Nepoznati Zagreb

30.09.2010., četvrtak

Cipele ili cipelice?

U njihovim cipelicama mi je sin, sada 10-godišnjak, načinio svoje prve korake!.


Ozaljska ulica. Snimio: Vanja

Na žalost, više nema niti jednih niti drugih, trgovina je zatvorena već nekoliko godina, a firma je vjerojatno također već dugo nepostojeća (nisam ponašao nikakav njezin trag na webu).

- 09:03 - Komentari (4) - Isprintaj - #

29.09.2010., srijeda

Trešnjevački plac u nebeskoj nemilosti

Jučer rano popodne jaki pljusak zasuo je Trešnjevački plac ... velike kapi bubnjale su po suncobranima i metalnim nadstrešnicama, kumice i kumeki su se šćućurili ispod svojih malenih krovića, kupci su se razbježali pod najbliže krovove, dokoni promatrači života oko sebe koji se dosađuju na klupicama ispred tržnice su se također odgegali pod neki zaklon ... i lijevalo je, lijevalo i lijevalo.
Ironijom nebeskih zbivanja na nekoliko minuta je usred najjačg pljuska čak zasjalo i sunce i nestvarnim svjetlom obasjalo čitavu scenu.

No, čini se da je ovaj rujan već navikao ljude na ovakve scene, nitko se nije previše ljutio niti mrmljao, nakon 15-tak minuta, sa slabljenjem kiše, je ponovo oživjela i tržnica i tek je poneka kap za vratom podsjećala da je maloprije bio takav potop.


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja
- 09:15 - Komentari (6) - Isprintaj - #

28.09.2010., utorak

Nije lako vozačima u Zagrebu ...

... pogotovo ako ne znaju hrvatski. Evo tri "cvebe" sa zagrebačkih parkinga!

Djelatnici imaju očitu prednost - neće im odšlepati auto ako se parkiraju na svom vlastitom parkiralištu, dok će gostima biti priušteno to zadovoljstvo. (znakovi se nalaze na ulazu u parkiralište Instituta za građevinarstvo Hrvatske na Folki)


Snimio: Vanja

Ovo zahtijeva još više čitanja! (parkiralište kod Autopar salona u remetinečkoj cesti)


Snimio: Vanja

Ima krovića, nema krovića, zbrajaj, oduzimaj ... pa se ti snađi na brzaka sa vrećicama punima kupljene robe u City Centru One. Sva sreća, ka svima se ide u istom smjeru!


Snimio: Vanja
- 08:46 - Komentari (7) - Isprintaj - #

27.09.2010., ponedjeljak

Kad se arhitekti zaigraju ...

Moje šetnje me često odvedu i u haustore, dvorišta, na parkirališta i druga razna ne uvijek očigledno zanimljiva mjesta ... i mogu vam reći da su u pravilu među njima najnezanimljivija dvorišta novogradnji. Manje ili više razvedene betonske kocke ili izlomljeni kvadri i slične forme kakvima su popunjene interpolacije Trešnjevke, Trnja, Dubrave, a i većine ostalih gradskih naselja vrlo rijetko nude kakav uzbudljivi prizor - ako se što i "ulovi", onda to najčešće bude nekakav originalni graffit ili pak gramatički neispravan natpis za neku firmu ... vrlo rijetko mi pažnju privuče nekakav arhitektonski detalj, forma, boja ili oblik ili nedajbože lijep vrt ili nekakav sličan ukrasni detalj - jednostavno zato što ih najčešće nema. Oblici su jednostavni i, ako ima sreće, funkcionalni i nema tu puno ljepote niti uzbuđenja. No, čisto po zakonu statistike, tu i tamo ipak naleti nešto zanimljivo tako da ja i nadalje ulazim baš svugdje gdje se može i gdje nije zabranjeno - znamo da nekad i ćorava koka zrno nabode. :op

I, jednog dana tako uđoh ja i u dvorište novogradnje u Badalićevpj ulici, između Tratinske i Kranjčevićeve. Pogledah uokolo - ništa posebno - no, kad sam pogledao uvis spazio sam jedan zanimljiv detalj koji se ponavljao na svakoj strani unutarnjeg dvorišta zgrade!


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Pokušao sam dokučiti kakvoj bi funkciji to moglo služiti i zaključio sam da to može biti samo pomalo egzotičan dekorativan detalj ... e sad, koliko je zaista dekorativan i lijep, u to ne bih želio ulaziti wink ali je činjenica da je neobičan te je, ako ništa drugo, izborio toj zgradi ulazak u moj blog. wink

Što se ostatka zgrade i okoliša tiče, u oči mi je upao još jedan detalj koji joj baš ne ide na čast: iako zgrada ima dosta zgodno unutarnje dvorište koje se još uvijek dobro drži u borbi protiv automobila (vozači još nisu doprli unutra te ono ne služi za parkiranje) ono je potpuno popločeno jednoličnim betonskim pločama umjesto da se iskoristi za ozelenjivanje - mogao bi se tamo oformiti sasvim lijep vrt! No, umjesto njega se tamo nalaze samo nekoliko betonskih lijeha sa 2 tužna neodržavana čempresa i nešto korova. Šteta!


Snimio: Vanja

No, cjelokupno dvorište ipak oživljava jedan detalj, istine ne odmarajuće zelene boje, već oživljavajuće crvene, a to je graffit koji pokriva južnu (naravno betonsku) ogradu. Glavninu zauzima još jedna varijanta na temu nečitljivih umjetničkih potpisa sprejom, no detalji koji se nalaze uz rubove su puno zanimljiviji: pogledajte sami!


