Neplodni u Hrvatskoj

26.11.2007., ponedjeljak

Imamo mjehurić

Već tri dana pokušavam nešto napisati i jednostavno ne ide. Do pred neki dan osjećala sam se svoj na svome. Neplodnost je stanje s kojim sam živjela više godina i tema o kojoj sam znala dosta. Cijelo to vrijeme htjela sam biti trudna i imati dijete.
Sada kad mi se desilo prvo kao da mi je maca papala jezi, nikako da sročim rečenicu. Strah me napisati nešto jer me strah da ne provalim kakvu glupost. Baš sam D-u rekla kako me strah kako ćemo mi sve ovo jer da ja ništa ne znam, a sve se tako brzo dešava, a ja moram toliko toga naučiti.

Krenimo redom od mog prvog trudničkog UTZ-a. To je bilo još u petak.
Prvo je krenulo super jer šefice nije bilo na poslu, pa ništa nisam morala objašnjavati kamo idem. Gužva u čekaonici je bila ogromna, zrak zagušljiv, sparno, slobodnog mjesta za sjesti nigdje, doktorica kasni.
Kad sam rekla vijest čestitale smo si sa "daj pet" ili kako se već to kaže.
Napravila je UTZ. Nalaz je glasio:
"Jedan gestacijski mjehurić u uterusu. Vidljiva žumanjčana vrećica. Za sada nema EO (embrionalnog odjeka)".
Dok sam ležala na onom ležaju, okrenula je ekran i vidjeli smo ovo:

- 20:00 - Komentari (2) - Isprintaj - #
Mjehurić 4+6
Sljedeći pregled imamo za četiri tjedna. Moja MPO-ovka će mi pratiti trudnoću. Ona kaže da ne voli previše UTZ u ranoj trudnoći i to mi odgovara.
Ona je vrlo realna i direktna tako da me nije pogodila kad mi je odmah rekla da se nešto više problema može desiti u prva tri mjeseca ili pred kraj trudnoće.
Isto tako je rekla da trenutno radimo sve što je moguće, a to je dodatni progesteron u obliku Utrića i što će biti biti će.
- 19:59 - Komentari (1) - Isprintaj - #

19.11.2007., ponedjeljak

Raste!

Samo kratko. Beta raste!
Današnji broji je
1.467
Prema HCG kalkulatorima koji se mogu naći na netu moja se beta udvostručila u 1,89 dana. Prema ovome ovo je školski rast bete jer u ovom razdoblju treba oko dva dana za duplanje.

Sljedeće je izdržati do petka i UTZ-a
- 19:52 - Komentari (4) - Isprintaj - #

17.11.2007., subota

IVF#2 DC29 15p3dt - IMAMO BETU!!!

Ako mislite da je 2WW za izluditi, probajte vidjeti kako ćete preživjeti 5 sati čekanja nalaza.
Dakle, jučer 28DC i 14p3dt odlučila sam napraviti betu. Test nisam niti kupovala jer smatram to bačenim novcem. Beta je beta.

U osam sati sam dala krvni doprinos. Nalazi tek poslije 13.
Popila sam kavicu s mojim D. sjela na bus i otputila se kući. Onog trenutka kad sam ušla u kuću poželjela sam se vratiti natrag i kampirati pred bolnicom. Nisam bila u stanju ništa napraviti. Da ne bi izludila uzela sam Sudoku i zadubila se u brojčice. Ipak sam ja žena od brojki ne od slova.

Moj D. je otišao po nalaze i nazvao me. Mislim da mi je u tom trenutku srce stalo. Osjećala sam se kao da mi netko čita osudu. Brojka koju sam čula u potpunosti me paralizirala.
490!!!
Počela sam plakati, a preko telefona sam vidjela da ni D. nije ravnodušan.
Ushodala sam se po dnevnom i nisam znala što da radim. Prvo sam zahvalila dragom bogu, a onda sam, što je i za očekivati počela tražiti tablice s iznosima bete.

Pa statistika (koja je kao što i sami znate velika laž) kaže da 17dpo tj poslije punkcije u mom slučaju, iznosi u prosjeku 132 tj. granične vrijednosti su 17-429. Ok moja je veća što sada eek

Znam da su sve karte na stolu i da je još sve moguće. Sve ove godine borbe s neplodnošću naučile su me oprezu. Toliko su mi izmiješani osjećaji. Mislim da se nalazim niti na nebu niti na zemlji.

