Nepoznati Zagreb

28.08.2015., petak

Klima umjesto somuna?



Varšavska ulica. Snimio: Vanja

Oznake: Varšavska ulica, ćevapi, klima


- 15:18 - Komentari (3) - Isprintaj - #

21.08.2015., petak

Invazija šarenih vanzemaljaca!



Zrinjevac. Snimio: Vanja


Ovi novi kontejneri sa rupama poput očiju su mi baš guba, fakat pravi svemirski likovi ... zapravo, pitam se kako to da ih već proizvođač nije oslikao na taj način? wink
(očekujem da neki od grafitera uskoro ispravi taj proizvođački propust ...)

Oznake: zrinjevac, KONTEJNER, reciklaža, smeće


- 10:33 - Komentari (3) - Isprintaj - #

14.08.2015., petak

Grafiti za sve! (Vratite nam Branimirovu!)

Jučer sam pun veselja pisao o svježim grafitima koji oživljavaju dvorište SC-a koje je s tim obogaćenjem odmah poprimilo novu dimenziju.

A danas se moram prisjetiti jedne ulice koja nas je na sličan način oduševljavala prije 5 godina (pogledajte OVDJE, OVDJE i OVDJE), a sada je ponovo potonula u sivilo ... da, riječ je o Branimirovoj ulici. Ne tako davno, prije mjesec ili dva, Hrvatske su željeznice srušile veći dio grafitima oslikanog zida uz objašnjenje da je bio opasan po prolaznike i umjesto njega su dignule metalnu ogradu i, naravno, na nju nakeljile reklamne panoe. Zid vjerojatno i jest bio ruševan, no to ne znači da ga se nije moglo ponovo osposobiti za neki novi grafiti-session, pa makar stavivši drvene panoe na sad postojeću metalnu konstrukciju ...

Sve u svemu, ulica bez Zida (koji je u međuvremenu već postao i alternativna turistička atrakcija) sad izgleda bezlično i jadno .. ali, pojavile su se i prve reakcije Naroda. Pogledajte kakve!



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja










Oznake: grafiti, branimirova ulica, zid, street art


- 07:17 - Komentari (4) - Isprintaj - #

13.08.2015., četvrtak

Novi postav grafita u dvorištu SC-a!



Već neko vrijeme nisam prolazio kroz dvorište SC-a i jučerašnji odlazak biciklom u poštu u Branimirovoj mi je bio dobar povod da bacim oko što ima tamo nova. Mislio sam, eto prilike da napravim poneku fotku obnovljenog Francuskog paviljona (posljednji put kad sam prolazio tamo još je bio u skelama, no na kraju sam u dvorištu proveo 15 minuta fotkajući nove grafite na zidovima postojećih objekata!

Da, zidni postav je posve obnovljen - onaj krak dvorišta desno od Teatra ITD je već prije dobio novooslikano obličje, no sada je i ostatak osvanuo u novom ruhu ... i to po meni vrlo zanimljivom i lijepom!

Pogledajte kako to sad izgleda - po meni je vrhunac ona dugačka zgrada pored pruge koja je naprosto zablistala u svom novom šarenom izdanju!



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Uradak Lonca. Snimio: Vanja


Jedan od uradaka Saturna The Creattera iz Španjolske. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Evo nešto i na temu Tesle ... wink Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Nije mi stao cijeli grafit u objektiv ... piše "Modul". Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: grafiti, SC, Lonac, Saturno, street art


- 11:28 - Komentari (4) - Isprintaj - #

12.08.2015., srijeda

Autobusi mog djetinjstva

U posljednje vrijeme sam stavljao uglavnom samo slikovne priloge, red je da tu i tamo ubacim i koju pričicu, zar ne? wink

Za nas koji smo odrasli u predgrađu grad je oduvijek imao posebnu auru - ja i dalje kažem da idem u Grad ako idem nekamo podalje od kuće iako mi je na svega 100 m od kuće tramvajska stanica, a tramvaj bi, ajmo reć, trebao biti siguran znak da se nalazim u gradu. wink No, grad je očito za mene uvijek negdje drugdje. :o)

Elem, napisat ću sad ponešto o točci dodira s gradom mog djetinjstva i odrastanja .. a to je Maksimir, točnije raskršće Maksimirske ceste, Bukovačke ceste i Svetica, zajedno sa ulazom u Maksimir. Ta je lokacija još neformalno poznata i kao "pimpek plac" zbog skulpture nagog bacača diska koja stoji s druge strane Maksimirske ceste. A do dotičnog mjesta se iz mog kvarta, Čreta, putovalo autobusom.

