Neplodni u Hrvatskoj

29.05.2008., četvrtak

Đenje!

Mjehurić na naslovnici
Jučer odlučih napisati par rječi o protekloj godini. Naime ovaj mjesec je bila godina dana kako sam počela pisati. I tako odoh se ja prijaviti kad ono na naslovnici moj mjehurić!
Ostala sam šokirana. Mislila sam da se na naslovnici objavljuju cool, vrlo posjećeni i redovni blogovi tako da sam bila van sebe.

Hvala Blogu i dream-u na ovakvoj čestitki!
- 12:13 - Komentari (2) - Isprintaj - #

27.05.2008., utorak

Ako mogu oni mogu i ja!

Prošli tjedan smo bili na kontroli. Dobili smo potvrdu da očekujemo dečka.

Baš mi je super što i moj D. moće prisustvovati ultrazvuku.
Stalno nekako razmišljam kako smo mi žene privilegirane u trudnoći. Beba je stalno s nama, u svakom trenutku možemo s njom pričati, podragati trbuh i tako ju posredno maziti, osjetiti svaki njen pokret i udarac. Te privilegije najvjerojatnije će mi doći na naplatu na porodu no o tom' po tom'.

No, dakle, bili smo na ultrazvuku i naša teta doktorica je sve detaljno pogledala. Ovaj puta se naš dečko udostojio i maknuo rukice s lica tako da se vidjelo sve. Prilikom ultrazvuka mjere se i određeni djelovi bebe i to se onda prati odgovara li tjednima trudnoće i koliko je beba teška. Da bi se izračunala težina uzimaju se tri mjere: dužina bedrene kosti, razmak između tjemenih kostiju i opseg trbuha.
Brojčice za taj dan glase ovako:
prema z.m. bila sam na 30+4
prema punkciji tj. ovulaciji 31+6
prema mjerama uzv (osim opsega trbuha) 34
prema opsegu trbuha naravno bebe 37 tjedana trudna
Kad se sve ubaci u njihove formule ispada da je beba dvostruko teža nego što bi trebala biti. Prema nekim statistikama između 30 i 31 tjedna težina bebe je 1400 grama, a naša je 2251 gr što odovara za 34 tjedna.
Zbog svega toga dobili smo i dijagnozu a to je "ubrzani fetalni rast". Uzrok može biti genetski ali i zbog šećera.

Dan nakon UZV dobila sam nalaz OGTT-a (testa tolerancije na glukozu) i pokazalo se da se nalazim na granici između tolerancije i intolerancije.
Danas sam bila i kod endokrinologa koji je potvrdio sve što je rekla i naša dr, a to je da nema više hrane s koncentriranim ugljikohidratima, moram paziti na ishranu, biti tjelesno aktivna i doći na kontrolu za mjesec dana. Također sam vadila krv zbog prosječne vrijednosti glukoze u zadnjih 8-12 tjedana (HbA1c)

Zaključila sam da imamo malo svojeglavog dečka (ima i na koga biti) koji je rekao:
ako tata i mama mogu biti trbušasti, mogu i ja!
- 16:45 - Komentari (13) - Isprintaj - #

22.05.2008., četvrtak

Instinkti

Sinoć, noćas (kako god se to kaže, nikada mi baš nije bilo jasno) sam osjetila da ću ipak moći biti mama., valjda.

Sve ove mjesece borim se s mišlju da ne ću biti u stanju biti mama. Mučila sam se s pitanjima hoću li znati i moći brinuti se o jednom nemoćnom, malom ljudskom biću. Noćas mi je postalo jasno da se izgleda ipak priroda za to pobrinula.

Naime u toku noći budim se nekoliko puta jer mi se mjehur smanjio na veličičnu graška. Negdje oko tri kad sam se vratila iz još jednog obilaska wc školjke i legla spavati primijetila sam da je naš miško budan. Lupkao je. To i nije tako čudno, često se on javi nakon tih mojih noćnih šetnji. No onda sam shvatila da štuca. Da stvarno je moguće skužiti da beba štuca. Udarci su bili lagani, u pravilnom ritmu i uvijek na istom mjestu. Obično mu štucavica prođe nakon minut dva no ovaj puta nije bilo tako. Pokušala sam se okrenuti na drugi bok ne bi li mu bilo lakše, no još je to trajalo. Tako negdje nakon 10 minuta uspio je prestati štucati. Tek tada sam ja uspjela zaspati.
Valjda je to znak da se neki majčinski instinkti u meni bude.
- 17:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Listopad 2010 (10)
Rujan 2010 (6)
Travanj 2010 (3)
Studeni 2008 (1)
Srpanj 2008 (1)
Lipanj 2008 (1)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (4)
Studeni 2007 (9)
Listopad 2007 (14)
Rujan 2007 (3)
Kolovoz 2007 (3)
Srpanj 2007 (4)
Lipanj 2007 (1)
Svibanj 2007 (8)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi

Blogovi o istom

Moje suborkinje