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja
- 09:09 - Komentari (5) - Isprintaj - #

26.09.2010., nedjelja

Muškarci, gdje ste, žena je u nevolji!


Bosiljevska ulica na Trešnjevci. Snimio: Vanja

(imao sam najbolju volju pomoći, no dok sam stigao s kraja ulice otkud sam fotkao žena je već zašla u neko dvorište!)
- 07:54 - Komentari (7) - Isprintaj - #

25.09.2010., subota

Ovdje su se i najhrabriji usrali

Fotka pošaranog WC-a iz prethodnog posta me je podsjetila na neka prijašnja vremena kada su takvi pošarani WC-i bili standard, a ne kuriozitet ... Uf, kada se samo sjetim 80-tih godina i WC-a po kasarnama tadašnje JNA, pa kojekakvih WC-a po usputnim gostionicama uz tadašnje magistrale ka moru i planinama ... i to ne samo kod nas nego čak i vani, pa čak i u inače zrihtanoj Austriji i Njemačkoj. A o WC papiru, sapunu ili nedajbože papirnatim ručnicima se (kod nas barem) moglo samo sanjati.

A u međuvremenu su stigla neka druga zahodska vremena, WC-i po kafićima, shopping centrima i javnim ustanovama su gotovo u pravilu nevjerojatno čisti, snježno bijelih zidova (ili, još češće, raznih pastelnih nijansi i sa šarenim pločicama sa bordurom), sa sapunom i papirnatim ručnicima iz modernih uređaja sa foto ćelijama koje ne trebate ni pipnuti ...

No, tu i tamo se još i sad nađe poneka zahodska enklava koja se odupire vremenu i održava status quo iza svojih vrata ... sjećate li se možda "Eurovibe" i njezinog shopping centra u Španskom, jednog od prvih u Zagrebu? wink

U davno doba prvih znakova predstojeće shoppingcentrizacije Zagreba, tamo negdje 2001-2002, postojalo je svega nekoliko shopping centara u Zagrebu: tek jedan Super Konzum (onaj u Vukovarskoj), prvi Mercator (također u Vukovarskoj), Mercatone je tada bio novi igrač na tom terenu, Getro je još uvijek bio "in" ... U to doba otvorena je i već spomenuta "Euroviba", navodno je to bila neka tvrtka iz Imotskog koja je htjela ugrabiti svoj dio tada nastajućeg kolača, trajali su tek nekoliko mjeseci ili godinu dana i onda ih je kupio "Konzum" i u objektu u Španskom otvorio svoj Super Konzum br. 2 u Hrvatskoj i Zagrebu.

U međuvremenu je prošlo podosta vremena, pootvaralo se mnogo novih shopping centara, sve jedan veći, velebniji i luksuzniji .. i, naravno, u istom su se stilu razvijali i njihovi WC (pogledajte samo WC "Garden Mall"-a u Dubravi!). A WC-i "Eurovibe" tj. sada Super Konzuma se nisu svih tih godina promijenili gotovo ni za dlaku - jedina promjena koju sam zamjetio je da je na vrata muškog WC-a stavljena pločica sa natpisom (ženski ju i dalje nema).
Kako bi stvar bila bizarnija, najbliži lokal spomenutom WC-u je dječja igraonica koju pohodi mnoštvo djece koja s vremena na vrijeme svrate i na WC - eto, trudimo se od malena upoznavati klince sa onim dijelom narodske kulture koji se ne uči u školi! wink

No, da ne duljim više, pogledajte sami kako izgledaju vrata tog WC-a (s unutarnje strane i to muškog odjela, naravno)!


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

I, za kraj, evo filozofskog zaključka: wink


Snimio: Vanja
- 09:09 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Na žalost, više nitko neće krenut' Krivim putem ...


Snimio: GP

Vjerujem da je dosta vas poznavalo kultni alternativni lokal "Krivi put" pored Botanićkog vrta, na ćošku Runjaninove i Crnatkove, pored prolaza na Koturašku ... nekad davno je to bila nekaa manja firma, više se ni ne sjećam što se tamo proizvodilo ili skladištilo. Zatim je krajem 80-tih ili početkom 90-tih tamo osvanuo diskont (tada je to bila vrla pomodna stvar, sjećate li se diskontnog lanca "Sutle" iz Šenkovca?), a kada je on propao u taj podosta zapušten prostor su se uselili alternativci. Ne znam ni sam više kroz koje je sve faze prolazio taj prostor, no posljednja koja je trajala nekoliko godina je bila ta da je tamo djelovala gostionica "Krivi put" uz koju je postojala i galerija "Pravi put". wink

Iako i sam naginjem alternativnim pokretima i simpatičan mi je taj vid aktivizma iz tko zna kojeg razloga ama baš niti jednom nisam ušao u "Krivi put" ... puno puta sam tamo prošao, više puta pomislio kako bih mogao usputno popiti koju pivu ili se tamo naći s prijateljima, no niti jednom to nisam učinio ... i sad mi je žao zbog toga, što bar jednom nisam krenuo tim Krivim putem.

Ne znam što će se uskoro pojaviti na tom atraktivnom mjestu, tik uz Botanički vrt i na "studentskoj ruti" između SC-a i nekoliko velikih fakulteta ... no, sumnjam da će to biti tako zanimljivo mjesto kao što je bio "Krivi put".

