica tog kazališta koja je prije godinu i pol došla na njegovo čelo. Kako nam se sama predstavila, "Višnja koja radi u Trešnji, a najpoznatija je kao Dunja" (Dunja, cura Mazala Vrageca iz "Smogovaca"), u kazalištu radi još od 1986. godine i glumica je sa najdužim stažem u ansamblu. Ukratko nam je prepričala povijest kazališta sa posebnim osvrtom na doba kada su radili u CeKaTe-u čekajući dovršavanje njihove zgrade, na oduševljenje novom zgradom nakon useljenja, na program koji nudi klasična djela dječje književnosti s čim je moguće boljim produkcijskim uvjetima, na potrebu za radove na zgradi ... Između ostaloga saznali smo i da kazalište ima 56 zaposlenih (od kojih 19 glumaca), da surađuju sa mladim glumcima, pokreću dodatne programe sa ciljem privlačenja publike kao npr. "Kazalište i knjiga" u čijem sklopu se u kazalištu prezentiraju nove knjige.

A nakon uvodnog razgovora tokom kojeg smo pogledali i oba zastora, Šutejev protupožarni (koji se diže uz pištanje koje vjerojatno služi kao znak za uzbunu) te svečani Rabuzinov, došlo je vrijeme da se iz gledališta dvorane preselimo na pozornicu. Izvrtili su nas nekoliko krugova na kružnoj pozornici, pogledali kako se lebdi iznad nje, a i što sve ima iza nje, popričali smo sa inspicijenticom Leom koja nam je pokazala od čega se sve sastoji njen vrlo raznolik i vrlo stresan posao, a onda smo krenuli u obilazak drugih prostora. Bili smo u podrumu u posjetu propadalištima, ali i kolekciji keramičkih pločica koje su preostale nakon rekonstrukcije zgrade i služe kao rezerva ako se kad koja od fasadnih pločica ošteti (saznali smo i da zgrada zapravo uoopće nije proširena već je preuređena unutar postojećih gabarita). Bili smo i u scenskoj radionici i saznali ponešto o tome kako nastaje scenografija. Nakon toga slijedio je uspon do garderobe, dvorane za probu i baletne dvorane, a onda jedna od najuzbudljivijih točaka, krug iznad pozornice po galeriji na kojoj se nalez "cugovi" (nosači) sa reflektorima, scenskim priborom i svim ostalim što pomaže u dočaravanju scenske magije. Potom krenusmo u tonsku režiju gdje nam je o svjetlu i tonu na sceni ponešto ispričao kazališni majstor svjetla čiji posao spaja kreativni i tehnički pristup predstavi. Prošetali smo se i "tavanom" kazališta iznad gledališta i na kraju završismo ponovo u kafiću gdje smo sa Kristijanom još malo popričali o kazališnom životu.

Sve u svemu, bio je to vrlo zanimljiv posjet koji nam je otkrio puno sitnica iz kazališne svakodnevice, ali i puno entuzijazma s kojime kazališni radnici prilaze svom poslu očaravajući tisuće djece (i odraslih) koji dolaze na njihove predstave.

(zahvaljujem Mladenu Sokeleu i Branku Margetiću na dijeljenju svojih fotografija te Kristijani iz kazališta na posudbi monografije!)



Susret u kazališnom kafiću. Snimio: Mladen Sokele


"Odbor za doček", ravnateljica Višnja, Kristijana iz marketinga i, posve desno g. Hrgović, šef tehnike. Snimio: Vanja


Polukrug zainteresiranih ... Snimio: Mladen Sokele


Fotografije nekadašnjih glumaca u foajeu. Snimio: Mladen Sokele.