Moja prva putovanja u grad su bila autobusom. To su bile kasne 60-te i najbliža autobusna linija je bio autobus za Markuševec. Od kuće, na brijegu Fazanovcu (tada još samostalnoj ulici, početkom 70-ih je priključen ulici Čret na koju se nastavljala), do najbliže autobusne stanice, kod tadašnje Milicijske škole, rasadnika "Flore" (danas "Zrinjevac"), Zatvorske bolnice i malog dućančića (tada "Moslavka" pa onda "Unikonzum", a danas "Konzum"), imali smo 15-tak minuta hoda. Tamo, na raskršću sa Svetošimunskom ulicom (tada još Šimunskom ulicom), kako kazuje i stara ulična tabla na obližnjoj kući, bila je stanica na rubu prve tarifne zone ZET-a. To je bilo doba starih karata, konduktera, tražila se karta za "prvu zonu", "prelaz" ili ne, a autobus je bio starinski, sa nizom sjedala uzduž smjera vožnje na zadnjim kotačima. Slijedeće stanice u smjeru grada su još bile pred ulazom u Milicijsku školu (glavni ulaz je tad bio na Šimunsku cestu) te na raskršću sa Maksimirskom cestom (tada još nije bilo benzinskih pumpi koje su negdje početkom 70-ih izgrađene na Maksimirskoj cesti) i za 7-8 minuta vožnje smo bili na okretištu pred ulazom u Maksimirski park.

Na okretištu je tada još bila plava metalna nadstrešnica od valovitog lima sa drvenom klupom te stara vaga na kovanice koja je izbacivala kartončiće sa težinom. U to je doba tramvajska stanica u smjeru grada još bila prije raskršća sa Bukovačkom, na uskome pješačkom otoku prije semafora (skretači u Bukovačku su se odvajali prije otoka). Taj je otok nestao za rekonstrukcije Maksimirske ceste tamo negdje krajem 70-ih. S druge strane Bukovačke, tamo gdje je sad nova zgrada, bila je starija obiteljska kuća sa zidanom ogradom na kojoj sam kao srednjoškolac odsjedio poneku rundu ... bio je tamo i poštanski sandučić, a malo dalje i burekdžinica (poslije i slastičarna) u koju nitko od nas nije često navraćao.

S druge strane, na JZ ćošku raskršća, bio je špeceraj "Prehrane" sa ulazom točno na uglu ... tu smo početkom srednje škole kupovali sendviče za odlaska na bazen Svetice za ljetnih dana. Sredinom 80-ih zgrada je srušena i podignuta sadašnja, no dućan nije nikad više otvoren.

Inače, stariji planovi grada, iz doba prije mog rođenja, pokazuju slijedeće:

- 1948: od okretišta u Maksimiru ne vozi niti jedna autobusna linija
- 1958: od okretišta u Maksimiru vozi samo linija za Markuševec
- 1961. od okretišta u Maksimiru vozi linija za Markuševec, a od Bukovačke ceste vozi linija za Remete



Izvadak iz plana grada iz 1958. godine sa vidljivom oznakom autobusne linije za Markuševec.


Sa širenjem grada i razvojem ZET-a tamo negdje u prvoj polovici 70-ih otvorena je i nova autobusna linija, za Gornji Bukovac. Vozila je također po Šimunskoj cesti, zatim je skretala na Gornji Bukovac i nakon stanica kod ulice Melinišće (nekadašnja gostionica "Kod strica") i kod raskršća sa ulicom Kosa (nekad je tamo bila pumpa za vodu, a po zimi odlična sklizaljka! wink) vozila je do okretišta na raskršću sa ulicom Bukovac (sada je tamo kavana familije Milčec, no tada je tamo još bio špeceraj)

Taj je autobus bio dugi niz godina moj autobus, provezao sam se njime sve godine srednje škole i faksa ... vozio je u špici svakih 15 minuta (07:10, 07:25, 07:40), a izvan nje svakih 40 minuta (08:20, 09:00, 09:40, 10:20 ...), zadnji večernji povratak iz grada bio je u 23:10.

S vremenom su se dešavale razne promjene ... tamo negdje sredinom 70-ih je bila rekonstrukcija Maksimirske ceste između Kvatrića i Bukovačke ceste (tada je kocka zamijenjena asfaltom, a postavljeni su i semafori). U vrijeme radova tramvaj nije vozio po cesti, već je postavljena privremena pruga između Kennedyjeva trga i Maksimirske ceste ulicom Svetice, nedaleko ograde ŠRC Svetice.

Nakon toga su slijedile nove promjene, 1985. je bila rekonstrukcija Maksimirske ceste između Svetica i Dubrave. Za nas s Čreta je to bila velika promjena - prije svega, autobusi su u vrijeme radova vozili s Borongaja (tada novim ulicama, Branimirovom i Mandlovom pa Izviđačkom, poslije prozvanom Alejom Gojka Šuška) i, na našu veliku žalost, nikad nisu vraćeni nazad pred ulaz u Maksimir, već su premješteni u Dubravu što je za nas bila katastrofa - naša dodirna točka sa gradom više nije bila u Gradu, već u Dubravi, posebnom "entitetu" koji u našim tadašnjim shvaćanjima nije imao nikakve veze sa Gradom.
Istovremeno je pokrenuta i autobusna linija Svetice-Oboj koja je tada vozila do vrha ulice Oboj, kod osnovne škole "Viktor Bubanj" (sada OŠ Bukovac).