(hvala GP-u što me je upozorio na zatvaranje i rušenje "Krivog puta" i priložio nekoliko fotki!)


Tužan prizor na mjestu nekadašnjeg ulaza. Snimio: GP


Unutra vlada praznina, ostali su samo zidovi, prazna školjka bez bivših stanara ... Snimio: GP


Zid prema slijepom kolosijeku je još uvijek oslikan vlakovima. Snimio: Vanja


A s druge strane je iz tko zna kojeg razloga sačuvan samo WC. Snimio: Vanja


Ostaci WC-a izbliza ... fascinantan mi je kontrast bjeline školjke sa plavim (pošaranim) zidovima .. i kontrast tog malog sačuvanog prostora sa zaravnanim ostatkom nekadašnjeg lokala. Snimio: Vanja


Još uvijek je sačuvan poštanski sandučić firme zanimljiva imena ... Snimio: Vanja


Ovu konstataciju ostavljam vama samima na daljnju evaluaciju ... Snimio: GP
- 08:28 - Komentari (7) - Isprintaj - #

24.09.2010., petak

Fotomaratonci trče počasni krug u MSU-u!

Od jučer navečer pa sve do 02.10. u Muzeju za suvremenu umjetnost možete pogledati SVE fotke koje su nastale tokom nedavnog Fotomaratona (ako vas zanimaju njegov detalji, pogledajte web stranicu organizatora OVDJE), a ja vam sad donosim izbor fotki koje sam snimio jučer navečer tokom svečanog otvorenja izložbe!
(u stvari, fotke su snimljene nakon svečanog otvorenja, obzirom da sam stigao tamo pola sata kasnije ... a činjenica da sam izložbu gledao sa klincima je značila da se nisam mogao koncentrirati na gledanje fotki, ali sam zato imao više vremena za gledanje ljudi i fotkanje wink)


Pogled odozgo na prostor u kojem je smještena izložba (prizemlje desno). Snimio: Vanja


Mnoštvo ljudi 1. Snimio: Vanja


Mnoštvo ljudi 2. Snimio: Vanja


Mnoštvo ljudi 3. Snimio: Vanja


Mnoštvo fotki 1. Snimio: Vanja


Mnoštvo fotki 2. Snimio: Vanja


Oči u oči: Mnoštvo fotki i mnoštvo ljudi. Snimio: Vanja


1 naprama 100 (dio prvi). Snimio: Vanja


1 naprama 100 (dio drugi). Snimio: Vanja


Nešto je zanimljivo zdesna (a nezanimljivo slijeva). Snimio: Vanja


Igra skrivača. Snimio: Vanja


Upozorenje. Snimio: Vanja
- 08:51 - Komentari (5) - Isprintaj - #

23.09.2010., četvrtak

Gradske zanimljivosti jučer i danas

Ovih dana ne znam kud bih prije krenuo od zanimljivih događanja po gradu, evo nekoliko riječi o njima!

22. rujna je Europski dan bez automobila, a u Zagrebu se posljednjih godina taj dan obilježava biciklističkom vožnjom po ulicama gradskog centra - jučerašnje događanje je održano pod nazivom "Zagrebačka žbica" i započelo je okupljanjem biciklista u 18h na Cvjetnom placu. Nakon runde neformalne priče i Šajetinog (ne)zabavnog dodatka (inače mi je ok kao zabavljač, ali jučer izgleda nije imao svoj dan ...) krenuo je glavni događaj dana: grupna vožnja zagrebačkim ulicama. Kolona od nekoliko stotina biciklista je uz policijski nadzor (automobilski promet je bio nakratko zaustavljen) provezla slijedeću rutu: Preradovićeva - južni zeleni val - Mislavova - Džamija - Zvonimirova - Bauerova - Vlaška - Ribnjak - Palmotićeva - sjeverni zeleni val - Klaićeva - Republike Austrije - Deželićev prilaz - Masarykova - Cvjetni trg. U grupi je bilo i dosta djece, zanimljivih bicikala, pokoja javna ličnost ... A sin i ja smo također sudjelovali, ovo mu je bio prvi put da je biciklom stigao čak do centra grada i prevežena ruta (Prečko - Jarun - Savski most - Trnje - Centar - grupna runda po centru - Trešnjevka - Prečko) od cca 30 km je za njega bila veliko dostignuće i to je izvozio na najbolji mogući način, disciplinirano i uz visoki moral wink.

Što se samog događaja tiče, evo i par fotki kao ilustracija (na žalost, niti jedne dnevne novine nisu u web izdanju donijele izvještaj o ovom događaju ...):


Jedna od poruka ovog događanja. Snimio: Vanja


Atmosfera na Cvjetnom placu na početku okupljanja. Snimio: Vanja


Bilo je zanimljivih sudionika ... Snimio: Vanja


Gužva je sve veća, čeka se početak programa. Snimio: Vanja


Ruke, sajle i štange. Snimio: Vanja


Posjetioci kafića su imali zahvalnu temu za komentare, koliko sam primjetio većina se iščuđavala svoj toj gomili bicikala. Snimio: Vanja


Šajeta iza mikrofona (a ja iza njega). Snimio: Vanja


Kolona kreće kroz Preradovićevu. Snimio: Vanja


Na "Zelenom valu" smo se malo raspršili ... Snimio: Vanja


Ususret suncu na Vlaškoj. Snimio: Vanja

A danas nam u Muzeju suvremene umjetnosti u 19h slijedi otvaranje izložbe fotki sa Fotomaratona koji je održan pred 10 dana ... to je nešto što ne mislim propustiti i očekujem hrpu super fotki! Za ilustraciju, pogledajte maratonske fotke koje su već dostupne na raznim blogovima:

- Blog "Vision thing"
- Blog "Grincholovka"

Da stvar bude bolja (odnosno teža za odluku) pobrinule su se "Podsusedske svečanosti" na kojima je danas na programu okrugli stol "Zaštitimo baštinu i prostor Podsuseda", vjerujem da će i tamo biti zanimljivo.