Strah me jer beta ne izgleda školski. Ako su duplići mislim da bi trebala biti viša od ovih 490. Kroz glavu mi prolaze različiti scenariji: vanmaternična, blighted ovum i sve druge stvari za koje i ne znam kako se zovu.

Vijest su saznale moje usborkinje i prijateljice koje znaju tko sam na forumu. Strah me objaviti vijest jer ako se desi nešto loše ne bih imala snage to reći svim ljudima i onda slušati one isprazne "znam kako se osjećaš", "bit će bolje idući put" i sl.

Zašto sam vas obavijestila tek danas? Jučer sam pokušala pisati no misli su mi bile potpuno zbrčkane (kao da su bolje danas!). Poslije podne sam u jednom trenutku shvatila da sam zaboravila od uzbuđenja jesti, kasnije nisam uspjela dugo zaspati od straha da danas to više neće biti istina. No kraj tastature mi stoji nalaz i svaki čas pogledam da se uvjerim da je to istina.
- 10:03 - Komentari (5) - Isprintaj - #

09.11.2007., petak

IVF#2 DC21 7dp3dt

Sve je u redu ništa mi se nije desilo jednostavno ne pišem jer se ništa posobno ne događa na ovom mom forntu.

Danas sam službeno prešla u drugi dio 2ww tj. dva tjedna čekanja (Two Weeks Wait). Svi kažu da je to najteži dio, a ja to mogu samo potvrditi. Mislim da ću izluditi i sebe i D i sve koji mi se nađu na putu.

Ovaj prvi tjedan mi je pošao vrlo ugodno. Kako sam ja osoba koja voli biti kod kuće ovaj ritam mi vrlo odgovara. Obavljam razno razne lagane poslove po kući, čitam i visim na netu.

Za idući tjedan obećala sam sama sebi manje visiti na netu ili možda bih mogla zamoliti nekoga da mi ban-a google wink .

Što se tiče ranih simptoma trudnoće toga nema. Većina iskustava, koje sam čitala, govori da su svi imali izražen PMS. Kako ja ne znam što je PMS izgleda da će me i taj lažni osjećaj preskočit.
- 18:17 - Komentari (4) - Isprintaj - #

04.11.2007., nedjelja

IVF#2 DC16 2dp3dt

Danas sam skoro cijeli dan provela s nećakinjom. Nisam se baš trudila previše mirovati jer je to nemoguće kad vrijeme provodite s djetetom od 5 godina.

Malo sam se zabrinula kad smo se vratili kući jer me počelo dosta probadati. Moj lijevi još uvijek boli.

Terapija: 1/2 tbl.Bromergona, 2 tbl.Ginkgo Biloba, 3×2 Utorgestan
- 23:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.11.2007., subota

IVF#2 DC15 1dp3dt P.U.P.O.

Stanite. Spustite slušalicu. Nema potreba zvati Genijali um da probije šifru iz naslova. Sve ću vam objasniti.

Prvi dio ste sigruno već naučili:
IVF - (In Vitro Fertilization) ili van tjelesna oplodnja - u mom slučaju druga po redu
DC- dan ciklusa (isto i na engleskom Day Cycle ) - u mom slučaju 15.
1dp3dt - jedan dan poslije trodnevnog transfera (isto i na engleskom 1Day Post 3 Day Transfer)

P.U.P.O. e to vam je nešto što se meni desilo jučer nakon transfera, riječ je o stanju. P.U.P.O. je kratica od engleskih riječi Pregnant Until Proven Otherwise tj. trudna dok se ne dokaže suprotno (TDSNDS bi bila stvarno glupa kratica).

Dakle kako je prošao moj P.U.P.O. dan.
Vrlo lagano, ništa posebno. Raspoloženje predivno baš onakvo kakvo trudnica treba imati.

Otišli smo se malo dužiti s našim prijateljima i tu se desila jedina sjena današnjeg dana. Već su računal da ću moći doći na rođendan njihovog djeteta jer će to biti dva tjedna prije mog poroda. Blaženo neznanje. Ili možda u ovom slučaju na sreću blaženo neiskustvo. Znam da mi oni žele sve najbolje, čak mislim da su imali sindrom preživjelih kad im je uspjelo iz prve, no ja se ne usuđujem razmišljati kad će biti termin poroda. Moje nada sežu za sada samo do bete.