U to doba sam do grada već stizao i biciklom, kroz maksimirsku šumu ... ciglih 12-15 minuta vožnje nizbrdo (pogotovo za svježih jutara), ali i dugih pola sata uzbrdo za vrućih popodneva.

Poslije, od godine 1994., nisam više živio na Čretu. Dugo je vremena autobus za Gornji Bukovac vozio iz Dubrave da bi tamo negdje oko 2005. (?) pola linije spojeno na autobus preko Oboja (koji se tada okretao na uglu Maksimirske šume, kod Melinišća, prije toga se dugo vremena okretao na raskršću ulice Bukovac i Gornji Bukovac), a od Dubrave je pokrenuta nova linija za Jazbinu koja se okretala kod brane na ulici Jazbina.

Od godine 2010 (?) je linija preko Oboja produžena na Čret, sve do Melinišća, vjerojatno s nakanom da se njome voze djeca u školu na Bukovcu. Isto tako je nakon dovršenog preuređenja Kvaternikovog trga okretište tramvajske linije prebačeno na Kvatrić (jer na tamošnjem okretištu nije bilo dosta mjesta za okretanje i "petice" i "trinajstice").

Godine 2014. je stigla nova izmjena, autobus za Svetice je prebačen na Bliznec, a sa Čreta sad vozi autobus za Dubravu uz Novu bolnicu.

A što će budućnost donijeti?
To ćemo tek vidjeti! wink

Oznake: maksimir, Čret, Bukovac, autobusi, ZET


- 14:28 - Komentari (6) - Isprintaj - #

07.08.2015., petak

Pale su prve žrtve toplinskog vala!



Zrinjevac. Snimio: Vanja


I ja bih tako rado podlegao čarima svježe i meke trave uz šum šuštanja vode ...

Oznake: zrinjevac, centar, park, vrućina, ljeto


- 09:50 - Komentari (4) - Isprintaj - #

06.08.2015., četvrtak

Novi DM u gradu


Krapinska ulica. Snimio: Vanja

(pardonček, potkrao mi se pogrešan link u postu kojeg sam stavio danas popodne - evo prave fotke!)

Oznake: trešnjevka, dm, nogomet, Dinamo, Mamić, krapinska ulica


- 22:38 - Komentari (6) - Isprintaj - #

04.08.2015., utorak

20 godina kasnije: Još uvijek u čekanju optimizma koji nikako ne dolazi ...



Ulica grada Vukovara, dio trase kojom će danas, 04.08.2015., iza 18h proći svečani vojni defile povodom 20-godišnjice vojno-redarstvene akcije "Oluja" . Snimio: Vanja

Oznake: Ulica grada vukovara, defile, Oluja, tramvaj, trnje


- 09:21 - Komentari (4) - Isprintaj - #

03.08.2015., ponedjeljak

Važno je zvati se Ru ...

Rijeka je ovoga vikenda svečano dobila svoj novi nogometni stadion, na Rujevici, dok je Zagreb još prije nekoliko tjedana, ali uz nešto manje pompe, dobio svoj novi hram nogometa, u Rudešu. Teren sam po sebi je možda malko manji nego onaj u Rijeci, no zapadna tribina je posve sigurno puno veća!
(za razliku od "Dinamova" stadiona gdje je prvo sagrađen teren, a tek onda ona kvazi-poslovna sjeverna tribina sa uredskim prostorima, ovdje je prvo sagrađena tribina sa nekoliko poslovnih prostora ispod nje, a koju godinu nakon nje je uređen i sam teren wink)



U travnatom kutu Rudeša pored potoka Vrapčaka. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


wink

Oznake: nogomet, rudeš, Sky Office, trešnjevka


- 14:31 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< kolovoz, 2015 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Ožujak 2024 (6)
Veljača 2024 (6)
Siječanj 2024 (5)
Prosinac 2023 (2)
Studeni 2023 (7)
Listopad 2023 (5)
Rujan 2023 (2)
Kolovoz 2023 (6)
Srpanj 2023 (8)
Lipanj 2023 (11)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (5)
Veljača 2023 (6)
Siječanj 2023 (3)
Prosinac 2022 (7)
Studeni 2022 (8)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (2)
Kolovoz 2022 (3)
Srpanj 2022 (14)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Travanj 2022 (11)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (6)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (3)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (8)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (10)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (6)
Srpanj 2020 (3)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (9)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (9)
Prosinac 2019 (4)

Tema bloga:

Linkovi