A za kraj, ako još niste primjetili, na portalu Dnevnik.hr mi je objavljen album sa izborom od dvadesetak fotki sa ovoga bloga, u trenutku odmora bacite pogled i TAMO.
- 09:08 - Komentari (3) - Isprintaj - #

H kao Herbie

Jučer smo sa abecedom stali kod slova "G" pa bismo danas mogli otvoriti neku temu sa slovom "H", zar ne? Recimo, sjećate li se Herbieja, famoznog auta iz filmova, VW Bube sa dušom?

Vaša sjećanja na filmove o Herbieju možete obnoviti pogledom na Wikipediju, a njegov lik možete pogledati i uživo, u Creskoj ulici na Trešnjevci, gdje je preko puta Umirovljeničkog doma "Trešnjevka" parkirana ova Buba!


Snimio: Vanja

Da stvar bude zanimljivija, samo 100 metara dalje, također uz sami umirovljenički dom, u Učkinoj ulici, se nalazi još jedna VW legenda i to još zanimljivije dekorirana! Fotke ovdje govore više od riječi tako da ih najbolje pogledajte sami (a ja mogu dodati da me se još više od samih strip junaka izvana dojmilo unutrašnje uređenje kombija!)!


Snimio: Vanja


Junaci stripa Alan Ford s jedne strane ... Snimio: Vanja


... a sa druge Talični Tom alias Lucky Luke sa braćom Dalton! Snimio: Vanja


Snimio: Vanja
- 08:57 - Komentari (4) - Isprintaj - #

22.09.2010., srijeda

G

Jučer smo sa razlijevanja (Save) prešli na post o izlijevanju (fekalija), a danas ću vas odvesti korak dalje u drugom smjeru, sa slova "F" (kao Fekalije) na slovo "G" . A povod je ovaj neobičan znak koji se nalazi na početku Radničke ceste, kod novoizgrađenog poslovnog kompleksa nedaleko Hektorovićeve ulice. Znate li što on označava?


Snimio: Vanja

Vjerojatno ste pogodili da on označava ulaz u garažu ... no, zašto za to nisu upotrijebili nekakav standardan znak (recimo slovo "P" sa krovićem koje je udomaćeno u mnogim zemljama ili pak natpis "Garaža") ostaje tajna!
- 08:59 - Komentari (6) - Isprintaj - #

21.09.2010., utorak

Najnepoželjnije parkirno mjesto - pa još k tome nelegalno

Kad smo već ovih dana kod razlijevanja (Save), evo i jednog posta na temu izlijevanja (a ne "izljevanja" kako to piše na znaku) - tko bi uopće htio parkirati na ovom "miomirisnom" mjestu gdje svakodnevno "Ćistoćine" cisterne koje ispumpavaju septičke jame prazne svoj smradni teret?
(bilo bi zanimljivo poznavati plan kanalizacijske mreže grada pa znati na kojem mjestu izviru iz podzemlja fekalije utočene u ovaj šaht - da li je sretnik neki potok ili to ide d(i)rek(t) u Savu !)


Ugao Kovinske i Josipa Lončara na Jankomiru. Snimio: Vanja
- 13:08 - Komentari (4) - Isprintaj - #

20.09.2010., ponedjeljak

On nas je spasio poplave!

Dragi moji, dozvolite mi da vam predstavim onoga tko je nas Zagrepčane spasio poplave ovih dana: Oteretni kanal Sava-Odra!


Snimio: Vanja

Ovaj kanal je preuzeo na sebe sav višak vode koji je Savom došao iz Slovenije i prenijet će ju k rijeci Odri koja će ju progutati u turopoljskoj nizini i tako je spasio gradske predjele vrhunca vodenog vala. Ulaz u kanal (preljevnica) se nalazi nešto niže od Jankomirskog mosta, otprilike u visini Lučkog. Najvažnije prometnice ga prelaze elegantno, mostovima ...


Most Jadranske avenije tj. priključka na autoput prema Karlovcu. Snimio: Vanja

... a one manje važne ga priječe po njegovu dnu i, naravno, u ovakvim danima visokih voda su te prometnice pod vodom. Nama koji živimo u drugim dijelovima grada to ne znači puno, no svima onima koji žive u Brezovici, Dragonošcu i drugim mjestima južno od Zagreba visoka voda i te kako utječe i na prometne tokove. Evo kako je to izgledalo danas popodne na staroj Karlovačkoj cesti kod čvora Blato!


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Cestovni brzaci. Snimio: Vanja


Poplavljeno nogometno igralište u koritu kanala. Snimio: Vanja


Ronci negdje iznad ceste. Snimio: Vanja

- 22:17 - Komentari (8) - Isprintaj - #

Dan velikih (vodenih) valova: Sava kao Amazona


Snimio: Vanja

Posljednja tri dana je kišilo i kišilo i kišilo i nije ni čudo da je nakon tog potopa nabujala i Sava - kažu, to je najviši vodostaj zabilježen u posljednjih 50 godina, što bi značilo čak i viši nego za one fatalne poplave 1964. kada je pod vodom bio povelik dio grada. Iz mog stana se sasvim lijepo videjla ta bujica, njena širina je zaista impresivna, no možda je još impresivnija brzina kojom struji voda u njenoj matici i kojom lakoćom nosi sa sobom velike balvane.