Terapija: 1/2 tbl.Bromergona, 2 tbl.Ginkgo Biloba, 3×2 Utorgestan

- 23:55 - Komentari (1) - Isprintaj - #

02.11.2007., petak

IVF#2 DC 14 - Transfer

Dan je počeo vrlo rano. Prije transfer sam odlučila otići otvoriti bolovanje.
Za one koje bi to isto htjele samo savjet. Navodno postoje dvije šifre koje bi se u ovom slučaju mogle koristiti:
- Z31 Postupci vezani s oplodnjom do 7 dana;
- N98 Komplikacije povezane s umjetnom oplodnjom do 21 dan

Naravno meni otvoreno ovo kraće bolovanje, a tako bih htjela biti doma do bete jer mi baš i ne treba živciranja i stresa kojeg prolazim na poslu. U ponedjeljak će D pokušati dobiti izmjenu obavjesti o nesposobnosti za rad ili kako se to već zove, pa ćemo tek onda to donesti mojima na posao.

Dakle kako je protekao transfer. Bila sam tamo točno u devet kako mi je i rečeno. Na red sad došla u 10.
Prvo sam malo popričala s biologicom. Ispalo je da smo dobili 8 a ne 10 stanica, dvije odmah nisu bile za oplodnju. Oplodilo se njih 5 i prema ocjeni biologice, dva su vrlo lijepa ako sam dobro zapamtila osmostanična i bez fragmentacije (to je navodno jako dobro), dva srednja i jedan slabi.
Sve u svemu vraćena su mi ova dva vrlo lijepa. cerek

Nažalost nisu imali zapisano koliko je stanica dobivenih iz kojeg jajnika što me interesira jer smo u IVF#1 imali 7 stanica od čega samo jednu iz lijevog jajnika koji je obećavao puno više. Također gad malo gledam svoju papirologiju izgleda da taj lijevi jajnik nije OK jer je radio bez stimulacije samo jednom usvim do sada praćenim ciklusima, a njih je dosta, dva puta je radi pod Klomifenom i oba puta u IVF-u. eek

Sam transfer je bezbolan, najviše boli namještanje spekuluma. Nakon transfera leži se još dva sata s jastukom pod guzom. E to je bolni dio. Križa otpadaju, guza utrne. Moram prizati da sam zbrisala iz bolnice. Izgleda da su na mene zaboravili jer nakon dva sata i petnaest minuta nitko nije došao, a kako je moj D organizirao čak i svog šefa da me vozi kući ja se spremila i otišla. Moram se drugi puta ispričati sestrama.

Kod kuće sam nastavila više manje u horizontali, što i nije tako loše budući da ja obožavam ljenčariti zijev

Što se tiče mirovanja ono nije nužno, u nekim klinika niti ne prakticiraju mirovanje nakon transfera. Također se razlikuje od klinike do klinike treba li na transfer doći s punim ili praznim mjehurom. Ovdje u Rijeci kažu prazni.

Za one koje se spremaju na transfer ne zaboravite ponesti sa sobom Utriće jer ih nakon transfera odmah postave unutra.

Terapija: 1/2 tbl.Bromergona, 2 tbl.Ginkgo Biloba, 3×2 Utorgestan
- 22:36 - Komentari (4) - Isprintaj - #

01.11.2007., četvrtak

IVF#2 DC13

Jutros nakon više nekoliko telefonskih poziva, uspjela sam dobiti lab i saznati kako je prošao tulum.
Navodno ih se oplodilo 5, 3 su kandidata za transfer od kojih je jedan odličan.

Kako se osjećam, vrlo razočarano!
Osjećam se kao odlikaš koji je učio za ispit vrlo puno, bio vrlo optimističan i onda dobio test na vrhu kojega stoji -2.

Prošli puta imali smo 7 stanica od kojih se oplodilo 5 i drugi dan kad sam zvala bila sam dobila lijepu vijest "imamo 5 prekrasnih i idemo na blastociste". Sada imamo jedan odlični, jedan, od deset.

Da sutra je transfer.
- 20:25 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Listopad 2010 (10)
Rujan 2010 (6)
Travanj 2010 (3)
Studeni 2008 (1)
Srpanj 2008 (1)
Lipanj 2008 (1)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (4)
Studeni 2007 (9)
Listopad 2007 (14)
Rujan 2007 (3)
Kolovoz 2007 (3)
Srpanj 2007 (4)
Lipanj 2007 (1)
Svibanj 2007 (8)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi

Blogovi o istom

Moje suborkinje