U šarenome predvorju. Snimio: Vanja


Ravnateljičina uvodna riječ. Snimio: Vanja


Šutejev zastor (uz pištanje). Snimio: Vanja


Rabuzinov zastor. Snimio: Vanja


Napokon na pozornici! Snimio: Vanja


Svijet iznad scene. Snimio: Mladen Sokele


Vrtimo se na pozornici! Snimio: Vanja


Kristijana leti! Snimio: Vanja


Još malo u razgovoru sa simpatičnom ravnateljicom. Snimio: Vanja


Inspicijentica Lea nam pokazuje tajne svog zanata. Snimio: Vanja


S druge strane zastora ... Snimio: Mladen Sokele


Ispod pozornice. Snimio: Vanja


Sve je odlično obilježeno! Snimio: Mladen Sokele


Naš vodič uz propadalište. Snimio: Vanja


Torta sa držačem za šešir. Snimio: Vanja


Skladište fasadnih pločica. Snimio: Vanja


U radionici. Snimio: Vanja


Snimio: Branko Margetić


Na ulazu u garderobu. Snimio: Vanja


Kristijana objašnjava važnost šminke u predstavi. Snimio: Vanja


Kad zasvijetli ... Snimio: Branko Margetić


Dvorana za probe. Snimio: Vanja


U baletnoj dvorani. Snimio: Vanja


Pogled na pozadinu pozornice s visine. Snimio: Vanja


Poluge za rukovanje sa "cugovima". Snimio: Vanja


Posjetioci pozorno slušaju ... Snimio: Vanja


U kutu. Snimio: Vanja


Nek se vidi dubina ... Snimio: Vanja


Put u dubine ... Snimio: Branko Margetić


Jedan od puno kazališnih pultova. Snimio: Vanja


Iznad gledališta. Snimio: Vanja


U katakombama ispod krova ... Snimio: Mladen Sokele


Snimio: Mladen Sokele


Pogled dolje kroz otvor za reflektor. Snimio: Vanja


Uvijek je dobro imati smisla za humor .. wink Snimio: Branko Margetić


U režiji svjetla i tona. Snimio: Vanja


Tonski pult u dnu gledališta. Snimio: Mladen Sokele


Foto odmor za kraj obilaska. wink Snimio: Vanja

Oznake: Kazalište Trešnja, trešnjevka, mapiranje trešnjevke


- 16:55 - Komentari (5) - Isprintaj - #

07.03.2016., ponedjeljak

Mladost pere bjelje!



Snimio: Vanja


Nekadašnja knjižara i papirnica "Mladosti" koja se nalazila na ćošku Maksimirske ceste i Šulekove ulice, posljednja koje se još dičila poznatim zelenim "zaglavljem" i ptičicama iz njihovog znaka, pretvorila se ovih dana u praonicu rublja. Ova je fotka snimljena prije cca mjesec dana, a ovih dana je taj stari natpis zamijenjen i praonica je rublja već proradila ...

Podsjetimo se s time u vezi i na ove tekstove:
tekst prvi
tekst drugi
tekst treći


Oznake: mladost, knjižare, Maksimirska, maksimir


- 16:07 - Komentari (6) - Isprintaj - #

04.03.2016., petak

Stižu proljetne boje!

Usprkos svemu, kiši, svježini, jutrošnjem snijegu u zapadnim dijelovima grada, proljetne boje ipak stižu!
Majstor proljetnih dezena proslonit će svoje lojtre uz svaku voćku i strpljivim potezima prirodnoga kista naslikati mlade pupove i cvjetiće!

Već se veselim!



Uz potok Kustošak. Snimio: Vanja

Oznake: trešnjevka, kustošak, potok, boje, proljeće, fotka


- 16:01 - Komentari (6) - Isprintaj - #

02.03.2016., srijeda

Higijena manekena

Treba dobro "posaugati" sve manekenske tjelesne otvore ... wink



Petrićeva ulica. Snimio: Vanja

Oznake: Petrićeva ulica, izlog, reklama, centar, čišćenje


- 09:35 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< ožujak, 2016 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Ožujak 2024 (6)
Veljača 2024 (6)
Siječanj 2024 (5)
Prosinac 2023 (2)
Studeni 2023 (7)
Listopad 2023 (5)
Rujan 2023 (2)
Kolovoz 2023 (6)
Srpanj 2023 (8)
Lipanj 2023 (11)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (5)
Veljača 2023 (6)
Siječanj 2023 (3)
Prosinac 2022 (7)
Studeni 2022 (8)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (2)
Kolovoz 2022 (3)
Srpanj 2022 (14)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Travanj 2022 (11)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (6)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (3)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (8)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (10)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (6)
Srpanj 2020 (3)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (9)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (9)
Prosinac 2019 (4)

Tema bloga:

Linkovi