Na sreću, danas popodne je prestala kiša i krenuo sam, zajedno sa djecom, kao i mnogi drugi Zagrepčani, u pohode Savi, pogledati kako izgleda to njeno moćno lice. Prvi dojam, sa nasipa pored Petrovaradinske ceste u Prečkom, je bio zaista upečatljiv: čini mi se da se Sava još nikad nije toliko približila vrhu nasipa (na tek metar ili metar i pol) i to uz aktivirani odljev u odteretni kanal.


Gužva na Petrovaradinskoj cesti, kao da je praznik. Snimio: Vanja


Prvi pogled na Savu, drveće u dnu fotke je tek rub normalnog korita! Snimio: Vanja


Neki su se šetali po nasipu ... Snimio: Vanja


... a neki udobno smjestili i na miru promatrali goropadnu bujicu. Snimio: Vanja

Produžili smo nizvodno po nasipu i na početku Jaruna nas je dočekao nesvakidašnji prizor: voda je izvirala iz rupa u asfaltu ceste koja vodi između nasipa i parka oko jezera i zatim je otjecala prema livadama sa kućicama za roštiljanje uz južnu obalu jezera.


Izvor iz asfalta. Snimio: Vanja


Za nogomet ili vaterpolo? wink Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Kao u Kopačkome ritu. Snimio: Vanja

Dio ceste je bio pod vodom dubine do 30-tak cm i vožnja biciklom po potppljenoj cesti je bio poseban spektakl i za mene i za klince (pokušao nas je slijediti i jedan auto, no zapeo je nakon par desetaka metara). Krenuli smo zatim još dalje, na području između kluba Aquarius i nasipa je bio potopljen dio biciklističke i pješačke staze, a isto tako i makadamski put koji vodi sa unutarnje strane nasipa prema ušću potoka Vrapčaka u Savu.


Snimio: Vanja


Vožnja kroz vodu je bila atrakcija i mladima i starima. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

I nebiciklisti su imali problema ...


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Usput smo sreli i jednog kajakaša entuzijasta koji je malo pomalo veslao uz nasip - sad mu se pružila jedinstvena prilika da vesla tamo gdje inače ljudi joggiraju!


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Ušće Vrapčaka u Savu je pružalo neuobičajenu sliku: ventili na brani pred ušćem su bili zatvoreni kako bi spriječili dotok vode iz Save u potoke i time izazvali poplavu u ulicama uz njih tako da se korito potoka pretvorilo u močvarno jezerce sa vodostajem višim metar-dva od uobičajenoga, ali još uvijek bitno nižim od onoga savskoga.


Snimio: Vanja


Bilo je puno fotografa-amatera u akciji ... Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Ušće potoka Črnomerca u Vrapčak. Snimio: Vanja

Nama je taj dio obilaska bio dovoljan za puni doživljaj Save i nakon toga smo se vratili kući, ostaje nam da vidimo kako će proći noćašnji vodni val i da uživamo u, nadam se, lijepim slijedećim danima kada će valjda pasti i vodostaj.
- 00:08 - Komentari (11) - Isprintaj - #

19.09.2010., nedjelja

Obogatite se bez muke!

Naravno, metoda baš nije najlegalnija, ali ... wink


Što se dešava kad se oglasi za kredite lijepe kojekuda ... wink (snimljeno u Vukovarskoj u blizini Katastra). Snimio: Vanja
- 09:35 - Komentari (3) - Isprintaj - #

18.09.2010., subota

Ljetni restlovi (1): Kap po kap do svježine

Vjerojatno su vam se već svima na vrh glave popela jamranja za naprasno prekinutim ljetom: te je naglo zahladnjelo, te kiša pada k'o iz kabla, te treba nać' toplu garderobu ... i onda vam ja sad još serviram post sa naslovom "Ljetni restlovi", i to još dio prvi! Pa dokle ćemo, bogamu, rastezati to ljeto i lamentirati nad njegovom zlom sudbom ove godine, do Božića???

Ne, ne, nema taj naslov veze sa ljetonostalgičarenjem - jednostavno, ovog ljeta sam prikupio previše zanimljivih fotki koje bih rado objavio na blogu, a nisam ih imao vremena postaviti .. i sad su već pomalo "passe", ta tko će sada u ovim kišnim danima gledati fotke sa kupačima na Jarunu, penzionerima kako se izležavaju u hladu, djevojkama u ljetnim haljinicama? Ma, znam ja da vi biwink, ali mi je sad to nekako neumjesno miješati sa svježim jesenskim temama ... osim ako ne pronađem neki zgodan tematski okvir, baš poput ovoga kojeg vam sad izlažem.

Dakle, nema govora o nostalgiji za ljetom, jesen je isto super, a i ljeto će se vratiti za nekih 9 mjeseci (uostalom, čisto tehničko-kalendarski gledano, ono još nije ni otišlo!), a ja ću vam sad tu i tamo nabaciti i poneki od tih ljetnih "restlova", čisto zato da mi ne propadnu neke zgodne teme i zgodne fotke.

Elem, evo danas par riječi i fotki o klima uređajima. U zadnje vrijeme ih ima zaista svugdje, i gdje treba i gdje ne treba (vidi zgodan post na tu temu od Bubamare šarene!), i osim što nam tu i tamo oni život čine ugodnijim, čine ga ponekad i neugodnim (pa se gdjegod i smrzavam usred ljeta!), troše dosta struje, a i poružnjuju nam okolinu svojim sivim metalnim kutijama i "izlučevinama" ispod njih.

No, moram tu ipak bar malko pohvaliti vlasnike lokala u centru grada: još lani su grad "krasile" gomile prljavih limenki i kojekakvih kanti koje su skupljale kondenziranu tekućinu iz klima-uređaja, a onih iz kojih su potočići vode curili neometano po pločnicima je bilo također nebrojeno puno. I, početkom ljeta sam se nabrusio na skupljanje fotki kojekakvih posuda s tom zadaćom, no na moje iznenađenje ulov je bio vrlo mršav! Puno je lokala sprovelo cjevčice u svoje interne zakutke i time sačuvalo i pločnik od zagađenja tom vodom, a i gradski ambijent od vizualnog zagađenja neprikladnim posudama ... no neki od onih koji to još nisu napravili su ipak ovdje!.

Za početak, evo klasičnih predstavnika, kanta vulgaris domesticus ...


U haustoru Cvjetnog placa. Snimio: Vanja

odnosno njen srodnik albino kanister croaticus, koji se najčešće upotrebljava u ovu svrhu ...


U najglavnijoj hali najglavnijeg zagrebačkog željezničkog kolodvora. Snimio: Vanja

... , ali neki su učinili korak naprijed i odabrali kanisterčić koji će svojom upadljivošću skrenuti pogled sa oronule fasade lokala pred kojim se nalazi ...


Snimio: Vanja

... zatim, ima tu i unikatnih dizajnerskih primjeraka ...


Masarykova ulica, pred trgovinom "Garden" koja je kanister ukrasila u stilu uređenja lokala. Snimio: Vanja

... a neki možda misle i zaraditi na onome što im se utoči u kanister, bilo to prodajući kao destiliranu vodu ...


Gundulićeva ulica. Snimio: Vanja

... bilo kao prvorazredni delanac u demižonki (obratite pažnju na sofisticirani sustav za osiguranje protiv pada!)!


Badalićeva ulica. Snimio: Vanja

No, oveći broj vlasnika lokala se i nadalje rukovodi poznatim Cesarićevim stihom "Teče i teče jedan slap, što u njem znači moja mala kap?" i pušta kap po kap niz pločnik ...


Teslina ulica. Snimio: Vanja
- 23:53 - Komentari (1) - Isprintaj - #

17.09.2010., petak

Od sada su vam svi postovi na dlanu!

Da, da, dragi moji, tokom proteklih dana sam si dao truda i napokon složio već davno obećanu web stranicu sa popisom SVIH dosad objavljenih postova na blogu! Posla je bilo dosta, trebalo je otvoriti svih 500+ postova, iskopirati linkove, složiti po redu ... ali se isplatilo, baš sam zadovoljan učinjenim!

Listu možete pogledati OVDJE, a link vam se isto tako nalazi i desno, ispod imena bloga, pa ako vas kad nešto zanima samo skočite tamo (naravno, imena postova ne daju uvijek direktno do znanja o čemu se u postu radi, no dešifriranje je dodatna draž listanja ... wink).

Trudit ću se redovno održavati tu listu, barem jednom u 5-10 dana, tako da i nadalje, i vama i meni, sve bude tako lijepo pregledno kao što je sada.
(naravno, ako nađete kakvu grešku ili link koji ne radi, javite mi! Hvala!)

Za kraj, kako ovaj post ne bi ostao bez ijedne fotke, evo jedne prigodne, da vas razveseli u ovo tmurno jutro - fotka je snimljena prekjučer na raskršću kod Super Konzuma u Španskom!


Snimio: Vanja
- 08:43 - Komentari (4) - Isprintaj - #

16.09.2010., četvrtak

Crtica iz života mladih Zagrepčana kineskih korijena


Snimio: Vanja

Ovaj dečkić je bio naprosto neodoljiv igrajući se skrivača sa svojim tatom ispred poslovnice DM- u Okićkoj ulici! A posebno mi je zanimljivo i drago vidjeti i jednu curicu kineskog porijekla od cca desetak godina kako u društvu svojih vršnjakinja ide ka i od nedaleke škole, to je zaista nesvakidašnji prizor za naše krajeve gdje su stranci (još uvijek) velika manjina.

Usput, prisjetite se, 09.07.2010. sam u OVOM postu primjetio kako je netko baš na ovom "parkiralištu za pse" "parkirao fluorescentnu cijev - sada se na tom istom mjestu nalazio bicikl. Čini se da su psi ovdje rijetki gosti! wink
- 15:34 - Komentari (8) - Isprintaj - #

15.09.2010., srijeda

Foto safari pored hrama mode

Bjeh danas u prolazu u Prolazu (Neboder) i privukle su me refleksije blještavog Armanijevog izloga ... ne vjerujem da ću ikad nogom stupiti u taj dućan, no vrijedi proći pored njega jer im je izlog privlačno mjesto za igru odrazima! wink


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja
- 20:51 - Komentari (1) - Isprintaj - #

14.09.2010., utorak

Avet prošlosti se ponovo vratila!

Tamo negdje pred desetak godina duže vrijeme je javnu sablazan širila natpisna ploča sa imenom HorvaČanske ceste ... i onda je odjednom negdje nestala, činilo se kao da je netko iz nadležne ekipe za obilježavanje ulica skužio kakav je to bio lapsus i u tišini riješio problem.

No, dotična tabla očito nije bila temeljito zakopana i probodena glogovim kolcem jer se ponovo pojavila: odnedavna (vidljivo je po potpuno novoj metalnoj štangi!) Horvaćansku ponovo krasi isti natpis, ovaj put postavljen na raskršću sa Ulicom Hrvatskog sokola.


Pored raskršća sa Alejom Hrvatskog sokola, sjeverozapadni kut. Snimio: Vanja

A kako ne bi mislili da su ovakve pravopisne greške primjerene samo "javnom sektoru" i gradskim službama, evo i jednog sličnog primjera kod "privatnog poduzetništva"! wink


U Remetincu pored Doma zdravlja. Snimio: Vanja
- 08:57 - Komentari (5) - Isprintaj - #

13.09.2010., ponedjeljak

Poželimo dobrodošlicu jeseni!

Evo moje današnje kolažirane poruke! wink


Snimio: Vanja

Napomena: Pravopisnu grešku s izreska ("č" u "Osječaj ...") sam namjerno zadržao, jer ... (nastavak u slijedećem postu)
- 10:38 - Komentari (3) - Isprintaj - #

11.09.2010., subota

"Tapicirung" za "hausmajstore"

Obećao sam vam pred koji dan i jedan post vezan uz remetinečku "Megu" i evo ga! wink

Čuo sam za tapEciranje (da li je to potpuno ispravna hrvatska riječ ili imamo mi neku drugu?), pa čak i za "tapAciranje" (što mi zvuči grozno ...), no neki inventivan zaposlenik "Meginog" dućana u Remetinečkoj cesti je stavio ovakav oglas za tkaninu za "tapIciranje".


Snimio: Vanja

Dakle, nedostaje nam samo još "tapOciranje" i "tapUciranje" (uz eventualni dodatak "tapRciranja"!) pa da se uz taj obrt prošećemo čitavim spektrom hrvatskih samoglasnika! wink
- 11:03 - Komentari (3) - Isprintaj - #

10.09.2010., petak

Vrijeme je za šarene kišobrane!

Kad zavlada sivilo i procuri kiša vrijeme je za povratak šarenih kišobrana!


Snimio: Vanja

Da ne mislite kako samo kišobrani mogu biti šareni i različitog dizajna, pogledajte i malu kolekciju čašica i strelica sakupljenih tokom nekoliko posjeta trgovina! wink


Snimio: Vanja


- 08:45 - Komentari (10) - Isprintaj - #

09.09.2010., četvrtak

Aktualno: Novajlija u kvartu je ušao na velika vrata

Mora se priznati da neki znaju od skoro pa ničega napraviti nešto ... wink

Još prije mjesec dana u Dobronićevoj ulici u Prečkome je na ćošku sa Horvaćanskom stajao jedan od onih već na ovome blogu "otračanih" Union dućana u kojima je vrijeme stalo u 70-tima i koje su izgleda posjećivali tek najbliži susjedi. Prije 16 dana prolazio sam pored dućana i zamjetio da je prazan, na bivšeg vlasnika podsjećao je samo još obris starog natpisa ...


Snimio: Vanja

... kojeg je mogao dešifrirati tek onaj tko je poznavao njihov stari logo ... a na novog vlasnika još nije upućivalo baš ništa.

Ali, zato su prethodni dani vrlo brzo odali tko će biti novi korisnik: njezino veličanstvo Bipa!


Jutros pred trgovinom. Snimio: Vanja

Kao što možete vidjeti, na jutrošnjem otvorenju trgovine glamoura tipa "Disneyland" uopće ne nedostaje. wink A stvar je još zanimljivija što se to ne odigrava u nekom blještavom shopping centru gdje su takva bombastična otvaranja norma ili pak u nekoj od prometnih "downtown" zagrebačkih ulica u kojima također ne nedostaje boja, sjaja i pompe ... već u Prečkom, potpuno neblještavom kvartu, koji jest funkcionalan i ugodan za život, no ne posjeduje niti trunke sjaja. Prečko su većinom sive stambene zgrade iz 70-tih i 80-tih (koje se tek sad pomalo prevlače novim bojama ... no opet vrlo decentnim), puno zelenila, skromna tržnica, također neupadljiva crkva, neglamurozni shopping centar (jedan od prvih u Zagrebu!) ... dok sjaj caruje negdje drugdje, preko puta u Antunović hotelu, malo podalje u City Centru one.

No, zato je danas i Prečko nakratko zasjalo punim ružičastim sjajem, od balona po stupovima javne rasvjete (i to ne samo na 5 lampi oko dućana već i puno šire!), preko reklamnih naljepnica po pločniku pa do ruža za usne nadnaravnih dimenzija koji se koči na uočljivom mjestu uz Horvaćansku cestu!

Pogledajte taj sraz sive podloge i ružičastih ukrasa!


Čovjek bi pomislio da se priprema neka svadba ili čak "Gay pride"! wink Snimio: Vanja


Kontrast na djelu. Snimio: Vanja


Obavezan smjer. Snimio: Vanja


Već spomenuti mega-ruž ... uz jednu od vjerojatnih posjetiteljica svečanog otvaranja. Snimio: Vanja
- 09:44 - Komentari (4) - Isprintaj - #

Aktualno: Počela je preobrazba parka!

Sredinom travnja sam posljednji put pisao o parku u naselju Prve zagrebačke štedionice u Zorkovačkoj ulici na Trešnjevci (vidi LINK) i tada su putem tiska krenule najave skorog uređenja parka. Ono je trebalo krenuti početkom ljeta, onda su krenula govorkanja da uređenja neće biti zbog manjka love na gradskom računu ... no, početkom tjedna su oko parka osvanule ceduljke sa najavom radova, jučer su u park stigli i prvi radnici, a jutros je stigla i mehanizacija koja uklanja stare dječje sprave za igru i njihova betonska postolja.

I, sad nam ostaje da pratimo radove i vidimo kako će park izgledati nakon obnove: obećan je povratak na staro uređenje (vidi kako je on izvorno izgledao na već spomenutom linku!) uz zatrpavanje bazena zemljom zato što bazen takvog tipa ne odgovara suvremenim higijenskim standardima. Sa radoznalošću i veseljem očekujem novo ruho parka i nadam se da će biti još ugodniji nego što je bio dosad (kada je bio oaza mira i zelenila) - naravno, i vi ćete biti redovno obavještavani o toku radova! wink


Jutros u parku. Snimio: Vanja
- 09:42 - Komentari (1) - Isprintaj - #

08.09.2010., srijeda

Večer kod Klare

Jučer sam proveo djelić večeri kod Klare ... ne, niti kod one Perine Klare (sjetite se Otta Reisingera!) niti neke druge gospođe ili gospodične, već kod "Klare" nadomak (Svete) Klare, kod "Klare" pekare pored Remetinca.


Stari natpis na vrhu skladišta. Snimio: Vanja

Bio sam biciklom u prolazu, ugledao otvorenu rampu uz "Klarinu" zgradu uz željezničku prugu na cesti za Sv. Klaru i Botinec i ušao unutra. Koliko god je ta lokacija još uvijek u pogonu čini se da se više nitko ne služi tim pristupom sa stražnje strane - kolosijek koji se nedaleko odvajao od magistralne pruge i vodio ka silosu je potpuno zarašten u travu i prekriven asfaltom, ulazi u skladišta djeluju neotvarano već dugo vremena ... očito, sad sve dolazi i odlazi kamionima, a željeznička veza je postala suvišna.

Evo sad nekoliko sličica snimljenih jučer predvečer ... na žlost, uvjeti za snimanje su već bili loši pa najte kaj zamjerit' radi slabije oštrine ...


Natpis na fasadi. Snimio: Vanja


Mjesto za utovar/istovar. Snimio: Vanja


Mehanizam vage ili otvaranja/zatvaranja skladišta? Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Web iza rešetaka. Snimio: Vanja


Skladište. Snimio: Vanja


Klara sa oduškom ... Snimio: Vanja


... i Tjestenina sa olukom i gromobranom. Snimio: Vanja


Pogled ka ulazu u dvorište. Snimio: Vanja


Moje prometalo je usamljeno na parkiralištu wink Snimio: Vanja


Pruga je ovdje zarasla u korov i sa "Klarine" strane i sa strane kvarta Trokuta. Snimio: Vanja


Klara, do viđenja! Snimio: Vanja
- 10:15 - Komentari (11) - Isprintaj - #

07.09.2010., utorak

"Večeras je naša feštta ..."

Netko se poigrao reklamom za firmu naziva pogodnog za jezične igre ... wink


Na zidu uz sjedište firme uz Ulicu braće Cvijića. Snimio: Vanja


Službeni auto bez "intervencije u tekstu" ispred sjedišta firme. Snimio: Vanja
- 09:24 - Komentari (1) - Isprintaj - #

06.09.2010., ponedjeljak

Kontejner kao oglasna ploča

Evo par porukica sa kontejnera za smeće u ulici Zeleni Dol (odvojku od Srebrnjaka iznad Kvatrića)! wink

Ova poruka je očito usmjerena susjedima iz nedaleke ulice:


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

A ova je pak politički orijentirana ...


Snimio: Vanja
- 10:34 - Komentari (2) - Isprintaj - #

04.09.2010., subota

Bankomat kao leptir

Evo još jednog na bankomat-temu ... wink


Prolaz Neboder. Snimio: Vanja
- 00:07 - Komentari (7) - Isprintaj - #

03.09.2010., petak

Novi gradski kvart

Moram priznati da mi je ovaj gradski kvart bio do sada nepoznat ... wink

No, kako onaj tko je postavio putokaz misli da će se skrenuti udesno do Bankomat-grada kad sve četiri trake vode samo ravno??? wink wink wink wink wink wink wink wink wink wink


Početak "Sveučilišne aleje" kod Vukovarske. Snimio: Vanja


- 09:20 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< rujan, 2010 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Ožujak 2024 (6)
Veljača 2024 (6)
Siječanj 2024 (5)
Prosinac 2023 (2)
Studeni 2023 (7)
Listopad 2023 (5)
Rujan 2023 (2)
Kolovoz 2023 (6)
Srpanj 2023 (8)
Lipanj 2023 (11)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (5)
Veljača 2023 (6)
Siječanj 2023 (3)
Prosinac 2022 (7)
Studeni 2022 (8)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (2)
Kolovoz 2022 (3)
Srpanj 2022 (14)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Travanj 2022 (11)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (6)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (3)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (8)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (10)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (6)
Srpanj 2020 (3)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (9)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (9)
Prosinac 2019 (4)

Tema bloga:

Linkovi